Απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας 5517/12

ΣτΕ 5517/2012


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Αριθμός 5517/2012

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

 

Τμήμα Ε

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 09-03-2011, με την εξής σύνθεση: Κ. Μενουδάκος, Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος του Ε' Τμήματος, Αντώνης Ντέμσιας, Θ. Αραβάνης, Σύμβουλοι, Χρήστος Παπανικολάου, Α. Σκούφαλος, Πάρεδροι. Γραμματέας η Ε. Δασκαλάκη.

 

Για να δικάσει την από 10-10-2007 αίτηση:

 

της __________ κατοίκου Σύμης Νομού Δωδεκανήσου, η οποία παρέστη με τον δικηγόρο Β. Κωστόπουλο (Αριθμός Μητρώου 3840), που τον διόρισε με πληρεξούσιο,

κατά του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και ήδη αρμοδιότητας Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παρέστη με τον Κωνσταντίνο Βαρδακαστάνη, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 

Με την αίτηση αυτή η αιτούσα επιδιώκει να ακυρωθούν:

 

α) το υπ' αριθμόν 11/2007 πρωτόκολλο κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού - παραλίας - θάλασσας,

 

β) το υπ' αριθμόν ΔΚ1545/2007 έγγραφο του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.

 

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του εισηγητή, Παρέδρου Χρήστου Παπανικολάου.

 

Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο της αιτούσας, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και τον αντιπρόσωπο του Υπουργού, ο οποίος ζήτησε την απόρριψή της.

 

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου και

 

Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα

 

Σκέφθηκε κατά το Νόμο

 

1. Επειδή, για την άσκηση της υπό κρίση αιτήσεως καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (ειδικά γραμμάτια παραβόλου 2905973, 3955202/ 2007).

 

2. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση ζητείται η ακύρωση του υπ' αριθμόν 11/2007 πρωτοκόλλου άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού, παραλίας και θάλασσας στην περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Σύμης της Νήσου Σύμης, Νομού Δωδεκανήσου του Προϊσταμένου Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και του υπ' αριθμόν ΔΚ 1545/2007 εγγράφου του ιδίου με την οποία η αιτούσα κλήθηκε να εγκαταλείψει τμήματα αιγιαλού και θαλάσσιας έκτασης, τα οποία είχε καταλάβει με την κατασκευή κτισμάτων. H υπόθεση εισάγεται προς συζήτηση μετά την αποστολή στο Δικαστήριο, κατόπιν της 2645/2010 αναβλητικής απόφασης του φακέλου της υπόθεσης και των απόψεων της Διοίκησης με το υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου ΔΚ/3832/10/2011 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.

 

3. Επειδή, με το ανωτέρω υπ' αριθμόν ΔΚ 1545/2007 έγγραφο του Προϊσταμένου Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου η αιτούσα κλήθηκε να εγκαταλείψει τμήμα κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού εμβαδού 2800 m2 στην περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Σύμης της Νήσου Σύμης, το οποίο είχε καταλάβει, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, με την κατασκευή κτισμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα, πέτρα και ξύλο, περιμετρικών τοίχων από οπλισμένο σκυρόδεμα και πέτρα, με την φύτευση γκαζόν και δέντρων και την κατασκευή πεζοδρομίων από οπλισμένο σκυρόδεμα και πέτρα. Με το ίδιο έγγραφο κλήθηκε επίσης να εγκαταλείψει τμήμα θάλασσας εμβαδού 600 m2, το οποίο είχε καταλάβει με την κατασκευή προβλητών από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η αιτούσα και ο __________ κατέθεσαν αντιρρήσεις κατά του ανωτέρω εγγράφου στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.

 

Στη συνέχεια, με το προσβαλλόμενο πρωτόκολλο, το οποίο εκδόθηκε κατόπιν της από 08-08-2007 έκθεσης ελέγχου - αυτοψίας υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, η αιτούσα κλήθηκε να προβεί στην κατεδάφιση, άρση και απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων, τα οποία ανεγέρθηκαν εντός του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού στην περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Σύμης της Νήσου Σύμης, Νομού Δωδεκανήσου, όπως ο αιγιαλός αυτός καθορίστηκε με την υπ' αριθμόν 517/2005 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΦΕΚ 353/Δ/2005).

 

Στο προσβαλλόμενο πρωτόκολλο αναφέρεται ότι η αιτούσα κατέλαβε τμήμα της ως άνω καθορισθείσας ζώνης αιγιαλού με τις εξής κατασκευές: α) ανακατασκευή ισογείου κτίσματος διαστάσεων 6,50 x 4,70 εμβαδού 30,55 m2, ανακατασκευή ισογείου κτίσματος διαστάσεων 3,15 x 4,70 εμβαδού 14,80 m2 και προσθήκη σ' αυτό Α' ορόφου διαστάσεων 3,15 x 4,70 εμβαδού 14,80 m2, β) κατασκευή τριών περγκολών από ξύλο με επικάλυψη από τέντα διαστάσεων 10,85 x 5,20 εμβαδού 56,42 m2, 11,45 x 4,60 εμβαδού 52,67 m2, 20,00 x 7,50 εμβαδού 150,00 m2 αντίστοιχα, γ) κατασκευή περιμετρικών τοίχων, φύτευσης γκαζόν - δένδρων, κατασκευή πεζοδρομίων από οπλισμένο σκυρόδεμα - πέτρα, δ) κατασκευή μπαρ από ξύλο - σίδηρο με επικάλυψη από κεραμίδι εμβαδού 12,57 m2. Επίσης, κατέλαβε τμήμα της θάλασσας δια της κατασκευής προβλήτας εμβαδού 224,50 m2, καθώς επίσης και δια της ανακατασκευής προβλητών εμβαδού 189,80 m2 από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κατάληψη είναι συνολικού εμβαδού 3367,80 m2.

 

4. Επειδή, το υπ' αριθμόν ΔΚ 1545/2007 έγγραφο του Προϊσταμένου Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου δεν έχει εκτελεστό χαρακτήρα και απαραδέκτως προσβάλλεται με αίτηση ακυρώσεως.

 

5. Επειδή, με την 5516/2012 απόφαση του Δικαστηρίου ακυρώθηκε, λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, η υπ' αριθμόν 517/2005 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την οποία είχαν καθοριστεί οι οριογραμμές του αιγιαλού στην περιοχή και κατ' επίκληση της οποίας εκδόθηκε το προσβαλλόμενο πρωτόκολλο, καθόσον αφορά τις κατασκευές και τα κτίσματα, τα οποία ανεγέρθηκαν εντός του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού. Υπό τα δεδομένα αυτά, το προσβαλλόμενο πρωτόκολλο απώλεσε το νόμιμο έρεισμά του κατά το κεφάλαιο αυτού, με το οποίο διατάχθηκε η κατεδάφιση, άρση και απομάκρυνση των κατασκευών και κτισμάτων, τα οποία ανεγέρθηκαν εντός του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού και για το λόγο αυτό, που λαμβάνεται υπόψη αυτεπαγγέλτως, πρέπει να ακυρωθεί.

 

6. Επειδή, εξάλλου, στην παράγραφο 7 του άρθρου 27 του νόμου 2971/2001 (ΦΕΚ 285/Α/2001) ορίζεται ότι:

 

{Τα χωρίς άδεια ή καθ' υπέρβαση της άδειας έργα και εν γένει κατασκευές μέσα στη θάλασσα αίρονται και απομακρύνονται ανεξάρτητα από τον τρόπο χρησιμοποίησής τους. Εξαιρούνται κτίσματα και κατασκευάσματα που τελούν υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού. Προς τούτο η Κτηματική Υπηρεσία, μετά από πρόταση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, συντάσσει πρωτόκολλο κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης των ανωτέρω έργων ή κατασκευών. Για το πρωτόκολλο αυτό και την εκτέλεσή του εφαρμόζονται ανάλογα οι παράγραφοι 2 έως και 6 του παρόντος άρθρου. Η τοιχοκόλληση του πρωτοκόλλου γίνεται μόνο στο αρμόδιο Λιμεναρχείο. Αν από τα πιο πάνω έργα ή κατασκευές μέσα στη θάλασσα δημιουργείται, κατά την περί τούτου κρίση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, κίνδυνος για την ασφαλή διεξαγωγή της ναυσιπλοΐας η προθεσμία της παραγράφου 5 για την εκτέλεση του πρωτοκόλλου περιορίζεται σε 7 ημέρες. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται ο τρόπος κατεδάφισης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού. Με την απόφαση αυτή μπορεί να προβλεφθεί η εκτέλεση του πρωτοκόλλου από υπηρεσία του Δημοσίου ή του οικείου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, ως και η ανάθεση της υλοποίησής της σε ιδιωτικό φορέα.}

 

Από την ανωτέρω διάταξη προκύπτει ότι προϋπόθεση και ουσιώδης τύπος της διαδικασίας για την έκδοση από την Κτηματική Υπηρεσία πρωτοκόλλου άρσης και απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών που ανεγέρθηκαν εντός της θάλασσας είναι η προηγούμενη υποβολή πρότασης από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, με την οποία διαπιστώνεται η παράβαση και κινείται η διαδικασία έκδοσης της εκτελεστής πράξης του πρωτοκόλλου.

 

7. Επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, της έκδοσης του προσβαλλόμενου πρωτοκόλλου δεν προηγήθηκε η προβλεπόμενη στην παράγραφο 7 του άρθρου 27 του νόμου 2971/2001 πρόταση της Λιμενικής Αρχής, ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια της εν λόγω αρχής σχετική με τη διαπίστωση της συγκεκριμένης παράβασης (παράβαλε ΣτΕ 4591/2005). Συνεπώς, το πρωτόκολλο αυτό είναι μη νόμιμο, καθόσον αφορά τις εντός της θάλασσας κατασκευές, κατά τα βασίμως προβαλλόμενα με την αίτηση ακυρώσεως και πρέπει να ακυρωθεί και κατά το κεφάλαιο αυτό.

 

8. Επειδή, κατόπιν τούτων η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή στο σύνολό της.

 

Δια ταύτα

 

Δέχεται την υπό κρίση αίτηση.

 

Ακυρώνει, το υπ' αριθμόν 11/2007 πρωτόκολλο άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού, παραλίας και θάλασσας στην περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Σύμης Νομού Δωδεκανήσου του Προϊσταμένου Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

 

Διατάσσει την απόδοση του παραβόλου.

 

Επιβάλλει στο Δημόσιο τη δικαστική δαπάνη της αιτούσας που ανέρχεται σε 920 €.

 

Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 21-03-2011

 

Ο Πρόεδρος του Ε' Τμήματος

Η Γραμματέας

 

και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 31-12-2012.

 

Η Πρόεδρος του Ε' Τμήματος

Η Γραμματέας

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.