Προεδρικό διάταγμα 15/10 - Άρθρο 02 - Άρθρο 5

Άρθρο 5


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης καθορίζονται κατά τομείς Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, όπως φαίνεται στα σχετικά διαγράμματα ως εξής:

 

Α. Τομέας Ι (πυκνοδομημένο - συνεκτικό τμήμα του οικισμού προ του 1923)

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 10 m

Ελάχιστο εμβαδόν: 300 m2.

 

2. Κατά παρέκκλιση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα:

 

α. Τα οικόπεδα, τα οποία στις 13-11-78, ημέρα δημοσίευσης του από 19-10-1978 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 594/Δ/1978) είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 8 m

Ελάχιστο εμβαδόν: 150 m2.

 

β. Τα οικόπεδα, τα οποία στις 2-7-68, ημέρα δημοσίευσης του από 15-06-1968 βασιλικού διατάγματος (ΦΕΚ 111/Δ/1968) είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 6 m

Ελάχιστο εμβαδόν: 100 m2.

 

3. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης και ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων ορίζονται ως εξής:

 

α. Για οικόπεδα μέχρι 300 m2 μέγιστο ποσοστό κάλυψης 70% της επιφανείας τους και συντελεστής δόμησης 0.8.

 

Στα οικόπεδα αυτά μπορεί η καλυπτόμενη επιφάνεια να μην είναι μικρότερη των 80 m2 και η συνολική να μην είναι μικρότερη των 100 m2.

 

β. Για οικόπεδα μεγαλύτερα των 300 m2 συντελεστής δόμησης 0.7 και ποσοστό κάλυψης 70% της επιφανείας τους.

 

Για τα οικόπεδα αυτά η ελάχιστη συνολική επιφάνεια των ορόφων επιτρέπεται να είναι 240 m2.

 

4. Μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων: 2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 7.5 m συμπεριλαμβανομένου και του στηθαίου.

 

5. Το ανεγερθησόμενο κτίριο πρέπει να εφάπτεται ή να απέχει 2.5 m τουλάχιστον από τα πλάγια ή οπίσθια όρια του οικοπέδου.

 

6. Για την εγκατάσταση νέας λειτουργίας ή συνέχιση της υπάρχουσας με νέο ιδιοκτήτη και εφόσον δεν απαγορεύεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος εκτός της κατοικίας, απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και το Δήμο, είτε είναι απαραίτητη η έκδοση οικοδομικής άδειας και άδειας λειτουργίας για την εγκατάσταση αυτή είτε όχι. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για κτίρια με χρήση κατοικίας.

 

Β. Τομέας ΙΙ

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 14 m

Ελάχιστο εμβαδόν: 500 m2.

 

2. Κατά παρέκκλιση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα:

 

α. Τα οικόπεδα τα οποία στις 02-06-1989, ημέρα δημοσίευσης του από 11-05-1989 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 345/Δ/1989) είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 12 m

Ελάχιστο εμβαδόν: 300 m2

 

β. Τα οικόπεδα τα οποία στις 02-07-1968, ημέρα δημοσίευσης του από 15-06-1968 βασιλικού διατάγματος είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 6 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 100 m2.

 

3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: 50% της επιφανείας τους.

 

4. Συντελεστής δόμησης: 0.5.

 

5. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων: 2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών 7.5 m, συμπεριλαμβανομένου και του στηθαίου.

 

Γ. Τομέας ΙΙΙ

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 18 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 800 m2.

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 30% της επιφανείας τους.

 

3. Συντελεστής δόμησης: 0.4.

 

4. α. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων: 2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών 7.5 m, συμπεριλαμβανομένου και του στηθαίου.

 

β. Η επιφάνεια του δεύτερου ορόφου του κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του πραγματοποιούμενου συντελεστή δόμησης. Το ύψος του μονώροφου τμήματος του κτιρίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 4 m.

 

5. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξή τους μέσα στο γήπεδο και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα.

 

6. Η σύνθεση του κτιριακού όγκου, που προκύπτει από την εκμετάλλευση του γηπέδου, διέπεται από τους παρακάτω όρους:

 

α. Επιβάλλεται η διάσπαση ενιαίου κτιριακού όγκου έτσι ώστε να δημιουργούνται επιμέρους κτιριακοί όγκοι, πτέρυγες, η διάκριση των οποίων επιτυγχάνεται ογκοπλαστικά με τη δημιουργία υψομετρικής διαφοράς της άνω στάθμης των δωμάτων καθώς και τη μετάθεσή τους σε κάτοψη κατά την μία ή άλλη κύρια κατεύθυνση. Οι κατ' αυτόν τον τρόπο διαμορφούμενοι όγκοι μπορούν να βρίσκονται είτε σε επαφή μεταξύ τους είτε να συνδέονται με ημιυπαίθριους χώρους ή αυλές, δημιουργώντας όμως απαραίτητα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο με ενότητα και συνοχή, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα των κατοικιών μη επιτρεπόμενης κατ' αυτό τον τρόπο της δημιουργίας ίσου όγκου ανεξαρτήτων και διάσπαρτων κτιρίων στο γήπεδο.

 

β. Επιτρέπεται η δημιουργία στο ίδιο γήπεδο δύο ή περισσότερων διακεκριμένων αρχιτεκτονικών συνόλων, που σχεδιάζονται κατά τα προηγούμενα ή ο συνδυασμός αρχιτεκτονικών συνόλων και μεμονωμένων κτιρίων, τοποθετούνται δε κατά τέτοιο τρόπο στο γήπεδο ώστε να διαφυλάσσεται το φυσικό περιβάλλον.

 

γ. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος όγκος των επιμέρους κτιριακών όγκων με ενιαία στάθμη δώματος ενός αρχιτεκτονικού συνόλου ή μεμονωμένου κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400 m3 πάνω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους στην περίπτωση μονώροφου κτιρίου ή μονώροφης πτέρυγας αρχιτεκτονικού συνόλου ή τα 700 m3 στην περίπτωση διώροφου κτιρίου ή πτέρυγας.

 

Δ. Και στους τρεις τομείς ισχύουν τα παρακάτω:

 

1. Επιπλέον των προϋποθέσεων των παραγράφων 1 και 2 των ενοτήτων Α και Β και της παραγράφου 1 της ενότητας Γ, απαιτείται όπως στο οικοδομήσιμο τμήμα των οικοπέδων εγγράφεται κάτοψη κτιρίου με:

 

ελάχιστη επιφάνεια: 50 m2 και
ελάχιστη πλευρά: 5 m.

 

2. Σε περίπτωση κατασκευής στεγασμένου - κλειστού χώρου στάθμευσης (γκαράζ), η επιφάνειά του, η οποία δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 25 m2 ανά άρτιο οικόπεδο και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του τα 2.2 m.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την 3616/2007 απόφαση του ΣτΕ.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.