Απόφαση d10-f68-16502/93

Απόφαση Δ10/Φ68/16502/1993: Λειτουργία της επιτροπής καθορισμού λατομικών περιοχών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση Δ10/Φ68/16502/1993: Λειτουργία της επιτροπής καθορισμού λατομικών περιοχών, (ΦΕΚ 501/Β/1993), 07-07-1993.

 

Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις του νόμου 1428/1984 Εκμετάλλευση λατομείων αδρανών υλικών και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 43/Α/1984).

 

2. Τις διατάξεις του νόμου 2115/1993 Τροποποίηση, αντικατάσταση και συμπλήρωση του νόμου 1428/1984 (ΦΕΚ 15/Α/1993).

 

3. Τις διατάξεις του νόμου 1558/1985 Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα.

 

4. Τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 437/1985 Καθορισμός και ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων.

 

5. Τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 381/1969 Οργανισμός του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

 

6. Την κοινή απόφαση Υ1943/1992 του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (ΦΕΚ 727/Β/1992), αποφασίζουμε:

 

Καθορίζουμε τον τρόπο λειτουργίας της γνωμοδοτικής επιτροπής καθορισμού λατομικών περιοχών, ως εξής:

 

1. Η επιτροπή συνεδριάζει, κατόπιν προσκλήσεως του Νομάρχου, προεδρευομένη από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, εφόσον εξασφαλισθεί απαρτία. (Παρουσία πέντε από τα οκτώ μέλη της). Οι εργασίες της επιτροπής ολοκληρώνονται υποχρεωτικά εντός πενταετίας από τη δημοσίευση του νόμου 2115/1993 (15-02-1993).

 

2. Η επιτροπή εντοπίζει κατ' αρχήν, με βάση κυρίως τους γεωλογικούς χάρτες, την ύπαρξη καταλλήλων πετρωμάτων αυτών σημειώνονται σε τοπογραφικά σχεδιαγράμματα υπό κλίμακα 1:50.000, ώστε να διευκολύνεται η ορθή επιλογή λατομικών περιοχών και να γίνεται ορθολογική κατανομή των σε σχέση με τα κέντρα καταναλώσεως.

 

Μέχρι την κατ' αρχήν επιλογή των χώρων, που αποτελούν αντικείμενο μελέτης της επιτροπής επιβάλλεται μετάβαση των μελών της στους κατ' αρχήν επιλεγέντες χώρους για την διαπίστωση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να γίνουν οι τελικές επιλογές - προτάσεις.

 

Κατά την επιτόπια μετάβαση διενεργείται απαραιτήτως δειγματοληψία για την εξέταση της καταλληλότητας των πετρωμάτων. Η εξέταση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή της λατομικής περιοχής. Για τον λόγο αυτόν, ενδείκνυται η εξέταση της δυνατότητας εντάξεως περιοχών, όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί λατομικές δραστηριότητες προκειμένου να περιορισθούν νέες επεμβάσεις στο περιβάλλον. Τα λαμβανόμενα δείγματα, με ευθύνη των εκπροσώπων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Νομού, αποστέλλονται στα αντίστοιχα εργαστήρια (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Έργων) για τον έλεγχο της καταλληλότητάς των.

 

Εξυπακούεται ότι η επιτροπή ερευνά και πιθανές θέσεις που θα υποδεικνύονται από την κατά τόπους αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, βάσει των στοιχείων που διαθέτει.

 

3. Η τελική επιλογή των λατομικών περιοχών γίνεται σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια που θεσπίζονται από τον νόμο 2115/1993 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 και στην παράγραφο 1 του άρθρου 4.

 

Πρόσθετα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή των λατομικών περιοχών είναι:

 

α. Οι ανάγκες του Νομού σε αδρανή υλικά και οι δυνατότητες ικανοποιήσεώς των σε τοπικό επίπεδο, για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να δεσμεύονται μεγάλες εκτάσεις.

 

β. Η ορθολογική χωροταξική κατανομή των λατομικών περιοχών ως προς τα κέντρα καταναλώσεως, ώστε να ελαχιστοποιείται το κόστος μεταφοράς.

 

γ. Ο κυκλοφοριακός φόρτος, τον οποίο προκαλεί η διακίνηση λατομικών προϊόντων.

 

δ. Τα έργα υποδομής που θα απαιτηθούν.

 

ε. Η μορφολογία του εδάφους, με γνώμονα την εξασφάλιση της δυνατότητας ορθολογικής εκμεταλλεύσεως λατομείων.

 

Διευκρινίζεται ότι καθορισμός λατομικών περιοχών είναι δυνατόν να γίνει σε οποιαδήποτε κατάλληλη, για τον σκοπό αυτόν, έκταση, ανεξαρτήτως ιδιοκτήτου.

 

4. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των υπό εξέταση περιοχών και την λήψη της προβλεπομένης γνώμης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, η Επιτροπή αποφασίζει (ενδεχομένως με πλειοψηφία των μελών της), γνωμοδοτεί σχετικά και εισηγείται αρμοδίως στο Νομάρχη, με ειδικώς συντασσόμενη έκθεσή της για τον καθορισμό ή όχι λατομικών περιοχών στο Νομό.

 

Η έκθεση που θα συνταχθεί πρέπει να περιλαμβάνει:

 

α. Όλα τα στοιχεία που έλαβε υπόψη της η επιτροπή και ιδιαιτέρως τις γνώμες των μελών της, τα οποία εκφράζουν τις απόψεις των Υπηρεσιών που εκπροσωπούν, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους.

 

β. Τις περιοχές στις οποίες έγινε αυτοψία και οι οποίες εξετάσθηκαν από πλευράς καταλληλότητας.

 

γ. Τις περιοχές που αποκλείσθηκαν καθώς και την αιτιολογία αποκλεισμού των.

 

δ. Τις περιοχές που κρίθηκαν κατάλληλες και προτείνονται ως λατομικές.

 

Οι περιοχές αυτές θα σημειωθούν σε τοπογραφικά σχεδιαγράμματα υπό κλίμακα 1:5.000, με όρια καθοριζόμενα με αζιμουθιακές συντεταγμένες εξαρτημένες από το Εθνικό Τριγωνομετρικό Δίκτυο με αναφορά σε Κέντρο φύλλου χάρτου υπό κλίμακα 1:100.000 προσδιοριζόμενο με L και Μ, ενώ θα αναφέρονται ακόμη:

 

1) εμβαδόν,

2) τα κριτήρια επιλογής,

3) οι γνωμοδοτήσεις για την καταλληλότητα του πετρώματος,

4) η εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον,

5) ο τρόπος προσπελάσεως,

6) το ιδιοκτησιακό καθεστώς,

7) ο κατ' εκτίμηση αριθμός των λατομικών μονάδων που μπορούν να εγκατασταθούν και

8) οποιοδήποτε άλλο σχετικό στοιχείο, παρατηρήσεις κ.λ.π.,

 

προκειμένου να τεκμηριώνεται πλήρως η απόφαση του Νομάρχου, περί καθορισμού λατομικών περιοχών.

 

5. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να προταθούν, από την επιτροπή, λατομικές περιοχές σε συγκεκριμένη επαρχία ή νήσο, η έκθεση πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη και να περιέχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε, βάσει αυτής, να δύναται ο αρμόδιος Νομάρχης να εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση περί μη καθορισμού λατομικών περιοχών.

 

6. Οι περιπτώσεις του εδαφίου β' της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του νόμου 2115/1993 εξετάζονται κατά προτεραιότητα και συντάσσεται ανάλογη έκθεση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση αυτή.

 

7. Για την εύρυθμη λειτουργία της η επιτροπή εξυπηρετείται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, ενώ στο έργο της παρέχουν την συνδρομή τους οι συναρμόδιες Υπηρεσίες με παροχή στοιχείων, χαρτών κ.λ.π., καθώς και Τοπογράφος Μηχανικός της Νομαρχίας. Αλληλογραφία που είναι ενδεχόμενο να διεξαχθεί υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Επιτροπής.

 

8. Η εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρούσης αποφάσεως συνεπάγεται δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και ισχύει από την ημερομηνία της δημοσιεύσεώς της.

 

Αθήνα, 25-06-1993

 

Ο Υφυπουργός

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.