Απόφαση d3-26080/95

Απόφαση Δ3/26080/1995: Κανονισμός εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων σε αεροδρόμια


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση Δ3/26080/1995: Κανονισμός εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων σε αεροδρόμια, (ΦΕΚ 43/Β/1996), 19-01-1996.

 

Οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών

 

Έχοντας υπόψη:

 

α. Τις διατάξεις του άρθρου 15 του νόμου [Ν] 1571/1985 για τη ρύθμιση θεμάτων πετρελαϊκής πολιτικής και εμπορίας πετρελαιοειδών (ΦΕΚ 192/Α/1985).

 

β. Τις διατάξεις του άρθρου 10 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 437/1985 περί καθορισμού και ανακατανομής των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων (ΦΕΚ 157/Α/1985).

 

γ. Το άρθρο 22 του νόμου 1682/1987 Μέσα και όργανα αναπτυξιακής πολιτικής κ.λ.π. (ΦΕΚ 14/Α/1987).

 

δ. Τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 460/1976 (ΦΕΚ 170/Α/1976).

 

ε. Την υπ' αριθμόν 17484/282/1978 (ΦΕΚ 283/Β/1978) απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας, την υπ' αριθμόν 17483/1978 (ΦΕΚ 269/Β/1978) απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας, ως και το προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 44/1987 (ΦΕΚ 15/Α/1987).

 

στ. Την υπ' αριθμόν 34628/799/1985 (ΦΕΚ 799/Β/1985) απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

 

ζ. Τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (νόμος 1577/1985) όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους 1647/1986 και 1772/1988.

 

η. Το προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 381/1989 (ΦΕΚ 168/Α/1989) Οργανισμός του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

 

θ. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

1. Καθορίζουμε δια του παρόντος Κανονισμού τις γενικές οδηγίες για τη διαμόρφωση, σχεδίαση, την κατασκευή, την ασφαλή λειτουργία και τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας των εγκαταστάσεων εναποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων στα αεροδρόμια καθώς και τον εξοπλισμό τους.

 

Οι κατηγορίες των υγρών καυσίμων στα αεροδρόμια ακολουθούν τη γενική ταξινόμηση, όπως αυτή αναφέρεται στην υπ' αριθμόν 17484/282/1978 (ΦΕΚ 283/Β/1978) κοινή υπουργική απόφαση.

 

2. Ειδικότερα για τις υπάρχουσες και νόμιμα λειτουργούσες ήδη από χρόνο προγενέστερο της δημοσίευσης της παρούσης Υπουργικής Απόφασης εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων στα αεροδρόμια, χορηγείται προθεσμία προσαρμογής τους στα μέτρα που προβλέπουν οι διατάξεις της παρούσας απόφασης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πρόσθετα μέτρα πυροπροστασίας που τυχόν θα επιβληθούν, (Βλέπε Κεφάλαιο 9) ως εξής:

 

2.1. Από τη δημοσίευση της παρούσας:

 

α. 1 μήνας για την υποβολή από την Εταιρεία προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για έγκριση, μελέτης πυροπροστασίας για τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν υπόγειες, θαμμένες, ημιθαμμένες ή εγκιβωτισμένες δεξαμενές καυσίμων και υποχρεούνται στη λήψη μόνο φορητών μέσων πυροπροστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

 

β. 3 μήνες για την υποβολή από την Εταιρεία προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για έγκριση, μελέτης πυροπροστασίας για εγκαταστάσεις στις οποίες υπάρχουν υπέργειες δεξαμενές, καθώς και για τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν υπόγειες, θαμμένες ημιθαμμένες ή εγκιβωτισμένες δεξαμενές καυσίμων αλλά υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

 

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, η μελέτη πυροπροστασίας θα υποβληθεί για την εγκατάσταση αυτή από την συνιδιοκτήτρια Εταιρεία που έχει τη διοίκηση της εγκατάστασης κατά την έκδοση της παρούσας Υπουργικής Απόφασης.

 

2.2. Από την έγκριση της αντίστοιχης μελέτης πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία:

 

α. 1 μήνας για την προσαρμογή τους οι εγκαταστάσεις με φορητά πυροσβεστικά μέσα.

 

β. 6 μήνες για την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού για τις εγκαταστάσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση επαρκούς υδροδοτικού συστήματος και αφροποιητικού συστήματος στις υπόγειες δεξαμενές.

 

γ. 12 μήνες για την προμήθεια και εγκατάσταση αντλιοστασίου νερού πυρόσβεσης και ψύξης και επιτυχή εγκατάσταση του συνόλου των περιλαμβανομένων στη μελέτη πυροπροστασίας μέσων και μέτρων πυροπροστασίας της εγκατάστασης.

 

δ. 18 μήνες για την εγκατάσταση δακτυλίων ψύξης σε δεξαμενές διαμέτρου μεγαλύτερης των 20 m.

 

3. Διευκρινίζεται ότι ο πιθανός πρόσθετος χρόνος που θα απαιτηθεί για τη χορήγηση διαφόρων αδειών από τα συναρμόδια Υπουργεία, θα επεκτείνει αντίστοιχα τους παραπάνω χρόνους των εδαφίων β, γ και δ της παραγράφου 2.2, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν γίνει έγκαιρα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από τις ενδιαφερόμενες Εταιρείες.

 

4. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της παραγράφου 2 κατά τη περίοδο προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της παρούσας Απόφασης, θα λαμβάνεται υπόψη το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί με βάση τον εγκεκριμένο ειδικό κανονισμό πυρασφάλειας (ΕΚΠΥ) ή την εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας, σύμφωνα με το οποίο χορηγήθηκε η τελευταία άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης.

 

4.1. Μελέτη πυροπροστασίας Η Μελέτη πυροπροστασίας της εγκατάστασης συντάσσεται με μέριμνα της ενδιαφερόμενης επιχείρησης και υπογράφεται από πρόσωπο που έχει τα προσόντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, υποβάλλεται δε στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία προς έγκριση.

 

Πρέπει να περιλαμβάνει σύμφωνα με τους κανόνες της παρούσας απόφασης:

 

Τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας του συνόλου της εγκατάστασης.
Τα κατασταλτικά μέσα καταπολέμησης πυρκαγιάς.
Τη συγκρότηση ομάδας (ή ομάδων) πυροπροστασίας από το προσωπικό της εγκατάστασης.

 

Επίσης, θα καθορίζει το είδος της εκπαίδευσης και τα ειδικά καθήκοντα της ομάδας (ή των ομάδων) πυροπροστασίας σε θέματα πρόληψης, περιστολής και καταστολής της πυρκαγιάς, καθώς και τον τρόπο δράσεως της ομάδας ή των ομάδων.

 

Για τη χορήγηση, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, των αδειών εγκαταστάσεως, επεκτάσεως ή εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων σε αεροδρόμια, απαιτείται, πλην των λοιπών δικαιολογητικών, και η υποβολή της Μελέτης Πυροπροστασίας θεωρημένης από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Η άδεια λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων θα εκδίδεται εφόσον προσκομισθεί, στην αρμόδια για την έκδοση της άδειας λειτουργίας Υπηρεσία, πιστοποιητικό της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι έχουν ληφθεί τα αναφερόμενα στη μελέτη Πυροπροστασίας μέτρα πυροπροστασίας.

 

Το πιστοποιητικό αυτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ισχύει για 5 χρόνια.

 

Η Μελέτη Πυροπροστασίας και το Πιστοποιητικό πυροπροστασίας εκδίδονται για οποιαδήποτε περίπτωση ίδρυσης, επέκτασης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων σε αεροδρόμια για τις οποίες θα εκδοθούν οι αντίστοιχες άδειες εγκαταστάσεως και λειτουργίας.

 

Επίσης, Μελέτη Πυροπροστασίας και Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας απαιτούνται για την προσαρμογή των υφισταμένων εγκαταστάσεων με τις διατάξεις της παρούσας.

 

Προκειμένου να εγκριθεί η μελέτη Πυροπροστασίας κάθε εγκατάστασης από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, πρέπει να υποβληθούν εκτός των άλλων απαραίτητων εντύπων, μελετών και σχεδίων και τα παρακάτω στοιχεία εφόσον απαιτούνται:

 

1. Λεπτομερής κατάσταση των πιθανών κινδύνων, περιλαμβανομένων των τοποθεσιών εκδήλωσης, της διάταξης των επικίνδυνων περιοχών και των επικίνδυνων (εύφλεκτων ή εκρηκτικών) υλικών που διακινούνται ή επεξεργάζονται.

 

2. Τύπος διατιθέμενου αφρογόνου και αναλογία ανάμιξης.

 

3. Μέγιστη ποσότητα αφροδιαλύματος που δυνατόν να απαιτηθεί και το απόθεμα της εγκατάστασης σε αφρογόνο.

 

4. Υπολογισμοί βάσει των οποίων προσδιορίστηκε η μέγιστη απαίτηση σε αφρό.

 

5. Υδραυλικός υπολογισμός της εγκατάστασης αφρού.

 

6. Αναφορά όλων των διατιθεμένων αφροποιητικών μέσων (τύπος, παροχή).

 

7. Θέσεις γραμμών αφρού, ανιχνευτών (αν υπάρχουν), μηχανισμών χειρισμού, εγκαταστάσεων αφροπαραγωγής, στομίων εξόδων αφρού, σημείων σύνδεσης αυτοκινήτων (αν υπάρχουν), άλλων βοηθητικών πυροσβεστικών μηχανισμών.

 

8. Απαίτηση σε νερό (πόσο νερό για τη μέγιστη αφροπαραγωγή και πόσο για πρόσθετη χρήση).

 

9. Διατιθέμενη συνολική ποσότητα νερού, χρόνος, παροχή, πίεση, χωρητικότητα δεξαμενής νερού, αναφορά μόνιμων ψυκτικών συστημάτων και συστημάτων καταιονισμού.

 

10. Σχέδιο με υδρολήψεις, κατανομή δικτύου νερού, μηχανισμούς λειτουργίας, βάνες κ.λ.π.

 

11. Συνολικά γραμμικά σχέδια των παραπάνω (παράγραφοι 7 και 10), εφόσον απαιτούνται.

 

12. Λεπτομέρειες και επεξηγήσεις των ειδικών περιπτώσεων και χαρακτηριστικών.

 

Προκειμένου να εκδοθεί το πιστοποιητικό πυροπροστασίας απαιτείται να υποβληθούν:

 

Γενική κατάσταση όλου του υπόλοιπου φορητού, μόνιμου ή ημιμόνιμου πυροσβεστικού εξοπλισμού (ποσότητα, τύπος, ικανότητα).

 

Σχετικά με τους πυροσβεστήρες, αυτοί θα συνοδεύονται με πιστοποιητικά ετοιμότητας και ανελλιπούς περιοδικού ελέγχου.

 

Βεβαίωση του νόμου 1599/1986 υπογεγραμμένη από τον υπεύθυνο Μηχανολόγο ή Μηχανικό ή το Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας, ότι όλος ο πυροσβεστικός εξοπλισμός συντηρείται τακτικά και ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

 

Η έγκριση της αρτιότητας του πυροσβεστικού συστήματος ανήκει αποκλειστικά στην υπεύθυνη Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής που θα εκδώσει το απαραίτητο πιστοποιητικό.

 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει το δικαίωμα να ενεργεί αυτεπάγγελτα έλεγχο οποτεδήποτε κρίνει σκόπιμο, για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

 

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέσων και μέτρων πυροπροστασίας που προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας, έχει το δικαίωμα ανάκλησης του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη γνωστοποίηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

 

5. Τα στοιχεία που αναφέρονται σε θέματα κατασκευής δεξαμενών, λεκανών ασφαλείας και αποστάσεων ασφαλείας σύμφωνα με την παρούσα υπουργική απόφαση θα ελέγχονται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, τα δε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας (μόνιμα, ημιμόνιμα και φορητά), σύμφωνα με την παρούσα, θα ελέγχονται από τις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

6. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργούνται για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων σε αεροδρόμια:

 

α. Το προεδρικό διάταγμα 460/1976 περί λήψεως μέτρων πυρασφάλειας υπό Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων και αποθηκών (ΦΕΚ 170/Α/1976).

 

β. Η κατάταξη σε κατηγορίες από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς της υπ' αριθμόν 17483/281/1978 (ΦΕΚ 269/Β/1978) απόφασης καθόσον αφορά μόνο τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων σε αεροδρόμια.

 

γ. Η παράγραφος υπό στοιχείο Ι, του Κεφαλαίου Β και υπό τον τίτλο Εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων Β)γ της υπ' αριθμόν 17484/282/1978 απόφασης του Υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας (ΦΕΚ 283/Β/1978), περί εφαρμοστέων μέτρων πυροπροστασίας βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων ως και το Κεφάλαιο Α υπό τον τίτλο Προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας, καθόσον αφορά μόνο τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων σε αεροδρόμια.

 

δ. Κάθε άλλη διάταξη, που περιέχει όμοια ή διαφορετική ρύθμιση των θεμάτων της παρούσας απόφασης.

 

Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των παραπάνω εδαφίων α' και β' και γ' καθ' ο μέρος αναφέρονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής, εμφιάλωσης και αποθήκευσης υγραερίων ως και σε εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων και παραγωγής, συσκευασίας και αποθήκευσης λιπαντικών ελαίων και λιπών.

 

7. Ενσωματώνεται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης ο Κανονισμός Εγκαταστάσεων Αποθήκευσης και Διακίνησης Υγρών Καυσίμων σε Αεροδρόμια που ακολουθεί.

 

8. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 22-12-1995

 

Κανονισμός εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων σε αεροδρόμια

 

Προοίμιο

 

Ο παρών Κανονισμός έχει σκοπό να παρέχει γενικές οδηγίες για τη διαμόρφωση, σχεδίαση, την κατασκευή και την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων εναποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων στα Αεροδρόμια καθώς και τον εξοπλισμό τους.

 

Οι Κατηγορίες των υγρών καυσίμων στα αεροδρόμια ακολουθούν την Γενική ταξινόμηση, όπως αυτή αναφέρεται στην υπ' αριθμόν 34628/799/1985 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 799/Β/1985).

 

Κεφάλαιο 1: Επιλογή θέσης εγκαταστάσεων καυσίμων σε αεροδρόμια

Κεφάλαιο 2: Γενική διάταξη εγκατάστασης

Κεφάλαιο 3: Λειτουργία εγκαταστάσεων

Κεφάλαιο 4: Κινητός εξοπλισμός τροφοδοσίας αεροπορικών καυσίμων

Κεφάλαιο 5: Υπόγειο στατικό σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών (hydrant)

Κεφάλαιο 6: Ελαστικοί σωλήνες (μάνικες) ανεφοδιασμού και εξαρτήματα αυτών

Κεφάλαιο 7: Διατάξεις ασφαλείας στον ανεφοδιασμό και στην αναρρόφηση καυσίμου από αεροσκάφος

Κεφάλαιο 8: Μέτρα και μέσα πυροπροστασίας

Κεφάλαιο 9: Πρόσθετα μέτρα πυροπροστασίας

Κεφάλαιο 10: Εργασίες συντηρήσεων / βελτιώσεων / επεκτάσεων

Κεφάλαιο 11: Απαερίωση και καθαρισμός δεξαμενών

Κεφάλαιο 12: Εκπαίδευση

Κεφάλαιο 13: Ηλεκτρολογικά

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.