Προεδρικό διάταγμα 97/17 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής - Διάρθρωση - Αρμοδιότητες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει ως στρατηγικούς σκοπούς:

 

α) την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας,

β) την πρόληψη και καταπολέμηση των ζωανθρωπονόσων,

γ) την προστασία των ζώων κατά την εκτροφή, μεταφορά και τη σφαγή τους,

δ) την πρόληψη και αντιμετώπιση βιολογικών και χημικών κινδύνων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης,

ε) την άσκηση των επισήμων ελέγχων στα εισαγόμενα στη χώρα τρόφιμα ζωικής προέλευσης καθώς και την άσκηση των επισήμων ελέγχων όσον αφορά στα εισαγόμενα και διακινούμενα στη χώρα ζώντα ζώα, στα ζωικά υποπροϊόντα και τις εξαγωγές.

 

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, συγκροτείται από τις ακόλουθες Διευθύνσεις και Τμήμα:

 

Α. Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών

Β. Διεύθυνση Υγείας των Ζώων

Γ. Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας

Δ. Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ε. Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

ΣΤ. Τμήμα Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων

 

Α. Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών

 

1) Η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Προστασίας Παραγωγικών Ζώων και Ζώων Εργαστηρίων

 

β) Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων

 

γ) Τμήμα Καταγραφής και Επιτήρησης Ζωικού Κεφαλαίου και Τεχνητής Σπερματέγχυσης

 

δ) Τμήμα Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Καταλοίπων και Κτηνιατρικών Εφοδίων

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών ανήκουν:

 

α) Η οργάνωση, επιτήρηση και εποπτεία του συστήματος επισήμων ελέγχων που σχετίζεται με την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά, την εκτροφή και τη σφαγή.

 

β) Η εποπτεία και παρακολούθηση όλων των νομικών και οργανωτικών ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία των ζώων συντροφιάς.

 

γ) Η εποπτεία και συνεχής τεχνική αναβάθμιση των συστημάτων σήμανσης και καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου και της λειτουργίας των Κτηνιατρικών Βάσεων Δεδομένων σε συνεργασία και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.

 

δ) Η εποπτεία, ο έλεγχος και η συλλογή των στοιχείων των δραστηριοτήτων των δημόσιων και των ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται με την τεχνητή σπερματέγχυση.

 

ε) Η εποπτεία και ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων και της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων σε συνδυασμό με τον έλεγχο της ορθής χρήσης των κτηνιατρικών φαρμάκων στις κτηνιατρικές εκμεταλλεύσεις και την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος ελέγχου καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Προστασίας Παραγωγικών Ζώων και Ζώων Εργαστηρίων

 

α)α) Η μέριμνα για τη σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση όλων των νομοθετικών και διοικητικών πράξεων με τις οποίες θεσπίζονται προδιαγραφές για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους, κατά την σφαγή ή την θανάτωσή τους και κατά την εκτροφή τους, τη χρήση τους για ερευνητικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς καθώς και την εν γένει μεταχείρισή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η εναρμόνιση τους με το ενωσιακό δίκαιο, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.

 

β)β) Η μεταφορά των πορισμάτων της κτηνιατρικής έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των τεχνικών γνώσεων και λοιπών πληροφοριών στο προσωπικό των μεταφορέων και των κέντρων συγκέντρωσης ή σε άλλους επαγγελματίες κατά περίπτωση με την εκπόνηση, αξιολόγηση και διάδοση οδηγών ορθής πρακτικής, ώστε να διευκολύνεται η συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των ζώων.

 

γ)γ) Η θέσπιση και εφαρμογή συστημάτων επισήμων ελέγχων και εποπτείας στον τομέα της προστασίας των ζώων, κατά τη μεταφορά, τη σφαγή ή την θανάτωσή τους, στις εκτροφές, κατά τις ερευνητικές ή εκπαιδευτικές διαδικασίες και την εν γένει μεταχείριση των ζώων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας.

 

δ)δ) Η μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των νομοθετικών απαιτήσεων στον τομέα της προστασίας των παραγωγικών ζώων, των ιπποειδών και των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς σε συνεργασία με επιστημονικά Ιδρύματα και την εν γένει επιστημονική υποστήριξη των κτηνιατρικών υπηρεσιών από αυτά.

 

ε)ε) Ο καθορισμός αρχών προστασίας της υγείας και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης των ζώων στα εκτροφεία θηραμάτων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

στ)στ) Η μέριμνα ώστε το προσωπικό των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών να έχει την κατάλληλη κατάρτιση, να τηρείται ενήμερο των εξελίξεων στον τομέα της προστασίας των παραγωγικών ζώων, των ιπποειδών και των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς και να κατέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό που απαιτείται για την διενέργεια των επισήμων ελέγχων στον τομέα αυτό.

 

ζ)ζ) Η σύνταξη εντύπων που αφορούν κτηνιατρικές δραστηριότητες αρμοδιότητας του Τμήματος και η μέριμνα για την αξιοποίησή τους.

 

η)η) Η μέριμνα για τη μελέτη θεμάτων προστασίας των ζώων από πλευράς υγιεινής διαβίωσης και εν γένει ορθής μεταχείρισης τους κατά τη μεταφορά, τη σφαγή, και η λήψη μέτρων αντιμετώπισής τους, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

θ)θ) Η μελέτη των προβλημάτων υγιεινού σταυλισμού και υγιεινής διατροφής των ζώων και εν γένει ορθής μεταχείρισης των ζώων αυτών κατά την εκτροφή τους και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης τους, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)ι) Η μέριμνα για την μελέτη θεμάτων προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας στα ζώα που εκτρέφονται, προμηθεύονται και χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς αυτούς.

 

ι)α)ι)α) Η μέριμνα για την οργάνωση ή συν-διοργάνωση σεμιναρίων για την επιμόρφωση των κτηνιάτρων και όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται με τα αντικείμενα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)β)ι)β) Ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας φιλοζωικών σωματείων, ενώσεων και άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων για την προστασία των παραγωγικών ζώων, των ιπποειδών, των θηραμάτων εκτροφείων και των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς.

 

ι)γ)ι)γ) Η μέριμνα για το σχεδιασμό δικτυακών εφαρμογών ως προς την καταχώρηση των απαραίτητων πληροφοριών για την υποστήριξη των επισήμων ελέγχων στον τομέα της προστασίας των παραγωγικών ζώων και των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία.

 

ι)δ)ι)δ) Η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών.

 

β) Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων

 

α)α) Ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας κτηνιατρικών κλινικών, ιατρείων, ενδιαιτημάτων ζώων, καταφυγίων ζώων και χώρων εκπαίδευσης ζώων.

 

β)β) Ο καθορισμός των όρων διαχείρισης των ζώων συντροφιάς και των παραγόντων που επηρεάζουν δυναμικά τον πληθυσμό τους, ο καθορισμός των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, των υποχρεώσεων Δήμων και Συνδέσμων Δήμων καθώς και των φυσικών ή νομικών προσώπων που πραγματοποιούν την εκτροφή, την πώληση, τις εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις με ζώα συντροφιάς.

 

γ)γ) Η μέριμνα για τη σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση όλων των νομοθετικών και διοικητικών πράξεων με τις οποίες θεσπίζονται προδιαγραφές για την προστασία των ζώων συντροφιάς και των λοιπών ειδών ζώων καθώς και την εν γένει μεταχείρισή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η εναρμόνιση τους με το ενωσιακό δίκαιο, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.

 

δ)δ) Η μέριμνα για την οργάνωση ή συν-διοργάνωση σεμιναρίων για την επιμόρφωση των κτηνιάτρων, των κατόχων ζώων συντροφιάς, των ατόμων που ασχολούνται με την εκπαίδευση, εκτροφή, πώληση, και φύλαξη των ζώων συντροφιάς καθώς και των φορέων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

 

ε)ε) Ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας φιλοζωικών σωματείων, ενώσεων και άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

 

στ)στ) Ο καθορισμός αρχών προστασίας της υγείας και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης των ζώων στους ζωολογικούς κήπους και στις εκθέσεις άγριων ζώων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ζ)ζ) Η σύνταξη εντύπων που αφορούν κτηνιατρικές δραστηριότητες αρμοδιότητας του Τμήματος και η μέριμνα για την αξιοποίησή τους.

 

η)η) Η μελέτη των προβλημάτων σε θέματα προστασίας, υγιεινού σταυλισμού, υγιεινής διατροφής και εν γένει ορθής μεταχείρισης των ζώων συντροφιάς και των λοιπών ζώων και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης τους, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

θ)θ) Η μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των νομοθετικών απαιτήσεων στον τομέα της προστασίας των ζώων συντροφιάς και των λοιπών ειδών ζώων σε συνεργασία με επιστημονικά Ιδρύματα και την εν γένει επιστημονική υποστήριξη των κτηνιατρικών υπηρεσιών από αυτά.

 

ι)ι) Η μέριμνα ώστε το προσωπικό των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών να έχει την κατάλληλη κατάρτιση, να τηρείται ενήμερο των εξελίξεων στον τομέα της προστασίας των ζώων συντροφιάς και των λοιπών ειδών ζώων και να κατέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό που απαιτείται για την διενέργεια των επισήμων ελέγχων στον τομέα αυτό.

 

ι)α)ι)α) Η μέριμνα για το σχεδιασμό δικτυακών εφαρμογών ως προς την καταχώρηση των απαραίτητων πληροφοριών για την υποστήριξη του τομέα της προστασίας των ζώων συντροφιάς και λοιπών ειδών ζώων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ι)β)ι)β) Η μεταφορά των πορισμάτων της κτηνιατρικής έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των τεχνικών γνώσεων και λοιπών πληροφοριών σε όλες τις εμπλεκόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες (π.χ. Ελληνική Αστυνομία, Δήμοι ή οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία ή Δημόσιο Φορέα) και όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες κατά περίπτωση με την εκπόνηση, αξιολόγηση και διάδοση οδηγών ορθής πρακτικής, ώστε να διευκολύνεται η συμμόρφωση με την εκάστοτε νομοθεσία για την προστασία των ζώων συντροφιάς και των λοιπών ειδών ζώων.

 

ι)γ)ι)γ) Η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του Τμήματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών.

 

γ) Τμήμα Καταγραφής και Επιτήρησης Ζωικού Κεφαλαίου και Τεχνητής Σπερματέγχυσης

 

α)α) Η ενσωμάτωση όπου αυτό απαιτείται της ενωσιακής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, η έκδοση πράξεων κανονιστικού περιεχομένου για τη θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων εκτέλεσης ενωσιακών κανόνων καθώς και εγκυκλίων όσον αφορά στην σήμανση και την καταγραφή των παραγωγικών ζώων, για την εφαρμογή των στην ελληνική επικράτεια.

 

β)β) Η τήρηση αρχείου της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την σήμανση και την καταγραφή των παραγωγικών ζώων και η μέριμνα για την αποστολή της παραπάνω νομοθεσίας στις κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών.

 

γ)γ) Η συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς στα πλαίσια της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου.

 

δ)δ) Η συνεργασία με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου για τον έλεγχο της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία που αφορούν τις εκμεταλλεύσεις και τον ζωικό πληθυσμό των παραγωγικών ζώων στην ελληνική επικράτεια.

 

ε)ε) Η, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μέριμνα για το σχεδιασμό του δικτύου (νέες συνδέσεις, βελτιώσεις κ.λ.π.) και τη συντήρηση-αναβάθμιση των κεντρικών εξυπηρετητών (servers) της Κτηνιατρικής Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων στον τομέα της Σήμανσης και Καταγραφής του Ζωικού Κεφαλαίου και της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων των Ζώων Συντροφιάς.

 

στ)στ) Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο σχεδιασμός και η διαχείριση του λογισμικού της Κτηνιατρικής ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή α)α)α) εκμεταλλεύσεων και ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, αιγοπρόβατα και χοίροι) και ιπποειδών, β)β)β) μετακινήσεων ζωικού κεφαλαίου, γ)γ)γ) εγκεκριμένων μέσων σήμανσης, και δ)δ)δ) επιτόπιων ελέγχων, παραβάσεων και κυρώσεων, στο πλαίσιο των επισήμων συστημάτων σήμανσης και καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου.

 

ζ)ζ) Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου, ο σχεδιασμός της διαδικτυακής ψηφιακής υπηρεσίας στην οποία καταγράφονται τα ζώα συντροφιάς (σκύλοι, γάτες και οι ιδιοκτήτες τους).

 

η)η) Η συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών, ο συντονισμός των ενεργειών τους και η παροχή σε αυτές τεχνικών οδηγιών, εκπαίδευσης προσωπικού και κάθε άλλου είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή του προγράμματος σήμανσης και καταγραφής των παραγωγικών ζώων σε όλη τη χώρα.

 

θ)θ) Ο έλεγχος και η εποπτεία των φορέων που αναλαμβάνουν προγράμματα σήμανσης των παραγωγικών ζώων και καταγραφής των εκμεταλλεύσεων και του ζωικού τους πληθυσμού στο σύνολο ή σε μέρος της ελληνικής επικράτειας, καθώς και των φορέων που αναλαμβάνουν την καταχώριση στοιχείων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου και τις Κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών.

 

ι)ι) Η διαχείριση της ηλεκτρονικής και συμβατικής σήμανσης των παραγωγικών και μη ζώων ως προς τις διαδικασίες τοποθέτησης των μέσων σήμανσης, τους ελέγχους, τις πάσης φύσεως εγκρίσεις και πιστοποιήσεις και την εισήγηση έκδοσης πράξεων κανονιστικού περιεχομένου και εγκυκλίων σχετικά με την εφαρμογή της σήμανσης γενικότερα.

 

ι)α)ι)α) Η χορήγηση έγκρισης των μέσων συμβατικής και ηλεκτρονικής σήμανσης που είναι δυνατόν να διακινούνται από κάθε μια από τις κατασκευάστριες ή προμηθεύτριες εταιρείες.

 

ι)β)ι)β) Η συνεργασία με ερευνητικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας, καθώς και με άλλες συναρμόδιες αρχές και φορείς για την εκτέλεση του έργου της σήμανσης και καταγραφής ζωικού κεφαλαίου και εκμεταλλεύσεων.

 

ι)γ)ι)γ) Η μέριμνα, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, για την ετήσια κατανομή των πιστώσεων του ΟΣΔΕ στις πάσης φύσεως δαπάνες που αφορούν στην εφαρμογή του συστήματος σήμανσης και καταγραφής στην Κεντρική Υπηρεσία και στις αποκεντρωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

 

ι)δ)ι)δ) Η μέριμνα για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των πάσης φύσεως στατιστικών στοιχείων που αφορούν τη σήμανση και την καταγραφή των παραγωγικών ζώων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 

ι)ε)ι)ε) Η μέριμνα για την εφαρμογή προγραμμάτων Τεχνητής Σπερματέγχυσης των αγροτικών ζώων στα πλαίσια του προγράμματος που καταρτίζεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ι)στ)ι)στ) Η εισήγηση για τη λήψη σχετικών μέτρων και η παροχή αναγκαίων μέσων για την υλοποίηση των πιο πάνω προγραμμάτων (πιστώσεις και προσωπικό) και η παρακολούθηση εφαρμογής τους.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η μέριμνα για τη συγκέντρωση των στοιχείων της τεχνητής σπερματέγχυσης και προώθησής αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ι)η)ι)η) Η μέριμνα ελέγχου των κληρονομικών νοσημάτων των ζώων και η αξιολόγησή τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ι)θ)ι)θ) Η κατάρτιση προγραμμάτων διάγνωσης και αιτίων αγονιμότητας των θηλυκών παραγωγικών ζώων και της καταπολέμησής τους καθώς και η παρακολούθηση εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών.

 

κ)κ) Η μέριμνα για τον έλεγχο όλων των αρρένων ζώων που χρησιμοποιούνται για κοινή οχεία ή τεχνητή σπερματέγχυση από άποψη υγιεινής αυτών και καταλληλότητας του σπέρματός τους.

 

κ)α)κ)α) Η μέριμνα για την εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού που εφαρμόζει τα προγράμματα τεχνητής σπερματέγχυσης, μεταφοράς γονιμοποιημένων ωαρίων και συγχρονισμού οίστρου στα παραγωγικά ζώα, σε συνεργασία με εξειδικευμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα Κτηνιατρικής ή Κτηνιατρικά Ινστιτούτα.

 

κ)β)κ)β) Η, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, εποπτεία και συντονισμός των δραστηριοτήτων και ενεργειών των Ιδρυμάτων που ασχολούνται με την Τεχνητή Σπερματέγχυση των ζώων και τα νοσήματα αναπαραγωγής.

 

κ)γ)κ)γ) Η χορήγηση άδειας λειτουργίας σε Κρατικά ή Ιδιωτικά Κέντρα Συλλογής Σπέρματος (Ινστιτούτα), ο καθορισμός των όρων λειτουργίας τους καθώς και ο έλεγχός τούτων για την τήρηση και την εφαρμογή τους.

 

κ)δ)κ)δ) Η χορήγηση άδειας λειτουργίας σε Κρατικά ή Ιδιωτικά Κέντρα Αποθήκευσης Σπέρματος με την χορήγηση κωδικού αριθμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, ο καθορισμός των όρων λειτουργίας τους καθώς και ο έλεγχος τούτων για την τήρηση και την εφαρμογή τους.

 

κ)ε)κ)ε) Η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και επιτροπές για την αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος.

 

κ)στ)κ)στ) Η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών.

 

δ) Τμήμα Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Καταλοίπων και Κτηνιατρικών Εφοδίων

 

α)α) Η άσκηση της ενδεδειγμένης εκάστοτε πολιτικής στα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα (κτηνιατρικά φάρμακα, βιολογικά προϊόντα και φαρμακούχες ζωοτροφές) με σκοπό την υγεία των ζώων, την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

 

β)β) Η μέριμνα λήψης μέτρων ελέγχου της αποτελεσματικότητας, της μη βλαπτικότητας και της ορθής χρήσης των ανωτέρω προϊόντων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

γ)γ) Η μέριμνα λήψης μέτρων για τον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής στην κτηνιατρική σε ότι αφορά την εμπορία, διάθεση και χρήση των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων στα καταστήματα πώλησης (χονδρικής- λιανικής), στα κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, στα κτηνιατρεία /κλινικές ζώων και στις εκτροφές παραγωγικών ζώων και παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

δ)δ) Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων, για την εμπορία, διάθεση και χρήση των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.

 

ε)ε) Ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των Κτηνιατρικών Γραφείων Παραγωγικών Ζώων και ο έλεγχος αυτών.

 

στ)στ) Ο καθορισμός των προδιαγραφών εναποθήκευσης και συντήρησης των παραπάνω προϊόντων.

 

ζ)ζ) Η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ενωσιακή στον τομέα των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

 

η)η) Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η παρακολούθηση, η επιτήρηση και η αξιολόγηση του συστήματος των επισήμων ελέγχων, που διενεργούνται από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες, για την κυκλοφορία των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων όσον αφορά στην εμπορία, διάθεση και χρήση αυτών στα καταστήματα πώλησης (χονδρικής- λιανικής), στα κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, στα κτηνιατρεία /κλινικές ζώων και στις εκτροφές παραγωγικών ζώων.

 

θ)θ) Η συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες, ο συντονισμός των ενεργειών τους και η παροχή σε αυτές τεχνικών οδηγιών, εκπαίδευσης προσωπικού και κάθε άλλου είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.

 

ι)ι) Η συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων των επισήμων ελέγχων.

 

ι)α)ι)α) Η λήψη μέτρων στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία και εισήγηση για την επιβολή κυρώσεων.

 

ι)β)ι)β) Η τήρηση αρχείων με τα αποτελέσματα των επισήμων ελέγχων, τις μη συμμορφώσεις και τις κυρώσεις.

 

ι)γ)ι)γ) Η τήρηση καταλόγων με τα νομίμως λειτουργούντα: α)α)α) Καταστήματα Χονδρικής Πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, β)β)β) Καταστήματα Λιανικής Πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακείων, γ)γ)γ) Κτηνιατρικά Γραφεία Παραγωγικών Ζώων.

 

ι)δ)ι)δ) Η σύνταξη προδιαγραφών των κτηνιατρικών εφοδίων που προορίζονται για τις ανάγκες των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

 

ι)ε)ι)ε) Η κατάρτιση προγραμμάτων προμηθειών των κτηνιατρικών εφοδίων, η μέριμνα ένταξης τους στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών και η παρακολούθηση εκτέλεσης αυτών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)στ)ι)στ) Η παρακολούθηση των διαγωνισμών προμήθειας κτηνιατρικών εφοδίων, η μέριμνα για την αγορά και παραλαβή τους, εναποθήκευση και διαφύλαξη αυτών.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η προώθηση των κτηνιατρικών εφοδίων στις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες, η μέριμνα για την συσκευασία και μεταφορά στους τόπους προορισμού τους.

 

ι)η)ι)η) Η διαχείριση των κτηνιατρικών εφοδίων, η λογιστική παρακολούθηση της διακίνησης τους, η οικονομική διαχείριση και η σύνταξη των δικαιολογητικών των σχετικών δαπανών.

 

ι)θ)ι)θ) Η μέριμνα για τη σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση όλων των νομοθετικών και διοικητικών πράξεων και για την εναρμόνιση τους με το ενωσιακό δίκαιο, που σκοπό έχουν την απαγόρευση χρήσης ορισμένων ουσιών στην ζωική παραγωγή και στον έλεγχο για την ανίχνευση καταλοίπων απαγορευμένων και επιτρεπόμενων κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων ουσιών καθώς και περιβαλλοντικών ρύπων στους ιστούς ζώων και στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως αυτά καθορίζονται από το προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 259/1998, σε εναρμόνιση των Οδηγιών 1996/22/ΕΚ και 1996/23/ΕΚ, όπως ισχύει.

 

κ)κ) Ο καθορισμός των ανεκτών ορίων καταλοίπων αντιμικροβιακών ουσιών, παρασιτοκτόνων, βαρέων μετάλλων, θυρεοστατικών, χρωστικών, συντηρητικών, ορμονών, αναβολικών και άλλων χημικών ουσιών σε ζωικούς ιστούς και προϊόντα ζωικής προέλευσης.

 

κ)α)κ)α) Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η παρακολούθηση, η επιτήρηση και η αξιολόγηση του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και λοιπών ουσιών στα ζώντα ζώα και στα προϊόντα τους.

 

κ)β)κ)β) Η υποβολή ετησίως του Εθνικού Σχεδίου για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων και των αποτελεσμάτων του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

κ)γ)κ)γ) Ο συντονισμός των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και των κτηνιατρικών και λοιπών εργαστηρίων που εμπλέκονται στην υλοποίηση των δειγματοληψιών και των αναλύσεων δειγμάτων ζωικών ιστών στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων, βάσει του Εθνικού Σχεδίου κάθε έτους.

 

κ)δ)κ)δ) Η παροχή τεχνικών οδηγιών, εκπαίδευσης προσωπικού και κάθε άλλου είδους υποστήριξης στις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες και εργαστήρια που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων.

 

κ)ε)κ)ε) Η μέριμνα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δικτυακών εφαρμογών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την υποστήριξη των επισήμων ελέγχων στον τομέα των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων και τη διαχείριση της Αποθήκης Κτηνιατρικών Εφοδίων και η διαχείρισή τους.

 

κ)στ)κ)στ) Η μέριμνα για τη διενέργεια ανάθεσης εργασιών παροχής υπηρεσιών που αφορούν θέματα αρμοδιότητας του τμήματος και παρακολούθηση εκτέλεσης αυτών, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

κ)ζ)κ)ζ) Η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και επιτροπές για την αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος.

 

κ)η)κ)η) Η συμμετοχή και εκπροσώπηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς για την αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

4) Της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού.

 

Β. Διεύθυνση Υγείας των Ζώων

 

1) Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Εισαγωγών - Εξαγωγών και Ενδοενωσιακού Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης

 

β) Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων

 

γ) Τμήμα Ζωανθρωπονόσων

 

δ) Τμήμα Παθολογίας Πτηνών, Ζωικών Υδρόβιων Οργανισμών, Μελισσών και Λοιπών Ζώων

 

ε) Τμήμα Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) Λιμένα Πειραιώς, στο οποίο υπάγονται τα Γραφεία:

 

α)α) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών,

 

β)β) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) Αστακού Αιτωλοακαρνανίας με έδρα τον Αστακό/Αιτωλοακαρνανίας,

 

στ) Τμήμα Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) Λιμένα Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπάγονται τα Γραφεία:

 

α)α) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) Αερολιμένα Μακεδονία Θεσσαλονίκης,

 

β)β) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) οδικού άξονα Ευζώνων και σιδηροδρομικού άξονα Ειδομένης Νομού Κιλκίς με έδρα τους Ευζώνους/ Κιλκίς,

 

γ)γ) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) οδικού άξονα Κακαβιάς Νομού Ιωαννίνων με έδρα την Κακαβιά/Ιωαννίνων,

 

δ)δ) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Νέου Καυκάσου Νομού Φλώρινας με έδρα το Νέο Καύκασο/ Φλώρινας.

 

ζ) Τμήμα Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) οδικού άξονα Κήπων - Πέπλου Νομού Έβρου με έδρα τους Κήπους/Έβρου.

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων ανήκουν:

 

α) H διαρκής εποπτεία, ό έλεγχος και η εφαρμογή της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει το ενδοενωσιακό εμπόριο ζώντων ζώων, τις εισαγωγές-εξαγωγές ζώντων ζώων από και προς τρίτες χώρες, σε συνεργασία με τους κατά τόπους αρμόδιους Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

β) Η πρόληψη, η επιτήρηση, ο έλεγχος, η εκρίζωση και η επιβολή υγειονομικών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία και την εξυγίανση της κτηνοτροφίας από λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα.

 

γ) Η πρόληψη, καταπολέμηση και εκρίζωση των ζωανθρωπονόσων (νοσήματα που μεταδίδονται από τον άνθρωπο στα ζώα).

 

δ) Η λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και η εφαρμογή των κατά περίπτωση προβλεπομένων ειδικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση ειδικών νοσημάτων (εξωτικά νοσήματα των ζώων, ειδικά νοσήματα χοιρινών, ιχθύων και πτηνών κ.λ.π.).

 

ε) Ο σχεδιασμός, η ενεργοποίηση και η εφαρμογή των Σχεδίων Εκτάκτου Ανάγκης για την αντιμετώπιση των νοσημάτων των ζώων όπως προβλέπεται στην Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία.

 

στ) Η διοργάνωση εκπαιδεύσεων, ημερίδων, συσκέψεων και ενημερωτικών συναντήσεων με όλους του εμπλεκόμενους Φορείς και Υπηρεσίες για θέματα υγείας των ζώων.

 

ζ) Ο συντονισμός, η παρακολούθηση των δράσεων και η εποπτεία των Κτηνιατρικών Αρχών των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων για θέματα Υγείας των Ζώων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Εισαγωγών, Εξαγωγών και Ενδοενωσιακού Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης

 

α)α) Ο καθορισμός των υγειονομικών απαιτήσεων για τον έλεγχο των εισαγόμενων, ζώντων ζώων, ζωικών τροφίμων και ζωικών υποπροϊόντων, των ζώων που διακινούνται στα πλαίσια του ενδοενωσιακού εμπορίου καθώς και των εξαγόμενων ζώων.

 

β)β) Η εναρμόνιση/επικαιροποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου περί ελέγχων κατά τις εισαγωγές, η έκδοση εγκυκλίων, οδηγών εφαρμογής, εγχειριδίων.

 

γ)γ) Ο καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής των Συνοριακών Σταθμών Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) καθώς και κανόνων λειτουργίας και η μέριμνα για την οργάνωση αυτών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

δ)δ) Ο συντονισμός της δράσης των περιφερειακών υπηρεσιών, σε θέματα υγειονομικού ελέγχου που αφορούν τις μετακινήσεις ζώντων ζώων, τροφίμων ζωικής προέλευσης, ζωικών προϊόντων και ζωικών υποπροϊόντων.

 

ε)ε) Ο συντονισμός της δράσης των ΣΥΚΕ όσον αφορά τους ελέγχους που διεξάγονται κατά τις εισαγωγές.

 

στ)στ) Η παρακολούθηση της διεθνούς επιζωοτιολογικής κατάστασης, η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας κατά τις μετακινήσεις ζώντων ζώων και ζωικών τροφίμων τόσο κατά τις εισαγωγές όσο και στα πλαίσια ενδοκοινοτικού εμπορίου.

 

ζ)ζ) Η αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων και των κτηνιατρικών δραστηριοτήτων και η μέριμνα για την αξιοποίησή τους.

 

η)η) Η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας ενωσιακών οργάνων.

 

θ)θ) H εποπτεία των Συνοριακών Σταθμών Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) με σκοπό την εναρμόνιση των ελέγχων που διεξάγονται κατά την είσοδο ή την έξοδο ζώων, τροφίμων, προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωικών υποπροϊόντων προερχόμενων ή διερχόμενων από και προς τρίτες χώρες.

 

ι)ι) Ο καθορισμός των υγειονομικών απαιτήσεων για τις εμπορικού και τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς που εισάγονται από τρίτες χώρες ή μετακινούνται από άλλα κράτη μέλη.

 

ι)α)ι)α) Ο καθορισμός των υγειονομικών απαιτήσεων για την μετακίνηση ζώων τσίρκο μεταξύ των κρατών μελών.

 

ι)β)ι)β) Ο καθορισμός των υγειονομικών απαιτήσεων για την εισαγωγή ζώντων ζώων από ζωολογικά πάρκα τρίτων χώρων σε ζωολογικά πάρκα στη χώρα.

 

ι)γ)ι)γ) Η προώθηση των δραστηριοτήτων αναφορικά με την κτηνιατρική εβδομάδα στη Χώρα, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

 

ι)δ)ι)δ) Ο σχεδιασμός, διοργάνωση και συντονισμός εκπαιδευτικών σεμιναρίων με σκοπό την επιμόρφωση των υπαλλήλων των Περιφερειών και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)ε)ι)ε) Η διαχείριση του Μητρώου εμπόρων ζώντων ζώων.

 

ι)στ)ι)στ) Η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η εποπτεία της εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος TRACES (σημείο επαφής, έγκριση χρηστών, help-desk εκπαίδευση χρηστών, έλεγχος ορθής χρήσης, διαχείριση λειτουργικών προβλημάτων του δικτύου στη χώρα, η εναρμόνιση και επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου, η έκδοση σχετικών εγκυκλίων, οδηγιών εφαρμογής και εγχειριδίων, η συλλογή, καταγραφή και αξιολόγηση των στοιχείων που αφορούν τις εισαγωγές και το ενδοκοινοτικό εμπόριο ζώντων ζώων, ζωικών προϊόντων και ζωικών υποπροϊόντων, εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στους ΣΥΚΕ, Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, στα εγκεκριμένα σημεία εισόδου κ.λ.π..

 

ι)ζ)ι)ζ) Η εκπαίδευση του προσωπικού των συνοριακών σταθμών κτηνιατρικού ελέγχου, καθώς και άλλων συναρμόδιων αρχών.

 

ι)η)ι)η) Η αντιμετώπιση θεμάτων διεθνούς συνεργασίας στον κτηνιατρικό τομέα.

 

ι)θ)ι)θ) Διεθνείς σχέσεις με σκοπό την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών ζώντων ζώων.

 

κ)κ) Η εκπαίδευση των υπαλλήλων που εμπλέκονται σε επίσημους ελέγχους κατά τις εισαγωγές ή στα πλαίσια της ενδοενωσιακής συναλλαγής.

 

κ)α)κ)α) Η κατάρτιση του ΠΟΕΣΕ σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του τμήματος.

 

κ)β)κ)β) Ο σχεδιασμός, η εναρμόνιση και η επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου που αφορούν τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς, η έκδοση σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών εφαρμογής καθώς και η ενημέρωση του κοινού.

 

κ)γ)κ)γ) Η έρευνα, συλλογή (στοιχείων, ερωτηματολογίων από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου) και συντονισμός για την ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών του Υπουργείου καθώς και σχεδιασμός των επιμορφωτικών φακέλων για την υποβολή εκπαιδευτικών προτάσεων.

 

κ)δ)κ)δ) Ο συντονισμός των κοινοτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης (Εθνικό Σημείο επαφής για το BTSF).

 

β) Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων

 

α)α) Ο προσδιορισμός των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση και στην εξάπλωση των λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων των ζώων και των επιζωοτιών στη χώρα (εκτός των νοσημάτων που δεν αναφέρονται στις παρούσες αρμοδιότητες και αποτελούν ήδη αντικείμενο άλλων τμημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων).

 

β)β) Η εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων για την πρόληψη, επιτήρηση και καταπολέμηση λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων του προηγούμενου εδαφίου, η παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής τους και η μέριμνα για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων υλοποίησης αυτών.

 

γ)γ) Ο καθορισμός και η θεσμοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, διάγνωση και καταπολέμηση των λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων των ζώων (εκτός των νοσημάτων που δεν αναφέρονται στις παρούσες αρμοδιότητες και αποτελούν ήδη αντικείμενο άλλων τμημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων).

 

δ)δ) Η μελέτη και η έρευνα κάθε θέματος που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα των ζώων και τις παρασιτώσεις (εκτός των νοσημάτων που δεν αναφέρονται στις παρούσες αρμοδιότητες και αποτελούν ήδη αντικείμενο άλλων τμημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων) καθώς και η μελέτη της υφιστάμενης στη χώρα επιζωοτιολογικής κατάστασης.

 

ε)ε) Η μέριμνα για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων στα πλαίσια των οικονομικών ενισχύσεων για την αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής με την εξυγίανση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της χώρας.

 

στ)στ) Η μελέτη και αξιολόγηση των υγειονομικών και οικονομικών προβλημάτων που προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις των ζώων και η λήψη μέτρων αντιμετώπισής τους.

 

ζ)ζ) Η κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων για τη πρόληψη, επιτήρηση, και καταπολέμηση των σχετικών ασθενειών (αφορά προγράμματα για τα παρακάτω νοσήματα: Μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες στα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, καταρροϊκός πυρετός, κλασσική πανώλης και φυσαλιδώδης νόσος των χοίρων, Πυρετός του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά, Ενζωοτική Λεύκωση των Βοοειδών).

 

η)η) Η υποβολή των ανωτέρω προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποβολή των σχετικών τεχνικών/οικονομικών εκθέσεων και αιτημάτων για την εκκαθάρισή τους μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δράσεων.

 

θ)θ) Η μέριμνα για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων και πιστώσεων για την εφαρμογή των προγραμμάτων ως ανωτέρω και ο συντονισμός της δράσης των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και των αρμόδιων κτηνιατρικών εργαστηρίων στην εφαρμογή των προγραμμάτων.

 

ι)ι) Η κατάρτιση και κατά περίπτωση η επικαιροποίηση Σχεδίων Εκτάκτου Ανάγκης [αφορά τα νοσήματα: Αφθώδης Πυρετός, Κλασσική και Αφρικανική Πανώλης των χοίρων, Καταρροϊκός Πυρετός, ΣΕΒ (στα βοοειδή και τα Μικρά Μηρυκαστικά) και νοσήματα της Οδηγίας 1992/119/ EEΚ (Πανώλης των βοοειδών, Πανώλης των Μικρών μηρυκαστικών, Επιζωοτική Αιμορραγική νόσος των ελαφιών, Ευλογιά του προβάτου, Φυσαλιδώδης στοματίτιδα, Οζώδης Δερματίτιδα, Πυρετός της Κοιλάδας του Rift).

 

ι)α)ι)α) Η εκπόνηση και η παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής ειδικών προγραμμάτων για την πρόληψη και καταπολέμηση των ανωτέρω νοσημάτων και η μέριμνα για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέτρων εφαρμογής τους.

 

ι)β)ι)β) Συλλογή στοιχείων σχετικών με τα νοσήματα των ζώων και υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Διεθνείς Οργανισμούς (συγκέντρωση τακτικών μηνιαίων επιζωοτιολογικών δελτίων από τις περιφερειακές κτηνιατρικές αρχές).

 

ι)γ)ι)γ) Η διευθέτηση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών (ΟΙΕ, FAO, EFSA, EUFMD κ.λ.π.) και η εκπροσώπησης της Χώρας για θέματα υγείας των ζώων αρμοδιότητας του Τμήματος σε διεθνείς οργανισμούς και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ι)δ)ι)δ) Η παρακολούθηση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος κοινοποίησης ασθενειών των ζώων (ADNS) στα πλαίσια των νοσημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του τμήματος.

 

ι)ε)ι)ε) Η συνεργασία, η ενημέρωση και η παροχή στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης Αφθώδους Πυρετού του FAO (EUFMD).

 

ι)στ)ι)στ) Η εισήγηση για τον καθορισμό των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς και Εργαστηρίων Επισήμου Ελέγχου για τα νοσήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος. Ο καθορισμός διαγνωστικών μεθόδων και εργαστηριακών τεχνικών που θα εφαρμόζονται στο πλαίσιο διαχείρισης νοσημάτων αρμοδιότητας του Τμήματος. Εισήγηση του Τμήματος για τη συμμετοχή των προαναφερόμενων εργαστηρίων σε ερευνητικές και λοιπές δράσεις που αφορούν τα νοσήματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η οργάνωση και προγραμματισμός των οικονομικών αποζημιώσεων προς παραγωγούς για εξυγίανση του ζωικού τους κεφαλαίου (έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης - κατανομών).

 

ι)η)ι)η) Η οργάνωση και προγραμματισμός λοιπών προμηθειών για τις ανάγκες της διεύθυνσης Υγείας των Ζώων.

 

ι)θ)ι)θ) Η αποτύπωση Επιδημιολογικών και άλλων συναφών δεδομένων σε ηλεκτρονικούς χάρτες.

 

κ)κ) Συλλογή, αξιολόγηση και διαχείριση στοιχείων, επιδημιολογικών δεδομένων και εργαστηριακών αποτελεσμάτων για τα νοσήματα υγείας των ζώων αρμοδιότητας του Τμήματος. Εισήγηση για την αξιοποίηση και διάθεση στοιχείων από τα εργαστήρια και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας που αφορούν τα νοσήματα ζώων αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

κ)α)κ)α) Ο σχεδιασμός Μέτρων επιφυλακής ή επιτήρησης για νεοεμφανισθέντα νοσήματα.

 

κ)β)κ)β) Η κοινοποίηση ασθενειών που εμπίπτουν στο αντικείμενο του τμήματος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση του συστήματος καταγραφής νοσημάτων (WAHIS) του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών (ΟΙΕ).

 

κ)γ)κ)γ) Η υποβολή μέσω του ιδίου ηλεκτρονικού συστήματος των εξαμηνιαίων και ετήσιων εκθέσεων για όλα τα νοσήματα της χώρας σε συνεργασία με τα λοιπά τμήματα της διεύθυνσης Υγείας των Ζώων.

 

κ)δ)κ)δ) Ο σχεδιασμός, η ενεργοποίηση και η εφαρμογή των Σχεδίων Εκτάκτου Ανάγκης για την αντιμετώπιση των νοσημάτων των ζώων αρμοδιότητας του Τμήματος όπως προβλέπεται στην Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία.

 

κ)ε)κ)ε) Η διοργάνωση εκπαιδεύσεων, εκπαιδευτικών ημερίδων και ενημερωτικών συναντήσεων για του εμπλεκόμενους Φορείς και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για θέματα υγείας των ζώων καθώς και η συνεργασία με φορείς διεθνών οργανισμών για την υλοποίηση εκπαιδεύσεων (πχ EUFMD).

 

κ)στ)κ)στ) Η συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις, ημερίδες, συνέδρια, ενημερωτικές συναντήσεις, ομάδες εργασίες (working-group, network), επιτροπές, συσκέψεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για θέματα υγείας των ζώων.

 

κ)ζ)κ)ζ)Η διοργάνωση συσκέψεων, ομάδων εργασίας, ημερίδων για θέματα υγείας των ζώων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος.

 

κ)η)κ)η) Ο συντονισμός, η παρακολούθηση των δράσεων και η εποπτεία των Κτηνιατρικών Αρχών των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων για θέματα Υγείας των Ζώων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος.

 

γ) Τμήμα Ζωανθρωπονόσων

 

α)α) Η εφαρμογή μέτρων πρόληψης και καταστολής νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

 

β)β) Η επιβολή υγειονομικών και λοιπών μέτρων για την προστασία και εξυγίανση της κτηνοτροφίας από νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

 

γ)γ) Η κατάρτιση, ο συντονισμός εφαρμογής και η αξιολόγηση εφαρμογής προγραμμάτων επιτήρησης, ελέγχου και εκρίζωσης νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο (θηλαστικά και πτηνά). Εφαρμόζονται τα ακόλουθα προγράμματα:

 

α)α)α) Πρόγραμμα εκρίζωσης φυματίωσης των βοοειδών.

 

β)β)β) Πρόγραμμα εκρίζωσης βρουκέλλωσης των βοοειδών.

 

γ)γ)γ) Πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγών και προβάτων.

 

δ)δ)δ) Πρόγραμμα ελέγχου σαλμονέλωσης ορνίθων αναπαραγωγής.

 

ε)ε)ε) Πρόγραμμα ελέγχου σαλμονέλωσης ορνίθων ωοπαραγωγής.

 

στ)στ)στ) Πρόγραμμα ελέγχου σαλμονέλωσης ορνίθων κρεοπαραγωγής.

 

ζ)ζ)ζ) Πρόγραμμα ελέγχου σαλμονέλωσης στις ινδόρνιθες αναπαραγωγής και πάχυνσης.

 

η)η)η) Πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας.

 

θ)θ)θ) Πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας.

 

δ)δ) Η εποπτεία της εφαρμογής των παραπάνω προγραμμάτων.

 

ε)ε) Η διενέργεια εκπαιδευτικών ημερίδων και σεμιναρίων για την ορθή εφαρμογή των παραπάνω προγραμμάτων, η εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην επιτήρηση, τον έλεγχο και την εκρίζωση των ζωανθρωπονόσων και η ενημέρωση του κοινού για τις ζωοανθρωπονόσους.

 

στ)στ) Η μέριμνα για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων και πιστώσεων για την εφαρμογή των προγραμμάτων.

 

ζ)ζ) Η κατάρτιση σχεδίων επείγουσας δράσης για την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο π.χ. λύσσα (σύνταξη, αποστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση).

 

η)η) Η εφαρμογή, διαχείριση, εποπτεία και συντονισμός σε εθνικό επίπεδο του διαδικτυακού ηλεκτρονικού ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης, συλλογής και καταχώρισης δεδομένων των ζωανθρωπονόσων, των ζωονοσογόνων παραγόντων, της μικροβιακής αντοχής στα ζώα, στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές καθώς και των στοιχείων διερεύνησης των εστιών τροφιμογενών λοιμώξεων.

 

θ)θ) Η υποβολή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για τα ανωτέρω νοσήματα για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποβολή των σχετικών τεχνικών/ οικονομικών εκθέσεων και αιτημάτων για την εκκαθάρισή τους μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δράσεων.

 

ι)ι) Η παρακολούθηση και συλλογή επιδημιολογικών στοιχείων εμφάνισης νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

 

ι)α)ι)α) Η συμμετοχή σε κτηνιατρικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

 

ι)β)ι)β) Η επίβλεψη - ο συντονισμός σε ό,τι αφορά θέματα του Μεσογειακού Κέντρου Ζωανθρωπονόσων.

 

ι)γ)ι)γ) Προγράμματα παρακολούθησης μικροβιοαντοχής ζωονοσογόνων παραγόντων (π.χ. καμπυλοβακτηρίδια, σαλμονέλα και E. coli).

 

ι)δ)ι)δ) Η παρακολούθηση, σε συνεργασία με υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

 

ι)ε)ι)ε) Η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ι)στ)ι)στ) Η παρακολούθηση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος κοινοποίησης των ζωανθρωπονόσων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ADNS).

 

ι)ζ)ι)ζ) Η συνεργασία, η πληροφόρηση και η παροχή στοιχείων σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων.

 

ι)η)ι)η) Η κοινοποίηση ασθενειών που εμπίπτουν στο αντικείμενο του τμήματος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική του συστήματος καταγραφής νοσημάτων (WAHIS) του Διεθνούς Οργανισμού Επιζωοτιών.

 

ι)θ)ι)θ) Η υποβολή μέσω του ίδιου ηλεκτρονικού συστήματος των εξαμηνιαίων και ετήσιων εκθέσεων για όλα τα νοσήματα της χώρας.

 

κ)κ) Εισήγηση για τον ορισμό Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων του τμήματος.

 

κ)α)κ)α) Εισήγηση για τον ορισμό Εργαστηρίων Επισήμου Ελέγχου για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων του τμήματος.

 

κ)β)κ)β) Η μέριμνα για την επικούρηση των δραστηριοτήτων του τμήματος από εργαστήρια τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τα εκάστοτε απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας.

 

κ)γ)κ)γ) Η μέριμνα για τον καθορισμό διαγνωστικών μεθόδων και εργαστηριακών τεχνικών που θα εφαρμόζονται στα πλαίσια των επισήμων ελέγχων.

 

κ)δ)κ)δ) Ο καθορισμός προϋποθέσεων για τη λειτουργία εργαστηρίων αυτοελέγχου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του τμήματος εφ' όσον αυτό απαιτείται.

 

κ)ε)κ)ε) Η μέριμνα για την ανάθεση εκπόνησης επιδημιολογικών μελετών σχετικών με τις ζωοανθρωπονόσους.

 

κ)στ)κ)στ) Η μελέτη και η έρευνα κάθε θέματος που αφορά τις ζωοανθρωπονόσους, υποβολή ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν τις ζωοανθρωπονόσους και η συμμετοχή σε αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα άλλων φορέων.

 

κ)ζ)κ)ζ) Η συνεργασία με τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου, με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και λοιπούς ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό την διεξαγωγή έρευνας στο πεδίο των ζωανθρωπονόσων.

 

κ)η)κ)η) Η συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς του Υπουργείου, άλλων Υπουργείων, οργανώσεις και οργανισμούς παραγωγών και λοιπούς φορείς σε θέματα καταπολέμησης ζωανθρωπονόσων.

 

κ)θ)κ)θ) Η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών (ΟΙΕ, FAO, EFSA κ.λ.π.).

 

λ)λ) Ο καθορισμός των καθηκόντων και των υποχρεώσεων, καθώς και των προϋποθέσεων συμμετοχής ιδιωτών κτηνιάτρων/κτηνιάτρων εκτροφής στην εφαρμογή των προγραμμάτων αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

δ) Τμήμα Παθολογίας Πτηνών, Ζωικών Υδρόβιων Οργανισμών, Μελισσών και Λοιπών Ζώων

 

Οι αρμοδιότητες του παρόντος Τμήματος, εξαιρουμένων όσων σχετίζονται με νοσήματα που αποτελούν αντικείμενο άλλων Τμημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, αφορούν εκτρεφομένους και άγριους πληθυσμούς Πτηνών, Υδρόβιων Ζωικών Οργανισμών, Μελισσών και Λοιπών Ζώων (Λαγόμορφα, Γουνοφόρα Ζώα, Σαλιγκάρια, Ερπετά κ.λ.π.) και είναι οι εξής:

 

α)α) Η μελέτη και αξιολόγηση των υγειονομικών και οικονομικών προβλημάτων που προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις και η λήψη μέτρων αντιμετώπισής τους.

 

β)β) Ο προσδιορισμός των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση και διασπορά επιδημικών νοσημάτων στη χώρα μας.

 

γ)γ) Ο καθορισμός και θεσμοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, διάγνωση, επιτήρηση και καταπολέμηση νοσημάτων.

 

δ)δ) Η κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων για την πρόληψη, επιτήρηση και καταπολέμηση νοσημάτων. Η υποβολή όσων προγραμμάτων συγχρηματοδοτούνται για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υποβολή των σχετικών τεχνικών/οικονομικών εκθέσεων και αιτημάτων για την εκκαθάρισή τους μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δράσεων.

 

ε)ε) Η μέριμνα για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων και πιστώσεων για την εφαρμογή των προγραμμάτων του προηγουμένου εδαφίου καθώς και ο συντονισμός και η αξιολόγηση της δράσης των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών στην εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών.

 

στ)στ) Η κατάρτιση και επικαιροποίηση των Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση νοσημάτων ταχείας επιδημικής εξάπλωσης.

 

ζ)ζ) Η συλλογή, αξιολόγηση και διαχείριση στοιχείων και επιδημιολογικών δεδομένων καθώς και η υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Η εισήγηση για την αξιοποίηση και διάθεση στοιχείων από τα εργαστήρια και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας που αφορούν τα θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

η)η) Η άμεση κοινοποίηση ασθενειών στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση του συστήματος καταγραφής νοσημάτων (WAHIS) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (Ο.Ι.Ε) και η υποβολή μέσω του ιδίου ηλεκτρονικού συστήματος των εξαμηνιαίων και ετήσιων εκθέσεων.

 

θ)θ) Η παρακολούθηση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος κοινοποίησης ασθενειών των ζώων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ADNS).

 

ι)ι) Η κατάρτιση ειδικών υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία εκμεταλλεύσεων ειδών ζώων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος.

 

ι)α)ι)α) Η κατάρτιση ειδικών υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία εγκαταστάσεων περίθαλψης ζώων της άγριας πανίδας, καθώς και εγκαταστάσεων διατήρησής τους σε αιχμαλωσία (ζωολογικοί κήποι, πάρκα, ενυδρεία κ.λ.π.).

 

ι)β)ι)β) Η εποπτεία και ο έλεγχος τήρησης των όρων και προϋποθέσεων των αρμοδιοτήτων ι)ι) και ι)α)ι)α).

 

ι)γ)ι)γ) Η χορήγηση, όπου προβλέπεται από τις διατάξεις της εθνικής και ενωσιακής κτηνιατρικής νομοθεσίας, κτηνιατρικών κωδικών αριθμών σε εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις των ειδών ζώων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος.

 

ι)δ)ι)δ) Η τήρηση και διαρκής ενημέρωση εθνικού ηλεκτρονικού μητρώου εκμεταλλεύσεων υδατοκαλλιέργειας που λαμβάνουν κωδικό αριθμό.

 

ι)ε)ι)ε) Η μέριμνα για τη διοργάνωση εκπαιδεύσεων, συσκέψεων, ομάδων εργασίας και ημερίδων για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)στ)ι)στ) Η διευθέτηση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών (ΟΙΕ, FAO, EFSA κ.λ.π.) και η εκπροσώπηση του Τμήματος σε σχετικές συναντήσεις.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η εισήγηση για τον καθορισμό των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς και Εργαστηρίων Επισήμου Ελέγχου καθώς και ο καθορισμός διαγνωστικών μεθόδων και εργαστηριακών τεχνικών για τα νοσήματα και τις εν γένει παθολογικές καταστάσεις αρμοδιότητας του Τμήματος. Εισήγηση του Τμήματος για τη συμμετοχή των προαναφερόμενων εργαστηρίων σε ερευνητικές και λοιπές δράσεις που αφορούν τα θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ε) Τμήμα Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιώς, στο οποίο υπάγονται τα Γραφεία:

 

α)α) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με έδρα τον Αερολιμένα Αθηνών

 

β)β) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας (με έδρα τον Αστακό/Αιτωλοακαρνανίας).

 

α)α) Η πραγματοποίηση κτηνιατρικών ελέγχων στα σύνορα της χώρας στα ζώντα ζώα, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και τα ζωικά υποπροϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες και έχουν καθοριστεί και εγκριθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

 

Από τον Σταθμό Κτηνιατρικού Ελέγχου επιτρέπεται η είσοδος μόνον εκείνων των ειδών ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωικών υποπροϊόντων που καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις και τη σχετική έγκριση λειτουργίας του Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου.

 

β)β) Λειτουργεί και ως σημείο εξόδου από το έδαφος της χώρας ζώντων ζώων εφόσον πληροί τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις και διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για τα ζώα.

 

γ)γ) Ο κτηνιατρικός έλεγχος και ο έλεγχος των συνθηκών μεταφοράς κάθε είδους ζώου, ζωικών προϊόντων, ορισμένων φυτικών προϊόντων (σανός, άχυρο) και των ζωικών υποπροϊόντων, τα οποία προέρχονται από το έδαφος τρίτης χώρας και εισέρχονται στο Ελληνικό έδαφος και αυτό ανεξάρτητα από τον τελωνειακό προορισμό τους. Ο κτηνιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 

α)α)α) έλεγχο εγγράφων,

 

β)β)β) έλεγχο ταυτότητας, προκειμένου να εξακριβωθεί η καταγωγή, ο μεταγενέστερος προορισμός καθώς και ότι οι ενδείξεις που αναγράφονται, ανταποκρίνονται στις εγγυήσεις που απαιτούνται για κάθε είδος ζώου ή προϊόντος από τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις,

 

γ)γ)γ) τυχόν φυσικό έλεγχο του ίδιου του ζώου ή προϊόντος που περιλαμβάνει: i) κλινική εξέταση των ζώων, ii) μακροσκοπικό έλεγχο κάθε παρτίδας προϊόντων, iii) ενδεχόμενες εργαστηριακές εξετάσεις στο ζώο και στα ζωικά προϊόντα, iv) ενδεχόμενη επίσημη δειγματοληψία για κάθε είδους εργαστηριακή εξέταση που θεωρείται αναγκαία προς επιβεβαίωση της καταλληλότητας των εισαγομένων ζώων και ζωικών προϊόντων.

 

δ)δ) Η μέριμνα για την ενημέρωση των κατά τόπους τελωνειακών αρχών σχετικά με τα πορίσματα των πραγματοποιηθέντων ελέγχων.

 

ε)ε) Η μέριμνα για τη σταύλιση, τη διατροφή, το πότισμα και εάν είναι ανάγκη την περίθαλψη των ζώων που παραμένουν για ανάπαυση ή απομόνωση στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου.

 

στ)στ) Η μέριμνα για την προσωρινή αποθήκευση ζωικών προϊόντων και υποπροϊόντων και μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι κτηνιατρικοί έλεγχοι.

 

ζ)ζ) Η μέριμνα για τον καθαρισμό και την απολύμανση των σταυλικών εγκαταστάσεων μετά την αναχώρηση κάθε παρτίδας ζώου.

 

η)η) Η μέριμνα για την απολύμανση των μεταφορικών μέσων σε περίπτωση εκδήλωσης μεταδοτικής ασθένειας και σε κάθε άλλη περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο.

 

θ)θ) Η μέριμνα για την καταστροφή των κατασχεθέντων προϊόντων ζωικής προέλευσης που μεταφέρονται για προσωπική χρήση με τις αποσκευές των επιβατών.

 

ι)ι) Η υποχρέωση κοινοποίησης της απόφασης απόρριψης μιας παρτίδας με μνεία των λόγων που υπαγόρευαν τη λήψη της στον ενδιαφερόμενο εισαγωγέα ή τον εντολοδόχο τους.

 

ι)α)ι)α) Η σε συνεργασία με τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, μέριμνα για την επαναποστολή, την καταστροφή ή τη χρησιμοποίηση για χρήσεις άλλες από την ανθρώπινη κατανάλωση των απορριπτομένων παρτίδων ζώων ή ζωικών προϊόντων.

 

ι)β)ι)β) Η μέριμνα για την έκδοση ή την ακύρωση των προβλεπόμενων πιστοποιητικών ή εγγράφων.

 

ι)γ)ι)γ) Η τήρηση αρχείου φύλαξης των πρωτότυπων πιστοποιητικών, όπου αυτό προβλέπεται.

 

ι)δ)ι)δ) Η βεβαίωση της καταβολής εκ μέρους των ενδιαφερομένων των τελών διενέργειας των κτηνιατρικών ελέγχων.

 

ι)ε)ι)ε) Η καταχώρηση και συλλογή στοιχείων που αφορούν τις εισαγωγές κατά είδος ζώου, προϊόντος, χώρας εισαγωγής και η μηνιαία κοινοποίηση αυτών στο Τμήμα Εισαγωγών, Εξαγωγών και Ενδοενωσιακού Εμπορίου της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου.

 

ι)στ)ι)στ) Η τήρηση αρχείου των αποτελεσμάτων όλων των ελέγχων επί των αποστολών εισαγομένων ζώων, ζωικών προϊόντων και ζωικών υποπροϊόντων.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η μέριμνα για τον εξοπλισμό, τη συντήρηση και την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων του Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου.

 

ι)η)ι)η) Η μέριμνα για την υγιεινή του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

 

ι)θ)ι)θ) Η διασφάλιση της εφαρμογής της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας περί εισαγωγών καθώς και η εφαρμογή των εγκυκλίων, κατευθυντηρίων γραμμών και οδηγιών που εκπονούνται από το Τμήμα Εισαγωγών Εξαγωγών και Ενδοενωσιακού Εμπορίου της Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου.

 

στ) Τμήμα Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου Λιμένα Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπάγονται τα Γραφεία:

 

α)α) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου Αερολιμένα Μακεδονία Θεσσαλονίκης,

 

β)β) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου οδικού άξονα Ευζώνων και σιδηροδρομικού άξονα Ειδομένης Νομού Κιλκίς (με έδρα τους Ευζώνους/ Κιλκίς),

 

γ)γ) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου οδικού άξονα Κακαβιάς Νομού Ιωαννίνων (με έδρα την Κακαβιά/Ιωαννίνων),

 

δ)δ) Γραφείο Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Νέου Καυκάσου Νομού Φλώρινας (με έδρα το Νέο Καύκασο/ Φλώρινας).

 

Ασκούν τις αρμοδιότητες της περίπτωσης ε', όπως περιγράφονται παραπάνω, για την περιφέρεια δικαιοδοσίας τους.

 

ζ) Τμήμα Συνοριακού Σταθμού Κτηνιατρικού Ελέγχου οδικού άξονα Κήπων - Πέπλου Νομού Έβρου (με έδρα τους Κήπους/Έβρου).

 

Ασκεί τις αρμοδιότητες της περίπτωσης ε', όπως περιγράφονται παραπάνω, για την περιφέρεια δικαιοδοσίας τους.

 

4) Της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού.

 

Γ. Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας

 

1) Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Σφαγείων

 

β) Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης

 

γ) Τμήμα Ζωικών Υποπροϊόντων

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας ανήκουν:

 

α) Η διαρκής μέριμνα για την οργάνωση, εποπτεία, επιτήρηση, εφαρμογή και βελτίωση των συστημάτων επισήμων ελέγχων στις πάσης φύσεως εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης αρμοδιότητάς της, σύμφωνα με την κατά περίπτωση ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία.

 

β) Η εποπτεία λειτουργίας των σφαγείων και των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων και η κτηνιατρική έγκριση για την λειτουργία ή την ανάκληση αυτών.

 

γ) Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επαγγελματιών που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις αρμοδιότητάς της.

 

δ) Ο καθορισμός των υγειονομικών προδιαγραφών, η εποπτεία καθώς και η αξιολόγηση της λειτουργίας των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων που χειρίζονται η διαθέτουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης.

 

ε) Ο σχεδιασμός, οργάνωση και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας της Διεύθυνσης σε θέματα εποπτείας των αρμοδίων αρχών στις οποίες έχουν μεταβιβασθεί αρμοδιότητες επισήμου ελέγχου.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Σφαγείων

 

α)α) Η μέριμνα για τη σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση όλων των νομοθετικών και διοικητικών πράξεων και για την εναρμόνιση τους με το ενωσιακό δίκαιο, που σκοπό έχουν την καθιέρωση υγειονομικών προδιαγραφών των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων των μηρυκαστικών, χοίρων, πτηνών, μονόπλων, θηραμάτων και λοιπών ζώων και των εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων, που το κρέας τους προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση για την προστασία της δημόσιας υγείας και κτηνοτροφίας, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.

 

β)β) Η μέριμνα για τη χορήγηση ή ανάκληση κτηνιατρικών εγκρίσεων στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις.

 

γ)γ) Η μέριμνα για την εφαρμογή, από τις αρμόδιες για τον έλεγχο κτηνιατρικές υπηρεσίες, των υγειονομικών διατάξεων που αφορούν στις εξαγωγές κρεάτων και προϊόντων τους προς τρίτες χώρες.

 

δ)δ) Η μέριμνα για την εγγραφή, διατήρηση εγγραφής ή διαγραφή εγκαταστάσεων κρέατος και προϊόντων του σε καταλόγους για την εξαγωγή σε τρίτες χώρες καθώς και η κατάρτιση σχετικών κτηνιατρικών υγειονομικών πιστοποιητικών.

 

ε)ε) Ο καθορισμός μεθόδων σφαγής και κτηνιατρικής επιθεώρησης των σφαγείων ζώων και πτηνών για τη βελτίωση της υγιεινής ποιότητας και τεχνολογίας του κρέατος.

 

στ)στ) Η ενημέρωση και ο συντονισμός δράσης των περιφερειακών υπηρεσιών ως προς την εφαρμογή των κανόνων υγειονομικού έλεγχου των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων.

 

ζ)ζ) Η μελέτη και έρευνα όλων των υγειονομικών θεμάτων που αναφέρονται στη συντήρηση των σφάγιων σύμφωνα με την πρόοδο των τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων.

 

η)η) Ο καθορισμός των υγειονομικών προδιαγραφών των μέσων μεταφοράς σφάγιων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.

 

θ)θ) Ο καθορισμός των προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν από υγειονομικής πλευράς τα μέσα συσκευασίας των σφάγιων και προϊόντων σφαγείου καθώς και των μέσων και μεθόδων σφράγισης και επισήμανσης αυτών.

 

ι)ι) Ο καθορισμός μεθόδων κοπής των σφάγιων σε τεμάχια χονδρικής και λιανικής πώλησης, ανάλογα με την ποιοτική κατηγορία τους και τον προορισμό διάθεσης τους.

 

ι)α)ι)α) Η έρευνα και μελέτη παραμέτρων υγειονομικής βελτίωσης των παραγόμενων σφάγιων και η ενημέρωση των περιφερειακών υπηρεσιών και παραγωγικών τάξεων.

 

ι)β)ι)β) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων πάνω στον υγειονομικό έλεγχο των σφάγιων.

 

ι)γ)ι)γ) Η μέριμνα για τον καθορισμό σταθερότυπων και των μικροβιολογικών ιστολογικών και φυσικοχημικών προδιαγραφών για τον έλεγχο της υγιεινής κατάστασης των σφάγιων.

 

ι)δ)ι)δ) Η μελέτη και έρευνα καθώς και η κατάρτιση υγειονομικών κανόνων για θέματα που αφορούν την παραγωγή, εξαγωγή και εμπορία σφάγιου.

 

ι)ε)ι)ε) Η συμμετοχή στην αντιμετώπιση των ανωτέρω θεμάτων στους διεθνείς οργανισμούς.

 

ι)στ)ι)στ) Η αντιμετώπιση των ανωτέρω θεμάτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

ι)ζ)ι)ζ) Ο καθορισμός υγειονομικών προδιαγραφών κατασκευής εξοπλισμού και λειτουργίας των σφαγείων, των πτηνοσφαγείων, των ψυκτικών εγκαταστάσεων των σφαγείων και των μονάδων επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ι)η)ι)η) Η μέριμνα για την από υγειονομικής πλευράς έγκριση των ανωτέρω εγκαταστάσεων.

 

ι)θ)ι)θ) Η από υγειονομικής πλευράς έγκριση σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων της χώρας και του εξωτερικού για διακίνηση και εξαγωγή κρεάτων.

 

κ)κ) Η, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, μέριμνα για τον καθορισμό των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών προδιαγραφών και σταθερότυπων του απαιτούμενου νερού και λειτουργίας των ανωτέρω εγκαταστάσεων.

 

κ)α)κ)α) Η σύνταξη υγειονομικών κανονισμών οργάνωσης και λειτουργίας των ανωτέρω εγκαταστάσεων και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

κ)β)κ)β) Η, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα της Διεύθυνσης:

 

α)α)α) αξιολόγηση εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής,

β)β)β) διαμόρφωση εθνικών μέτρων, παρεκκλίσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας,

γ)γ)γ) τεκμηρίωση διαδικασιών επισήμου ελέγχου,

δ)δ)δ) κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού που διεξάγει τους επίσημους ελέγχους,

ε)ε)ε) καθιέρωση συστήματος εποπτείας των αρμοδίων αρχών για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας,

στ)στ)στ) καθιέρωση συστήματος συλλογής στοιχείων και αξιολόγησης του συστήματος,

ζ)ζ)ζ) δημιουργία Μητρώου εμπόρων τροφίμων ζωικής προέλευσης και ανάρτηση στο διαδίκτυο,

η)η)η) ενημέρωση του συστήματος άμεσης αντιμετώπισης καταστάσεων που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων (RASFF) για όλες τις περιπτώσεις μη ασφαλών σφάγιων,

θ)θ)θ) οργάνωση συστήματος επισήμου ελέγχου εγκαταστάσεων και καθορισμός της συχνότητας ελέγχου κατόπιν κατηγοριοποίησης των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων ως προς την επικινδυνότητα τους,

ι)ι)ι) κατάρτιση καταλόγου εγκεκριμένων εγκαταστάσεων και ανάρτηση στο διαδίκτυο,

ι)α)ι)α)ι)α) εισήγηση για συμμετοχή ή μη εγκαταστάσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα,

ι)β)ι)β)ι)β) καθορισμός των προϋποθέσεων για τη λειτουργία εργαστηρίων αυτοελέγχου στα πλαίσια της ασφάλειας των παραγομένων προϊόντων ζωικής προέλευσης και των απαιτήσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου, σε συνεργασία με συναρμόδια Τμήματα και Διευθύνσεις.

 

κ)γ)κ)γ) Η αντιμετώπιση των ανωτέρω θεμάτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών.

 

β) Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης

 

α)α) Η μέριμνα για την έκδοση, συμπλήρωση, τροποποίηση των απαραίτητων νομοθετικών και διοικητικών πράξεων και η εναρμόνιση τους με το κοινοτικό δίκαιο με σκοπό την προστασία του καταναλωτή από πλευράς υγιεινής των αλιευμάτων και των προϊόντων τους.

 

β)β) Η μελέτη και κατάρτιση κανόνων υγειονομικού ελέγχου των αλιευμάτων καθώς και η μέριμνα για την εφαρμογή των κανόνων αυτών, από την αλίευσή τους και για όλα τα στάδια της εμπορίας τους.

 

γ)γ) Η μέριμνα για την οργάνωση, εποπτεία και συντονισμό της εφαρμογής του υγειονομικού ελέγχου σε όλα τα αλιεύματα καθώς και στα προϊόντα τους, κατά την παραγωγή, διακίνηση, συντήρηση, επεξεργασία, διάθεση, κατανάλωση και εξαγωγή τους.

 

δ)δ) Ο καθορισμός των όρων και των προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν από υγειονομικής πλευράς τα αλιευτικά σκάφη, οι ιχθυόσκαλες, τα εργαστήρια ή εργοστάσια παρασκευής, συντήρησης, μεταποίησης καθώς και οι χώροι διάθεσης των παραπάνω προϊόντων.

 

ε)ε) Η λήψη υγειονομικών μέτρων βελτίωσης και ανάπτυξης της μεταφοράς, συσκευασίας, συντήρησης, τυποποίησης και επεξεργασίας των αλιευμάτων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

στ)στ) Η μέριμνα για την έγκριση από υγειονομικής άποψης των μονάδων εξυγίανσης των οστρακοειδών, καθώς και την επέκταση ή κατάργηση των παραπάνω μονάδων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ζ)ζ) Η μέριμνα για την από υγειονομικής άποψης έγκριση των εγκαταστάσεων συντήρησης, παρασκευής, επεξεργασίας, των ιχθυοσκάλων και χώρων πώλησης των αλιευμάτων.

 

η)η) Η μελέτη και η κατάρτιση κανόνων υγειονομικού ελέγχου των δεξαμενών εξυγίανσης των οστρακοειδών και η μέριμνα για την εφαρμογή των κανόνων αυτών.

 

θ)θ) Η χορήγηση κωδικού αριθμού των παραπάνω εγκαταστάσεων.

 

ι)ι) Ο καθορισμός των σταθερότυπων και των μικροβιολογικών, ιστολογικών, βιοχημικών, βιολογικών και φυσικοχημικών προδιαγραφών για τον έλεγχο της υγιεινής και ποιότητας των αλιευμάτων και των προϊόντων τους.

 

ι)α)ι)α) Η, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, ανάθεση σε Ινστιτούτα και εργαστήρια της μελέτης συγκεκριμένων προβλημάτων πάνω στην υγιεινή των αλιευμάτων και η μέριμνα για την μεταφορά και εφαρμογή των αποτελεσμάτων από τις περιφερειακές υπηρεσίες.

 

ι)β)ι)β) Η παρακολούθηση των ρυπάνσεων και μολύνσεων των υδατοσυλλογών και η εισήγηση λήψης μέτρων προστασίας της υγιεινής των αλιευμάτων και της δημόσιας υγείας.

 

ι)γ)ι)γ) Η κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των υπαλλήλων και των ενδιαφερομένων φορέων σε θέματα αρμοδιότητας του τμήματος, η προώθηση τους για έγκριση και η παρακολούθηση εφαρμογής τους.

 

ι)δ)ι)δ) Η, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα της Διεύθυνσης,:

 

α)α)α) αξιολόγηση εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής,

β)β)β) διαμόρφωση εθνικών μέτρων, παρεκκλίσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις τις ισχύουσας νομοθεσίας,

γ)γ)γ) τεκμηρίωση διαδικασιών επισήμου ελέγχου,

δ)δ)δ)κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού που διεξάγει τους επίσημους ελέγχους,

ε)ε)ε) καθιέρωση συστήματος εποπτείας των αρμοδίων αρχών για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας,

στ)στ)στ) καθιέρωση συστήματος συλλογής στοιχείων και αξιολόγησης του συστήματος,

ζ)ζ)ζ) οργάνωση συστήματος επισήμου ελέγχου εγκαταστάσεων και καθορισμός της συχνότητας ελέγχου κατόπιν κατηγοριοποίησης των εγκαταστάσεων αρμοδιότητας του Τμήματος ως προς την επικινδυνότητά τους,

η)η)η) κατάρτιση καταλόγου εγκεκριμένων εγκαταστάσεων και ανάρτηση στο διαδίκτυο.

 

ι)ε)ι)ε) Η μέριμνα για την εγγραφή, διατήρηση εγγραφής ή διαγραφή εγκαταστάσεων αλιευμάτων, δίθυρων μαλακίων, γάλακτος, των προϊόντων τους και άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης σε καταλόγους για την εξαγωγή των προϊόντων τους σε τρίτες χώρες καθώς και η κατάρτιση σχετικών κτηνιατρικών υγειονομικών πιστοποιητικών.

 

ι)στ)ι)στ) Η σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση των νομοθετικών και διοικητικών πράξεων καθώς και η εναρμόνιση τους με το ενωσιακό δίκαιο, για τον καθορισμό υγειονομικών προδιαγραφών του γάλακτος.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η παρακολούθηση εφαρμογής από τις αρμόδιες για τον έλεγχο κτηνιατρικές υπηρεσίες, των θεσπιζόμενων διατάξεων και λήψη μέτρων αντιμετώπισης των δυσχερειών και προβλημάτων.

 

ι)η)ι)η) Ο καθορισμός των μικροβιολογικών σταθερότυπων, των βιοχημικών προδιαγραφών, των τοξικολογικών κριτηρίων καθώς και η οργάνωση ενιαίων μεθόδων και τεχνικού ελέγχου αυτών στο γάλα.

 

ι)θ)ι)θ) Η μέριμνα για τη λήψη μέτρων αξιοποίησης του γάλακτος που περιέχει επιτρεπτά αντιβιοτικά και χημειοθεραπευτικά σε επίπεδα που το καθιστούν ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

κ)κ) Ο καθορισμός μεθόδων και η οργάνωση του υγειονομικού ελέγχου του γάλακτος στην παραγωγή.

 

κ)α)κ)α) Η κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης - επιμόρφωσης των υπαλλήλων και ενδιαφερομένων φορέων αρμοδιότητας του τμήματος και η παρακολούθηση εφαρμογής τους.

 

κ)β)κ)β) Ο καθορισμός των προϋποθέσεων για τη λειτουργία εργαστηρίων αυτοελέγχου στα πλαίσια της ασφάλειας των παραγομένων προϊόντων ζωικής προέλευσης και των απαιτήσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου, σε συνεργασία με συναρμόδια Τμήματα και Διευθύνσεις.

 

κ)γ)κ)γ) Για τα λοιπά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ασκούνται οι ανωτέρω αρμοδιότητες που αναφέρονται για το γάλα.

 

κ)δ)κ)δ) Η συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων στα ανωτέρω θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς και η μέριμνα αντιμετώπισής τους.

 

κ)ε)κ)ε) Αξιολόγηση με επικύρωση, ακύρωση, λήψη μέτρων ή άλλων κατάλληλων ενεργειών των Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) για όλα τα παραπάνω θέματα.

 

γ) Τμήμα Ζωικών Υποπροϊόντων

 

α)α) Η μέριμνα για τη σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση νομοθετικών και διοικητικών πράξεων και την εναρμόνιση τους με το ενωσιακό δίκαιο για θέματα που άπτονται των ζωικών υποπροϊόντων.

 

β)β) Η έκδοση εθνικών μέτρων και παρεκκλίσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Κανονισμών 1069/2009 και 142/2011.

 

γ)γ) Ο καθορισμός υγειονομικών απαιτήσεων για δραστηριότητες, μονάδες διαχείρισης και την απόρριψη ή χρήση ζωικών υποπροϊόντων και παράγωγων προϊόντων.

 

δ)δ) Ο καθορισμός των όρων, από υγειονομικής κτηνιατρικής πλευράς, αδειοδότησης των μονάδων διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων.

 

ε)ε) Η επιθεώρηση δραστηριοτήτων και μονάδων διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων.

 

στ)στ) Η χορήγηση επίσημου κωδικού αριθμού έγκρισης ανάλογα με τη δραστηριότητα σε μονάδες διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων.

 

ζ)ζ) H κατάρτιση επίσημου καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρημένων μονάδων και δραστηριοτήτων για τα ζωικά υποπροϊόντα.

 

η)η) Η δημιουργία καταλόγου εγκεκριμένων οχημάτων μεταφοράς και εμπόρων ζωικών υποπροϊόντων και παράγωγων προϊόντων.

 

θ)θ) Η καθιέρωση συστήματος συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων για τις παραγόμενες και διαχειριζόμενες ποσότητες καθώς και στοιχείων των επισήμων ελέγχων.

 

ι)ι) Η συνεχής ενημέρωση και επικαιροποίηση της επίσημης ιστοσελίδας με καταλόγους, νομοθεσία, οδηγούς, εγκυκλίους, έντυπα και λοιπό υλικό που αφορά τα ζωικά υποπροϊόντα.

 

ι)α)ι)α) Η καθιέρωση συστήματος εποπτείας των αρμοδίων αρχών και επιχειρήσεων για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας περί ζωικών υποπροϊόντων.

 

ι)β)ι)β) Η οργάνωση συστήματος επισήμου ελέγχου μονάδων διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και καθορισμός της συχνότητας ελέγχου κατόπιν κατηγοριοποίησης των μονάδων ως προς την επικινδυνότητα τους.

 

ι)γ)ι)γ) Η κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού που διεξάγει τους επίσημους ελέγχους.

 

ι)δ)ι)δ) Η συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για θέματα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων που αφορούν νοσήματα, ζωοτροφές και λιπάσματα, με υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, αδειοδοτήσεις κ.α. αλλά και με φορείς (οργανώσεις παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων) και οργανισμούς.

 

ι)ε)ι)ε) Η εξέταση φακέλων για έκδοση αδειών κυκλοφορίας νέου τύπου λιπασμάτων και για τη συμμετοχή εγκαταστάσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα.

 

ι)στ)ι)στ) Η αξιολόγηση εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η έγκριση εναλλακτικών μεθόδων μεταποίησης και μετασχηματισμού ζωικών υποπροϊόντων.

 

ι)η)ι)η) Ο σχεδιασμός, οργάνωση και συντονισμός εθνικού προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών παραγωγικών ζώων.

 

ι)θ)ι)θ) Η επικοινωνία/συνεργασία με τρίτες χώρες για τον καθορισμό των απαιτήσεων εξαγωγής των ζωικών υποπροϊόντων και παράγωγων προϊόντων και την έκδοση σχετικών προτύπων Υγειονομικών Πιστοποιητικών.

 

κ)κ) Η εκπροσώπηση και συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα που αφορούν τα ζωικά υποπροϊόντα.

 

κ)α)κ)α) Κάθε άλλο θέμα ή αντικείμενο σχετικό με τα ζωικά υποπροϊόντα.

 

4) Της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού.

 

Δ. Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

1) Η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, με έδρα την Αγία Παρασκευή και με περιοχή δικαιοδοσίας τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα και Γραφεία:

 

α) Τμήμα Διοικητικού - Οικονομικού

 

β) Τμήμα Διαγνωστικής Παθολογικής Ανατομικής, Ιστολογίας, Μικροβιολογίας και Φυσιοπαθολογίας Μαστού

 

γ) Τμήμα Παρασιτολογίας - Παρασιτικών Νοσημάτων, Εντομολογίας και Παθολογίας των Μελισσών

 

δ) Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων

 

ε) Τμήμα Παθολογίας Υδροβίων Οργανισμών

 

στ) Τμήμα Υγιεινής Τροφίμων

 

ζ) Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών

 

η) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χαλκίδας

 

θ) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Τριπόλεως

 

ι) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων

 

ι)α) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ηρακλείου

 

ι)β) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Πατρών

 

ι)γ) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ρόδου

 

ι)δ) Γραφείο Βιολογικών Προϊόντων, Πειραματόζωων και Τεχνητής Σπερματέγχυσης

 

ι)ε) Γραφείο Παρασκευαστήριου

 

2) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων και των γραφείων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Διοικητικού - Οικονομικού

 

α)α) Η διεκπεραίωση των πάσης φύσεως διοικητικών θεμάτων της Διεύθυνσης και η εν γένει γραμματειακή εξυπηρέτησή της.

 

β)β) Η μέριμνα στέγασης της Διεύθυνσης, ο καθαρισμός και η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων και περιουσιακών στοιχείων του.

 

γ)γ) Η διαχείριση του χρηματικού και υλικού, η λογιστική παρακολούθηση των πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων, η διενέργεια προμηθειών η εκποίηση υλικών, η πληρωμή δαπανών και η αντιμετώπιση κάθε οικονομικού, λογιστικού και διαχειριστικού θέματος της Διεύθυνσης.

 

δ)δ) Η κατάρτιση σχεδίων προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων και η προώθησή τους για έγκριση ή τροποποίηση και η παρακολούθηση εκτέλεσής τους.

 

ε)ε) Η παραλαβή, αρχειοθέτηση, διακίνηση και φύλαξη των επιστημονικών συγγραμμάτων και περιοδικών και η φροντίδα για την καλή λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Διεύθυνσης.

 

στ)στ) Η συντήρηση των κτιριακών, σταυλικών, υδραυλικών, ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης.

 

ζ)ζ) Η μέριμνα για την επισκευή και συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού των εργαστηρίων της Διεύθυνσης.

 

η)η) Η μέριμνα για την κίνηση και συντήρηση των αυτοκινήτων για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης.

 

β) Τμήμα Διαγνωστικής Παθολογικής Ανατομικής, Ιστολογίας, Μικροβιολογίας και Φυσιοπαθολογίας Μαστού

 

α)α) Η διάγνωση των νοσημάτων των ζώων και πτηνών με την ανατομοπαθολογική εξέταση.

 

β)β) Η διενέργεια των αιτούμενων από τα άλλα Τμήματα της Διεύθυνσης ειδικών ιστοπαθολογικών εξετάσεων.

 

γ)γ) Η συμμετοχή στη διενέργεια του προγράμματος εκρίζωσης της φυματίωσης των βοοειδών, με την ιστολογική εξέταση των λεμφογαγγλίων.

 

δ)δ) Η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων των ζώων και πτηνών, που οφείλονται σε βακτήρια, μυκοπλάσματα και μύκητες και η βελτίωση των μεθόδων διαγνωστικής.

 

ε)ε) Η δοκιμή της γ-ιντερφερόνης σε βοοειδή, απομόνωση, ταυτοποίηση και τυποποίηση στελεχών του μυκοβακτηρίου της φυματίωσης των ζώων.

 

στ)στ) Η υποστήριξη του προγράμματος εκρίζωσης της φυματίωσης των βοοειδών.

 

ζ)ζ) Η εκτέλεση των πάσης φύσεως εργαστηριακών εξετάσεων, που είναι απαραίτητες για την διάγνωση των νοσημάτων των ζώων, που οφείλονται σε βακτήρια του γένους Brucella.

 

η)η) Η μελέτη και η αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων επιδράσεων των νοσημάτων αυτών στη Δημόσια Υγεία.

 

θ)θ) Η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων για τη διάγνωση κλινικών και υποκλινικών μαστίτιδων.

 

ι)ι) Η εργαστηριακή διερεύνηση της αντιβιοανθεκτικότητας.

 

ι)α)ι)α) Η εφαρμογή εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, που αφορούν νοσήματα οφειλόμενα σε βακτήρια, μυκοπλάσματα και μύκητες.

 

ι)β)ι)β) Στις αρμοδιότητες του τμήματος υπάγεται και η λειτουργία των εργαστηρίων φυσιοπαθολογίας μαστού, φυματίωσης, μικροβιολογίας, παθολογικής ανατομικής και ιστολογίας.

 

ι)γ)ι)γ) Η στατιστική επεξεργασία στοιχείων των Τμημάτων της Διεύθυνσης, σε ότι αφορά ερευνητικά προγράμματα που η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου αναθέτει σ' αυτό για υλοποίηση.

 

ι)δ)ι)δ) Ο συντονισμός και η παρακολούθηση των ερευνητικών προγραμμάτων στα επιμέρους Τμήματα.

 

ι)ε)ι)ε) Η μελέτη των επιδημιολογικών προβλημάτων περιοχής της Διεύθυνσης, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

γ) Τμήμα Παρασιτολογίας - Παρασιτικών Νοσημάτων, Εντομολογίας και Παθολογίας των Μελισσών

 

α)α) Η μελέτη της επιδημιολογίας και διάγνωση των παρασιτώσεων των ζώων και πτηνών, που οφείλονται σε εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα.

 

β)β) Η ταυτοποίηση, η μελέτη του βιολογικού κύκλου, η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση των παρασίτων των ζώων και πτηνών.

 

γ)γ) Εφαρμογή εθνικών και ενωσιακών προγραμμάτων, που αφορούν τα παρασιτικά νοσήματα.

 

δ)δ) Η μελέτη και η ταυτοποίηση των εντόμων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος και των εντόμων μεταδοτών ζωονόσων.

 

ε)ε) Η εντομολογική επιτήρηση νοσημάτων των ζώων με συμμετοχή σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.

 

στ)στ) Η κλινική και εργαστηριακή διάγνωση και μελέτη των νοσημάτων των μελισσών και του γόνου αυτών, που οφείλονται σε βακτήρια, μύκητες και ιούς.

 

ζ)ζ) Η μελέτη και η αντιμετώπιση των δυσμενών επιδράσεων του περιβάλλοντος στη ζωή, υγεία και παραγωγικότητα των μελισσών.

 

η)η) Η εφαρμογή κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων παρακολούθησης των νοσημάτων και της θνησιμότητας των μελισσών.

 

θ)θ) Στις αρμοδιότητες του Τμήματος υπάγεται και η λειτουργία των εργαστηρίων παρασιτολογίας και παρασιτικών νοσημάτων, εντομολογίας και παθολογίας των μελισσών.

 

δ) Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων

 

α)α) Η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για τη μοριακή διάγνωση νοσημάτων των ζώων που οφείλονται σε ιούς, βακτήρια και παράσιτα όπως και η μοριακές εξετάσεις για τον έλεγχο τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

β)β) Οι μοριακές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα του ΚΚΙΑ, που αποστέλλουν γενετικό υλικό (DNA ή /και RNA) για περαιτέρω ανάλυση στο τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής.

 

γ)γ) Η βελτιστοποίηση των μεθόδων μοριακής διάγνωσης, την αλληλούχιση και τη βιοπληροφορική ανάλυση των αποτελεσμάτων.

 

δ)δ) Η εκτέλεση των πάσης φύσεως εργαστηριακών εξετάσεων για τη διάγνωση και τη μελέτη των διαφόρων τύπων ιών του αφθώδη πυρετού και των παραφθωδικών και εξωτικών νοσημάτων των ζώων.

 

ε)ε) Η εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών για τη διάγνωση των μεταδοτικών σπογγειόμορφων εγκεφαλοπαθειών στα πλαίσια εθνικών και ενωσιακών προγραμμάτων.

 

στ)στ) Η εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών για τη διάγνωση της λεύκωσης των βοοειδών.

 

ζ)ζ) Η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων (ορολογικές, ιολογικές, μοριακές), που αφορούν στη διάγνωση ιολογικών και ρικετσιακών νοσημάτων των ζώων (μικρά και μεγάλα μηρυκαστικά, ιπποειδή).

 

η)η) Η εκτέλεση εθνικών και ενωσιακών προγραμμάτων επιτήρησης ιολογικών νοσημάτων.

 

θ)θ) Η τιτλοποίηση των αντισωμάτων λύσσας στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις των ζώων συντροφιάς.

 

ι)ι) Η εργαστηριακή διάγνωση των ασθενειών υποχρεωτικής δήλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, αλλά και λοιπών παθολογικών καταστάσεων και των συνδεόμενων με αυτές προβλημάτων παραγωγικότητας των χοίρων.

 

ι)α)ι)α) Η μελέτη και η αντιμετώπιση των άμεσων ή έμμεσων παθογόνων επιδράσεων των εκτροφών των χοίρων στη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.

 

ι)β)ι)β) Η εκτέλεση εθνικών και ενωσιακών προγραμμάτων επιτήρησης νοσημάτων των χοίρων.

 

ι)γ)ι)γ) Η διάγνωση νοσημάτων πτηνών και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών με σκοπό την προστασία της υγείας των πτηνών, της δημόσιας υγείας και την διασφάλιση της αγροτικής οικονομίας.

 

ι)δ)ι)δ) Οι ιολογικές και μοριακές τεχνικές για την απομόνωση και ανίχνευση γενετικού υλικού ιών.

 

ι)ε)ι)ε) Η εκτέλεση επιζωοτιολογικών προγραμμάτων για την εκρίζωση - εξάλειψη νοσημάτων στα πτηνά.

 

ι)στ)ι)στ) Στις αρμοδιότητες του Τμήματος υπάγεται και η λειτουργία των εργαστηρίων ιολογίας, παθολογίας χοίρου και παθολογίας πτηνών.

 

ε) Τμήμα Παθολογίας Υδροβίων Οργανισμών

 

α)α) Η Κλινική και Εργαστηριακή διάγνωση των νοσημάτων των υδρόβιων οργανισμών που οφείλονται τόσο σε λοιμώδη αίτια (ιογενή, βακτηριακά και παρασιτικά νοσήματα) όσο και σε περιβαλλοντολογικές διαταραχές (π.χ. εξάρσεις τοξικού φυτοπλαγκτόν, ρύπανση κ.λ.π.).

 

β)β) Η έγκαιρη και ενεργή προστασία των εκτρεφόμενων πληθυσμών υδρόβιων οργανισμών από την εμφάνιση νοσημάτων τόσο εξωτικών όσο και υποχρεωτικής δηλώσεως στην Ευρωπαϊκή επικράτεια με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης (π.χ.

 

μοριακές διαγνωστικές τεχνικές) σε συνεργασία με το Κοινοτικά Εργαστήρια Αναφοράς για τα νοσήματα των ιχθύων και των καρκινοειδών.

 

γ)γ) Η εκτέλεση Προγραμμάτων επιζωοτιολογικής διερεύνησης αναφορικά με νοσήματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία καθώς επίσης και η εφαρμογή Προγραμμάτων εκρίζωσης ασθενειών, που έχουν οικονομικό αντίκτυπο στην υγιή ανάπτυξη του Τομέα των Υδατοκαλλιεργειών.

 

δ)δ) Η συμμετοχή σε ομάδες Επείγουσας Ανάγκης καθώς και η εκτέλεση των εργαστηριακών δειγμάτων σε περίπτωση εφαρμογής σχεδίων επείγουσας ανάγκης (Contingency Plans) όπως παραδείγματος χάριν σε περίπτωση εμφάνισης εξωτικών νοσημάτων.

 

στ) Τμήμα Υγιεινής Τροφίμων

 

α)α) Ο έλεγχος των τροφίμων ζωική προέλευσης στην παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, τυποποίηση, διακίνηση και διάθεση με κάθε είδους εργαστηριακών εξετάσεων (οργανοληπτικών, μικροβιολογικών, παρασιτολογικών, ορολογικών, βιολογικών και λοιπών ειδικών εξετάσεων) για τον προσδιορισμό της υγιεινής κατάστασής τους.

 

β)β) Ο έλεγχος της θερμικής ή άλλης τεχνολογικής επεξεργασίας των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

γ)γ) Ο έλεγχος των μέσων συσκευασίας, της στειρότητας - στεγανότητας και των οργανοληπτικών χαρακτήρων κονσερβοποιημένων τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

δ)δ) Ο έλεγχος για την διαπίστωση νοθείας σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

 

ε)ε) Η έκφραση επιστημονικής γνώμης και η συμβολή στη μελέτη και επίλυση θεμάτων υγιεινής κατά την παραγωγή, επεξεργασία, συντήρηση και διακίνηση τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

στ)στ) Η διενέργεια κάθε επιστημονικής μελέτης και έρευνας σε θέματα υγιεινής κατά την παραγωγή, επεξεργασία, συντήρηση και διακίνηση τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

ζ)ζ) Η χρήση μοριακών τεχνικών για την ανίχνευση και την τυποποίηση μικροβίων.

 

η)η) Η χρήση των μοριακών σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σε εφαρμογές που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

 

θ)θ) Η διενέργεια κάθε είδους εργαστηριακής εξέτασης για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό επιτρεπόμενων ιστών και ξένων υλών των μεταποιημένων τροφίμων.

 

ι)ι) Η εφαρμογή μεθόδων για την διαπίστωση χαρακτηριστικών αλλοιώσεων των οργάνων και αδένων των ζώων που προκύπτουν από τη χρήση οιστρογόνων ορμονών ή άλλων ουσιών με ορμονική δράση σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές - επιστημονικές μεθόδους.

 

ι)α)ι)α) Ο υγειονομικός έλεγχος των προϊόντων κυψέλης και η γυρεολογική εξέταση για τη διαπίστωση της προέλευσης του μελιού.

 

ι)β)ι)β) Ο έλεγχος για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των φυσικοχημικών παραμέτρων των προϊόντων κυψέλης σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές - επιστημονικές μεθόδους εξέτασης.

 

ι)γ)ι)γ) Στις αρμοδιότητες του Τμήματος υπάγεται και η λειτουργία των εργαστηρίων μικροβιολογίας τροφίμων, μοριακών τεχνικών, ιστολογικού - ιστομετρικού και ιστοχημικού ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων και υγιεινής των προϊόντων της κυψέλης.

 

ζ) Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών

 

α)α) Η ανίχνευση τοξικών ουσιών, δηλητηρίων, αντιπαρασιτικών ουσιών και γενικά φαρμακούχων ουσιών.

 

β)β) Οι κτηνιατροδικαστικές τοξικολογικές εξετάσεις με εντολή, δικαστικών, αστυνομικών και κτηνιατρικών αρχών.

 

γ)γ) Η ανίχνευση περιβαλλοντικών ρυπαντών για την προστασία των ζώων και κατ' επέκταση της δημόσιας υγείας.

 

δ)δ) Ο προσδιορισμός των μυκοτοξινών στις ζωοτροφές για την προστασία της υγείας των ζώων και κατ' επέκταση της Δημόσιας Υγείας.

 

ε)ε) Ο έλεγχος για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό καταλοίπων αναβολικών παραγόντων, θυρεοειδοστατικών, φαρμακευτικών ουσιών, αντιμικροβιακών παραγόντων και γενικά κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

 

στ)στ) Ο έλεγχος για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό περιβαλλοντικών ρυπαντών (π.χ. βαρέων μετάλλων) στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

 

ζ)ζ) Στις αρμοδιότητες του Τμήματος υπάγεται και η λειτουργία των εργαστηρίων περιβαλλοντικών ρυπαντών, καταλοίπων, τοξικολογίας των ζώων, ζωοτροφών και τοξικολογίας περιβάλλοντος.

 

η) Τα Τμήματα Κτηνιατρικών Εργαστηρίων Χαλκίδας, Τριπόλεως, Χανίων, Ηρακλείου, Πατρών και Ρόδου ασκούν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

 

α)α) Η λειτουργία Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς, σε εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας, κατόπιν ορισμού του από την Κεντρική Αρμόδια Αρχή Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

β)β) Η εκτέλεση κάθε επιστημονικής εργασίας και έρευνας σχετικά με την εργαστηριακή διάγνωση και μελέτη των λοιμωδών, παρασιτικών μεταβολικών, αναπαραγωγικών, λοιπών νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων των ζώων, πτηνών, μελισσών, ιχθύων, καθώς και για την ανίχνευση τοξικών ουσιών στα ζώα.

 

γ)γ) Ο εργαστηριακός και τοξικολογικός έλεγχος των ζωοτροφών με σκοπό την προστασία της κτηνοτροφίας και της δημόσιας υγείας.

 

δ)δ) Η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ελέγχου της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων ζωικής προέλευσης και κάθε άλλου τροφίμου που περιέχει πρώτες ύλες προερχόμενες από ζωικά προϊόντα, καθώς και η διατύπωση επιστημονικής γνώμης για την επίλυση θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας κατά την παραγωγή, επεξεργασία, συντήρηση και διακίνηση των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

ε)ε) Ο προσδιορισμός καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και περιβαλλοντικών ρυπαντών σε τρόφιμα και ιστούς ζωικής προέλευσης.

 

στ)στ) Η εργαστηριακή διάγνωση, έρευνα και μελέτη των νοσημάτων των ζώων, πτηνών, ιχθύων και μελισσών, ανάλογα με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για την οικονομία της περιοχής αρμοδιότητας του Εργαστηρίου.

 

ζ)ζ) Η συγκέντρωση και αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου.

 

η)η) Η μελέτη των επιδημιολογικών προβλημάτων της περιοχής αρμοδιότητας του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου, ο προσδιορισμός των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση των επιδημικών νοσημάτων και η σχέση τους με τη δημόσια υγεία.

 

θ)θ) Ο σχεδιασμός καταπολέμησης νοσημάτων που δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα στην οικονομία της περιοχής αρμοδιότητας του Εργαστηρίου, σε συνεργασία με την κεντρική αρμόδια Αρχή.

 

ι)ι) Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, με στόχο την αξιοποίηση της επιστημονικής προόδου, για την προστασία της υγείας του ζωικού κεφαλαίου και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας του καταναλωτή, καθώς και η μέριμνα για τη λειτουργία μονάδας ζωικών προτύπων.

 

ι)α)ι)α) Η οργάνωση και η τήρηση διοικητικών και τεχνικών διαδικασιών στα πλαίσια λειτουργίας διαπιστευμένου εργαστηρίου.

 

ι)β)ι)β) Η διενέργεια α)α)α) πρόσθετων επισήμων εργαστηριακών ελέγχων προϊόντων ζωικής προέλευσης και υλικών ζώντων και νεκρών ζώων και β)β)β) αυτοελέγχων, με την είσπραξη τελών από τους υπόχρεους (ιδιώτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

 

θ) Γραφείο Βιολογικών Προϊόντων, Πειραματόζωων και Τεχνητής Σπερματέγχυσης

 

α)α) Ο έλεγχος και παρασκευή κτηνιατρικών εμβολίων και ορών.

 

β)β) Ο εφοδιασμός σπέρματος στις υπηρεσίες των περιοχών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.

 

γ)γ) Η εκτέλεση όλων των εργαστηριακών εξετάσεων για την εκτίμηση του σπέρματος.

 

δ)δ) Οι αδειοδοτήσεις σπερματεγχυτών.

 

ε)ε) Η προμήθεια, διατήρηση και εκτροφή ζώων εργαστηρίου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αίματος, ιστών και οργάνων για διαγνωστικούς σκοπούς του ΚΚΙΑ.

 

ι) Γραφείο Παρασκευαστήριου

 

α)α) Η παρασκευή θρεπτικών υποστρωμάτων και αντιδραστηρίων, ο καθορισμός, η συσκευασία και η αποστείρωση του υάλινου και λοιπού εργαστηριακού υλικού και η αποστείρωση του χρησιμοποιηθέντος μολυσμένου υλικού.

 

β)β) Η εμφιάλωση συσκευασία και συντήρηση των βιολογικών προϊόντων της Διεύθυνσης. Η λυοφιλίωση όσων προϊόντων της Διεύθυνσης το απαιτούν.

 

3) Της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού.

 

Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού εκτός του Τμήματος Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών όπου προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ3 Κτηνιατρικού ή ΠΕ6 Χημικών ή ΠΕ 11 Μηχανικών (πτυχίο Χημικού Μηχανικού) και του Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού όπου προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ9 Διοικητικού ή ΠΕ10 Οικονομικού ή ΤΕ6 Διοικητικού Λογιστικού ή ΔΕ4 Διοικητικού Λογιστικού.

 

Ε. Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

 

1) Η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με περιοχή δικαιοδοσίας τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα και Γραφεία:

 

α) Τμήμα Διοικητικού-Οικονομικού

 

β) Τμήμα Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης

 

γ) Τμήμα Ιολογικών, Ρικετσιακών Νοσημάτων και Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας (Μ.Σ.Ε.)

 

δ) Τμήμα Μικροβιολογίας Τροφίμων, Βιοχημικού Ελέγχου, Καταλοίπων και Ελέγχου Θαλάσσιων Βιοτοξινών και Τοξινών Λοιπών Υδάτων

 

ε) Τμήμα Παθολογίας Πτηνών, Μελισσών και Υδρόβιων Οργανισμών

 

στ) Τμήμα Μικροβιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων και βρουκελώσεων

 

ζ) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων

 

η) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Καβάλας με έδρα την Καβάλα, το οποίο διαρθρώνεται εσωτερικά με τη συγκρότηση Γραφείου Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κομοτηνής με έδρα την Κομοτηνή

 

θ) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Σερρών

 

ι) Τμήμα Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας

 

ι)α) Γραφείο Βιολογικών Προϊόντων Διαγνωστικής Παθολογικής Ανατομικής και Παρασιτολογίας

 

ι)β) Γραφείο Παρασκευαστήριου

 

2) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων και των γραφείων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Διοικητικού-Οικονομικού

 

α)α) Η διεκπεραίωση των πάσης φύσεως διοικητικών θεμάτων της Διεύθυνσης και η εν γένει γραμματειακή εξυπηρέτησή της.

 

β)β) Η μέριμνα στέγασης της Διεύθυνσης, ο καθαρισμός και η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων και περιουσιακών στοιχείων του.

 

γ)γ) Η διαχείριση του χρηματικού και υλικού, η λογιστική παρακολούθηση των πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων, η διενέργεια προμηθειών η εκποίηση υλικών, η πληρωμή δαπανών και η αντιμετώπιση κάθε οικονομικού, λογιστικού και διαχειριστικού θέματος της Διεύθυνσης.

 

δ)δ) Η κατάρτιση σχεδίων προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων και η προώθησή τους για έγκριση ή τροποποίηση και η παρακολούθηση εκτέλεσής τους.

 

ε)ε) Η παραλαβή, αρχειοθέτηση, διακίνηση και φύλαξη των επιστημονικών συγγραμμάτων και περιοδικών και η φροντίδα για την καλή λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Διεύθυνσης.

 

στ)στ) Η συντήρηση των κτιριακών, σταυλικών, υδραυλικών, ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης.

 

ζ)ζ) Η μέριμνα για την επισκευή και συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού των εργαστηρίων της Διεύθυνσης.

 

η)η) Η μέριμνα για την κίνηση και συντήρηση των αυτοκινήτων για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης.

 

β) Τμήμα Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης

 

α)α) Η παραγωγή-αποθήκευση και διασπορά σπέρματος παραγωγικών ζώων (βοοειδών - αιγοπροβάτων) σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Το αντίστοιχο των Αθηνών λειτουργεί σαν αποθήκη σπέρματος και τροφοδοτείται από το Ινστιτούτο. Το σπέρμα διατίθεται στις Κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και δια των σπερματεγχυτών υπαλλήλων τους εξυπηρετείται το πρόγραμμα τεχνητής σπερματέγχυσης στο ζωικό κεφάλαιο της ζώνης ευθύνης τους.

 

β)β) Εκπαίδευση κτηνοτρόφων στην τεχνητή σπερματέγχυση και αποφοίτων ΑΤΕΙ Ζωικής παραγωγής.

 

γ)γ) Ο έλεγχος και παρασκευή κτηνιατρικών εμβολίων και ορών.

 

δ)δ) Ο εφοδιασμός σπέρματος στις υπηρεσίες των περιοχών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.

 

ε)ε) Η εκτέλεση όλων των εργαστηριακών εξετάσεων για την εκτίμηση του σπέρματος.

 

στ)στ) Οι αδειοδοτήσεις σπερματεγχυτών.

 

ζ)ζ) Η προμήθεια, διατήρηση και εκτροφή ζώων εργαστηρίου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αίματος, ιστών και οργάνων για διαγνωστικούς σκοπούς του ΚΚΙΘ.

 

η)η) Η διατήρηση και η εκτροφή του απαραίτητου αριθμού σπερματοδοτών ζώων για την παραγωγή νωπού και κατεψυγμένου σπέρματος.

 

θ)θ) Η παραγωγή νωπού και κατεψυγμένου σπέρματος για τις ανάγκες των προγραμμάτων τεχνητής σπερματέγχυσης των υπηρεσιών των περιοχών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.

 

ι)ι) Η διενέργεια όλων των εργαστηριακών εξετάσεων για τη διάγνωση των νοσημάτων αναπαραγωγής και αγονιμότητας των αγροτικών ζώων.

 

ι)α)ι)α) Η εκτέλεση όλων των εργαστηριακών εξετάσεων για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης των αγροτικών ζώων.

 

ι)β)ι)β) Η διατήρηση και εκτροφή του απαραίτητου αριθμού θηλέων ζώων για την παραγωγή εμβρύων προς μεταφορά.

 

ι)γ)ι)γ) Η ανάπτυξη και η διάδοση και εφαρμογή μεθόδων μεταφοράς εμβρύων.

 

ι)δ)ι)δ) Η προώθηση και ανάπτυξη των μεθόδων κατάψυξης, απόψυξης και μεταφοράς των εμβρύων.

 

ι)ε)ι)ε) Η ανάπτυξη και διάδοση του συγχρονισμού του οίστρου των αγροτικών ζώων.

 

ι)στ)ι)στ) Η οργάνωση και ο προγραμματισμός καθορισμού ομάδων αίματος των ζώων αναπαραγωγής.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η οργάνωση και ο προγραμματισμός καθορισμού των εργασιών της κινητής μονάδας διερεύνησης και ελέγχου των νοσημάτων αναπαραγωγής.

 

ι)η)ι)η) Η υποστήριξη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των νοσημάτων αναπαραγωγής.

 

ι)θ)ι)θ) Η στατιστική επεξεργασία στοιχείων προγραμμάτων της τεχνητής σπερματέγχυσης και του συγχρονισμού του οίστρου των περιοχών αρμοδιότητας του Ινστιτούτου.

 

κ)κ) Η εκπαίδευση και επιμόρφωση των σπερματεγχυτών.

 

κ)α)κ)α) Η διάγνωση και πρόληψη της διασποράς κληρονομικών και ανεπιθύμητων γνωρισμάτων στα αγροτικά ζώα.

 

κ)β)κ)β) Η παρακολούθηση της εκτροφής μικρών και μεγάλων πειραματόζωων.

 

κ)γ)κ)γ) Η ορθολογική διατροφή των σπερματοδοτών ζώων, των θηλέων ζώων για παραγωγή εμβρύων και των πειραματόζωων.

 

κ)δ)κ)δ) Η κατάρτιση σιτηρεσίων για σπερματοδότες ανάλογα με το είδος του σπερματοδότη.

 

κ)ε)κ)ε) Η παρακολούθηση της υγιεινής κατάστασης των σπερματοδοτών ζώων, των θηλέων ζώων για παραγωγή εμβρύων και των πειραματόζωων.

 

κ)στ)κ)στ) Η εκτέλεση όλων των περιοδικών υγειονομικών εξετάσεων

 

κ)ζ)κ)ζ) Η ανάπτυξη και διάδοση μεθόδων τεχνητής σπερματέγχυσης στα αγροτικά ζώα.

 

κ)η)κ)η) Η επιλογή των σπερματοδοτών ζώων σε ότι αφορά την υγιεινή κατάσταση και την αναπαραγωγική ικανότητα.

 

γ) Τμήμα Ιολογικών, Ρικετσιακών Νοσημάτων και Μ.Σ.Ε.

 

α)α) Η εκτέλεση των πάσης φύσεως εργαστηριακών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση των ιογενών και ρικετσιακών νοσημάτων των ζώων, καθώς και τη βελτίωση των μεθόδων διαγνωστικής.

 

β)β) Την διενέργεια εξέτασης δειγμάτων, προερχομένων από διάφορες κατά περίπτωση Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, για τις Μ.Σ.Ε. (βοοειδών και αιγοπροβάτων), σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 

γ)γ) Την διερεύνηση ιολογικών νοσημάτων, από δείγματα από όλη την Ελλάδα, βοοειδών (IBR-IPV, BVD-MD, RSV, PI3, Χλαμύδια), αιγοπροβάτων (Χλαμύδια, Maedi-Visna, CAEV, Πυρετός Q, Λοιμώδες έκθυμα), χοίρων (Auzeszky, PRRS, γρίπη).

 

δ)δ) Την απομόνωση ιών.

 

ε)ε) Την εργαστηριακή υποστήριξη της διαδικασίας των εξαγωγών βοοειδών, αιγοπροβάτων και λοιπών παραγωγικών ζώων προς τρίτες χώρες.

 

στ)στ) Η διερεύνηση της νόσου του Schmallenberg.

 

δ) Τμήμα Μικροβιολογίας Τροφίμων, Βιοχημικού Ελέγχου, Καταλοίπων και Ελέγχου Θαλάσσιων Βιοτοξινών και Τοξινών Λοιπών Υδάτων

 

α)α) Ο έλεγχος των τροφίμων ζωικής προέλευσης στην παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, τυποποίηση, διακίνηση και διάθεση με κάθε είδους εργαστηριακών εξετάσεων (οργανοληπτικών, μικροβιολογικών, παρασιτολογικών, ορολογικών, βιολογικών και λοιπών ειδικών εξετάσεων) για τον προσδιορισμό της υγιεινής κατάστασής τους.

 

β)β) Ο έλεγχος της θερμικής ή άλλης τεχνολογικής επεξεργασίας των τροφίμων ζωική προέλευσης.

 

γ)γ) Ο έλεγχος των μέσων συσκευασίας, της στειρότητας-στεγανότητας και των οργανοληπτικών χαρακτήρων κονσερβοποιημένων τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

δ)δ) Ο έλεγχος για την διαπίστωση νοθείας σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

 

ε)ε) Η έκφραση επιστημονικής γνώμης και η συμβολή στη μελέτη και επίλυση θεμάτων υγιεινής κατά την παραγωγή, επεξεργασία, συντήρηση και διακίνηση τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

στ)στ) Η διενέργεια κάθε επιστημονικής μελέτης και έρευνας σε θέματα υγιεινής κατά την παραγωγή, επεξεργασία, συντήρηση και διακίνηση τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

ζ)ζ) Ο έλεγχος για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των φυσικοχημικών παραμέτρων των προϊόντων κυψέλης σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές - επιστημονικές μεθόδους εξέτασης.

 

η)η) Ο ποιοτικός και μικροβιολογικός έλεγχος των τροφίμων ζωικής προέλευσης ανθρώπινης κατανάλωσης, για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και συνεπώς της υγείας των καταναλωτών.

 

θ)θ) Η κατηγοριοποίηση των ζωνών παραγωγής Δίθυρων Μαλακίων και η κατ' επέκταση ασφαλής και απρόσκοπτη εξαγωγή τους στις αγορές του εξωτερικού.

 

ι)ι) Η Υγειονομική μελέτη των περιοχών αλιείας των Διθύρων Μαλακίων με βάση την εικόνα που παρουσιάζουν κατά τον μικροβιολογικό τους έλεγχο και σχετίζεται με μετεωρολογικές - μικροβιακές και γεωλογικές μεταβολές.

 

ι)α)ι)α) Ο ποσοτικός προσδιορισμός καταλοίπων βαρέων μετάλλων, θυρεοειδοστατικών, χλωραμφενικόλης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων καθώς και β-αγωνιστών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

 

ι)β)ι)β) Ο προσδιορισμός φυσικών, χημικών και βιοχημικών μεταβολών γαλακτοκομικών προϊόντων και αλιευμάτων (προσδιορισμός αλκαλικής φωσφατάσης και υπεροξειδάσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα και επιπάγου και ισταμίνης σε αλιεύματα).

 

ι)γ)ι)γ) Ο εργαστηριακός προσδιορισμός μολύβδου και καδμίου σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ιχθυηρά και προϊόντα αυτών, κρέας, ήπαρ, γάλα).

 

ι)δ)ι)δ) Ο εργαστηριακός προσδιορισμός μολύβδου και καδμίου σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ιχθυηρά και προϊόντα αυτών, κρέας, ήπαρ, γάλα, μέλι) στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων (ΕΠΕΚ), του επίσημου ελέγχου και του ελέγχου ζωνών και εισαγωγών.

 

ι)ε)ι)ε) Ο εργαστηριακός προσδιορισμός ισταμίνης στα αλιεύματα.

 

ι)στ)ι)στ) Η διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων στις ζωοτροφές με διαπιστευμένες και μη μικροβιολογικές εξετάσεις για την προστασία της υγείας των ζώων και κατ' επέκταση της Δημόσιας υγείας μέσω της ασφάλειας του κρέατος που παράγεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η επιδημιολογική μελέτη και έρευνα των παθογόνων μικροβίων και ανίχνευση του βαθμού μόλυνσης των ζωικών προϊόντων.

 

ι)η)ι)η) Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων που προκύπτουν από τις εξετάσεις που διενεργούνται στα μικροβιολογικά εργαστήρια

 

ι)θ)ι)θ) Η μελέτη των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τα τροφιμογενή νοσήματα.

 

κ)κ) Η αξιοποίηση νέων μελετών που αφορούν νέα παθογόνα μικρόβια (E. coli O157, Yersinia, Campylobacter & Vibrio) που αναμένεται να προστεθούν άμεσα στην ενωσιακή και ελληνική νομοθεσία.

 

κ)α)κ)α) Η ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός παντός είδους θαλασσίων βιοτοξινών σε εδώδιμους υδρόβιους οργανισμούς (μαλάκια, οστρακοειδή, ιχθύες και προϊόντα τους) προερχόμενους από καλλιέργεια και ελεύθερη αλιεία για όλη την Ελληνική επικράτεια σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές - επιστημονικές μεθόδους.

 

κ)β)κ)β) Η εφαρμογή εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, που αφορούν στις θαλάσσιες βιοτοξίνες και στα τοξικά/δυνητικώς τοξικά μικροφύκη από τα οποία παράγονται οι θαλάσσιες βιοτοξίνες.

 

κ)γ)κ)γ) Η ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός βιοτοξινών σε εισβάλλοντα/ξενικά τοξικά είδη ιχθύων και λοιπούς εισβολικούς υδρόβιους οργανισμούς.

 

κ)δ)κ)δ) Η ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός των δυνητικώς τοξικών μικροφυκών (φυτοπλαγκτού και βενθικών μικροφυκών) και των βιοτοξινών που περιέχονται σε αυτά και στο θαλασσινό νερό από περιοχές παραγωγής και αλίευσης μαλακίων, οστρακοειδών και ιχθύων για όλη την Ελληνική επικράτεια σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές - επιστημονικές μεθόδους.

 

κ)ε)κ)ε) Η ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός βιοτοξινών στα λοιπά ύδατα πλην των θαλασσίων (π.χ. γλυκά, πόσιμα) και στους εδώδιμους υδρόβιους οργανισμούς αυτών.

 

κ)στ)κ)στ) Η έκφραση επιστημονικής γνώμης και η συμβολή στη μελέτη και επίλυση θεμάτων σχετικών με τις βιοτοξίνες και τα τοξικά/δυνητικώς τοξικά μικροφύκη από τα οποία παράγονται οι βιοτοξίνες.

 

κ)ζ)κ)ζ) Η διενέργεια κάθε επιστημονικής μελέτης, έρευνας και ανάλυσης σε θέματα βιοτοξινών κατά την παραγωγή, επεξεργασία, συντήρηση και διακίνηση των υδροβίων οργανισμών καθώς και της επίδρασης και επικινδυνότητας των βιοτοξινών στη Δημόσια Υγεία.

 

κ)η)κ)η) Η διενέργεια των αιτούμενων από τα άλλα Τμήματα του ΚΚΙΘ ειδικών τοξικολογικών εξετάσεων με βιοδοκιμή σε πειραματόζωα.

 

κ)θ)κ)θ) Η εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων των οστρακοειδών (διθύρων μαλακίων) όλης της Ελληνικής επικράτειας για την παρουσία 3 διαφορετικών ομάδων θαλασσίων βιοτοξινών (λιπόφιλες, Παραλυτικές (PSP) και αμνησιακές (ASP) τοξίνες) σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Επιτήρησης Ζωνών ή Περιοχών Παραγωγής Διθύρων Μαλακίων για παρουσία θαλασσίων βιοτοξινών του Υπουργείου.

 

ι)α)ι)α) Η εργαστηριακή ανάλυση ξενικών τοξικών ειδών ιχθύων (π.χ. Lagocephalussceleratus).

 

λ)λ) Η ανίχνευση και προσδιορισμός νέων τοξινών που δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία για τα δίθυρα μαλάκια και τους ιχθύες.

 

λ)α)λ)α) Η διερεύνηση και ο σχεδιασμός προγραμμάτων παρακολούθησης σχετικά με την ανάλυση των τοξινών στα λοιπά ύδατα πλην των θαλασσίων (π.χ. γλυκά, πόσιμα).

 

ε) Τμήμα Παθολογίας Πτηνών, Μελισσών και Υδρόβιων Οργανισμών

 

α)α) Η διάγνωση (κλινική, νεκροτομική, εργαστηριακή) των ασθενειών, των παθολογικών καταστάσεων και των συνδεδεμένων με αυτές προβλημάτων παραγωγικότητας των πτηνών.

 

β)β) Η μελέτη και αντιμετώπιση των άμεσων ή έμμεσων παθογόνων επιδράσεων των εκτροφών των πτηνών στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 

γ)γ) Η κλινική και εργαστηριακή διάγνωση των ασθενειών των μελισσών και του γόνου αυτών που οφείλονται σε ιούς, βακτήρια και μύκητες.

 

δ)δ) Η μελέτη και αντιμετώπιση των δυσμενών επιδράσεων του περιβάλλοντος στη ζωή, υγεία και παραγωγή των μελισσών.

 

ε)ε) Η μελέτη και αντιμετώπιση των άμεσων ή έμμεσων δυσμενών επιδράσεων των ασθενειών αυτών στη δημόσια υγεία.

 

στ)στ) Η συμμετοχή υπαλλήλων Κτηνιάτρων του Τμήματος σε επιτροπές επιδημιολογικής διερεύνησης.

 

ζ)ζ) Η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για τη μοριακή διάγνωση νοσημάτων των πτηνών και των μελισσών που οφείλονται σε ιούς, βακτήρια και παράσιτα.

 

η)η) Η βελτιστοποίηση των μεθόδων μοριακής διάγνωσης, η αλληλούχιση και βιοπληροφορική ανάλυση των αποτελεσμάτων.

 

θ)θ) Η συμμετοχή στην εφαρμογή των Προγραμμάτων Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης και Ελέγχου νοσημάτων πτηνών και στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση της Γρίπης των Πτηνών.

 

ι)ι) Η έγκαιρη και ενεργή προστασία των εκτρεφόμενων πληθυσμών υδρόβιων οργανισμών από την εμφάνιση νοσημάτων, τόσο εξωτικών όσο και υποχρεωτικής δηλώσεως στην ευρωπαϊκή επικράτεια σε συνεργασία με το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τα νοσήματα των οστρακοειδών.

 

ι)α)ι)α) Η εκτέλεση προγραμμάτων επιζωοτιολογικής διερεύνησης αναφορικά με νοσήματα που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς επίσης και η εφαρμογή προγραμμάτων εκρίζωσης ασθενειών, που έχουν οικονομικό αντίκτυπο στην υγιή ανάπτυξη του τομέα των υδατοκαλλιεργειών.

 

ι)β)ι)β) Η συμμετοχή σε Ομάδες Επείγουσας Ανάγκης καθώς και η εκτέλεση των εργαστηριακών δειγμάτων σε περίπτωση εφαρμογής σχεδίων επείγουσας ανάγκης (Contingency Plans) όπως παραδείγματος χάριν σε περίπτωση εμφάνισης εξωτικών νοσημάτων.

 

στ) Τμήμα Μικροβιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελώσεων

 

α)α) Η εκτέλεση των πάσης φύσεως εργαστηριακών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση των ασθενειών των ζώων που οφείλονται σε βακτήρια του γένους Brucella.

 

β)β) Η μελέτη και αντιμετώπιση των άμεσων ή έμμεσων δυσμενών επιδράσεων των ασθενειών αυτών στη δημόσια υγεία.

 

γ)γ) Η διενέργεια ορολογικών εξετάσεων διάγνωσης της Βρουκέλλωσης: Rose Bengal Test στον ορό αίματος Elisa στον ορό γάλακτος και Σύνδεσης Συμπληρώματος (CFT) στον ορό αίματος καθώς και πάσης φύσεως εργαστηριακών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για την διάγνωση της Βρουκέλλωσης.

 

δ)δ) Η συμμετοχή υπαλλήλου κτηνιάτρου του Τμήματος σε επιτροπές Επιδημιολογικής διερεύνησης.

 

ε)ε) Η εκτέλεση των πάσης φύσεως εργαστηριακών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση των λοιμωδών νοσημάτων των ζώων και που οφείλονται σε βακτήρια, μυκοπλάσματα και μύκητες.

 

στ)στ) Η συνεχής βελτίωση των μεθόδων διαγνωστικής.

 

ζ)ζ) Η εκτέλεση των πάσης φύσεως εργαστηριακών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση κλινικών μαστίτιδων.

 

η)η) Η διερεύνηση και αντιμετώπιση των υποκλινικών μαστίτιδων και ο έλεγχος των αμελκτικών μηχανών.

 

θ)θ) Η διερεύνηση της μικροβιακής αντιβιοανθεκτικότητας.

 

ι)ι) Συμμετοχή σε Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα ασθενειών που οφείλονται σε βακτήρια.

 

ι)α)ι)α) Η ταυτοποίηση βακτηρίων που απομονώθηκαν στα άλλα εργαστήρια της Διεύθυνσης.

 

ι)β)ι)β) Η στατιστική επεξεργασία στοιχείων των Τμημάτων της Διεύθυνσης, σε ότι αφορά ερευνητικά προγράμματα που η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου αναθέτει σ' αυτό για υλοποίηση.

 

ι)γ)ι)γ) Ο συντονισμός και η παρακολούθηση των ερευνητικών προγραμμάτων στα επιμέρους Τμήματα.

 

ι)δ)ι)δ) Η μελέτη των επιδημιολογικών προβλημάτων περιοχής της Διεύθυνσης, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ζ) Τα Τμήματα Κτηνιατρικών Εργαστηρίων Ιωαννίνων, Καβάλας, Σερρών, Λάρισας και το Γραφείο Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κομοτηνής ασκούν τις αρμοδιότητες της περίπτωσης η' της παραγράφου 2 της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, περί Κτηνιατρικών Εργαστηρίων.

 

η) Γραφείο Βιολογικών Προϊόντων Διαγνωστικής Παθολογικής Ανατομικής και Παρασιτολογίας

 

α)α) Η διάγνωση των νοσημάτων των ζώων με την ανατομοπαθολογική και ιστοπαθολογική εξέταση.

 

β)β) Η διενέργεια των απαιτούμενων από άλλα Τμήματα του Ινστιτούτου ειδικών ιστοπαθολογικών εξετάσεων.

 

γ)γ) Η διάγνωση των παρασιτώσεων των ζώων που οφείλονται σε εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα.

 

δ)δ) Η Ιστολογική Επιβεβαίωση της Φυματίωσης των Βοοειδών στα πλαίσια του Προγράμματος Ελέγχου και Εκρίζωσης της Φυματίωσης των Βοοειδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πανελλαδική εμβέλεια.

 

ε)ε) Την παρασκευή αυτεμβολίων από βακτήρια και ιούς.

 

στ)στ) Την παρασκευή βιολογικών διαγνωστικών αντιδραστηρίων για τα νοσήματα που προκαλούνται από βακτήρια και ιούς.

 

θ) Γραφείο Παρασκευαστήριου

 

α)α) Η παρασκευή θρεπτικών υποστρωμάτων και αντιδραστηρίων, ο καθορισμός, η συσκευασία και η αποστείρωση του υάλινου και λοιπού εργαστηριακού υλικού και η αποστείρωση του χρησιμοποιηθέντος μολυσμένου υλικού.

 

β)β) Η εμφιάλωση συσκευασία και συντήρηση των βιολογικών προϊόντων του Ινστιτούτου. Η λυοφιλίωση όσων προϊόντων του Ινστιτούτου το απαιτούν.

 

3) Της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού εκτός του Τμήματος Μικροβιολογίας Τροφίμων, Βιοχημικού Ελέγχου, Καταλοίπων και Ελέγχου Θαλάσσιων Βιοτοξινών και Τοξινών Λοιπών Υδάτων όπου προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ3 Κτηνιατρικού ή ΠΕ6 Χημικών και του Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού όπου προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ9 Διοικητικού ή ΠΕ10 Οικονομικού ή ΤΕ6 Διοικητικού Λογιστικού ή ΔΕ4 Διοικητικού Λογιστικού.

 

ΣΤ. Τμήμα Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων

 

1) Το Τμήμα Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων ασκεί τις κάτωθι αρμοδιότητες:

 

α)α) Η μέριμνα για την οργάνωση, στελέχωση και εποπτεία της λειτουργίας των κτηνιατρικών ιδρυμάτων και κτηνιατρικών εργαστηρίων καθώς και η μέριμνα για τη λειτουργία τους σύμφωνα με τα εκάστοτε απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς ή υπηρεσίες.

 

β)β) Η εισήγηση για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών από άλλους φορείς στα κτηνιατρικά ιδρύματα και κτηνιατρικά εργαστήρια.

 

γ)γ) Η μέριμνα για τη συμμετοχή του προσωπικού των κτηνιατρικών ιδρυμάτων και κτηνιατρικών εργαστηρίων σε επιστημονικές εκδηλώσεις και την εκπροσώπησή τους σε διεθνή συνέδρια και οργανισμούς.

 

δ)δ) Η τελική εισήγηση για την έκδοση της Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον ορισμό των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς και των Εργαστηρίων Επισήμου Ελέγχου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις και τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και άλλους φορείς.

 

ε)ε) Η συγκέντρωση προτάσεων προϋπολογισμού και προγραμμάτων προμηθειών από τα κτηνιατρικά κέντρα και κτηνιατρικά εργαστήρια, η εισήγηση για την έγκριση τους και η μέριμνα για την ένταξή τους στα οικεία προγράμματα του υπουργείου.

 

στ)στ) Η εισήγηση για την ίδρυση, μεταφορά, ή κατάργηση κτηνιατρικών ιδρυμάτων και κτηνιατρικών εργαστηρίων.

 

ζ)ζ) Η επισήμανση των αναγκών των κτηνιατρικών ιδρυμάτων και κτηνιατρικών εργαστηρίων σε ειδικευμένο προσωπικό και η εισήγηση για την εξασφάλιση του προσωπικού αυτού.

 

η)η) Η εισήγηση για τη σύναψη συμβάσεων των κτηνιατρικών ιδρυμάτων και κτηνιατρικών εργαστηρίων με άλλους φορείς.

 

θ)θ) Η έγκριση για τη συμμετοχή των κτηνιατρικών ιδρυμάτων και κτηνιατρικών εργαστηρίων σε ερευνητικά προγράμματα καθώς και η έγκριση για τη διάθεση στοιχείων των εργαστηριακών ελέγχων σε άλλους φορείς εκτός του υπουργείου.

 

ι)ι) Η εισήγηση για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την είσπραξη τελών αυτοελέγχων και πρόσθετων επίσημων εργαστηριακών ελέγχων καθώς και η εισήγηση για την έκδοση και την επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου εργαστηριακών εξετάσεων.

 

ι)α)ι)α) Η εισήγηση για τη θέσπιση διαδικασίας καταγραφής και εποπτείας ή/και έγκρισης ιδιωτικών εργαστηρίων αυτοελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης και ιδιωτικών κτηνιατρικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

 

ι)β)ι)β) Η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και επιτροπές για την αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος.

 

ι)γ)ι)γ) Η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του τμήματος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών.

 

2) Του Τμήματος Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.