Νόμος 2297/95 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Θέματα υπηρεσιακής καταστάσεως υπαλλήλων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο β του άρθρου 25 του νόμου 3196/2003 (ΦΕΚ 274/Α/2003).

 

1. Στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και εφόσον αυτό κρίνει θέματα υπηρεσιακής καταστάσεως υπαλλήλων των Κλάδων Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Διοικητικών Γραμματέων, μετέχει Σύμβουλος ή Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ανεξάρτητα από τη χώρα που υπηρετεί, ο οποίος αναπληρώνει έναν εκ των δύο, εκτός του Προέδρου, μη αιρετών μελών.

 

2. Για την επιλογή των προϊσταμένων Γραφείων Γενικών Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, αρμόδιο είναι το ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο που συγκροτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του νόμου 2190/1994. Η επιλογή γίνεται με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 εδάφιο 2 του ιδίου νόμου.

 

3. Οι εκθέσεις υπηρεσιακής ικανότητας των υπαλλήλων των κλάδων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Διοικητικών Γραμματέων συντάσσονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες για τους υπαγόμενους στον Υπαλληλικό Κώδικα υπαλλήλους διατάξεις.

 

Οι ανωτέρω εκθέσεις συντάσσονται:

 

α) των προϊσταμένων των Γραφείων Γενικών Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων από το Γενικό Γραμματέα Διακρατικών Οικονομικών Σχέσεων,

β) των προϊσταμένων των λοιπών Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων από το Γενικό Διευθυντή Συντονισμού Υπηρεσιών Εξωτερικού και μη υπάρχοντος αυτού από το Γενικό Γραμματέα Διακρατικών Οικονομικών Σχέσεων,

γ) των προϊσταμένων των Γραφείων Ακολούθων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που υπάγονται στη χώρα αρμοδιότητας Γραφείου Γενικού Συμβούλου ή Συμβούλου από τον οικείο προϊστάμενο του εν λόγω Γραφείου,

δ) των υπολοίπων υπαλλήλων από τους οικείους προϊσταμένους των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων,

ε) των υπαλλήλων που υπηρετούν σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας από τους οικείους προϊσταμένους τους.

 

Ως δεύτερος αξιολογητής ορίζεται ο αμέσως ανώτερος προϊστάμενος του πρώτου, όταν υπάρχει.

 

4. Η τοποθέτηση των υπαλλήλων των κλάδων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Διοικητικών Γραμματέων στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και στις Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες ή τις λοιπές Υπηρεσίες Εξωτερικού του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.

 

5. Η μετάθεση ή απόσπαση των υπαλλήλων των κλάδων Υπηρεσιών Εξωτερικού γίνεται εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή τουλάχιστον υπηρεσία στο ίδιο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Η μετάθεση ή απόσπαση υπαλλήλου μπορεί να γίνει και προ της παρελεύσεως τριετίας, είτε κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου είτε εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες ειδικώς αιτιολογημένες ή σοβαρό παράπτωμα για το οποίο έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή,

 

Ανώτατο όριο παραμονής των Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε Γραφεία που δεν χαρακτηρίζονται ως ειδικών συνθηκών ορίζεται η εξαετία. Στα Γραφεία ειδικών συνθηκών ανώτατο όριο παραμονής των Υπαλλήλων του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ορίζεται η τετραετία, διάστημα το οποίο δύναται να παραταθεί για δύο (2) ακόμη χρόνια, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου.

 

6. Η μετάθεση των υπαλλήλων των κλάδων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Διοικητικών Γραμματέων στην Κεντρική Υπηρεσία γίνεται στις προβλεπόμενες, κατά το άρθρο 2 παράγραφος 2 του παρόντος, οργανικές θέσεις και η παραμονή τους στις θέσεις αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνει την τριετία, η οποία δύναται να παραταθεί κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου για τρία (3) ακόμη έτη.

 

7. Η Υπηρεσία μεριμνά ώστε οι μεταθέσεις των υπαλλήλων των κλάδων Υπηρεσιών Εξωτερικού να διενεργούνται με τρόπο που να κατοχυρώνει την εναλλαγή αυτών μεταξύ Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων τα οποία χαρακτηρίζονται από τον παρόντα νόμο ως Γραφεία ειδικών συνθηκών και λοιπών Γραφείων.

 

Οι μεταθέσεις προγραμματίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Συντονισμού Υπηρεσιών Εξωτερικού το πρώτο τετράμηνο εκάστου έτους και πραγματοποιούνται, κατά το δυνατόν, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, προκειμένου περί χωρών του βορείου ημισφαιρίου και τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, προκειμένου περί χωρών του νοτίου.

 

8. Επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων των κλάδων Υπηρεσιών Εξωτερικού από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων από Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε Πρεσβευτικές, Προξενικές Αρχές και Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες και από KΥ (Ελλάδα) σε Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές και Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες εφόσον αυτό υπαγορεύεται από υπηρεσιακές ανάγκες ειδικώς αιτιολογημένες. Η απόσπαση αυτή είναι διάρκειας μέχρι δύο (2) ετών δυνάμενη να ανανεωθεί για 1 ακόμη έτος και γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ή κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών, προκειμένου για Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 8 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του νόμου 2414/1996 (ΦΕΚ 135/Α/1996).

 

9. Για την πληρέστερη ενημέρωση και αρτιότερη κατάρτιση στα αντικείμενα της αρμοδιότητάς τους μπορούν να αποσπώνται, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, σε εποπτευόμενους από τη Γενική Γραμματεία Διακρατικών Οικονομικών Σχέσεων Οργανισμούς ή σε Υπηρεσίες αυτής, μέχρι 15 Υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και μέχρι πέντε (5) Διοικητικοί Γραμματείς. Ο χρόνος απόσπασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη και δύναται να παραταθεί, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, για 1 ακόμη έτος με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.

 

Για τους ίδιους λόγους κατάρτισης και ενημέρωσης σε θέματα εξωτερικού εμπορίου και για το ίδιο χρονικό διάστημα μπορούν να αποσπώνται σε Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μέχρι δέκα (10) υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πέντε (5) υπάλληλοι λοιπών κατηγοριών που υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Διακρατικών Οικονομικών Σχέσεων. Οι εν λόγω αποσπασμένοι υπάλληλοι εργάζονται υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις του προϊσταμένου του οικείου Γραφείου ή του νόμιμου αναπληρωτή του. Στους αποσπώμενους καταβάλλονται έξοδα μετακινήσεως και επίδομα αλλοδαπής. Ως προς το επίδομα αλλοδαπής, οι αποσπώμενοι υπάλληλοι εξομοιώνονται οι μεν κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης προς το Γραμματέα Α' Πρεσβείας, οι δε λοιπών κατηγοριών προς τους Διοικητικούς Γραμματείς Δ' του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπηρετούντες σε Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αποσπασμένοι υπάλληλοι διατηρούν τις θέσεις τους με το νομικό καθεστώς της απόσπασης τους και μέχρι την καθ' οιονδήποτε τρόπο λήξη αυτής.

 

10. Οι Υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων δεν μπορούν να επανέλθουν στο ίδιο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή την Κεντρική Υπηρεσία πριν από την παρέλευση εξαετίας από τη λήξη της προηγούμενης θητείας τους σε αυτό, εκτός από περιπτώσεις σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών και μετά από ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.

 

11. Η συνεχής θητεία στο ίδιο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τα έξι (6) έτη, η δε συνολική θητεία στο ίδιο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τα 15 έτη.

 

12. Η κατά βαθμό σύνθεση του προσωπικού των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες εκπροσώπησης των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Στα Γραφεία Γενικών Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, η κατά βαθμό σύνθεση μπορεί να περιλαμβάνει Γενικό Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Ακολούθους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Γραμματείς Α' - Β' Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Διοικητικούς Γραμματείς. Στα Γραφεία Ακολούθων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, η κατά βαθμό σύνθεση μπορεί να περιλαμβάνει Ακόλουθο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Γραμματείς Α' - Β' Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Διοικητικούς Γραμματείς.

 

13. Σε περίπτωση ελλείψεως, απουσίας ή κωλύματος, τον προϊστάμενο Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αναπληρώνει ο αρχαιότερος από τους υπηρετούντες στο Γραφείο αυτό υπαλλήλους του ιδίου κλάδου και του αμέσως επόμενου βαθμού του προϊσταμένου

 

Ελλείψει Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, δύναται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας να ανατεθεί σε Ακολούθους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή Γραμματείς Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων η άσκηση των καθηκόντων του προϊσταμένου του οικείου Γραφείου. Υπάλληλοι του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, στους οποίους ανατίθενται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθήκοντα θέσεως ανώτερης του βαθμού τους, λαμβάνουν από την οριζόμενη στην ως άνω απόφαση αναθέσεως ημερομηνία το επίδομα αλλοδαπής που αντιστοιχεί στην αμέσως ανώτερη από αυτή στην οποία ανήκουν επιδοματική βαθμίδα.

 

14. Για την αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων τους, οι Υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αναπτύσσουν τις απαραίτητες επαφές με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις εμπορικές και οικονομικές οργανώσεις και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις των χωρών της αρμοδιότητάς τους, με τα όργανα και τις υπηρεσίες των Διεθνών Οργανισμών που λειτουργούν στις χώρες όπου υπηρετούν και συνεργάζονται με τους ομολόγους τους των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των οργάνων εκπροσώπησης των συμφερόντων αυτής.

 

Οι Υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων πρέπει να αναπτύσσουν τις απαραίτητες κοινωνικές σχέσεις, να έχουν άριστη κοινωνική παράσταση και να ζουν με άψογο και αξιοπρεπή τρόπο.

 

15. Οι προϊστάμενοι των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων με βαθμό Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, των οποίων τα Γραφεία εδρεύουν σε χώρα όπου υπάρχει και Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων με προϊστάμενο Γενικό Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, θα πρέπει να ενημερώνουν το Γραφείο αυτό επί των σημαντικών ενεργειών τους και να ακολουθούν τις παρεχόμενες από αυτό οδηγίες.

 

16. Οι Υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων συμβουλεύονται τους οικείους Πρέσβεις ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους για θέματα της αρμοδιότητας αυτών και ακολουθούν τις οδηγίες τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του νόμου [Ν] 419/1976. Για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος τηρούν ενήμερα τα σχετικά με το θέμα Υπουργεία, κοινοποιώντας τα σχετικά έγγραφα και τις ετήσιες εκθέσεις τους.

 

17. Στους υπαλλήλους των κλάδων Υπηρεσιών Εξωτερικού απαγορεύεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση, για δικό τους λογαριασμό ή άλλων, άσκηση εμπορίας, η συμμετοχή σε ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις, καθώς και η επ' αμοιβή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται την άμεση ανάκληση του υπαλλήλου στην Κεντρική Υπηρεσία με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ενώ παράλληλα κινείται η νόμιμη πειθαρχική διαδικασία.

 

18. Κατά τα λοιπά, ως προς τα καθήκοντα και τις απαγορεύσεις εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 611/1977).

 

19. Οι Υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Υπηρεσιών Εξωτερικού υπάγονται στις οικείες Διπλωματικές Αρχές και μέσω αυτών ανακοινώνονται στις Αρχές των χωρών στις οποίες εκτείνεται η αρμοδιότητά τους.

 

Οι υπάλληλοι αυτοί έχουν διπλωματική ιδιότητα και όλα τα προνόμια και ευεργετήματα που παρέχονται στα υπόλοιπα μέλη του διπλωματικού προσωπικού των Πρεσβειών, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τους ελληνικούς νόμους και εφοδιάζονται με διπλωματικά διαβατήρια.

 

20. Οι προϊστάμενοι Γραφείων Γενικών Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων εξομοιώνονται βαθμολογικά προς τους Πληρεξουσίους Υπουργούς Β' τάξεως του Υπουργείου Εξωτερικών (Διπλωματικούς), οι Σύμβουλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων εξομοιώνονται βαθμολογικά προς τους Συμβούλους Α' Πρεσβείας, οι Ακόλουθοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων εξομοιώνονται βαθμολογικά προς τους Γραμματείς Α' Πρεσβείας και οι Γραμματείς Α' και Β' Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων με τους Γραμματείς Γ' Πρεσβείας, όλοι δε έπονται ως προς το προβάδισμα των ομοιοβάθμων τους Διπλωματικών Υπαλλήλων και ανακοινώνονται στη διπλωματική επετηρίδα της χώρας που υπηρετούν με το διπλωματικό βαθμό με τον οποίο εξομοιώνονται, προστιθεμένης της φράσεως Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό του κλάδου Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έπεται του νόμιμου αναπληρωτή του Πρέσβη.

 

21. Οι Διοικητικοί Γραμματείς Α' εξομοιώνονται βαθμολογικά προς τους Διοικητικούς Γραμματείς Α' του Υπουργείου Εξωτερικών, Διοικητικοί Γραμματείς Β' προς τους Διοικητικούς Γραμματείς Γ' του Υπουργείου Εξωτερικών και οι Διοικητικοί Γραμματείς Γ' - Δ' προς τους Διοικητικούς Γραμματείς Ε' - ΣΤ' αντίστοιχα, έχουν δε όλα τα προνόμια και ευεργετήματα που παρέχονται στους ομοιόβαθμους και όμοιας κατηγορίας υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν στη Διπλωματική Αρχή της έδρας του Γραφείου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.