Νόμος 2639/98 - Άρθρο 20

Άρθρο 20: Ρύθμιση θεμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μπορεί να αναθέτει στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα - Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ημεδαπής ή αλλοδαπής την υλοποίηση στο θεωρητικό ή στο πρακτικό μέρος ή στο σύνολό του προγραμμάτων της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης ανέργων.

 

Η ανάθεση γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων εκτέλεσης έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 6 του νόμου 2956/2001 (ΦΕΚ 258/Α/2001).

 

2. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μπορεί να συνεργάζεται με ιδιωτικές επιχειρήσεις, με συνεταιρισμούς, με σωματεία, συλλόγους, επιμελητήρια και εργοδοτικούς συνδέσμους που διαθέτουν πιστοποιημένες Δομές Κατάρτισης για την υλοποίηση στο θεωρητικό ή στο πρακτικό μέρος ή στο σύνολό του προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης απασχολούμενων ή αυτοαπασχολούμενων.

 

3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού καθορίζονται οι όροι συνεργασίας για την εκτέλεση των προγραμμάτων των παραγράφων 1 και 2.

 

Στη δαπάνη των προγραμμάτων αυτών μπορούν να συμμετέχουν οι συμβαλλόμενοι με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την παραπάνω υπουργική απόφαση. Με σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και των φορέων των παραγράφων 1 και 2 ρυθμίζονται οι ειδικοί όροι και ο τρόπος εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 6 του νόμου 2956/2001 (ΦΕΚ 258/Α/2001).

 

4. Στους καταρτιζόμενους ανέργους, απασχολούμενους και αυτοαπασχολούμενους καταβάλλεται από τον οργανισμό εκπαιδευτικό επίδομα, το ύψος του οποίου καθορίζεται ανά κατηγορία καταρτιζομένων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

 

5. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μπορεί να συνεργάζεται με τους φορείς της παραγράφου 1, με σκοπό την εκτέλεση των προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού, πρακτικής άσκησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας των καταρτιζομένων στις Εκπαιδευτικές Μονάδες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού: α) Μαθητείας, β) Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού καθορίζονται οι όροι επιχορήγησης των φορέων της παραγράφου 1, το περιεχόμενο των προγραμμάτων, το ύψος του επιδόματος των καταρτιζομένων και κάθε άλλη δαπάνη που αναγνωρίζεται, οι ειδικοί όροι συνεργασίας ρυθμίζονται με συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και των φορέων της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.

 

6. Ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από τριάντα (30) άτομα δύναται, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, να υλοποιούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, με την προϋπόθεση ότι μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης θα προσλαμβάνουν, εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών από τη λήξη της, το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των ανέργων που έχουν καταρτιστεί. Οι άνεργοι αυτοί πρέπει να μην είχαν απασχοληθεί στο συγκεκριμένο εργοδότη, με οποιαδήποτε σχέση, τους προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος.

 

Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτερο όριο που εκάστοτε καθορίζεται από τις υπουργικές αποφάσεις για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, ενώ τα μαθήματα της θεωρητικής διδασκαλίας δεν μπορεί να διαρκούν λιγότερο από το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής διάρκειας του προγράμματος κατάρτισης.

 

Η θεωρητική διδασκαλία των προγραμμάτων αυτών διεξάγεται:

 

α. σε σχολές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού,

β. σε πιστοποιημένα, από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ),

γ. σε εκπαιδευτικές υποδομές των επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές πιστοποιήθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων στα προγράμματα αυτά δύναται να διενεργείται στους χώρους των επιχειρήσεων.

 

7. Ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από τριάντα (30) μισθωτούς μπορούν να υλοποιούν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού προγράμματα κατάρτισης, υπό τις εξής πρόσθετες προϋποθέσεις:

 

α. Η επιχείρηση να συμβάλλεται με άλλες επιχειρήσεις, με σκοπό την υλοποίηση κοινού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων.

β. Το σύνολο των απασχολούμενων μισθωτών στις συμβαλλόμενες επιχειρήσεις να είναι τουλάχιστον τριάντα (30).

γ. Οι επιχειρήσεις να υπογράφουν σύμβαση με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στην οποία καθορίζονται οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων. Η σύμβαση εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τα προγράμματα αυτό οφείλουν να προσλάβουν συνολικά το ένα τρίτο (1/3) των ανέργων που έχουν καταρτιστεί.

 

8. Νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν, δύο (2) τουλάχιστο μήνες πριν από την έναρξη λειτουργίας τους, να υλοποιούν, με βάση τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εφόσον τρεις (3) μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας τους θα απασχολήσουν το ήμισυ τουλάχιστον των εκπαιδευθέντων ατόμων.

 

9. Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 6, 7 και 8 συμμετέχουν ισότιμο με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στην επιλογή του συνόλου των ανέργων που πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατάρτισης, καθώς και στην επιλογή του 1/3 ή 1/2 των εκπαιδευθέντων που θα προσλάβουν.

 

Μετά την πραγματοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης και την πάροδο του διαστήματος υποχρεωτικής απασχόλησης θα έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται στα προγράμματα απασχόλησης για τους ανέργους που καταρτίσθηκαν, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις που ισχύουν στις εκάστοτε υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

10. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, καθορίζονται οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 6, 7 και 8 στα προγράμματα αυτά, η κατανομή των εκπαιδευτικών δαπανών, το χρονικό διάστημα για το οποίο η επιχείρηση υποχρεούται να απασχολήσει τον καταρτισθέντα άνεργο, το ποσοστό συμμετοχής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στην επιδότηση του κόστους εργασίας κατά το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής απασχόλησης αυτών που καταρτίστηκαν στην επιχείρηση, το περιεχόμενο των συμβάσεων των παραγράφων 6, 7 και 8 του παρόντος άρθρου και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

 

11. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι δυνατόν να συνεργάζεται με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και της αλλοδαπής για την εκτέλεση προγραμμάτων που υλοποιούνται στα πλαίσια συνεργασίας των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων κρατών και που αφορούν μελέτες κοινού ενδιαφέροντος, την προώθηση της απασχόλησης, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση. Επίσης, είναι δυνατόν να αναλαμβάνει ή να παρέχει, για λογαριασμό αυτών των φορέων, την υλοποίηση και οικονομική διαχείριση προγραμμάτων στα πλαίσια διακρατικών συνεργασιών, σύσταση δικτύων και κάθε είδους εταιρικών ή κοινοπρακτικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών φορέων και αντίστοιχων φορέων των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων κρατών.

 

Οι δαπάνες των προγραμμάτων αυτών βαρύνουν κατά περίπτωση τον οργανισμό, τους συνεργαζόμενους φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλες εθνικές ή διεθνείς χρηματοδοτήσεις, όπως κάθε φορά ορίζεται από τα συμφωνητικά συνεργασίας ή τις εγκριτικές αποφάσεις υλοποίησης προγραμμάτων αυτών.

 

12. Οι εκπαιδευόμενοι στα πλαίσια των προγραμμάτων Μαθητείας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μπορούν να πραγματοποιούν μέρος των προγραμμάτων σπουδών πρακτικής και θεωρητικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε φορείς της αλλοδαπής. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της φοίτησης στην αλλοδαπή και εγκρίνεται το τμήμα σπουδών στην αλλοδαπή ως αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος σπουδών των εκπαιδευομένων στη Μαθητεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

 

13. Καθιερώνεται προαιρετική πρακτική άσκηση ενός εξαμήνου των αποφοίτων των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 

Η ανωτέρω πρακτική άσκηση πρέπει να γίνεται πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης του καταρτιζομένου.

 

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στη βελτίωση και συμπλήρωση της κατάρτισής τους, οι απόφοιτοι έχουν όλα τα δικαιώματα των καταρτιζομένων, όπως αυτά απορρέουν από τις ισχύουσες ειδικότερες διατάξεις.

 

Η εξάμηνη διάρκεια της πραγματοποιηθείσας πρακτικής άσκησης θεωρείται ως αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

 

14. Με αποφάσεις των Υπουργών οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, το ύψος της επιχορήγησης και ο τρόπος πληρωμής της κατά την προηγούμενη παράγραφο 13 πρακτικής άσκησης.

 

15. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μπορεί να συνεργάζεται με φορείς της παραγράφου 1, με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης εργατικής εμπειρίας άνεργων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αποφοίτων Λυκείου.

 

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, καθορίζονται το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης, οι ειδικότητες σε σχέση με τις θέσεις πρακτικής άσκησης, η διάρκεια, ο αριθμός και η ηλικία των δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προγραμμάτων του προηγούμενου εδαφίου.

 

Για την ασφάλιση των συμμετεχόντων στα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 18 του νόμου [Ν] 2458/1997 (ΦΕΚ 15/Α/1997).

 

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή των προγραμμάτων της παραγράφου αυτής εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

16. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 8 του νόμου [Ν] 1836/1989, οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του νόμου 2224/1994 και οι διατάξεις του άρθρου 5 του νόμου 2434/1996.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.