Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Ο Επιχειρησιακός Στόχος της Διεύθυνσης είναι ο σχεδιασμός, η εφαρμογή, η παρακολούθηση της πολιτικής για τη διοίκηση του προσωπικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
και των υπηρεσιών του.
2. Η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών συγκροτείται από τα εξής 4 τμήματα και 1 γραφείο:
α) Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης
β) Τμήμα Γραμματείας και Παροχής Πληροφοριών
γ) Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ)
δ) Τμήμα Διεθνών Σχέσεων
ε) Γραφείο Ελεγκτή Ιατρού
3. α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης:
α)α. Η διαχείριση των θεμάτων της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού του Υπουργείου,
β)β. Η τήρηση του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων του Υπουργείου και η έκδοση σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων
γ)γ. η μέριμνα για τη μετακίνηση εκτός έδρας, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, της πολιτικής ηγεσίας, των αποσπασμένων στα Γραφεία αυτής, καθώς και των υπαλλήλων του Υπουργείου
δ)δ. Ο χειρισμός όλων των θεμάτων της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού που υπηρετεί στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού, των Υφυπουργών, στα γραφεία των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων του Υπουργείου, καθώς και της διαδικασίας απόσπασης και διάθεσης υπαλλήλων στα Γραφεία των Βουλευτών, των Ελλήνων Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ε)ε. Η επεξεργασία των στοιχείων της τηρούμενης βάσης δεδομένων για την αριθμητική σύνθεση και τις αριθμητικές μεταβολές του προσωπικού του Υπουργείου, ο προγραμματισμός των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και η στελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου.
στ)στ. Η μέριμνα για την κατάρτιση, αξιολόγηση και ανασχεδίαση περιγραμμάτων καθηκόντων και προσόντων των θέσεων εργασίας του Υπουργείου.
ζ)ζ. Η ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Υπουργείου και ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνάρτηση και με τα καταρτισθέντα περιγράμματα θέσεων εργασίας
η)η. Η διοικητική εποπτεία των φορέων που υπάγονται στο Υπουργείο
θ)θ. Η συγκρότηση των προβλεπόμενων συλλογικών οργάνων, ομάδων εργασίας και επιτροπών του Υπουργείου και ο ορισμός εκπροσώπων του Υπουργείου σε συλλογικά όργανα, ομάδες εργασίας και επιτροπές άλλων Υπουργείων και φορέων
ι)ι. Ο χειρισμός θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου και η μελέτη και εισήγηση μέτρων ορθολογικής οργάνωσης, διάρθρωσης και λειτουργίας αυτών
ι)α)ι)α. Η εφαρμογή συστημάτων στοχοθεσίας και μεθόδων μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού και των υπηρεσιών του Υπουργείου, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου.
ι)β)ι)β. Η εφαρμογή των αρχών της διοίκησης ολικής ποιότητας, ιδίως του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης και η μελέτη και η εισήγηση μέτρων προτυποποίησης των διοικητικών διαδικασιών βάσει σύγχρονων προτύπων IS0.
ι)γ)ι)γ. Η μελέτη, η εισήγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για την απλούστευση γραφειοκρατικών τύπων και διαδικασιών,
ι)δ)ι)δ. Η μέριμνα για την ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων εργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων του Υπουργείου.
ι)ε)ι)ε. Η μελέτη, εισήγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Γραμματείας και Παροχής Πληροφοριών:
α)α. Η διαχείριση της εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας του Υπουργείου.
β)β. Η τήρηση του Γενικού Πρωτοκόλλου (φυσικού ή/ και ηλεκτρονικού) του Υπουργείου.
γ)γ. Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής και η επικύρωση αντιγράφων.
δ)δ. Η εξυπηρέτηση-πληροφόρηση του πολίτη.
ε)ε. Η λειτουργία της βιβλιοθήκης του Υπουργείου.
στ)στ. Η διαχείριση του τηλεφωνικού κέντρου του Υπουργείου.
γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ):
Αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η κινητοποίηση και η δράση κατά τον πόλεμο ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε καιρό ειρήνης των υπηρεσιών του Υπουργείου, καθώς και η ρύθμιση κάθε σχετικού θέματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων:
α)α. Η διαχείριση των διεθνών σχέσεων
β)β. Η μέριμνα για την εκπροσώπηση του φορέα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
γ)γ. Η μέριμνα για την εξασφάλιση μεταφράσεων και διερμηνειών για το υπουργείο.
ε) Αρμοδιότητες του Γραφείου Ελεγκτή Ιατρού: Ο Ελεγκτής Ιατρός είναι αρμόδιος για τον κατ' οίκον έλεγχο των ασθενούντων υπαλλήλων του Υπουργείου.
Επιπλέον, ασκεί και κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπει η σχετική κείμενη νομοθεσία.