Απόφαση 2431/15

Απόφαση 2431/2015: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέου του κελύφους του διώροφου κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 17-05-1821 και Πατριάρχου Ιακώβου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και του μαντρότοιχου της αυλής στη νότια πλευρά του, φερόμενων ως ιδιοκτησίας Κότσιανου Κώστα του Ιωάννη και Κότσιανου Ηλία του Κώστα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 2431/2015: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέου του κελύφους του διώροφου κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 17-05-1821 και Πατριάρχου Ιακώβου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και του μαντρότοιχου της αυλής στη νότια πλευρά του, φερόμενων ως ιδιοκτησίας Κότσιανου Κώστα του Ιωάννη και Κότσιανου Ηλία του Κώστα, (ΦΕΚ 151/ΑΑΠ/2015), 29-07-2015.

 

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις:

 

α) Του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού.

 

β) Του προεδρικού διατάγματος 358/1986 (ΦΕΚ 158/Α/1986) Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα του άρθρου 2 παράγραφος δ (α)α), που αναφέρεται στον χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέων ή οικισμών ή τμημάτων αυτών ως παραδοσιακών.

 

γ) Του προεδρικού διατάγματος 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α/2015) και ειδικότερα του άρθρου 1 (παράγραφος 1)δ) που αναφέρεται στη συγκρότηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μεταξύ άλλων από τις Υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοσή του και με τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς.

 

2. Την υπ' αριθμόν 1020/2015 (ΦΕΚ 391/Β/2015) απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

 

3. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου 102/2015 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Νομού Χαλκιδικής) για την εξέταση του χαρακτηρισμού ή μη ως διατηρητέου του κτιρίου του θέματος.

 

4. Την από 25-05-2015 αιτιολογική έκθεση του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), και το υπ' αριθμόν 1982/2015 έγγραφο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τη διαδικασία κοινοποίησής της.

 

5. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου 2154/2015 συμφωνία επί της αιτιολογικής έκθεσης των φερόμενων ως ιδιοκτητών.

 

6. Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας και Θράκης (πρακτικό 4/2015/ θέμα 4°), αποφασίζουμε:

 

1. Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέο το κέλυφος του διώροφου κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 17-05-1821 και Πατριάρχου Ιακώβου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και τον μαντρότοιχο της αυλής στη νότια πλευρά του, φερόμενων ως ιδιοκτησίας Κότσιανου Κώστα του Ιωάννη και Κότσιανου Ηλία του Κώστα, η θέση των οποίων σημειώνεται στο επισυναπτόμενο απόσπασμα χάρτη του οικισμού Πολυγύρου σε κλίμακα 1:1000 που θεωρήθηκε από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Το κτίριο είναι αξιόλογο με αρχιτεκτονικά, τυπολογικά, κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Χαλκιδικής και διατηρεί τα αυθεντικά δομικά υλικά κατασκευής του.

 

β) Παρουσιάζει αξιόλογα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την ποιότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τη σύνθεση των όψεων με αρμονικές αναλογίες και την επιμέλεια της κατασκευής.

 

γ) Το κτίριο, αποτελεί αξιόλογο στοιχείο του συνόλου και της κλίμακας των όγκων των κτιρίων του Πολυγύρου που συνδέεται με την ιστορία και την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη του στο τέλος του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου.

 

δ) Ο μαντρότοιχος της νότιας εισόδου, αποτελεί μέρος της οργάνωσης των λειτουργιών του συνόλου, με μορφολογικά και κατασκευαστικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής.

 

ε) Αποτελεί μέρος ενδιαφέροντος αρχιτεκτονικού συνόλου, μαζί με το απέναντι διατηρητέο Κοτσιάνειο συγκρότημα.

 

στ) Η διατήρηση του και η αποκατάσταση του θα συμβάλλει στη διάσωση και ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, της ιστορικής μνήμης και της αισθητικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

 

2. Δεν χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο το βοηθητικό κτίσμα της αυλής καθώς βρίσκεται σε πολύ κακή δομική κατάσταση και η απομάκρυνση του θα συμβάλλει στην ανάδειξη της νότιας όψης του κυρίως κτίσματος. Επιβάλλεται η διατήρηση μόνο της λιθοδομής της νότιας πλευράς του σε συνέχεια με τον μαντρότοιχο και σε ίδιο ύψος με αυτόν.

 

3. Στο χαρακτηριζόμενο ως διατηρητέο κέλυφος του κτιρίου απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων του.

 

4. Επιτρέπονται:

 

α) οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις για λόγους λειτουργικούς, η επισκευή, η στατική ενίσχυση του κελύφους του κτιρίου και του μαντρότοιχου εφόσον δεν αλλοιώνεται ο γενικός αρχιτεκτονικός χαρακτήρας τους και οι αρχές της σύνθεσης τους και

β) η αλλαγή χρήσης του κτιρίου.

 

5. Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων στη στέγη και στις όψεις του διατηρητέου κελύφους του κτιρίου πλην των αναγκαίων, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών, που υποδηλώνουν τη χρήση του.

 

6. Για οποιαδήποτε επέμβαση στο κέλυφος του διατηρητέου κτιρίου και του μαντρότοιχου, όπως και για την τοποθέτηση των αναγκαίων επιγραφών, απαιτείται ο έλεγχος της μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η έγκριση αυτής από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης). Διευκρινίζεται ότι, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση της παραπάνω αρμόδιας υπηρεσίας.

 

7. Κατά της αποφάσεως αυτής μπορεί να ασκηθεί το ένδικο μέσο της αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του προεδρικού διατάγματος 18/1989 Κωδικοποίηση Διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

8. Κάλυψη δαπάνης: από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

9. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

a.2431.15

 

Η απόφαση αυτή με το επισυναπτόμενο απόσπασμα χάρτη σε κλίμακα 1:1000 να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Θεσσαλονίκη, 25-06-2015

 

Η Υφυπουργός

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.