Προεδρικό διάταγμα 17/9/02 - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Για τις εκτός σχεδίου και τις εκτός ορίων οικισμών περιοχές της νήσου Σερίφου ισχύουν τα παρακάτω:

 

1. α) Για την ανέγερση κτιρίων κατοικίας, γραφείων, καταστημάτων και κτιρίων αναψυχής η μέγιστη επιτρεπόμενη δομήσιμη επιφάνεια ορίζεται σε 150 m2. Εφόσον οι οικοδομές κατασκευασθούν με φέρουσα ανεπίχριστη ή αρμολογημένη λιθοδομή πάχους τουλάχιστον 0,40 m, η καταλαμβανόμενη από αυτούς επιφάνεια δεν προσμετρείται στη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου. Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη συνολική επιφάνεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 180 m2. Επιβάλλεται τα κτίσματα να είναι μονώροφα με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4,50 m. Το ύψος μετρείται από τη φυσική στάθμη του εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου, έτσι ώστε η προβολή του ύψους του κτιρίου σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

 

β) Επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή μονάδων μεταποίησης τοπικά παραγομένων προϊόντων (π.χ. οινοποιία) που έχουν έγκριση από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Βιομηχανίας. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται σε 400 m2 και το μέγιστο ύψος σε 7,50 m. Το ύψος μετρείται από τη φυσική στάθμη του εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου, έτσι ώστε η προβολή του ύψους του κτιρίου σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος. Η απόσταση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 500 m από τη γραμμή αιγιαλού. Δεν επιτρέπεται να μεταβάλλεται η χρήση των παραπάνω κτισμάτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αιγαίου, κατ' εφαρμογήν του άρθρου 6 παράγραφος 6 του προεδρικού διατάγματος 110/2001 (ΦΕΚ 101/Α/2001), ελέγχουν την τήρηση των όρων του παρόντος ως προς τις χρήσεις των εγκαταστάσεων και υποχρεούνται να ενημερώνουν κάθε αρμόδια αρχή και ιδίως τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας για την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με σκοπό την άρση της διαπιστωμένης παράβασης.

 

γ) Για την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος όγκος των αρχιτεκτονικών συνόλων που δημιουργούνται ανά γήπεδο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 4.800 m3 ή άλλως η μέγιστη δόμηση τα 1.500 m2. Το ύψος μετρείται από τη φυσική στάθμη του εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου, έτσι ώστε η προβολή του ύψους του κτιρίου σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι με τη μορφή οικίσκων (bungalows), με εξαίρεση τις απαραίτητες κεντρικές εγκαταστάσεις. Το διώροφο τμήμα τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνόλου με μέγιστο συνολικό ύψος 7.50 m. Το ύψος μετρείται από τη φυσική στάθμη του εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου, έτσι ώστε η προβολή του ύψους του κτιρίου σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

 

δ) Για τη δημιουργία αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 200 m2. Επιβάλλεται τα κτίσματα να είναι μονώροφα με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4,50 m, μετρούμενο από τη φυσική στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους στο περίγραμμα του κτιρίου. Προϋπόθεση υπαγωγής στην παράγραφο αυτή είναι να υπάρχει η σχετική έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

ε) Εάν υπάρχουν εξωτερικά κλιμακοστάσια, αυτά κατασκευάζονται συμπαγή και εφαπτόμενα παράλληλα στο σώμα του κτιρίου με ή χωρίς κτιστό στηθαίο (πλάτους 0,30 m) ή ξύλινο κάγκελο απλής μορφής. Κάθετα προς την όψη του κτιρίου μπορούν να κατασκευαστούν μόνον κλίμακες πρόσβασης σε υπερυψωμένα ισόγεια κτίσματα που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα τέσσερα πατήματα. Η επικάλυψη των βαθμίδων γίνεται με σχιστόπλακες μόνο στις οριζόντιες επιφάνειες (πατήματα) ή με πατητή τσιμεντοκονία.

 

στ) Ως προς το συντελεστή δομήσεως και όσα θέματα δεν ρυθμίζονται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις του από 24-05-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 270/Δ/1985).

 

2. Τα νέα κτίρια επιβάλλεται να έχουν λιτή γεωμετρική μορφή κατά τοπικά επικρατούντα ιστορικώς αρχιτεκτονικά πρότυπα.

 

3. Η αρχιτεκτονική σύνθεση, με την κατάλληλη διάσπαση του κτιρίου σε επιμέρους όγκους ή σε επιμέρους κτίσματα και την κατάλληλη τοποθέτησή του στο γήπεδο, θα πρέπει:

 

α) να προσαρμόζεται στη φυσική μορφολογία του εδάφους,

 

β) να μην παραμορφώνει την κορυφογραμμή, όπως φαίνεται από καίριες θέσεις και περιοχές δημοσίου χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής (αρχαιολογικούς, ιστορικούς τόπους, παραλίες, οικισμούς, κύριες διαδρομές οδικές, θαλάσσιες, κ.λ.π.).

 

γ) να διαφυλάττει και να εντάσσει αρμονικά τα τυχόν χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού (δέντρα, βράχια κ.λ.π.) και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

 

4. α) Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξή του μέσα στο γήπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά πρέπει να προσαρμόζονται στα τοπικά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα.

 

β) Η σύνθεση του κτιριακού όγκου που διαμορφώνεται διέπεται από τους παρακάτω όρους και κανόνες:

 

ο μέγιστος επιτρεπόμενος ενιαίος κτιριακός όγκος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 700 m3 για διώροφο κτίριο και 400 m3 για μονώροφο κτίριο
σε κτίρια που έχουν όγκο μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου, επιβάλλεται η διάσπαση του συνολικού κτιριακού όγκου, ώστε να δημιουργούνται επιμέρους κτιριακοί όγκοι, η διάκριση των οποίων επιτυγχάνεται είτε με τη δημιουργία υψομετρικής διαφοράς (διαφοράς στάθμης) τουλάχιστον κατά 0,50 m είτε με την μετάθεσή τους στην κάτοψη κατά τη μια ή την άλλη διεύθυνση σε απόσταση τουλάχιστον 1,00 m. Οι όγκοι που διαμορφώνονται μπορούν να βρίσκονται είτε σε επαφή μεταξύ τους είτε να συνδέονται με ημιυπαίθριους χώρους ή αυλές, δημιουργώντας απαραίτητα ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο με ενότητα και συνοχή, σύμφωνα με τα τοπικά πρότυπα. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία κτιρίων ίσου όγκου ανεξάρτητων και διάσπαρτων στο γήπεδο.

 

γ) Τα αρχιτεκτονικά σύνολα που δημιουργούνται θα πρέπει να είναι τοποθετημένα στο γήπεδο κατά τρόπον ώστε να διαφυλάσσεται το φυσικό περιβάλλον, μη τηρούμενης για το λόγο αυτό απαραίτητα κατά το σχεδιασμό εκάστου αρχιτεκτονικού συνόλου, της απόστασης Δ μεταξύ των κτιρίων, η οποία, πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2,50 m.

 

δ) Οι όψεις των κτιρίων διαμορφώνονται σε επιμέρους τμήματα που πλησιάζουν τον κάναβο και τις διαστάσεις των τοπικών προτύπων, χωρίς να δημιουργείται ενιαίο και συνεχές μήκος όψης που να υπερβαίνει τα 10 m.

 

5. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων κατασκευάζονται είτε από οποιοδήποτε υλικό επιχρισμένο υποχρεωτικά εξωτερικά με σοβά, χωρίς οδηγούς και χρωματίζονται, σύμφωνα με τα τοπικά επικρατούντα πρότυπα των οικισμών του νησιού, αποκλειομένου του artificiel, ρελιέφ, πεταχτού, είτε από λιθοδομή ανεπίχριστη χωρίς τονισμένους αρμούς. Απαγορεύονται οποιουδήποτε είδους επενδύσεις των εξωτερικών όψεων ή εσοχών με πλακίδια και γενικά με οποιοδήποτε άλλο υλικό.

 

6. Η στέγαση των κτιρίων γίνεται με επίπεδο δώμα κατά τα τοπικά επικρατούντα ιστορικώς αρχιτεκτονικά πρότυπα.

 

7. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων ορίζεται σε 4,50 m για μονώροφα κτίρια και 7,50 m για διώροφα. Το ύψος μετρείται από τη στάθμη του περιβάλλοντος φυσικού εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου, ώστε η προβολή του ύψους του κτιρίου σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή, πλην της καπνοδόχου όχι μεγαλύτερης του 1 m και του συμπαγούς στηθαίου μεγίστου ύψους 0,50 m.

 

8. Η οροφή του υπογείου δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο του κτιρίου να βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο των 0,80 m από την στάθμη του φυσικού εδάφους χωρίς να ξεπερνάει το κτίριο το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο υπόγειο από τον εξωτερικό χώρο, άλλως η επιφάνεια στο υπόγειο από τον εξωτερικό χώρο, άλλως η επιφάνεια που καταλαμβάνει προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

 

9. Τα εξωτερικά ανοίγματα των κτιρίων πρέπει να είναι περιορισμένων διαστάσεων με αναλογία πλάτους / ύψος 1/1,5 έως 1/2, και δεν θα υπερβαίνουν συνολικά το 30% της επιφανείας της αντίστοιχης όψης. Η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών ανοιγμάτων στις όψεις ορίζεται τουλάχιστον σε 0,50 m, ενώ η απόσταση των ανοιγμάτων από τις ακμές του κτιρίου ορίζεται τουλάχιστον στο 1 m.

 

10. Τα κουφώματα επιβάλλεται να είναι ξύλινα με εξωτερικά παντζούρια, ανάλογης μορφής με τον επικρατέστερο τύπο των κτισμάτων του νησιού (καρφωτά, ταμπλαδωτά), αποκλειομένων των συρόμενων και των ρολών. Τα κουφώματα βάφονται σε χρωματισμούς καφέ, πράσινο, γκρι, μπλε και μουσταρδί. Δεν επιτρέπεται να παραμείνουν στο φυσικό χρώμα του ξύλου.

 

11. Επιτρέπονται οι ανοικτοί εξώστες σε πρόβολο με μέγιστο πλάτος 1,10 m και συνολικό μήκος όχι μεγαλύτερο του 1/2 του μήκους της αντίστοιχης όψης του κτιρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο εξώστης δεν δύναται να υπερβαίνει σε μήκος τα 2,50 m. Οι εξώστες απέχουν υποχρεωτικά από τις ακμές του κτιρίου τουλάχιστον 0,50 m. Απαγορεύεται η κατασκευή γωνιακών εξωστών.

 

12. Στη μέγιστη δομήσιμη επιφάνεια συνυπολογίζεται και η τυχόν κατασκευή στεγασμένου χώρου στάθμευσης, ή αγροτικής αποθήκης ή αποθήκης οποιασδήποτε άλλης χρήσης. Τα ανοίγματα των χώρων αυτών δεν επιτρέπεται να προβάλλουν εις βάρος της κύριας όψης του κτιρίου. Ο χώρος του υπογείου δεν επιτρέπεται να εξέχει του περιγράμματος του ισογείου του κτιρίου.

 

13. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων με τη μορφή ανεμόμυλων. Επιτρέπεται η αναστήλωση, στατική ενίσχυση, επισκευή ή εσωτερική διαρρύθμιση των ήδη υπαρχόντων και προγενέστερα λειτουργούντων ανεμόμυλων του νησιού.

 

14. Επιβάλλεται η κατασκευή υπόγειας στεγανοποιημένης στέρνας για τη συλλογή των όμβριων, η οποία δύναται να κατασκευαστεί και εκτός του περιγράμματος της οικοδομής και δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης και στην επιτρεπόμενη κάλυψη. Απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης της.

 

15. Απαγορεύεται κάθε εκσκαφή ή επιχωμάτωση στο γήπεδο, εκτός από τις απολύτως αναγκαίες στο περίγραμμα της οικοδομής και εκείνες για την κατασκευή της υπόγειας δεξαμενής.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους, επιτρέπεται η διαμόρφωση του ακαλύπτου χώρου με αναλημματικούς τοίχους, οι οποίοι προσαρμόζονται όσον αφορά τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής στα τοπικά ιστορικώς διαμορφωμένα αρχιτεκτονικά πρότυπα.

 

16. Απαγορεύεται η κατασκευή τόξων, αψίδων, βόλτων ή άλλων διακοσμητικών στοιχείων, στην εξωτερική όψη των κτιριακών όγκων και στις περιφράξεις των γηπέδων.

 

17. Οι περιφράξεις των γηπέδων και οι τοίχοι αντιστήριξης στις πεζούλες κατασκευάζονται από ξερολιθιά ή λιθοδομή χωρίς τονισμένους αρμούς και σε κάθε περίπτωση παραμένουν ανεπίχριστες. Σε περίπτωση χρήσης άλλου υλικού (π.χ. τσιμεντόλιθου, μπετόν, κ.λ.π.) οι ως άνω περιτοιχίσεις και τοίχοι επιχρίονται υποχρεωτικά. Η μορφή και το ύψος των περιτοιχίσεων ακολουθεί τα τοπικά επικρατούντα ιστορικώς αρχιτεκτονικά πρότυπα. Δεν επιτρέπονται κάθε είδους επενδύσεις των περιτοιχίσεων και τοίχων αντιστήριξης με σχιστόπλακες ή άλλους πλακοειδείς λίθους. Ορίζεται ως μέγιστο ύψος των περιφράξεων το 1,20 m, των δε τοίχων αντιστήριξης τα 2,50 m, συμπεριλαμβανομένου του τυχόν στηθαίου.

 

18. Απαγορεύονται οι μαρκίζες. Επιτρέπονται οι αρχιτεκτονικές προεξοχές έως 0,15 m μόνον πάνω από τα ανοίγματα και εφόσον πρόκειται για λίθινη κατασκευή.

 

19. Επιτρέπεται η κατασκευή μη μόνιμων προστεγασμάτων, από φυσικά υλικά (ξύλο, καλαμωτές). Επιτρέπεται η τοποθέτηση τεντών λευκού υφάσματος μόνο στις περιπτώσεις καταστημάτων, χώρων συνάθροισης κοινού και κέντρων αναψυχής, μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών. Απαγορεύεται η κατασκευή καμπύλων προστεγασμάτων και η χρήση πλαστικών, αλουμινίων, ετερνίτ και αμιαντοτσιμέντου (ελενίτ).

 

20. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κλιματιστικών επί των όψεων των κτιρίων, παρά μόνον σε σημεία που δεν είναι ορατά από τους κοινόχρηστους χώρους. Κάθε στοιχείο παροχής (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος) τοποθετείται σε εσοχή στο σώμα ή στην περίφραξη του κτιρίου.

 

21. Επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων κοινής ωφέλειας ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος μετά από έγκριση του Υπουργού Αιγαίου ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Υπουργείου Αιγαίου, εφ' όσον εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον και είναι σύμφωνα με τα τοπικά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.