Απόφαση 39200/15 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Τροποποιήσεις της υπ' αριθμόν 41624/2057/2010 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1625/Β/2010)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

(άρθρο 1 οδηγίας 2012/18/ΕΕ)

 

1. To άρθρο 4 της υπ' αριθμόν 41624/2057/2010 κοινής υπουργικής απόφασης τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{2. Η απαγόρευση της παραγράφου 1 στοιχείο α) δεν ισχύει για τις κομβιόσχημες ηλεκτρικές στήλες ή τους συσσωρευτές με περιεκτικότητα σε υδράργυρο που δεν υπερβαίνει το 2 % κατά βάρος, μέχρι την 01-10-2015.}

 

β) Στην παράγραφο 3, το στοιχείο (γ) αντικαθίσταται ως εξής:

 

{γ) σε ασύρματα ηλεκτρικά εργαλεία. Στην περίπτωση αυτή η προβλεπόμενη εξαίρεση από την απαγόρευση της παραγράφου 1 στοιχείο β) ισχύει έως τις 31-12-2016.}

 

γ) Η παράγραφος 5 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{5. Ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης, αλλά έχουν διατεθεί νομίμως στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής των αντίστοιχων απαγορεύσεων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο, είναι δυνατόν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.}

 

2. To άρθρο 6 της υπ' αριθμόν 41624/2057/2010 κοινής υπουργικής απόφασης αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

{Άρθρο 6: Αφαίρεση αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών - Υποχρεώσεις κατασκευαστών / παραγωγών

 

1. Οι κατασκευαστές έχουν υποχρέωση να σχεδιάζουν συσκευές έτσι ώστε οι ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές να μπορούν να αφαιρούνται εύκολα. Όταν δεν είναι δυνατή η εύκολη αφαίρεση από τον τελικό χρήστη, οι κατασκευαστές υποχρεούνται να σχεδιάζουν τις συσκευές έτσι ώστε τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών να μπορούν να αφαιρούνται εύκολα από ειδικευμένους επαγγελματίες ανεξάρτητους από τον κατασκευαστή.

 

2. Οι συσκευές με ενσωματωμένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες με τις οποίες υποδεικνύεται ο τρόπος ασφαλούς αφαίρεσής τους είτε από τον τελικό χρήστη είτε από ανεξάρτητους ειδικευμένους επαγγελματίες. Ανάλογα με την περίπτωση, οι οδηγίες πρέπει να ενημερώνουν τον τελικό χρήστη για το είδος της ενσωματωμένης στη συσκευή ηλεκτρικής στήλης ή συσσωρευτή.

 

3. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 δεν εφαρμόζονται όταν, για λόγους ασφάλειας ή απόδοσης, για ιατρικούς λόγους ή για λόγους ακεραιότητας δεδομένων, απαιτείται συνεχής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για την οποία είναι αναγκαία η μόνιμη σύνδεση της συσκευής με την ηλεκτρική στήλη ή τον συσσωρευτή.}

 

3. Στο άρθρο 11 της υπ' αριθμόν 41624/2057/2010 κοινής υπουργικής απόφασης, η παράγραφος 5 αντικαθίσταται και προστίθεται νέα υποπαράγραφος 5.1. ως ακολούθως:

 

{5. Η έγκριση ισχύει για 6 χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται με τροποποίηση ή αναθεώρηση της προβλεπόμενης μελέτης σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα νέα δεδομένα ή κατ' εφαρμογή του άρθρου 13 της παρούσας απόφασης.

 

5.1. Ανανέωση εγκρίσεων: Οι εγκρίσεις των συστημάτων μετά τη λήξη ισχύος τους, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ακολουθούν τη διαδικασία ανανέωσης, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 116570/2009 απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 769/Β/2009).

 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης κατά την αξιολόγηση του φακέλου ανανέωσης, λαμβάνει υπόψη, πέραν των προβλεπόμενων στην ανωτέρω απόφαση, κάθε τυχόν επιπλέον αλλαγή των δεδομένων πάνω στα οποία βασίστηκε η έκδοση της έγκρισης συμπεριλαμβανομένων νέων όρων και περιορισμών που τυχόν έχουν εν τω μεταξύ θεσπισθεί με μεταγενέστερες κανονιστικές διατάξεις.

 

Για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εμπρόθεσμης υποβολής του Φακέλου Ανανέωσης και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησής του με την έκδοση της σχετικής απόφασης, η υφιστάμενη απόφαση έγκρισης διατηρείται σε ισχύ.

 

Σε περίπτωση που ο φάκελος ανανέωσης υποβάλλεται εκπρόθεσμα, επιβάλλεται το πρόστιμο που προβλέπεται στο άρθρο 21. Η καταβολή του προστίμου αποτελεί προϋπόθεση για την μετέπειτα εξέταση από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης του φακέλου ανανέωσης της έγκρισης.

 

5.2.) Τροποποίηση εγκρίσεων: Οι εγκρίσεις των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης τροποποιούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

α) Οι εγκρίσεις που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης (νέες εγκρίσεις), τροποποιούνται πριν από τη λήξη ισχύος τους, όταν αλλάζουν, κατά την κρίση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίστηκε η έκδοσή τους,

 

β) Οι εγκρίσεις που έχουν εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης (υφιστάμενες εγκρίσεις), επανεξετάζονται πριν από τη λήξη ισχύος τους και τροποποιούνται εάν, κατά την κρίση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις, τις απαιτήσεις και τους στόχους της παρούσας απόφασης, Στις ανωτέρω περιπτώσεις (α) και (β), το σύστημα οφείλει να υποβάλλει στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης φάκελο τροποποίησης της έγκρισης με τα απαραίτητα στοιχεία που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της τροποποίησης της έγκρισης. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής μπορεί να ρυθμίζονται με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από εισήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

 

Μέσα σε διάστημα 60 εργάσιμων ημερών από την υποβολή από το σύστημα πλήρους φακέλου, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης αξιολογεί αν θα προβεί ή όχι σε αναθεώρηση/ τροποποίηση της έγκρισης.

 

5.3) Ανάκληση εγκρίσεων: Οι εγκρίσεις των συστημάτων μπορεί να ανακαλούνται προσωρινά ή οριστικά, πριν τη λήξη ισχύος τους, ιδίως όταν:

 

α) δεν τηρούνται οι όροι της έγκρισης ή

 

β) συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, ή

 

γ) διαπιστώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης:

 

α)α) ότι η έκδοση ή ανανέωση της έγκρισης βασίστηκε σε ψευδή / παραπλανητικά στοιχεία / δικαιολογητικά,

β)β) μη συμμόρφωση με τους ειδικούς όρους που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 13,

γ)γ) κακή λειτουργία του συστήματος και ως εκ τούτου αδυναμία να επιτελέσει το έργο του.

 

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής μπορεί να ρυθμίζονται με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από εισήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

 

5.4.) Η ανανέωση, τροποποίηση ή ανάκληση των εγκρίσεων γίνεται με απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.}

 

4. Στο άρθρο 14 της υπ' αριθμόν 41624/2057/2010 κοινής υπουργικής απόφασης, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

{2. Το σχέδιο της απόφασης εξαίρεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καθώς και οι λόγοι για τους οποίους προτείνεται η έκδοσή της, δημοσιοποιούνται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης με κάθε πρόσφορο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό και κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα άλλα Κράτη Μέλη.}

 

5. To άρθρο 15 της υπ' αριθμόν 41624/2057/2010 κοινής υπουργικής απόφασης αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

{Άρθρο 15: Εγγραφή σε Μητρώο Παραγωγών

 

Κάθε παραγωγός ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών εγγράφεται υποχρεωτικά σε Μητρώο Παραγωγών που τηρείται και λειτουργεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Η εγγραφή στο Μητρώο Παραγωγών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας κάθε παραγωγού. Οι διαδικαστικές απαιτήσεις εγγραφής στο εν λόγω Μητρώο προβλέπονται ειδικότερα στο παράρτημα IV.}

 

6. Στο άρθρο 17 της υπ' αριθμόν 41624/2057/2010 κοινής υπουργικής απόφασης, το στοιχείο (β) της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

{β) Από την 26-09-2009, σε όλες τις φορητές και τις ενσωματωμένες σε οχήματα ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, αναγράφεται υποχρεωτικά η δυναμικότητά τους κατά τρόπο ορατό, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο. Λεπτομερείς κανόνες για την υλοποίηση της απαίτησης αυτής συμπεριλαμβανομένων εναρμονισμένων μεθόδων για τον καθορισμό της δυναμικότητας και της ενδεδειγμένης χρήσης, καθορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 10 στοιχείο (α) του άρθρου 1 της οδηγίας 2013/56/ΕΕ.}

 

7. Στο άρθρο 19 της υπ' αριθμόν 41624/2057/2010 κοινής υπουργικής απόφασης, το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

{1. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης καταρτίζει κάθε τρία χρόνια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, βάσει ερωτηματολογίου ή σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 (παράγραφος 2) της οδηγίας 2006/66/ΕΚ, όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 11 του άρθρου 1 της οδηγίας 2013/56/ΕΕ.}

 

8. Το άρθρο 20 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

{Άρθρο 20: Επιθεωρήσεις - Έλεγχοι

 

1. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης διενεργεί τις ενδεδειγμένες επιθεωρήσεις και ελέγχους, σύμφωνα με την παράγραφο 1 (περίπτωση θ) του άρθρου 24 του νόμου 2939/2001, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του νόμου 3854/2010, για την ορθή εφαρμογή της παρούσας απόφασης και ιδίως για την τήρηση των όρων χορήγησης των εγκρίσεων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης των ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις επί μέρους διατάξεις της για τους συλλέκτες /μεταφορείς, τους διακινητές/ διανομείς, τους παραγωγούς και τους λοιπούς φορείς εκμετάλλευσης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 2. Κατά τη διενέργεια των ανωτέρω ελέγχων ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης μπορεί να ζητά την συνδρομή, όπου απαιτείται, της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου 2947/2001 (ΦΕΚ 228/Α/2001) όπως ισχύει, καθώς και άλλων ενδεχομένως δημόσιων αρχών, σύμφωνα με την παράγραφο 5.

 

Οι ανωτέρω επιθεωρήσεις και έλεγχοι καλύπτουν εκτός των άλλων και τις πληροφορίες που παρέχονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης από τους παραγωγούς σύμφωνα με το άρθρο 15.

 

2. Οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι στο πλαίσιο τήρησης των όρων των αδειών που προβλέπονται στο άρθρο 36 του νόμου 4042/2012, διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου.

 

3. Οι επιθεωρήσεις για τις διασυνοριακές μεταφορές διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου 4042/2012.

 

Οι εν λόγω επιθεωρήσεις αφορούν ιδίως τις εξαγωγές ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) υπ' αριθμόν 1013/2006 και τον Κανονισμό (ΕΚ) υπ' αριθμόν 1418/2007 και τις ειδικότερες προβλέψεις του άρθρου 8.

 

4. Οι παραπάνω επιθεωρήσεις των παραγράφων 1, 2 και 3 διενεργούνται είτε κατόπιν αιτιολογημένης και επώνυμης καταγγελίας είτε αυτεπάγγελτα.

 

5. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης μπορεί να ζητά τη συνδρομή, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και άλλων αρμόδιων αρχών, υπηρεσιών και φορέων όπως των Υπηρεσιών Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, των Τελωνείων, της Γενικής Διεύθυνσης Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών και Ελέγχου (Διεύθυνση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Αστυνομίας, Επιμελητηρίων και Υπηρεσιών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ιδίως για τη δημιουργία της κατάλληλης ροής πληροφοριών, στο πλαίσιο της τήρησης των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία του απορρήτου και ενδεχομένως για τη διάθεση προσωπικού για επιτόπιους ελέγχους, με στόχο να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση των παραγωγών με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

 

6. Οι έλεγχοι για την τήρηση των απαιτήσεων και υποχρεώσεων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση και αφορούν στην διάθεση στην αγορά ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, διενεργούνται και αυτοτελώς από την Διεύθυνση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών & Ελέγχου του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

 

7. Το κόστος των ενδεδειγμένων αναλύσεων και επιθεωρήσεων, επιβαρύνει τους παραγωγούς ή τους τρίτους που ενεργούν για λογαριασμό τους.}

 

9. Το άρθρο 21 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

{Άρθρο 21: Κυρώσεις

 

1. Σε κάθε φορέα εκμετάλλευσης, που ασκεί δραστηριότητα ή επιχείρηση κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας απόφασης, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 20 του νόμου 2939/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του νόμου 3854/2010 και στη συνέχεια με το άρθρο 6 της Ενότητας Α' του νόμου 4042/2012. Ειδικότερα οι εν λόγω κυρώσεις επιβάλλονται:

 

α) στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, που ενεργούν κατά παράβαση της παρούσας απόφασης και ιδίως των άρθρων 9, 10, 11, 12 και 13,

 

β) στους παραγωγούς που ενεργούν κατά παράβαση της παρούσας απόφασης και ιδίως των άρθρων 4, 6, 7,10, 12, 14, 15 και 17,

 

γ) στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ανάκτησης που ενεργούν κατά παράβαση του άρθρου 7 (παράγραφος 1, περίπτωση 1)β και 2 και παράγραφος ΙΙ Β και επιπλέον στους ανακυκλωτές κατά παράβαση του άρθρου 7 (παράγραφος ΙΙ περίπτωση Α.2 υποπερίπτωση 4 και Α.3, περίπτωση 4),

 

δ) στους συλλέκτες και μεταφορείς που ενεργούν κατά παράβαση των άρθρων 7 (παράγραφος Ι περίπτωση 1 και παράγραφος ΙΙΑ), 8 και 16,

 

ζ) στους διακινητές / διανομείς που ενεργούν κατά παράβαση των άρθρων 7 (παράγραφος ΙΙ, υποπαράγραφος Α1 περίπτωση 3 και παράγραφος ΙΙΓ) και 9 (παράγραφος 3).

 

2. Σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πραγματοποιεί εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης κατά παράβαση του άρθρου 7 (παράγραφος Ι, εδάφιο 1)α), επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 28, 29 και 30 του νόμου 1650/1986 όπως το άρθρο 28 τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του νόμου 4042/2012 και το άρθρο 30 με το νόμο 3010/2003, το νόμο 4014/2011 και στη συνέχεια με το νόμο 4042/2012 (άρθρο 37).

 

3. Με πρόστιμο από 20.000 μέχρι 300.000 Ευρώ τιμωρείται το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης που κατά παράβαση της υποπαραγράφου 5.2. του άρθρου 11, δεν προβαίνει σε διαδικασία τροποποίησης της χορηγηθείσας σε αυτό έγκρισης.

 

3.1. Σε περίπτωση που η προβλεπόμενη στην υποπαράγραφο 5.1. του άρθρου 11 αίτηση για ανανέωση της έγκρισης υποβάλλεται εκπρόθεσμα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000-100.000 ευρώ με κριτήριο τη χρονική διάρκεια της παράβασης και τη γεωγραφική εμβέλεια του συστήματος.

 

4. Σε περίπτωση που η Διεύθυνση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών και Ελέγχου του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο εφαρμογής της παραγράφου 6 του άρθρου 20, διαπιστώνει παράβαση των διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 4, επιβάλλει στον παραβάτη πρόστιμο από 3.000 μέχρι και 40.000 €. Σε περίπτωση υποτροπής οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο διπλάσιο του αρχικού. Για την ειδικότερη διαδικασία επιβολής προστίμων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2-8 του άρθρου 16 του προεδρικού διατάγματος 114/2013 (ΦΕΚ 147/Α/2013). Οι αποφάσεις επιβολής προστίμου κοινοποιούνται υποχρεωτικά και στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης προκειμένου να προβεί περαιτέρω στις δέουσες, κατά την κρίση του, ενέργειες.

 

5. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή των παραγωγών σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης είναι η εξόφληση επιβληθέντων τελεσίδικων διοικητικών κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις και η μη έκδοση σε βάρος τους τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης για τέλεση αξιόποινων πράξεων ή παραλείψεων κατά παράβαση του άρθρου 28 του νόμου 1650/1986, όπως ισχύει.

 

6. Οι ως άνω κυρώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται και σε άλλες ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, ιδίως στο πλαίσιο εφαρμογής της παραγράφου 5 του άρθρου 20.

 

7. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του οποίου η δραστηριότητα προκαλεί ζημία ή άμεση απειλή ζημίας στο περιβάλλον κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας απόφασης, φέρει περιβαλλοντική ευθύνη, η οποία διέπεται από τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 148/2009 (ΦΕΚ 190/Α/2009).}

 

10. Στο άρθρο 22 της υπ' αριθμόν 41624/2057/2010 κοινής υπουργικής απόφασης, μετά το Παράρτημα ΙΙΙ προστίθεται νέο Παράρτημα ΙV που έχει ως ακολούθως:

 

{Παράρτημα IV: Διαδικαστικές απαιτήσεις εγγραφής σε μητρώο παραγωγών

 

1. Απαιτήσεις εγγραφής

 

Οι παραγωγοί ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών εγγράφονται άπαξ, με ηλεκτρονικά μέσα, στο Μητρώο Παραγωγών που τηρείται και λειτουργεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

 

Ειδικότερα στο Μητρώο Παραγωγών εγγράφονται υποχρεωτικά:

 

α) οι παραγωγοί που διαθέτουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, σε επαγγελματική βάση, ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, οπότε, στην περίπτωση αυτή, η εγγραφή στο Μητρώο γίνεται υποχρεωτικά πριν τη διάθεση των ανωτέρω προϊόντων στην ελληνική αγορά, καθώς και

 

β) οι παραγωγοί που ήδη, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, διαθέτουν στην ελληνική αγορά, σε επαγγελματική βάση, ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, οπότε, στην περίπτωση αυτή, η εγγραφή στο Μητρώο πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση της παρούσης απόφασης.

 

Κατά την εγγραφή, χορηγείται στους παραγωγούς ηλεκτρονικά ο Αριθμός Μητρώου Παραγωγών (ΑΜΠ), ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε παραγωγό και εκδίδεται το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Εγγραφής στο οποίο αναγράφεται το είδος των ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.

 

2. Στοιχεία προς υποβολή από τους παραγωγούς Οι παραγωγοί ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών παρέχουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης τα ακόλουθα στοιχεία:

 

i) επωνυμία του παραγωγού και εμπορικές ονομασίες (εφόσον υπάρχουν) με τις οποίες δραστηριοποιείται,

 

ii) διεύθυνση/διευθύνσεις του παραγωγού: ταχυδρομικός τομέας και τόπος, οδός και αριθμός, χώρα, URL, αριθμός τηλεφώνου, καθώς και αρμόδιος επικοινωνίας, αριθμός τηλεομοιότυπου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραγωγού, εάν υπάρχουν,

 

iii) το είδος των ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών που διαθέτει στην αγορά ο παραγωγός: φορητές ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές βιομηχανίας ή ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές οχημάτων,

 

iv) πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο παραγωγός εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του: ατομικά ή μέσω συλλογικού συστήματος,

 

v) ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής στο μητρώο,

 

vi) τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του παραγωγού, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού ή του εθνικού αριθμού φορολογικού μητρώου (προαιρετικό),

 

vii) υπεύθυνη δήλωση για το αληθές των υποβαλλόμενων στοιχείων.

 

3. Τέλη εγγραφής

 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης μπορεί να εισηγείται την επιβολή τελών εγγραφής μόνον εφόσον αυτά συναρτώνται με το κόστος και δεν είναι δυσανάλογα. Στην περίπτωση αυτή η ανωτέρω εισήγηση, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει υποχρεωτικά και τη μέθοδο υπολογισμού του ύψους των τελών.

 

4. Μεταβολή των δεδομένων εγγραφής Σε περίπτωση μεταβολής των δεδομένων εγγραφής που έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς σύμφωνα με το σημείο 2 σημεία i) έως vii), ενημερώνεται από τους παραγωγούς ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης το αργότερο ένα μήνα μετά τη μεταβολή.

 

5. Διαγραφή από τα μητρώα Όταν ένας παραγωγός παύει να έχει την ιδιότητα του παραγωγού, ενημερώνει τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και διαγράφεται από το Μητρώο Παραγωγών.}

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.