Απόφαση 4927/18

Απόφαση 4927/2018: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέου του κελύφους του εργοστασίου Χυμών και Πούλπας του βιομηχανικού συγκροτήματος Βέρμιο-Νάουσα και της πλινθόκτιστης καμινάδας (πύργος) του εργοστασίου, που βρίσκονται στην περιοχή Κοπανού Ναούσης φερομένων ως ιδιοκτησίας ΔΕΛΚΟΦ ανώνυμη εταιρεία και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησής τους


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 4927/2018: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέου του κελύφους του εργοστασίου Χυμών και Πούλπας του βιομηχανικού συγκροτήματος Βέρμιο-Νάουσα και της πλινθόκτιστης καμινάδας (πύργος) του εργοστασίου, που βρίσκονται στην περιοχή Κοπανού Ναούσης φερομένων ως ιδιοκτησίας ΔΕΛΚΟΦ ανώνυμη εταιρεία και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησής τους, (ΦΕΚ 20/ΑΑΠ/2018), 06-02-2018.

 

Η Υφυπουργός Εσωτερικών

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις:

 

α) Του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού, για την Προστασία Αρχιτεκτονικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

 

β) Του προεδρικού διατάγματος 358/1986 (ΦΕΚ 158/Α/1986) Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα του άρθρου 2 παράγραφος δ (α)α), που αναφέρονται στο χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέων ή οικισμών ή τμημάτων αυτών ως παραδοσιακών.

 

γ) Των προεδρικών διαταγμάτων 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α/2015) και 123/2016 (ΦΕΚ 208/Α/2016) περί σύστασης και μετονομασίας υπουργείων.

 

δ) Το προεδρικό διάταγμα 73/2015 (ΦΕΚ 116/Α/2015) Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.

 

ε) Του προεδρικού διατάγματος 125/2016 (ΦΕΚ 210/Α/2016) Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.

 

στ) Του προεδρικού διατάγματος 141/2017 (ΦΕΚ 180/Α/2017) Οργανισμός Υπουργείου Εσωτερικών.

 

2. Της με αριθμό 39324/2016 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ 3959/ Β'/09-12-2016), Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

 

3. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 1080/29-11-2013 πρακτικό της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου Νάουσας (9η συνεδρίαση/2911-2013).

 

4. Η από 23-01-2017 αιτιολογική έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), που αφορά στον χαρακτηρισμό ως διατηρητέου του κελύφους του εργοστασίου Χυμών και Πούλπας του βιομηχανικού συγκροτήματος Βέρμιο-Νάουσα και της πλινθόκτιστης καμινάδας (πύργος) του εργοστασίου, που βρίσκονται στην περιοχή Κοπανού Ναούσης φερομένων ως ιδιοκτησίας ΔΕΛΚΟΦ ανώνυμη εταιρεία και στον καθορισμό ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης τους.

 

5. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 2026/16/23-01-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), με το οποίο κοινοποιείται η προαναφερθείσα αιτιολογική έκθεση.

 

6. Η με αριθμό πρωτοκόλλου (ΥΠΕΣ) 664/23.02.2017 ένσταση του Κωνσταντίνου Αποστόλου, νομίμου εκπρόσωπου της ΔΕΛΚΟΦ ανώνυμη εταιρεία ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής, κατά της από 23-01-2017 αιτιολογικής έκθεσης.

 

7. Η από 14-11-2017 εξέταση της παραπάνω ένστασης από την υπηρεσία.

 

8. Η από 07-12-2017 ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μακεδονίας - Θράκης (πρακτικό 8/07-12-2017/θέμα 1°), για το χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των στοιχείων του θέματος, αποφασίζουμε:

 

1. Απορρίπτουμε την με αριθμό πρωτοκόλλου (ΥΠΕΣ) 664/23-02-2017 ένσταση του Κωνσταντίνου Αποστόλου, νομίμου εκπρόσωπου της ΔΕΛΚΟΦ ανώνυμη εταιρεία ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής, κατά της από 23-01-2017 αιτιολογικής έκθεσης.

 

2. Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέα το κέλυφος του εργοστασίου Χυμών και Πούλπας του βιομηχανικού συγκροτήματος Βέρμιο-Νάουσα και την πλινθόκτιστη καμινάδα (πύργος) του εργοστασίου, που βρίσκονται στην περιοχή Κοπανού Ναούσης φερομένων ως ιδιοκτησίας ΔΕΛΚΟΦ ανώνυμη εταιρεία, όπως φαίνονται διαγραμμισμένα στο τοπογραφικό διάγραμμα της υπ' αριθμόν 934/1974 οικοδομικής άδειας του αρχιτέκτονα μηχανικού Στέφανου Μαυρόπουλου, που συνοδεύει την απόφαση αυτή (ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΑ μαζί και η καμινάδα), για τους εξής κυρίως λόγους:

 

α) αποτελούν μορφολογικά και τυπολογικά, δείγματα των βιομηχανικών κτηρίων της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας,

 

β) αποτελούν σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης,

 

γ) αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του τόπου, που συνέβαλαν θετικά στην οικονομική ζωή του,

 

δ) μαζί με άλλες Βιομηχανικές-Βιοτεχνικές μονάδες που βρίσκονται μέσα και έξω από την πόλη της Νάουσας αποτελούν μια οπτική συνέχεια, αποσπασματική μεν της εικόνας του ευρύτερου τοπίου και μπορούν με την απόδοση νέων χρήσεων να συντελέσουν στην ανάπτυξη της περιοχής, διατηρώντας ταυτόχρονα και την ιστορική της μνήμη.

 

3. Δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέες οι πάσης φύσεως νεώτερες επεμβάσεις ή στοιχεία που αλλοιώνουν το αρχικό κτήριο του εργοστασίου καθώς και της καμινάδας αυτού.

 

4. Στο χαρακτηριζόμενο διατηρητέο σύνολο (κέλυφος εργοστάσιου και καμινάδα) απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή διακοσμητικών του στοιχείων και γενικά κάθε επέμβαση που θίγει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα τους και αλλοιώνει τη μορφή τους.

 

5. Επιτρέπονται:

 

α) ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η στατική ενίσχυση, η εσωτερική διαρρύθμιση του κτηρίου για λόγους στατικούς και λειτουργικούς,

 

β) ήπιες επεμβάσεις ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού ώστε να αποκατασταθούν φθορές στα οικοδομικά στοιχεία του κελύφους του κτηρίου και να εξασφαλίζεται η συνοχή, η συνεκτικότητα και η αντοχή του, καθώς και ήπιες επεμβάσεις για την αποκατάσταση φθορών της υψικαμίνου αυτού,

 

γ) η δυνατότητα αναδιάρθρωσης χώρων έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις λειτουργίες ενός βιώσιμου κτηρίου, ώστε να είναι εφικτή η ένταξη των νέων χρήσεων, χωρίς να επηρεάζονται οι όψεις και να αλλοιώνεται η μορφή του κελύφους του εργοστασίου και χωρίς να θίγεται η υπό διατήρηση καμινάδα αυτού και με την προϋπόθεση ότι οι μετατροπές αυτές δεν θα διαταράσσουν τη στατική λειτουργία τους.

 

δ) σε περίπτωση που λειτουργικοί λόγοι το επιβάλλουν, δίνεται η δυνατότητα για περιορισμένες τροποποιήσεις στα ανοίγματα των παραθύρων του κελύφους του κτηρίου, καθώς και για την αποκατάσταση όσων από αυτά έχουν αλλοιωθεί. Οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση σε αυτά, όσον αφορά στη μορφή τους, δεν επιτρέπεται, διότι όπως προαναφέρθηκε οι αναλογίες και η γραμμική τοποθέτηση τους, αποτελούν στοιχεία της τυπολογίας και της μορφολογίας του κτηρίου.

 

ε) η δυνατότητα προοπτικής νέων χρήσεων, μετά από έγκριση του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτηρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με την γνωμοδότηση του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής εφόσον οι νέες χρήσεις συνοδεύονται από οικοδομικές εργασίες, που επηρεάζουν τα υπό χαρακτηρισμό στοιχεία του θέματος.

 

6. Επιβάλλονται να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

 

α) απομάκρυνση όλων των ακαλαίσθητων στοιχείων που προσβάλλουν και αλλοιώνουν τις όψεις του κτηρίου (στέγαστρα, φύλλα λαμαρινών, κ.τ.λ.),

 

β) καθαίρεση όσων κατασκευών τοποθετήθηκαν μεταγενέστερα και κατ' επέκταση του αρχικού κτηρίου χωρίς άδεια, με έμφαση από την πλευρά της καμινάδας, έτσι ώστε αυτή να αποκαλυφθεί εξωτερικά, χωρίς να επιτρέπεται καμία κατασκευή σε επαφή με αυτή σε οποιοδήποτε σημείο της περιμέτρου της,

 

γ) αποκαταστάσεις, επισκευές και ανάδειξη όλων των αρχιτεκτονικών και μορφολογικών στοιχείων του κτηρίου (εξωτερικά) που μαρτυρούν την κατασκευαστική τέχνη της εποχής, όπως, κουφώματα, στέγαστρα, στέγη, καμινάδα, κ.α.

 

7. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση του κτηρίου πλην των αναγκαίων, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών, που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτηρίου. Για την τοποθέτηση επιγραφών στο χαρακτηριζόμενο ως διατηρητέο κέλυφος του κτηρίου απαιτείται η γνωμοδότηση του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και κατόπιν η έγκριση αυτής από την Υπηρεσία μας. Επί της καμινάδας και της στέγης του κτηρίου, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κανενός είδους επιγραφής ή διαφημίσεων.

 

8. Απαγορεύεται στις κύριες όψεις του κτηρίου η στερέωση συσκευών μηχανολογικού εξοπλισμού (π.χ. μηχανισμών θέρμανσης - ψύξης, κ.τ.λ.).

 

9. Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία στο εξωτερικό του διατηρητέου κελύφους του εργοστασίου, καθώς και στη διατηρητέα πλινθόκτιστη καμινάδα (πύργος) αυτού, απαιτείται ο έλεγχος των σχετικών μελετών από το οικείο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η έγκριση αυτών από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτηρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

 

Διευκρινίζεται ότι, με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) μπορούν να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις σε διατηρητέα κτήρια για τις οποίες δεν θα απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του.

 

10. Κατά της αποφάσεως αυτής μπορεί να ασκηθεί το ένδικο μέσο της αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του προεδρικού διατάγματος 18/1989 Κωδικοποίηση Διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

11. Κάλυψη Δαπάνης: Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

12. Μαζί με την παρούσα απόφαση δημοσιεύεται τοπογραφικό διάγραμμα της υπ' αριθμόν 934/1974 οικοδομικής άδειας, τα οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

 

13. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

a.4927.18

 

Θεσσαλονίκη, 18-01-2018

 

Η Υφυπουργός

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.