Προεδρικό διάταγμα 29/3/95 - Άρθρο 4

Άρθρο 4


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι κατασκευές ακολουθούν μορφολογικά τους τοπικούς Αρχιτεκτονικούς τύπους κτισμάτων και τις παραλλαγές τους.

 

2. Τα κτίρια επικαλύπτονται με στέγες από κεραμίδια βυζαντινού ρωμαϊκού ή γαλλικού τύπου. Η κλήση της στέγης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 35%.

 

Η στέγη δε μπορεί να προεξέχει από τους τοίχους περισσότερο από 0,40 m εκτός αν καλύπτει εξώστες ή εισόδους. Η κατασκευή της στέγης είναι υποχρεωτική. Δεν επιτρέπεται η σύνδεση με δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού) πριν από την αποπεράτωση των εργασιών κατασκευής της στέγης.

 

3. Τα ανοίγματα των όψεων (θύρες - παράθυρα) επιβάλλεται να ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού ως προς την θέση, την μορφή και τις διαστάσεις τους. Τα κουφώματα επιβάλλεται να είναι ξύλινα ταμπλαδωτά, καρφωτά ή περσιδωτά, με υαλοστάσια που χωρίζονται σε μικρότερα τμήματα και καΐτια κατά παραδοσιακά πρότυπα.

 

Απαγορεύεται τα πλαστικά και συρόμενα παντζούρια και η χρήση δομικών υλικών ξένων προς την παράδοση του οικισμού.

 

Μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται να επιτρέπεται η χρήση αλουμινοκατασκευών σε ανοιχτούς χρωματισμούς εφόσον ακολουθούν κατασκευαστικά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

4. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτών εξωστών σε πρόβολο ή σε εσοχή εντός του σώματος του κτιρίου, που καλύπτονται υποχρεωτικά με στέγη κατά παραδοσιακά πρότυπα.

 

Οι ανοιχτοί εξώστες κατασκευάζονται από μπετόν ή ξύλο και μπορούν να στηρίζονται σε ξύλινα υποστηλώματα ή σε ξύλινα - μεταλλικά φουρούσια σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής. Επίσης από ξύλο κατασκευάζονται και τα φέροντα στοιχεία της στέγης των ανοιχτών εξωστών. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή γωνιακών εξωστών. Το μήκος των ανοιχτών εξωστών σε πρόβολο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα 2/5 του συνολικού μήκους των όψεων. Το πλάτος τους δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 0,80 m, ούτε μεγαλύτερο από 1,60 m.

 

5. Κλειστές προεξοχές (σαχνισί) πλάτους από 0,50 μέχρι 0,90 m επιτρέπονται σε μικρά τμήματα του ορόφου και προσμετρώνται μόνον στον συντελεστή δόμησης. Το κάτω μέρος της προεξοχής πρέπει να απέχει από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος τουλάχιστον 3 m.

 

6. Οι επιφάνειες των κτιρίων διαμορφώνονται υποχρεωτικά με εμφανή λιθοδομή και με απλά τριπτά επιχρίσματα ή με συνδυασμό και των δύο.

 

Κατά την υποβολή της μελέτης προσκομίζονται υποχρεωτικά σχέδια χρωματικής οργάνωσης των εξωτερικών όψεων που εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

7. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων σε υποστυλώματα (pilotis).

 

8. Σε περίπτωση κατασκευής εξωτερικής σκάλας προς τον όροφο αυτή πρέπει να τοποθετείται σε επαφή με το κτίριο και σε ελεγχόμενη από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου θέση.

 

9. Οι καπνοδόχοι ενδείκνυται να γίνονται με λιθοδομή ή εμφανές επίχρισμα και να ακολουθούν μορφολογικά τους κυρίαρχους τύπους του οικισμού.

 

10. Απαγορεύεται η τοποθέτηση τεντών σε οποιουσδήποτε χώρους πλην των ισογείων χώρων παραμονής ατόμων των κέντρων αναψυχής εστιατορίων κ.λ.π. με γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου από άποψη υλικού, χρώματος, μορφής.

 

11. Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε εμφανή σημεία της οικοδομής. Επιτρέπεται η τοποθέτησή του επί της στέγης χωρίς να προεξέχουν από αυτήν.

 

12. Απαγορεύεται κάθε είδους φωτεινές επιγραφές και διαφημίσεις σε οποιαδήποτε θέση του ακινήτου όπως προσόψεις, δώματα, περιφράξεις καθώς και ικριώματα μέσα στο χώρο του οικοπέδου ή μπροστά από αυτό.

 

Επιτρέπονται μόνο επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου και που τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν τη μορφή του κτιρίου, κατά την κρίση της αρμοδίας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

13. Οι περιφράξεις των οικοπέδων κατασκευάζονται από τοιχοποιία που σε περίπτωση λιθοδομής μπορεί να παραμείνει ανεπίχριστη ενώ σε περίπτωση χρήσης άλλου υλικού (οπτόπλινθων, τσιμεντόπλινθου κ.λ.π.) επιχρίζονται υποχρεωτικά.

 

Η περίφραξη κατά το πρόσωπο των οικοπέδων γίνεται με κτιστό μαντρότοιχο μεγίστου ύψους 0,80 m. Κατά τα πλάγια και οπίσθια όρια πάνω από το ύψος τούτο επιτρέπεται η τοποθέτηση κιγκλιδώματος. Υπέρβαση του μεγίστου ύψους της περίφραξης των 0,80 m επιτρέπεται μετά την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, όταν επιβάλλεται για τεχνικούς, αισθητικούς ή άλλους λόγους. Οι αυλόθυρες των περιφράξεων αυτών κατασκευάζονται από υλικά, μορφή και ύψος σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού.

 

14. Για τη διαμόρφωση ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων, επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους, επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναπληρωματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους 1,50 m.

 

Για μεγαλύτερο ύψος απαιτείται η γνώση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

15. Σε περίπτωση κατασκευής τοίχων αντιστήριξης, αυτοί θα πρέπει να διαμορφώνονται από άποψη υλικού και τρόπου κατασκευής σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

16. Οι αγωγοί και διακλαδώσεις των οργανισμών κοινής ωφέλειας (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγειοι. Οι μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, και κάθε άλλο στοιχείο των παροχών των οργανισμών κοινής ωφέλειας, τοποθετούνται στις εσωτερικές όψεις των κτιρίων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.