Νόμος 4613/19 - Άρθρο 15

Άρθρο 15: Ρυθμίσεις θεμάτων δόμησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οικοδομικές άδειες στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23-07-2018 και 24-07-2018 και έχουν οριοθετηθεί με την ΔΑΕΦΚ/ΚΕ/8706/Α325/2018 (ΦΕΚ 3255/Β/2018) απόφαση Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών χορηγούνται, πλέον των οριζόμενων στις διατάξεις του από 08-02-1979 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 130/Δ/1979), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 

α) Για οικοδομική άδεια ανέγερσης, λόγω ανακατασκευής της περίπτωσης β' του άρθρου 2 του από 08-02-1979 προεδρικού διατάγματος, το ανακατασκευαζόμενο κτίριο δε δύναται να είναι κατ' έκταση (κάλυψη), δόμηση και όγκο μεγαλύτερο του καταστραφέντος, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στο Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ) ή στην απόφαση ασύμφορου επισκευής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και δεν μπορεί να υπερβαίνει διώροφη οικοδομή με υπόγειο.

 

Η απόσταση από τα όρια του οικοπέδου ή γηπέδου δεν δύναται να είναι μικρότερη από τα 2.5 m. Η ίδια απόσταση ισχύει και στην περίπτωση που επιβάλλεται η μετακίνηση του κτιρίου, λόγω των αποστάσεων που ορίζονται στο άρθρο 5 του από 08-02-1979 προεδρικού διατάγματος και στο άρθρο 25 του νόμου [Ν] 4579/2018 (ΦΕΚ 201/Α/2018).

 

Αν λόγω επιβολής της προϋπόθεσης της περίπτωσης α' δεν δύναται να υλοποιηθεί το περίγραμμα του καταστραφέντος κτιρίου, τότε είναι δυνατή η αλλαγή του σχήματός του, χωρίς η κάλυψη, η δόμηση και ο όγκος της νέας οικοδομής να υπερβαίνουν τα αντίστοιχα μεγέθη της καταστραφείσας. Επίσης είναι δυνατή η ανέγερση διώροφου αντί ισογείου, αρκεί η έκταση και ο συνολικός όγκος να μην είναι μεγαλύτερος του καταστραφέντος.

 

β) Για οικοδομική άδεια ανακατασκευής του άρθρου 3 του από 08-02-1979 προεδρικού διατάγματος, αυτή δύναται να χορηγηθεί είτε με τους όρους δόμησης που ισχύουν κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας στην περιοχή, τηρώντας τις προϋποθέσεις του οικοδομικού κανονισμού, είτε με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ίσχυαν στην περιοχή κατά τον χρόνο ανέγερσης της οικοδομής που καταστράφηκε, χωρίς όμως η συνολική επιφάνεια (δόμηση) και ο όγκος της νέας οικοδομής να είναι μεγαλύτερα από την επιφάνεια και τον όγκο της καταστραφείσας.

 

Εφόσον το κτίριο ανακατασκευάζεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 του από 08-02-1979 προεδρικού διατάγματος, δεν δύναται να είναι κατ' έκταση και όγκο μεγαλύτερο του καταστραφέντος, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις από τα όρια, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

2. Για όλες τις περιπτώσεις ανακατασκευής της παραγράφου 1:

 

α) Η χρήση της νέας οικοδομής πρέπει να είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην περιοχή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σε περίπτωση που στην καταστραφείσα οικοδομή υφίστατο νομίμως χρήση, μη επιτρεπόμενη από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης, με την οικοδομική άδεια ανακατασκευής επιτρέπεται η χρήση αυτή σε επιφάνεια όχι μεγαλύτερη της υφιστάμενης στην καταστραφείσα οικοδομή.

 

β) Το μέγιστο ύψος του κτιρίου δεν δύναται να υπερβαίνει τα 8.5 m συμπεριλαμβανομένης της στέγης ύψους 1.5 m. Σε περίπτωση μη κατασκευής στέγης, το ύψος μειώνεται κατά 1.5 m. Εάν ειδικές διατάξεις ορίζουν για την περιοχή μικρότερο αριθμό ορόφων και ύψος, αυτές κατισχύουν.

 

γ) Είναι δυνατή η κατασκευή υπογείου, το οποίο δεν θεωρείται όροφος, ακόμα και αν δεν υπήρχε στην καταστραφείσα οικοδομή.

 

δ) Οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 209/1998 (ΦΕΚ 169/Α/1998), εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση που η πληγείσα οικοδομή δεν υφίστατο νομίμως.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.