Απόφαση 188343/16 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Προσόντα Ενεργειακών Ελεγκτών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι ενεργειακοί έλεγχοι διενεργούνται από τους Ενεργειακούς Ελεγκτές, οι οποίοι εντάσσονται στις αντίστοιχες τάξεις Α, Β, Γ, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 του νόμου 4342/2015, και στην παράγραφο 1 του άρθρου 17 του νόμου 4342/2015, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 48 του νόμου 4409/2016.

 

2. Σχετικά με την αναγνώριση της επαγγελματικής εμπειρίας των μηχανικών για την κατάταξη τους στις τάξεις Β και Γ, θεσπίζεται ισοδύναμο καθεστώς επαγγελματικών προσόντων μέσω συστήματος συλλογής βαθμών. Οι βαθμοί δύναται να συλλεχθούν σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

 

Περιγραφή βαθμών

Βαθμοί

Μέγιστο όριο βαθμών

Αποδεδειγμένη εμπειρία σε ενεργειακούς ελέγχους σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση Δ6/Β/11038/1999 (ΦΕΚ 1526/Β/1999)

2 ανά έργο

8

Μελετητικό πτυχίο Β' Τάξης για την κατηγορία μελετών 14

 

0.5

Μελετητικό πτυχίο Γ Τάξης για την κατηγορία μελετών 14

 

1

Επιτυχής ολοκλήρωση των κατωτέρω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων πιστοποίησης/ εκπαίδευσης: Association of Energy Engineers - certified energy auditor international (CEA-I) Association of Energy Engineers - certified energy manager international (CEM-I) Greek-German Chamber of Commerce and Industry -European Energy Manager (EuREM) ASHRAE - Building Energy Assessment Professional Certification (BEAP) IRCA Certified Course - Energy Management Systems Auditor/Lead Auditor Training Course Energy Institute -Advanced Energy Manager (AEM) Energy Institute - Chartered Energy Manager, καθώς και άλλα προγράμματα πιστοποίησης/εκπαίδευσης ενεργειακών ελεγκτών/διαχειριστών που διεξάγονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και τον ΕΛΟΤ.

 

2

Αποδεδειγμένη εμπειρία, εφαρμογή ή πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.

2 ανά έργο

6

Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης σε κτίρια του τριτογενούς τομέα με συνολικά αθροιζόμενη επιφάνεια μεγαλύτερη των 3000 m2 και κατ' ελάχιστον εμβαδόν προσμετρούμενου πιστοποιητικού 300 m2

1.5

1.5

Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης σε κτίρια με συνολικά αθροιζόμενη επιφάνεια μεγαλύτερη των 2.000 m2

1

1

Συμμετοχή σε Ενεργειακό Έλεγχο 1ης κατηγορίας

0.5 ανά έργο

2.5

Συμμετοχή σε Ενεργειακό Έλεγχο 2ης κατηγορίας

1 ανά έργο

5

Συμμετοχή σε Ενεργειακό Έλεγχο 3ης κατηγορίας

1.5 ανά έργο

7.5

 

3. Για την ένταξη στην Τάξη Ενεργειακών Ελεγκτών Β' απαιτούνται κατ' ελάχιστον 7 βαθμοί.

 

4. Για την ένταξη στην Τάξη Ενεργειακών Ελεγκτών Γ, απαιτούνται κατ' ελάχιστον 9 βαθμοί.

 

5. Τα ανωτέρω επαγγελματικά προσόντα επικαιροποιούνται κατόπιν εισήγησης από τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

6. Τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας ή βεβαιώσεις έργου της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του παρόντος ελέγχονται από τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

7. Για τους ασκούντες τους ενεργειακούς ελέγχους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκειμένου να ασκήσουν την εν λόγω επαγγελματική δραστηριότητα στη χώρα μας, αρμόδιο όργανο για την πιστοποίηση της άσκησης της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του προεδρικού διατάγματος 38/2010.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.