Εγκύκλιος 202162/12

Εγκύκλιος 202162/2012: Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων σε περίπτωση κήρυξης περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ακραίου φυσικού φαινομένου ή άλλης καταστροφής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Εγκύκλιος 202162/2012: Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων σε περίπτωση κήρυξης περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ακραίου φυσικού φαινομένου ή άλλης καταστροφής, 03-10-2012.

 

Σχετικά: α) Το νόμο 1650/1986 (ΦΕΚ 160/Α/1986) Για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 

β) Το νόμο 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/2011) Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, κ.ά. και το νόμο 4042/2012 (ΦΕΚ 24/Α/2012) Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ, κ.ά.

 

γ) Το νόμο 3013/2002 (ΦΕΚ 102/ Α/2002) Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και λοιπές διατάξεις.

 

δ) Το νόμο 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010) Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης.

 

ε) Την Οδηγία 2011/92/ΕΕ για της εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.

 

στ) Το νόμο 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010) Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης.

 

ζ) Την υπ' αριθμόν 1958/2012 Κατάταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του νόμου 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/2011) απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 21/Β/2012), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

η) Την 11014/703/2003 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 332/Β/2003) Διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, κ.λ.π.

 

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω σχετικά και ειδικότερα την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του β' σχετικού Νόμου καθώς και την παράγραφο 4 του άρθρου 2 της ε' σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

 

Μετά την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων (όπως: σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ή άλλες καταστροφές) και εφ' όσον αυτά έχουν ως συνέπεια τον κίνδυνο εκδήλωσης φαινόμενων, από τα οποία προκαλείται άμεσος κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, για την λειτουργική κατάσταση έργων υποδομής (δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι κ.λ.π.) καθώς και για ενδεχόμενη υποβάθμιση ή καταστροφή των προστατευτικών χαρακτηριστικών προστατευόμενων φυσικών περιοχών, τότε οι αρμόδιες Υπηρεσίες μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση των απολύτως απαραίτητων και επείγοντος χαρακτήρα έργων για την αντιμετώπιση του κινδύνου, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες διατάξεις, διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

1. Κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφορμή το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση, ή άλλη καταστροφή) με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από αίτημα του οικείου Περιφερειάρχη.

 

2. Τήρηση σε κάθε περίπτωση των παρακάτω κριτηρίων:

 

α) επείγουσα και ουσιαστική απαίτηση για την υλοποίηση έργου

β) αδυναμία υλοποίησης του έργου σε προγενέστερο χρόνο.

γ) αδυναμία τήρησης των απαιτήσεων της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

3. Έγκριση με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, φακέλου στον οποίο θα εξειδικεύονται τα απολύτως απαραίτητα και επείγοντος χαρακτήρα έργα, για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου από τις συνέπειες του συγκεκριμένου ακραίου φυσικού φαινομένου ή καταστροφής. Ο απαιτούμενος φάκελος για την έκδοση της Απόφασης αυτής, εκπονείται και προωθείται από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

4. Εκπόνηση από τον φορέα του έργου ή την αρμόδια Περιβαλλοντική Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, φακέλου στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ σχετικά με την εξαίρεση των συγκεκριμένων έργων από την διαδικασία Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης). Ο σχετικός φάκελος θα περιλαμβάνει:

 

α) Αντίγραφο της Πράξης Κήρυξης της παραγράφου (1).

β) Το φάκελο της παραγράφου (3) ανωτέρω

γ) Τεκμηρίωση της τήρησης των κριτηρίων των σημείων (2)α), (2)β) και (2)γ) ανωτέρω,

δ) Διερεύνηση του αν ενδείκνυται άλλη μορφή εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

 

5. Ο φάκελος της παραγράφου (4), υποβάλλεται στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ προκειμένου:

 

i. να εισηγηθεί προς υπογραφή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σχέδιο Απόφασης Εξαίρεσης,

 

ii. να θέσει στη διάθεση του ενδιαφερόμενου κοινού τις πληροφορίες που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο άλλων μορφών εκτίμησης που αναφέρονται στο σημείο (4)δ), τις πληροφορίες σχετικά με την απόφαση εξαίρεσης και τους λόγους για τη χορήγησή της, με διαβίβαση στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο,

 

iii. να ενημερώσει, μέσω του αρμόδιου Τμήματος ΔΔ & ΕΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αμελλητί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους λόγους που δικαιολογούν την παρεχόμενη εξαίρεση πριν την εκτέλεση του έργου και να χορηγήσει σε αυτήν, εάν είναι δυνατόν, πληροφορίες που έχει θέσει στη διάθεση του δικού της ενδιαφερόμενου κοινού.

 

6. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων επείγοντος χαρακτήρα έργων, θα έχει αρχίσει εντός 6 μηνών, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω βημάτων (παράγραφοι 1, 3, 4 και 5 ανωτέρω).

 

7. Εκπόνηση (μετά το πέρας κατασκευής των συγκεκριμένων έργων και εντός ενός έτους) Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ), για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την λειτουργία των συγκεκριμένων επείγοντος χαρακτήρα έργων, η οποία θα εγκριθεί από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η μελέτη αυτή καθώς και τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης, θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα μετά την υλοποίηση των έργων αντιμετώπισης του κινδύνου.

 

Τα παραπάνω ισχύουν με την επιφύλαξη της περίπτωσης έργων τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου συμβαλλόμενου μέρους της Σύμβασης ESPOO της UNECE.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.