Απόφαση 1662/15

Απόφαση 1662/2015: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέου του κτιρίου, που βρίσκεται επί των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Τηλεμάχου, στην Προσοτσάνη Δράμας, φερομένου ως ιδιοκτησίας Αθανασίου Αγωγιάτη και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 1662/2015: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέου του κτιρίου, που βρίσκεται επί των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Τηλεμάχου, στην Προσοτσάνη Δράμας, φερομένου ως ιδιοκτησίας Αθανασίου Αγωγιάτη και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτού, (ΦΕΚ 95/ΑΑΠ/2015), 21-05-2015.

 

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

1. Τις διατάξεις:

 

α) Του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού.

 

β) Του προεδρικού διατάγματος 358/1986 (ΦΕΚ 158/Α/1986) Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα του άρθρου 2 παράγραφος δ (α)α), που αναφέρεται στο χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέων ή οικισμών ή τμημάτων αυτών ως παραδοσιακών.

 

γ) Των άρθρων 54 και 90, του προεδρικού διατάγματος 63/2005 Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (ΦΕΚ 98/Α/2005).

 

δ) Του προεδρικού διατάγματος 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α/2015) και ειδικότερα του άρθρου 1 που αναφέρεται στη συγκρότηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 

ε) Της με αριθμό 1020/2015 (ΦΕΚ 391/Β/2015) απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

 

2. Την από 27-11-2012 αιτιολογική έκθεση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης για χαρακτηρισμό ως διατηρητέου του κτιρίου, που βρίσκεται επί των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Τηλεμάχου, στην Προσοτσάνη Δράμας και τον καθορισμό ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτού.

 

3. Το με αριθμό πρωτοκόλλου οίκοθεν 4683/2012 έγγραφο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για κοινοποίηση της παραπάνω αιτιολογικής έκθεσης.

 

4. Το αποδεικτικό παραλαβής της αιτιολογικής έκθεσης από το Δήμο Προσοτσάνης.

 

5. Τα με αριθμούς πρωτοκόλλου 3216/2013 (ΥΜΑΘ 783/2013) και 4839/2013 (ΥΜΑΘ 1300/2013) έγγραφα του Δήμου Προσοτσάνης που αφορούν αποστολή των αποδεικτικών τοιχοκόλλησης και καθαίρεσης αντίστοιχα.

 

6. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 3216/2013 (ΥΜΑΘ 783/2013) έγγραφο του Δήμου Προσοτσάνης που αφορά αποστολή δημοσίευσης πρόσκλησης προς τους ενδιαφερόμενους σε μία τοπική εφημερίδα, στις 04-02-2013.

 

7. Το υπ' αριθμόν 2270/2013 (ΥΜΑΘ 2059/2013) έγγραφο του Δήμου Προσοτσάνης με το οποίο δεν συμφωνεί με το χαρακτηρισμό ως διατηρητέου του κτιρίου.

 

8. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου 899/2013 ένσταση του ιδιοκτήτη Αθανάσιου Αγωγιάτη και τα από 24-04-2013 συμπληρωματικά στοιχεία που ο ίδιος απέστειλε.

 

9. Την από 30-07-2013 εξέταση της ένστασης από το τμήμα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υποδομών του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

 

10. Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας και Θράκης στην 6η/18-12-2014 (θέμα 7ο) συνεδρίασή του υπέρ του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του κτιρίου, που βρίσκεται επί των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Τηλεμάχου, στην Προσοτσάνη Δράμας, αποφασίζουμε:

 

1. Αποδεχόμαστε μερικώς την με αριθμό πρωτοκόλλου 899/2013 ένσταση του φερόμενου ως ιδιοκτήτη Αθανάσιου Αγωγιάτη (και τα από 24.04.2013 συμπληρωματικά στοιχεία που ο ίδιος απέστειλε).

 

2. Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέο το κτήριο, που βρίσκεται επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου και Τηλεμάχου φερόμενο ως ιδιοκτησίας Αθανασίου Αγωγιάτη (όπως φαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει την απόφαση αυτή και θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Πολεοδομίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης / πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης), που βρίσκεται στην Προσοτσάνη Δράμας και καθορίζουμε ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης αυτού, για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Το κτίριο είναι αξιόλογο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό χαρακτήρα (εντάσσεται σ' ένα απλουστευμένο νεοκλασικισμό, με χαρακτηριστικά όπως οι λιτές παραστάδες, τα κλασικίζοντα πλαίσια που διαρθρώνουν τον όροφο, οι αναλογίες, η μορφή και η διάταξη των ανοιγμάτων, η στέψη του κτιρίου από προεξέχον γείσο με κυμάτια).

 

β) Αποτελεί παλιά κατοικία που συνδέεται με την ιστορική φάση της Προσοτσάνης του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα.

 

γ) Τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτίσματος το εντάσσουν σ' έναν απλουστευμένο νεοκλασικισμό, το διαχωρίζουν από τα λαϊκά παραδοσιακά κτίσματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής και προσδίδουν αστικά χαρακτηριστικά.

 

δ) Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Προσοτσάνης Δράμας - επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου που συνδέει την κεντρική πλατεία με την περιοχή Πλατάνια όπου και το Α' Δημοτικό Σχολείο-και μαζί με τα κτίρια της οδού Γεωργίου Παπανδρέου 5-7 και Γεωργίου Παπανδρέου 9, δημιουργεί στοιχειώδη ενότητα χαρακτήρα, ένα ενδιαφέρον σύνολο κτιρίων.

 

Η διατήρησή του θα συμβάλλει στην ανάδειξη της κοινωνικής και αισθητικής φυσιογνωμίας της περιοχής και στην περαιτέρω διάσωση αξιόλογων κτιρίων στην περιοχή.

 

3. Στο χαρακτηριζόμενο διατηρητέο κτίριο απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή διακοσμητικών στοιχείων του και γενικά κάθε επέμβαση που θίγει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και αλλοιώνει τη μορφή του.

 

Επιβάλλεται η διατήρηση των τυφλών σιδερένιων φύλλων των καταστημάτων και η συντήρηση τους καθώς και των λοιπών σιδηρών στοιχείων του κτιρίου.

 

4. Επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η στατική ενίσχυση, η εσωτερική επέμβαση στη διαρρύθμιση του κτιρίου για λόγους στατικούς και λειτουργικούς, χωρίς αλλοίωση του αρχιτεκτονικού και μορφολογικού του χαρακτήρα και των βασικών αρχών της σύνθεσής του.

 

5. Επιτρέπεται η προσθήκη κατ' επέκταση σε επαφή με το διατηρητέο χωρίς υπέρβαση των ισχυόντων στην περιοχή όρων δόμησης και η λειτουργική σύνδεση των δύο κτιρίων καθώς και αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση του διατηρητέου κτιρίου για την εξυπηρέτηση της νέας χρήσης μετά από έλεγχο της σχετικής μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και έγκριση αυτής από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης).

 

6. Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων στη στέγη και στην όψη του διατηρητέου κτιρίου, πλην των αναγκαίων, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών, στην ελληνική γλώσσα, που υποδηλώνουν τη χρήση του.

 

7. Για κάθε επέμβαση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του διατηρητέου κτιρίου, και την τοποθέτηση μικροεπιγραφών απαιτείται ο έλεγχος της μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η έγκριση αυτής από τη αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης), εκτός εάν εμπίπτει στην εγκύκλιο 1714/2011 της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας και Θράκης.

 

Διευκρινίζεται ότι, με απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις για διατηρητέα κτίρια (εγκύκλιοι) για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης).

 

8. Κάλυψη δαπάνης: Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

9. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

a.1662.15

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Θεσσαλονίκη, 06-05-2015

 

Η Υφυπουργός

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.