Απόφαση 16103/92

Απόφαση Δ8/Γ/Φ17/16103/1992: Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 22 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών που αναφέρονται στον αμίαντο


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση Δ8/Γ/Φ17/16103/1992: Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 22 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών που αναφέρονται στον αμίαντο, (ΦΕΚ 424/Β/1992), 03-07-1992.

 

Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας

 

Έχοντας υπόψη:

 

α) Τις διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου 1428/1984 Εκμετάλλευση λατομείων αδρανών υλικών και άλλες διατάξεις, με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 162 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 210/1973 Περί Μεταλλευτικού Κώδικα.

 

β) Τις διατάξεις του νόμου 1558/1985 Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα.

 

γ) Τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 437/1985 Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων.

 

δ) Τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 381/1989 Οργανισμός του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

 

ε) Την οδηγία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 19-09-1983 για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεση τους στον αμίαντο κατά τη διάρκεια της εργασίας (1983/477/ΕΟΚ).

 

στ) Την ΙΙ-5/Φ17/17402/1984 απόφαση του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.

 

ζ) Τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 70Α/1988 Προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται με αμίαντο κατά την εργασία.

 

η) Την με αριθμό Υ1547/1991 κοινή απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, αποφασίζουμε:

 

1. Καταργούμε τις διατάξεις των δύο τελευταίων εδαφίων της παραγράφου 2 του άρθρου 22 της με αριθμό ΙΙ-5/Φ17/17402/1984 (ΦΕΚ 931/Β/1984) απόφασης του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, που αναφέρονται στον αμίαντο και προσθέτουμε στο ίδιο άρθρο τις παραγράφους 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 και τα παραρτήματα Ι και ΙΙ, που αφορούν εξορυκτικές βιομηχανίες αμιάντου για τις δραστηριότητες τους αναζήτησης, εξόρυξης και προπαρασκευής του εξορυσσόμενου υλικού προς πώληση, ως κατωτέρω:

 

{4: Ως αμίαντος νοείται οποιοδήποτε από τα κατωτέρω ινώδη πυριτικά ορυκτά:

 

ακτινόλιθος αριθμός μητρώου 77536-66-4 του CHEMICAL ADSTRACT SERVICE (CAS)
αμοσίτης ή γρυνερίτης αριθμός μητρώου 12172-73-5 του CAS
ανθοφυλλίτης αριθμός μητρώου 77536-67-5 του CAS
κροκιδόλιθος αριθμός μητρώου 12001-28-4 του CAS
τρεμόλιθος αριθμός μητρώου 77536/68-6 του CAS
Χρυσότιλος αριθμός μητρώου 112001-29-5 του CAS και κάθε μείγμα αυτών.

 

5: Σε κάθε δραστηριότητα αναζήτησης, εξόρυξης και προπαρασκευής προς πώληση του εξορυσσόμενου αμιάντου, όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται ή μπορεί να εκτεθούν κατά την εργασία τους στη σκόνη που προέρχεται από αμίαντο, ο κίνδυνος της έκθεσης στη σκόνη πρέπει να εκτιμάται με τρόπο που θα επιτρέπει να προσδιοριστεί η φύση και ο βαθμός της έκθεσης τω εργαζομένων στη σκόνη που προέρχεται από αμίαντο.

 

6: Από την ανωτέρω εκτίμηση προκύπτει ότι, η συγκέντρωση ινών αμιάντου στον αέρα του χώρου εργασίας βρίσκεται σε επίπεδο, που υπολογίζεται ή μετράται σε σχέση με περίοδο αναφοράς 8 ωρών και χωρίς να υπάρχει καθόλου ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, χαμηλότερο από 0,25 ίνες ανά m3 ή και χαμηλότερο από μία συνολική δόση 15,00 ινοημερών ανά m3 επί 3 μήνες, τότε οι διατάξεις των παραγράφων 7, 9, 13, 14, 15, 16 και 17 δεν εφαρμόζονται.

 

Η ανωτέρω εκτίμηση αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης με τους εργαζόμενους ή και με τους εκπρόσωπους τους στην επιχείρηση και αναθεωρείται όταν υπάρχουν λόγοι να πιστεύεται ότι δεν είναι σωστή ή όταν μεσολαβεί ουσιαστική μεταβολή στην εργασία.

 

7: Οι δραστηριότητες όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται κατά την εργασία τους σε σκόνη αμιάντου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 6 πρέπει να δηλώνονται από τον εργοδότη στην αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων.

 

Η δήλωση αυτή, η οποία κοινοποιείται και στους εργαζομένους, πρέπει να περιλαμβάνει το λιγότερο μια συνοπτική περιγραφή:

 

των απαντώμενων τύπων και ποσοτήτων αμιάντου - των δραστηριοτήτων και των μεθόδων που εφαρμόζονται για την εξόρυξη του.
των παραγομένων προϊόντων και του τρόπου προπαρασκευής τους.

 

Κάθε φορά που επέρχεται μία μεταβολή στην εξόρυξη και προπαρασκευή αμιάντου πρέπει να γίνεται νέα ως ανωτέρω δήλωση και κοινοποίηση.

 

8: Σε κάθε εργασία, όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε σκόνη αμιάντου, η έκθεση αυτή πρέπει να ελαττωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο που είναι εύλογα δυνατό, οπωσδήποτε δε σε επίπεδο κατώτερο από τις οριακές τιμές που ορίζονται στην παράγραφο 10 και ιδιαίτερα με τη λήψη των ακόλουθων μέτρων, όταν τούτο κρίνεται κατάλληλο:

 

α) Ο αριθμός των εργαζομένων, που εκτίθενται ή είναι δυνατό να εκτεθούν στη σκόνη που προέρχεται από αμίαντο, πρέπει να εκτεθούν στη σκόνη που προέρχεται από αμίαντο, πρέπει να περιορίζεται στον μικρότερο δυνατό.

 

β) Να επινοούνται τρόποι εργασίας ώστε να μην απελευθερώνεται σκόνη αμιάντου ή αν αυτό δεν είναι εύλογα δυνατό να γίνει, η σκόνη πρέπει να εξαλείφεται όσο το δυνατό πλησιέστερα στο σημείο εκπομπής της.

 

γ) Όλα τα κτίρια ή και οι εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί, που χρησιμεύουν για την προπαρασκευή του εξορυσσόμενου αμιάντου του, πρέπει να μπορούν να καθαρίζονται και να συντηρούνται αποτελεσματικά και τακτικά.

 

δ) Ο ακατέργαστος αμίαντος πρέπει να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται σε κατάλληλες κλειστές συσκευασίες.

 

ε) Τα απορρίμματα της εξόρυξης και της προπαρασκευής του αμιάντου πρέπει να εναποτίθενται μακρυά από τις πηγές, ρυάκια, χειμάρρους, ποτάμια και λίμνες και να επικαλύπτονται με στρώμα φυτικής γης και γενικά να διατίθενται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην παρασύρονται από βροχές ίνες αμιάντου και μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά της περιοχής.

 

9: Με την επιφύλαξη της παραγράφου 6 λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

 

α) Για να εξασφαλίζεται η τήρηση των οριακών τιμών, που ορίζονται στην παράγραφο 10, η μέτρηση της περιεκτικότητας του αέρα σε αμίαντο στο χώρο της εργασίας πραγματοποιείται σύμφωνα με τη μέθοδο αναφοράς, που περιγράφεται στο παράρτημα Ι ή σε κάθε άλλη μέθοδο που δίνει ισοδύναμα αποτελέσματα.

 

β) Για την μέτρηση που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο, λαμβάνονται υπόψη μόνο ορισμένες ίνες, οι οποίες παρουσιάζουν μήκος τουλάχιστον 5 μm και πλάτος το πολύ 3 μm και των οποίων ο λόγος μήκους προς πλάτος είναι μεγαλύτερος του 3:1.

 

γ) Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται αφού ζητηθεί η γνώμη των εργαζομένων ή και των εκπροσώπων τους στο μεταλλείο ή την εγκατάσταση προπαρασκευής του αμιάντου.

 

δ) Η λήψη δειγμάτων πρέπει να διενεργείται από προσωπικό που έχει τα απαιτούμενα προσόντα και τα δείγματα να αναλύονται σε εργαστήρια, τα οποία έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αναλύσουν και τις αναγκαίες γνώσεις για την εφαρμογή των απαραιτήτων τεχνικών προσδιορισμών.

 

ε) Η περιεκτικότητα του αέρα σε αμίαντο στο χώρο εργασίας μετράται κατά γενικό κανόνα κάθε τρεις μήνες και πάντως κάθε φορά που γίνεται κάποια τεχνική μετατροπή. Η συχνότητα των μετρήσεων μπορεί να μειώνεται μέχρι μία φορά το χρόνο στις περιπτώσεις που:

 

δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή στις συνθήκες του χώρου εργασίας
τα αποτελέσματα των δύο προηγουμένων μετρήσεων δεν υπερβαίνουν το μισό των οριακών τιμών που ορίζονται στην παράγραφο 10.

 

στ) Η διάρκεια των δειγματοληψιών είναι τόση, ώστε, είτε με μέτρηση, είτε με υπολογισμό χρονικώς σταθμισμένο, να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η αντιπροσωπευτική έκθεση για μια περίοδο αναφοράς 8 ωρών (βάρδια). Η διάρκεια των διαφόρων δειγματοληψιών καθορίζεται επίσης σύμφωνα με το εδάφιο 6 του παραρτήματος 1.

 

10: Οι οριακές τιμές αναφέρονται σε:

 

α) Συγκέντρωση ινών αμιάντου, εκτός από τον κροκιδόλιθο, στον αέρα του χώρου εργασίας, οι οποίες ορίζονται σε 1,00 ίνες ανά cm3, που μετράται ή υπολογίζεται σε σχέση με περίοδο αναφοράς οκτώ ωρών.

 

β) Συγκέντρωση ινών κροκιδόλιθου στον αέρα του χώρου εργασίας, οι οποίες ορίζονται σε 0,50 ίνες ανά cm3, που μετράται ή υπολογίζεται σε σχέση με περίοδο αναφοράς οκτώ ωρών.

 

γ) Συγκέντρωση ινών αμιάντου στον αέρα του χώρου εργασίας στην περίπτωση μίγματος κροκιδόλιθου και άλλων τύπων αμιάντου, οι οποίοι βρίσκονται σε επίπεδο που υπολογίζεται με βάση τις τιμές των ανωτέρω εδαφίων α και β λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία του κροκιδόλιθου και των άλλων τύπων αμιάντου στο μείγμα, όπου οι ίνες ανά cm3 αέρα δεν πρέπει να ξεπερνούν την τιμή που υπολογίζεται από τον τύπο:

 

(α χ + β ψ) / 100

 

όπου:

 

α και β = οριακές τιμές αμιάντου

χ = % των άλλων τύπων αμιάντου,

ψ = % κροκιδόλιθου.

 

11: Σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών που ορίζονται στην παράγραφο 10 πρέπει να προσδιορίζεται η αιτία της υπέρβασης αυτής και να λαμβάνονται το συντομότερο δυνατό τα κατάλληλα μέτρα για τη θεραπεία της κατάστασης.

 

Η εργασία στη μολυσμένη περιοχή μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εκεί εργαζομένων και γίνει νέος προσδιορισμός της περιεκτικότητας του αέρα σε αμίαντο, για να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και η θεραπεία της κατάστασης.

 

Στην περίπτωση που η έκθεση των εργαζομένων δεν μπορεί εύλογα να περιορισθεί με άλλα μέσα και είναι απαραίτητη η χρήση ατομικής προστατευτικής συσκευής, η χρήση της συσκευής αυτής δεν επιτρέπεται να είναι μόνιμη και πρέπει να περιορίζεται για κάθε εργαζόμενο στον απολύτως αναγκαίο ελάχιστο χρόνο.

 

12: Για ορισμένες δραστηριότητες κατά τις οποίες προβλέπεται υπέρβαση των οριακών τιμών της παραγράφου 10 και για τις οποίες δεν είναι εύλογα εφικτό να ληφθούν προληπτικά τεχνικά μέτρα για να περιοριστεί η περιεκτικότητα του αέρα σε αμίαντο, ο εργοδότης ορίζει τα μέτρα προστασίας, αφού πρώτα ζητηθεί η γνώμη των εργαζομένων ή των εκπροσώπων τους, ιδιαιτέρως δε:

 

α) Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ένα κατάλληλο αναπνευστικό εξοπλισμό και άλλους ατομικούς προστατευτικούς εξοπλισμούς, τους οποίον οφείλουν να φέρουν και να χρησιμοποιούν.

 

β) Τοποθετούνται πινακίδες προειδοποίησης που επισημαίνουν ότι προβλέπεται η υπέρβαση των οριακών τιμών της παραγράφου 10.

 

13: Για κάθε δραστηριότητα της παραγράφου 5 και με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 6 λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε:

 

α) Οι χώροι όπου διεξάγονται οι δραστηριότητες αυτές:

 

i) να είναι σαφώς οριοθετημένοι και να έχουν εμφανή σήμανση με πινακίδες προειδοποίησης,

ii) να μην είναι προσιτοί σε άλλους εργαζομένους, εκτός από εκείνους οι οποίοι πρέπει να μπαίνουν στους χώρους αυτούς λόγω της εργασίας τους ή των καθηκόντων τους,

iii) να αποτελούν χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

 

β) Να διευθετούνται οι κατάλληλοι χώροι, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να σιτίζονται χωρίς κίνδυνο να μολυνθούν από τη σκόνη αμιάντου.

 

γ) Να τίθενται στη διάθεση των εργαζομένων κατάλληλα ενδύματα εργασίας ή προστασίας, τα οποία παραμένουν στο χώρο της επιχείρησης αλλά να είναι δυνατό να δίδονται για καθάρισμα σε πλυντήρια που διαθέτουν τον απαιτούμενο για το σκοπό αυτό εξοπλισμό, εφόσον η επιχείρηση δεν προβαίνει η ίδια στον καθαρισμό. Στην περίπτωση αυτή η μεταφορά των ενδυμάτων εκτελείται σε κλειστά κιβώτια.

 

δ) Να παρέχονται ξεχωριστοί χώροι φύλαξης για τα ενδύματα εργασίας ή προστασίας αφ' ενός και για τα κοινά ενδύματα αφ' ετέρου.

 

ε) Να τίθενται στη διάθεση των εργαζομένων κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν και douche, στην περίπτωση εργασιών που παράγουν σκόνη.

 

στ) Ο προστατευτικός εξοπλισμός να τοποθετείται σε καθορισμένο σημείο, να ελέγχεται και να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε ο ελαττωματικός εξοπλισμός να επιδιορθώνεται ή να αντικαθίσταται πριν ξαναχρησιμοποιηθεί.

 

ζ) Το κόστος όλων των ανωτέρω μέτρων δεν θα βαρύνει τους εργαζόμενους.

 

14: Για κάθε δραστηριότητα, που αναφέρεται στην παράγραφο 5 λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εκπρόσωποί τους στην επιχείρηση ή την εγκατάσταση, να πληροφορούνται ικανοποιητικά:

 

α) Τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνεπάγεται η έκθεση στη σκόνη αμιάντου,

 

β) Την ύπαρξη κανονιστικών οριακών τιμών και την ανάγκη για τον έλεγχο της ατμόσφαιρας του εργασιακού χώρου,

 

γ) τις επιταγές των μέτρων υγιεινής, στις οποίες περιλαμβάνεται και η απαγόρευση του καπνίσματος,

 

δ) τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται όσον αφορά τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και ενδυμάτων και

 

ε) τις ειδικές προφυλάξεις που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον αμίαντο.

 

15: Εκτός από τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 14 και με την επιφύλαξη της παραγράφου 6 πρέπει να λαμβάνονται από την επιχείρηση τα κατάλληλα μέτρα, ώστε:

 

α) Οι εργαζόμενοι ή οι εκπρόσωποι τους στην επιχείρηση ή την εγκατάσταση προπαρασκευής, να μπορούν να λαμβάνουν γνώση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων της περιεκτικότητας του αέρα σε αμίαντο και να τους δίνονται εξηγήσεις σχετικά με τη σημασία των αποτελεσμάτων αυτών.

 

β) Αν από τις μετρήσεις προκύπτουν υπερβάσεις των οριακών τιμών που ορίζονται στην παράγραφο 10, οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι καθώς και οι εκπρόσωποι τους στην επιχείρηση να πληροφορούνται το συντομότερο δυνατό τις υπερβάσεις αυτές και τις αιτίες τους και να ζητείται η γνώμη τους σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ή, αν η κατάσταση είναι επείγουσα, να πληροφορούνται τα μέτρα που ελήφθησαν.

 

16: Με την επιφύλαξη της παραγράφου 6 λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

 

α) Για κάθε εργαζόμενο πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του, πριν αρχίσει να εκτίθεται στη σκόνη που προέρχεται από τον αμίαντο. Η εκτίμηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει ειδική εξέταση του θώρακα. Στο παράρτημα ΙΙ δίδονται επί πλέον συστάσεις πρακτικού χαρακτήρα για την κλινική παρακολούθηση των εργαζομένων. Η εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των εργαζομένων πρέπει να γίνεται μία τουλάχιστον φορά κάθε 3 έτη και για όσο διάστημα διαρκεί η έκθεση σε αμίαντο.

 

Για κάθε εργαζόμενο καταρτίζεται ατομικός ιατρικός φάκελος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και πρακτική.

 

β) Με βάση την κλινική παρακολούθηση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο ο γιατρός του έργου ή η αρχή, που είναι υπεύθυνη για την ιατρική παρακολούθηση των εργαζομένων, πρέπει να προσδιορίζει τα τυχόν ατομικά προστατευτικά ή προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν, ανάλογα με την περίπτωση, την απαγόρευση έκθεσης του εργαζομένου στη σκόνη που προέρχεται από τον αμίαντο.

 

γ) Στους εργαζόμενους πρέπει να παρέχονται πληροφορίες και συμβουλές όσον αφορά την εκτίμηση της υγείας τους, η οποία μπορεί να γίνεται μετά το πέρας της έκθεσής τους στον αμίαντο.

 

δ) Ο ενδιαφερόμενος εργαζόμενος ή ο εργοδότης μπορούν να ζητήσουν την αναθεώρηση των εκτιμήσεων που αναφέρονται στο εδάφιο β σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

17: Με την επιφύλαξη της παραγράφου 6 λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

 

α) Ο εργοδότης οφείλει να εγγράφει τους εργαζόμενους που καλούνται να ασκήσουν τις δραστηριότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 5 σε μητρώο, αναφέροντας τη φύση και την διάρκεια των δραστηριοτήτων τους, καθώς και την έκθεσή τους στον αμίαντο, την οποία έχουν υποστεί. Ο γιατρός ή η υπεύθυνη για την ιατρική παρακολούθηση αρχή και ή αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων έχουν πρόσβαση στο μητρώο αυτό.

 

β) Τα μητρώα που αναφέρονται στο εδάφιο α και οι ατομικοί φάκελοι που αναφέρονται στην παράγραφο 15 εδάφιο α αυτής, πρέπει να φυλάσσονται για 30 τουλάχιστον έτη μετά το πέρας της έκθεσης στον αμίαντο.

 

Παράρτημα: Μέθοδος που αναφέρεται στην παράγραφο 9 εδάφιο α για τη μέτρηση της περιεκτικότητας του αέρα σε αμίαντο στο χώρο εργασίας.

 

1. Τα δείγματα λαμβάνονται στη ζώνη εισπνοής κάθε εργαζόμενου, δηλαδή μέσα σ' ένα ημισφαίριο ακτίνας 300 mm, που καλύπτει τον χώρο εμπρός από το πρόσωπο και έχει κέντρο το μέσο μιας γραμμής που ενώνει τα δύο αυτιά.

 

2. Χρησιμοποιούνται φίλτρα από μεμβράνη (μείγμα εστέρων κυτταρίνης ή νιτροκυτταρίνης) με πόρους διαστάσεων 0,8 - 1,2 μm, με τυπωμένα τετραγωνίδια και διάμετρο 25 mm.

 

3. Χρησιμοποιείται ανοικτό στήριγμα του φίλτρου με προεξέχοντα κύλινδρο, ο οποίος σχηματίζει εμπρός από το φίλτρο, προεξοχή πλάτους 33 - 44 mm, αφήνοντας εκτεθειμένη κυκλική ζώνη διαμέτρου τουλάχιστον 20 mm. Όταν χρησιμοποιείται ο κύλινδρος είναι στραμμένος προς τα κάτω.

 

4. Χρησιμοποιείται φορητή αντλία με ηλεκτρικές στήλες, την οποία φέρει ο εργαζόμενος στη ζώνη ή την τσέπη του. Η παροχή της αντλίας, που πρέπει να είναι κανονική, ρυθμίζεται αρχικά στην τιμή 1 lit/min ± 5%. Κατά την δειγματοληψία η παροχή αυτή διατηρείται στην περιοχή του ± 10% της αρχικής τιμής.

 

5. Η παραδεκτή ανοχή κατά την μέτρηση του χρόνου δειγματοληψίας είναι 2%.

 

6. Η άριστη φόρτιση των φίλτρων με ίνες κυμαίνεται μεταξύ 100 και 400 ινών ανά mm 2.

 

7. Το φίλτρο τοποθετείται κατά προτίμηση ολόκληρο, σε αντικειμενοφόρο μικροσκοπίου και διαφανοποιείται με τη μέθοδο ακετόνης - τοξικής γλυκερίνης (τριακετίνης). Στη συνέχεια το φίλτρο καλύπτεται με καλυπτρίδα γυάλινη.

 

8. Για τη μέτρηση χρησιμοποιείται διοπτρικό μικροσκόπιο με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 

Φωτισμός Koehler.
Η διάταξη που βρίσκεται κάτω από την τράπεζα του μικροσκοπίου περιλαμβάνει ένα συμπυκνωτή του Abbe ή έναν αχρωματικό συμπυκνωτή αντίθετης φάσης ενσωματωμένο μέσα σε μία διάταξη εστίασης και κέντρωσης. Η κεντροθέτηση της αντίθετης φάσης ρυθμίζεται ανεξάρτητα από την κεντροθέτηση του συμπυκνωτή
Ισοεστιακό αχρωματικό αντικειμενικό φακό θετικής φάσης με μεγέθυνση 40Χ, με αριθμητικό άνοιγμα μεταξύ 0,65 και 0,70 και δακτυλιακή απορρόφηση φάσης μεταξύ 65 και 85%.
Αντισταθμιστικούς προσοφθάλμιους με μεγέθυνση 12,5X. Τουλάχιστον ένας από τους φακούς αυτούς πρέπει να δέχεται δίκτυο σταυρονημάτων και να είναι δυνατό να εστιάζεται.

 

Κυκλικό δίκτυο σταυρονημάτων τύπου Walton - Beckett για προσοφθάλμιο, με φαινόμενη διάμετρο 100 μm ± 2 μm στο επίπεδο του αντικειμένου, όταν χρησιμοποιούνται ο αντικειμενικός και ο προσοφθάλμιος που προδιαγράφονται. Η φαινόμενη αυτή διάμετρος ελέγχεται με τη βοήθεια μικρότερου που βρίσκεται στην τράπεζα του μικροσκοπίου.

 

9. Η εγκατάσταση του μικροσκοπίου γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και το όριο ανίχνευσης ελέγχεται με μια πρότυπη αντικειμενοφόρο αντίθετης φάσης. Αν έχουν τηρηθεί οι οδηγίες του κατασκευαστή, πρέπει να είναι ορατή περιοχή μέχρι τον κωδικό αριθμός 5 στις πρότυπες αντικειμενοφόρους ΑΙΑ ή μέχρι το τετραγωνίδιο 5 στις πρότυπες αντικειμενοφόρους HSE/MPL Mark 2. Ο προσδιορισμός αυτός πρέπει να γίνεται στην αρχή κάθε ημέρας χρήσης.

 

10. Η μέτρηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 

Ως απαριθμήσιμη ίνα νοείται κάθε ίνα που αναφέρεται στην παράγραφο 9 εδάφιο β, η οποία δεν εφάπτεται με αντικείμενο, του οποίου η μεγαλύτερη διάμετρος να υπερβαίνει τα 3 μm.
Κάθε απαριθμήσιμη ίνα, της οποίας και τα δύο άκρα βρίσκονται μέσα στην επιφάνεια του δικτύου σταυρονημάτων, υπολογίζεται ως μία ίνα. Κάθε ίνα, της οποίας μόνο το ένα άκρο βρίσκεται μέσα στο δίκτυο, υπολογίζεται ως μισή ίνα.
Τα τετραγωνίδια του δικτύου σταυρονημάτων, που χρησιμοποιούνται για την καταμέτρηση, επιλέγονται τυχαία στην εκτεθειμένη επιφάνεια του φίλτρου.
Κάθε σωρός ινών, που σε ένα ή περισσότερα σημεία του μήκους του φαίνεται συμπαγής και αδιαίρετος αλλά σε άλλα σημεία διασπάται σε χωριστά κομμάτια (σχισμένη ίνα, θεωρείται ως μία ίνα αν ανταποκρίνεται στην παράγραφο 9 εδάφιο β. Η διάμετρος που μετράται είναι η διάμετρος του συμπαγούς τμήματος και όχι η διάμετρος του σχισμένου τμήματος.
Σε κάθε άλλο σωρό ινών όπου μεμονωμένες ίνες εφάπτονται με άλλες ή διασταυρώνονται μεταξύ τους (δέσμη), ή κάθε μία από τις ίνες αυτές υπολογίζεται χωριστά, αν διακρίνεται αρκετά ώστε να είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι ανταποκρίνεται στην παράγραφο 9 εδάφιο β και στην πρώτη περίπτωση του παρόντος εδαφίου. Αν δεν διακρίνονται μεμονωμένες ίνες που ανταποκρίνονται στις διατάξεις αυτές, η δέσμη θεωρείται ως μια απαριθμήσιμη ίνα αν ως σύνολο, ανταποκρίνεται στην παράγραφο 9 εδάφιο β.

 

Αν περισσότερο από ένα όγδοο του δικτύου σταυρονημάτων καλύπτεται από σωρό ινών και σωματιδίων, το πεδίο αυτό απορρίπτεται και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα άλλο πεδίο για μέτρηση.

 

Πρέπει να μετρηθούν 100 ίνες σε 20 τουλάχιστον περιοχές του δικτύου ή πρέπει να εξετασθούν 100 περιοχές του δικτύου.

 

11. Ο μέσος αριθμός ινών ανά δίκτυο υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό των ινών που μετρήθηκαν με τον αριθμό των περιοχών δικτύου που εξετάστηκαν. Η επίδραση στιγμάτων του φίλτρου ή ρύπανσης στην καταμέτρηση των ινών πρέπει να μην υπερβαίνει τις 3 ίνες /100 τετραγωνίδια δικτύου. Ο αριθμός αυτός ελέγχεται με χρήση παρθένων φίλτρων.

 

Συγκέντρωση στον αέρα = (αριθμός ανά τετραγωνίδιο δικτύου Χ εκτεθειμένη επιφάνεια φίλτρου) (επιφάνεια τετραγωνιδίου δικτύου Χ όγκο του ατμοσφαιρικού αέρα που συλλέχθηκε).

 

Παράρτημα ΙΙ

 

Πρακτικές συστάσεις για την κλινική παρακολούθηση των εργαζομένων, η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 16 εδάφιο α:

 

1. Σύμφωνα με τις σημερινές γνώσεις μας, η έκθεση σε ίνες αμιάντου μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες παθήσεις:

 

αμιάντωση
μεσοθηλίωμα
καρκίνο του πνεύμονα
γαστρεντερικό καρκίνωμα

 

2. Ο γιατρός και / ή η αρχή που είναι υπεύθυνη για την ιατρική παρακολούθηση των εργαζομένων που εκτίθενται στον αμίαντο πρέπει να γνωρίζει τις συνθήκες και τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έκθεση κάθε εργαζομένου.

 

3. Η κλινική παρακολούθηση των εργαζομένων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και την πρακτική της ιατρικής της εργασίας. Πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα μέτρα:

 

κατάρτιση του ιατρικού και επαγγελματικού φακέλου του εργαζομένου,
προσωπική συνέντευξη,
κλινική εξέταση του θώρακα,
εξέταση της αναπνευστικής λειτουργίας

 

Είναι επιθυμητή η διενέργεια και άλλων εξετάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται ακτινογραφία θώρακα συνήθων διαστάσεων, καθώς και εργαστηριακές αναλύσεις, όπως η κυτταρολογική εξέταση των πτυέλων. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να αποφασίζονται για κάθε εργαζόμενο που παρακολουθείται ιατρικά και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες γνώσεις που αποκτώνται στον τομέα της ιατρικής της εργασίας.}

 

2. Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την με αριθμό οίκοθεν Δ8/Γ/Φ17/6443/1990 (ΦΕΚ 243/Β/1990) απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 16-06-1992

 

Ο Υπουργός

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.