Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας, έχει στρατηγικό σκοπό την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα μέσα από την ανάπτυξη της συλλεκτικής αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, με στόχους τη βέλτιστη διαχείριση των αλιευτικών πόρων, και την πάταξη της Παράνομης Λαθραίας Άναρχης (ΠΛΑ) Αλιείας, την εφαρμογή κανόνων διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων του τομέα, την εφαρμογή του ελέγχου στις αλιευτικές δραστηριότητες και τα προϊόντα του τομέα αλιείας, την ανάπτυξη συνεργασιών με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και την προώθηση θεμάτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών.
Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας, συγκροτείται από τις ακόλουθες Διευθύνσεις:
Α. Διεύθυνση Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής
Β. Διεύθυνση Αλιείας και Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων
Γ. Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών
Δ. Διεύθυνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και Προϊόντων
Α. Διεύθυνση Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής
1) Η Διεύθυνση Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής συγκροτείται από τα ακόλουθα τμήματα:
α) Τμήμα Προγραμματισμού και Αλιευτικών Εφαρμογών
β) Τμήμα Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς
γ) Τμήμα Διεθνών Οργανισμών και Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης της Αλιείας και Διεθνών Σχέσεων
δ) Τμήμα Αξιοποίησης και Προώθησης Αλιευτικών Προϊόντων
2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής ανήκουν:
α) Η προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Διεθνών Οργανισμών και Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης της Αλιείας
β) Η εφαρμογή διατάξεων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς
γ) H διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής στο πλαίσιο κατάρτισης Εθνικής Στρατηγικής για την Αλιεία
3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:
α) Τμήμα Προγραμματισμού και Αλιευτικών Εφαρμογών
α)α) Η εκπόνηση και αξιολόγηση προτάσεων για μελέτες, έργα, αντισταθμιστικά μέτρα εισοδήματος, του τομέα αλιείας στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και η μέριμνα για ένταξή τους σε χρηματοδοτικά και λοιπά Προγράμματα.
Η συλλογή καταγραφή και διασπορά των αποτελεσμάτων στις οργανικές μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης και λοιπούς ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθούν για επιστημονική τεκμηρίωση αποφάσεων διαχείρισης της αλιείας και διαμόρφωση και τεκμηρίωση εθνικών θέσεων σε προτάσεις πολιτικής των ενωσιακών και διεθνών θεσμικών οργάνων.
β)β) H σύνταξη προτάσεων πολιτικής στο πλαίσιο κατάρτισης Εθνικής Στρατηγικής για την Αλιεία, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) και λοιπών εθνικών αναπτυξιακών στρατηγικών, καθορισμός προϋποθέσεων εφαρμογής, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
γ)γ) Η μέριμνα για τη συμμόρφωση των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων με τους ισχύοντες εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες καθ' όλη την περίοδο της υλοποίησής τους.
δ)δ) Η μέριμνα εξασφάλισης πιστώσεων και η υλοποίηση προγραμμάτων ή η ανάθεση σε φορείς για την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς, ιδίως, προγραμμάτων ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων και τη συλλογή των αλιευτικών δεδομένων σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
ε)ε) Η αξιολόγηση περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης ως προς την εναρμόνιση με την αλιευτική πολιτική.
στ)στ) Εξαγωγή αναφορών από το ΟΣΠΑ για την άντληση στοιχείων από την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας και αξιοποίησή τους στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής και μέτρων πολιτικής.
β) Τμήμα Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς
α)α) Η επεξεργασία προτάσεων ενωσιακών θεσμικών οργάνων σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και ελέγχου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίας για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής και υποστήριξής τους στα αρμόδια όργανα.
β)β) Η υποστήριξη του Έλληνα εκπροσώπου στην Ομάδα Εσωτερικής και Εξωτερικής Πολιτικής της Αλιείας και της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων και των εκπροσώπων του Υπουργείου.
γ)γ) Η επεξεργασία και προετοιμασία των θεμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Αλιείας.
δ)δ) Ο συντονισμός της εκπροσώπησης και της επεξεργασίας θεμάτων σε Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου.
ε)ε) Ο χειρισμός θεμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λοιπών θεσμικών οργάνων.
στ)στ) Η επεξεργασία προτάσεων ενωσιακών θεσμικών οργάνων σε θέματα πολιτικής θαλασσίου περιβάλλοντος, υδρόβιας βιοποικιλότητας, θαλάσσιας στρατηγικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιων ζωνών, διεθνών συμβάσεων, όσον αφορά στην αλιευτική τους διάσταση, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.
ζ)ζ) Η διαβίβαση στοιχείων και εκθέσεων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορούν αποκλειστικά στη συλλεκτική αλιεία.
η)η) Τήρηση βάσης δεδομένων και με την εξαγωγή αναφορών από το ΟΣΠΑ για την άντληση στοιχείων από την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας και αξιοποίησή τους στη διαμόρφωση προτάσεων και μέτρων πολιτικής.
γ) Τμήμα Διεθνών Οργανισμών και Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης της Αλιείας και Διεθνών Σχέσεων
α)α) Η επεξεργασία προτάσεων διεθνών οργανισμών και Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης της Αλιείας σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και ελέγχου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίας για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής και υποστήριξής τους στα αρμόδια όργανα.
β)β) Η λήψη μέτρων για την εφαρμογή των αποφάσεων ή συστάσεων των Διεθνών Οργανισμών και των Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης Αλιείας (Π.Ο.Δ.Α.) για τα θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες, καθώς και η ενημέρωση και ο συντονισμός δράσης των Υπηρεσιών Αλιείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις Περιφέρειες.
γ)γ) Η διαβίβαση εκθέσεων σε διεθνείς οργανισμούς σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.
δ)δ) Ο συντονισμός και ο χειρισμός θεμάτων συνεργασίας με τρίτες χώρες σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
ε)ε) Η επεξεργασία προτάσεων των Διεθνών Οργανισμών και των Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης Αλιείας (Π.Ο.Δ.Α.) σε θέματα πολιτικής θαλασσίου περιβάλλοντος, υδρόβιας βιοποικιλότητας, θαλάσσιας στρατηγικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιων ζωνών, διεθνών συμβάσεων, όσον αφορά στην αλιευτική τους διάσταση, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.
δ) Τμήμα Αξιοποίησης και Προώθησης Αλιευτικών Προϊόντων
α)α) Η προώθηση και η παρακολούθηση των συλλογικών δραστηριοτήτων των απασχολούμενων στον τομέα Αλιείας τη μεταποίηση και την εμπορία αλιευτικών προϊόντων.
β)β) Η πραγματοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης αλιέων, υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας και υπαλλήλων των υπηρεσιών αλιείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες.
γ)γ) Η εισήγηση μέτρων για τη χονδρική και λιανική πώληση προϊόντων αλιείας από τον παραγωγό (αλιέα και υδατοκαλλιεργητή).
δ)δ) Η εισήγηση νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τη διακίνηση, εμπορία, τυποποίηση, μεταποίηση και προώθηση των προϊόντων του τομέα αλιείας
ε)ε) Η λήψη θεσμικών μέτρων για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων εμπορίας και αξιοποίησης αλιευτικής παραγωγής, ιχθυοσκαλών, ιχθυαγορών και αλιευτικών σταθμών πρώτης πώλησης αλιευμάτων με αξιοποίηση των στοιχείων λειτουργίας των παραπάνω εκμεταλλεύσεων, την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βιωσιμότητά τους και η λήψη μέτρων για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.
στ)στ) Εξαγωγή αναφορών από το ΟΣΠΑ για την άντληση στοιχείων από την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας και αξιοποίησή τους στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής και μέτρων πολιτικής.
ζ)ζ) Η υποστήριξη του Έλληνα εκπροσώπου του Υπουργείου στους διεθνείς οργανισμούς.
η)η) Παρακολούθηση και υποστήριξη της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
4) Της Διεύθυνσης Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ4 Ιχθυολόγων. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ4 Ιχθυολόγων ή ΤΕ5 Τεχνολογίας Ιχθυοκομίας-Αλιείας.
Β. Διεύθυνση Αλιείας και Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων
1) Η Διεύθυνση Αλιείας και Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων συγκροτείται από τα ακόλουθα τμήματα:
α) Τμήμα Ανάπτυξης Συλλεκτικής Αλιείας
β) Τμήμα Διαχείρισης Συλλεκτικής Αλιείας
γ) Τμήμα Οικοσυστημικής Διαχείρισης Αλιευτικών πόρων
2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνση Αλιείας και Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων ανήκουν:
α) Η υλοποίηση των αλιευτικών εφαρμογών
β) Η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση αλιευτικών πόρων στα θαλάσσια και εσωτερικά ύδατα
γ) Η εναρμόνιση των διατάξεων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής με την εθνική νομοθεσία
δ) Η προώθηση της οικοσυστημικής προσέγγισης στη διαχείριση των Αλιευτικών πόρων
3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνση Αλιείας και Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:
α) Τμήμα Ανάπτυξης Συλλεκτικής Αλιείας
α)α) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για τη χορήγηση, ανανέωση, ανάκληση αλιευτικών αδειών και αδειών αλίευσης για άσκηση αλιείας στη θάλασσα και στα εσωτερικά ύδατα, για τη χορήγηση και ανανέωση ατομικών αδειών αλιείας και για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας.
β)β) Η παρακολούθηση της αλιευτικής δραστηριότητας με την αξιοποίηση των στοιχείων του Κοινοτικού Αλιευτικού Μητρώου σε συνδυασμό με τα στοιχεία του ΟΣΠΑ και αξιοποίησή τους για εξαγωγή συμπερασμάτων για τον όγκο της ασκούμενης αλιευτικής προσπάθειας και για τη διαχείριση των αλιευτικών αδειών.
γ)γ) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για διενέργεια ερευνητικής- πειραματικής και δοκιμαστικής αλιείας.
δ)δ) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας.
ε)ε) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για τη διενέργεια αγωνιστικής, αθλητικής αλιείας.
στ)στ) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για τον αλιευτικό τουρισμό.
ζ)ζ) Τήρηση καταλόγου αλιευτικών σκαφών που ασκούν αλιεία στα εσωτερικά ύδατα και αξιοποίησή των στοιχείων άσκησης της δραστηριότητας για εξαγωγή συμπερασμάτων για τον όγκο της ασκούμενης αλιευτικής προσπάθειας, για τη διαχείριση των αλιευτικών αδειών, συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα για τη διαμόρφωση προτάσεων αλιευτικής διαχείρισης.
η)η) Εξαγωγή αναφορών από το ΟΣΠΑ για την άντληση στοιχείων από την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας και αξιοποίησή τους στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής και μέτρων πολιτικής.
θ)θ) Αντιμετώπιση γενικότερων θεμάτων που αφορούν σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και αλιείς.
β) Τμήμα Διαχείρισης Συλλεκτικής Αλιείας
α)α) Η λήψη μέτρων για τη συλλεκτική αλιεία στα θαλάσσια, υφάλμυρα και εσωτερικά ύδατα, στο πλαίσιο εφαρμογής της εθνικής και ενωσιακής αλιευτικής νομοθεσίας και των αποφάσεων ή συστάσεων των Διεθνών Οργανισμών και των Π.Ο.Δ.Α.
β)β) Η κατάρτιση προγραμμάτων και λήψη μέτρων για τη διαχείριση, εκμετάλλευση και προστασία των ιχθύων, οστρακοειδών, καρκινοειδών, κοραλλιών, σπόγγων, υδρόζωων, εχινοδέρμων, άλλων υδρόβιων οργανισμών οικονομικής σημασίας, αμφιβίων και των υδάτινων οικοσυστημάτων όπου διαβιούν.
γ)γ) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για την αλιεία γόνου.
δ)δ) Εξαγωγή αναφορών από το ΟΣΠΑ για την άντληση στοιχείων από την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας και αξιοποίησή τους στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής και μέτρων πολιτικής.
ε)ε) Παρακολούθηση της εξέλιξης αλιευτικών εργαλείων και μεθόδων αλιείας, σύνταξη προδιαγραφών κατασκευής και κανονισμών χρήσης τους, καθώς και κατάρτιση προδιαγραφών και τύπων αλιευτικών σκαφών και άλλων πλωτών μέσων, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.
στ)στ) Συνδρομή στην τεχνική τεκμηρίωση προτάσεων ενωσιακών θεσμικών οργάνων και διεθνών οργανισμών σε θέματα πολιτικής, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής και συναρμόδιες υπηρεσίες για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής και υποστήριξής τους στα αρμόδια όργανα.
ζ)ζ) Η ενημέρωση και ο συντονισμός δράσης των υπηρεσιών Αλιείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις Περιφέρειες.
στ)στ) Η διαβίβαση στοιχείων και εκθέσεων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορούν αποκλειστικά τη συλλεκτική αλιεία.
γ) Τμήμα Οικοσυστημικής Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων
α)α) Η συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες για τη λήψη μέτρων διαχείρισης, εκμετάλλευσης και προστασίας της υδρόβιας βιοποικιλότητας και των υδάτινων οικοσυστημάτων.
β)β) Η διατύπωση γνώμης για ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων εκτός αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, και παραχώρηση αιγιαλού, παραλίας για εκτέλεση έργων στα υδάτινα οικοσυστήματα.
γ)γ) Η διατύπωση γνώμης για τη χωροθέτηση και τη βελτίωση των υποστηρικτικών έργων υποδομής συλλεκτικής αλιείας.
δ)δ) Η διατύπωση γνώμης στο χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, σε ειδικά χωροταξικά σχέδια άλλων τομέων, σε σχέδια διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος και η εισήγηση για ρυθμιστικά μέτρα αλιείας σε προστατευόμενες περιοχές.
ε)ε) Η αξιολόγηση εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης ειδικών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης άλλων τομέων ως προς την εναρμόνιση με την αλιευτική πολιτική.
στ)στ) Ο καθορισμός κριτηρίων και προϋποθέσεων σχεδιασμού, υλοποίησης και διαδικασιών παρακολούθησης και διαχείρισης στατικών και κινητών εγκαταστάσεων για την προστασία και την ανάπτυξη της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας.
ζ)ζ) Η εκπόνηση μελετών και εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση προγραμμάτων ανάπτυξης των αλιευτικών πόρων στα ορεινά ρέοντα ύδατα, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.
η)η) Η εκπόνηση μελετών και εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση προγραμμάτων ανάπτυξης για την αλιευτική αξιοποίηση των τεχνητών λιμνών, των λιμνοδεξαμενών και άλλων υδάτινων σωμάτων.
θ)θ) Ο χειρισμός θεμάτων εφαρμογής της Σύμβασης CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών της Άγριας Χλωρίδας και Πανίδας) αναφορικά με τον τομέα της Αλιείας.
ι)ι) Εξαγωγή αναφορών από το ΟΣΠΑ για την άντληση στοιχείων από την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας και αξιοποίησή τους στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής και μέτρων πολιτικής
4) Της Διεύθυνσης Αλιείας και Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ4 Ιχθυολόγων. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ4 Ιχθυολόγων ή ΤΕ5 Τεχνολογίας Ιχθυοκομίας-Αλιείας.
Β. Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών
1) Η Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών συγκροτείται από τα ακόλουθα τμήματα και γραφεία:
α) Τμήμα Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών με υπαγόμενα 4 Γραφεία:
α)α)Υδροβιολογικός Σταθμός Ιωαννίνων
β)β)Υδροβιολογικός Σταθμός Πρέβεζας
γ)γ)Υδροβιολογικός Σταθμός Άρτας
δ)δ)Υδροβιολογικός Σταθμός Πέλλας
β) Τμήμα Διαχείρισης Υδατοκαλλιεργειών
γ) Τμήμα Εκτατικών Υδατοκαλλιεργειών
δ) Τμήμα Δεδομένων Τομέα Υδατοκαλλιεργειών
2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Υδατοκαλλιεργειών ανήκουν:
α) Η βιώσιμη και ορθολογική ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας
β) Η στήριξη του κλάδου και των επιχειρήσεων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας
3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Υδατοκαλλιεργειών κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων και Γραφείων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:
α) Τμήμα Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών
α)α) Η εισήγηση νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την υδατοκαλλιέργεια στα θαλάσσια και εσωτερικά ύδατα.
β)β) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για ίδρυση και λειτουργία εντατικών και ημιεντατικών μονάδων υδατοκαλλιέργειας και μονάδων βιολογικής υδατοκαλλιέργειας σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου για τα βιολογικά προϊόντα.
γ)γ) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για τον αλιευτικό τουρισμό σε ιχθυοτροφικές και υδατοκαλλιεργητικές εκμεταλλεύσεις.
δ)δ) Η παρακολούθηση, ο έλεγχος λειτουργίας και η βελτίωση, αξιοποίηση (εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, ζωικό κεφάλαιο) των Υδροβιολογικών Σταθμών
ε)ε) Ο καθορισμός της πολιτικής διάθεσης των οργανισμών που παράγονται από τους Υδροβιολογικούς Σταθμούς.
στ)στ) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για εκτροφή ή καλλιέργεια ειδών ξένων ή απόντων σε τοπικό επίπεδο.
ζ)ζ) Η υλοποίηση προγραμμάτων και λήψη μέτρων για την ανάπτυξη των εντατικών και ημιεντατικών υδατοκαλλιεργειών: ψαριών, οστρακοειδών, καρκινοειδών, σπόγγων, φυκών, και άλλων υδρόβιων οργανισμών οικονομικής σημασίας.
η)η) Συνδρομή στην τεχνική τεκμηρίωση προτάσεων ενωσιακών θεσμικών οργάνων και διεθνών οργανισμών σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής υδατοκαλλιεργειών, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής και συναρμόδιες υπηρεσίες για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής και υποστήριξής τους στα αρμόδια όργανα
θ)θ) Ο χειρισμός θεμάτων διμερών σχέσεων και πολυμερών συμφωνιών για τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής.
ι)ι) Η ενημέρωση και ο συντονισμός δράσης των Υπηρεσιών Αλιείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις Περιφέρειες και των Υδροβιολογικών Σταθμών για θέματα αρμοδιότητος του Τμήματος.
ι)α)ι)α) Η πραγματοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, υδατοκαλλιεργητών, εργαζομένων σε ιχθυοτροφικές εκμεταλλεύσεις υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας και υπαλλήλων των υπηρεσιών αλιείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες.
ι)β)ι)β) Η εκπόνηση και αξιολόγηση προτάσεων για μελέτες, έργα, αντισταθμιστικά μέτρα εισοδήματος, του τομέα υδατοκαλλιεργειών στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και η μέριμνα για ένταξή τους σε χρηματοδοτικά και λοιπά Προγράμματα. Η συλλογή καταγραφή και διασπορά των αποτελεσμάτων στις οργανικές μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης και λοιπούς ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθούν.
ι)γ)ι)γ) H σύνταξη προτάσεων πολιτικής στο πλαίσιο κατάρτισης Εθνικής Στρατηγικής για την Αλιεία, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) και λοιπών εθνικών αναπτυξιακών στρατηγικών, ο καθορισμός προϋποθέσεων εφαρμογής, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
ι)δ)ι)δ) Η προώθηση και η παρακολούθηση των συλλογικών δραστηριοτήτων των απασχολουμένων στην υδατοκαλλιέργεια, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου.
α)α) Τα Γραφεία Υδροβιολογικών Σταθμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας και Πέλλας ασκούν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α)α)α) Η υλοποίηση προγραμμάτων που ανατίθενται από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου.
β)β)β) Η διερεύνηση της εισαγωγής σε υφιστάμενα και υπό σύσταση υδάτινα οικοσυστήματα ειδών υδρόβιων οργανισμών με σκοπό τον εμπλουτισμό και η συμμετοχή στην παρακολούθησή του.
γ)γ)γ) Η διερεύνηση της δυνατότητας εκτροφής νέων ειδών υδρόβιων οργανισμών οικονομικής σημασίας και η δοκιμαστική εφαρμογή νέων μεθόδων καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών.
δ)δ)δ) Η παροχή οδηγιών για την κατασκευή και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιεργειών καθώς και για την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εκτροφή ειδών.
ε)ε)ε) Η διενέργεια ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων τομέα αλιείας και η πρακτική άσκηση εκπαιδευομένων και ενασχολούμενων στους τομείς αλιείας.
στ)στ)στ) Η ανάλυση, παρακολούθηση και ο έλεγχος των βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων και παραμέτρων των υδάτινων οικοσυστημάτων που παρουσιάζουν αλιευτικό, οικολογικό, ζωογεωγραφικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
ζ)ζ)ζ) Η παραγωγή γόνου ειδών υδρόβιων οργανισμών, κατά προτεραιότητα τοπικού ενδιαφέροντος, και η διάθεσή του για την κάλυψη των αναγκών προγραμμάτων εμπλουτισμού υδάτινων οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής και για την στήριξη τοπικών μονάδων καλλιέργειας.
η)η)η) Η διενέργεια προγραμμάτων σε συνεργασία ή όχι με φορείς, άλλες ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και κέντρα της χώρας, σε θέματα φυσιολογίας, οικολογίας, διατροφής, παθολογίας και γενετικής των υδρόβιων οργανισμών.
θ)θ)θ) Η διατήρηση, προστασία, διαχείριση και ex situ διατήρηση γενετικών αποθεμάτων ενδημικών ειδών υδρόβιων οργανισμών και η γενετική τους επισήμανση.
ι)ι)ι) Η παρακολούθηση και συμβολή στις εξελίξεις της επιστήμης του τομέα αλιείας και η μεταφορά τεχνογνωσίας στον αλιευτικό κόσμο.
β) Τμήμα Διαχείρισης Υδατοκαλλιεργειών
α)α) Η μέριμνα και εισήγηση για δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες.
β)β) Η γνωμοδότηση για έργα και δραστηριότητες του υδατοκαλλιεργητικού και ιχθυοτροφικού τομέα, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
γ)γ) Η λήψη μέτρων περιστολής παραβάσεων όσον αφορά χωροθέτηση και περιβαλλοντική αδειοδότηση, στις υδατοκαλλιεργητικές και ιχθυοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
δ)δ) Η καταγραφή προβλημάτων στους εκτρεφόμενους, καλλιεργούμενους οργανισμούς και στο υδάτινο περιβάλλον από τη χρήση τεχνητών τροφών, φαρμάκων και απολυμαντικών και η λήψη μέτρων για την επίλυσή τους.
ε)ε) Η καταγραφή προβλημάτων στους εκτρεφόμενους, καλλιεργούμενους οργανισμούς σε θέματα γενετικής, φυσιολογίας, οικολογίας και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της παραγωγικότητας.
στ)στ) Η λήψη μέτρων για την εφαρμογή της εθνικής και ενωσιακής αλιευτικής νομοθεσίας και των αποφάσεων ή συστάσεων των Διεθνών Οργανισμών και Π.Ο.Δ.Α.
ζ)ζ) Η ενημέρωση και ο συντονισμός δράσης των Υπηρεσιών Αλιείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Υδροβιολογικούς Σταθμούς για θέματα αρμοδιότητος του Τμήματος.
η)η) Η διαμόρφωση, εφαρμογή, αξιολόγηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
γ) Τμήμα Εκτατικών Υδατοκαλλιεργειών
α)α) Η εισήγηση νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την εκτατική υδατοκαλλιέργεια.
β)β) Η εισήγηση νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των δημόσιων φυσικών ιχθυοτροφείων.
γ)γ) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για εκμίσθωση και διαχείριση των δημόσιων φυσικών ιχθυοτροφείων προς ιχθυοτροφική εκμετάλλευση.
δ)δ) Η παρακολούθηση και προώθηση νέων μεθόδων εκμετάλλευσης στα ιχθυοτρόφα ύδατα.
δ)δ) Η εκπόνηση μελετών και η παρακολούθηση, αξιολόγηση έργων υποδομής προς αναβάθμιση της παραγωγής στα ιχθυοτρόφα ύδατα.
ε)ε) Η παρακολούθηση, εισήγηση υιοθέτησης μέτρων και εφαρμογή Κοινοτικών Κανονισμών και Εθνικών Σχεδίων για τη διαχείριση ειδών υπό ειδικό καθεστώς προστασίας.
στ)στ) Η εκπόνηση μελετών, και η εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση προγραμμάτων ανάπτυξης για την ιχθυοτροφική αξιοποίηση των μη εκμεταλλεύσιμων τελμάτων, των άγονων εκτάσεων, των αλυκών ακατάλληλων για παραγωγή άλατος, των τεχνητών λιμνών, και άλλων υδάτινων σωμάτων.
ζ)ζ) Η λήψη μέτρων περιστολής παραβάσεων στις ιχθυοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
η)η) Η ενημέρωση και ο συντονισμός δράσης των Υπηρεσιών Αλιείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις Περιφέρειες, για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
δ) Τμήμα Δεδομένων Τομέα Υδατοκαλλιεργειών
α)α) Η τήρηση μητρώου των μονάδων υδατοκαλλιέργειας και των δημόσιων φυσικών ιχθυοτροφείων
β)β) Η συγκέντρωση, επεξεργασία, ανάλυση και διάχυση στοιχείων που αφορούν τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας.
γ)γ) Η συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πεδίο των απογραφικών και δειγματοληπτικών στατιστικών ερευνών που αφορούν στην υδατοκαλλιέργεια.
δ)δ) Η διαβίβαση στοιχείων και εκθέσεων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους διεθνείς οργανισμούς, που αφορούν την υδατοκαλλιέργεια, σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα και τη Διεύθυνση Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής.
ε)ε) Η μέριμνα για την τεχνική υποστήριξη και τη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (Ο.Σ.Π.Α.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και Προϊόντων.
στ)στ) Η ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη των χρηστών των εφαρμογών του Πληροφοριακού Συστήματος όσον αφορά την υδατοκαλλιέργεια.
ζ)ζ) Η ανάπτυξη λογισμικού συστήματος για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και πληροφοριών προς τις συνεργαζόμενες δημόσιες υπηρεσίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τους πολίτες.
η)η) Ο καθορισμός των αναγκών για την ανάπτυξη και προμήθεια λογισμικού και εξοπλισμού για τις ανάγκες της Διεύθυνσης.
4) Της Διεύθυνσης Υδατοκαλλιεργειών και Αξιοποίησης Προϊόντων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ4 Ιχθυολόγων. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ4 Ιχθυολόγων ή ΤΕ5 Τεχνολογίας Ιχθυοκομίας-Αλιείας
Δ. Διεύθυνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και Προϊόντων
1) Η Διεύθυνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και Προϊόντων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
α) Τμήμα Συντονισμού Εθνικών Ελεγκτικών Δραστηριοτήτων (Ενιαία Αρχή Ελέγχου)
β) Τμήμα Πραγματοποίησης Ελέγχων
γ) Τμήμα Συστημάτων Καταγραφής και Διαχείρισης Δεδομένων
δ) Τμήμα Καταπολέμησης Παράνομης Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας με το υπαγόμενο Γραφείο Ελέγχου Αλιευτικών Προϊόντων Αερολιμένα Αθηνών
2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και Προϊόντων ανήκουν:
α) Η εφαρμογή του ελέγχου τήρησης των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής με μια συνολική προσέγγιση
β) Ο έλεγχος και η επιθεώρηση για την τήρηση της αλιευτικής νομοθεσίας
γ) Η λειτουργία συστημάτων καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων αλιευτικών δραστηριοτήτων και ελέγχου
δ) Η εφαρμογή των κανόνων για την καταπολέμηση της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας (ΠΛΑ)
3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και Προϊόντων κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων που τη συγκροτούν ως ακολούθως:
α) Τμήμα Συντονισμού Εθνικών Ελεγκτικών Δραστηριοτήτων (Ενιαία Αρχή Ελέγχου)
α)α) Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ενιαίας Αρχής Ελέγχου του τομέα αλιείας για την εφαρμογή του Κοινοτικού και Εθνικού Συστήματος Ελέγχου και Επιβολής Κυρώσεων και η μέριμνα για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του.
β)β) Η κατάρτιση των Εθνικών Πλάνων Ελέγχου της τήρησης των διατάξεων της αλιευτικής νομοθεσίας και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων και προϊόντων του τομέα της αλιείας που υλοποιούνται από τις εθνικές αρχές ελέγχου, η επικαιροποίηση ή τροποποίησή τους καθώς και η παρακολούθηση, και αξιολόγηση της εφαρμογής τους.
γ)γ) Ο προγραμματισμός των προβλεπόμενων από την αλιευτική νομοθεσία ελέγχων ετήσιων, τακτικών, έκτακτων και δειγματοληπτικών και η παρακολούθηση της υλοποίησης αυτών σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές ελέγχου. Η εφαρμογή διαδικασιών ανάλυσης κινδύνου. Η κατάρτιση των προγραμμάτων επιτήρησης, επιθεώρησης και ελέγχου. Ο σχεδιασμός και η μέριμνα για την εφαρμογή του συστήματος σώρευσης μορίων για τις σοβαρές αλιευτικές παραβάσεις. Η παρακολούθηση των διαδικασιών επιβολής κυρώσεων και υλοποίησης αυτών.
δ)δ) Η κατάρτιση και επικαιροποίηση καταλόγου υπαλλήλων αρμόδιων εθνικών αρχών ελέγχου και η μέριμνα για την εκπαίδευση αυτών σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.
ε)ε) Η ενημέρωση των εμπλεκομένων στις αλιευτικές δραστηριότητες και στο εμπόριο των αλιευτικών προϊόντων, αναφορικά με το σύστημα ελέγχων και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
στ)στ) Η καθιέρωση συστήματος εποπτείας των αρμοδίων αρχών για ορθή εφαρμογή της αλιευτικής νομοθεσίας.
ζ)ζ) Η συνεργασία με άλλες αρχές ελέγχου της χώρας, για τον έλεγχο της νομιμότητα των αλιευμάτων που αποθηκεύονται, μεταφέρονται, μεταποιούνται ή διατίθενται στο εμπόριο, ώστε να επιτυγχάνεται ενιαία εφαρμογή των ελέγχων.
η)η) Η σύνταξη εγχειριδίων, οδηγιών, καθώς και η έκδοση σχεδίων αποφάσεων και κάθε είδους διοικητικών πράξεων για την υποβοήθηση του έργου των εθνικών αρχών ελέγχου.
θ)θ) Η εισήγηση των ρυθμίσεων για τη διοικητική συνεργασία των εθνικών αρχών ελέγχου της αλιείας.
ι)ι) Ορισμός καθορισμένων λιμένων εκφόρτωσης ή/και μεταφόρτωσης, κατηγοριών εργαλείων και προϊόντων αλιείας, όπως προβλέπεται από την ενωσιακή νομοθεσία.
ι)α)ι)α) Συνδρομή στην τεχνική τεκμηρίωση προτάσεων ενωσιακών θεσμικών οργάνων και διεθνών οργανισμών σε θέματα αλιευτικής πολιτικής, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες για τη διαμόρφωση εθνικών θέσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής και υποστήριξής τους στα αρμόδια όργανα.
ι)β)ι)β) Η λειτουργία της Γραμματείας του Συμβουλίου Αλιείας.
ι)γ)ι)γ) Ο σχεδιασμός και η μέριμνα για την εφαρμογή του συστήματος σώρευσης μορίων για τις σοβαρές αλιευτικές παραβάσεις.
β) Τμήμα Πραγματοποίησης Ελέγχων
α)α) Η εισήγηση των νομοθετικών και διοικητικών μέτρων ελέγχου των δραστηριοτήτων και προϊόντων του τομέα της αλιείας.
β)β) Η μέριμνα και εποπτεία εφαρμογής και τήρησης των διαδικασιών που απαιτούνται από τους υπόχρεους, σχετικά με την αδειοδότηση, την άσκηση αλιευτικών ή υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων, την εκφόρτωση, τη ζύγιση, την εμπορία μέχρι και τη λιανική πώληση.
γ)γ) Η διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων από τους ορισμένους επιθεωρητές για τη διενέργεια επιθεωρήσεων -ελέγχων για την τήρηση και εφαρμογή της αλιευτικής νομοθεσίας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη συλλεκτική αλιεία, στην υδατοκαλλιέργεια, στην εμπορία, στη διακίνηση, στη μεταποίηση, στην εισαγωγή ή εξαγωγή των αλιευτικών προϊόντων και στους φορείς διοίκησης ή εκμετάλλευσης των αλιευτικών υποδομών.
δ)δ) Η διεκπεραίωση των διενεργούμενων επιθεωρήσεων και η ολοκλήρωση των διαδικασιών επιβολής κυρώσεων στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.
ε)ε) Η παρακολούθηση των διαδικασιών είσπραξης και απόδοση των διοικητικών προστίμων και των λοιπών εσόδων από τις επιβαλλόμενες κυρώσεις της αλιευτικής νομοθεσίας ή από τη διαχείριση των εκφορτώσεων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς και η εισήγηση για την απόδοσή τους για τους σκοπούς ελέγχου ή για την κάλυψη των δαπανών ελέγχου.
στ)στ) Η λήψη μέτρων περιστολής των παραβάσεων των διατάξεων ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
ζ)ζ) Η ενημέρωση και ο συντονισμός δράσης των Υπηρεσιών Αλιείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις Περιφέρειες σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων και προϊόντων.
η)η) Ο έλεγχος των συλλογικών δραστηριοτήτων των απασχολούμενων στη συλλεκτική αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία αλιευτικών προϊόντων.
θ)θ) Η λήψη μέτρων για την επίτευξη των σκοπών και της καλής λειτουργίας των Ιχθυοσκαλών και Ιχθυαγορών σε ότι αφορά την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας που τις διέπει καθώς και ο έλεγχος του φορέα, ως προς την ορθή εφαρμογή της σύμβασης σε ότι αφορά τη διοίκηση και την καλή διαχείριση.
ι)ι) Ο καθορισμός της διαδικασίας ελέγχου συμμόρφωσης υπόχρεων αναφορικά με τις στοιχειώδεις κοινές προδιαγραφές εμπορίας σε όλα τα στάδια σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
ι)α)ι)α) Ο καθορισμός της διαδικασίας ελέγχου συμμόρφωσης υπόχρεων αναφορικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτή σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
ι)β)ι)β) Η εισήγηση στο Συμβούλιο Αλιείας ή στην Ειδική Επιτροπή Εκδίκασης αναφορικά με τις αλιευτικές προσφυγές που έχουν υποβληθεί λόγω επιβολής κυρώσεων της ενωσιακής και εθνικής αλιευτικής νομοθεσίας.
γ) Τμήμα Συστημάτων Καταγραφής και Διαχείρισης Δεδομένων
α)α) Η ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία συστημάτων καταγραφής δεδομένων αλιευτικών δραστηριοτήτων και ελέγχου (ΟΣΠΑ, e BCD κ.λ.π.).
β)β) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων που αφορούν στα συστήματα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων αλιευτικών δραστηριοτήτων και ελέγχου.
γ)γ) Η διαχείριση, υποστήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση χρηστών συστημάτων καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων αλιευτικών δραστηριοτήτων και ελέγχου.
δ)δ) Η ανταλλαγή δεδομένων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα Κράτη Μέλη.
ε)ε) Η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων με βάσεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλων Κρατών Μελών και άλλων εθνικών αρχών και φορέων.
στ)στ) Η διασταύρωση, επαλήθευση και επικύρωση δεδομένων αλιευτικών δραστηριοτήτων και ελέγχου.
ζ)ζ) Η ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων αλιευτικών δραστηριοτήτων και ελέγχου.
η)η) Η συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των απογραφικών και δειγματοληπτικών στατιστικών ερευνών, αναφορικά με την καταγραφή δεδομένων.
θ)θ) Η λειτουργία του ασφαλούς και μη ασφαλούς χώρου της ιστοσελίδας της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας.
δ) Τμήμα Καταπολέμησης της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας (ΠΛΑ)
α)α) Ο έλεγχος και η έγκριση των πιστοποιητικών αλιευμάτων και ο έλεγχος των λοιπών δικαιολογητικών καθώς και των δικαιολογητικών για αλιεύματα που υπόκεινται σε σχέδια διαχείρισης των Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης Αλιείας που συνοδεύουν τα φορτία αλιευτικών προϊόντων τρίτων χωρών, τα οποία εισάγονται στην χώρα σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και ενωσιακές αλιευτικές διατάξεις.
β)β) Ο έλεγχος και η έγκριση των πιστοποιητικών αλιευμάτων και ο έλεγχος των λοιπών δικαιολογητικών που συνοδεύουν τα φορτία αλιευτικών προϊόντων που έχουν αλιευθεί από σκάφη ελληνικής σημαίας, τα οποία εξάγονται ή επανεξάγονται σε Τρίτη Χώρα, σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές αλιευτικές διατάξεις.
καθώς και ο έλεγχος δικαιολογητικών για αλιεύματα που υπόκεινται σε σχέδια διαχείρισης των Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης Αλιείας που συνοδεύουν τα φορτία αλιευτικών προϊόντων που εξάγονται ή επανεξάγονται.
γ)γ) Η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων Πιστοποιητικών Αλιευμάτων που αφορούν εισαγωγές αλιευτικών προϊόντων από Τρίτες χώρες, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων για την καταπολέμηση της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας, καθώς και η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων μέσω των Πιστοποιητικών Αλιευμάτων για εξαγωγές αλιευμάτων προς Τρίτες Χώρες.
δ)δ) Η διενέργεια των επαληθεύσεων στις εισαγωγές, που κρίνονται αναγκαίες, βάσει διαχείρισης κινδύνου ή προγράμματος ελέγχου, υποχρεωτικές ή τυχαίες.
ε)ε) Η μέριμνα και η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες με αρμοδιότητα στην εισαγωγή αλιευτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την τύχη του προϊόντος.
στ)στ) Η διοικητική συνεργασία με άλλα κράτη μέλη, τρίτες χώρες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στα πιστοποιητικά αλιευμάτων και για τους σκοπούς της επαλήθευσης.
ζ)ζ) Η εφαρμογή διατάξεων που αφορούν στον έλεγχο της ΠΛΑ Αλιείας.
η)η) Η γνωστοποίηση στον ενδιαφερόμενο εισαγωγέα της διαδικασίας επαλήθευσης, των πορισμάτων αυτής, της αιτιολόγησης της αναστολής ή άρνησης της εισαγωγής ή της δήμευσης - καταστροφής των προϊόντων ή της διάθεσής τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες, όταν η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται.
θ)θ) Η υποβολή εκθέσεων και υλοποίηση εθνικών υποχρεώσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων της ΠΛΑ αλιείας.
ι)ι) Η τήρηση αρχείων, τουλάχιστον, με τα αντίγραφα των πιστοποιητικών αλιευμάτων που εγκρίνονται ή απορρίπτονται και με τα παραστατικά που τα συνοδεύουν, με την ισχύουσα νομοθεσία, με την εφαρμογή ενωσιακών κριτηρίων για τις επαληθεύσεις, με την οικονομική διαχείριση.
ι)α)ι)α) Η εξασφάλιση πρόσβασης και στα πληροφοριακά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ηλεκτρονική καταχώριση στοιχείων που αφορούν στις εισαγωγές αλιευτικών προϊόντων, για την παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα αλιευτική νομοθεσία.
ι)β)ι)β) Ο καθορισμός τελών και των διαδικασιών είσπραξης και απόδοσή τους, που αφορούν ιδίως τη διενέργεια των προβλεπόμενων υποχρεωτικών ελέγχων, της επικύρωσης πιστοποιητικών αλιευμάτων.
ι)γ)ι)γ) Η εισήγηση νομοθετικών και διοικητικών μέτρων που αφορούν στην υιοθέτηση μέτρων για την καταπολέμηση της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας.
α)α) Γραφείο Ελέγχου Αλιευτικών Προϊόντων Αερολιμένα Αθηνών
α)α)α) Ο έλεγχος και η έγκριση των πιστοποιητικών αλιευμάτων και των λοιπών δικαιολογητικών που συνοδεύουν τα φορτία αλιευτικών προϊόντων τρίτων χωρών, τα οποία εισάγονται στην χώρα από τον αερολιμένα Αθηνών σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και ενωσιακές αλιευτικές διατάξεις.
β)β)β) Ο έλεγχος ή και η έγκριση των δικαιολογητικών και των άλλων εγγράφων που συνοδεύουν τα φορτία αλιευτικών προϊόντων τα οποία υπόκεινται στην διαχείριση των Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης της Αλιείας και τα οποία διακινούνται στη χώρα από τον αερολιμένα Αθηνών σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές αλιευτικές διατάξεις.
γ)γ)γ) Η διενέργεια των επαληθεύσεων στις εισαγωγές, που κρίνονται αναγκαίες, βάσει διαχείρισης κινδύνου ή προγράμματος ελέγχου, υποχρεωτικές ή τυχαίες, και περιλαμβάνουν:
α)α)α)α) τη διαπίστωση της ύπαρξης και της γνησιότητας όλων των εγγράφων, δικαιολογητικών και των στοιχείων που περιλαμβάνουν,
β)β)β)β) την εξέταση των προϊόντων, προς τις ποσότητες και ανά είδος, για την ταυτοποίηση και τη νόμιμη διακίνησή τους, στο πλαίσιο της αλιευτικής νομοθεσίας,
γ)γ)γ)γ) τον καθορισμό των κινδύνων που εντοπίζονται βάσει κριτηρίων,
δ)δ)δ)δ) την εξέταση των λογαριασμών των επιχειρήσεων και των άλλων αρχείων,
ε)ε)ε)ε) την επιθεώρηση των μεταφορικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευματοκιβωτίων και των χώρων αποθήκευσης των προϊόντων,
στ)στ)στ)στ) τη διεξαγωγή των επίσημων ερευνών και άλλων παρόμοιων ενεργειών ειδικών προγραμμάτων ελέγχου και επιθεωρήσεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις και
ζ)ζ)ζ)ζ) την άρνηση της εισαγωγής επί του σώματος του Πιστοποιητικού Αλιευμάτων.
δ)δ)δ) Η μέριμνα και η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες με αρμοδιότητα στην εισαγωγή αλιευτικών προϊόντων από τον Αερολιμένα Αθηνών για την αντιμετώπιση κοινών θεμάτων (προσωρινή αποθήκευση μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, δήμευση-καταστροφή, ή διάθεση για φιλανθρωπικούς σκοπούς).
ε)ε)ε) Η διοικητική συνεργασία με άλλα κράτη μέλη, με τρίτες χώρες, με την Επιτροπή για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στα πιστοποιητικά αλιευμάτων και για τους σκοπούς της επαλήθευσης.
στ)στ)στ) Η εφαρμογή διατάξεων που αφορούν στον έλεγχο και στις παραβάσεις των διατάξεων της αλιευτικής νομοθεσίας.
ζ)ζ)ζ) Η γνωστοποίηση στον ενδιαφερόμενο εισαγωγέα της διαδικασίας επαλήθευσης, των πορισμάτων αυτής, της αιτιολόγησης της αναστολής ή άρνησης της εισαγωγής ή της δήμευσης- καταστροφής των προϊόντων ή της διάθεσής τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες, όταν η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται.
η)η)η) Η συγκέντρωση και η επεξεργασία στοιχείων για υποβολή ανά διετία πληροφοριών που αφορούν στην εφαρμογή κοινοτικών κριτηρίων για τις επαληθεύσεις που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
θ)θ)θ) Η τήρηση αρχείου με τα αντίγραφα των Πιστοποιητικών Αλιευμάτων που εγκρίνονται ή απορρίπτονται και με τα παραστατικά που τα συνοδεύουν.
ι)ι)ι) Η εξασφάλιση πρόσβασης και στα πληροφοριακά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ηλεκτρονική καταχώριση στοιχείων που αφορούν στις εισαγωγές αλιευτικών προϊόντων, για την παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα αλιευτική νομοθεσία.
4) Της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και Προϊόντων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ4 Ιχθυολόγων. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ4 Ιχθυολόγων ή ΤΕ5 Τεχνολογίας Ιχθυοκομίας - Αλιείας.