Απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας 667/90

ΣτΕ 667/1990


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Αριθμός 667/1990

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

 

Τμήμα Δ'.

 

Συγκείμενο εκ των μελών αυτού Κ. Γ. Χαλαζωνίτη, Συμβούλου της Επικρατείας, Προεδρεύοντος, κωλυομένου του Προέδρου του Τμήματος, και των αρχαιοτέρων του Συμβούλων, Π. Παραρά, Σ. Χαραλαμπίδη, Συμβούλων της Επικρατείας, Φ. Αρναούτογλου και Ν. Ρόζου, Παρέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συνεδρίασε δημοσία εν τω ακροατήριο του τη 16-01-1990, παρούσης και της Γραμματέως Μ. Παπαδοπούλου, ίνα δικάσει την κατωτέρω εκτιθέμενη υπόθεση επί τη από 06-11-1986 αιτήσει:

 

του Παναγιώτου Τζητιρίδη, κατοίκου Κατερίνης, (25ης Μαρτίου 125), παραστάντος δια του πληρεξουσίου του δικηγόρου Δημοσθένη Ελευθεριάδη (Αριθμός Μητρώου 3191/1989) δυνάμει πληρεξουσίου,

 

κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, παραστάντος δια του Σπύρου Σκουτέρη, Παρέδρου της Διοικήσεως,

 

περί ακυρώσεως του από 10-07-1986 προεδρικού διατάγματος Πολεοδομίας (ΦΕΚ 722/Δ/1986).

 

Αφού άκουσε τον Εισηγητή, Συμβούλου της Επικρατείας Π. Παραρά, αναγνόντος και αναπτύξαντος την έκθεση αυτού.

 

Αφού άκουσε τον πληρεξούσιο του αιτούντος, αναπτύξαντος και προφορικώς τους λόγους της υπό κρίσιν αιτήσεως και αιτησάμενου την παραδοχή αυτής και του αντιπροσώπου του Υπουργού αιτησάμενου την απόρριψη ταύτης.

 

Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα

 

Σκέφθηκε κατά το Νόμο

 

1. Επειδή, δια την υπό κρίσιν αίτηση κατεβλήθησαν τα νόμιμα τέλη (υπ' αριθμόν 345671-72/1986 διπλότυπα εισπράξεως του Ταμείου Δικαστικών Εισπράξεων Αθηνών) και το παράβολον (υπ' αριθμούς 451603 και 774203 του έτους 1986 γραμμάτια παραβόλου).

 

2. Επειδή, δια της παρούσης αιτήσεως ζητείται, εμπροθέσμως και εν γένει παραδεκτώς, η ακύρωσις του από 10-07-1986 προεδρικού διατάγματος Περί εγκρίσεως πολεοδομικής μελέτης της περιοχής Σταδίου του Δήμου Κατερίνης (νομού Πιερίας) και αναθεωρήσεως του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε συνεχόμενη έκταση της ίδιας περιοχής (ΦΕΚ 722/Δ/1986), καθ' ο μέρος δι' αυτού ακίνητο, φερόμενο ως ανήκον εις τον αιτούντα, ρυμοτομείται και μεταβάλλεται εις κοινόχρηστο χώρο.

 

3. Επειδή, το προσβαλλόμενο διάταγμα εξεδόθη κατ' εφαρμογήν του άρθρου 7 του νόμου 1337/1983 Περί επεκτάσεως των πολεοδομικών σχεδίων κ.λ.π. (ΦΕΚ 33/Α/1983), όπου ορίζονται τα εξής:

 

{1. Η πολεοδομική μελέτη εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος ύστερα από γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου κατά τη διαδικασία του άρθρου 3 του από 17-07-1923 νομοθετικού διατάγματος περί σχεδίων πόλεων κ.λ.π. Τα Συμβούλιον Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του Νομού γνωμοδοτεί αντί του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων που προβλέπει το άρθρο 3 του από 17-07-1923 νομοθετικού διατάγματος, ο Υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος μπορεί όμως να ζητήσει και τη γνώμη του Περιφερειακού ή Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος.}

 

Εξ' ετέρου, εις το άρθρο 30 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι:

 

{Για την παρακολούθηση των πολεοδομικών μελετών σε κάθε γειτονιά αναδεικνύεται από τους κατοίκους της, με ευθύνη του αντίστοιχου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολεοδομική Επιτροπή της Γειτονιάς (ΠΕΓ). Η Πολεοδομική Επιτροπή της Γειτονιάς διατυπώνει είτε προς το συνοικιακό συμβούλιο είτε προς το συμβούλιο δημοτικού διαμερίσματος είτε προς το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο γνώμη και προτάσεις σχετικά με όλα τα πολεοδομικά και λειτουργικά προβλήματα της γειτονιάς και ειδικότερα σχετικά με τις τροποποιήσεις και την εφαρμογή των πολεοδομικών γενικά διατάξεων, τον καθορισμό χρήσεων γης, το χαρακτηρισμό και τους κανονισμούς λειτουργίας πεζοδρόμων, τον καθορισμό θέσεων κτιρίων ή χώρων στάθμευσης οχημάτων, θέσεων κτιρίων ειδικών και κοινωφελών χρήσεων, την συντήρηση και χρήση παραδοσιακών κτιρίων ή και άλλων στοιχείων, την απομάκρυνση ή την απαγόρευση χρήσεων που δημιουργούν προβλήματα περιβάλλοντος κ.λ.π. Η σύνθεση, ο τρόπος και ο χρόνος ανάδειξης των Πολεοδομικών Επιτροπών της Γειτονιάς, οι αναρμοδιότητες τους και η σχέση τους με τον αντίστοιχο δήμο ή κοινότητα, κανονίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος.}

 

Κατ' εφαρμογήν της προπαρατεθείσας εξουσιοδοτικής διατάξεως εξεδόθη η υπ' αριθμόν Γ621/59/1984 κοινή απόφασις των Υπουργών Εσωτερικών και Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ 98/Β/1984), δια του άρθρου 3 της οποίας οι αρμοδιότητες της Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς καθορίσθηκαν ως ακολούθως:

 

{1. Η Πολεοδομική Επιτροπή Γειτονιάς παρακολουθεί κάθε πολεοδομική μελέτη, την εκπόνηση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και κάθε θέμα από τα αναφερόμενα στο άρθρο 30 του νόμου 1337/1983 και εκφέρει τη γνώμη της επ' αυτών, με εκθέσεις προς το Συνοικιακό ή Διαμερισματικό ή Κοινοτικό ή Δημοτικό Συμβούλιο.

 

2. Η Πολεοδομική Επιτροπή Γειτονιάς φροντίζει για την με κάθε τρόπο ουσιαστική συμμετοχή των κατοίκων, ιδιαίτερα με λαϊκές συνελεύσεις, στα πολεοδομικά προβλήματα της γειτονιάς.

 

3. Το Δημοτικό ή Κοινοτικό ή Διαμερισματικό ή Συνοικιακό Συμβούλιο υποχρεούται να ζητήσει τη γνώμη της Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, μέσω του Συνοικιακού Συμβουλίου εφόσον έχει συσταθεί, χωρίς αυτό να εμποδίζει την Πολεοδομική Επιτροπή Γειτονιάς να τα εξετάσει με δική της πρωτοβουλία.}

 

Εκ των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι, η διαδικασία εγκρίσεως της πολεοδομικής μελέτης προβλέπεται ειδικώς εις το άρθρο 7 παράγραφος 1 του νόμου 1337/1983 (η οποία διάταξις, ως ιδρύουσα διοικητική διαδικασίαν, είναι στενώς ερμηνευτέα), και συνίσταται εις την έκδοση διατάγματος κατόπιν γνωμοδοτήσεως του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος. Δεν καθιερώνεται όμως από την διάταξη αυτήν, ως τύπος της ως άνω διαδικασίας, η προηγούμενη γνώμη και της Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς, οι αρμοδιότητες της οποίας, όπως αναλυτικά παρατίθενται εις το διαληφθέν άρθρο 30 του νόμου 1337/1983 και την κατ' εφαρμογήν τούτου εκδοθείσα κοινή υπουργική απόφαση, δεν εντάσσονται εις την διαδικασίαν εκδόσεως του περί εγκρίσεως της πολεοδομικής μελέτης διατάγματος.

 

4. Επειδή, εν προκειμένω, το προσβαλλόμενο διάταγμα, δια του οποίου ενεκρίθη η πολεοδομική μελέτη της περιοχής Σταδίου του Δήμου Κατερίνης, εξεδόθη κατ' εφαρμογήν του μνημονευόμενου και εις το προοίμιον του άρθρου 7 παράγραφος 1 του νόμου 1337/1983 και αφού προηγουμένως ελήφθη η σχετική γνώμη αφ' ενός του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης (αποφάσεις υπ' αριθμούς 6/1984, 391/1985 κ.λ.π.) και αφ' ετέρου του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του Νομού Πιερίας (γνωμοδοτήσεις υπ' αριθμούς 20 και 21/3 του 1986). Με τα δεδομένα αυτά και εν όψει των εκτεθέντων στην προηγούμενη σκέψη, δια την έκδοση του διατάγματος τούτου ετηρήθη η κατά νόμον διαδικασία και ορθώς δεν προηγήθη τούτου, ως ουσιώδης τύπος, και γνωμοδότησις της οικείας Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς, του άρθρου 30 του νόμου 1337/1983 μη έχοντος εν προκειμένω εφαρμογήν. Συνεπώς, ο περί του αντιθέτου μοναδικός λόγος ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, ως και η υπό κρίσιν αίτησις εν όλω.

 

Δια ταύτα

 

Απορρίπτει την υπό κρίσιν αίτηση.

 

Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου και

 

Επιβάλλει εις βάρος του αιτούντος την δικαστική δαπάνη του Δημοσίου εκ 14.000 δραχμών.

 

Εκρίθη και αποφασίσθηκε εν Αθήναις τη 22-01-1990

 

Ο Προεδρεύων Σύμβουλος

Η Γραμματεύς

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.