Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Απόφαση 1085/1991: Συμπλήρωση της 58629/1987 απόφασης Νομάρχη Χαλκιδικής με την επιβολή ειδικών όρων δόμησης στο οριοθετημένο τμήμα του οικισμού Αθύτου και τροποποίηση των όρων δόμησης του τομέα Δ, (ΦΕΚ 137/Δ/1991), 27-03-1991.
Η Νομάρχης Χαλκιδικής
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ/1985) περί τρόπου καθορισμού ορίων οικισμών της χώρας, κατηγορίες αυτών και περιορισμών δόμησης.
2. Τις διατάξεις του από 14-02-1987 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 133/Δ/1987) περί τροποποίησης του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος.
3. Τις διατάξεις από 20-08-1985 προεδρικού διατάγματος για πολεοδόμηση και επέκταση των οικισμών της χώρας μέχρι 2.000 κατοίκους που τροποποίησε διατάξεις του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος και τις διατάξεις του άρθρου 37 του νόμου 3200/1955.
4. Τα δελτία αρχιτεκτονικής αναγνώρισης των οικισμών, όπως συμπληρώθηκαν σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
5. Τη σχετική με τον οικισμό Αθύτου δημοσιευμένη μελέτη του καθηγητή Μουτσόπουλου.
6. Τη σχετική με το θέμα εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Χωροταξίας Κεντρικής Μακεδονίας.
7. Την από 18-01-1991 απόφαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων νομού Χαλκιδικής, αποφασίζουμε:
1. Τη συμπλήρωση της 58629/1987 απόφασης του Νομάρχη Χαλκιδικής με την επιβολή στο οριοθετημένο τμήμα του οικισμού Αθύτου των εξής ειδικών όρων δόμησης.
Ειδικοί όροι δόμησης
α) Εντός του οριοθετημένου τμήματος του οικισμού Αθύτου και στους τομείς Α - Β - Γ - Δ για τη διατήρηση της παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής επιβάλλεται να προεγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η ογκοπλαστική μορφή και η Αρχιτεκτονική των νέων κατασκευών (κύριων και βοηθητικών κτιρίων - περιφράξεων), η διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων καθώς και η κατεδάφιση ή αναπαλαίωση παλαιών κτισμάτων.
β) Κατά τον έλεγχο θα προσκομίζεται τοπογραφικό διάγραμμα με υψομετρικές καμπύλες όπου θα σημειώνονται οι θέσεις των κτισμάτων στα όμορα οικόπεδα, τα υπάρχοντα φυσικά ή τεχνητά στοιχεία καθώς και τέσσερις φωτογραφίες από διαφορετικά σημεία του οικοπέδου.
γ) Οι κατασκευές ακολουθούν γενικά μορφολογικά τους τοπικούς Αρχιτεκτονικούς τύπους κτισμάτων και τις παραλλαγές τους όπως τους όρισε ο καθηγητής Μουτσόπουλος, αντίγραφα δε των οποίων βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων στο Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών νομού Χαλκιδικής και τα γραφεία της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
δ) Τα κτίρια καλύπτονται υποχρεωτικά με δίρριχτη - τετράρριχτη στέγη με κόκκινα κεραμίδια βυζαντινού ή ρωμαϊκού τύπου.
ε) Οι επιφάνειες των κτιρίων διαμορφώνονται υποχρεωτικά με εμφανή λιθοδομή ή απλά τριπτά επιχρίσματα ή με συνδυασμό των δύο (ισόγειο - λιθόκτιστο, όροφος επιχρισμένος κ.λ.π.).
στ) Απαγορεύεται η κατασκευή εξωστών περιμετρικά του κτιρίου. Η στήριξη εξώστη σε ξύλινους ορθοστάτες που στηρίζονται στο διαμορφωμένο έδαφος δεν προσμετράται στην κάλυψη του οικοπέδου.
Όταν ο εξώστης καλύπτεται με την προεξοχή της στέγης θα πρέπει να στηρίζεται σε ξύλινους ορθοστάτες ή σε αντίθετη περίπτωση να υπάρχει αιτιολογημένη γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
ζ) Τα κιγκλιδώματα των εξωστών και των εξωτερικών κλιμάκων ενδείκνυνται να είναι ξύλινα σε ελεγχόμενους από την επιτροπή χρωματισμούς.
η) Κλειστές προεξοχές (σαχνισιά) πλάτους από 0.5 μέχρι 0.9 m επιτρέπονται σε μικρά τμήματα του ορόφου και προσμετρώνται μόνον στον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου. Το κάτω άκρο της προεξοχής πρέπει να απέχει από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος τουλάχιστον 3 m.
θ) Τα εξωτερικά ανοίγματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του συνόλου των όψεων του ισογείου και του ορόφου. Τα υαλοστάσια θα χωρίζονται με καΐτια. Επιτρέπεται να τοποθετούνται σιδεριές ασφαλείας.
ι) Τα εξωτερικά κουφώματα πρέπει να είναι ξύλινα καρφωτά ή ταμπλαδωτά σε ελεγχόμενους από την επιτροπή χρωματισμούς.
κ) Σε περίπτωση κατασκευής εξωτερικής σκάλας προς τον όροφο αυτή θα πρέπει να τοποθετείται σε επαφή με το κτίριο και σε ελεγχόμενη από την επιτροπή θέση.
λ) Οι καπνοδόχοι ενδείκνυται να γίνονται με λιθοδομή ή εμφανές επίχρισμα και να ακολουθούν μορφολογικά τους κυρίαρχους τύπους του οικισμού.
μ) Η περίφραξη στο πρόσωπο των οικοπέδων πρέπει να είναι συμπαγής από εμφανή λιθοδομή ή επιχρισμένη ύψους μέχρι 2 m.
ν) Σε περίπτωση οικοπέδων με μεγάλη κλίση η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να απαιτήσει διάσταση του όγκου του κτιρίου για την καλύτερη προσαρμογή στον περιβάλλοντα χώρο.
ξ) Απαγορεύεται η ανάρτηση Φωτεινών Πινακίδων ή επιγραφών.
Επιτρέπεται η εγκατάσταση μη φωτεινών επιγραφών ή Πινακίδων μετά από έγκριση της Επιτροπής ως προς τη θέση, τις διαστάσεις και τη μορφή τους.
ο) Δεν έχει εφαρμογή η παράγραφος 5 του άρθρου 23 του νόμου 1577/1985.
π) Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα για τον καθορισμό της θέσης του κτιρίου στο οικόπεδο με αντικειμενικό στόχο την εξασφάλιση επαρκούς δικτύου κοινοχρήστων χώρων καθώς και συνθηκών αερισμού ηλιασμού - φωτισμού των οικοδομών στο προϋφιστάμενο του 1923 τμήμα του οικισμού.
2. Την τροποποίηση της υπ' αριθμόν 58629/1987 απόφασης του Νομάρχη Χαλκιδικής ως προς το σκέλος που αφορά τους όρους δόμησης του τομέα Δ της οριοθέτησης όπου θεσπίζονται οι εξής όροι δόμησης για λόγους προστασίας (περιοχή ελεγχόμενη από την Αρχαιολογία και τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους).
Α. Συντελεστής δόμησης: 0,4.
Β. Ποσοστό κάλυψης: 40%
Γ. Μέγιστο ύψος: 7 m, που προσαυξάνεται κατά 1.8 m σε περίπτωση κατασκευής στέγης.
Αριθμός ορόφων: 2.
Όρια αρτιότητας κατά κανόνα 1.000 m2
και κατά παρέκκλιση 300 m2 μέχρι την ημέρα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της παρούσας απόφασης.
3. Η παρούσα απόφαση να έχει ισχύ από την ημέρα κοινοποιήσεώς της.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πολύγυρος, 04-03-1991
Η Νομάρχης