Νόμος 3535/07 - Άρθρο 26

Άρθρο 26: Αποζημιώσεις


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Γεγονότα Καθυστέρησης

 

Ως Γεγονός Καθυστέρησης νοείται κάθε γεγονός κατά την Περίοδο Μελετών - Κατασκευών το οποίο δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Παραχωρησιούχου ή των οποιωνδήποτε προσώπων που χρησιμοποιεί για την εκτέλεση της Σύμβασης (περιλαμβανομένων του Ανεξάρτητου Μηχανικού και του Ελεγκτή Μελέτης) ή σε Γεγονός Ανωτέρας Βίας, οι οικονομικές συνέπειες του οποίου, σύμφωνα με το άρθρο 22.3, βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο, και το οποίο επηρεάζει δυσμενώς την Κρίσιμη Διαδρομή του Χρονοδιαγράμματος Εφαρμογής της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών.

 

2. Αποζημιώσεις Περιόδου Μελετών - Κατασκευών (Τ1)

 

2.1. Σε περίπτωση συνδρομής Γεγονότος Καθυστέρησης, σε σχέση με:

 

i) οποιαδήποτε τμηματική προθεσμία του άρθρου 18.2.1,

 

ii) οποιοδήποτε Ορόσημο του άρθρου 7.2.3,

 

iii) τη συνολική προθεσμία της Περιόδου Τ1, και με την επιφύλαξη των προβλέψεων του άρθρου 30 (καταγγελία), ο Παραχωρησιούχος θα δικαιούται:

 

a) Για τις τμηματικές προθεσμίες άρθρου 18.2.1:

 

i) παράτασης της τμηματικής προθεσμίας ίσης με την προκληθείσα καθυστέρηση,

 

ii) αποζημίωσης:

 

1) για οποιαδήποτε έξοδα ή δαπάνες σχετικά με την μελέτη, κατασκευή ή θέση σε λειτουργία των Μόνιμων και Προσωρινών Κατασκευών, τα οποία πιστοποιούνται από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό ότι εύλογα προέκυψαν ως άμεση συνέπεια τέτοιου Γεγονότος Καθυστέρησης και δεν θα είχαν προκύψει αν δε υπήρχε αυτό, και

 

2) για οποιαδήποτε πρόσθετα έξοδα σχετικά με την χρηματοδότηση των Μόνιμων και Προσωρινών Κατασκευών, τα οποία πιστοποιούνται από τον τακτικό ορκωτό ελεγκτή του Παραχωρησιούχου, ότι εύλογα προέκυψαν, ως άμεση συνέπεια τέτοιου Γεγονότος Καθυστέρησης και δεν θα είχαν προκύψει αν δε υπήρχε αυτό.

 

Η καταβολή στον Παραχωρησιούχο της ανωτέρω αποζημίωσης θα γίνεται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες αφότου το Δημόσιο Λάβει έγγραφο αίτημα του Παραχωρησιούχου με όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία του κόστους ή της δαπάνης που απαιτείται, όπως αυτή εκάστοτε θα πιστοποιείται κατά τα ανωτέρω.

 

b) Για τα Ορόσημα του άρθρου 7.2.3:

 

i) ισόχρονης παράτασης της προθεσμίας επίτευξης του Ορόσημου,

 

ii) τόκων επί του ποσού της Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου που ήταν καταβλητέο με την επίτευξη του σχετικού Ορόσημου, υπολογιζόμενων με το επιτόκιο του άρθρου 7.2.2. (i) για το χρονικό διάστημα από την επομένη της ημερομηνίας κατά την οποία έληγε η προθεσμία επίτευξης του Ορόσημου μέχρι την ημέρα λήξης της προθεσμίας όπως αυτή θα παραταθεί,

 

iii) ισόχρονης παράτασης της τυχόν συνδεόμενης με το Ορόσημο τμηματικής καταβολής της Δεσμευτικής Επένδυσης.

 

c) Για τη Συνολική Προθεσμία της Περιόδου Τ1:

 

i) παράτασης της συνολικής προθεσμίας της Περιόδου Τ1 ίσης με την προκληθείσα καθυστέρηση,

 

ii) αποζημίωσης υπολογιζόμενης και καταβλητέας σύμφωνα με το άρθρο 26.2.1 (a) (ii),

 

iii) καταβολής εκ μέρους του Δημοσίου αποζημίωσης για τις ζημίες που ενδέχεται να υποστεί ο Παραχωρησιούχος από τη μη έναρξη λειτουργίας και εκμετάλλευσης του Έργου, όπως αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 26.2.6.

 

2.2. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε Γεγονός Καθυστέρησης επηρεάζει σωρευτικά μία ή περισσότερες κατηγορίες προθεσμιών του άρθρου 26.2.1 ο Παραχωρησιούχος θα δικαιούται αποζημίωσης που θα υπολογίζεται με τον προσήκοντα συνδυασμό των ανωτέρω παραγράφων (a), (b) και (c) του άρθρου 26.2.1.

 

2.3. Σε περίπτωση συνδρομής οποιουδήποτε Γεγονότος Καθυστέρησης, ο Παραχωρησιούχος οφείλει να ενημερώσει εγγράφως και λεπτομερώς το Δημόσιο, με κοινοποίηση στον Ανεξάρτητο Μηχανικό, περί:

 

i) των συνθηκών που συνιστούν το Γεγονός Καθυστέρησης,

 

ii) της διάρκειας της καθυστέρησης σε συσχετισμό με την κρίσιμη διαδρομή του Χρονοδιαγράμματος Μελετών - Κατασκευών,

 

iii) της αιτούμενης αποζημίωσης σύμφωνα με το παρόν Άρθρο, και

 

iv) των τυχόν προτεινομένων μέτρων Αποκατάστασης Γεγονότος Καθυστέρησης και της συναφούς δαπάνης του Παραχωρησιούχου για την επιτάχυνση των επηρεαζόμενων εργασιών (η Δαπάνη Επιτάχυνσης), σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 26.4.

 

2.4. Σε περίπτωση που εντός δέκα τεσσάρων (14) ημερών:

 

i) δεν συμφωνηθούν μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου η διάρκεια της καθυστέρησης και της αιτούμενης παράτασης προθεσμίας, ή

 

ii) το Δημόσιο αμφισβητήσει εγγράφως, με κοινοποίηση στον Ανεξάρτητο Μηχανικό, το ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε Γεγονός Καθυστέρησης ή το κατά πόσο επηρεάζεται η Κρίσιμη Διαδρομή του Χρονοδιαγράμματος Μελετών - Κατασκευών, τα θέματα αυτά θα καθορισθούν από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι αργότερα από δέκα τέσσερις (14) ημέρες από τη λήξη της ανωτέρω περιόδου των δέκα τεσσάρων (14) ημερών.

 

2.5. Αν είτε το Δημόσιο είτε ο Παραχωρησιούχος αμφισβητήσουν τον καθορισμό των ανωτέρω θεμάτων από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, δικαιούνται, μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από τη λήψη αυτού του καθορισμού, να παραπέμψουν το θέμα στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών. Κατά τη διάρκεια και μέχρι την επίλυση της διαφοράς από την Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, εφαρμόζεται ο καθορισμός του Ανεξάρτητου Μηχανικού.

 

2.6. Ο υπολογισμός της αποζημίωσης του Παραχωρησιούχου του άρθρου 26.2.1 (c. iii) θα γίνεται με βάση τον ακόλουθο τύπο:

 

(ΟΚΚΕΕΤ + ΡΒ1Τ1ΕΤ + ΡΒ3Τ1ΕΤ) - (OMCET + ΡΒ4Τ2)

 

όπου:

 

ΕΤ = ο χρόνος παράτασης της Περιόδου Τ1

ΟΚΚΕΕΤ = Το Όριο Κινδύνου Κυκλοφορίας - Εσόδων που έχει αναλάβει ο Παραχωρησιούχος όπως προβλέπεται στο άρθρο 25.2, που αντιστοιχεί στο χρόνο παράτασης,

OMCET = Οι δαπάνες λειτουργίας - συντήρησης - εκμετάλλευσης του Έργου, που αντιστοιχούν στο χρόνο παράτασης, όπως αυτές προβλέπονται στο Επικαιροποιημένο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο,

ΡΒ1Τ1ΕΤ = Η δαπάνη παράτασης της ισχύος της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης Μελετών - Κατασκευών για το χρόνο που αντιστοιχεί στο χρόνο παράτασης,

ΡΒ3Τ1ΕΤ = Η δαπάνη παράτασης της ισχύος της Εγγυητικής Επιστολής Δεσμευτικής Επένδυσης για το χρόνο που αντιστοιχεί στο χρόνο παράτασης,

ΡΒ4Τ2ΕΤ = Η δαπάνη της Εγγυητικής Επιστολής Λειτουργίας - Συντήρησης (ΡΒ4Τ2), όπως αυτή προβλέπεται στο Επικαιροποιημένο Χρηματοοικονομικό

Μοντέλο.

 

2.7. Η εκ μέρους του Δημοσίου καταβολή στον Παραχωρησιούχο των αποζημιώσεων της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών, πλην αυτών των παραγράφων 2.1 (c. iii) και 4, θα γίνεται εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή του σχετικού εγγράφου αιτήματος του Παραχωρησιούχου συνοδευόμενου από πλήρη σειρά των αναγκαίων για τον υπολογισμό τους παραστατικών.

 

2.8. Η καταβολή της αποζημιώσεως της παραγράφου 2.1 (c. iii) θα γίνεται εντός μηνός από το τέλος εκάστου εξαμήνου από την Ημερομηνία Έναρξης Περιόδου Λειτουργίας, όπως αυτή είχε καθοριστεί στο Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής της Περιόδου Τ1.

 

3. Υποχρέωση Περιορισμού Συνεπειών

 

Ο Παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να περιορίζει με κάθε πρόσφορο τρόπο τις συνέπειες από Γεγονότα Καθυστέρησης.

 

4. Αποκατάσταση Γεγονότος Καθυστέρησης

 

4.1. Σε περίπτωση συνδρομής Γεγονότος Καθυστέρησης, το Δημόσιο, αντί χορήγησης της αιτούμενης από τον Παραχωρησιούχο παράτασης ή μέρους αυτής, δικαιούται:

 

i) είτε να αποδεχθεί τα τυχόν προταθέντα από τον Παραχωρησιούχο μέτρα Αποκατάστασης Γεγονότος Καθυστέρησης, με την αυτή μειωμένη Δαπάνη Επιτάχυνσης,

 

ii) είτε, αν ο Παραχωρησιούχος δεν έχει προτείνει παρόμοια μέτρα, να ζητήσει από τον Παραχωρησιούχο να προτείνει μέτρα Αποκατάστασης Γεγονότος Καθυστέρησης σε συνδυασμό με Δαπάνη Επιτάχυνσης.

 

4.2. Η Δαπάνη Επιτάχυνσης που θα καταβάλει το Δημόσιο δε δύναται να υπερβαίνει το πενήντα στα εκατό (50%) της δαπάνης των επηρεαζόμενων εργασιών περιλαμβανομένων:

 

i) των γενικών εξόδων και του εργολαβικού οφέλους (18%) του Κατασκευαστή συν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας,

 

ii) της τυχόν επιπλέον αμοιβής του Ανεξάρτητου Μηχανικού, και του Ελεγκτή Μελέτης.

 

Η δαπάνη των επηρεαζόμενων εργασιών υπολογίζεται με αναγωγή τους σε ποσοστό φυσικού αντικειμένου των Κατασκευών της Περιόδου Τ1 και υπολογισμό του αντίστοιχου ποσοστού επί του Τιμήματος Μελετών - Κατασκευών. Με την επιφύλαξη του ανωτέρω περιορισμού, το ποσό της Δαπάνης Επιτάχυνσης και ο χρόνος καταβολής του εκ μέρους του Δημοσίου καθορίζονται με ιδιαίτερη συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου.

 

4.3. Εφ' όσον το Γεγονός Καθυστέρησης συμβεί μέχρι και προ της επίτευξης της προθεσμίας του άρθρου 18.2.1 (ii), ο Παραχωρησιούχος, εφ' όσον του ζητηθεί από το Δημόσιο, είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί Αποκατάσταση Γεγονότος Καθυστέρησης ίση προς τρεις (3) μήνες, ενώ αν το Γεγονός Γεγονότος Καθυστέρησης συμβεί μετά την επίτευξη της ανωτέρω προθεσμίας, η υποχρέωση του Παραχωρησιούχου περιορίζεται στους 2 μήνες. Αποκατάσταση Γεγονότος Καθυστέρησης πέραν των ανωτέρω ορίων, είναι δυνατή μόνο κατόπιν συμφωνίας του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου.

 

4.4. Στην περίπτωση που λόγω Γεγονότων Καθυστέρησης:

 

i) το σύνολο των παρατάσεων του άρθρου 26.2.1 (c) υπερβεί το τριάντα στα εκατό (30%) της Συνολικής Προθεσμίας Περιόδου Τ1, και

 

ii) εκ του λόγου τούτου καταγγελθεί οποιαδήποτε από τις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις,

 

ο Παραχωρησιούχος θα δικαιούται να καταγγείλει την παρούσα Σύμβαση.

 

5. Αποζημιώσεις Περιόδου Λειτουργίας (Τ2)

 

5.1. Ως Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου νοείται κάθε γεγονός, πλην των Γεγονότων Αθέτησης Δημοσίου, το οποίο δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Παραχωρησιούχου ή των οποιωνδήποτε προσώπων που χρησιμοποιεί για την εκτέλεση της Σύμβασης ή σε Γεγονός Ανωτέρας Βίας, οι οικονομικές συνέπειες του οποίου, σύμφωνα με το άρθρο 22.3 βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο, και το οποίο επηρεάζει δυσμενώς τα Άμεσα Έσοδα του Παραχωρησιούχου κατά την Περίοδο Λειτουργίας του Έργου ή / και επηρεάζει ουσιωδώς δυσμενώς τις δαπάνες λειτουργίας - συντήρησης - εκμετάλλευσης του Έργου Παραχώρησης σε σύγκριση με τις προβλεπόμενες στο Επικαιροποιημένο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο.

 

5.2. Σε περίπτωση που κατά την Περίοδο Λειτουργίας ο Παραχωρησιούχος αποδείξει ότι συνεπεία Γεγονότος Ευθύνης Δημοσίου επήλθε μείωση των Αμέσων Εσόδων του, το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον Παραχωρησιούχο σύμφωνα με τα κατωτέρω οριζόμενα:

 

5.3. Σε περίπτωση που τα πραγματοποιηθέντα Άμεσα Έσοδα μειώθηκαν λόγω Γεγονότος Ευθύνης Δημοσίου και η Πρόβλεψη Αμέσων Εσόδων για το ίδιο εξάμηνο της Περιόδου Λειτουργίας, ήταν σε επίπεδο άνω ή ίσο του Ορίου Κινδύνου Κυκλοφορίας - Εσόδων, η αποζημίωση του Παραχωρησιούχου θα υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

 

Comp = 15% x DRF+ 85% + TRRL - ADR

 

Εάν Comp > 0, ο Παραχωρησιούχος δικαιούται ισόποσης καταβολής ενώ εάν Comp < 0, το ποσό αυτό αποτελεί την Πληρωμή προς το Δημόσιο για το αντίστοιχο εξάμηνο και συνεπώς η αποζημίωση του Παραχωρησιούχου είναι δυνατόν να συνίσταται σε μείωση των Πληρωμών προς το Δημόσιο κατά το ποσό της διαφοράς μεταξύ του ποσού αυτού και του ποσού της αναλογούσας για τα πραγματοποιηθέντα Άμεσα Έσοδα Πληρωμής προς το Δημόσιο.

 

5.4. Σε περίπτωση που τα πραγματοποιηθέντα Άμεσα Έσοδα που μειώθηκαν λόγω Γεγονότος Ευθύνης Δημοσίου ήταν κάτω του Ορίου Κινδύνου Κυκλοφορίας - Εσόδων και η Πρόβλεψη Αμέσων Εσόδων για το ίδιο εξάμηνο της Περιόδου Λειτουργίας ήταν ομοίως σε επίπεδο κάτω του Ορίου Κινδύνου Κυκλοφορίας - Εσόδων, η αποζημίωση του Παραχωρησιούχου θα υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

 

Comp = (DRF - ADR)

 

όπου (στις περιπτώσεις των ανωτέρω άρθρων 26.5.3, 26.5.4 και 26.5.5):

 

Comp = Αποζημίωση (Compensation)

DRF = Πρόβλεψη Αμέσων Εσόδων (Direct Revenues Forecast)

TRRL = Όριο Κινδύνου Κυκλοφορίας - Εσόδων (Traffic - Revenue Risk Limit)

ADR = Πραγματοποιηθέντα Άμεσα Έσοδα (Actual Direct Revenues)

 

5.5. Από το ποσό της αποζημίωσης θα αφαιρείται η τυχόν μείωση των δαπανών του Παραχωρησιούχου λόγω της επελεύσεως του Γεγονότος Ευθύνης του Δημοσίου, όπως αυτές θα υπολογίζονται σύμφωνα με το Χρηματοοικονομικό Μοντέλο ή οποιαδήποτε ασφαλίσματα εισέπραξε ή όφειλε να εισπράξει προς αποκατάσταση των αποτελεσμάτων του Γεγονότος Ευθύνης του Δημοσίου.

 

5.6. Σε περίπτωση που κατά την Περίοδο Λειτουργίας ο Παραχωρησιούχος αποδείξει ότι συνεπεία Γεγονότος Ευθύνης Δημοσίου επήλθε ουσιώδης αύξηση δαπανών λειτουργίας - συντήρησης και εκμετάλλευσης του Έργου Παραχώρησης σε σχέση με τις αντίστοιχες Προβλέψεις, το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον Παραχωρησιούχο για την αποδεικνυόμενη με χρήση του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου διαφορά, σύμφωνα με το επόμενο άρθρο.

 

5.7. Η καταβολή των αποζημιώσεων της Περιόδου Λειτουργίας θα γίνεται εντός της αυτής προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 25.7.4 για την καταβολή των Πληρωμών προς το Δημόσιο.

 

5.8. Σε περίπτωση που το Δημόσιο αμφισβητεί, είτε την συνδρομή Γεγονότος Ευθύνης Δημοσίου, είτε τα στοιχεία επί των οποίων βασίζεται ο υπολογισμός της αποζημίωσης, είτε το ποσό της αποζημίωσης, είτε τέλος επικαλείται συντρέχον πταίσμα του Παραχωρησιούχου που συνετέλεσε στη μείωση των Αμέσων Εσόδων του ή στην ουσιώδη αύξηση των δαπανών του, δικαιούται να προσφύγει στη διαδικασία Επίλυσης Διαφορών. Στην περίπτωση αυτή ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να ζητήσει την καταβολή του ποσού της αποζημίωσης ή κατά περίπτωση τη μείωση της Πληρωμής προς το Δημόσιο, καταθέτοντας στο Δημόσιο ισόποση εγγυητική επιστολή.

 

5.9. Οποιεσδήποτε καταβολές βάσει της Διαιτητικής απόφασης θα γίνονται το αργότερο εντός δέκα πέντε (15) εργασίμων ημερών από την επίδοση της απόφασης.

 

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής πέραν της προθεσμίας αυτής, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 7.2.2 με την εξαίρεση της ρήτρας του άρθρου 7.2.2 (ii) όσον αφορά το καθυστερούμενο ποσό.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.