Προεδρικό διάταγμα 97/17 - Άρθρο 9

Άρθρο 9: Γενική Διεύθυνση Τροφίμων - Διάρθρωση - Αρμοδιότητες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων έχει ως στρατηγικό σκοπό τη διασφάλιση της παραγωγής ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων, τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, την ανάπτυξη του τομέα των βιολογικών προϊόντων, καθώς και την προώθηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων.

 

Η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων συγκροτείται από τις ακόλουθες Διευθύνσεις:

 

Α. Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων

Β. Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Γ. Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας

Δ. Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων

 

Α. Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων:

 

1) Η Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Πολιτικής και Νομοθεσίας Τροφίμων

β) Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης

γ) Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αττικής

δ) Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

ε) Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων

στ) Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης

ζ) Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας

η) Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου

θ) Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας

ι) Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων ανήκουν:

 

α) Η διασφάλιση παραγωγής ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων και διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

 

β) Η βελτιστοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού στα στάδια παραγωγής, διακίνησης, και εμπορίας τροφίμων ιδίως στα θέματα νοθείας και ελληνοποιήσεων.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων και των Περιφερειακών Κέντρων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Πολιτικής και Νομοθεσίας Τροφίμων

 

α)α) Η εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την εθνική στρατηγική και πολιτική στα τρόφιμα.

 

β)β) Η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες και φορείς σε θέματα τροφίμων.

 

γ)γ) Η εκπροσώπηση της χώρας στο πλαίσιο των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και άλλων σχετικών διεθνών οργανισμών για τα τρόφιμα.

 

δ)δ) Η προετοιμασία, εποπτεία και συντονισμός όλων των σχετικών υπηρεσιών σε επικείμενες επισκέψεις κλιμακίων ελέγχου των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών Οργανισμών για τα τρόφιμα.

 

ε)ε) Η εποπτεία του έργου των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου στον τομέα των τροφίμων.

 

β) Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης

 

α)α) Η εποπτεία και ο συντονισμός ελέγχων για υγιεινή και ασφάλεια και προδιαγραφές εμπορίας στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, μπανανών και πατατών μετά την πρωτογενή παραγωγή έως και το στάδιο της λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, εισαγωγών και ενδοενωσιακού εμπορίου.

 

β)β) Η εποπτεία και ο συντονισμός ελέγχων για υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων φυτικής προέλευσης κατά τα στάδια εισαγωγών και εξαγωγών πέραν των τροφίμων της αρμοδιότητας α)α'.

 

γ)γ) Η εποπτεία και ο συντονισμός ελέγχων προδιαγραφών ποιότητας για μεταποιημένα προϊόντα φυτικής προέλευσης κατά το στάδιο της εξαγωγής.

 

δ)δ) Η εποπτεία και ο συντονισμός ελέγχων εγγραφής εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών, μπανανών και πατατών στο ΜΕΝΟ.

 

ε)ε) Η εποπτεία και ο συντονισμός ελέγχων εγγραφής εγκεκριμένων εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών, μπανανών και πατατών στο Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών.

 

στ)στ) Η εποπτεία και ο συντονισμός ελέγχων έγκρισης εγκαταστάσεων που παράγουν φύτρα και εγγραφής στο σχετικό μητρώο.

 

ζ)ζ) Η κατάρτιση Ανάλυσης επικινδυνότητας στο πλαίσιο του ΠΟΕΣΕ όσον αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων φυτικής προέλευσης για τα στάδια διακίνησης, που περιγράφονται στις αρμοδιότητες α)α', β)β' και γ)γ'.

 

η)η) Η κατάρτιση Ανάλυσης επικινδυνότητας όσον αφορά στις προδιαγραφές εμπορίας για νωπά οπωροκηπευτικά, μπανάνες και πατάτες κατά τα στάδια εξαγωγών, εισαγωγών και ενδοενωσιακού εμπορίου.

 

θ)θ) Ο σχεδιασμός, επικαιροποίηση και εποπτεία του ΜΕΝΟ και όποιου άλλου λειτουργικού πληροφοριακού συστήματος στο πλαίσιο του συστήματος ελέγχων αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)ι) Ο σχεδιασμός, ανασχεδιασμός και επικαιροποίηση συστήματος διαχείρισης διεργασιών όλων των επίσημων ελέγχων αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)α)ι)α) Η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση βάσει στατιστικών στοιχείων και έκδοση εκθέσεων αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος ελέγχων.

 

ι)β)ι)β) Η μελέτη για υιοθέτηση εθνικών προδιαγραφών εμπορίας για νωπά οπωροκηπευτικά και πατάτες.

 

ι)γ)ι)γ) Η μελέτη για υιοθέτηση εθνικών κανόνων μεταφοράς για τα νωπά οπωροκηπευτικά, τις πατάτες και τις μπανάνες.

 

ι)δ)ι)δ) Η μελέτη ανάπτυξης εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής για συσκευαστήρια - τυποποιητήρια νωπών οπωροκηπευτικών, πατατών και μπανανών.

 

ι)ε)ι)ε) Ο καθορισμός τελών ελέγχων.

 

ι)στ)ι)στ) Η μέριμνα για την επιμόρφωση και ενημέρωση των γεωπόνων ελεγκτών και εποπτών που ασκούν έλεγχο υγιεινής και ασφάλειας καθώς και προδιαγραφών εμπορίας στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Τμήματος.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η εκπροσώπηση σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνών Οργανισμών και Εθνικών Ομάδων.

 

ι)η)ι)η) Η αξιολόγηση, η καταγραφή των μηνυμάτων του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και η γνωστοποίησή τους στις αρμόδιες αρχές ελέγχου.

 

ι)θ)ι)θ) Η εποπτεία και ο συντονισμός όλων των αρμοδίων αρχών που υλοποιούν ελέγχους στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Τμήματος.

 

γ) Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αττικής με περιφέρεια δικαιοδοσίας τις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φωκίδας, Λέσβου, Χίου, Σάμου Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

 

α)α) Η πραγματοποίηση των προγραμμάτων των Γεωργικών Προειδοποιήσεων στον χώρο ευθύνης τους με τη συνεργασία των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου και γεωτεχνικές υπηρεσίες τοπικών αυτοδιοικήσεων πρώτου και δευτέρου βαθμού ή άλλων φορέων (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών). Η υποβοήθηση του έργου των υπηρεσιών Προστασίας Φυτικής Παραγωγής Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τη διάγνωση, την παρακολούθηση της εξέλιξης των εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών, την αντιμετώπιση θεμάτων συλλογικών και υποχρεωτικών καταπολεμήσεων, τις δοκιμές νέων μεθόδων και μέσων εφαρμογής καταπολέμησης των φυτοπαρασίτων, την πληροφόρηση και εκπαίδευση των παραγωγών και κάθε ενδιαφερομένου σε θέματα φυτοπροστασίας και σε όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου καθώς και σε θέματα ολοκληρωμένης παραγωγής, πιστοποίησης, διάδοσης γνώσης, προώθησης θεμάτων κ.α.

 

β)β) Η παρακολούθηση χορήγηση οδηγιών προς τις υπηρεσίες που ασκούν Φυτοϋγειονομικό έλεγχο και ο συντονισμός του έργου που εκτελείται από τις υπηρεσίες αυτές σ' ότι αφορά το φυτοϋγειονομικό έλεγχο.

 

γ)γ) Η εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, όπως εκάστοτε ισχύει, από τους ορισμένους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές σύμφωνα με τα καθήκοντά τους.

 

δ)δ) Η παρακολούθηση και υποβοήθηση του έργου των υπηρεσιών Προστασίας Φυτικής Παραγωγής Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά τη συντήρηση των αποθηκευμένων προϊόντων και τις απεντομώσεις.

 

ε)ε) Η συλλογή και επεξεργασία μετεωρολογικών, βιολογικών και φαινομενολογικών παρατηρήσεων υπαίθρου και εργαστηρίου με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση με την έκδοση δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων και άλλων τεχνικών δελτίων καθώς και η αντιμετώπιση κάθε θέματος που αναφέρεται στην εφαρμογή των γεωργικών προειδοποιήσεων και στις αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.

 

στ)στ) Η διενέργεια ελέγχων για τη διάθεση των γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, για την ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις (άρθρο 8 του νόμου 4036/2012 (ΦΕΚ 8/Α/2012)).

 

ζ)ζ) Ο συντονισμός και η υποβοήθηση του έργου των υπηρεσιών Προστασίας Φυτικής Παραγωγής Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης σ' ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των γεωργικών φαρμάκων και την καταλληλότητα των μηχανημάτων, μέσων και συσκευών που προορίζονται για την καταπολέμηση των εχθρών των φυτών.

 

η)η) Η μέριμνα για την προμήθεια και κατανομή των αναγκαίων υλικών και εφοδίων για την εφαρμογή του έργου φυτοπροστασίας στην περιοχή δικαιοδοσίας τους.

 

θ)θ) Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της ιχνηλασιμότητας των γεωργικών προϊόντων από τους χώρους παραγωγής ως την κατανάλωση σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και των θεμάτων τιμών και κόστους.

 

ι)ι) Η συμμετοχή σε δευτεροβάθμιες επιτροπές για αμπελοοινικά θέματα.

 

ι)α)ι)α) Η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων, που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα εργαστήρια προστασίας φυτικής παραγωγής - φυτοϋγειονομικού και ποιοτικού ελέγχου των υπηρεσιών του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά τη διάγνωση, την παρακολούθηση της εξέλιξης των εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση που έχει σχέση με την φυτοπροστασία.

 

ι)β)ι)β) Η οργάνωση ενημερωτικών συσκέψεων για την παροχή τεχνικών οδηγιών και η διοργάνωση ημερίδων για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενο με στόχο την προώθηση των νέων πολιτικών σε θέματα φυτοπροστασίας, φυτοϋγείας και ποιοτικών ελέγχου.

 

ι)γ)ι)γ) Η εξέταση φυτοπαθολογικών δειγμάτων ασθενών φυτών που προσκομίζονται στο Εργαστήριο, επιτόπια εξέταση εφόσον είναι αναγκαία, φυτοπαθολογικών προβλημάτων της περιοχής, παροχή οδηγιών πρόληψης και θεραπείας φυτονόσων, εκτίμηση ζημιών από εχθρούς και ασθένειες (τοπικά).

 

ι)δ)ι)δ) Οι έλεγχοι υγιεινής και ασφάλειας και προδιαγραφών εμπορίας τροφίμων φυτικής προέλευσης και ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος πραγματοποιείται κατά το στάδιο της εισαγωγής από τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στα σημεία εισόδου/εισαγωγής του νομού όπου αυτά εδρεύουν.

 

ι)ε)ι)ε) Η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων (ποιοτικός έλεγχος) δειγμάτων νωπών, επεξεργασμένων ή μεταποιημένων προϊόντων, προερχόμενα από οποιοδήποτε στάδιο διακίνησης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συντελεστές ποιότητας και η ανταπόκριση αυτών στις σχετικές προδιαγραφές για χορήγηση των σχετικών πιστοποιητικών.

 

ι)στ)ι)στ) Η εργαστηριακή εξέταση (ποιοτικός έλεγχος) δειγμάτων νωπών, επεξεργασμένων και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, καθώς και βοηθητικών υλών για την παρασκευή αυτών, με σκοπό την ανίχνευση τυχόν νοθειών ή χρήσεως απαγορευμένων χημικών ουσιών, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η μελέτη και η εργαστηριακή εξέταση (ποιοτικός έλεγχος) κάθε σχετικού με τη βελτίωση της ποιότητας των νωπών, επεξεργασμένων και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων θέματος, είτε εξ' ιδίας πρωτοβουλίας, είτε ύστερα από ανάθεση της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου.

 

ι)η)ι)η) Η μελέτη και η εργαστηριακή εξέταση (ποιοτικός έλεγχος) της μεταβολής των συντελεστών ποιότητας των νωπών, επεξεργασμένων και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, σε συνάρτηση προς το χρόνο, θερμοκρασίας, υγρασία και λοιπούς συντελεστές, με σκοπό τη συναγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων για την υπό καλύτερες συνθήκες συντήρηση αυτών.

 

ι)θ)ι)θ) Η μελέτη και η εργαστηριακή εξέταση της επίδρασης των διαφόρων ειδών των μέσων συσκευασίας στην ποιότητα των προϊόντων που περιέχονται σ' αυτά και της επίδρασης των προϊόντων στα μέσα συσκευασίας.

 

κ)κ) Η εργαστηριακή εξέταση κρασιών και γλευκών (ποιοτικός έλεγχος) που υπόκεινται σε καθεστώς παρεμβάσεων και διακινούνται μέσα στη χώρα ή προορίζονται για εξαγωγή.

 

κ)α)κ)α) Οι αναλύσεις δειγμάτων αμπελοοινικών προϊόντων (ποιοτικός έλεγχος), που αποστέλλονται από τις υπηρεσίες του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμοδιότητας κάθε εργαστηρίου ή παίρνονται οίκοθεν, για διαπίστωση τυχόν νοθείας, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.

 

κ)β)κ)β) Οι αναλύσεις δειγμάτων οινικών προϊόντων (ποιοτικός έλεγχος) για την επίλυση διαφορών μεταξύ των υπηρεσιών και των ιδιωτών (διαιτησία).

 

κ)γ)κ)γ) Η οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, εκπαιδεύσεων ή έκδοσης τεχνικών δελτίων για την ενημέρωση, κατάρτιση και την παροχή τεχνικών οδηγιών στους εμπλεκόμενους, σε όλα τα στάδια διακίνησης των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, για θέματα ποιοτικού ελέγχου.

 

κ)δ)κ)δ) Η εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τα θέματα ποιοτικού ελέγχου, όπως εκάστοτε ισχύει, από τους ορισμένους ποιοτικούς ελεγκτές σύμφωνα με τα καθήκοντά τους.

 

κ)ε)κ)ε) Η υποβοήθηση του έργου των υπηρεσιών Προστασίας Φυτικής Παραγωγής Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά θέματα ποιοτικού ελέγχου.

 

κ)στ)κ)στ) Η εποπτεία, η παρακολούθηση, η επίβλεψη, ο συντονισμός, και ο έλεγχος των ποιοτικών ελεγκτών της περιφέρειας δικαιοδοσίας του Τμήματος, με σκοπό την ενιαία και σωστή εφαρμογή της τυποποίησης και άσκησης του ποιοτικού ελέγχου.

 

κ)ζ)κ)ζ) Η παρακολούθηση, προώθηση, εκτέλεση και εφαρμογή των αποφάσεων και διαταγών του Υπουργείου, που σχετίζονται με την τυποποίηση και ποιοτικό έλεγχο των διακινούμενων, εξαγομένων ή εισαγομένων οπωροκηπευτικών, με δυνατότητα απαγόρευσης της διακίνησης, εξαγωγής ή εισαγωγής, φορτίων ακόμη και εάν έχει αποπερατωθεί ο ποιοτικός έλεγχος και έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά.

 

κ)η)κ)η) Η διενέργεια του επανελέγχου των απορριφθέντων φορτίων νωπών, επεξεργασμένων ή μεταποιημένων οπωροκηπευτικών από τον πρωτοβάθμιο ποιοτικό έλεγχο. Σε περίπτωση αδυναμίας του Τμήματος ο επανέλεγχος γίνεται από τον τακτικό ελεγκτή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Στην περίπτωση που το φορτίο έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια από τον τακτικό ελεγκτή και το Τμήμα αδυνατεί να παραστεί στον επανέλεγχο, ο επανέλεγχος γίνεται από τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

 

κ)θ)κ)θ) Η υποχρεωτική εκπροσώπηση του Τμήματος σε Επιτροπές, όπου αυτή προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, όσο και στους λοιπούς επανελέγχους.

 

λ)λ) Οι ανωτέρω αρμοδιότητες κ)στ)κ)στ', κ)ζ)κ)ζ', κ)η)κ)η' και κ)θ)κ)θ' ασκούνται από γεωπόνους με ειδίκευση και πείρα σε θέματα τυποποίησης και ποιοτικού ελέγχου νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών που ορίζονται ως επόπτες και αναπληρωτές αυτών με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου.

 

λ)α)λ)α) Στις αρμοδιότητες του Τμήματος υπάγεται και η λειτουργία των εργαστηρίων: α)α)α) ελέγχου γεωργικών φαρμάκων και β)β)β) ποιοτικού ελέγχου.

 

δ) Οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου με έδρα τον Βόλο και με περιφέρεια δικαιοδοσίας Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Τρικάλων, ασκούνται σύμφωνα με την περίπτωση γ'.

 

ε) Οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα και με περιφέρεια δικαιοδοσίας τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Λευκάδας ασκούνται σύμφωνα με την περίπτωση γ'.

 

στ) Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θέρμη\Θεσσαλονίκης και με περιφέρεια δικαιοδοσίας τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Φλώρινας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών ασκεί τις αρμοδιότητες της περίπτωσης γ' και επιπροσθέτως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

 

α)α) Τη διεξαγωγή των επίσημων ελέγχων υπολειμμάτων (βιολογικός, χημικός, τοξικολογικός) των γεωργικών φαρμάκων στα φυτικά προϊόντα και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στα πλαίσια της υλοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης με βάση τον Κανονισμό 396/2005, που καθορίζει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων στα προϊόντα αυτά ώστε να εξασφαλίζεται η δημόσια υγεία και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, σύμφωνα με τις οδηγίες της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου.

 

β)β) Τον έλεγχο της ποιότητας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων με χώρο ευθύνης όλη τη χώρα. Παράλληλα τον τεχνικό έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων που αναφέρονται στην έγκριση κυκλοφορίας και στην εμπορία των γεωργικών φαρμάκων στο χώρο ευθύνης του, σύμφωνα με τις οδηγίες της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου.

 

ζ) Οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας με έδρα την Καβάλα και περιφέρεια δικαιοδοσίας τους Νομούς Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου ασκούνται σύμφωνα με την περίπτωση γ'.

 

η) Οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου με έδρα το Ναύπλιο και με περιφέρεια δικαιοδοσίας τους Νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Λακωνίας ασκούνται σύμφωνα με την περίπτωση γ'.

 

θ) Οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας με έδρα την Πάτρα και με περιφέρεια δικαιοδοσίας τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας ασκούνται σύμφωνα με την περίπτωση γ'.

 

ι) Οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και περιφέρεια δικαιοδοσίας τους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου ασκούνται σύμφωνα με την περίπτωση γ'.

 

4) Της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης, προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ3 Τεχνολογίας Τροφίμων εκτός από το Τμήμα Πολιτικής και Νομοθεσίας Τροφίμων όπου προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ9 Διοικητικού.

 

Β. Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων

 

1) Η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών

 

β) Τμήμα Ελαίας, Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

 

γ) Τμήμα Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

 

δ) Τμήμα Αξιοποίησης Κρέατος, Αυγών και Λοιπόν Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης

 

ε) Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων ανήκουν:

 

α) Η διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών με υγιή, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα.

 

β) Η βελτίωση της παραγωγής και ανταγωνιστικότητας των τροφίμων.

 

γ) Η βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών

 

α)α) Η συγκέντρωση, ανάλυση, επεξεργασία και αξιοποίηση των αναγκαίων στοιχείων επί των τάσεων και προσανατολισμών της παραγωγής των αμπελουργικών προϊόντων στο διεθνή χώρο (επιτραπέζιο σταφύλι, οινοποιήσιμο σταφύλι, ξηρή σταφίδα).

 

β)β) Η σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, λήψη μέτρων βελτίωσης, αναδιάρθρωσης ή περιορισμού της παραγωγής των αμπελουργικών προϊόντων, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εσωτερικής και διεθνούς αγοράς.

 

γ)γ) Η εισήγηση για την λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με τα αμπελουργικά προϊόντα, την παραγωγή, συσκευασία, επισήμανση, διακίνηση, εμπορία των αμπελοοινικών προϊόντων, των αρωματισμένων οίνων, των αλκοολούχων ποτών και του ξυδιού και η μέριμνα για την εφαρμογή αυτών.

 

δ)δ) Η εφαρμογή της ΚΑΠ και εν γένει της ενωσιακής νομοθεσίας για τα αμπελοοινικά προϊόντα, τους αρωματισμένους οίνους, το ξύδι και τα αλκοολούχα ποτά καθώς και η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα αυτά.

 

ε)ε) Η εκπροσώπηση της χώρας για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου καθώς και άλλων διεθνών οργάνων σχετικών με τον αμπελοοινικό τομέα.

 

στ)στ) Η εφαρμογή και ο έλεγχος των κοινοτικών και εθνικών διατάξεων για το δυναμικό παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα και η ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και των ποικιλιών σταφιδοποιίας.

 

ζ)ζ) Η παρακολούθηση και η εκτίμηση της μεταβολής των συντελεστών διαμόρφωσης του κόστους παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των αμπελοοινικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών.

 

η)η) Η συγκέντρωση, επεξεργασία και αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν την καλλιέργεια της αμπέλου γενικά και την μαστίχα.

 

θ)θ) Η συμμετοχή και η κατάθεση προτάσεων στην Κεντρική Επιτροπή Προστασίας Οινοπαραγωγής και σε κάθε άλλο θεσμικό ή άτυπο γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου για θέματα του αμπελοοινικού τομέα και των αλκοολούχων ποτών.

 

ι)ι) Η προώθηση και προγραμματισμός ομαδικών δραστηριοτήτων των ασχολουμένων με τα θέματα του Τμήματος και η συμμετοχή στη λήψη των μέτρων για την οργάνωσή τους.

 

ι)α)ι)α) Η αξιολόγηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών, των ομάδων παραγωγών και των ενώσεων οργανώσεων παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών και σταφυλιών σταφιδοποιίας.

 

ι)β)ι)β) Η εισήγηση για τη θέσπιση εθνικού συστήματος ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στον τομέα των αμπελοοινικών προϊόντων.

 

ι)γ)ι)γ) Η μέριμνα για τη λήψη μέτρων γεωργικής πολιτικής για τα αμπελοοινικά προϊόντα τα αλκοολούχα ποτά, τους αρωματισμένους οίνους και το ξύδι σε ότι αφορά τις ενισχύσεις, τα κίνητρα επενδύσεων και τις χρηματοδοτήσεις.

 

ι)δ)ι)δ) Η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για τον καθορισμό της ΚΑΠ σε ότι αφορά τα αμπελοοινικά προϊόντα, τους αρωματισμένους οίνους, τα αλκοολούχα ποτά, το ξύδι και την αιθυλική αλκοόλη.

 

ι)ε)ι)ε) Η εισήγηση για την λήψη μέτρων όσον αφορά τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις των αμπελοοινικών προϊόντων, των αρωματισμένων οίνων, του ξυδιού και των αλκοολούχων ποτών.

 

ι)στ)ι)στ) Η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ως προς την εφαρμογή εν γένει της αμπελοοινικής νομοθεσίας καθώς και των κανόνων παραγωγής των οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).

 

ι)ζ)ι)ζ) Η μελέτη, σύνταξη και η μέριμνα εφαρμογής των ενδεδειγμένων από τεχνολογική και οικονομική άποψη μέτρων για την προαγωγή και ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

 

ι)η)ι)η) Η σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες εισήγηση για την χορήγηση επενδυτικών κινήτρων για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης επεξεργασίας και συσκευασίας αμπελοοινικών προϊόντων καθώς και η αξιολόγηση επενδυτικών προγραμμάτων.

 

ι)θ)ι)θ) Η κατάρτιση κανόνων λειτουργίας των μονάδων μεταποίησης, επεξεργασίας και συσκευασίας/εμφιάλωσης αμπελοοινικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών καθώς και η παροχή οδηγιών προς τις περιφερειακές υπηρεσίες εποπτείας και ελέγχου για την εφαρμογή των κανόνων αυτών και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

κ)κ) Η μελέτη και η εισήγηση μέτρων αξιοποίησης των υποπροϊόντων και παραπροϊόντων των αντίστοιχων μονάδων μεταποίησης και επεξεργασίας.

 

κ)α)κ)α) Η εισήγηση για την λήψη μέτρων ελέγχου και η μέριμνα για την εφαρμογή αυτών όσον αφορά στα εξαγόμενα ή εισαγόμενα αμπελοοινικά προϊόντα καθώς και στη χορήγηση κάθε συνοδευτικού εγγράφου που αφορά τη διακίνηση και την κυκλοφορία των προϊόντων αυτών.

 

κ)β)κ)β) Η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις μονάδες μεταποίησης και επεξεργασίας και των αμπελοοινικών προϊόντων που παράγονται απ' αυτές.

 

κ)γ)κ)γ) Η υποβοήθηση των περιφερειακών υπηρεσιών στην εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων και ο συντονισμός της δράσης αυτών.

 

κ)δ)κ)δ) Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις ζώνες παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων, παραγωγής και αποθεμάτων, τις μονάδες μεταποίησης επεξεργασίας και εμφιάλωσης και την δραστηριότητα αυτών.

 

κ)ε)κ)ε) Η μέριμνα για την τεχνολογική επιμόρφωση των υπηρεσιακών οργάνων που ασχολούνται με τον έλεγχο των μονάδων μεταποίησης και συσκευασίας αμπελοοινικών προϊόντων καθώς και των μονάδων παραγωγής αλκοολούχων ποτών.

 

κ)στ)κ)στ) Η συμμετοχή στην κατάρτιση προγραμμάτων έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα και την ανάδειξη των ζωνών ονομασίας προέλευσης.

 

κ)ζ)κ)ζ) Η συγκέντρωση, επεξεργασία και αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν την παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων κ)η)κ)η) Η έκδοση οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών προς τις περιφερειακές υπηρεσίες σχετικά με τον έλεγχο και την χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που σχετίζονται με την υγιεινή και την ασφάλεια των αμπελοοινικών προϊόντων και εν γένει με τον έλεγχο των Ενωσιακών Κανονισμών και Οδηγιών.

 

κ)θ)κ)θ) Η συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας για την σύνταξη και τροποποίηση του πολυετούς εθνικού σχεδίου επίσημων ελέγχων.

 

λ)λ) Η ανάπτυξη, εφαρμογή και τήρηση συστήματος ανάλυσης κινδύνου για όλους τους ελέγχους αμπελοοινικών προϊόντων.

 

λ)α)λ)α) Η εισήγηση μέτρων για τον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου, η εποπτεία και o έλεγχος της διενέργειας των εθνικών και διεθνών διαγωνισμών οίνων που πραγματοποιούνται στην χώρα μας.

 

λ)β)λ)β) Η δημιουργία Μητρώου μεταποιητικών μονάδων και εμφιαλωτηρίων των αμπελοοινικών προϊόντων.

 

λ)γ)λ)γ) Ο έλεγχος της πληρότητας και της ορθής τήρησης του Αμπελουργικού Μητρώου και η λήψη αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.

 

λ)δ)λ)δ) Η διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων επί των δεδομένων του τηρούμενου Αμπελουργικού Μητρώου.

 

λ)ε)λ)ε) Η κατάρτιση και έκδοση πράξεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση, την ενημέρωση και τυχόν ανασχεδιασμό του Αμπελουργικού Μητρώου που τηρούνται στο Υπουργείο.

 

λ)στ)λ)στ) Η εκπαίδευση, τεχνική κατάρτιση - υποστήριξη και εποπτεία των χρηστών και ελεγκτών των εφαρμογών του τηρούμενου Αμπελουργικού Μητρώου σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες.

 

λ)ζ)λ)ζ) Η αξιοποίηση των δεδομένων του τηρούμενου Αμπελουργικού Μητρώου για στατιστικούς λόγους και η παροχή στοιχείων σε εθνικές και κοινοτικές αρχές.

 

β) Τμήμα Ελαίας, Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

 

α)α) Η εισήγηση για την λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με την παραγωγή, συσκευασία, επισήμανση, διακίνηση, εμπορία, προβολή και προώθηση, και η μέριμνα για την εφαρμογή αυτών για την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο.

 

β)β) Η μέριμνα για τη λήψη μέτρων γεωργικής πολιτικής για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά και σε ότι αφορά τις ενισχύσεις, τα κίνητρα επενδύσεων, τα προγράμματα στήριξης και τις χρηματοδοτήσεις. Επίσης η αξιολόγηση, έγκριση και η παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής των προγραμμάτων στήριξης του ελαιοκομικού τομέα.

 

γ)γ) Η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για τον καθορισμό της ΚΑΠ σε ότι αφορά την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο.

 

δ)δ) Η εφαρμογή της ΚΑΠ και εν γένει των Κανονισμών, Οδηγιών και αποφάσεων του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο καθώς και η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα αυτά.

 

ε)ε) Η εκπροσώπηση της χώρας και η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του Τμήματος στο πλαίσιο των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας καθώς και άλλων διεθνών οργάνων σχετικών με τον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

 

στ)στ) Η παρακολούθηση και η εκτίμηση της μεταβολής των συντελεστών διαμόρφωσης του κόστους παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου.

 

ζ)ζ) Η μελέτη, σύνταξη και η μέριμνα εφαρμογής των ενδεδειγμένων από τεχνολογική και οικονομική άποψη μέτρων για την προαγωγή και ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα και της ελαιοκαλλιέργειας.

 

η)η) Η σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες εισήγηση για την χορήγηση επενδυτικών κινήτρων για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης επεξεργασίας και συσκευασίας προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου καθώς και αξιολόγηση επενδυτικών προγραμμάτων.

 

θ)θ) Η κατάρτιση κανόνων λειτουργίας των μονάδων μεταποίησης, επεξεργασίας και συσκευασίας/εμφιάλωσης των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου καθώς και η παροχή οδηγιών προς τις περιφερειακές υπηρεσίες εποπτείας και ελέγχου για την εφαρμογή των κανόνων αυτών και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

ι)ι) Η μελέτη και η εισήγηση μέτρων αξιοποίησης των υποπροϊόντων και παραπροϊόντων των αντίστοιχων μονάδων μεταποίησης και επεξεργασίας.

 

ι)α)ι)α) Η λήψη μέτρων ελέγχου και η μέριμνα για την εφαρμογή αυτών όσον αφορά στα εξαγόμενα ή εισαγόμενα προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου καθώς και στη χορήγηση κάθε συνοδευτικού εγγράφου που αφορά τη διακίνηση και την κυκλοφορία των προϊόντων αυτών.

 

ι)β)ι)β) Η συγκέντρωση, ανάλυση, επεξεργασία και αξιοποίηση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς και τι ς μονάδες μεταποίησης και επεξεργασίας και των προϊόντων που παράγονται από αυτές. Η σύνταξη ισοζυγίων παραγωγής - χρήσεων των ελαιοκομικών προϊόντων.

 

Η ανακοίνωσή των στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε) σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία.

 

ι)γ)ι)γ) Η υποβοήθηση των περιφερειακών υπηρεσιών στην εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων και ο συντονισμός της δράσης αυτών.

 

ι)δ)ι)δ) Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις ζώνες παραγωγής, τις δηλώσεις παραγωγής, συγκομιδής, και αποθεμάτων, τις μονάδες μεταποίησης επεξεργασίας και εμφιάλωσης και την δραστηριότητα αυτών.

 

ι)ε)ι)ε) Η μέριμνα, σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, για την τεχνολογική επιμόρφωση των υπηρεσιακών οργάνων που ασχολούνται με τον έλεγχο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παραγωγής των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου καθώς και των μονάδων μεταποίησης και συσκευασίας/ εμφιάλωσης.

 

ι)στ)ι)στ) Η συμμετοχή στην κατάρτιση προγραμμάτων έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη του τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, την ανάδειξη των ζωνών Ονομασίας Προέλευσης και την προώθηση της κατανάλωσης προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού, η παρακολούθηση των διεθνών αγορών των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου και η εισήγηση λήψης κατάλληλων μέτρων για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των εν λόγω ελληνικών προϊόντων στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού.

 

ι)η)ι)η) Η έκδοση οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών προς τις περιφερειακές υπηρεσίες σχετικά με τον έλεγχο και την χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που σχετίζονται με την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου.

 

ι)θ)ι)θ) Η συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας για την σύνταξη και τροποποίηση του Πολυετούς Εθνικού Σχεδίου Επίσημων Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ).

 

κ)κ) Η ανάπτυξη, εφαρμογή και τήρηση συστήματος ανάλυσης κινδύνου για όλους τους ελέγχους των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου.

 

κ)α)κ)α) Εποπτεία και έλεγχος σκοπιμότητας διενέργειας εθνικών και διεθνών διαγωνισμών ελαιολάδου τηρουμένων των διεθνών προτύπων διαγωνισμών (Δ.Σ.Ε).

 

κ)β)κ)β) Ο έλεγχος της πληρότητας και της ορθής τήρησης του Ελαιοκομικού Μητρώου και η λήψη αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.

 

κ)γ)κ)γ) Η διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων επί των δεδομένων του τηρούμενου Ελαιοκομικού Μητρώου.

 

κ)δ)κ)δ) Η κατάρτιση και έκδοση πράξεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση, την ενημέρωση και τυχόν ανασχεδιασμό του Ελαιοκομικού Μητρώου που τηρούνται στο Υπουργείο.

 

κ)ε)κ)ε) Η εκπαίδευση, τεχνική κατάρτιση - υποστήριξη και εποπτεία των χρηστών και ελεγκτών των εφαρμογών του τηρούμενου Ελαιοκομικού Μητρώου σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες.

 

κ)στ)κ)στ) Η αξιοποίηση των δεδομένων του τηρούμενου Ελαιοκομικού Μητρώου για στατιστικούς λόγους και η παροχή στοιχείων σε εθνικές και κοινοτικές αρχές.

 

γ) Τμήμα Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

 

α)α) Η μέριμνα για τη λήψη μέτρων πολιτικής για τα μεταποιημένα προϊόντα φυτικής προέλευσης που προορίζονται για τρόφιμα, εξαιρουμένων της ελαίας, ελαιολάδου και αμπελοοινικών προϊόντων, καθώς και για τα εκτός παραρτήματος Ι της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα.

 

β)β) Η μέριμνα εφαρμογής της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για τα ανωτέρω προϊόντα σε ότι αφορά την μεταποίηση, επεξεργασία, διακίνηση, εμπορία καθώς και τις εξαγωγές και εισαγωγές αυτών, καθώς και η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

γ)γ) Η μέριμνα για τη λήψη μέτρων γεωργικής πολιτικής σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα επενδύσεων και τις χρηματοδοτήσεις και η εισήγηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων τομέα μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων που προορίζονται για τρόφιμα, που αφορούν την ίδρυση, εκσυγχρονισμό και την επέκταση μονάδων μεταποίησης, τυποποίησης και συσκευασίας προϊόντων φυτικής προέλευσης.

 

δ)δ) Η συμμετοχή σε ενωσιακά και διεθνή όργανα για τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος και μέριμνα εφαρμογής των κοινοτικών ρυθμίσεων.

 

ε)ε) Η τήρηση Μητρώου μεταποιητικών μονάδων καθώς και η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων όσον αφορά τα παραγόμενα προϊόντα τους.

 

στ)στ) Η συμμετοχή στη κατάρτιση προγραμμάτων έρευνας για την παραγωγή πρωτογενών προϊόντων φυτικής προέλευσης κατάλληλων για βιομηχανοποίηση καθώς και βελτιωμένων μεθόδων μεταποίησης και επεξεργασίας.

 

ζ)ζ) Η μελέτη των διεθνών αγορών για τα μεταποιημένα προϊόντα φυτικής προέλευσης με σκοπό την ουσιαστικότερη συμβολή στις προσπάθειες εφαρμογής της ενδεδειγμένης πολιτικής προώθησης από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

 

η)η) Η μέριμνα για την εκπόνηση των απαιτούμενων διατάξεων εθνικής νομοθεσίας, κανόνων, εγκυκλίων για τη ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα.

 

δ) Τμήμα Αξιοποίησης Κρέατος, Αυγών και Λοιπόν Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης

 

α)α) Η εισήγηση μέτρων πολιτικής για την εμπορία, επεξεργασία, μεταποίηση, τυποποίηση (π.χ. ποιοτική ταξινόμηση), διακίνηση και κατανάλωση όλων των ειδών κρέατος, αβγών κατανάλωσης και των προϊόντων αυτών, πλέον, μαλλιών, τριχών και δερμάτων.

 

β)β) Η μελέτη και εισήγηση δράσεων για την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων και παραπροϊόντων των μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, αβγών, μαλλιών, τριχών και δερμάτων καθώς και παρακολούθηση της υλοποίησης των μέτρων αυτών.

 

γ)γ) Η εισήγηση μέτρων για την προστασία και διάθεση της παραγωγής, καθώς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας όλων των κλάδων παραγωγής και μεταποίησης κρέατος, αβγών και των προϊόντων αυτών, μαλλιού, τριχών και δέρματος, με στόχο στην στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και την κατοχύρωση των συμφερόντων των καταναλωτών, στο πλαίσιο μιας ισόρροπης εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

δ)δ) Η αντιμετώπιση θεμάτων του γαλακτοκομικού τομέα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εισήγηση μέτρων εφαρμογής της κοινής οργάνωσης της αγοράς του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και παρακολούθηση αυτών καθώς και εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως πχ το σχολικό πρόγραμμα (school scheme), σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφικής Πολιτικής.

 

ε)ε) Η εισήγηση των προτύπων εμπορίας του κρέατος και των αβγών, δηλαδή κανόνες παραγωγής - μεταποίησης - τυποποίησης - επισήμανσης - διακίνησης και διάθεσης στην κατανάλωση.

 

στ)στ) Η μελέτη των συνθηκών εμπορίας και διακίνησης ζώων προς σφαγή, κρέατος, αβγών και των προϊόντων τους, προκειμένου να καθίσταται αποτελεσματικότερη η εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό των δομών εμπορίας, περιλαμβανομένου της ρύθμισης θεμάτων εμπορικών σχέσεων αγοραστών (πχ συλλογικές διαπραγματεύσεις, συμβόλαια κτλ), καθώς και της έγκρισης, αναγνώρισης και εποπτείας διεπαγγελματικών οργανώσεων του τομέα.

 

ζ)ζ) Η εκτίμηση των αναγκών σε έργα δομής, εμπορίας και μεταποίησης από άποψη αριθμού και δυναμικότητας και η χωροταξική κατανομή αυτών, καθώς και καθορισμός κανόνων λειτουργίας αυτών, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

η)η) Η μελέτη του κυκλώματος διακίνησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά του κρέατος, των αβγών, μαλλιών, τριχών και δερμάτων σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, με σκοπό την ουσιαστικότερη συμβολή στις προσπάθειες εφαρμογής της ενδεδειγμένης πολιτικής για τη διάθεση και την προώθηση των προϊόντων αυτών, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

θ)θ) Η μελέτη δομής αγοράς και άποψη φορέων εμπορίας και διακίνησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, για εισήγηση μέτρων εξυγίανσης του κυκλώματος, σε περιπτώσεις διαστρεβλωτικών τάσεων της αγοράς κρέατος, αβγών και προϊόντων τους καθώς και δέρματος και μαλλιών, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)ι) Η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων κόστους παραγωγής, συσκευασίας, διακίνησης και εμπορίας του κρέατος, των αβγών και των προϊόντων τους, μαλλιών, τριχών και δερμάτων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και εισήγηση για λήψη μέτρων βελτίωσης των συντελεστών του κόστους εμπορίας.

 

ι)α)ι)α) Η μέριμνα για την εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης της παραγωγής, βελτίωσης/ελέγχου ποιότητας, μεταποίησης/τυποποίησης και διακίνησης/προώθησης και πιστοποίησης κρέατος, των αβγών, μαλλιών, τριχών και δερμάτων.

 

ι)β)ι)β) Η αντιμετώπιση θεμάτων του τμήματος στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων.

 

ι)γ)ι)γ) Η εισήγηση επί τεχνικών και επιστημονικών θεμάτων που άπτονται του τομέα.

 

ι)δ)ι)δ) Η μελέτη και προώθηση των προδιαγραφών ποιότητας όλων των ειδών κρέατος, αβγών και των προϊόντων τους, μαλλιών, τριχών και δερμάτων, με σκοπό την κατοχύρωση ή και πιστοποίησή των τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)ε)ι)ε) Η εποπτεία των μηχανισμών ελέγχου και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου για τα θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)στ)ι)στ) Η μελέτη και επεξεργασία των στοιχείων διάθεσης της παραγωγής του κρέατος, των αβγών και των προϊόντων τους, καθώς και μαλλιών, τριχών και δερμάτων, σε ότι αφορά στις ποσότητες και τις σημειούμενες τιμές στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Η λήψη των τιμών από τις αντιπροσωπευτικές αγορές και η αποστολή αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς της χώρας.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η μέριμνα για την εκπροσώπηση της χώρας, σε διεθνείς συνόδους, συνέδρια κ.λ.π. για θέματα του τομέα και η συνεργασία με φορείς και ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού και τη διοργάνωση τέτοιους είδους εκδηλώσεων.

 

ι)η)ι)η) Η εισήγηση προτάσεων για τη χορήγηση επενδυσιακών κινήτρων στον τομέα εμπορίας κρέατος, αβγών και προϊόντων τους καθώς και δέρματος, μαλλιών και τριχών, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)θ)ι)θ) Η μέριμνα για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων εμπορίας ζώων για σφαγή, κρέατος, αυγών και προϊόντων τους (ζωαγορές, σφαγεία, κρεαταγορές, ωοσκοπικά κέντρα, εργαστήρια κοπής και τυποποίησης κ.λ.π.), σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

κ)κ) Ο έλεγχος της ποιότητας και η μέριμνα για την κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων βελτίωσης της ποιότητας καθώς και έκδοση σχετικών αποφάσεων για τις τεχνολογικές προδιαγραφές του κρέατος, των αγορών και των προϊόντων τους καθώς και δέρματος και μαλλιών, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

κ)α)κ)α) Η μελέτη των συνθηκών εμπορίας στη διεθνή, ενωσιακή και εγχώρια αγορά, εξέλιξη της παραγωγής -κατανάλωσης των τιμών παραγωγού - καταναλωτή και την εξέλιξη των τάσεων και προοπτικών, για εισήγηση και εφαρμογή μέτρων βελτίωσης της αγοράς και προστασίας παραγωγού - καταναλωτή, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ε) Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων

 

α)α) Η εισήγηση μέτρων πολιτικής για την εμπορία, επεξεργασία, μεταποίηση, τυποποίηση, διακίνηση και κατανάλωση όλων των ειδών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

β)β) Η μελέτη και εισήγηση δράσεων για την αξιοποίηση των προϊόντων και παραπροϊόντων των μονάδων του γαλακτοκομικού τομέα καθώς και παρακολούθηση της υλοποίησης των μέτρων αυτών.

 

γ)γ) Η εισήγηση μέτρων για την προστασία και διάθεση της παραγωγής, καθώς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας όλων των κλάδων παραγωγής και μεταποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με γνώμονα τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και την κατοχύρωση των συμφερόντων των καταναλωτών, στο πλαίσιο μιας ισόρροπης εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

δ)δ) Η αντιμετώπιση θεμάτων του γαλακτοκομικού τομέα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εισήγηση μέτρων εφαρμογής της κοινής οργάνωσης της αγοράς του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και παρακολούθηση αυτών καθώς και εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως πχ το σχολικό πρόγραμμα (school scheme).

 

ε)ε) Η εισήγηση των προτύπων εμπορίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων δηλαδή κανόνες παραγωγής - μεταποίησης - τυποποίησης - επισήμανσης - διακίνησης και διάθεσης στην κατανάλωση.

 

στ)στ) Η μελέτη των συνθηκών εμπορίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό των δομών εμπορίας, συλλογικών ή μη, περιλαμβανομένου της ρύθμισης θεμάτων εμπορικών σχέσεων παραγωγών και αγοραστών (πχ συλλογικές διαπραγματεύσεις, συμβόλαια κτλ), καθώς και της έγκρισης, αναγνώρισης και εποπτείας διεπαγγελματικών οργανώσεων του τομέα.

 

ζ)ζ) Η μελέτη διάρθρωσης της αγοράς και άποψη φορέων εμπορίας και διακίνησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, για εισήγηση μέτρων εξυγίανσης του κυκλώματος, σε περιπτώσεις διαστρεβλωτικών τάσεων, αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών της αγοράς σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

η)η) Η εκτίμηση των αναγκών σε έργα δομής, εμπορίας και μεταποίησης από άποψη αριθμού και δυναμικότητας και η χωροταξική κατανομή αυτών, καθώς και καθορισμός κανόνων λειτουργίας αυτών, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

θ)θ) Η μελέτη του κυκλώματος διακίνησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, και υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή της ενδεδειγμένης πολιτικής για τη διάθεση και την προώθηση των προϊόντων αυτών.

 

ι)ι) Η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων κόστους παραγωγής, συσκευασίας, διακίνησης και εμπορίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)α)ι)α) Η αξιολόγηση των πληροφοριών και στοιχείων για τις αγορές του εξωτερικού και η μέριμνα για την αξιοποίησή τους σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)β)ι)β) Η μέριμνα για την εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης της παραγωγής, βελτίωσης/ελέγχου ποιότητας, μεταποίησης/τυποποίησης και διακίνησης/προώθησης και πιστοποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

ι)γ)ι)γ) Η αντιμετώπιση θεμάτων του τμήματος στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων.

 

ι)δ)ι)δ) Η εισήγηση επί τεχνικών και επιστημονικών θεμάτων που άπτονται του γαλακτοκομικού τομέα.

 

ι)ε)ι)ε) Η μελέτη και προώθηση των προδιαγραφών ποιότητας όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, παραδοσιακά και μη, με σκοπό την κατοχύρωση ή και πιστοποίησή των τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)στ)ι)στ) Η εποπτεία των μηχανισμών ελέγχου και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου για τα θέματα του τομέα.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η μελέτη και επεξεργασία των στοιχείων διάθεσης της παραγωγής του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε ότι αφορά στις ποσότητες και τις σημειούμενες τιμές στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Η λήψη των τιμών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις αντιπροσωπευτικές αγορές και η αποστολή αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς της χώρας.

 

ι)η)ι)η) Η μέριμνα για την εκπροσώπηση της χώρας, σε διεθνείς συνόδους, συνέδρια κ.λ.π., ερευνητικά η/και επιστημονικά προγράμματα για θέματα του γαλακτοκομικού τομέα και η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς εσωτερικού και εξωτερικού και τη διοργάνωση τέτοιους είδους εκδηλώσεων.

 

ι)θ)ι)θ) Η μέριμνα, ο χειρισμός και ο συντονισμός των θεμάτων που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες και τους στόχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος - International Dairy Federation και της εκπροσώπησης της χώρας σε αυτή.

 

κ)κ) Η εισήγηση προτάσεων για τη χορήγηση επενδυσιακών κινήτρων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

κ)α)κ)α) Η μέριμνα για την κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων βελτίωσης της ποιότητας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

4) Της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού.

 

Των Τμημάτων της Διεύθυνσης, προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ3 Τεχνολογίας Τροφίμων.

 

Γ. Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας

 

1) Η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών

 

β) Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

 

γ) Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ

 

δ) Τμήμα Λοιπών Συστημάτων Ποιότητας

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας ανήκουν:

 

α) Η ανάπτυξη του τομέα των βιολογικών προϊόντων, προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (ΕΠΙΠ), προϊόντων Ορεινών, Νησιωτικών κ.λ.π. με την εκπόνηση εθνικής νομοθεσίας και εφαρμογή της αντίστοιχης ενωσιακής νομοθεσίας.

 

β) Η εποπτεία του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης, των ανωτέρω αναφερομένων προϊόντων, σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι τον τελικό καταναλωτή για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του.

 

γ) Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας μέσω της παραγωγής προϊόντων ποιότητας και της προώθησής τους.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας μεταξύ των Τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών

 

α)α) Ο έλεγχος και η εποπτεία του τομέα παραγωγής, παρασκευής, αποθήκευσης, εισαγωγής, εξαγωγής, διάθεσης στην αγορά, επισήμανσης και διαφήμισης των βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, των βιολογικών ζωοτροφών και των βιολογικών ζώων υδατοκαλλιεργειών και φυκών, και πιστοποίησης αυτών στα πλαίσια της ισχύουσας εκάστοτε εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

 

β)β) Οι εισηγήσεις για λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά: α)α)α) με την παραγωγή, παρασκευή, αποθήκευση, εισαγωγές, εξαγωγές, διάθεση στην αγορά, επισήμανση και διαφήμιση για τα βιολογικά προϊόντα ζωικής προέλευσης, τις βιολογικές ζωοτροφές και τα βιολογικά ζώα υδατοκαλλιεργειών και φύκη και β)β)β) το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

γ)γ) Οι εισηγήσεις των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της παραγωγής και γενικότερα την στήριξη του τομέα βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, βιολογικών ζωοτροφών, βιολογικών ζώων υδατοκαλλιεργειών και φυκών, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, συναρμόδιες υπηρεσίες καθώς και των όρων και της διαδικασίας εφαρμογής τους.

 

δ)δ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας για την παραγωγή, παρασκευή, αποθήκευση, εισαγωγές, εξαγωγές, διάθεση στην αγορά, επισήμανση, διαφήμιση και πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, τις βιολογικές ζωοτροφές και τα βιολογικά ζώα υδατοκαλλιεργειών και φύκη στη χώρα μας και εισήγηση για την κατάρτιση εθνικής σχετικής νομοθεσίας. Η παρακολούθηση και συμμετοχή στη διαμόρφωση του ενωσιακού καθεστώτος για τη βιολογική γεωργία.

 

ε)ε) Η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων σχετικά με την παραγωγή, παρασκευή, αποθήκευση, εισαγωγές, εξαγωγές, επισήμανση, διαφήμιση και διάθεση στην αγορά των βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, βιολογικών ζωοτροφών και βιολογικών ζώων υδατοκαλλιεργειών και φυκών καθώς και η αποστολή στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

στ)στ) Η εισήγηση και η συμμετοχή στις επιτροπές εξέτασης παρατυπιών και παραβάσεων σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία και η εισήγηση προς τον Υπουργό για την επικύρωση αυτών. Η λήψη μέτρων για τις παραβάσεις και τις παρατυπίες σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη βιολογική παραγωγή.

 

ζ)ζ) Η συμμετοχή σε πρωτοβάθμιες η/και δευτεροβάθμιες γνωμοδοτικές επιτροπές σε επιδοτούμενα μέτρα.

 

η)η) Η συμμετοχή στις εργασίες του εθνικού συμβουλίου βιολογικής γεωργίας.

 

θ)θ) Ο συντονισμός και η εποπτεία του συστήματος ελέγχου σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος των εργασιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως προς τα θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος καθώς και των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων και των επιχειρηματιών κατ' εφαρμογή της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

 

ι)ι) Η συνεργασία με το Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, συναρμόδιες υπηρεσίες και Οργανισμούς του Υπουργείου, άλλων Υπουργείων, οργανώσεις και οργανισμούς παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων και καταναλωτών για θέματα βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, βιολογικών ζωοτροφών και βιολογικών ζώων, υδατοκαλλιεργειών και φυκών.

 

ι)α)ι)α) Η εισήγηση για την έκδοση εγκυκλίων, οδηγιών για θέματα βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, βιολογικών ζωοτροφών και βιολογικών ζώων, υδατοκαλλιεργειών και φυκών.

 

ι)β)ι)β) Η μέριμνα για τη διαμόρφωση εθνικών θέσεων και η εκπροσώπηση του Υπουργείου στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών για θέματα βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, βιολογικών ζωοτροφών και βιολογικών ζώων υδατοκαλλιεργειών και φυκών.

 

ι)γ)ι)γ) Η εισήγηση στον Υπουργό για την έκδοση απόφασης ισοδυναμίας κανόνων βιολογικής παραγωγής παρασκευής-μέτρων ελέγχου με εκείνους σε μονάδες περιοχές σε τρίτες χώρες

 

ι)δ)ι)δ) Η εισήγηση στον Υπουργό για την έκδοση απόφασης για την έγκριση και χορήγηση κωδικού έγκρισης ή ανάκληση έγκρισης σε φορέα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης.

 

ι)ε)ι)ε) Η συμμετοχή στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για το Πολυετές Εθνικό Σχέδιο Επίσημων Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ) και η σύνταξη και τροποποίηση του ΠΟΕΣΕ για θέματα βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, βιολογικών ζωοτροφών και βιολογικών ζώων, υδατοκαλλιεργειών και φυκών

 

ι)στ)ι)στ) Η συμμετοχή στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων για ένταξη αυτών σε χρηματοδοτούμενα μέτρα

 

ι)ζ)ι)ζ) Η εισήγηση βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού για τη βιολογική παραγωγή για τη χορήγηση:

 

α)α)α) εξαιρέσεων σε έκτακτους κανόνες παραγωγής,

β)β)β) αδειών παρέκκλισης σε επιχειρήσεις για χρησιμοποίηση ζώων μη βιολογικής εκτροφής,

γ)γ)γ) έγκρισης για παράλληλη παραγωγή,

δ)δ)δ) έγκρισης για την αναδρομική αναγνώριση περιόδου μετατροπής βοσκοτόπων-υπαίθριων χώρων,

ε)ε)ε) έγκρισης για τη μείωση της περιόδου μετατροπής βοσκοτόπων-υπαίθριων χώρων.

 

ι)η)ι)η) Η εξέταση υποθέσεων για έγκριση επανεκκίνησης περιόδου μετατροπής και υποβιβασμού σταδίου πιστοποίησης για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)θ)ι)θ) Η διαβίβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φακέλου για προϊόντα και ουσίες που χρησιμοποιούνται στη μεταποίηση βιολογικών προϊόντων καθώς και φακέλου για προϊόντα η ουσίες που θα πρέπει να προστεθούν σε κατάλογο ή να τροποποιηθούν οι προδιαγραφές χρήσης στην ενωσιακή νομοθεσία.

 

κ)κ) Η εξέταση με συναρμόδιες υπηρεσίες για την αποδοχή ή αναγνώριση ιδιωτικών προτύπων και η εισήγηση στον Υπουργό για την εφαρμογή εθνικών προτύπων για ορισμένα ζωικά είδη, υδρόβια φυτά, μικροφύκη και ομαδικής εστίασης.

 

κ)α)κ)α) Η εξέταση του φακέλου και η εισήγηση στον Υπουργό για να επιτραπεί προσωρινά η χρήση μη βιολογικών γεωργικών συστατικών σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη βιολογική παραγωγή.

 

κ)β)κ)β) Η υποβολή φακέλων στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχώριση λιπασμάτων, βελτιωτικών εδάφους, φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ενωσιακή νομοθεσία για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης.

 

κ)γ)κ)γ) Η αξιολόγηση αιτήσεων-φακέλων οργανισμών ελέγχου που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμπερίληψη στη λίστα των αναγνωρισμένων οργανισμών ελέγχου για τους σκοπούς της ισοδυναμίας για εισαγωγές βιολογικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

 

Η αξιολόγηση αιτήσεων-φακέλων τρίτων χωρών που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμπερίληψη στη λίστα των αναγνωρισμένων τρίτων χωρών.

 

κ)δ)κ)δ) Η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων για θέματα λιπασμάτων-βελτιωτικών εδάφους και φυτοπροστατευτικών προϊόντων για καταλληλότητα χρήσης στη βιολογική γεωργία και σε άλλες ομάδες εργασίας για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

β) Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

 

α)α) Ο έλεγχος και η εποπτεία του τομέα παραγωγής, παρασκευής, αποθήκευσης, εισαγωγής, εξαγωγής, διάθεσης στην αγορά, επισήμανσης και διαφήμισης των βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης και πιστοποίησης αυτών στα πλαίσια της ισχύουσας εκάστοτε εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

 

β)β) Οι εισηγήσεις για λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά:

 

α)α)α) με την παραγωγή, παρασκευή, αποθήκευση, εισαγωγές, εξαγωγές, διάθεση στην αγορά, επισήμανση και διαφήμιση για τα βιολογικά προϊόντα φυτικής προέλευσης και

β)β)β) το σύστημα ελέγχου, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

γ)γ) Οι εισηγήσεις των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της παραγωγής και γενικότερα την στήριξη του τομέα βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες καθώς και των όρων και της διαδικασίας εφαρμογής τους.

 

δ)δ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας για την παραγωγή, παρασκευή, αποθήκευση, εισαγωγή, εξαγωγή, διάθεση στην αγορά, επισήμανση και διαφήμιση των βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης και πιστοποίησης αυτών στη χώρα μας και εισήγηση για την κατάρτιση εθνικής νομοθεσίας.

 

ε)ε) Η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων σχετικά με την παραγωγή, παρασκευή, αποθήκευση, εισαγωγές, εξαγωγές, επισήμανση, διαφήμιση και διάθεση στην αγορά των βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης και η αποστολή σχετικών στοιχείων στην Ε.Ε.

 

στ)στ) Η εισήγηση και η συμμετοχή στις επιτροπές εξέτασης παρατυπιών και παραβάσεων σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, η εισήγηση προς τον Υπουργό για την επικύρωση των αποφάσεων αυτών καθώς και η λήψη μέτρων σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

 

ζ)ζ) Η συμμετοχή σε πρωτοβάθμιες η/και δευτεροβάθμιες γνωμοδοτικές επιτροπές σε επιδοτούμενα μέτρα.

 

η)η) Η συμμετοχή στις εργασίες του εθνικού συμβουλίου βιολογικής γεωργίας.

 

θ)θ) Ο συντονισμός και η εποπτεία του συστήματος ελέγχου σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος των εργασιών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) ως προς τα θέματα αρμοδιότητας του τμήματος καθώς και των πιστοποιητικών οργανισμών κατ' εφαρμογή της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

 

ι)ι) Η συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς του Υπουργείου, άλλων Υπουργείων, οργανώσεις και οργανισμούς παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων και καταναλωτών για θέματα βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.

 

ι)α)ι)α) Η εισήγηση για την έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για θέματα βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.

 

ι)β)ι)β) Η παρακολούθηση και η συμμετοχή στη διαμόρφωση της ενωσιακής νομοθεσίας καθώς και η μέριμνα για τη διαμόρφωση εθνικών θέσεων και η εκπροσώπηση του Υπουργείου στα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών για θέματα βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.

 

ι)γ)ι)γ) Η εισήγηση στον Υπουργό για την έκδοση απόφασης ισοδυναμίας κανόνων βιολογικής παραγωγής παρασκευής και μέτρων ελέγχου με αντίστοιχους σε μονάδες-περιοχές τρίτων χωρών.

 

ι)δ)ι)δ) Η εισήγηση στον Υπουργό σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών για την έκδοση απόφασης για την έγκριση/ανάκληση της έγκρισης και χορήγηση κωδικού έγκρισης σε φορέα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.

 

ι)ε)ι)ε) Η συμμετοχή στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για το Πολυετές Εθνικό Σχέδιο Επίσημων Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ), η σύνταξη και τροποποίηση του ΠΟΕΣΕ για θέματα βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.

 

ι)στ)ι)στ) Η συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή Γεωργικών Φαρμάκων.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η εισήγηση για τη χορήγηση:

 

α)α)α) αδειών παρέκκλισης σε επιχειρηματίες

β)β)β) εξαιρέσεων σε έκτακτους κανόνες παραγωγής,

γ)γ)γ) έγκρισης για παράλληλη παραγωγή,

δ)δ)δ) έγκρισης για την επανεκκίνηση, μείωση ή επιμήκυνση της περιόδου μετατροπής και

ε)ε)ε) έγκρισης για υποβιβασμό του σταδίου πιστοποίησης.

 

ι)η)ι)η) Η αξιολόγηση στοιχείων σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την καταχώριση σκευασμάτων φυτοπροστασίας που περιέχουν μακροοργανισμούς στον σχετικό εθνικό κατάλογο.

 

ι)θ)ι)θ) Η συμμετοχή στην ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα λιπασμάτων και θρέψης φυτών και η εξέταση στοιχείων για καταλληλότητα χρήσης στη βιολογική γεωργία.

 

κ)κ) Η υποβολή φακέλων στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχώριση λιπασμάτων, βελτιωτικών εδάφους και φυτοπροστατευτικών και λοιπών ουσιών στην ενωσιακή νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία.

 

κ)α)κ)α) Η αξιολόγηση αιτήσεων-φακέλων οργανισμών ελέγχου που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμπερίληψη στη λίστα των αναγνωρισμένων οργανισμών ελέγχου για τους σκοπούς της ισοδυναμίας για εισαγωγές βιολογικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

 

Η αξιολόγηση αιτήσεων-φακέλων τρίτων χωρών που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμπερίληψη στη λίστα των αναγνωρισμένων τρίτων χωρών.

 

κ)β)κ)β) Η εισήγηση για αποδοχή και έγκριση ιδιωτικών προτύπων.

 

γ) Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ

 

α)α) Η παρακολούθηση και εφαρμογή του ενωσιακού θεσμικού πλαισίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Ορεινά, Νησιωτικά, Προϊόν του Αγροκτήματός μου, κ.ά.

 

β)β) Η εισήγηση θέσπισης εθνικών διατάξεων και συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του ενωσιακού καθεστώτος για τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, καθώς και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

γ)γ) Η εισήγηση για τη διαμόρφωση πολιτικής για την ανάπτυξη του τομέα γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ποιότητας σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

 

δ)δ) Η μέριμνα για την διαμόρφωση ελληνικών θέσεων και η εκπροσώπηση της χώρα μας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που εντάσσονται στο ανωτέρω καθεστώς για τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

 

ε)ε) Η παραλαβή και αξιολόγηση των αιτήσεων καταχώρισης νέων ονομασιών, καθώς και τροποποίησης προδιαγραφών ή ακύρωσης ήδη καταχωρισμένων ονομασιών που υποβάλλονται στα πλαίσια του ανωτέρω θεσμικού πλαισίου και τελικά η διαβίβαση των αποδεκτών αιτήσεων σε εθνικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

στ)στ) Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών σε όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αιτήσεις καταχώρισης νέων ονομασιών ή τροποποίησης προδιαγραφών ήδη καταχωρισμένων ονομασιών ή να συμμετάσχουν σε άλλα συστήματα ποιότητας σύμφωνα με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

ζ)ζ) Η μέριμνα σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, οργανισμούς και φορείς για τη διάχυση της πληροφόρησης, την προώθηση και προβολή των προϊόντων που εντάσσονται στο ενωσιακό καθεστώς για τα συστήματα ποιότητας.

 

η)η) Η συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας για την σύνταξη και τροποποίηση του Πολυετούς Εθνικού Σχεδίου Επίσημων Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ) βάσει του Κανονισμού 882/2004, όπως αυτός τροποποιείται, αντικαθίσταται κάθε φορά, καθώς και στην σύνταξη της ετήσιας έκθεσης ΠΟΕΣΕ.

 

θ)θ) Η μέριμνα για την σύνταξη και τροποποίηση του Πολυετούς Εθνικού Σχεδίου Επίσημων Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ) καθώς και την σύνταξη ετήσιας έκθεσης απολογισμού ελέγχων για τα προϊόντα που εντάσσονται στο ενωσιακό καθεστώς για τα συστήματα ποιότητας.

 

ι)ι) Ο συντονισμός της εποπτείας των αρμόδιων αρχών και αρχών ή/και φορέων ελέγχου που ορίζονται σε εθνικό επίπεδο στα πλαίσια εφαρμογής του ενωσιακού και εθνικού πλαισίου για τα συστήματα ποιότητας.

 

ι)α)ι)α) Η εκπόνηση εθνικής νομοθεσίας για τον καθορισμό και επισήμανση παραδοσιακών, ορεινών και νησιωτικών προϊόντων και άλλων προαιρετικών ενδείξεων και τη θεσμοθέτηση ειδικών κανόνων παραγωγής τους.

 

Επίσης ο καθορισμός προαιρετικών προδιαγραφών που αφορούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μέθοδο παραγωγής, επεξεργασίας ή διαχείρισης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

 

ι)β)ι)β) Η εισήγηση της θέσπισης εθνικού συστήματος ελέγχου στον τομέα των συστημάτων ποιότητας και την επιβολή κυρώσεων.

 

ι)γ)ι)γ) Η εισήγηση και συμμετοχή στις Επιτροπές Παρατυπιών και Παραβάσεων σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και η εισήγηση προς τον Υπουργό για την επικύρωση των αποφάσεων των επιτροπών αυτών καθώς και η εισήγηση και συμμετοχή στην Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων.

 

ι)δ)ι)δ) Η συμμετοχή με εκπρόσωπους του σε κάθε είδους επιτροπή που αφορά γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα που έχουν ενταχθεί στα συστήματα ποιότητας.

 

ι)ε)ι)ε) Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων για θέματα διεθνών σχέσεων για τα γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα που καλύπτονται από τα ενωσιακά συστήματα ποιότητας.

 

ι)στ)ι)στ) Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων και με άλλες υπηρεσίες της χώρας μας (όπως Υπουργείο Εξωτερικών, Τελωνεία, Πρεσβείες κ.λ.π.) καθώς και με τις αρμόδιες αρχές ελέγχου άλλων κρατών μελών για τα γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα με ενδείξεις ΠΟΠ-ΠΓΕ ή/και άλλες ενδείξεις, ιδίως σε θέματα που αφορούν σφετερισμό, καταχρηστική χρήση κ.λ.π. των ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η εισήγηση για έκδοση εγκυκλίων, οδηγιών, ενημερωτικών φυλλαδίων, η συμμετοχή σε εκθέσεις, στην κατάρτιση εμπλεκόμενων επιχειρηματιών και στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού στον τομέα ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων, καθώς και όλων των ενωσιακών και εθνικών συστημάτων ποιότητας.

 

ι)η)ι)η) Η υποστήριξη των πιστοποιημένων προϊόντων και η εισήγηση μέτρων για τη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων σε περιπτώσεις σφετερισμού ονομασιών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

 

δ) Τμήμα Λοιπών Συστημάτων Ποιότητας

 

Οι αρμοδιότητες του τμήματος Λοιπών Συστημάτων Ποιότητας αφορούν στα ιδιωτικά και εθνικά συστήματα εθελοντικής πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων πέραν αυτών που προβλέπονται στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καν. (ΕΕ)1151/2012) για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

 

4) Της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης, προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού.

 

Δ. Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων

 

1) Η Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων

β) Τμήμα Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου και Λοιπών Προϊόντων

γ) Τμήμα Προβολής και Εκθέσεων

δ) Τμήμα Διατροφικής Πολιτικής

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων ανήκουν:

 

α) Άνοιγμα νέων αγορών και ενίσχυση υφισταμένων εμπορικών ροών γεωργικών προϊόντων

 

β) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων

 

γ) Ενίσχυση της συνεργασίας σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο

 

δ) Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και βελτίωση της αποδοτικότητας των μέτρων προώθησης εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ε) Εισήγηση για λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων μεταξύ των Τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων

 

α)α) Η εισήγηση για την λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία σχετικά με την προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην Ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά και σε Τρίτες χώρες.

 

β)β) Η έκδοση οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων προώθησης.

 

γ)γ) Ο έλεγχος και η εποπτεία της υλοποίησης των προγραμμάτων προώθησης που άπτονται των αρμοδιοτήτων του τμήματος.

 

δ)δ) Η μέριμνα για τη λήψη μέτρων για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

 

ε)ε) Η εκπροσώπηση της χώρας για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε Διεθνή Όργανα σχετικά με την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

 

στ)στ) Η συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες και εμπλεκόμενους φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ως προς την εκπόνηση και εφαρμογή εν γένει της πολιτικής για την προώθηση.

 

ζ)ζ) Η συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού (πρεσβείες, προξενεία κ.λ.π.) και η παρακολούθηση των τοπικών αγορών των γεωργικών προϊόντων.

 

η)η) Η παρακολούθηση της ασκούμενης εμπορικής πολιτικής για τα γεωργικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού και η εισήγηση λήψης κατάλληλων μέτρων για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού.

 

θ)θ) Η συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια.

 

ι)ι) Η μέριμνα για την εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, η παρακολούθηση των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στις αγορές και η εισήγηση για τη λήψη μέτρων εξαγωγικού χαρακτήρα.

 

ι)α)ι)α) Η μέριμνα για τη λήψη μέτρων για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

 

ι)β)ι)β) Η μελέτη, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς των δεδομένων της Ελληνικής, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς αγοράς και η εισήγηση πολιτικών και μέτρων προώθησης στις αγορές των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

 

ι)γ)ι)γ) Η υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για τις εξαγωγές και το εξαγωγικό εμπόριο.

 

ι)δ)ι)δ) Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή εξαγωγικών σχεδίων δράσης.

 

ι)ε)ι)ε) Η συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού (Πρεσβείες, Γραφεία Εμπορικών Ακολούθων, Προξενεία κ.λ.π.) και η διερεύνηση των δυνατοτήτων προώθησης των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις τοπικές αγορές.

 

ι)στ)ι)στ) Η παρακολούθηση σε συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες της Ελλάδας και του εξωτερικού της πορείας των πιστοποιημένων προϊόντων στις αγορές.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων και η εκπροσώπηση της χώρας στο πλαίσιο των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλων διεθνών οργάνων, σχετικά με τον τομέα της προώθησης αγροτικών προϊόντων.

 

ι)η)ι)η) Η συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού όσον αφορά την παρακολούθηση των διεθνών αγορών και η εισήγηση λήψης κατάλληλων μέτρων για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού.

 

ι)θ)ι)θ) Η συγκέντρωση, επεξεργασία και αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων των προγραμμάτων προώθησης αγροτικών προϊόντων καθώς και η κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο της γενικότερης χάραξης εθνικής στρατηγικής στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

 

κ)κ) Η εισήγηση για την λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με την προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

 

κ)α)κ)α) Η εφαρμογή των Κανονισμών, Οδηγιών και Αποφάσεων του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση και προβολή προϊόντων σε αγορές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις Τρίτες χώρες.

 

κ)β)κ)β) Η έκδοση οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων προώθησης.

 

κ)γ)κ)γ) Η εφαρμογή κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων προώθησης αγροτικών προϊόντων στις αγορές.

 

κ)δ)κ)δ) Ο συντονισμός και η εισήγηση για την ανάπτυξη προγραμμάτων προώθησης πιστοποιημένων προϊόντων και η παρακολούθηση της εξέλιξης και αποτελεσματικότητας τους.

 

κ)ε)κ)ε) Ο έλεγχος και η εποπτεία της υλοποίησης των δράσεων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του τμήματος.

 

κ)στ)κ)στ) Η συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες και εμπλεκόμενους φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ως προς την εκπόνηση και εφαρμογή εν γένει της πολιτικής για την προώθηση.

 

κ)ζ)κ)ζ) Η επεξεργασία και αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν το εσωτερικό και διεθνές εμπόριο των αγροτικών προϊόντων.

 

κ)η)κ)η) Η τήρηση και διαχείριση της βάσης δεδομένων του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων Εφοδίων και Εισροών του νόμου 3955/2011 (ΦΕΚ 89/Α/2011), όπως εκάστοτε ισχύει. Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων Εισροών και Εφοδίων.

 

κ)θ)κ)θ) Η εισήγηση για τη λήψη μέτρων ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των εμπορικών υποδομών και δικτύων εμπορίας για τα αγροτικά προϊόντα. Ι

 

λ)λ) Η μέριμνα για τη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας από τις αγορές προς τους παραγωγούς και τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων για την επίτευξη στοχευμένης εμπορικής πολιτικής.

 

β) Τμήμα Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου και Λοιπών Προϊόντων

 

α)α) Η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για τον καθορισμό της ΚΑΠ σε ότι αφορά την προβολή και προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, αρωματισμένων οίνων, αλκοολούχων ποτών, ξυδιού.

 

β)β) Η εισήγηση για την λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με την προβολή και προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, των αρωματισμένων οίνων, των αλκοολούχων ποτών και του ξυδιού και η μέριμνα για την εφαρμογή αυτών.

 

γ)γ) Η εφαρμογή της ΚΑΠ και εν γένει της ενωσιακής νομοθεσίας για τα προγράμματα προβολής και προώθησης αμπελοοινικών προϊόντων, αρωματισμένων οίνων, αλκοολούχων ποτών και ξυδιού, καθώς και η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το σχετικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα αυτά.

 

δ)δ) Η εκπροσώπηση της χώρας για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλων διεθνών οργάνων σχετικών με τα προγράμματα προώθησης και προβολής.

 

ε)ε) Η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ως προς την εφαρμογή των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των αμπελοοινικών προϊόντων, αρωματισμένων οίνων, αλκοολούχων ποτών και ξυδιού.

 

στ)στ) Η μελέτη, σύνταξη και η μέριμνα εφαρμογής των ενδεδειγμένων από οικονομική άποψη μέτρων για την προαγωγή και ανάπτυξη του εμπορίου προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα.

 

ζ)ζ) Η συγκέντρωση, επεξεργασία και αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν τα προγράμματα προβολής και προώθησης των αμπελοοινικών προϊόντων, αρωματισμένων οίνων, αλκοολούχων ποτών και ξυδιού.

 

η)η) Η υποβοήθηση των περιφερειακών υπηρεσιών στην εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων προβολής και προώθησης των αμπελοοινικών προϊόντων, αρωματισμένων οίνων, αλκοολούχων ποτών και ξυδιού και ο συντονισμός της δράσης αυτών.

 

θ)θ) Η μέριμνα για την επιμόρφωση των υπηρεσιακών οργάνων που ασχολούνται με τα προγράμματα προβολής και προώθησης αμπελοοινικών προϊόντων, αρωματισμένων οίνων, αλκοολούχων ποτών και ξυδιού.

 

ι)ι) Η συμμετοχή στην κατάρτιση προγραμμάτων έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη του εμπορίου των προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα, την ανάδειξη των πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας και την προώθηση της ορθής κατανάλωσης αμπελοοινικών προϊόντων.

 

ι)α)ι)α) Η εφαρμογή μέτρων για την προώθηση και προβολή αμπελοοινικών προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις τρίτες χώρες.

 

ι)β)ι)β) Η συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού, η παρακολούθηση των διεθνών αγορών των αμπελοοινικών προϊόντων και η εισήγηση λήψης κατάλληλων μέτρων για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αμπελοοινικών προϊόντων στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού.

 

ι)γ)ι)γ) Η συγκέντρωση, επεξεργασία και αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν το εσωτερικό και διεθνές εμπόριο των αμπελοοινικών προϊόντων, τα προγράμματα προώθησης - προβολής αμπελοοινικών προϊόντων και λήψη μέτρων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή αυτών.

 

ι)δ)ι)δ) Η έκδοση οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών προς τις περιφερειακές υπηρεσίες σχετικά με τον έλεγχο και την χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που σχετίζονται με την ορθή και αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων προβολής-προώθησης αμπελοοινικών προϊόντων.

 

ι)ε)ι)ε) Η συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας για την σύνταξη και τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

 

ι)στ)ι)στ) Η ανάπτυξη, εφαρμογή και τήρηση συστήματος ελέγχων για την ορθή εφαρμογή των δράσεων των προγραμμάτων προβολής-προώθησης αμπελοοινικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες.

 

γ) Τμήμα Προβολής και Εκθέσεων

 

α)α) Η εισήγηση για την λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με την προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Η συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες και εμπλεκόμενους φορείς στο εξωτερικό για το σχεδιασμό και εφαρμογή εν γένει της πολιτικής για την προβολή και προώθηση.

 

β)β) O σχεδιασμός, η οργάνωση και η συμμετοχή σε εκθέσεις και συναφείς εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση, την προβολή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και του έργου του Υπουργείου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

γ)γ) Η εισήγηση για χορήγηση αιγίδας ή/και επιχορήγησης σε εκδηλώσεις και δράσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

 

δ)δ) Η έκδοση πάσης φύσης ενημερωτικού και προωθητικού εντύπου υλικού, βιβλιαρίων, φυλλαδίων, αφισών κ.λ.π. για ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ε)ε) Η έκδοση και κυκλοφορία βιβλίων, συγγραμμάτων και περιοδικών που αφορούν σε αγροτικά θέματα για τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού καθώς και του επιστημονικού προσωπικού του Υπουργείου.

 

στ)στ) Η ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ενημέρωσης στους καταναλωτές αγροτικών προϊόντων.

 

ζ)ζ) Η παραγωγή τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών προγραμμάτων ή σποτ, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, για την εκπαίδευση, κατάρτιση και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και των καταναλωτών.

 

η)η) Η παραγωγή τηλεοπτικών κ.λ.π. ταινιών, DVD, φωτογραφικού και λοιπού υλικού.

 

θ)θ) Η παραγωγή τηλεοπτικού, φωτογραφικού και λοιπού υλικού απαραίτητου κατάλληλου στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, στην διαδικασία της παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης και συσκευασίας, εμπορίας, στην καινοτομία καθώς και της ποιοτικής βελτίωσης των αγροτικών προϊόντων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)ι) Η οργάνωση, συν-διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων (εθνικών και διεθνών), σεμιναρίων κ.λ.π. σχετικών ενημερωτικών δράσεων, για την ΚΑΠ, για την προώθηση των βιολογικών προϊόντων, προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, μεσογειακής διατροφής, καινοτόμων προϊόντων, ενδυνάμωσης αγροτουρισμού, μεταποίησης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, οικοτεχνίας κ.λ.π.

 

ι)α)ι)α) Η μέριμνα για την λήψη μέτρων που αφορούν τη διαδικασία και την ανάθεση σε τρίτους εργασιών και έργων για τις ανάγκες τόσον της παραγωγής ραδιοφωνικών - τηλεοπτικών εκπομπών, προγραμμάτων και ταινιών, όσον της έκδοσης και κυκλοφορίας των πάσης φύσεως εκδόσεων.

 

ι)β)ι)β) Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε θέματα προώθησης αγροτικών προϊόντων και η ένταξη σε συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις.

 

ι)γ)ι)γ) Η συνεργασία με εκπροσώπους και φορείς παραγωγών αγροτικών προϊόντων, μεταποιητικών επιχειρήσεων και εμπορικών δικτύων, για την καταγραφή των αναγκών και εξεύρεση βέλτιστων τρόπων για την έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού.

 

ι)δ)ι)δ) Η μέριμνα για το σχεδιασμό, ενημέρωση και διαχείριση της ιστοσελίδας του Υπουργείου και των κοινωνικών δικτύων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

δ) Τμήμα Διατροφικής Πολιτικής

 

α)α) Σχεδιασμός και διαμόρφωση της εθνικής διατροφικής πολιτικής σε θέματα που αφορούν την σύνδεση της αγροτικής πολιτικής με την διατροφή και την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

 

β)β) Συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση αποτελεσμάτων από επιστημονικές μελέτες αναφορικά με τη διατροφή, μοντέλα και τάσεις κατανάλωσης τροφίμων στην Ελλάδα σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.

 

γ)γ) Δημιουργία προδιαγραφών, προώθηση και προβολή της Ελληνικής κουζίνας, γαστρονομίας και διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

δ)δ) Συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση βάσεων δεδομένων για την διατροφή του ελληνικού πληθυσμού, καταγραφή διατροφικών συνήθειων ενημέρωσή περί τη διατροφική αγωγή, διατροφικής πολιτικής κ.α.

 

ε)ε) Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα για θέματα διατροφής, υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, FAO, OECD).

 

στ)στ) Συντονισμός δράσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαφύλαξη και για τη διάδοση των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

ζ)ζ) Διερεύνηση και αξιοποίηση προγραμμάτων εθνικής διατροφικής πολιτικής, με στόχο την βελτίωση του επιπέδου υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.

 

η)η) Η συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και φορείς σε θέματα αγροτουρισμού και μεσογειακής διατροφής.

 

θ)θ) Η εκπροσώπηση της χώρας για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε Διεθνή Όργανα.

 

ι)ι) Ο συντονισμός και η υποστήριξη του Προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία και του Προγράμματος Διανομής Γάλακτος στα Σχολεία.

 

4) Της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ9 Διοικητικού ή ΠΕ10 Οικονομικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης, προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ9 Διοικητικού ή ΠΕ10 Οικονομικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.