Απόφαση 34628/85 - Άρθρο 8

Κεφάλαιο 3.8: Απαερίωση και καθαρισμός των δεξαμενών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

3.8.1 Απαερίωση των δεξαμενών.

 

(α) Γενικά:

 

Η απαερίωση δεξαμενής που περιείχε πτητικούς υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται το προσωπικό, που εισέρχεται μέσα στις δεξαμενές, από τους κινδύνους ασφυξίας και δηλητηρίασης από τοξικές ουσίες και πριν από την έναρξη της εργασίας και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της, να προστατεύεται από τις συνθήκες εκείνες που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς ή έκρηξης.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να εκτελούνται οι ανάλογοι έλεγχοι και η εργασία να εκτελείται υπό την άμεση εποπτεία αρμοδίου προσώπου.

 

Η απαερίωση και ο καθαρισμός των δεξαμενών είναι εργασίες αλληλένδετες και δεν πρέπει να αρχίζει εργασία είτε καθαρισμού, είτε απαερίωσης των δεξαμενών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και η σειρά των εργασιών και για τις δύο περιπτώσεις (σχετική παράγραφος 3.8.2).

 

(β) Τοξικότητα:

 

(i) Μπορούν να υπάρξουν τοξικές επιδράσεις από την εισπνοή, απορρόφηση ή είσοδο στο στομάχι υδρογονανθράκων ή μολυβδούχων καταλοίπων ή στερεών ή υγρών, η αερίων, ή από υδρόθειο σε αδιύλιστα πετρελαιοειδή.

 

(ii) Το προσωπικό που εισέρχεται στις δεξαμενές στις οποίες παραμένουν κατάλοιπα από προϊόντα που περιέχουν οργανική ένωση μολύβδου πρέπει να προστατεύεται απόλυτα από την εισπνοή, απορρόφηση ή διείσδυση στο στομάχι μολυβδούχου μίγματος και θα μπορούσε να επηρεασθεί από την εισπνοή αερίου που έχει εναπομείνει ακόμα και τότε που η ιλύς και η σκουριά έχουν απομακρυνθεί.

 

Σε αυτές τις δεξαμενές πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος μόνον όταν φέρεται πλήρης αναπνευστική προσωπίδα, κατά προτίμηση του τύπου που τροφοδοτείται με αέρα, ένα κάλυμμα ή κράνος και πλήρης προστατευτικός ρουχισμός και αυτό πρέπει να συνεχισθεί ακόμα και μετά την επίτευξη συνθηκών απαερίωσης (σχετικά παράγραφοι 3.6.12 και 3.6.13).

 

Είναι πιθανό να υπάρχει παρουσία επικίνδυνων συγκεντρώσεων τοξικών αερίων ακόμα και όταν η δεξαμενή δεν περιείχε ποτέ μολυβδούχο προϊόν, αλλά είχε γεμιστεί με μηχανήματα που είχαν κατάλοιπα μολυβδούχων προϊόντων. (Σχετική παράγραφος 3.8.2 (α)).

 

(iii) Ο αέρας πρέπει κατά προτίμηση να παρέχεται μέσω ενός συμπιεστού που να είναι τοποθετημένος αντίθετα προς τη φορά του ανέμου. Η είσοδος του αέρα στον αεροσυμπιεστή πρέπει να είναι τοποθετημένη μόνον εκεί όπου μπορεί να τραβήξει καθαρό αέρα. (Σχετική παράγραφος 3.6.13 (δ)).

 

(iv) Έξω από τη δεξαμενή, μια αναπνευστική συσκευή τύπου κανίστρου προσφέρει επαρκή προστασία, μέσα στην καθορισμένη περιοχή εργασίας, χωρίς άλλες ιδιαίτερες απαιτήσεις (σχετικά παράγραφοι 3.8.1 (η) και 3.6.13 (η)).

 

(γ) Πνιγμός από ασφυξία:

 

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται αναπνευστική συσκευή με τροφοδοσία αέρα πρέπει να δίνεται προσοχή ακόμα και εάν έχει επιτευχθεί κατάσταση απαερίωσης και μη τοξικότητας, εάν η περιεκτικότητα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μέσα στη δεξαμενή έχει πέσει κάτω του 18% (σχετική παράγραφος 1.2.2 (α)).

 

(δ) Κατώτερα και ανώτερα όρια ανάφλεξης:

 

(i) Οι αναθυμιάσεις των πετρελαιοειδών είναι εύφλεκτες σε αναλογίες μεταξύ περίπου 1% και 8% του όγκου που καταλαμβάνουν στον αέρα. Εάν υπάρχει αέριο λιγότερο από 1% ή περισσότερο από 8% το μείγμα θα είναι αντίστοιχα πολύ πτωχό ή πολύ πλούσιο για καύση.

 

Οι αριθμοί 1% και 8% είναι γνωστοί σαν το κατώτερο και ανώτερο όριο ανάφλεξης (σχετική παράγραφος 1.2.3 (γ)).

 

(ii) Παρά το γεγονός ότι οι δεξαμενές περιέχουν πλούσιο μείγμα αερίου δεν πρέπει κανονικά να εισέρχονται σε αυτές άτομα ακόμα και όταν χρησιμοποιείται αναπνευστική συσκευή με τροφοδοσία αέρα και ανάλογος ρουχισμός. Μπορεί όμως, να υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η είσοδος, αλλά μόνο με ειδική εξουσιοδότηση. Με τέτοιες συνθήκες η συσσώρευση αερίων μπορεί να πέσει εντός των εύφλεκτων ορίων δημιουργώντας επικίνδυνη κατάσταση που γίνεται πιο επικίνδυνη από την είσοδο προσωπικού που φορά αναπνευστικές συσκευές με τροφοδοσία αέρος, ο οποίος να διαφύγει μέσα στη δεξαμενή. (Σχετική παράγραφος 3.7.2 (β) (i)).

 

(ε) Μέτρηση συγκέντρωσης αερίων:

 

(i) Η ποσότητα ατμών καυσίμου στο μείγμα αέρα - ατμών καυσίμου μπορεί να μετρηθεί με ένα ουσιαστικά ασφαλή μετρητή καύσης αερίων. Οι κλίμακες του μετρητή καύσης αερίων διαβαθμίζονται μεταξύ 0-100% του κατώτερου ορίου ανάφλεξης.

 

Παραδείγματος χάρη μια ένδειξη 50% δείχνει 50% του κατώτερου ορίου ανάφλεξης για υλικό του οποίου το κατώτερο όριο ανάφλεξης είναι 1%.

 

Τέτοιο μείγμα περιέχει 0,5% αέρια πετρελαιοειδούς.

 

Μια ένδειξη 10 της κλίμακας αντιπροσωπεύει 10% του κατώτερου ορίου ανάφλεξης που αντιστοιχεί σε 0.1% συγκέντρωση αερίων.

 

(ii) Το όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της περιεκτικότητας των αερίων, πρέπει να είναι εγκεκριμένης σχεδίασης, πρέπει να ελέγχεται τακτικά για ακρίβεια και πρέπει να γίνεται χρήση του, μόνο από αρμόδιο άτομο.

 

Όταν υπάρχει πιθανότητα παρουσίας αλκυλομολυβδούχων ατμών, πρέπει να χρησιμοποιείται ένας μετρητής καύσης αερίων που δεν είναι ευαίσθητος στην επίδρασή τους. (Σχετικό παράρτημα Δ).

 

(ζ) Συνθήκες εργασίας σε δεξαμενές πετρελαιοειδών:

 

Εκτός από τις ειδικές προφυλάξεις που είναι απαραίτητες για την προστασία από τους κινδύνους τοξικότητας που αναφέρονται στην παράγραφο 3.8.1 (β) και τους κινδύνους ασφυξίας που αναφέρονται στην παράγραφο 3.8.1 (γ), ο πίνακας 3.6 δίνει υποδείξεις για τη σύγκριση της συγκέντρωσης των αερίων με τις αντίστοιχες συνθήκες εργασίας.

 

Πίνακας 3.6: Συνθήκες εργασίας σε δεξαμενές πετρελαιοειδών

Μέγιστη ένδειξη της κλίμακας μετρητή καύσης αερίων

Πραγματική ποσοστιαία αναλογία κατ' όγκο πετρελαιοειδούς αερίων (όταν το κατώτερο όριο ανάφλεξης είναι 1%)

Συνθήκες εργασίας

Κάτω του 1

Κάτω του 0,01%

Ασφαλής για εργασία ατόμων μέσα σε απαλλαγμένες από μόλυβδο δεξαμενές χωρίς αναπνευστικές συσκευές και για γυμνά φώτα και για εξοπλισμό που παράγει σπίθα ή φλόγα.

Μεταξύ 1 και 4

0,01 - 0,04

Ασφαλής για εργασία ανθρώπων μέσα σε απαλλαγμένες από μόλυβδο και χωρίς κατάλοιπα δεξαμενές χωρίς αναπνευστικές συσκευές για σύντομο χρονικό διάστημα. Μη ασφαλής για εργασία εν θερμώ.

Μεταξύ 4 και 10

0,04 - 0,1

Επιτρέπεται η είσοδος χωρίς μάσκα για την εκτέλεση ψυχρών εργασιών και για σύντομο χρονικό διάστημα. Για εργασία πέραν της 1 ώρας πρέπει να χρησιμοποιείται αναπνευστική συσκευή.

Μεταξύ 10 και 25

0,1 - 0,25

Επιτρέπεται η είσοδος αλλά με αναπνευστική συσκευή για την εκτέλεση ψυχρών εργασιών.

Άνω του 25%

Άνω του 0,25

Ανασφαλής για είσοδο ανθρώπων εκτός εάν είναι υπό εξαιρετικές περιστάσεις με ειδική εξουσιοδότηση (Σχετικά παράγραφοι 3.7.2 (β) (ι) και 3.8.1 (δ) (ii)).

 

(η) Διαδρομή αερίων:

 

Οι ατμοί των υδρογονανθράκων είναι βαρύτεροι του αέρα και ενώ διαλύονται σχετικά εύκολα είναι αρκετά αποτελεσματικά από ελαφρό άνεμο, μπορεί να δημιουργηθεί εύφλεκτη συσσώρευση μέσα σε περιορισμένες περιοχές σε συνθήκες νηνεμίας. Ο μεγάλος όγκος του μίγματος αέρα και ατμών υδρογονανθράκων, ο οποίος μπορεί να ελευθερωθεί στις εργασίες απαερίωσης σε συνθήκες νηνεμίας μπορεί να μεταφερθεί πολύ μακρύτερα από τα όρια των συνηθισμένων αποστάσεων ασφαλείας.

 

Κατά το χαρακτηρισμό της περιοχής, της γειτνιάζουσας με τις δεξαμενές, που χαρακτηρίζεται σαν ανασφαλής για είσοδο χωρίς αναπνευστική συσκευή (η περιοχή εργασίας ή η επηρεαζόμενη περιοχή, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες και η κατεύθυνση του ανέμου ή η δυσκολία διασποράς του εύφλεκτου αερίου σε περίπτωση άπνοιας. Αυτό πρέπει να καθορισθεί με την τοποθέτηση σε υψηλή στάθμη ή θέση ενός ανεμοδείκτη ή σημαίας. Από την περιοχή αυτή πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι πιθανές πηγές ανάφλεξης και η πηγή αέρα που απαιτείται για την αναπνευστική συσκευή πρέπει να τοποθετείται σε θέση αντίθετη στη φορά του ανέμου. (Σχετικά παράγραφοι 3.8.1 (β) (iii) και 3.6.13 (δ)). Αυτή η περιοχή εργασίας πρέπει να διαγράφεται καθαρά και να αναρτώνται προειδοποιητικές πινακίδες.

 

(θ) Διαδικασία για απαερίωση:

 

(i) Για τον σκοπό της επίτευξης της μέγιστης δυνατής διασποράς, πρέπει να εκπέμπεται το αέριο όσο το δυνατό σε υψηλότερη στάθμη.

 

Τα συστήματα καθοδικής προστασίας πρέπει να αποσυνδέονται 24 ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών. Οι ακόλουθες αναφερόμενες υποδείξεις αφορούν τους διάφορους τύπους δεξαμενών.

 

(ii) Υπέργειες κατακόρυφες δεξαμενές σταθερής οροφής, πρέπει να ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

 

(1) Η δεξαμενή πρέπει να εκκενωθεί από το προϊόν.

 

(2) Όλες οι σωληνώσεις πρέπει να αποσυνδεθούν από τη δεξαμενή, οι βαλβίδες και τα ανοικτά άκρα των σωλήνων πρέπει να φραχτούν.

 

Όλες οι σωληνωτές υποδοχές ή αγωγοί που συνδέονται με τη δεξαμενή για μέτρηση ή άλλες διατάξεις οργάνων, πρέπει να αποσυνδέουν. Εάν υπάρχουν τοποθετημένοι αρθρωτοί βραχίονες προβοσκίδες, στη δεξαμενή πρέπει να χαμηλώσουν και να αποστραγγιστούν.

 

(3) Οι ανθρωποθυρίδες της οροφής πρέπει να ανοίξουν προς την ατμόσφαιρα.

 

(4) Η δεξαμενή πρέπει να εξαεριστεί τελείως κατά προτίμηση με ένα εκχυτήρα αέρα τοποθετημένο στην ανθρωποθυρίδα της οροφής αντίθετα με τη φορά του ανέμου εάν υπάρχει περιορισμένος αέρας ή ατμός ή με τη χρήση ενός ανεμιστήρα που να λειτουργεί με αλεξίφλογο ηλεκτρικό κινητήρα ή με πεπιεσμένο αέρα. Ο αγωγός του εκχυτήρα αέρα πρέπει να χαμηλωθεί προς τον πυθμένα της δεξαμενής και να αποτελείται από τέτοιο υλικό που να μην επιτρέπει τη δημιουργία φορτίων στατικού ηλεκτρισμού ή να έχει εξοπλισμό που να επιτυγχάνεται εύκολα η διασπορά του. Εναλλακτικά μπορούν να τοποθετηθούν οθονικές ανεμοδόχοι πάνω από την ανθρωποθυρίδα με κατεύθυνση προς τον άνεμο αλλά προτιμάται ο μηχανικός εξαερισμός.

 

Όπου η δεξαμενή έχει μόνο μια ανθρωποθυρίδα οροφής μπορεί να τοποθετηθεί ένας εκχυτήρας αέρα, και όταν αυτός λειτουργεί, να ανοίγουν τμηματικά οι ανθρωποθυρίδες του περιβλήματος που βρίσκονται αντίθετα στον άνεμο και να ανοίγονται οι βαλβίδες για να επιτρέπουν τη διείσδυση του αέρα.

 

(5) Ο εξαερισμός πρέπει να συνεχισθεί μέχρι οι έλεγχοι με το μετρητή καύσης αερίων που έχουν ληφθεί σε χαμηλή στάθμη μέσω της ανθρωποθυρίδας της οροφής, να δείχνουν συνεχώς 4% της κλίμακας ή λιγότερο.

 

Σ' αυτό το σημείο τα καλύμματα των ανθρωποθυρίδων του περιβλήματος πρέπει να αφαιρεθούν τελείως. Καθυστερείται η αφαίρεση αυτή μέχρι να επιτευχθεί το παραπάνω όριο οπότε η πιθανότητα εκροής αερίου, σε μεγάλη περιεκτικότητα από τη χαμηλή στάθμη μειώνεται.

 

(6) Τώρα μπορεί να μπει στη δεξαμενή αρμόδιο άτομο κατάλληλο ενδεδυμένο, για επιθεώρηση μόνο, που θα φέρει αναπνευστική συσκευή παροχής αέρα, (σχετικά παράγραφοι 3.6.13 και 3.8.1 (β)). Ο εξαερισμός πρέπει να συνεχισθεί, καθώς και οι αναγνώσεις με το μετρητή καύσης αερίων, μέχρις ότου σε αρκετά μέρη της δεξαμενής, οι ενδείξεις είναι ουσιαστικά μηδενικές για χρονική περίοδο πάνω από 30 λεπτά, με ιδιαίτερη επιμονή σε περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα για συσσώρευση αερίων π.χ. είσοδος σε σωληνώσεις, αρθρωτούς βραχίονες, φρεάτια αποστράγγισης. Η επιθεώρηση δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε ενέργεια ή εισαγωγή, μέσα στη δεξαμενή, εξοπλισμού που έχει πιθανότητα να προκαλέσει εστία ανάφλεξης και γίνεται με σταματημένο τον εκχυτήρα αέρα.

 

(7) Σε αυτό το σημείο η δεξαμενή μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για είσοδο ατόμων παρά το γεγονός ότι η παρουσία και η αναταραχή της ιλύος μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες. (Σχετική παράγραφος 3.8.2 (β) (ii) (12)).

 

Εξαιτίας του συντελεστή αυτού δεν πρέπει να γίνεται εργασία εν θερμώ, σε δεξαμενή που περιέχει και κατάλοιπα.

 

(8) Ο εξαερισμός πρέπει να διακοπεί σε περίπτωση ηλεκτρικής θύελλας ή κατά τη διάρκεια περιόδων όπου οι συνθήκες που έχουν ληφθεί υπόψη για το χαρακτηρισμό της περιοχής, σαν περιοχής εργασίας χωρίς αναπνευστική συσκευή, (σχετική παράγραφος 3.8.1 (η)) δεν μπορούν να τηρηθούν.

 

(9) Οι δεξαμενές που έχουν απαλλαγεί από αέρια πρέπει να ελέγχονται συχνά με μετρητή καύσης αερίων αλλά όχι λιγότερο από δύο φορές ημερησίως για να επιβεβαιώνεται ότι διατηρούνται, μέσα στα ληφθέντα υπόψη όρια περιεκτικότητας αερίων, καθ' όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης της εργασίας.

 

(10) Όλες οι αναπνευστικές συσκευές, οι προσωπίδες, οι εύκαμπτοι σωλήνες ο ρουχισμός και άλλα παρόμοια προστατευτικά εξαρτήματα πρέπει να ελέγχονται τακτικά και επιμελώς και να διατηρούνται αρχεία ως προς τη χρήση τους.

 

(11) Ειδικά για τις δεξαμενές που περιέχουν οργανικά μολυβδούχα κατάλοιπα, πρέπει να παρέχονται σε όλο το προσωπικό, επαρκείς ευκολίες για πλύσιμο και αλλαγή ρουχισμού.

 

(iii) Δεξαμενές πλωτής οροφής: Η χρήση εξαερισμού από την οροφή για διασπορά του μεγαλύτερου μέρους των αερίων δεν εφαρμόζεται σε αυτό το τύπο δεξαμενής και πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ανθρωποθυρίδες του περιβλήματος. Παρόλα αυτά, ισχύουν οι ίδιες συνθήκες που αναφέρθηκαν λεπτομερώς για τις δεξαμενές σταθερής οροφής. Η κινητή οροφή πρέπει να υποστηρίζεται από τα κάθετα στηρίγματα που θα είναι στη θέση της επέκτασης, αλλά μέσα ώστε να διευκολύνουν τον εξαερισμό και εν συνεχεία την είσοδο ατόμων μετά την απαερίωση.

 

Πρέπει να δίνεται προσοχή για να διαπιστωθεί ότι οι οπές αποστράγγισης των καθέτων αυτών στηριγμάτων είναι καθαρές και ότι τα στηρίγματα δεν περιέχουν υγρό προϊόν. Η χρήση οθονικών ανεμοδόχων σε αυτό τον τύπο δεξαμενών συχνά δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αλλά ο εξαερισμός μπορεί αισθητά να επιταχυνθεί με ανεμοδόχους κατάλληλου υλικού στις ανθρωποθυρίδες των πλευρών ή με τη χρήση ανεμιστήρων ή εκχυτήρων. Ο έλεγχος για τη συγκέντρωση των αερίων πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το χώρο της δεξαμενής που βρίσκεται πάνω από την κινητή οροφή και μέσα στη σχεδία. Οι σχεδίες ή τα διπλά καταστρώματα πρέπει να ανοίγονται και να εξαερίζονται και όλοι αυτοί οι χώροι πρέπει να ελέγχονται ξεχωριστά με το μετρητή καύσης αερίων.

 

Τα συστήματα αποστράγγισης του νερού πρέπει να ανοίγονται και να πλένονται και να επιβεβαιώνεται ότι έχουν καθαρισθεί από το προϊόν.

 

Στην πλωτή οροφή η τοποθέτηση των συστημάτων εξαερισμού γίνεται από ανθρώπους που φορούν μάσκα αέρος, ενώ μετά την τοποθέτηση δεν επιτρέπεται η είσοδος στην πλωτή οροφή.

 

(iv) Οριζόντιες δεξαμενές: Μετά την αποστράγγιση των οριζόντιων δεξαμενών από το περιεχόμενο τους όσο το δυνατόν πληρέστερα, οι σύνδεσμοι των σωληνώσεων πρέπει να αποσυνδεθούν και να αφαιρεθούν τα καλύμματα των ανθρωποθυρίδων. Για τη διευκόλυνση της αφαίρεσης του προϊόντος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νερό σαν μέθοδο έκπλυσης. (Σχετική παράγραφος 3.8.2 (β) (ii)(11)). Όλα τα στόμια πρέπει να ανοιχθούν και ο εξαερισμός να βοηθηθεί, όπου είναι δυνατό, με μηχανικά μέσα ή με τη χρήση οθονικών ανεμοδόχων. Η είσοδος σε διαμέρισμα δεξαμενής πολλών διαμερισμάτων μπορεί να επιτραπεί μόνο όταν τα γειτονικά διαμερίσματα έχουν εκκενωθεί και απαλλαγεί από τα αέρια.

 

(v) Για θαμμένες ή απόλυτα σκεπασμένες με χώμα δεξαμενές πρέπει, να τηρούνται οι ίδιες γενικές προφυλάξεις που έχουν καθορισθεί και για τις δεξαμενές σταθερής οροφής, αλλά είναι σημαντικό ο εξαερισμός να συμπεριλαμβάνει τους θαλάμους προσπέλασης, τις βαλβίδες των θαλάμων, ή τις σήραγγες, και τον εξοπλισμό των δεξαμενών. Αυτά τα τμήματα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και στη διαδικασία ελέγχου.

 

3.8.2 Καθαρισμός δεξαμενών.

 

(α) Δεξαμενές που περιείχαν μολυβδούχο πετρελαιοειδές Κατηγορίας Ι:

 

(i) Οι δεξαμενές που περιείχαν μολυβδούχο πετρελαιοειδές Κατηγορίας Ι απαιτούν ειδική μεταχείριση και οι υποδείξεις που έχουν δοθεί από τους κατασκευαστές του μολυβδούχου μίγματος σχετικά με τη διαδικασία και τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να υιοθετούνται, πρέπει να τηρούνται αυστηρά (σχετική παράγραφος 3.6.8). Οι δεξαμενές που περιέχουν ή κάποια στιγμή περιείχαν μολυβδούχο προϊόν, πρέπει εφεξής πάντα να φέρουν προειδοποιητικές πινακίδες κοντά σ' όλες τις ανθρωποθυρίδες (όταν είναι ανοικτές).

 

(ii) Το προσωπικό που εργάζεται, ανά πάσα στιγμή, σε τέτοιες δεξαμενές πρέπει να είναι εξοπλισμένο με πλήρη προστατευτικό ρουχισμό, μπότες και γάντια, αναπνευστική συσκευή παροχής αέρα με αναπνευστήρα πλήρους προσώπου, κάσκα ή κράνος ή μια αυτοτελή ενδυμασία. (Σχετική παράγραφος 3.6.13).

 

Σε θερμά κλίμακα ή σε θερμό καιρό, μια ενδυμασία εξοπλισμένη με μονάδα κλιματισμού παρέχει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όλος ο ρουχισμός και ο εξοπλισμός πρέπει να καθαρίζεται πλήρως μετά την αναχώρηση από τη δεξαμενή και πρέπει να παρέχονται ευκολίες έκπλυσης και αλλαγής ενδυμασίας, πριν από τις διακοπές για γεύμα ή πριν από την αναχώρηση από τις εγκαταστάσεις.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ρουχισμός πρέπει να αλλαχτεί τελείως. Το προσωπικό που έχει απασχοληθεί με μολυβδούχα προϊόντα κατά τον καθαρισμό της δεξαμενής πρέπει να εξετάζεται ιατρικά κατά τακτά χρονικά διαστήματα και να τηρείται αρχείο της φυσικής του κατάστασης.

 

(iii) Η συσσωρευμένη σκουριά, οι φολίδες και η ιλύς που προέρχονται από την εργασία καθαρισμού πρέπει να διακινούνται μόνο σε υγρά κατάσταση τόσο στη δεξαμενή όσο και κατά την απομάκρυνση από αυτή. Η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατασκευαστών του μολυβδούχου μίγματος, κατά προτίμηση με την ταφή της μολυβδούχου σκόνης ή τη βιομηχανική επανακύκλωση (σε ελεγχόμενες συνθήκες ή με χημική επεξεργασία).

 

(iv) Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται οι υποδείξεις της παραγράφου 3.8.2 (β) που ακολουθεί.

 

(β) Δεξαμενές που περιείχαν πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι ή ΙΙ:

 

(i) Εάν η δεξαμενή περιείχε μολυβδούχο πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι οι υποδείξεις της παραγράφου 3.8.2 (α) πρέπει να ακολουθούνται συγχρόνως με τις υποδείξεις της παραγράφου 3.8.2 (β).

 

(ii) Όταν ο καθαρισμός μιας δεξαμενής προϋποθέτει είσοδο του προσωπικού και η δεξαμενή δεν μπορεί να απαεριωθεί απόλυτα και να διατηρηθεί σ' αυτή την κατάσταση σ' όλη τη διάρκεια της εργασίας, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προφυλάξεις:

 

(1) Ο καθαρισμός πρέπει να εκτελεσθεί με τη συνεχή εποπτεία ενός αρμόδιου προσώπου.

 

(2) Πρέπει, από τη δεξαμενή, να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο εύφλεκτο υγρό και κατάλοιπα, με σύστημα άντλησης κλειστού κυκλώματος.

 

Το περιεχόμενο της δεξαμενής που εναπομένει, πρέπει να αποστραγγιστεί μέσω των κεντρικών αγωγών και των αγωγών αποστράγγισης και κατόπιν οι αγωγοί αυτοί όπως και οιεσδήποτε άλλες σωληνώσεις να φραχτούν (τυφλωθούν). Εάν είναι ανάγκη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εύκαμπτοι σωλήνες και κατάλληλες ασφαλείς φορητές αντλίες.

 

Μπορεί επίσης, να είναι χρήσιμη και η έκπλυση με νερό προς τα σημεία αποστράγγισης. Το άδειασμα με το χέρι ή το καθάρισμα με σπόγγους πρέπει να αποφεύγεται. Η συσσωρευμένη σκουριά, οι φολίδες και τα κατάλοιπα που προέρχονται από τις εργασίες καθαρισμού πρέπει να διακινούνται σε υγρή κατάσταση, τόσο μέσα στη δεξαμενή όσο και μετά την απομάκρυνση τους από τη δεξαμενή.

 

Πρέπει να απορρίπτονται κατά τρόπο ασφαλή, και εάν πρόκειται να φυλαχθούν μέσα στην εγκατάσταση, πρέπει να κλεισθούν σε κιβώτια που κλείνουν κατάλληλα και φέρουν ανάλογη πινακίδα. (Σχετική παράγραφος 3.8.2 (α) (iii) για τη σκουριά, τις φολίδες ή τα κατάλοιπα των δεξαμενών που περιείχαν μολυβδούχο πετρελαιοειδές Κατηγορίας Ι).

 

(3) Η δεξαμενή πρέπει να διατηρείται εξαεριζόμενη όσο το δυνατόν καλύτερα κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού, αφήνοντας τις ανθρωποθυρίδες του περιβλήματος και της οροφής ανοικτές και χρησιμοποιώντας ένα εκχυτήρα αέρα ή οθονικές ανεμοδόχους όπου αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί. (Σχετική παράγραφος 3.8.1 (θ)).

 

(4) Το προσωπικό που μπαίνει στη δεξαμενή πρέπει να εξοπλίζεται με κατάλληλες αναπνευστικές συσκευές (σχετική παράγραφος 3.6.13) και προστατευτικό ρουχισμό, κατάλληλο για τη φύση της εργασίας και την κατάσταση της δεξαμενής. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εργασιών πρέπει να υπάρχει συνεχής εποπτεία από αρμόδιο άτομο, που θα είναι εξοπλισμένο με αναπνευστική συσκευή η οποία θα του επιτρέπει να μπει αμέσως, εάν παραστεί ανάγκη. (Σχετική παράγραφος 3.6.14).

 

(5) Η χρονική περίοδος κατά την οποία το προσωπικό επιτρέπεται να μείνει μέσα στη δεξαμενή εξαρτάται από τις συνθήκες της περιοχής, αλλά συνιστάται σε καμιά περίπτωση, να μην υπερβαίνει τη μιάμιση ώρα, με διακοπή μισής ώρας πριν από την επάνοδο μέσα στη δεξαμενή. Η παραμονή μέσα στη δεξαμενή δεν πρέπει, παρόλα αυτά να υπερβαίνει το όριο ασφαλείας που ισχύει για τον τύπο της αναπνευστικής συσκευής που χρησιμοποιείται. (Σχετική παράγραφος 3.6.13 (ε)).

 

(6) Πρέπει να παρέχονται επαρκείς ευκολίες πλυσίματος. Ο ρουχισμός σε περίπτωση που οιοδήποτε τμήμα του έχει διαβραχεί πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως, να πλυθεί και να στεγνωθεί προτού ξαναφορεθεί.

 

(7) Η αναπνευστική συσκευή πρέπει να εξετάζεται, να ελέγχεται, να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται σε κάθε περίπτωση πριν από τη χρήση.

 

Πρέπει να εφαρμόζει καλά στον άνθρωπο που θα τη χρησιμοποιήσει και να διατηρείται σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

 

(8) Ο εξοπλισμός φωτισμού πρέπει να είναι χωρίς καλώδια, ή να λειτουργεί με μπαταρίες ή με γεννήτρια που περιστρέφεται με στρόβιλο πεπιεσμένου αέρα, και που είναι εγκεκριμένος για χρήση στη Ζώνη 1, ή για τον καθαρισμό δεξαμενών, από την αρμόδια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη γι' αυτή την πιστοποίηση. (Σχετική παράγραφος 3.10.1).

 

Πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο μηχάνημα επαναφοράς στη ζώνη στον τόπο εργασίας και καθ' όλη τη διάρκειά της, όπως επίσης και εξαρτήσεις ασφαλείας με σωσίβια σχοινιά. (Σχετική παράγραφος 3.6.14).

 

(10) Πρέπει επίσης, να υπάρχουν διαθέσιμοι κοντά στην περιοχή εύκαμπτοι σωλήνες νερού και πυροσβεστήρες, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

 

(11) Όπου χρησιμοποιείται νερό ως βοήθημα για την απαερίωση ή για τις εργασίες καθαρισμού, πρέπει να αντλείται σε δεξαμενή για ακάθαρτα νερά για να κατακαθίσει ή να περνά μέσω ενός διαχωριστήρα πετρελαιοειδών, υπό ελεγχόμενες συνθήκες ροής, όπου το προϊόν μπορεί να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του νερού.

 

(12) Εάν βρεθεί ότι, λόγω της αναταραχής των κατάλοιπων, η συγκέντρωση των αερίων έχει υπερβεί τα καθορισμένα όρια η εργασία πρέπει να διακόπτεται και ο εξαερισμός να συνεχίζεται έως ότου οι συγκεντρώσεις αυτές μειωθούν αρκετά.

 

(13) Η απαερίωση ή ο καθαρισμός κατακόρυφων δεξαμενών με τη χρήση ατμού δεν πρέπει να επιτρέπεται, εκτός εάν είναι απαραίτητο για βαριά πετρελαιοειδή ή πίσσα κ.λ.π., λόγω της πιθανότητας δημιουργίας φορτίων στατικού ηλεκτρισμού. Για μικρά δοχεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατμός χαμηλής πίεσης εάν εισάγεται σε ποσότητες κατάλληλες για να ανεβάσουν και να διατηρήσουν την εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον στους 75 οC.

 

(iii) Οι δεξαμενές εναποθήκευσης περιορισμένου μεγέθους, τα σιδηροδρομικά βυτιοφόρα οχήματα και τα βυτιοφόρα αυτοκίνητα, μπορούν να καθαριστούν εύκολα με εξοπλισμό που είναι τοποθετημένος εξωτερικά και λειτουργεί έξω από τη δεξαμενή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να τηρούνται οι προφυλάξεις που υποδεικνύονται στην παράγραφο 3.8.2 (β) (iii) (1), και στην παράγραφο 3.8.2 (α) (iii) που αφορά τη διάθεση των μολυβδούχων καταλοίπων. (Σχετική παράγραφος 3.2.8.3).

 

(γ) Δεξαμενές που περιείχαν πετρελαιοειδές Κατηγορίας iii:

 

Κατά τον καθαρισμό δεξαμενών που περιείχαν υπόλειμμα βαρέων πετρελαιοειδών είναι προτιμότερο να εκτελείται ένας προκαταρκτικός καθαρισμός με την κυκλοφορία ελαφρότερου διυλίσματος, όπως είναι το ελαφρό πετρελαιοειδές (diesel) σαν διαλυτικό.

 

Υπό την προϋπόθεση ότι οι δεξαμενές πετρελαιοειδούς Κατηγορίας iii έχουν επαρκή εξαερισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού, και ότι το προσωπικό που απασχολείται εκεί φέρει την κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία, δεν είναι απαραίτητες ειδικές προφυλάξεις. Εάν όμως, πρόκειται να γίνει εργασία εν θερμώ πρέπει να τηρηθούν οι ανάλογες προφυλάξεις. (Σχετική παράγραφος 3.7.9 (γ) (iii) και το Παράρτημα Δ).

 

(δ) Αφαίρεση της οροφής δεξαμενής:

 

Είναι δύσκολο να καθαριστούν τα κατάλοιπα του πετρελαιοειδούς από την κάτω επιφάνεια μιας οροφής δεξαμενής. Γι αυτό επιβάλλεται όταν μια οροφή πρόκειται να αφαιρεθεί με σκοπό τοποθέτησης νέας οροφής ή διάλυσης, να χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι εργασίας εν ψυχρώ.

 

3.8.3 Ηλεκτρολογικά.

 

(α) Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός:

 

(i) Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, πρέπει να είναι σύμφωνος με την παράγραφο 3.10.1.

 

(ii) Κανένας ηλεκτρικός εξοπλισμός, εκτός από τον εξοπλισμό φωτισμού που είναι σύμφωνος με την παράγραφο 3.8.2 (β) (ii) (8), δεν πρέπει να μεταφέρεται μέσα στη δεξαμενή ή στο χώρο προσπέλασης ή στο χώρο των βαλβίδων ή της βοηθητικής σήραγγας, της δεξαμενής.

 

(β) Γείωση:

 

(ι) Επειδή η ροή υγρού μέσω σωληνώσεων μπορεί να δημιουργήσει φορτία στατικού ηλεκτρισμού, όλες οι σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν εκτάκτως ή μονίμως για αέρα, για νερό ή ατμό, καθώς και οι σωληνώσεις και οι εύκαμπτοι σωλήνες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του προϊόντος πρέπει να γεφυρωθούν με τη δεξαμενή και να έχουν γείωση. (Σχετική παράγραφος 1.3.4).

 

(ii) Οι μηχανικοί φυσητήρες και ανεμιστήρες απαγωγής πρέπει να γεφυρώνονται με τη δεξαμενή και να έχουν γείωση.

 

(γ) Καθοδική προστασία:

 

Εάν εφαρμόζεται καθοδική προστασία για μια δεξαμενή η σωλήνωση, πρέπει να αποσυνδέεται σύμφωνα με την παράγραφο 3.8.1 (θ) (1).

 

3.8.4 Επιπρόσθετοι κίνδυνοι κατά την εργασία σε δεξαμενές

 

Επιπρόσθετα με τους κινδύνους που προέρχονται από πυρκαγιά, έκρηξη, τοξικές συνθήκες ή ασφυξία, πρέπει να δοθεί προσοχή για την προφύλαξη από τα παρακάτω. (Σχετική παράγραφος 3.7.2 (β)).

 

(i) Πτώση του πλαισίου της οροφής, εσωτερικών εξαρτημάτων της δεξαμενής, εργαλείων ή άλλων αντικειμένων, πάνω στους ανθρώπους που εργάζονται στη δεξαμενή.

(ii) Πτώσεις από ικριώματα, σκάλες, κλίμακες και πλατφόρμες, μόνιμες ή προσωρινές.

(iii) Ολισθήσεις σε υγρές ή ελαιώδεις επιφάνειες, συγκρούσεις ή παραπατήματα σε αντικείμενα, σε εσωτερικά δεξαμενής, ανεπαρκώς φωτισμένα.

(iv) Ανεπαρκή ή ελαττωματικά εργαλεία ή εξοπλισμός.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.