Νόμος 3535/07 - Άρθρο 22

Άρθρο 22: Ανωτέρα Βία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Γεγονότα Ανωτέρας Βίας

 

1.1. Για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης, ο όρος Γεγονός Ανωτέρας Βίας θα θεωρείται ότι σημαίνει:

 

i) όλα εκείνα τα γεγονότα ή περιστατικά ή οι συνέπειες αυτών που ευρίσκονται εκτός της σφαίρας ελέγχου ή επιρροής των Μερών και που δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί ή προληφθεί ή αποτραπεί ακόμα και με καταβολή ιδιαίτερης επιμέλειας εκ μέρους των Μερών, ή

 

ii) οποιοδήποτε γεγονός ή περιστατικό για την επέλευση του οποίου δεν ευθύνεται κανένα από τα μέρη και το οποίο ο Παραχωρησιούχος δεν έχει την υποχρέωση σύμφωνα με την παρούσα να ασφαλίσει και δεν είναι πράγματι ασφαλισμένος, ή έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης εν όλω ή εν μέρει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21.8.

 

1.2. Διευκρινίζεται ότι οι συνέπειες στο Έργο από γεγονότα Ανωτέρας Βίας, που οφείλονται στη μη τήρηση από τον Παραχωρησιούχο των Προδιαγραφών, βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο.

 

2. Επέλευση

 

2.1. Εάν ο Παραχωρησιούχος θεωρεί ότι έχει επέλθει ένα Γεγονός Ανωτέρας Βίας, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει αξίωση για παράταση προθεσμιών ή και για αποζημίωση από το Δημόσιο, θα ειδοποιεί το Δημόσιο το συντομότερο δυνατόν και εγγράφως, αναφέροντας το Γεγονός Ανωτέρας Βίας που ισχυρίζεται ότι επήλθε και τις συνέπειες του (στο βαθμό που θα μπορεί τότε ευλόγως να προβλεφθεί).

 

2.2. Αν το Δημόσιο αμφισβητεί την επέλευση ενός Γεγονότος Ανωτέρας Βίας ή τις συνέπειες του, θα παραπέμπει για επίλυση το ζήτημα, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 33, εντός δέκα τεσσάρων (14) ημερών από τη λήψη της γνωστοποίησης του Παραχωρησιούχου. Αν το Δημόσιο δεν παραπέμψει το ζήτημα για επίλυση, εντός της ανωτέρω προθεσμίας των δέκα τεσσάρων (14) ημερών, θα θεωρείται ότι έχει αποδεχθεί την ειδοποίηση του Παραχωρησιούχου.

 

2.3. Μόλις είναι πρακτικώς δυνατόν, το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος θα συναντηθούν για να συζητήσουν το Γεγονός Ανωτέρας Βίας και τις συνέπειες του και, στο βαθμό που θα είναι τότε δυνατόν, να προσδιορίσουν τον αποτελεσματικότερο τρόπο νια την συνέχιση των Κατασκευών ή της Λειτουργίας του Έργου.

 

2.4. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να προκύψει αμέσως αν το Γεγονός Ανωτέρας Βίας θα καταστεί Παρατεταμένο Γεγονός Ανωτέρας Βίας (όπως ορίζεται στο άρθρο 22.5) το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος θα προβούν σε κάθε εύλογη ενέργεια για να συνεχίσουν το Έργο, με τη χρήση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων και της τυχόν οφειλόμενης αποζημίωσης του Δημοσίου.

 

3. Οικονομική Ευθύνη του Παραχωρησιούχου

 

Με την επιφύλαξη του άρθρου 22.5:

 

i) στο βαθμό που ο Παραχωρησιούχος δυνάμει του άρθρου 21, έχει ασφαλίσει το Έργο κατά των συνεπειών Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, αυτός θα φέρει τις οικονομικές συνέπειες του ανωτέρω Γεγονότος Ανωτέρας Βίας και μέχρι τα ποσά που είναι καταβλητέα σύμφωνα με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, συνυπολογιζομένης και της απαλλαγής που τυχόν προβλέπεται σε αυτά.

 

ii) Ο Παραχωρησιούχος θα φέρει τις οικονομικές συνέπειες οποιουδήποτε Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, οι συνέπειες του οποίου στο Έργο οφείλονται στη μη τήρηση των Προδιαγραφών.

 

4. Οικονομική Ευθύνη του Δημοσίου

 

Με την επιφύλαξη του άρθρου 22.5, όλα τα Γεγονότα Ανωτέρας Βίας, εκτός από εκείνα που βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο σύμφωνα με το άρθρο 22.3 (ii) που λαμβάνουν χώρα:

 

i) κατά την Περίοδο Μελετών - Κατασκευών θεωρούνται ως Γεγονότα Καθυστέρησης και αποζημιώνονται από το Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 26.2,

 

ii) κατά την Περίοδο Λειτουργίας θεωρούνται ως Γεγονότα Ευθύνης του Δημοσίου και αποζημιώνονται από το Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 26.5, αφαιρουμένων των ποσών που αναφέρονται στο άρθρο 22.3 (i).

 

5. Παρατεταμένο Γεγονός Ανωτέρας Βίας

 

5.1. Παρατεταμένο Γεγονός Ανωτέρας Βίας σημαίνει Γεγονός Ανωτέρας Βίας το οποίο διαρκεί ή οι επιπτώσεις του διαρκούν:

 

i) επί μία συνεχή περίοδο άνω των εννέα (9) μηνών, σε περίπτωση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας που επέρχεται κατά την Περίοδο Τ1 και κατά των συνεπειών του οποίου ο Παραχωρησιούχος έχει ασφαλιστεί σύμφωνα με το άρθρο 21.

 

ii) επί συνεχή περίοδο άνω των τεσσάρων (4) μηνών, σε περίπτωση οιουδήποτε άλλου Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, που επέρχεται την Περίοδο Τ1.

 

iii) επί μία συνεχή περίοδο άνω των δώδεκα (12) μηνών, σε περίπτωση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας που επέρχεται μετά την Ημερομηνία Έναρξης Περιόδου Λειτουργίας και κατά των συνεπειών του οποίου ο Παραχωρησιούχος έχει ασφαλιστεί, σύμφωνα με το άρθρο 21.

 

iv) επί μία συνεχή περίοδο άνω των έξι (6) μηνών, σε περίπτωση οποιουδήποτε άλλου Γεγονότος Ανωτέρας Βίας που επέρχεται μετά την Ημερομηνία Έναρξης Περιόδου Λειτουργίας.

 

5.2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 22.3 (ii), σε περίπτωση οποιουδήποτε Παρατεταμένου Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος, εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της αντίστοιχης περιόδου των τεσσάρων (4), έξι (6), εννέα (9) ή δώδεκα (12) μηνών, που αναφέρονται στο άρθρο 22.5.1, θα συναντηθούν για να αποφασίσουν κατά πόσο, ανάλογα με τις μέχρι τότε συνέπειες του Γεγονότος Ανωτέρας Βίας και των απόψεων τους σχετικά με τις μελλοντικές συνέπειες, μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του Γεγονότος Ανωτέρας Βίας και συνέχισης της παρούσας Σύμβασης. Αν το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός τριάντα (30) ημερών ή εντός τυχόν μεγαλύτερης προθεσμίας που θα συμφωνήσουν μεταξύ τους, από το τέλος της εν λόγω περιόδου, έκαστος από αυτούς θα δικαιούται να καταγγείλει την παρούσα Σύμβαση, σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρων 29.1.8 και 30.1 (iii).

 

5.3. Στην περίπτωση του άρθρου 22.3 (ii) το Παρατεταμένο Γεγονός Ανωτέρας Βίας και αφού αποβεί άκαρπη η διαδικασία που προβλέπεται στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, συνιστά Γεγονός Αθέτησης Παραχωρησιούχου.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.