Προεδρικό διάταγμα 13/18 - Άρθρο 72

Άρθρο 72: Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής έχει ως στόχο τη χάραξη, εξειδίκευση και εκπόνηση ολοκληρωμένων πολιτικών για τις νησιωτικές περιοχές που υπάγονται στην περιφέρεια του, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος 1975/1986/2001/2008 και στο άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EL 30-3-2010/C83/47) (Ενοποιημένη Απόδοση).

 

2. Η Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής είναι αρμόδια:

 

(α) για τη διαμόρφωση προτάσεων που αφορούν στο περιεχόμενο της ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής (διαρθρωτική πολιτική και τομεακές πολιτικές) και της υιοθέτησης τους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα,

 

(β) για το σχεδιασμό, την εισήγηση και την εφαρμογή της εθνικής νησιωτικής πολιτικής που περιλαμβάνει τόσο την αναπτυξιακή στρατηγική, όσο και την προώθηση των επιμέρους τομεακών πολιτικών που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και

 

(γ) για την προώθηση εφαρμογής προγραμμάτων και έργων για την ανάπτυξη των νησιών με έμφαση την ανάδειξη του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού και περιβάλλοντος αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε νησιού.

 

Η Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής υποστηρίζει τη λειτουργία του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, συμβουλευτικού οργάνου για την επεξεργασία προτάσεων προς τη πολιτική ηγεσία και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, επιστημονικού οργάνου τεκμηρίωσης και επεξεργασίας προτάσεων σχετικά με την νησιωτική πολιτική συνολικά και την εξειδίκευση της πολιτικής στους κρίσιμους για τα νησιά τομείς.

 

3. Η Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής έχει τα παρακάτω Τμήματα:

 

α) Τμήμα Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Εφαρμογής Νησιωτικής Πολιτικής.

 

β) Τμήμα Εφαρμογής Ρήτρας Νησιωτικότητας.

 

γ) Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

 

δ) Τμήμα Θαλασσίων Θεμάτων και Πολιτισμού.

 

4. Το Τμήμα Σχεδιασμού Παρακολούθησης και Εφαρμογής Νησιωτικής Πολιτικής έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

 

α) Τη συγκέντρωση και τεκμηρίωση, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής και με άλλους εξειδικευμένους φορείς, όλων των αναγκαίων στοιχείων που καταγράφουν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις που αφορούν στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

 

β) Τη χρηματοδότηση μελετών και ερευνών σχετικά με την τεκμηρίωση ειδικών πολιτικών και προγραμμάτων για την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.

 

γ) Την παρακολούθηση των εξελίξεων που αφορούν στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Νησιωτικής Πολιτικής και η μέριμνα για την προώθηση προτάσεων ειδικών ρυθμίσεων που αναγνωρίζουν την ανάγκη εφαρμογής της νησιωτικότητας στις ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικές, καθώς και για την προώθηση της έγκρισης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οικονομίας και την ανάπτυξη των νησιωτικών περιφερειών και συνεργάζεται με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

δ) Τη μέριμνα για τη διατύπωση προτάσεων προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα που αφορούν το νησιωτικό χώρο.

 

ε) Την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές και προγράμματα που αναφέρονται στην ανάπτυξη και τις ιδιαιτερότητες των νησιών και των δυνατοτήτων αξιοποίησης τους.

 

στ) Τη μελέτη και εισήγηση για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των νησιών και της πολιτικής για την εφαρμογή της, σε συνεργασία και με συναρμόδια υπουργεία και φορείς στο πλαίσιο του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, η παρακολούθηση της εφαρμογής τους, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων τους, καθώς και ο ανασχεδιασμός τους.

 

ζ) Την εκπόνηση, παρακολούθηση, αξιολόγηση και εισήγηση ανασχεδιασμού των προγραμμάτων εφαρμογής της νησιωτικής πολιτικής σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση της εναρμόνισης τους προς την εθνική νησιωτική αναπτυξιακή στρατηγική και πολιτική.

 

η) Τη μελέτη, εξειδίκευση και εισήγηση, στο πλαίσιο της γενικότερης νησιωτικής πολιτικής και σε συνεργασία και με άλλους αρμόδιους φορείς, μέτρων πολιτικής και προγραμμάτων ανάπτυξης σε ειδικότερους τομείς που συνάδουν με τις ιδιαίτερες ανάγκες και ιδιαιτερότητες των νησιών (αγροτική πολιτική και πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου, αλιευτική πολιτική, ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, τουριστική πολιτική, πολιτική απασχόλησης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, πολιτική κοινωνικής ένταξης και αντιμετώπισης της φτώχειας, ενεργειακή πολιτική, ολοκληρωμένη διαχείριση φυσικών πόρων και παράκτιων περιοχών, περιβαλλοντική πολιτική, πολιτική για παροχή υπηρεσιών δημόσιου συμφέροντος κ.α.).

 

θ) Την παρακολούθηση των δυνατοτήτων ένταξης προγραμμάτων, δράσεων και έργων σε κάθε είδους χρηματοδοτούμενα προγράμματα από διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής με βάση το σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας.

 

ι) Τον σχεδιασμό προγραμμάτων και την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στη ολοκληρωμένη στρατηγική σε συνεργασία με άλλα τμήματα και διευθύνσεις της Γραμματείας και της φορείς της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

 

ι)α) Την παροχή διοικητικής υποστήριξης στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥΝΗΠΟ) και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής

 

5. Το Τμήμα Εφαρμογής Ρήτρας Νησιωτικότητας έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

 

α) Την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας που προβλέπεται στο άρθρο 32 του νόμου 4150/2013 (ΦΕΚ 102/Α/2013), όπως ισχύει, στις επιμέρους τομεακές πολιτικές.

 

β) Την παρακολούθηση της παραγωγής του νομοθετικού έργου και διοικητικών πράξεων της κεντρικής διοίκησης και η εισήγηση ειδικών ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αναγνώριση των ειδικών χαρακτηριστικών του νησιωτικού χώρου στις επιμέρους δημόσιες πολιτικές σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Εφαρμογής Νησιωτικής Πολιτικής.

 

γ) Τη μελέτη, εξειδίκευση και εισήγηση - στο πλαίσιο της γενικότερης νησιωτικής πολιτικής - νομοθετικών ρυθμίσεων, διοικητικών πράξεων και μέτρων πολιτικής σε τομείς που συνδέονται με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιών (αγροτική πολιτική και πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου, αλιευτική πολιτική, ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, τουριστική πολιτική, πολιτική απασχόλησης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, πολιτική κοινωνικής ένταξης και αντιμετώπισης της φτώχειας, ενεργειακή πολιτική, ολοκληρωμένη διαχείριση φυσικών πόρων και παράκτιων περιοχών, περιβαλλοντική πολιτική, πολιτική για παροχή υπηρεσιών δημόσιου συμφέροντος κ.α.) με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

 

6. Το Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

 

α) Την εισήγηση της πολιτικής σε θέματα ανάπτυξης των νησιών της χώρας και την εκπόνηση περιφερειακών προγραμμάτων για ένταξη τους στα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα.

 

β) Την ευθύνη της αξιολόγησης, ιεράρχησης και λοιπής επεξεργασίας προτάσεων, μελετών, έργων και ενεργειών που υποβάλλονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς φορείς του Αιγαίου και τη σχετική πρόταση για ένταξη αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

 

γ) Την ενημέρωση των καθ' ύλην αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας για θέματα της αρμοδιότητας τους σχετικά με τις πολιτικές που αναπτύσσονται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

δ) Την εισήγηση και πρόταση μέτρων στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική ανάπτυξη του Αιγαίου.

 

ε) Την παρακολούθηση των ρυθμίσεων που αποφασίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θέματα αυτά και τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

στ) Τη μέριμνα για κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του άλλου Τμήματος της Διεύθυνσης.

 

ζ) Τον έλεγχο, παρακολούθηση και αξιολόγηση όλων των εκτελούμενων δράσεων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

7. Το Τμήμα Θαλασσίων Θεμάτων και Πολιτισμού έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

 

α) Την προώθηση στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών αιτημάτων φορέων που αφορούν σε θέματα θαλασσίων μεταφορών.

 

β) Τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την εισήγηση προγραμμάτων δράσης, με τη συνεργασία και άλλων φορέων, για την προστασία, ανάδειξη και προβολή του διαχρονικού πολιτισμού και της πολιτιστικής παράδοσης στον χώρο των νησιών του Αιγαίου.

 

γ) Τη μέριμνα για την εξεύρεση χρηματοδότησης, την προώθηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των εγκεκριμένων προγραμμάτων δράσης που αποσκοπούν στην προστασία, ανάδειξη και προβολή του διαχρονικού πολιτισμού και της πολιτιστικής παράδοσης των νησιών του Αιγαίου.

 

δ) Τη μέριμνα για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων προστασίας, ανάδειξης και προβολής του διαχρονικού πολιτισμού και της πολιτιστικής παράδοσης στον χώρο των νησιών του Αιγαίου.

 

ε) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση του σχεδιασμού και της εφαρμογής προγραμμάτων δράσης που σχεδιάζουν άλλοι φορείς για την προστασία, ανάδειξη και προβολή του διαχρονικού πολιτισμού και της πολιτιστικής παράδοσης στον χώρο των νησιών του Αιγαίου.

 

στ) Τη μέριμνα για την εναρμόνιση των γενικότερων κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα του πολιτισμού με το περιεχόμενο των προγραμμάτων δράσης που σχεδιάζει και υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

ζ) Τη συγκέντρωση και τεκμηρίωση στοιχείων για τους κάθε είδους φορείς που ασχολούνται με πολιτιστικά θέματα στο χώρο του Αιγαίου.

 

η) Τη μέριμνα για την ηθική και οικονομική ενίσχυση φορέων που ασχολούνται με έρευνες, μελέτες και έργα στον τομέα της προστασίας της ανάδειξης και της προβολής του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού και της παράδοσης.

 

θ) Την ενθάρρυνση με κάθε μέσο φορέων, φυσικών και νομικών προσώπων για την συμμετοχή τους σε έργα και ενέργειες ανάδειξης και προβολής του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού και της παράδοσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ι) Την προώθηση, ενθάρρυνση, παρακολούθηση και ενίσχυση κάθε είδους ενεργειών φορέων για την ενδυνάμωση, προώθηση και προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας στο Αιγαίο.

 

ι)α) Την οργάνωση προώθηση, ενθάρρυνση, παρακολούθηση και ενίσχυση κάθε είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου ή αναφέρονται σε αυτό.

 

ι)β) Την προώθηση, ενθάρρυνση, παρακολούθηση και ενίσχυση κάθε είδους αθλητικών εκδηλώσεων στο χώρο των νησιών του Αιγαίου, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου.

 

ι)γ) Τη μελέτη, οργάνωση και εποπτεία καθώς και η ηθική ή οικονομική ενίσχυση συνεδρίων, και συναφών προς αυτά εκδηλώσεων, όπως σεμιναρίων, συμποσίων, ημερίδων, διαλέξεων, συναντήσεων πανελληνίων ή διεθνών που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου ή αναφέρονται στο Αιγαίο.

 

ι)δ) Την οργάνωση, εποπτεία διεθνών, πανελληνίων και τοπικών εκθέσεων καθώς και η ενίσχυση με κάθε μέσο φορέων, φυσικών και νομικών προσώπων για τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού, που σκοπό έχουν την προβολή του Αιγαίου.

 

ι)ε) Την έκδοση ή ενίσχυση έκδοσης βιβλίων ή άλλων εντύπων, που σκοπό έχουν την προβολή του Αιγαίου στο εσωτερικό και εξωτερικό καθώς και την παραγωγή, αγορά ή ενοικίαση κινηματογραφικών ταινιών, βιντεοταινιών, κασετών, διαφανειών και φωτογραφικών αποτυπώσεων πολιτιστικού, ιστορικού, λαογραφικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

 

ι)στ) Τη μέριμνα για την ενίσχυση των κάθε είδους βιβλιοθηκών των νησιών του Αιγαίου με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής.

 

ι)ζ) Την επικοινωνία με τους φορείς των αποδήμων αιγαιοπελαγιτών και η χορήγηση οικονομικών ή άλλων ενισχύσεων για την οργάνωση εκδηλώσεων προβολής του Αιγαίου στο εξωτερικό.

 

ι)η) Την οργάνωση ή η οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών, γυμναστικών και αθλητικών εκδηλώσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και η ενθάρρυνση συμμετοχής σε αντίστοιχες δραστηριότητες στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

ι)θ) Τη μέριμνα για τη βράβευση λογοτεχνικών, πνευματικών έργων και η ενίσχυση των καλών τεχνών στην ημεδαπή ή αλλοδαπή με σκοπό την καλλιέργεια των γραμμάτων και μέσω αυτών την πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής του Αιγαίου και την προβολή αυτού.

 

κ) Την παροχή βραβεύσεων και χορηγιών σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης

 

κ)α) Την μέριμνα για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με σκοπό την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

κ)β) Την παρακολούθηση της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά και τον απόδημο ελληνισμό.

 

κ)γ) Τη μέριμνα, την ηθική και υλική στήριξη για την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών προστασίας καθώς και η κατάρτιση προγραμμάτων για υπερήλικες, νέους και παιδιά καθώς και σε ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.

 

κ)δ) Την εκπόνηση και παρακολούθηση της εφαρμογής ειδικών προγραμμάτων για την εφαρμογή τουριστικής πολιτικής σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της ποιότητας, τη διαφοροποίηση και τη προβολή του τουριστικού προϊόντος αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά του νησιωτικού χώρου και κάθε νησιού ξεχωριστά.

 

κ)ε) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της τουριστικής πολιτικής στο νησιωτικό χώρο και η πρόταση μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της.

 

κ)στ) Την έκδοση αποφάσεων που βαρύνουν τα τακτικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.