Απόφαση 34628/85 - Άρθρο 6

Κεφάλαιο 3.6: Συνθήκες εργασίας προσωπικού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

3.6.1 Γενικά

 

Εννοείται ότι η διάταξη της εγκατάστασης, ο τύπος της εγκατάστασης και ο εγκατεστημένος εξοπλισμός, όπως επίσης και οι μέθοδοι λειτουργίας έχουν γίνει σύμφωνα με τις σχετικές παραγράφους αυτού του κανονισμού και ότι όλοι οι ελληνικοί κανονισμοί περί συνθηκών εργασίας και υγιεινής έχουν ακολουθηθεί. Η αναφορά επομένως γίνεται μόνο για τους παράγοντες εκείνους που έχουν ιδιαίτερη σημασία στη βιομηχανία πετρελαίου, ή στους οποίους μπορεί να αποδοθεί ιδιαίτερη σπουδαιότητα όσον αφορά την ασφάλεια και άνεση του προσωπικού.

 

3.6.2 Πρώτες βοήθειες.

 

Πρέπει να υπάρχουν ευκολίες παροχής πρώτων βοηθειών σύμφωνα με τον αριθμό των υπαλλήλων και εργατών και τη φύση της εργασίας. Ο εξοπλισμός πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση και πρέπει να είναι υπό την ευθύνη ενός αρμόδιου ατόμου.

 

Σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει ένα δωμάτιο πρώτων βοηθειών.

 

3.6.3 Ιατρική βοήθεια, ασθενοφόρο.

 

Πρέπει να υπάρχουν άμεσες διευκολύνσεις βάσει των οποίων να γίνεται άμεσα κλίση για ιατρική βοήθεια ή για ασθενοφόρο. Οι αριθμοί των τηλεφώνων και οι διευθύνσεις των ιατρών, των υπηρεσιών ασθενοφόρων και νοσοκομείων πρέπει να είναι αναρτημένα σε ευδιάκριτη θέση στους σταθμούς πρώτων βοηθειών και στα δωμάτια, στο τηλεφωνικό κέντρο και στα γραφεία.

 

3.6.4 Επέμβαση έκτακτης ανάγκης

 

(α) Εάν κάποιο άτομο προβληθεί από αναθυμίαση ή νέφος προϊόντος και λιποθυμήσει πρέπει να οδηγηθεί στον καθαρό αέρα. Πρέπει να εξασφαλισθεί ότι δεν υπάρχει εμπόδιο για τη διέλευση του αέρα και πρέπει να διατηρείται αναπνέων, ακόμη και με τεχνητή αναπνοή εάν είναι ανάγκη.

 

Πρέπει να κληθεί ιατρική βοήθεια αμέσως.

 

(β) Ένας ανάλογος αριθμός υπαλλήλων πρέπει να εκπαιδεύεται στην τεχνητή αναπνοή και στη θεραπεία προσώπων που έχουν υποστεί ηλεκτροπληξία (ηλεκτρικό σοκ).

 

(γ) Πρέπει επίσης, να εξετασθεί και η προμήθεια εξοπλισμού επαναφοράς στη ζωή με την προϋπόθεση ότι ένα αρμόδιο άτομο μπορεί να τον χειριστεί.

 

3.6.5 Εισπνοή αναθυμιάσεων και νέφος προϊόντων

 

(α) Πρέπει να δοθεί προσοχή στην αποφυγή περιττής εισπνοής αναθυμιάσεων πετρελαιοειδών (σχετική παράγραφος 1.2.2 (β)).

 

(β) Ένας χειριστής που πρέπει να ανέβει στην οροφή δεξαμενής εναποθήκευσης είναι επόμενο να αναπνέει βαθιά και γρήγορα κατά την άφιξη του και επομένως πρέπει να αναπαυθεί για σύντομο χρονικό διάστημα έως ότου η αναπνοή του επανέλθει στο φυσιολογικό ρυθμό προτού ανοίξει το στόμιο μέτρησης. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, δειγματοληψίας ή λήψης θερμοκρασιών, το κεφάλι πρέπει να απομακρύνεται για να αποφεύγεται ή απ' ευθείας εισπνοή πάνω από το στόμιο. (Σχετική παράγραφος 3.4.5 (δ) (vi)).

 

(γ) Το άτομο δεν πρέπει να κατέρχεται πάνω στην οροφή μιας δεξαμενής με πλωτή οροφή που βρίσκεται 2 m κάτω από το υψηλότερο σημείο της δεξαμενής, εκτός εάν φέρει συσκευή αναπνοής παροχής αέρα και φέρει ζώνη ασφαλείας με σωσίβιο σχοινί με συνεχή παρακολούθηση άλλου ατόμου που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της δεξαμενής.

 

Μάσκες του τύπου κανίστρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

 

Οι εργασίες καταμέτρησης πρέπει να εκτελούνται από το ψηλότερο σημείο της δεξαμενής. (Σχετική παράγραφος 3.4.5 (δ) (vii)).

 

Εάν είναι απαραίτητο να αντληθεί προϊόν από τη δεξαμενή μέχρι το σημείο που η οροφή θα σταθεί πάνω στα υποστηρίγματα της, κανείς δεν επιτρέπεται να βρίσκεται πάνω στην οροφή εκτός από περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω της πιθανότητας συσσώρευσης αναθυμιάσεων σε υψηλή συγκέντρωση εξ αιτίας αυτής της εργασίας.

 

3.6.6 Χειρωνακτικές εργασίες

 

Δεν πρέπει να ζητηθεί από άτομο να σηκώσει να μεταφέρει ή να μετακινήσει φορτίο που μπορεί να του προξενήσει τραυματισμό. Πρέπει να δίνονται οδηγίες για τις σωστές μεθόδους διακίνησης και ανύψωσης με ιδιαίτερη προσοχή για τις χειρωνακτικές εργασίες.

 

3.6.7 Μόλυνση με πετρελαιοειδή

 

(α) Η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη επαφή του δέρματος με πετρελαιοειδή πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι το δυνατό. (Σχετική παράγραφος 1.2.2 (γ)).

 

Ο ρουχισμός που έχει εμποτιστεί με πετρελαιοειδή πρέπει να αποβάλλεται αμέσως. Τα μολυσμένα μέρη του σώματος πρέπει να πλυθούν πολύ καλά με σαπούνι και νερό. Ο ρουχισμός αυτός πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται προτού χρησιμοποιηθεί ξανά.

 

(β) Σε περίπτωση που πετρελαιοειδές καταποθεί από ατύχημα, το άτομο μπορεί να διατρέξει σοβαρό κίνδυνο. Δεν πρέπει να προκληθεί εμετός, αλλά πρέπει αμέσως να κληθεί ιατρός.

 

3.6.8 Μολυβδούχο πετρελαιοειδές.

 

Όταν καθαρίζονται ή επισκευάζονται δεξαμενές που σε κάποιο χρόνο περιείχαν μολυβδούχο πετρελαιοειδές πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανονισμοί των κατασκευαστών του μολυβδούχου υλικού, σχετικά με τις απαραίτητες προφυλάξεις (σχετική παράγραφος 3.8.2 (α)).

 

Όταν χρησιμοποιούνται μολυβδούχα υλικά στην παραγωγή άλλων προϊόντων πετρελαιοειδών όπως τα λιπαντικά, πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στη διακίνηση και χρησιμοποίηση τους.

 

3.6.9 Θερμαινόμενα προϊόντα

 

Κατά τη διακίνηση θερμαινόμενων προϊόντων ή εξοπλισμού που περιέχει η μεταφέρει θερμαινόμενα προϊόντα, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις κατά των εγκαυμάτων, πρέπει το προσωπικό όταν είναι ανάγκη να φορά το κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό.

 

3.6.10 Ραδιενεργά υλικά.

 

Η χρήση οργάνων που περιέχουν ραδιενεργά ισότοπα εξαπλώνονται.

 

Οιαδήποτε τέτοια χρήση πρέπει να αναφέρεται στην αρμόδια Αρχή σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις και διατάξεις.

 

Σε περίπτωση που εγκατασταθούν όργανα που περιέχουν ραδιενεργά υλικά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά επαφή με τα όργανα αυτά και πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα προστατευτικά μέτρα, όπως η θωράκιση ή η εξ αποστάσεως απομόνωση ανάλογα με τις υποδείξεις των προμηθευτών του εξοπλισμού.

 

Αυτές οι υποδείξεις ισχύουν επίσης και για τη χρήση οιωνδήποτε φορητών ραδιενεργών πηγών που χρησιμοποιούνται για έλεγχο των συγκολλήσεων.

 

Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο τα εγκεκριμένα και κατάλληλα θωρακισμένα εξαρτήματα.

 

3.6.11 Υγιεινή.

 

(α) Ευκολίες πλυσίματος, πόσιμο νερό, υγιεινή:

 

Πρέπει να παρέχονται κατάλληλες ευκολίες για πλύσιμο, πόσιμο νερό και υγιεινή.

 

(β) Εξυπηρέτηση ρουχισμού:

 

Πρέπει να παρέχονται μέσα που να εξυπηρετούν τη φύλαξη και το στέγνωμα του ρουχισμού.

 

(γ) Καθαριότητα:

 

Ο χώρος πρέπει να διατηρείται καθαρός και τακτοποιημένος. (σχετική παράγραφος 3.4.10).

 

(δ) Εξαερισμός:

 

Ο γενικός εξαερισμός πρέπει να είναι κατάλληλος για την άνεση και την παραμονή, αλλά όταν υπάρχει παρουσία αναθυμιάσεων, νέφους, κονιορτού πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή (Σχετικά παράγραφοι 3.7 και 3.8).

 

(ε) Θερμοκρασία:

 

Ο εσωτερικός χώρος πρέπει να διατηρείται σε τέτοια θερμοκρασία ώστε να παρέχει δεκτά πρότυπα άνεσης για την υγεία και την αποδοτικότητα των προσώπων που εργάζονται εκεί.

 

(ζ) Χώροι φαγητού:

 

Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη χώρων φαγητού.

 

3.6.12 Προστατευτικός εξοπλισμός του προσωπικού.

 

(α) Προστατευτικά κράνη:

 

Εκεί όπου υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της κεφαλής πρέπει να παρέχεται προστατευτικό κράνος και να φοριέται.

 

Πρέπει επίσης να υπάρχουν και κατάλληλες προειδοποιητικές πινακίδες.

 

(β) Προστατευτικά γυαλιά:

 

Εκεί όπου υπάρχει κίνδυνος για έκθεση των οφθαλμών σε κινδύνους πρέπει να παρέχονται κατάλληλη προστατευτικά γυαλιά και να φοριούνται. Πρέπει επίσης να υπάρχουν και οι κατάλληλες πινακίδες.

 

(γ) Φόρμες:

 

Όταν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του σώματος πρέπει να δίνονται ολόσωμες φόρμες από κατάλληλο υλικό. Υποδείξεις για προστατευτικό ρουχισμό για τον καθαρισμό των δεξαμενών δίνονται στο Κεφάλαιο 3.8.

 

(δ) Γάντια:

 

Όπου χρειάζεται, πρέπει να δίνονται γάντια κατάλληλα για την εργασία.

 

(ε) Υπόδηση:

 

Πρέπει να φοριούνται υποδήματα κατάλληλου τύπου.

 

Ο τύπος υποδήματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο ολίσθησης σε επιφάνειες όπου μπορεί να έχει εκχυθεί προϊόν, τους σπινθήρες που προκαλούνται από προεξέχοντα καρφιά κουμπιά ή μεταλλικά άκρα υποδημάτων, τα φορτία στατικού ηλεκτρισμού στον άνθρωπο (σχετική παράγραφος 1.3.3) και την πιθανότητα τραυματισμού των δακτύλων από αντικείμενα που πιθανόν να πέσουν ή κατά τη διακίνηση συσκευασιών.

 

3.6.13 Αναπνευστικές συσκευές.

 

(α) Τύπος παροχής αέρα με ανοικτό σωλήνα:

 

Η απλούστερη μορφή αναπνευστικής συσκευής είναι του τύπου παροχής αέρα με ανοικτό σωλήνα η οποία αποτελείται από μια μάσκα για το πρόσωπο με σωλήνα αναπνοής όχι μεγαλύτερο από 9 m μήκος και όχι λιγότερο από 20 mm εσωτερική διάμετρο.

 

Αυτή η συσκευή μπορεί να είναι αρκετή για τις πλέον απλές εργασίες μικρής χρονικής διάρκειας, αλλά πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η μάσκα του προσώπου βρίσκεται σε αρνητική πίεση και επομένως πρέπει να εφαρμόζει καλά. Η προσπάθεια αναπνοής αυξάνεται, επομένως αυτός ο τύπος δεν ενδείκνυται για βαριά εργασία.

 

Ο σωλήνας μπορεί να φθαρεί από την επαφή με προϊόντα πετρελαιοειδών.

 

(β) Τύπος θετικής πίεσης με τοπικούς φυσητήρες ή ανεμιστήρες:

 

Ο τύπος θετικής πίεσης της αναπνευστικής συσκευής με ενσωματωμένους φυσητήρες ή ανεμιστήρες στην οποία ο αέρας αντλείται από άλλο άτομο έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, αλλά απαιτεί την παρουσία ενός επί πλέον ατόμου.

 

Ο φυσητήρας μπορεί να κινείται με κινητήρα αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει περιπλοκές για την προστασία κατά της πυρκαγιάς.

 

(γ) Τύπος θετικής πίεσης με αεροσυμπιεστή σε απόσταση:

 

Ένας πιο ικανοποιητικός συνδυασμός είναι η τύπου θετικής πίεσης αναπνευστική συσκευή με αεροσυμπιεστή από απόσταση και σωλήνα αέρα με εσωτερική διάμετρο όχι μικρότερη από 6 mm. Το σύστημα τροφοδοτείται με αέρα μέσω κατάλληλων φίλτρων από αεροσυμπιεστή ο οποίος βρίσκεται σε μη επικίνδυνη περιοχή. Η μάσκα του προσώπου είναι σε πολύ χαμηλή πίεση. Το άτομο διατηρείται δροσερότερο και η αναπνοή δεν γίνεται δυσκολότερη, αλλά η διάταξη αυτή απαιτεί να σύρεται ένας σωλήνας αέρα γύρω από τη θέση εργασίας.

 

(δ) Στόμια εισαγωγής αέρα:

 

Τα στόμια εισαγωγής αέρα όλων των τύπων αναπνευστικών συσκευών που περιγράφονται στις παραγράφους 3.6.13 (α), (β) και (γ) πρέπει να τοποθετούνται στην αντίθετη πλευρά του ανέμου και εκεί όπου δεν θα απορροφηθεί μολυσμένος αέρας.

 

Πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μη τοποθετούνται κοντά σε εξάτμιση μηχανών εσωτερικής καύσης.

 

(ε) Τύποι αναπνευστικών συσκευών με δοχείο πεπιεσμένου αέρα:

 

Η αναπνευστική συσκευή με δοχείο πεπιεσμένου αέρα είναι απλή στη χρήση της και δίνει στο άτομο ελευθερία κινήσεων παρά το γεγονός ότι το πέρασμα από την ανθρωποθυρίδα μπορεί να είναι δύσκολο. Τέτοια συσκευή θα πρεπε να χρησιμοποιείται μόνο για επιθεώρηση ή εργασία μικρής διάρκειας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τύποι τέτοιας συσκευής που διαρκούν για μια ώρα σε συνθήκες βαριάς εργασίας.

 

(ζ) Τύπος αναπνευστικής συσκευής με δοχείο οξυγόνου:

 

Η αναπνευστική συσκευή με δοχείο οξυγόνου είναι επικίνδυνη εκτός εάν γίνεται συχνή ειδική εκπαίδευση, στη χρήση της και η παροχή οξυγόνου σε επικίνδυνες ατμόσφαιρες προσθέτει νέο κίνδυνο. Αυτός ο τύπος αναπνευστικής συσκευής δεν συνιστάται.

 

(η) Αναπνευστήρες τύπου κανίστρου:

 

Η χρήση αναπνευστήρων τύπου κανίστρου δεν συνιστάται εκτός από περιπτώσεις εξωτερικού καθαρισμού της δεξαμενής. (Σχετική παράγραφος 3.8.1 (β)).

 

(θ) Δεν παρέχουν επαρκή προστασία έναντι υψηλών συγκεντρώσεων τοξικών αερίων και επίσης δίνουν μια μη πραγματική αίσθηση ασφάλειας.

 

Οι αναπνευστήρες τύπου κανίστρου πρέπει να χρησιμοποιούνται και να συντηρούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

 

(ι) Εκπαίδευση και συντήρηση:

 

Όλα τα άτομα που πρέπει να χρησιμοποιούν αναπνευστικές συσκευές πρέπει να εκπαιδεύονται πλήρως για τη χρήση τους.

 

Όλες οι αναπνευστικές συσκευές πρέπει να επιθεωρούνται και να συντηρούνται από αρμόδια άτομα.

 

3.6.14 Εργασία σε επικίνδυνους ή περιορισμένους χώρους

 

(α) Όταν πρέπει να γίνει εργασία σε επικίνδυνο ή περιορισμένο χώρο όπου υπάρχει πιθανότητα παρουσίας επικίνδυνων αναθυμιάσεων, ή ανεπάρκεια οξυγόνου, η εργασία θα πρεπε να γίνει μόνο κατόπιν έκδοσης άδειας. (Σχετική παράγραφος 3.7.8).

 

(β) Η άδεια πρέπει να υποδεικνύει τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν και επίσης κατάλληλα μέτρα πυρόσβεσης. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο έλεγχος της ατμόσφαιρας η χρήση μιας αναπνευστικής συσκευής και όπου είναι εφικτό μια ζώνη ασφαλείας που να συνδέεται με σωσίβιο σχοινί.

 

Κάθε εργάτης που εργάζεται σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να επιβλέπεται και πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμοι αρκετοί άνδρες που να τραβήξουν τον εργάτη αν παραστεί ανάγκη.

 

(γ) Τα άτομα που χρησιμοποιούνται για τέτοια εργασία πρέπει να εκπαιδεύονται στη χρήση αναπνευστικών συσκευών και στον υπόλοιπο εξοπλισμό ασφάλειας και να έχουν εξοικειωθεί με τις μεθόδους εφαρμογής τεχνητής αναπνοής.

 

3.6.15 Αναφορές ατυχημάτων.

 

Τα ατυχήματα πρέπει να αναφέρονται αμέσως και να καταγράφονται. (Σχετική παράγραφος 3.4.11).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.