Προεδρικό διάταγμα 90/18 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η διαδικασία και οι προθεσμίες που ορίζονται και πρέπει να τηρούνται α) για την εκπόνηση των μελετών που κατά τη νομοθεσία είναι τυχόν αναγκαίες για την έγκριση, αναθεώρηση και τροποποίηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων και β) για την ίδια την έγκριση, αναθεώρηση και τροποποίησή τους, είναι οι εξής :

 

α. Η έγκριση, αναθεώρηση ή τροποποίηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων πραγματοποιείται το αργότερο εντός 24 μηνών, προθεσμία η οποία αρχίζει από την επομένη της υπογραφής της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αναδόχου. Οι πρώτοι 18 μήνες αφορούν στο χρόνο από την υπογραφή της προαναφερόμενης σύμβασης μέχρι την παραλαβή και έγκριση της μελέτης και οι υπόλοιποι 6 μήνες το χρόνο από την παραλαβή και έγκριση της μελέτης μέχρι την δημοσίευση της απόφασης σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως των ειδικών χωροταξικών πλαισίων. Το σύνολο των απαιτούμενων μελετών, που είναι η κύρια μελέτη του ειδικού χωροταξικού πλαισίου και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελούν, κατά την κρίση της Υπηρεσίας, είτε αντικείμενο, για λόγους ενότητας, ενιαίας ανάθεσης και ενιαίας παραλαβής και έγκρισης είτε αντικείμενο διακριτής ανάθεσης.

 

β. Είναι, κατ' εξαίρεση, δυνατή για τεκμηριωμένα αντικειμενικούς ή έκτακτους λόγους και δυσκολίες που ανέκυψαν είτε κατά την εκπόνηση της μελέτης είτε κατά τη γνωμοδοτική διαδικασία, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αναδόχου, η παράταση της προθεσμίας των 24 μηνών από 4 έως 10 μήνες με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας.

 

γ. Η έγκριση , αναθεώρηση ή τροποποίηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων γίνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του νόμου 4447/2016, ήτοι με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών. Κριτήριο για τον προσδιορισμό των συναρμοδίων υπουργών είναι ο κύκλος αρμοδιοτήτων κάθε υπουργού σε συνδυασμό με τη φύση και το αντικείμενο κάθε ειδικού χωροταξικού πλαισίου, ήτοι την τομεακή και χωρική αναφορά του.

 

δ. Η προαναφερόμενη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών συνιστά παράλληλα και περιβαλλοντική έγκριση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων, μέσω της διαδικασίας ΣΠΕ, καθορίζοντας τις αναγκαίες περιβαλλοντικές κατευθύνσεις και όρους.

 

ε. Η έγκριση, αναθεώρηση ή τροποποίηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων προϋποθέτει την διατύπωση γνώμης για το περιεχόμενο τους, ήτοι την κύρια μελέτη, τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το σχέδιο κοινή υπουργική απόφαση, από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, η οποία διατυπώνεται εντός προθεσμίας 2 μηνών από την εισαγωγή του θέματος σε αυτό. Η αρμόδια υπηρεσία εισάγει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας με την υποβολή σχετικής εισήγησης εντός προθεσμίας 1 μηνός από την παραλαβή της μελέτης όπως διαμορφώθηκε μετά τη διαβούλευση και πριν την οριστική παραλαβή της από την υπηρεσία.

 

2. Με βάση το πεδίο εφαρμογής και το σκοπό των ειδικών χωροταξικών πλαισίων όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του νόμου 4447/2016, το περιεχόμενο των ειδικών χωροταξικών πλαισίων οφείλει κατ' ελάχιστον και ανάλογα με το αντικείμενο και το πεδίο εφαρμογής του εκάστοτε ειδικού χωροταξικού πλαισίου να περιέχει τα εξής :

 

α) Προσδιορισμό των ορισμών που κρίνονται απαραίτητοι, του σκοπού, του επιλεγόμενου πρότυπου χωρικής οργάνωσης, των στρατηγικών επιλογών και των βασικών στόχων, των κατευθυντήριων ρυθμίσεων, όπως και των τυχόν άμεσα εφαρμόσιμων ρυθμίσεων στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται ο στρατηγικός χαρακτήρας τους.

 

β) Προσδιορισμό των αναγκαίων ενεργειών και μέτρων και εν γένει του προγράμματος δράσης που προωθεί την εφαρμογή τους

 

3. Η θέσπιση των προβλέψεων οργανώνεται ανά διακριτό χωρικό πεδίο εφαρμογής, ήτοι ανά κατηγορία ή/ και τμήμα του εθνικού χώρου, το οποίο μπορεί να ταυτίζεται με ήδη αναγνωρισμένη διοικητικά χωρική ενότητα (διοικητική περιφέρεια) ή να επιλέγεται με άλλα λειτουργικά ή ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι δυνατή, επίσης, η κατηγοριοποίηση των προβλέψεων των ειδικών χωροταξικών πλαισίων ανά χρονικό ορίζοντα (μακροπρόθεσμο μεσοπρόθεσμο κ.λ.π.). Ειδικότερα στο προοίμιο της κοινής υπουργικής απόφασης αναθεώρησης εγκεκριμένων ειδικών χωροταξικών πλαισίων περιλαμβάνεται και συνοπτική αξιολόγηση της εφαρμογής των έως την αναθεώρηση ισχυόντων ειδικών χωροταξικών πλαισίων. Η δομή και διάρθρωση των κεφαλαίων, των άρθρων και εν γένει του περιεχομένου των ειδικών χωροταξικών πλαισίων καθορίζεται και εξειδικεύεται προσδιορίζοντας το χαρακτήρα των προβλέψεων τους, ανάλογα δηλαδή με το εάν πρόκειται για στρατηγικές επιλογές, κατευθυντήριες ρυθμίσεις, γενικές ή ειδικές, ή κατ' εξαίρεση για άμεσα εφαρμόσιμες ρυθμίσεις.

 

4. Η επεξεργασία, σύνταξη και έγκριση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων λαμβάνει υπόψη της το ισχύον Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΓΠΧΣΑΑ) και την Εθνική Χωρική Στρατηγική του άρθρου 3 του νόμου 4447/2016, που τυχόν στο μέλλον εγκριθεί. Τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια οφείλουν, επίσης, να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις που είναι μεταξύ τους συμπληρωματικές, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.