Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Για την εφαρμογή των διατάξεων του διατάγματος αυτού, οι παρακάτω όροι έχουν την ακόλουθη σημασία:
α) Πρατήριο είναι η εγκατάσταση που λειτουργεί με τους όρους και προϋποθέσεις του παρόντος διατάγματος για τον εφοδιασμό με υγραέριο (LPG) των οδικών οχημάτων.
β) Μικτό Πρατήριο είναι η εγκατάσταση που λειτουργεί με τους όρους και προϋποθέσεις του παρόντος διατάγματος για τον ανεφοδιασμό με υγραέριο και με βενζίνη - πετρέλαιο των οδικών οχημάτων.
γ) Περίγραμμα Πρατηρίου είναι η οριακή γραμμή περίφραξης του πρατηρίου, συμπληρωμένη με τη νοητή γραμμή περίφραξης της πρόσοψης του οικοπέδου, παράλληλα προς τον άξονα της οδού και σύμφωνα με τις
διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.
δ) Βιομηχανική Ζώνη είναι αυτή που καθορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας και της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως. Για την περίπτωση του νομού Αττικής τέτοια ζώνη είναι εκείνη που προβλέπεται από τους χάρτες που αναφέρονται στο άρθρο 2 του προεδρικού διατάγματος 84/1984 περί ίδρυσης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού, συγχώνευσης και μετεγκατάστασης βιομηχανιών, βιοτεχνιών και αποθηκών μέσα στα όρια του ηπειρωτικού τμήματος του Νομού Αττικής, και των νησιών Σαλαμίνας και Αίγινας (ΦΕΚ 33/Α/1984), κι όπου, βάσει αυτού, επιτρέπεται η ίδρυση νέας Βιομηχανίας Βιοτεχνίας για επαγγελματική εγκατάσταση - περιοχές μη οχλουσών εγκαταστάσεων και οχλουσών εγκαταστάσεων.
Βιομηχανικό ή Βιοτεχνικό Πάρκο είναι το οριζόμενο από τις διατάξεις των περιπτώσεων β και γ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του νόμου 2545/1997 (ΦΕΚ 254/Α/1997).
ε) Λεκανοπέδιο Αττικής είναι η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 1 παράγραφος 1 του νόμου 1515/1985 (ΦΕΚ 18/Α/1985).
στ) Διαχωριστικός τοίχος: είναι ο τύπος της κατασκευής όπου τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι άκαυστα. Ο τοίχος αυτός βρίσκεται μέσα στο περίγραμμα του πρατηρίου. Εάν μεταξύ των διαφόρων χαρακτηριστικών στοιχείων της εγκατάστασης του πρατηρίου, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο η) του παρόντος άρθρου, και άλλων στοιχείων, οικοδομικών ή μη εκτός του πρατηρίου, παρεμβληθεί διαχωριστικός τοίχος, οι καθοριζόμενες στο άρθρο 4 του παρόντος διατάγματος εξωτερικές αποστάσεις ασφαλείας είναι δυνατό να μειωθούν. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι διαχωριστικοί τοίχοι πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το ολικό μήκος του συντομότερου δρόμου (παρακαμπτήριος του τοίχου) από τυχόν σημείο διαρροής υγραερίου του χαρακτηριστικού στοιχείου της εγκατάστασης και άλλου στοιχείου εκτός του πρατηρίου, δεν είναι μικρότερος από τις αντίστοιχες αποστάσεις ασφαλείας. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ διαχωριστικού τοίχου και δεξαμενής ορίζεται σε 2 m και μεταξύ αυτού και άλλου χαρακτηριστικού στοιχείου του πρατηρίου σε 5 m (βλέπε σχήμα 1).
Το ύψος του διαχωριστικού τοίχου καθορίζεται, ανάλογα με τη θέση του, χαράσσοντας μια ευθεία με αφετηρία 1 m από το υψηλότερο σημείο πιθανής διαρροής του χαρακτηριστικού στοιχείου και κατάληξη επί του εδάφους σε οριζόντια απόσταση ίση με την απόσταση ασφαλείας για το άλλο διαχωριζόμενο στοιχείο, σύμφωνα με το κατωτέρω σχήμα 1.
Σχήμα 1
*5 m για τα λοιπά χαρακτηριστικά στοιχεία
Επιτρέπονται μέχρι δύο διαχωριστικοί τοίχοι για κάθε περίπτωση, τοποθετούμενοι είτε απέναντι είτε υπό γωνία μεταξύ τους.
ζ) (η) Χαρακτηριστικά στοιχεία του πρατηρίου είναι:
α)α) Το κέλυφος της (των) δεξαμενής (ων) υγραερίου. Για τον καθορισμό του ύψους του διαχωριστικού τοίχου, λαμβάνεται ως χαρακτηριστικό σημείο το στόμιο του σωλήνα εξαγωγής της βαλβίδας ασφαλείας (βλέπε σχήμα 1).
β)β) Το / τα σημείο(α) (στόμια) πλήρωσης της / των δεξαμενής(ων) υγραερίου.
γ)γ) Το περίβλημα των συσκευών διανομής.
δ)δ) Οι αντλίες και ο συμπιεστής υγραερίου.