Απόφαση 183037/80

Απόφαση 183038/5115/1980: Περί επικυρώσεως τεχνικών προδιαγραφών επιπτώσεων και αποκαταστάσεως του περιβάλλοντος (άρθρο 45 παράγραφος 5 του νόμου 998/1979)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 183038/5115/1980: Περί επικυρώσεως τεχνικών προδιαγραφών επιπτώσεων και αποκαταστάσεως του περιβάλλοντος (άρθρο 45 παράγραφος 5 του νόμου 998/1979), (ΦΕΚ 820/Β/1980), 28-08-1980.

 

Οι Υπουργοί Συντονισμού - Γεωργίας και Βιομηχανίας και Ενέργειας

 

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

 

α) Του νόμου [Ν] 400/1976 περί Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργείων.

 

β) Των άρθρων 45 παράγραφος 5 και 57 του νόμου 998/1979 περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων της Χώρας, αποφασίζουμε:

 

(1) Οι προδιαγραφές συντάξεως μελετών επιπτώσεων στο περιβάλλον και αντιμετωπίσεώς τους από την έρευνα και εκμετάλλευση λατομείων και μεταλλείων στα δάση και τις δασικές εκτάσεις καθορίζονται ως εξής:

 

Α Μέρος: Έρευνα

 

I. Ονομασία και είδος επιχείρησης

 

Να αναφερθεί η επωνυμία και το είδος της επιχειρήσεως, η Διεύθυνση και το αντικείμενο της έρευνας.

 

ΙΙ. Περίληψη

 

Να δοθεί μια περίληψη του αντικειμένου της μελέτης.
 

ΙΙΙ. Γεωγραφική θέση, έκταση, διοικητική υπαγωγή

 

Η περιγραφή της γεωγραφικής θέσεως πρέπει να παρέχει πληροφορίες για την περιοχή που ανήκει η θέση επεμβάσεως, το τοπωνύμιο τής θέσεως και τη διοικητική υπαγωγή της. Να δοθεί η ακριβής έκταση σε στρέμματα και m2 καθώς και οι ορθογώνιες αζιμουθιακές συντεταγμένες των ορίων της, εξαρτωμένων από το Εθνικό τριγωνομετρικό δίκτυο (όπως ορίζεται από το άρθρο 5, παράγραφος 1)β του νόμου 669/1977 Περί εκμεταλλεύσεως λατομείων).

 

Η θέση τής περιοχής θα απεικονίζεται στο χάρτη προσανατολισμού τής παραγράφου ΙV. 2.6.1. τα δε όρια τής εκτάσεως θα σχεδιάζονται στο χάρτη περιβαλλοντικών μεταβλητών τής παραγράφου IV. 2.6.2.

 

Σκοπός τής περιγραφής αυτής είναι να εντοπισθεί γεωγραφικά ο χώρος επεμβάσεως και συγχρόνως να αποδοθεί η γεωγραφική του συσχέτιση με χώρους τής περιοχής με ειδικό χαρακτήρα και χρήση όπως: οικισμούς βιομηχανίες, αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικές εγκαταστάσεις, κηρυγμένες προστατευτέες περιοχές, οικολογικά ευαίσθητες περιοχές κ.λ.π.

 

IV. Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης

 

1. Υφιστάμενη μορφή χρήσεως, χαρακτηρισμός εκτάσεως, ιδιοκτησιακό καθεστώς.

 

Η παράγραφος αυτή θα πρέπει να περιέχει μία περιγραφή τής υφισταμένης μορφής χρήσεως του χώρου επεμβάσεως και τής περιοχής αμέσου επιρροής του (π.χ. δασοπονικές και γεωργικές δραστηριότητες).

 

Να αναφερθεί σε ποια κατηγορία δασών, τού άρθρου 4 παράγραφοι 1 και 2 τού νόμου 998/1979, εντάσσεται η έκταση.

 

Να αναφερθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει την έκταση αυτή.

 

2. Χαρακτηριστικά του Φυσικού Περιβάλλοντος.

 

2.1. Φωτογραφική πληροφόρηση.

 

Έγχρωμες φωτογραφίες τής περιοχής επεμβάσεως και τού γενικότερου χώρου από δυο σημεία και με εστιγμένη γραμμή να περιγραφεί ο χώρος επεμβάσεως (2 - 3 φωτογραφίες 17 x 21) και κοντινές φωτογραφίες τής βλαστήσεως (2 - 3 φωτογραφίες).

 

2.2. Γεωλογικά στοιχεία τής περιοχής που υπάρχουν.

 

Να δοθούν τυχόν γεωλογικά στοιχεία τής περιοχής που έχουν συλλεγεί από προηγούμενες γεωλογικές έρευνες.

 

2.3. Βλάστηση.

 

Να περιγραφούν και αναφερθούν τα κύρια δασοπονικά είδη και ο βαθμός πυκνότητάς τους (απεικόνιση ΙV. 2.6.2)α).

 

2.4. Να εντοπιστούν στο χάρτη της παραγράφου IV 2.6.2. οι ποταμοί, ρεύματα, χείμαρροι,πηγές,τα τυχόν υδραγωγεία πηγάδια η ύπαρξη αρδευτικών ή αποστραγγιστικών έργων, καθώς και οι υδροφόροι ορίζοντες που έχουν είδη εντοπιστεί.

 

2.5. Τοπιολογικά στοιχεία απεικονιζόμενα στο χάρτη της παραγράφου IV 2.6.2.

 

Πρέπει στο χάρτη να απεικονίζονται οι ζώνες ευαισθησίας του τοπίου.

 

Ως τέτοιες ζώνες θεωρούνται εκείνες που από δεδομένα σημεία αναφοράς π.χ. κύριοι άξονες προσπελάσεως (κύριοι δρόμοι), οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, τουριστικές περιοχές, φυσικές προστατευτέες περιοχές (εθνικοί δρυμοί κ.λ.π.) και σε συνάρτηση με την απόσταση, δίνουν την οπτική τοπιολογική παρουσίαση τού χώρου.

 

Διακρίνονται δε σε τρεις ζώνες οπτικές, ανάλογα με την απόσταση τού χώρου από τα σημεία ή χώρους αναφοράς, δηλαδή:

 

α. Κοντινή ζώνη 0 - 2 km

β. Μεσαία ζώνη 2 - 5 km

γ. Μακρινή ζώνη 5 km - άνω

 

Σε περίπτωση πού ο χώρος επεμβάσεως είναι μικρότερος των 500 στρεμμάτων, η κοντινή ζώνη θα απεικονίζεται στο χάρτη κλίμακας 1:5.000 ή μεγαλύτερης τής παρ. ΙV. 2.6.2. και οι υπόλοιπες ζώνες στο χάρτη προσανατολισμού τής παραγράφου ΙV. 2.6.1.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκπόνηση τού χάρτη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν την έκδοση του Υπουργείου Γεωργίας - Διεύθυνση Δασών Χωροθέτηση υπαιθρίου αναψυχής.

 

2.6. Χάρτες

 

2.6.1. Χάρτης προσανατολισμού, κλίμακας 1:200.000, όπου θα σημειώνονται ή αιτούμενη θέση και οι χώροι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον π.χ. αρχαιολογικοί χώροι, δρόμοι μεγάλης κυκλοφορίας κ.λ.π.

 

2.6.2. Χάρτης περιβαλλοντικών μεταβλητών.

 

Ο χάρτης περιβαλλοντικών μεταβλητών θα είναι τής κλίμακας για κάτω των 500 στρεμμάτων 1:5.000 ή μεγαλύτερης και για άνω των 500 στρεμμάτων 1:20.000 και θα περιλαμβάνει:

 

α. Την υφισταμένη βλάστηση τής παραγράφου ΙV.2.3. που θα αποδίδεται με χρώματα και σύμβολα σύμφωνα με υπόδειγμα τού Υπουργείου Γεωργίας. Αναλόγως των περιοχών τής υφισταμένης βλαστήσεως και τού μεγέθους τής εκτάσεως να περιγράφεται (αποδίδεται) ο ανώροφος (δενδρώδης βλάστηση) ή υπόροφος (θαμνώδης βλάστηση) με τα κυριότερα αντιπροσωπευτικά είδη. Συγχρόνως να εντοπίζονται και οι γύρω από το χώρο τυχόν γεωργικές και δενδροκομικές εκτάσεις.

 

β. Τα τοπιολογικά στοιχεία τής παραγράφου IV.2.5.

 

V. Έρευνα

 

1. Μέθοδος έρευνας και προβλεπόμενο οδικό δίκτυο.

 

Περιγραφή των μεθόδων ερευνών και καθορισμός του χώρου πού θα γίνουν, στο χάρτη τής παραγράφου IV. 2.6.2. Να αποδοθούν στο χάρτη οι θέσεις των ερευνητικών έργων και οι δρόμοι που θα χρειασθούν και είναι δυνατόν να προσδιορισθούν πριν από την έναρξη των εργασιών.

 

2. Επιλογή θέσεως και τρόπου απορρίψεως στείρων υλικών, καθώς και άλλων στέρεων απορριμμάτων, εφόσον υπάρχουν.

 

3. Περιγραφή και θέση τυχόν απαιτουμένων βοηθητικών εγκαταστάσεων.

 

4. Ανάγκες και τρόπος καλύψεως σε νερό για τις ερευνητικές εργασίες.

 

5. Εκτίμηση τής χρονικής διάρκειας των ερευνητικών εργασιών.

 

VI. Αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

 

1. Μέριμνα για τον περιορισμό ή αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων στο δάσος ή τη δασική έκταση κατά τη διάρκεια δημιουργίας έργων υποδομής.

 

Να γίνει περιγραφή των μέτρων που θα ληφθούν κατά τη διάνοιξη δρόμων, πλατειών, για την αποφυγή ή περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων.

 

2. Προτεινόμενη διαμόρφωση χώρου επεμβάσεως.

 

2.1. Διαμόρφωση τού χώρου εκσκαφών και λοιπών επεμβάσεων.

 

2.2. Να αναφερθεί η δυνατότητα για πλήρωση, με άλλα αδρανή υλικά εκσκαφών.

 

2.3. Επικάλυψη των πληρωθέντων κενών με φυτική γη ή άλλα κατάλληλα υλικά για φύτευση.

 

3. Διαμόρφωση των θέσεων αποθέσεως των στείρων, στερεών απορριμμάτων και τής φυτικής γης.

 

4. Εργασίες αποκαταστάσεως χώρου επεμβάσεως.

 

Να περιγραφούν οι εργασίες αποκαταστάσεως τού χώρου επεμβάσεως (εκσκαφές, οδικό δίκτυο που προβλέπεται να κλείσει, υδρευτικό δίκτυο κ.λ.π.) περιλαμβανομένων και των τρόπων επαναφοράς τής βλαστήσεως (κατάλληλα είδη φυτών για την περιοχή, μεγέθη, τρόποι φυτεύσεως ή σποράς, ποσότητες).

 

5. Τρόποι συντηρήσεως.

 

Τρόποι συντηρήσεως των προς αποκατάσταση επιφανειών, π.χ. περιφράξεις, αρδεύσεις, λιπάνσεις, προσωπικό κ.ά.

 

6. Χρονοδιάγραμμα εργασιών αποκαταστάσεως.

 

7. Κόστος αποκαταστάσεως και συντηρήσεως, κατά προσέγγιση.

 

Β' Μέρος: Εκμετάλλευση

 

 

I. Ονομασία και είδος επιχείρησης

 

Να αναφερθεί η επωνυμία και το είδος της επιχειρήσεως, η Διεύθυνση και το αντικείμενο της έρευνας.

 

ΙΙ. Περίληψη

 

Να δοθεί μια περίληψη του αντικειμένου της μελέτης.
 

ΙΙΙ. Γεωγραφική θέση, έκταση, διοικητική υπαγωγή

 

Η περιγραφή τής γεωγραφικής θέσεως πρέπει να παρέχει πληροφορίες για την περιοχή πού ανήκει η θέση επεμβάσεως, το τοπωνύμιο τής θέσεως και τη διοικητική υπαγωγή του. Να δοθεί η ακριβής έκταση σε στρέμματα και m2 καθώς και οι ορθογώνιες αζιμουθιακές συντεταγμένες των ορίων της, εξαρτωμένων από το Εθνικό τριγωνομετρικό δίκτυο (όπως ορίζεται από το άρθρο 5, παράγραφος 1)β του νόμου 669/1977 Περί εκμεταλλεύσεως λατομείων).

 

Η θέση τής περιοχής θα απεικονίζεται στο χάρτη προσανατολισμού τής παραγράφου IV. 4.2.1., τα δε όρια τής εκτάσεως θα σχεδιάζονται στο χάρτη περιβαλλοντικών μεταβλητών τής παραγράφου ΙV. 4.2.2.

 

Σκοπός τής περιγραφής αυτής είναι να εντοπιστεί γεωγραφικά ο χώρος επεμβάσεως και συγχρόνως να αποδοθεί η γεωγραφική του συσχέτιση με χώρους τής περιοχής με ειδικό χαρακτήρα και χρήση όπως: οικισμούς, βιομηχανίες, αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικές εγκαταστάσεις, κηρυγμένες προστατευτέες περιοχές, οικολογικά ευαίσθητες περιοχές κ.λ.π.

 

IV. Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης

 

Η ανάλυση τής υφισταμένης καταστάσεως αποτελεί ένα βασικό τομέα τής μελέτης, δεδομένου ότι από τη σωστή και συστηματική ανάλυση των διαφόρων μεταβλητών και παραγόντων θα καταδειχθούν οι δυνατότητες και τα προβλήματα του περιβάλλοντος, που πρέπει σοβαρά να αντιμετωπισθούν στο χρόνο εκτελέσεως των εργασιών και τής κατόπιν αποκαταστάσεως. Στην ανάλυση ζητούνται να διερευνηθούν συστηματικά εκείνοι οι παράγοντες και οι μεταβλητές πού οικοδομούν με τη μεμονωμένη δράση τους, αλλά και την αλληλεπίδραση τους αυτό πού ονομάζουμε περιβάλλον.

 

1. Υφισταμένη μορφή χρήσεως, χαρακτηρισμός τής εκτάσεως, ιδιοκτησιακό καθεστώς.

 

Η παράγραφος αυτή θα πρέπει να περιέχει μια περιγραφή υφισταμένης μορφής χρήσεως τού χώρου επεμβάσεως και τής περιοχής αμέσου επιρροής του π.χ. δασοπονικές και γεωργικές δραστηριότητες.

 

Να αναφερθεί σε ποια κατηγορία δασών και δασικών εκτάσεων του άρθρου 4 παράγραφοι 1 και 2 τού νόμου 998/1979, εντάσσεται η έκταση.

 

Να αναφερθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει την έκταση αυτή.

 

2. Χαρακτηριστικά τού Φυσικού Περιβάλλοντος.

 

2.1. Γεωλογική και κοιτασματολογική χαρτογράφηση, γεωλογικό υπόβαθρο. Σε χάρτη κλίμακας ανάλογης τής παραγράφου IV. 4.2.2., να απεικονιστούν οι γεωλογικοί σχηματισμοί που απαντώνται και το περίγραμμα του κοιτάσματος.

 

Σε τομή να σχεδιαστεί το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής.

 

2.2. Έδαφος.

 

Τα απαραίτητα στοιχεία περιγραφής του εδάφους πρέπει να περιλαμβάνουν:

 

Βάθος
Εδαφική ανάλυση - pH

 

2.3. Βλάστηση - Πανίδα

 

Για τη βλάστηση είναι αναγκαία να περιγραφούν και αναφερθούν τόσο οι υφιστάμενες φυτοκοινωνικές ενώσεις, όσο και ο κατάλογος όλης τής κλίμακας των βλαστητικών ειδών (ποώδη, θαμνώδη, δενδρώδη) και η συχνότητα εμφανίσεώς της. Τα φυτοκοινωνικά στοιχεία τόσο τού χώρου επεμβάσεως όσο και τής ευρύτερης ζώνης να απεικονιστούν στο χάρτη τής παραγράφου IV 4.2.2.

 

Να γίνει αναφορά στα τυχόν υπάρχοντα είδη άγριας πανίδας τής περιοχής και να καταδειχτεί αν ο χώρος επεμβάσεως αποτελεί τόπο διαμονής ενδημικών ειδών.

 

2.4. Υδρολογικά στοιχεία

 

Να αναφερθούν και εντοπιστούν στο χάρτη τής παραγράφου IV. 4.2.2. οι ποταμοί, ρεύματα, χείμαρροι με το βαθμό συχνότητάς τους, πηγές, τα τυχόν υδραγωγεία,πηγάδια όπως και η ύπαρξη αρδευτικών ή αποστραγγιστικών έργων καθώς και οι υδροφόροι ορίζοντες που έχουν ήδη εντοπιστεί.

 

2.5. Κλιματολογικά στοιχεία

 

Τα ζητούμενα στοιχεία είναι: τύπος κλίματος, άνεμοι θερμοκρασίες, βροχή και ραγδαιότητα και όσα άλλα μετεωρολογικά στοιχεία είναι δυνατόν να συλλεχθούν.

 

2.6. Τοπιολογικά στοιχεία απεικονιζόμενα στο χάρτη της παραγράφου IV.4.2.2.

 

Στοιχεία βασικά τής περιγραφής του τοπίου είναι η φυσιογραφία του όπως και τα ειδικά χαρακτηριστικά του.

 

Η φυσιογραφική περιγραφή πρέπει να απεικονίζει:

 

α) Ανάγλυφο - Κλίσεις

β) Κορυφογραμμές, άξονες, ρεύματα, εξάρσεις, λόφοι, επίπεδες επιφάνειες.

γ) Γραμμή ορίζοντα - Προσανατολισμός

 

Πρέπει επίσης στο χάρτη να απεικονίζονται οι ζώνες ευαισθησίας τού τοπίου.

 

Ως τέτοιες ζώνες θεωρούνται εκείνες που από δεδομένα σημεία αναφοράς π.χ. κύριοι άξονες προσπελάσεως (δρόμοι), οικισμοί, αρχαιολογικοί κήποι, τουριστικές περιοχές, φυσικές προστατευτέες περιοχές (εθνικοί δρυμοί κ.λ.π.) και με συνάρτηση με την απόσταση, δίνουν την οπτική - τοπιολογική παρουσίαση του χώρου.

 

Διακρίνονται δε σε τρεις ζώνες οπτικές, ανάλογα με την απόσπαση του χώρου από τα σημεία η χώρους, αναφοράς, ήτοι :

 

α. Κοντινή ζώνη 0 - 2 km

β. Μεσαία ζώνη 2 - 5 km

γ. Μακρινή ζώνη 5 km - άνω

 

ΣΕ περίπτωση που ο χώρος επεμβάσεως είναι μικρότερος των 500 στρεμμάτων, η κοντινή ζώνη θα απεικονίζεται στο χάρτη κλίμακας 1:5.000 ή μεγαλύτερης της παραγράφου IV. 4.2.2. και οι υπόλοιπες ζώνες στο χάρτη προσανατολισμού τής παραγράφου. IV. 4.2.1.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες για την εκπόνηση του χάρτη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν την έκδοση του Υπουργείου Γεωργίας - Γενική Διεύθυνση Δασών Χωροθέτηση υπαιθρίου αναψυχής).

 

2.7. Άλλα στοιχεία

 

Στην παράγραφο αυτή θα πρέπει να περιγράφονται και να εντοπίζονται θέσεις και περιοχές του χώρου επεμβάσεως με τυχόν υφιστάμενα χαρακτηριστικά ακραίων συνθηκών περιβάλλοντος όπως ολισθησιγενείς, πλημμυριζόμενες, ευδιάβρωτες κ.λ.π. περιοχές.

 

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αποδίδονται και στους χάρτες τής μελέτης.

 

3. Κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία

 

Να δίνεται μία σύντομη περιγραφή τής κοινωνικοοικονομικής καταστάσεως τής περιοχής αμέσου επιρροής του χώρου επεμβάσεως, πληθυσμιακά και κοινωνικά στοιχεία, εργατικό δυναμικό, κύρια απασχόληση, λοιποί κοινωνικοί συντελεστές όπως και εκτίμηση τής συμβολής στην τοπική οικονομία από τις δραστηριότητες του έργου. Συνιστάται επίσης η διερεύνηση των υφισταμένων περιφερειακών προγραμμάτων αναπτύξεως για τη συγκεκριμένη περιοχή και τον ευρύτερο χώρο πού ανήκει η περιοχή.

 

4. Παρουσίαση

 

4.1. Φωτογραφική πληροφόρηση

 

Έγχρωμες φωτογραφίες τής περιοχής επεμβάσεως και του γενικότερου χώρου από δύο σημεία και με εστιγμένη γραμμή να περιγραφεί ο χώρος επεμβάσεως (2 - 3 φωτογραφίες 17 x 21) και κοντινές φωτογραφίες τής βλαστήσεως (2 - 3 φωτογραφίες).

 

4.2. Χάρτες

 

4.2.1. Προσανατολισμού κλίμακας 1:200.000, με σημειούμενη την αιτούμενη θέση και υπόμνημα για χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον π.χ. αρχαιολογικοί χώροι, δρόμοι μεγάλης κυκλοφορίας κ.λ.π.

 

4.2.2. Περιβαλλοντικών μεταβλητών

 

Ο χάρτης περιβαλλοντικών μεταβλητών θα είναι της ιδίας κλίμακας και αναλόγως τής εκτάσεως με αυτόν των χαρτών αποκαταστάσεως (παράγραφος VI.7.1) και θα περιλαμβάνει:

 

α. Την υφιστάμενη βλάστηση που θα αποδίδεται με χρώματα και σύμβολα σύμφωνα με υπόδειγμα του Υπουργείου Γεωργίας. Αναλόγως των περιοχών τής υφιστάμενης βλαστήσεως και τού μεγέθους τής εκτάσεως να περιγράφεται (αποδίδεται) ο ανώροφος (δενδρώδης βλάστηση) ή υπόροφος (θαμνώδης βλάστηση) με τα κυριότερα αντιπροσωπευτικά είδη τής οικολογικής ενότητας. Συγχρόνως να εντοπίζονται και οι γύρω από τον χώρο τυχόν γεωργικές και δενδροκομικές εκτάσεις (200 μέτρα ακτίνα από εξορυκτικές εργασίες και 1 km ακτίνα από λοιπές εγκαταστάσεις).

 

β. Υδρολογία και τύποι εδαφών

 

Θα περιλαμβάνονται τα υδρολογικά στοιχεία τής παραγράφου IV.2.4. καθώς και τυχόν υπάρχουσες λίμνες και θαλάσσιες ακτές, υγρότοποι και βαλτότοποι. Επίσης θα αποδίδονται και οι τύποι των εδαφών.

 

γ. Τα τοπιολογικά στοιχεία της παραγράφου IV.2.6.

 

V. Εκμετάλλευση

 

1. Κοιτασματολογικά στοιχεία

 

Η περιγραφή του αντικειμένου αυτού θα δώσει πληροφορίες για τη σκοπιμότητα τής εκμεταλλεύσεως από πλευράς δυνατοτήτων ποσοτικών και διαχρονικών. Επίσης θα δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες για τον τρόπο εκμεταλλεύσεως που έχει επιλεγεί. Η τομή και η κάτοψη του προς εκμετάλλευση κοιτάσματος, τα αποθέματα, το πάχος των υπερκειμένων στρωμάτων του κοιτάσματος, και η σχέση αποκαλύψεως στην περίπτωση επιφανειακής εκμεταλλεύσεως να δίδονται.

 

2. Μέθοδος εκμεταλλεύσεως.

 

Σύντομη περιγραφή τής μεθόδου εκμεταλλεύσεως, συνοδευομένη από σχετικά σχεδιαγράμματα που να περιλαμβάνουν την τελική κατάσταση τού χώρου εκμεταλλεύσεως. Στην περίπτωση υπόγειας εκμεταλλεύσεως να σημειώνονται τα κεντρικά έργα και το περίγραμμα τής περιοχής προς εκμετάλλευση. Να αιτιολογηθεί η μέθοδος πού έχει επιλεγεί ως η πλέον κατάλληλη.

 

3. Επιλογή θέσεως (εκτός κοιτάσματος) και τρόπου απορρίψεως των στείρων υλικών, καθώς και των άλλων στερεών απορριμμάτων.

 

Αιτούμενη έκταση, τρόποι αποθέσεως, εναλλακτικές λύσεις:

 

α. Δυνατότητα πληρώσεως παρακειμένων παλαιών εκμεταλλεύσεων.

β. Δυνατότητα πληρώσεως χώρων εντός τής περιοχής μη ορατών από κύρια χαρακτηριστικά σημεία.

γ. Δυνατότητα αποθέσεως μέρους ή όλων των υλικών εκτός τού δάσους ή τής δασικής εκτάσεως.

δ. Δυνατότητα εσωτερικής αποθέσεως των στείρων και απορριμμάτων.

 

4. Αναγκαίο οδικό δίκτυο

 

Αναγκαίο οδικό δίκτυο (μόνιμο και προσωρινό). Επισήμανση του δικτύου στο χάρτη (παράγραφος VI. 7.1.4). Περιγραφή των απαιτουμένων επεμβάσεων κατά την (Εκσκαφές, κοπή δένδρων, διαμορφώσεις κ.λ.π.). Διάρκεια τού δικτύου.

 

5. Μέθοδος κατεργασίας, εμπλουτισμού και περαιτέρω κατεργασίας.

 

Σύντομη περιγραφή τής μεθόδου ή των μεθόδων που θα χρησιμοποιηθούν. Η περιγραφή να συνοδεύεται από τα σχετικά διαγράμματα ροής και την αναλυτική περιγραφή των στερεών, υγρών και αερίων αποβλήτων (ποιοτικά και ποσοτικά ανά μονάδα χρόνου).

 

6. Εγκαταστάσεις.

 

Θέση, έκταση, περίγραμμα (εκτός κοιτάσματος). Πρέπει να δίνεται η περιγραφή των εγκαταστάσεων όπως και οι ανάγκες σε επιφάνεια και η επισήμανση των σε χάρτη ανάλογης με την έκταση κλίμακας.

 

Η μελέτη να παρέχει στοιχεία για τις ανάγκες σε έκταση, ιδιαίτερα για λίμνες καθιζήσεως ή διακράτησης των αποβλήτων ή άλλων τεχνικών έργων που προβλέπονται στην πλήρη ανάπτυξη τής εγκαταστάσεως όπως και εναλλακτικοί χώροι και λύσεις. Η δυνατότητα αποθέσεως αποβλήτων εκτός δασικής εκτάσεως θα πρέπει να αναφέρεται.

 

6.1. Κύριες και βοηθητικές εγκαταστάσεις

 

Γραφεία, μονάδες κατεργασίας, αποθήκες (εκρηκτικών, καυσίμων υλικών κ.λ.π.) μηχανουργεία, αντλιοστάσια, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας).

 

6.2. Οικισμός.

 

Εγκαταστάσεις διαμονής, χώροι αναψυχής κ.λ.π.

 

Για τις εγκαταστάσεις διαμονής προσωπικού θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες για τον τύπο των κατοικιών και τούς βοηθητικούς χώρους π.χ. μαγειρεία και χώρους διαθέσεως λυμάτων.

 

6.3. Τυχόν εγκαταστάσεις, συγκρατήσεις και επεξεργασία αποβλήτων ή λυμάτων.

 

Περιγραφή των εγκαταστάσεων αυτών αν υπάρχουν ή προβλέπονται και να αναφερθεί ή δυνατότητα ανακυκλώσεως των υγρών αποβλήτων μετά την κατεργασία και τον καθαρισμό τους.

 

7. Ανάγκες και τρόπος καλύψεως σε νερό για τη λειτουργία τού έργου. Ανάγκες σε ποσότητα, διάρκεια και τρόπο προμήθειας σε νερό.

 

8. Εκτίμηση τής χρονικής διάρκειας τής επεμβάσεως.

 

9. Μέτρα προστασίας εκτός των αντιμετωπιζόμενων από τις κείμενες διατάξεις.

 

Να αναφερθούν τα διάφορα μέτρα προστασίας αναγκαία για την περιοχή έναντι πυρκαϊάς και εντόνων μετεωρολογικών φαινομένων.

 

VI. Αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

 

Η φάση αυτή της μελέτης είναι εκείνη που θα μας δώσει το βαθμό και το μέγεθος τής προκαλούμενης αλλοιώσεως από την εκμετάλλευση, ή λατομική δραστηριότητα και συγχρόνως θα διαφανεί ή προσπάθεια προλήψεως και αποκαταστάσεως τού περιβάλλοντος.

 

Κατά συνέπεια η σαφής περιγραφή των θεμάτων τού μέρους αυτού μαζί με την εποπτικότερη παρουσίασή των θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής αντιλήψεως για το τι μέριμνα λαμβάνεται για το δασικό περιβάλλον και θα βοηθήσει στο καλύτερο, οικολογικότερο και οικονομικότερο τρόπο αποκαταστάσεως.

 

1. Μέριμνα για τον περιορισμό ή αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων στο δάσος ή τη δασική έκταση κατά τη διάρκεια δημιουργίας έργων υποδομής.

 

Να γίνει περιγραφή των μέτρων που θα ληφθούν κατά τη διάνοιξη δρόμων, διαμόρφωση πλατειών, προσπέλαση προς το κοίτασμα, για την αποφυγή ή περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων.

 

2. Προτεινόμενη διαμόρφωση χώρου επεμβάσεως.

 

2.1. Διαμόρφωση τού χώρου εξορύξεως (κατά τη διάρκεια τής εκμεταλλεύσεως ή και μετά το πέρας των εργασιών).

 

Κατά το αρχικό στάδιο εξορύξεως και για λόγους αισθητικής προσαρμογής στην περίπτωση επιφανειακών απολήψεων, θα πρέπει τα άκρα τής περιμέτρου τού χώρου επεμβάσεως να μην έχουν γεωμετρικά σχήματα (ευθύγραμμα) αλλά κατά το δυνατόν ακανόνιστα, ώστε καθ` όλη τη διάρκεια (πολλάκις δεκαετία) τής εκμεταλλεύσεως να μην υπάρχει αισθητή αλλοίωση τού τοπίου, αλλά να γίνεται προσαρμογή, έτσι ώστε ο χώρος να εμφανίζεται σαν φυσικό διάκενο.

 

Να περιγραφεί η δυνατότητα δημιουργίας βαθμίδων στα πρανή εκσκαφής, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει και αποκατάστασή τους με επίθεση χώματος και φύτευση.

 

2.2. Να αναφερθεί η δυνατότητα για πλήρωση με άλλα αδρανή υλικά τού ορύγματος και να αποδίδονται τόσο οι ποσότητες πού θα απαιτηθούν όσο και η ποιότητά τους (δηλαδή γεωλογικό υλικό, ασβεστόλιθοι κ λ.π.).

 

Απουσία υλικών αδρανών (στείρων κ.λ.π.) να το ενδεχόμενο πληρώσεως με άλλα υλικά γεγονός που πρέπει να αναφέρεται (ποσότητα τρόπος προμήθειας κ.λ.π.).

 

2.3. Επικάλυψη των πληρωθέντων κενών με φυτική γη ή άλλα κατάλληλα υλικά για φύτευση.

 

2.4. Δυνατότητα χρησιμοποιήσεως του χώρου εκμεταλλεύσεως (μετά το πέρας των εργασιών) με κατάλληλη διαμόρφωση, για άλλες χρήσεις (κατοικίες, αναψυχή, κ.λ.π.).

 

3. Διαμόρφωση χώρου αποθέσεως των στείρων, στερεών απορριμμάτων και τής φυτικής γης.

 

3.1. Εναπόθεση του εδαφικού υλικού χωριστά από τα στείρα για τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής της.

 

Να αναφερθεί η θέση αποθέσεως και η ποσότητα του εδαφικού υλικού αποκαλύψεως που θα επαναχρησιμοποιηθεί κατά την αποκατάσταση.

 

Συνιστάται όπως το επιφανειακό χώμα συντηρείται και μάλιστα να αναμιγνύεται με τη χαμηλή βλάστηση αποκαλύψεως δηλαδή έδαφος και θάμνοι ή φρύγανα δεδομένου ότι κατά την επαναχρησιμοποίηση θα έχει και περισσότερη οργανική ουσία και σπόροι φυτών θα υπάρχουν.

 

3.2. Εναπόθεση των στείρων και στερεών απορριμμάτων σε κατάλληλες θέσεις (όπως αναφέρονται στην παράγραφο V.3.).

 

3.3. Κατασκευή τοίχων αντιστηρίξεως εφόσον τούτο απαιτείται ή συλλεκτήριων τάφρων για τη συγκέντρωση υδάτων απορροής, από τα στείρα και στερεά απόβλητα.

 

4. Εργασίες αποκαταστάσεως χώρου επεμβάσεως, κατά φάσεις εφόσον τούτο είναι δυνατόν.

 

4.1. Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

 

Να γίνει μια σύντομη ανάλυση στο τι αποσκοπούν τα έργα της αποκαταστάσεως.

 

4.2. Γεωμεταβολές

 

Να περιγραφούν οι ειδικές επεμβάσεις για αλλαγή φόρμας, μεταφοράς χώματος, δημιουργία νέων ή διαμόρφωση των παλαιών γεωσχηματισμών.

 

4.3. Τρόποι επαναφοράς τής βλαστήσεως

 

Να περιγραφεί ο τρόπος διαμορφώσεως των προς αποκατάσταση επιφανειών καλλιέργειας του εδάφους, εμπλουτισμός με λιπάσματα, δυνατότητα αρδεύσεως, συντηρήσεως, κατάλληλα είδη φυτών για την περιοχή μεγέθη, τρόποι φυτεύσεως ή σποράς, ποσότητες (φυτευτικός σύνδεσμος), τρόποι μίξεως των φυτεύσεων.

 

4.4. Δημιουργία πράσινης ζώνης προστασίας

 

Η δημιουργία πράσινης ζώνης αναφέρεται στην προσπάθεια άμεσης αποκαταστάσεως θέσεων λιγότερο αλλοιωθεισών, με την άμεση φύτευσή τους, μαζί με την έναρξη εκμεταλλεύσεως για ζώνη προστασίας.

 

Εδώ συνιστάται η κατά θέσεις διατήρηση τής υφισταμένης βλαστήσεως, ώστε να υπάρχει και αισθητή μείωση τού οπτικού αποτελέσματος και είδη - σπορείς - της φυτικής βλαστήσεως να υπάρξουν.

 

4.5. Μηχανικά μέσα για την αποκατάσταση.

 

Να αναφερθούν τα προς χρήση για αποκατάσταση μηχανικά μέσα (εκσκαφείς, σπορείς κ.λ.π.).

 

4.6. Τρόποι συντηρήσεως

 

Τρόποι συντηρήσεως των προς αποκατάσταση επιφανειών π.χ. περιφράξεις, αρδεύσεις, λιπάνσεις, προσωπικό κ.α. κατά τη διάρκεια τής λειτουργίας του έργου και μετά το πέρας του.

 

4.7. Χρονοδιάγραμμα Εργασιών Αποκαταστάσεως.

 

5. Κόστος αποκαταστάσεως

 

Αναλυτικό και συνολικό κόστος
Κόστος συντηρήσεως
Ανάλυση τιμών αποκαταστάσεως

 

Να γίνει ανάλυση πλήρης του κόστους αποκαταστάσεως, μερικό και συνολικό ύψος δαπάνης και κόστους συντηρήσεως κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας τού έργου.

 

6. Δημιουργία υποδομής αποκαταστάσεως, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο.

 

6.1. Αποθήκευση και εξεύρεση εδαφών

 

6.2. Δημιουργία ιδίων φυτωρίων.

 

6.3. Έρευνες για επάρκεια σε νερό.

 

7. Παρουσίαση στοιχείων αντιμετωπίσεως των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

7.1. Χάρτες κλίμακας

 

Για κάτω των 500 στρεμμάτων 1:5.000 ή μεγαλύτερης κλίμακας
Για άνω των 500 στρεμμάτων 1:20.000

 

Με τις προτεινόμενες επεμβάσεις αποκαταστάσεως:

 

7.1.1. Εκμεταλλεύσεις και αποθέσεις των στείρων και στερεών αποβλήτων.

 

7.1.2. Φυτεύσεις με τα προτεινόμενα είδη χρωματισμένα σύμφωνα με το πρότυπο τής Γενικής Διεύθυνσης Δασών όπως και οι μέθοδοι (βαθμίδες, λάκκοι κ.λ.π.).

 

7.1.3. Γεωμεταβολές (επιχωματώσεις, επιστρώσεις κ.λ.π.).

 

7.1.4. Δίκτυο οδικό προσωρινό και μόνιμο.

 

7.1.5. Αρδευτικά δίκτυα ή εγκαταστάσεις

 

7.2. Χάρτες ανάλογης κλίμακας ως άνω με τη χρονική προτεραιότητα αποκαταστάσεως με χρώματα.

 

8. Να αναφερθούν λεπτομερώς και αιτιολογημένα τόσο οι τυχόν δυσχέρειες όσο και η νέα τεχνολογία που προτείνεται για αποκατάσταση του περιβάλλοντος που θα αλλοιωθεί.

 

(2) Ειδικότερα διευκρινίζονται τα ακόλουθα σημεία, όσον αναφορά την συμπλήρωση των προδιαγραφών και υποβολή τής μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον:

 

1. Οι παρούσες προδιαγραφές διακρίνονται σε δυο μέρη, Α' Μέρος για την έρευνα και Β' Μέρος για την εκμετάλλευση, εφόσον σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι μεταλλευτικές και λατομικές εργασίες διακρίνονται σε δύο στάδια, έρευνας και εκμεταλλεύσεως.

 

2. Μετά το πέρας ερευνητικών εργασιών, για τις οποίες έχει θεωρηθεί η σχετική μελέτη (Α` Μέρος Προδιαγραφών):

 

α. αν ο ενδιαφερόμενος δεν συνεχίσει στο στάδιο τής εκμεταλλεύσεως υποχρεούται σε αποκατάσταση του τοπίου, σύμφωνα με τη μελέτη και τους τυχόν όρους της.

 

β. αν συνεχίσει στο στάδιο της εκμεταλλεύσεως υποχρεούται στην εκπόνηση και υποβολή τού Β' Μέρους τής μελέτης, όπου θα περιληφθούν όλες οι υποχρεώσεις από το στάδιο τής έρευνας.

 

3. Το καθένα από τα ζητούμενα στις Προδιαγραφές στοιχεία για το Α' και Β' Μέρος τής μελέτης θα συμπληρώνεται εφόσον υπάρχει σχετικό αντικείμενο.

 

4. Σε περίπτωση πρόσθετων ή απρόβλεπτων επεμβάσεων λόγω ειδικών συνθηκών, πέραν αυτών που προβλέπονται στις θεωρημένες μελέτες για έρευνα ή εκμετάλλευση σε σημείο που να ανατρέπουν ουσιαστικά τη μελέτη, θα υποβάλλεται για θεώρηση συμπληρωματική μελέτη με τα νέα στοιχεία.

 

5. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις ερευνητικών εργασιών:

 

α. με γεωτρήσεις (εκτός των γεωτρήσεων για την έρευνα πετρελαίου) δεν απαιτείται η συμπλήρωση των παραγράφων V 2. V1.2.2., 2.3., 3., 4. και 5.

 

β. μικράς κλίμακας όπου ο όγκος του εξορυσσόμενου υλικού δεν ξεπερνά στο σύνολό του τα 200 m3 δεν απαιτείται η συμπλήρωση των παραγράφων V1. 4 και 5.

 

6. Οι μελέτες θα συντάσσονται και υπογράφονται από Μηχανικό Μεταλλείων και Δασολόγο ή και άλλους ειδικούς επί τού θέματος επιστήμονες.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήναι, 19-08-1980

 

Οι Υπουργοί

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.