Απόφαση d3-26080/95 - Άρθρο 8

Κεφάλαιο 8: Μέτρα και μέσα πυροπροστασίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

8.1. Σχετικές Διατάξεις

 

Για υπέργειες δεξαμενές μέσα στα όρια δικαιοδοσίας του αερολιμένα ισχύουν κατά περίπτωση οι διατάξεις, που αφορούν Μέτρα και Μέσα Πυροπροστασίας, της υπ' αριθμόν Π7086/1988 κοινής υπουργικής απόφασης ή της κοινής υπουργικής απόφασης που έχει δημοσιευθεί στο (ΦΕΚ 578/Β/1991).

 

Για υπόγειες, θαμμένες, ημιθαμμένες ή εγκιβωτισμένες δεξαμενές καυσίμων μέσα στα όρια δικαιοδοσίας του αερολιμένα ισχύουν τα παρακάτω

 

8.2. Γενικά

 

Η προστασία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αεροπορικών καυσίμων στα αεροδρόμια από πιθανούς κινδύνους επιτυγχάνεται κατά βάση με τη χρήση ασφαλών σχεδιαστικών, κατασκευαστικών και επιχειρησιακών μεθόδων. Οι μέθοδοι αυτές θα πρέπει βασικά να διασφαλίζουν την αποτροπή έναρξης πυρκαγιάς και από εκεί και πέρα να διασφαλίζουν την ύπαρξη του κατάλληλου και επαρκούς πυροσβεστικού εξοπλισμού που θα επιτρέπει την άμεση καταστολή μιας πυρκαγιάς στα πρώτα στάδιά της.

 

8.3. Προληπτικά Μέτρα

 

8.3.1 Κάπνισμα και γυμνές φλόγες

 

Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί σπίρτα, αναπτήρες ή άλλες συσκευές που προξενούν σπινθήρα ή φλόγα σε απόσταση μικρότερη των 15 m από τα όρια του χώρου των δεξαμενών και αντλιοστασίου. Το κάπνισμα και η χρήση γυμνών φλογών μπορεί να επιτρέπεται μέσα σε κτίρια ή χώρους, αλλά σε συγκεκριμένες ασφαλείς περιοχές. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρήση γυμνής φλόγας προκειμένου να επιθεωρηθεί ένας σηπτικός βόθρος ή φρεάτιο αποχέτευσης, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να εκραγούν τα αέρια που παρήχθησαν από την αποσύνθεση των αποβλήτων.

 

8.3.2. Είσοδοι

 

Τα σημεία εισόδου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αεροπορικών καυσίμων στα αεροδρόμια πρέπει να είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνονται αντιληπτά τα άτομα που περνούν από αυτά. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

 

8.3.3. Οχήματα

 

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στο χώρο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αεροπορικών καυσίμων, οιωνδήποτε οχημάτων των οποίων ο μηχανολογικός ή ηλεκτρολογικός εξοπλισμός μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα ή φλόγα.

 

8.3.4. Αποψίλωση

 

Απαιτείται συνεχής και συστηματική αποψίλωση από ξερά χόρτα του χώρου της εγκατάστασης καθώς και περιμετρικά αυτού σε απόσταση 15 m.

 

8.3.5. Σήμανση

 

Απαιτείται η ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της εγκατάστασης με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς, καθώς και σήμανση των θέσεων του πυροσβεστικού υλικού.

 

8.4. Κατασταλτικά μέσα

 

8.4.1. Γενικά

 

Θα πρέπει να υπάρχει τοποθετημένος σε κατάλληλες θέσεις χειροκίνητος και φορητός κατασβεστικός εξοπλισμός, ο οποίος θα ελέγχεται τακτικά ως προς τη σωστή λειτουργία του και οι ημερομηνίες ελέγχου θα αναγράφονται είτε επάνω του είτε σε βιβλίο που θα τηρείται για τον σκοπό αυτό.

 

8.4.2. Συναγερμός πυρκαγιάς

 

Πρέπει να υπάρχει ακουστικός συναγερμός πυρκαγιάς που να καλύπτει την περιοχή των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αεροπορικών καυσίμων του αεροδρομίου, καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πυροσβεστικό Σταθμό του αεροδρομίου ή τον πλησιέστερο Πυροσβεστικό Σταθμό.

 

8.4.3. Άμμος

 

Η στεγνή άμμος είναι ένα πολύ καλό κατασβεστικό μέσο κατάλληλο για την καταστολή μικρών εστιών. Σε διάφορα στρατηγικά σημεία της εγκαταστάσεως πρέπει να υπάρχουν αρκετά σκεπασμένα δοχεία γεμάτα με άμμο, με τους αντίστοιχους κάδους.

 

8.4.4. Αναλογία πυροσβεστήρων

 

8.4.4.1. Εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στα αεροδρόμια

 

α. Δεξαμενές

 

Ένας τροχήλατος πυροσβεστήρας 50 κιλών ξηρής σκόνης ανά 200 m3 χωρητικότητας δεξαμενών (ελάχιστος αριθμός 2) και 2 φορητοί πυροσβεστήρες 12 κιλών ξηρής σκόνης ανά δεξαμενή.

 

β. Αντλιοστάσια

 

Ένας φορητός πυροσβεστήρας 12 kg ξηρής σκόνης σε κάθε χώρο που υπάρχουν αντλίες.

 

γ. Σημεία φόρτωσης και εκφόρτωσης

 

Ένας φορητός πυροσβεστήρας 12 kg ξηρής σκόνης ανά σημείο φόρτωσης ή εκφόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων και οχημάτων ανεφοδιασμού αεροσκαφών.

 

δ. Χώροι συσκευασίας (και βαρελοποίησης) καυσίμων

 

Ένας φορητός πυροσβεστήρας ξηρής σκόνης kg κιλών για κάθε 60 τετρ. μέτρα επιφάνειας εδάφους.

 

ε. Συνεργεία επισκευής οχημάτων

 

Ένας φορητός πυροσβεστήρας ξηρής σκόνης 12 kg και ένας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 6 kg για κάθε δύο θέσεις επισκευής οχημάτων.

 

στ. Γραφεία

 

Ένας φορητός πυροσβεστήρας ξηρής σκόνης 6 kg και ένας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 6 kg ανά 100 m2 επιφάνειας γραφείων. Ο πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να είναι τοποθετημένος κοντά στον ηλεκτρικό πίνακα των γραφείων.

 

ζ. Ερμάρια ανεφοδιασμού αεροσκαφών (Aircraft Fueling Cabinet)

 

Δύο φορητοί πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης 12 kg ανά ερμάριο ανεφοδιασμού (Fueling Cabinet).

 

8.4.4.2. Κινητός εξοπλισμός εφοδιασμού καυσίμων. Διακίνηση προϊόντων Κατηγορίας Ι και ΙΙ.

 

Δύο φορητοί πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης 12 kg και ένας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 3 kg, για κάθε ανεφοδιαστικό όχημα (τύπου Fueller ? Dispenser). Ο πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να βρίσκεται στο θάλαμο οδήγησης.

 

8.4.4.3. Εφεδρικός πυροσβεστικός εξοπλισμός

 

Στην αποθήκη της εγκαταστάσεως πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο εφεδρικοί πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης 12 kg και ένας πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 6 kg.

 

8.4.5. Αφροποιητικά συστήματα υπόγειων δεξαμενών

 

Όπου υπάρχουν περισσότερες από 4 θέσεις φορτοεκφορτώσεως αεροπορικών καυσίμων Κατηγορίας Ι ή ΙΙ, απαιτείται ημιμόνιμο αφροποιητικό σύστημα που θα καλύπτει όλο τον χώρο των δραστηριοτήτων της φορτοεκφορτώσεως.

 

Η απαιτούμενη σ' αυτή την περίπτωση ελάχιστη παροχή αφροδιαλύματος είναι 4.1 Lt/min/m2 οριζόντιας επιφάνειας.

 

Ο ελάχιστος χρόνος εφαρμογής είναι 30 min.

 

8.5. Φύλαξη εγκαταστάσεων

 

Η φύλαξη των εγκαταστάσεων πρέπει να γίνεται όπως προβλέπεται από την παράγραφο 4.3.2.5 της υπ' αριθμόν Π7086/1988 κοινής υπουργικής απόφασης για την Πυροπροστασία εγκαταστάσεων εναποθήκευσης υγρών καυσίμων των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών ή στην παράγραφο 4.3.2.5 της κοινής υπουργικής απόφασης του (ΦΕΚ 578/Β/1991) για την Πυροπροστασία εγκαταστάσεων εναποθήκευσης υγρών καυσίμων των επιχειρήσεων που δεν αποτελούν Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.