Προεδρικό διάταγμα 175/02 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Διεύθυνση Λιμενικής Πολιτικής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Λιμενικής Πολιτικής συγκροτείται από τα εξής τμήματα:

 

α) Επιτελικού Λιμενικού Σχεδιασμού.

β) Ανάπτυξης Λιμενικού Τομέα.

γ) Διεθνών Οργανισμών.

 

1) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της, όπως πιο κάτω:

 

α. Στο Τμήμα Επιτελικού Λιμενικού Σχεδιασμού:

 

α)α) Η μελέτη και εισήγηση προτάσεων για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της εθνικής λιμενικής πολιτικής για σύγχρονη, αποτελεσματική και οικονομικά ανταποδοτική λειτουργία των λιμένων της χώρας, τη βελτίωση των όρων, των συνθηκών και της ποιότητας των παρεχομένων λιμενικών υπηρεσιών, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στην παγκόσμια αγορά.

 

α)β) Ο συντονισμός της δράσης όλων των συναρμόδιων σε θέματα λιμένων οργάνων της Διοίκησης (κεντρικών, περιφερειακών, νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) στο πλαίσιο της ασκούμενης Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής.

 

α)γ) Ο καθορισμός του ρόλου των λιμένων στο εθνικό σύστημα μεταφορών και στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, καθώς και των λειτουργιών τους, στο πλαίσιο ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού.

 

α)δ) Η συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας, καθώς και τις λιμενικές αρχές της χώρας στο πλαίσιο της λιμενικής πολιτικής.

 

β. Στο Τμήμα Ανάπτυξης Λιμενικού Τομέα.

 

β)α) Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τη σύνδεση των λιμένων με το συνολικό μεταφορικό δίκτυο της χώρας (οδικό, σιδηροδρομικό, αεροπορικό), για την ανάπτυξη του εθνικού λιμενικού συστήματος μεταφορών και των συνδυασμένων μεταφορών.

 

β)β) Η χρηματοδότηση έρευνας στον τομέα των συστημάτων διαχείρισης και εξυπηρέτησης λιμενικού τομέα για την υποστήριξη ενός ανταγωνιστικού συστήματος συνδυασμένων μεταφορών.

 

β)γ) Η ανάθεση έργου παροχής υπηρεσιών συμβούλου , σε ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων-προτάσεων ή την επίλυση προβλημάτων ειδικής φύσης λιμενικής πολιτικής και η παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε μελέτες ή προγράμματα που αφορούν στο δημόσιο λιμενικό τομέα, μέσω οργανωμένης κατάλληλης ερευνητικής υποδομής.

 

γ. Στο Τμήμα Διεθνών Οργανισμών.

 

γ)α) Η συμμετοχή και ο συντονισμός των ενεργειών υποστήριξης των θέσεων της χώρας στις εργασίες τόσο των Διεθνών Οργανισμών, όσο και των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

γ)β) Η εισήγηση μέτρων για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου της λιμενικής πολιτικής σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνές επίπεδο.

 

γ)γ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της συναφούς νομοθεσίας.

 

γ)δ) Η παρακολούθηση και αξιολόγηση θεμάτων λιμενικής πολιτικής και των μέτρων που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη βελτίωση συνθηκών και ανάπτυξη των λιμένων.

 

γ)ε) Η παρακολούθηση εφαρμογής του σχετικού παράγωγου Κοινοτικού Δικαίου.

 

γ)στ) Ο χειρισμός θεμάτων λιμενικής πολιτικής και απαλλαγής των λιμενικών τελών στα πλαίσια της αμοιβαιότητας ή του μάλλον ευνοουμένου κράτους στο πλαίσιο διμερών σχέσεων - συμφωνιών με τρίτες χώρες.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.