Προεδρικό διάταγμα 15/10 - Άρθρο 02 - Άρθρο 6

Άρθρο 6


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Και στους τρεις τομείς Ι, ΙΙ και ΙΙΙ καθορίζονται οι παρακάτω όροι και περιορισμοί δόμησης:

 

1. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων, μετρούμενο στο περίγραμμα του κτιρίου, υπολογίζεται από τη φυσική στάθμη του εδάφους, όπως αυτή ορίζεται από το εγκεκριμένο τοπογραφικό υπόβαθρο. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να προκύψει λόγω κλίσεως του εδάφους δεύτερος ή τρίτος όροφος, αντίστοιχα, λόγω χρήσεως του υπογείου. Δεν κατασκευάζονται νέα υπόγεια στον τομέα Ι. Το ύψος των κτιρίων, που ανεγείρονται στα οικόπεδα που είναι όμορα με εκκλησίες, δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τα 3.5 m συμπεριλαμβανομένου και του στηθαίου.

 

2. Η τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

 

α. Να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.

β. Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.

γ. Να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων.

δ. Να μη δημιουργούνται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

3. Στους τομείς Ι και ΙΙ επιβάλλεται η διάσπαση των όγκων των κτιρίων σε μικρότερους, όταν προκύπτει κτιριακός όγκος μεγαλύτερος των 550 m3 στην περίπτωση μονώροφου κτιρίου ή 750 m3 σε περίπτωση διώροφου κτιρίου.

 

Η συνολική επιτρεπόμενη εκμετάλλευση του οικοπέδου και στους τρεις τομείς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 m3 για χώρους κύριας χρήσεως και 350 m3 για υπόγειους χώρους με εξαίρεση των προβλεπομένων γκαράζ κάτω από δημόσιους χώρους.

 

4. Η οροφή του υπογείου δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο του κτιρίου να βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο των 0.8 m από τη στάθμη του γύρω φυσικού εδάφους.

 

Απαγορεύεται η πρόσβαση προς το υπόγειο από τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου με εξαίρεση τους χώρους που καθορίζονται ειδικότερα για χρήση υπογείων χώρων στάθμευσης.

 

5. Το μέγιστο ενιαίο μήκος πρόσοψης νέου κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1 m. Σε περίπτωση μεγαλύτερης πρόσοψης είτε του αυτοτελούς κτιρίου είτε σε συνέχεια άλλου κτιρίου όμορου οικοπέδου, αυτή διαμορφώνεται κλιμακωτά με μετατόπιση του όγκου κατά 1 m τουλάχιστον.

 

6. Για τη διαμόρφωση ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων, επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους, επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους 1.5 m, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Η διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων, με τις αρχικές στάθμες όπως προκύπτουν από τα επίσημα τοπογραφικά της Πολεοδομικής μελέτης και τις τελικές στάθμες, υποβάλλεται σε χωριστό σχέδιο κατά την έκδοση της άδειας.

 

7. Απαγορεύονται:

 

α. Η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (Pilotis)

 

β. Η τοποθέτηση λυομένων οικίσκων

 

γ. Η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών στον όροφο πριν την ολοκλήρωση των εξωτερικών επιχρισμάτων και την τοποθέτηση των κουφωμάτων στο ισόγειο.

 

8. Απαγορεύεται η κατεδάφιση ή γενικά αλλοίωση προεξοχών, διαπλατύνσεων και αρχιτεκτονικών στοιχείων όπως εξωτερικές συμπαγείς σκάλες, παράλληλες (κατά μήκος του κτιρίου) παραδοσιακές στοές, που βρίσκονται εντός κοινοχρήστων χώρων και εγκάρσιες σε χρήση κοινού γούρνες, συμπαγή καθίσματα κατά μήκος των προσόψεων, συμπαγείς διακοσμήσεις, τοίχοι που διαχωρίζουν ή διαμορφώνουν χώρους, κατασκευές υψομετρικών διαμορφώσεων, καθώς επίσης η κοπή δένδρων και η καταστροφή κάθε είδους φύτευσης που υπάρχει εντός των κοινοχρήστων χώρων.

 

Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση κατά την οποία για την ανέγερση οικοδομής επιβάλλεται η κοπή δένδρων καρποφόρων ή μη, όπως και η κατάργηση κήπων, απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

9. Απαγορεύεται η χορήγηση άδειας κατεδάφισης σε κτίσματα άνω των 80 ετών, εκτός αν χαρακτηρισθούν από την αρμόδια Υπηρεσία ως μη αξιόλογα.

 

10. Οι αναλογίες των διαστάσεων των ανοιγμάτων επιβάλλεται να είναι:

 

α. Για τα παράθυρα 1:1,5 έως 2,00 με μέγιστη οριζόντια διάσταση 1 m.

β. Για τους φεγγίτες στους βοηθητικούς χώρους 1:1 έως 1:2 με μέγιστη οριζόντια διάσταση 0.6 m.

γ. Για τις πόρτες μονόφυλλες ή δίφυλλες 1:2,5 με μέγιστη οριζόντια διάσταση 1 m και μόνο για την κύρια είσοδο 1.2 m.

δ. Για τις προσθήκες καταστημάτων οι αναλογίες ανοιγμάτων είναι 1:1,5 έως 1:2 και η μέγιστη οριζόντια διάσταση 1.2 m.

 

Ανάμεσα σε δύο πόρτες ή παράθυρα πρέπει να υπάρχει λαμπάς τουλάχιστον 0.6 m.

 

11. Το άθροισμα των επιφανειών των ανοιγμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της αντίστοιχης όψης που βρίσκονται.

 

12. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο μεγίστου πλάτους 1 m και συνολικού μήκους όχι μεγαλύτερου του 1/3 του μήκους της όψεως του κτιρίου και πάντως όχι μεγαλύτερο των 2.5 m. Απαγορεύονται οι γωνιακοί εξώστες σε πρόβολο.

 

13. Απαγορεύεται η δημιουργία τόξων, βολτών, διακοσμητικών αψίδων εκτός του σώματος του κτιρίου, με εξαίρεση την περίπτωση που διαμορφώνουν είσοδο. Τα τόξα έχουν υποχρεωτικά πλάτος 0.4 m. Απαγορεύεται η δημιουργία γύψινων διακοσμήσεων και άλλων παρεμφερών.

 

Επιτρέπονται οι σοβατιστές ή μαρμάρινες φάσεις κουφωμάτων πλάτους τουλάχιστον 0.1 m.

 

14. Ο μόνος επιτρεπτός τρόπος στέγασης είναι το επίπεδο δώμα, ο φέρων θόλος και το τύμπανο. Το δώμα έχει υποχρεωτικά στηθαίο συμπαγές ύψους από είκοσι εκατοστά του μέτρου έως ογδόντα εκατοστά του μέτρου (0.2 - 0.8 m) με ίση ή κυρτή απόληξη.

 

Απαγορεύονται οι διακοσμήσεις επί του στηθαίου (υπερυψώσεις και εγκοπές ψευδολαϊκής μορφής).

 

15. Επιτρέπεται η δημιουργία μη μόνιμων ξύλινων ή σιδηρών (απαγορευόμενων των κατασκευών από σωλήνα) σκιαδίων αντιανέμιων και τεντών εφαπτόμενων ή μη της οικοδομής με επικάλυψη καλάμι ή ύφασμα υπό τον όρο ότι είναι οριζόντιες.

 

Απαγορεύονται τα καμπύλα προστεγάσματα και η χρήση πλαστικού, αλουμινίου, ετερνίτ ή παρεμφερούς υλικού.

 

16. Οι τέντες είναι λευκές περιορισμένων διαστάσεων και για την τοποθέτησή τους απαιτείται οικοδομική άδεια, εκδιδομένη μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, ως προς το μέγεθος, μορφή, διαστάσεις και τρόπο στήριξης.

 

Εάν οι παραπάνω κατασκευές βρίσκονται εντός κοινοχρήστων χώρων απαιτείται η προηγούμενη έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

 

17. Για τις υπάρχουσες μη μόνιμες κατασκευές, που δεν πληρούν τους παραπάνω όρους, απαιτείται, όπως εντός έτους από τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος προσαρμοσθούν στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, άλλως θεωρούνται αυθαίρετες.

 

18. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι είτε από εμφανή λιθοδομή ή σε όλη τους την επιφάνεια επιχρισμένοι με κονίαμα τριπτό, αποκλειόμενης κάθε άλλης επιφανείας (ξύλο, πλαστικό, αλουμίνιο, σίδερο, ετερνίτ, σαγρέ και ρελιέφ κάθε είδους, πεταχτό κ.λ.π.). Το χρωμάτισμα γίνεται αποκλειστικά με υδρόχρωμα ή πλαστικό αποκλειομένου κάθε άλλου υλικού σε χρώμα λευκό.

 

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται άλλο χρώμα πλην του λευκού μετά από άδεια της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου βάσει σχεδίων, χρωματισμών, δειγμάτων και πλήρους αιτιολογημένης έκθεσης.

 

19. Κατώφλια, ποδιές, λαμπάδες, υπέρθυρα, σκαλοπάτια κατασκευάζονται υποχρεωτικά από σοβά, πέτρα, μάρμαρο ή πλάκες ή ορατό μπετόν επεξεργασμένο κατάλληλα βαμμένο άσπρο.

 

Τα στηθαία σε σκάλες και μπαλκόνια είναι συμπαγή ή από ξύλο ή σίδερο απλής κατασκευής.

 

20. Τα κουφώματα πρέπει να είναι ξύλινα, μονόχρωμα σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Απαγορεύεται να μείνουν στο φυσικό τους χρώμα με βαφή λαδιού ή παρεμφερούς υλικού.

 

Επιτρέπονται τα μονόφυλλα κουφώματα μόνον εφόσον διαιρούνται με καΐτια. Ο παραπάνω περιορισμός δεν ισχύει για τους φεγγίτες.

 

Απαγορεύονται οι διακοσμητικοί (φερ-φορζέ) μεντεσέδες. Οι ορατοί μεντεσέδες είναι ευθύγραμμοι χωρίς διακοσμήσεις.

 

Τα παντζούρια πρέπει να είναι ταμπλαδωτά, καρφωτά ή περσιδωτά απαγορευμένων των γαλλικών ή γερμανικών παντζουριών.

 

21. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών ζωγραφικών διακοσμήσεων και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση του κτιρίου, επιτοίχιες, αυτοφερόμενες καθώς και σε ικριώματα μέσα στο χώρο των οικοπέδων ή μπροστά από αυτά εντός των ακαλύπτων ή κοινοχρήστων χώρων σε όλη την έκταση του οικισμού.

 

Επιτρέπονται οι επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για την χρήση του κτιρίου ή δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες (αναχωρήσεις πλοίων, κ.λ.π.) οι οποίες τοποθετούνται σε θέση που δεν αλλοιώνουν ή καλύπτουν την μορφή του κτιρίου, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

 

Η επιφάνεια των παραπάνω επιγραφών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0.5 m με μέγιστη διάσταση 1.2 x 0.4.

 

Για την έγκρισή τους απαιτείται:

 

α. Φωτογραφία του κτιρίου και των γειτονικών του

 

β. Σχέδια της όψης που θα τοποθετηθεί, τομές και γραφική παράσταση της επιγραφής

 

γ. Τεχνική περιγραφή όπου θα αναφέρονται τα υλικά, ο τρόπος κατασκευής και στήριξης.

 

Για όσες επιγραφές δεν έχει εφαρμοσθεί το άρθρο 20 παράγραφος 2 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του νόμου 2831/2000 Τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και άλλες πολεοδομικές διατάξεις απαιτείται όπως εντός τριών μηνών από της δημοσιεύσεως του παρόντος δ/τος εκδοθεί η σχετική άδεια, άλλως θεωρούνται αυθαίρετες.

 

22. Απαγορεύονται οι εξωτερικές προθήκες ανοικτές ή κλειστές που προεξέχουν άνω των 0.08 m σε κοινόχρηστο χώρο. Απαγορεύεται η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου δια κινητών ή σταθερών εκθετηρίων εμπορευμάτων.

 

23. Απαγορεύονται κάθε είδους μόνιμα καθίσματα και τραπέζια (σιδερένια, ξύλινα, πλαστικά, ετερνίτ κ.λ.π.) σε κοινόχρηστους χώρους και σε πρασιές ή αυλές καταστημάτων.

 

Για τα ήδη υπάρχοντα δίνεται προθεσμία έξι μηνών από την δημοσίευση του παρόντος για την αντικατάστασή τους με κινητά.

 

24. Απαγορεύεται η τοποθέτηση γλαστρών ή διακοσμητικών ή λειτουργικών σταθερών ή κινητών διαχωριστικών (αντιανέμια κ.λ.π.) από γύψο, πλαστικό, σίδερο, ξύλο, ετερνίτ στους κοινόχρηστους χώρους.

 

Για τα ήδη υπάρχοντα δίνεται προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος για την αντικατάσταση ή κατάργησή τους.

 

25. Επιτρέπονται τα παρακάτω λειτουργικά και μορφολογικά στοιχεία:

 

α. Δεξαμενές νερού με μέγιστο ύψος 0.8 m από την φυσική στάθμη του εδάφους οι οποίες δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.

 

β. Ανοιχτές κλίμακες.

 

γ. Τοίχοι αντιστήριξης.

 

δ. Καμινάδες και ανοιχτοί φούρνοι. Δεν κατασκευάζονται ανοιχτοί φούρνοι στα κτίσματα του τομέα Ι.

 

26. Οι περιφράξεις των οικοπέδων κατασκευάζονται αποκλειστικά από λιθοδομή ή αργολιθοδομή σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα ύψους μέχρι 2.2 m.

 

Στις αυλόθυρες απαγορεύονται οι διακοσμητικές επικαλύψεις με βόλτα, τόξα, αψίδες ή άλλη διακοσμητική μη παραδοσιακή επικάλυψη.

 

Για τα υλικά κατασκευής, το ύψος και τη μορφή των αυλοθύρων λαμβάνονται υπόψη τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

27. Απαγορεύεται η αντικατάσταση και επισκευή υπαρχόντων πέτρινων λιθόστρωτων ή πλακόστρωτων δρόμων πεζοδρομίων και διαπλατύνσεων οιουδήποτε πλάτους με οποιοδήποτε άλλο υλικό εκτός από το ήδη υπάρχον.

 

28. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση μοκετών, πλαστικών ή άλλων παρεμφερών υλικών για την επίστρωση των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού.

 

29. Επιτρέπεται η αναστήλωση ερειπωμένων κτισμάτων έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεσθούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.

 

Η αναστήλωση επιτρέπεται μόνον κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας (φωτογραφίες με βεβαίωση χρονολογίας θεωρημένες από το Δήμο, σχέδια, σαφή ίχνη, βιβλιογραφικές μαρτυρίες προφορικές ένορκες μαρτυρίες) η οποία αποδεικνύει την ακριβή αρχική μορφή του κτίσματος.

 

Επίσης επιτρέπεται η επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κτιρίων αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής λαϊκής ή νεοκλασικής αρχιτεκτονικής ύστερα από αιτιολογημένη κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ή μόνον του Υπουργείου Πολιτισμού, εφόσον πρόκειται για κτίσμα χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο, έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεσθούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.

 

Η παραπάνω επέμβαση γίνεται μόνο αν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία (όπως αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο) για την αρχική μορφή του κτίσματος, το οποίο κρίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ή το Υπουργείο Πολιτισμού αναλόγως.

 

30. Κάθε έργο υποδομής, που εκτελείται από Οργανισμό κοινής ωφελείας όπως Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λ.π., και γενικά κάθε έργο που αφορά στη διαμόρφωση, τροποποίηση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα και εκτελείται κατόπιν έγκρισης της σχετικής μελέτης από τον Δήμο και την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Ειδικότερα η τοποθέτηση μετρητού ηλεκτρικού ρεύματος και κάθε άλλο στοιχείο παροχής των οργανισμών κοινής ωφελείας, τοποθετείται σε μη εμφανή επιφάνεια.

 

31. Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας υποχρεούνται να αναλάβουν με δικές τους δαπάνες την εγκατάσταση ή και την βελτίωση των εγκαταστάσεών τους και την αποκατάσταση της αρχικής μορφής των οδών και γενικά των κοινοχρήστων χώρων.

 

Επιβάλλεται η εγκατάσταση μίας κεντρικής κεραίας τηλεοράσεως ανά οικοδομικό τετράγωνο σε θέση μη εμφανή από τους κοινόχρηστους χώρους.

 

32. Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε εμφανή σημεία της οικοδομής ή του οικοπέδου.

 

33. Η Πολεοδομική Υπηρεσία μετά από έλεγχο των τίτλων διαβιβάζει υποχρεωτικά στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου τον φάκελλο οποιουδήποτε θέματος προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει.

 

Ειδικότερα για θέματα που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό όπως π.χ. χρήσεις, επιγραφές, διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π. διαβιβάζει τον σχετικό φάκελλο στο Δήμο για γνωμοδότηση και έγκριση.

 

Στις περιπτώσεις που κατά την εφαρμογή των ειδικών και γενικών πολεοδομικών διατάξεων ο Δήμος ή η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου κρίνει ότι θίγεται το παραδοσιακό περιβάλλον, η Πολεοδομική Υπηρεσία διαβιβάζει το θέμα στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αιγαίου για ειδική ρύθμιση σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του νόμου 2831/2000 Τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και άλλες πολεοδομικές διατάξεις.

 

34. Οι υποβαλλόμενες στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μελέτες προς έγκριση εμπεριέχουν τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

 

α. Μία σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων

 

β. Απόσπασμα εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου κλίμακας 1:1000 όπου σημειώνεται το οικόπεδο.

 

γ. Τοπογραφικό διάγραμμα με υψομετρικές καμπύλες σε κλίμακα 1:200 ή 1:500 όπου σημειώνεται με ακρίβεια η υπάρχουσα κατάσταση, η προτεινόμενη διαμόρφωση, τα διαγράμματα κάλυψης, η υπάρχουσα φύτευση (δένδρα κ.λ.π.), τα γειτονικά οικόπεδα όπου σημειώνεται ο αριθμός ορόφων των κτιρίων που υπάρχουν εντός των οικοπέδων, η παλαιότητά τους, η χρήση τους, η θέση και διάσταση του ακαλύπτου χώρου καθώς και δύο σχηματικές τομές του εδάφους του οικοπέδου. Σε περίπτωση μικροεπισκευών δεν είναι απαραίτητη η υποβολή τοπογραφικού.

 

δ. Φωτογραφίες με γενική άποψη της οδού και όλων των όψεων του κτιρίου (σε περίπτωση επισκευής ή προσθήκης) και των γειτονικών κτιρίων θεωρημένο από το Δήμο.

 

ε. Δειγματολόγιο χρωματισμού κουφωμάτων και κτιρίου.

 

στ. Όταν πρόκειται για σύνθετες οικοδομές υποβάλλεται προοπτικό ή αξονομετρικό διάγραμμα.

 

1. Η τελική θεώρηση της άδειας οικοδομής για την σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος παρέχεται μόνο μετά από αυτοψία από υπάλληλο της αρμοδίας πολεοδομικής υπηρεσίας.

 

Η θεώρηση αφορά την διαπίστωση της πιστής εφαρμογής των εγκεκριμένων σχεδίων από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου για την τήρηση πολεοδομικών διατάξεων.

 

2. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία οποιασδήποτε χρήσης που άσχετα από το είδος της, το μέγεθός της ή την ονομασία της, αποτελεί πηγή όχλησης για το περιβάλλον και ιδιαίτερα τη νύχτα.

 

Η απαγόρευση επιβάλλεται σε περίπτωση οποιασδήποτε όχλησης της κατοικίας ανεξάρτητα αν αυτή προκαλείται από τις εγκαταστάσεις των χώρων ή το προσωπικό ή την πελατεία (μεγάφωνα, μικρόφωνα, ενισχυτές, μουσικά συγκροτήματα, προσέλευση ή αποχώρηση πελατών, κυκλοφοριακά προβλήματα, σκουπίδια).

 

3. Το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή του, όχληση προκαλούμενη με οποιοδήποτε τρόπο από υφιστάμενες χρήσεις, ζητάει κατά περίπτωση στοιχεία, προκειμένου να ελέγξει την νομιμότητα της λειτουργίας της επιχείρησης, το μέγεθος και το είδος της όχλησης και επιβάλλει όρους για την βελτίωση της λειτουργίας για την άρση της όχλησης αυτής.

 

Εφόσον η όχληση αυτή αφορά ηχητική ή περιβαλλοντική ρύπανση επιβάλλεται άμεση συμμόρφωση, άλλως το Πολεοδομικό Γραφείο διακόπτει την λειτουργία της επιχειρήσεως.

 

Στην περίπτωση που απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων ορίζεται προθεσμία για την συμμόρφωση μετά την διαπίστωση της οποίας επιτρέπεται η επανάληψη της λειτουργίας.

 

4. Κατά παρέκκλιση για όλους τους τομείς ισχύουν τα παρακάτω:

 

α) Χρήσεις που υπήρχαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος προεδρικού διατάγματος επιτρέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά παρέκκλιση εφόσον διαθέτουν νόμιμη άδεια, κατάλληλο γι' αυτές χώρο, όπως ορίζουν οι σχετικές πολεοδομικές και ειδικές διατάξεις και δεν αποτελούν πηγή όχλησης για το περιβάλλον, την κυκλοφορία και ιδιαίτερα την κατοικία.

 

β) Επιτρέπεται κατά παρέκκλιση η χορήγηση άδειας λειτουργίας επιχείρησης εφόσον πληρούνται οι ειδικές για την εγκατάσταση της χρήσης διατάξεις και κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος είχε εκδοθεί άδεια έναρξης άσκησης επιτηδεύματος και είχε διαμορφωθεί ο χώρος για την συγκεκριμένη χρήση, με άδεια της Πολεοδομικής Υπηρεσίας.

 

γ) Επιτρέπεται η εφάπαξ μεταβίβαση χρήσεων σε πρόσωπα α βαθμού συγγένειας σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης, θανάτου, κ.λ.π. όταν δεν επιτρέπεται από τις διατάξεις του παρόντος η χρήση αυτή εφόσον λειτουργεί με νόμιμη άδεια.

 

35. Σε περίπτωση καταστρατήγησης ή παραβίασης επιτρεπομένων χρήσεων επιβάλλεται η σφράγιση του ακινήτου σύμφωνα με την 44242/2361/1989 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 380/Β/1989).

 

36. Για κάθε θέμα που αφορά την επέμβαση διαμόρφωση ή χρήση οδών, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, πλατειών και εν γένει κοινοχρήστων χώρων επιβάλλεται η σύμφωνη γνώμη του Δήμου και της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

37. Κάθε εργασία που εκτελείται στην περιοχή, όπως ανέγερση κτιρίων, μερική ή ολική κατεδάφιση ετοιμόρροπων ή μη κτιρίων, επισκευές, μικροεπισκευές κτιρίων, καθαιρέσεις στοιχείων κτιρίων καθώς και όλα τα θέματα που αφορούν την χρήση των κτιρίων, οδών (πεζόδρομοι, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων κ.λ.π.) και γενικά κοινοχρήστων χώρων υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Η Πολεοδομική Υπηρεσία διαβιβάζει υποχρεωτικά στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου τον φάκελο οποιουδήποτε θέματος προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

 

38. Οι παραπάνω οριζόμενοι μορφολογικοί περιορισμοί ισχύουν και για τις ήδη ανεγερθείσες οικοδομές και κατασκευές. Επιβάλλεται η συμμόρφωση προς αυτούς σε διάστημα 1 έτους από την δημοσίευση του παρόντος διατάγματος μετά από την γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Μετά τη λήξη του χρονικού ορίου εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αυθαιρέτων.

 

Οι ρυθμίσεις των διατάξεων του άρθρου 9 του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του νόμου 2831/2000 Τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και άλλες πολεοδομικές διατάξεις και του άρθρου 41 του νόμου 1337/1983 δεν εφαρμόζονται σε ότι αφορά το ύψος του κτιρίου, τον συντελεστή δόμησης και τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και κατά το μέρος που τα θέματα αυτά ρυθμίζονται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την 3616/2007 απόφαση του ΣτΕ.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.