Απόφαση 406912/95

Απόφαση 406912/4660/1995: Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του προγράμματος αγροτοτουρισμού - αγροτοβιοτεχνίας στα πλαίσια του ΚΑΝ (ΕΟΚ) 2328/1991


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 406912/4660/1995: Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του προγράμματος αγροτοτουρισμού - αγροτοβιοτεχνίας στα πλαίσια του ΚΑΝ (ΕΟΚ) 2328/1991, (ΦΕΚ 1041/Β/1995), 20-12-1995.

 

Ο Υπουργός Γεωργίας

 

Έχοντας υπ' όψη:

 

1. Το νομοθετικό διάταγμα [Ν] 131/1974 περί παροχής οικονομικών ενισχύσεων στη γεωργική, κτηνοτροφική, δασική και αλιευτική παραγωγή, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο [Ν] 1409/1983.

 

2. Τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2328/1991 για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των γεωργικών διαρθρώσεων.

 

3. Την υπ' αριθμόν 339899/1993 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας, συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2328/1991.

 

4. Τις υπ' αριθμούς 148/1994, 179/1995 κοινές αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών, καθώς και τις κατ' έτος εκδιδόμενες ανάλογες αποφάσεις.

 

5. Την υπ' αριθμόν 427124/6989/1994 απόφασή μας, για το πρόγραμμα αγροτοτουρισμού καθώς και τις αποφάσεις μας για την υλοποίηση Σχεδίου Βελτίωσης σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2328/1991.

 

6. Την υπ' αριθμόν 530992/1987 (ΦΕΚ 557/Β/1987) απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών τουριστικών εγκαταστάσεων, το προεδρικό διάταγμα 33/1979. Το νόμο 2160/1993 (ΦΕΚ 118/Α/1993), σχετικά με τις ρυθμίσεις για τον τουρισμό, όπως ισχύουν κάθε φορά.

 

7. Την υπ' αριθμόν 69269/5387/1990 (ΦΕΚ 678/Β/1990) για την Κατάταξη έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες, περιεχόμενο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθορισμός περιεχομένου ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και λοιπές συναφείς διατάξεις σύμφωνα με το νόμο 1650/1986.

 

Την υπ' αριθμόν 1661/1994 (ΦΕΚ 786/Β/1994) απόφαση τροποποίησής της.
Την υπ' αριθμόν 75308/5512/1990 (ΦΕΚ 691/Β/1990) κοινή απόφαση για τον καθορισμό τρόπου ενημέρωσης των πολιτών και φορέων εκπροσώπησής τους για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, των Έργων και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την παράγραφο 5.2 του νόμου 1650/1986, αποφασίζουμε:

 

Το πρόγραμμα αγροτοτουρισμού - αγροτοβιοτεχνίας εφαρμόζεται στα πλαίσια του τίτλου 4, του κανονισμού (ΕΟΚ) 2328/1991. Οι αγροτοβιοτεχνικές - αγροτοτουριστικές επενδύσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια της γεωργικής εκμετάλλευσης και έχουν σαν στόχο την διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης, με σκοπό τη βελτίωση του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας.

 

Α. Δικαιούχοι

 

Δικαιούχος δύναται να κριθεί το φυσικό και μη φυσικό πρόσωπο εφ' όσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

Α.1. Είναι νόμιμος κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης που βρίσκεται εντός των ορίων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Οδηγίας 1975/268/ΕΟΚ όπως ισχύει κάθε φορά.

 

Νόμιμος κάτοχος θεωρείται:

 

Ο ιδιοκτήτης

 

Η ιδιοκτησία αποδεικνύεται με τίτλους κυριότητας νόμιμα μεταγεγραμμένους.

 

Ο μισθωτής ή ο αγρολήπτης

 

Εφ' όσον η μίσθωση ή η αγροληψία έχει ελάχιστη διάρκεια πέντε χρόνια από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των επενδύσεων και έχει συναφθεί με έγγραφο θεωρημένο από την οικεία δημόσια οικονομική υπηρεσία και εφ' όσον δεν θεωρείται από τη δημόσια οικονομική υπηρεσία (λόγω χαμηλού μισθώματος), απαιτείται η θεώρηση βεβαίας χρονολογίας.

 

Η ιδιοκτησία υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ενώ τα μισθωτήρια θα είναι στο όνομα του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης ο οποίος υποβάλλει το Σχέδιο Βελτίωσης.

 

Α.2. Η γεωργική εκμετάλλευση

 

Θα έχει όγκο μέχρι 7 ΜΑΕ για τα φυσικά πρόσωπα και 3 έως 10 ΜΑΕ για τα μη φυσικά πρόσωπα.
προϋπάρχει και λειτουργεί για τα φυσικά πρόσωπα ένα χρόνο τουλάχιστον πριν από την υποβολή του Σχεδίου Βελτίωσης. και για τα μη φυσικά πρόσωπα, δύο χρόνια.

 

Δύναται να θεωρηθεί προϋπάρχουσα και λειτουργούσα η γεωργική εκμετάλλευση φυσικού προσώπου, που προέρχεται από παραχώρηση είτε μεταβίβαση σε οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο, ολόκληρης της εκμετάλλευσης και εφ' όσον εκείνος που την μεταβιβάζει ή την παραχωρεί είχε την νόμιμη κατοχή και συνεχή λειτουργία της εκμετάλλευσης τουλάχιστον για δύο χρόνια πριν τη μεταβίβαση.

 

Α.3. Είναι αρχηγός της γεωργικής εκμετάλλευσης.

 

Αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης θεωρείται το φυσικό πρόσωπο που έχει τη νομική και οικονομική ευθύνη της εκμετάλλευσης και αποδεικνύεται με την έκδοση όλων των παραστατικών που την αφορούν στο όνομά του.

 

Για τα μη φυσικά πρόσωπα, αρχηγός θεωρείται ο νόμιμος εκπρόσωπος.

 

Α.4. Είναι μόνιμος κάτοικος του Δήμου ή της Κοινότητας όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγροτοτουριστικές - αγροτοβιοτεχνικές επενδύσεις, εφ' όσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή βρίσκεται η έδρα του μη φυσικού προσώπου.

 

Ο Δήμος ή η Κοινότητα (όπως αυτοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Οδηγίας 1975/268/ΕΟΚ, θα πρέπει να έχει τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α. Να βρίσκεται εντός των ορίων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του άρθρου 3 της Οδηγίας 1975/268/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

 

Εξαιρούνται από το πρόγραμμα όσες από τις ανωτέρω περιοχές αναφέρονται στο Κεφάλαιο Δ της παρούσας.

 

β. Να διαθέτει τουριστικούς πόρους και βασική υποδομή (επαρκές οδικό δίκτυο, ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυο ύδρευσης, αποχετευτικό σύστημα).

 

γ. Σημειώνεται ότι δεν εγκρίνεται νέο σχέδιο βελτίωσης, που προβλέπει κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων εφ' όσον στον ίδιο Δήμο ή Κοινότητα έχουν ήδη κατασκευαστεί καταλύματα από ανάλογα προγράμματα αγροτοτουρισμού του Υπουργείου Γεωργίας και τα οποία στην διάρκεια τριών ετών από την ολοκλήρωσή τους και λειτουργία τους είτε παραμένουν κλειστά είτε δεν παρουσιάζουν την προβλεπόμενη στο σχέδιο βελτίωσης πληρότητα.

 

δ. Εντάσσονται στο πρόγραμμα επενδύσεις που προβλέπεται να κατασκευαστούν σε Κοινότητα ή Δήμο όμορο προς αυτόν της μονίμου κατοικίας του ενδιαφερομένου, εφ' όσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέραμε.

 

Α.5. Να έχει ηλικία μικρότερη των 65 ετών, το έτος που σύμφωνα με το Σχέδιο Βελτίωσης προβλέπεται η ολοκλήρωση των επενδύσεων. Η ηλικία του δικαιούχου προσμετράται με έτος ένα το επόμενο από το έτος γέννησης.

 

Επίσης να έχει εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία ή να έχει μόνιμα απαλλαγεί από την υποχρέωση στράτευσής του.

 

Α.6. Να είναι κατά κύρια απασχόληση γεωργός.

 

Θεωρείται κατά κύρια απασχόληση γεωργός:

 

Α.6.1. Το φυσικό πρόσωπο το οποίο:

 

Να λαμβάνει τουλάχιστον το 50 % του συνολικού του εισοδήματος από την απασχόλησή του στις γεωργικές δραστηριότητες και να απασχολείται στην γεωργική του εκμετάλλευση αυτοπροσώπως και επαγγελματικά κατά το 50 % του συνολικού χρόνου απασχόλησής του.

 

Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω δύναται να μην είναι κατά κύρια απασχόληση γεωργός, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

α. Να αντλεί τουλάχιστον το 50 % του συνολικού του εισοδήματος από γεωργικές, δασικές, αγροτοτουριστικές ή αγροτοβιοτεχνικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίες ασκούνται μέσα στα όρια της εκμετάλλευσής του, με την προϋπόθεση ότι το μέρος του εισοδήματος που προέρχεται άμεσα από την γεωργική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση δεν θα είναι μικρότερο από το 25 % του συνολικού εισοδήματός του και ότι ο χρόνος εργασίας που διατίθεται για τις εκτός γεωργικής εκμετάλλευσης δραστηριότητες, δεν υπερβαίνει το 50 % του συνολικού χρόνου εργασίας του (άρθρο 5Α του Κανονισμού 2328/1991).

 

β. Είναι μόνιμος κάτοικος των νήσων Αιγαίου όπως αυτά προσδιορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 2019/1993 και αντλεί το 25% τουλάχιστον του εισοδήματός του από την απασχόλησή του στην γεωργική του εκμετάλλευση.

 

Α.6.2. Το μη φυσικό πρόσωπο το οποίο:

 

Ασκεί γεωργική δραστηριότητα και τα εισοδήματα που προέρχονται απ' αυτή είναι ίσα ή μεγαλύτερα από τυχόν άλλα εισοδήματά του.

 

Η πλειοψηφία των μελών ή μετόχων, καθώς και ο εκπρόσωπος αυτού, ασκούν γεωργία κατά κύρια απασχόληση, σύμφωνα με την περίπτωση Α.1. και καλύπτουν την προϋπόθεση της επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, όπως ορίζεται στο Κεφάλαιο Β της παρούσας.

 

Διαθέτει τουλάχιστον τρία μέλη.

 

Εμφανίζεται σε μία από τις παρακάτω μορφές:

 

α) εταιρεία με νομική προσωπικότητα,

 

β) ένωση φυσικών προσώπων σε:

 

Ομάδες Κοινής Εκμετάλλευσης,
Κλαδικές Οργανώσεις Παραγωγής Αγροτικού Συνεταιρισμού.

 

Στην περίπτωση των εταιρειών με νομική προσωπικότητα θα πρέπει:

 

Το καταστατικό τους να απαγορεύει την μεταβίβαση μετοχών σε πρόσωπα που δεν ασκούν γεωργία κατά κύρια απασχόληση
Να λειτουργούν 2 τουλάχιστον χρόνια την γεωργική τους εκμετάλλευση.

 

Α.7. Να έχει επαρκή επαγγελματική ικανότητα, όπως αυτή ορίζεται στο κεφάλαιο Γ της παρούσας απόφασης.

 

Α.8. Να υποβάλλει σχέδιο βελτίωσης της γεωργικής εκμετάλλευσης, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Από το σχέδιο βελτίωσης θα αποδεικνύεται με ειδικούς υπολογισμούς η σκοπιμότητα των επενδύσεων, για την ουσιαστική και διαρκή βελτίωση της κατάστασης της εκμετάλλευσης και του εισοδήματος ανά ΜΑΕ.

 

Στο σχέδιο βελτίωσης θα πρέπει να προβλέπονται, εκτός των αγροτοτουριστικών - αγροτοβιοτεχνικών επενδύσεων και γεωργικές επενδύσεις, το ύψος των οποίων ορίζεται με τη σχετική διϋπουργική απόφαση που εκδίδεται κάθε χρόνο.

 

Α.9. Να τηρεί τους όρους και τις υποχρεώσεις, όπως αυτοί αναφέρονται στο κεφάλαιο Θ της παρούσας.

 

Α.10. Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι, έστω και αν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

 

1. Οι μόνιμοι ή με σύμβαση υπάλληλοι του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ΝΠΙΔ, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργάτες που πραγματοποίησαν περισσότερα από 140 ημερομίσθια κατά μέσο ετήσιο όρο στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας Εξετάζονται κατά περίπτωση:

 

1. Οι μικροεπαγγελματίες που την τελευταία διετία δηλώνουν γεωργικά εισοδήματα μεγαλύτερα των εξωγεωργικών και οι εποχιακοί εργάτες που πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο περισσότερα από 140 ημερομίσθια κατ' έτος για την τελευταία τριετία, εφ' όσον είναι κάτοικοι κοινοτήτων με πληθυσμό μικρότερο των 1.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του έτους 1991.

 

β. Οι περιπτώσεις των μονίμων κατοίκων των Νήσων Αιγαίου που αναφέρονται στην παράγραφο Α.6 ανωτέρω.

 

2. Τα ανίκανα για εργασία πρόσωπα (αναπηρία μεγαλύτερης από 67%, καθώς και αυτοί που έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα άμεσα συνταξιοδοτούμενοι).

 

3. Αυτοί που έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη (καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, που έχουν κοινή οικονομία με τον ενδιαφερόμενο):

 

Για εξαπάτηση του Δημοσίου,
Για υποθέσεις εμπορίας και καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών,
ζωοκλοπή,
εξύβριση και χειροδικία υπαλλήλου,
για καταστροφή του περιβάλλοντος.

 

Α.11. Περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις παρέχονται στις σχετικές μας αποφάσεις για γεωργοκτηνοτροφικές επενδύσεις.

 

Β. Ύψος ενίσχυσης

 

Το ύψος ενίσχυσης για κάθε είδος δαπάνης δίνεται στον παρακάτω πίνακα:

 

Πίνακας: Ποσοστά οικονομικής ενίσχυσης στην επιλέξιμη δαπάνη

 

Νησιά Αιγαίου

Υπόλοιπη χώρα

Είδος επένδυσης

Νέοι γεωργοί

Λοιποί δικαιούχοι

Νέοι γεωργοί

Λοιποί δικαιούχοι

Κτιριακές κατασκευές και υλικά για την ολοκλήρωση κτιρίων

65%

55%

56%

45%

Εξοπλισμός γενικά

65%

55%

37%

30%

Γεωργικά κτίσματα και έγγειες βελτιώσεις

65%

55%

56%

45%

Γεωκτηνοτροφικές επενδύσεις

65%

55%

37%

30%

 

Το συνολικό επιλέξιμο κόστος (επιλέξιμη δαπάνη), που περιλαμβάνει όλες τις επενδύσεις του Σχεδίου Βελτίωσης, δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσό που ορίζεται με τις κατ' έτος εκδιδόμενες αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών, για την υλοποίηση του ΚΑΝ (ΕΚ) 2328/91.

 

Ειδικότερα για το 1995, το ύψος της επιλέξιμης δαπάνης είναι κατ' ανώτατο επιλέξιμο όριο 39.000.000 δραχμών για τις αγροτοτουριστικές - αγροτοβιοτεχνικές επενδύσεις και 1.000.000 δραχμών τουλάχιστον για τις γεωργοκτηνοτροφικές επενδύσεις.

 

Για το επόμενο του 1995, έτος το ύψος της επιλέξιμης δαπάνης για τις δραστηριότητες αγροτοτουρισμού - αγροτοβιοτεχνίας θα καθορίζεται με την ισχύουσα για το αντίστοιχο έτος Διϋπουργική απόφαση.

 

Το κόστος των εγκεκριμένων γεωργοκτηνοτροφικών επενδύσεων αποτελεί στο σύνολό του επιλέξιμη δαπάνη. Στην περίπτωση των αγροτοτουριστικών, αγροτοβιοτεχνικών επενδύσεων εάν το κόστος είναι μεγαλύτερο από τη συνολική επιλέξιμη δαπάνη, το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επένδυσης θα είναι προϊόν υπολογισμού, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στο συνημμένο Παράρτημα στον Πίνακα:

 

Παρατηρήσεις των ελεγκτών - Προϋπολογισμός των επενδύσεων του Σχεδίου Βελτίωσης - Υπόδειγμα 2.

 

Γ. Επαγγελματική ικανότητα - Εκπαιδεύσεις

 

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, θα ελέγχεται η επαγγελματική ικανότητα, τόσο για τη γεωργική απασχόληση, όσο τις αγροτοτουριστικές - αγροτοβιοτεχνικές δραστηριότητες.

 

Για τον έλεγχο της επαγγελματικής ικανότητας, όσον αφορά την γεωργική απασχόληση, ισχύουν τα αναγραφόμενα στις αποφάσεις μας για τις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ο έλεγχος για τις δραστηριότητες της παρούσας απόφασης αναφέρεται κατωτέρω.

 

Γ.1. Για τα φυσικά πρόσωπα

 

Γ.1.1.α. Για τις δραστηριότητες που αφορούν τουριστικά καταλύματα βιοτεχνικές δραστηριότητες γεωργικής κατεύθυνσης και δραστηριότητες παραδοσιακής βιοτεχνίας και κέντρα εστίασης και αναψυχής.

 

i. Πιστοποιητικό ή τίτλο σπουδών σχολών αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας, ανάλογης κατεύθυνσης με τη δραστηριότητα που θα ασκήσει ο ενδιαφερόμενος.

 

ii. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει το ανωτέρω πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει:

 

Είτε να προσκομίσει βεβαίωση προϋπηρεσίας ενός τουλάχιστον έτους σε ανάλογη εργασία, στην οποία θα περιγράφεται το είδος της απασχόλησής του στο αναγραφόμενο χρονικό διάστημα.
Είτε να παρακολουθήσει τα ειδικά με την μελλοντική απασχόληση του ενδιαφερομένου σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών, που οργανώνει η Διεύθυνση Γεωργίας.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα οργανώνονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Γεωργίας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προγραμματισμού και ΓΔ, Τμήμα Δ' και την Διεύθυνση ΑΟΟ του Υπουργείου Γεωργίας.

 

Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησής τους, παρέχεται στους ενδιαφερόμενους από τις Διευθύνσεις Γεωργίας, πιστοποιητικό επαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης, ανάλογο της δραστηριότητας με την οποία θα απασχοληθούν.

 

Η παρακολούθηση των προγραμμάτων και η χορήγηση του ανωτέρω πιστοποιητικού, θα πρέπει να γίνει το αργότερο σε τρία χρόνια από την ημερομηνία έγκρισης του Σχεδίου Βελτίωσης. και οπωσδήποτε πριν την ολοκλήρωση των προβλεπομένων επενδύσεων.

 

Στην περίπτωση που η οικεία Διεύθυνση Γεωργίας δεν οργανώσει ανάλογα σεμινάρια, οι ενδιαφερόμενοι ύστερα από έγγραφο της Διεύθυνσης Γεωργίας θα παρακολουθήσουν τις αντίστοιχες εκπαιδεύσεις που οργανώνει άλλη Διεύθυνση Γεωργίας είτε αρμόδιος εκπαιδευτικός φορέας αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Εργασίας για τη διεξαγωγή σεμιναρίων.

 

Προϋπόθεση είναι τα ανωτέρω σεμινάρια να έχουν θέμα σχετικό με την μελλοντική απασχόληση του ενδιαφερομένου στις επενδύσεις του Κεφαλαίου Ε και η επιλογή της διδακτέας ύλης, η διάρκεια και η οργάνωσή τους να γίνει σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Γεωργίας.

 

Γ.1.1.β. Για τις βιοτεχνικές δραστηριότητες γενικότερου περιεχομένου.

 

i. Πιστοποιητικό ή τίτλο σπουδών σχολών αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας, ανάλογης κατεύθυνσης με τις ανωτέρω δραστηριότητες.

 

ii. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει το ανωτέρω πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση προϋπηρεσίας δύο τουλάχιστον ετών σε ανάλογη εργασία, στην οποία θα περιγράφεται το είδος της απασχόλησής του στο αναγραφόμενο χρονικό διάστημα.

 

Η βεβαίωση θα συνοδεύεται από το βιβλιάριο ενσήμων, για την πιστοποίηση του χρόνου απασχόλησης, αντίγραφο του βιβλιαρίου θα φυλάσσεται στο φάκελλο του παραγωγού. Το βιβλιάριο ενσήμων δεν απαιτείται στην περίπτωση που εργαζόταν σε ανάλογη βιοτεχνική μονάδα της οικογενείας.

 

Γ.1.1.γ. Για τις αθλητικές και λοιπές δραστηριότητες του Κεφαλαίου Ε.5.

 

Η επαγγελματική κατάρτιση θα εξετάζεται κατά περίπτωση σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προγραμματισμού - Τμήμα Δ' του Υπουργείου Γεωργίας.

 

Γ.1.1.δ. Για την συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, υποχρεούνται να παρακολουθούν συμπληρωματικά σεμινάρια, για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Τα σεμινάρια αυτά θα οργανώνονται από το Υπουργείο Γεωργίας, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες.

 

Γ.1.2. Την επαρκή επαγγελματική ικανότητα και τις εκπαιδεύσεις θα έχουν είτε ο αρχηγός της γεωργικής εκμετάλλευσης είτε το μέλος της οικογένειας που θα έχει, σύμφωνα με το σχέδιο βελτίωσης, την εποπτεία για την λειτουργία της δραστηριότητας.

 

Γ.1.3. Ο έλεγχος της επαγγελματικής ικανότητας και το ανάλογο πιστοποιητικό σπουδών σε δραστηριότητες που δεν είναι της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Γεωργίας, (αθλητικές, βιοτεχνικές και λοιπές εξειδικευμένες δραστηριότητες), θα πρέπει να αξιολογείται από αρμόδια κατά περίπτωση Υπηρεσία.

 

Γ.2. Για τα μη φυσικά πρόσωπα

 

Τα μη φυσικά πρόσωπα πληρούν τον όρο της επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, όσον αφορά τις αγροτοτουριστικές αγροτοβιοτεχνικές δράσεις, εφ' όσον τα μέλη αυτών που θα απασχοληθούν με τις εν λόγω δράσεις, καλύπτουν τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε για τα φυσικά πρόσωπα.

 

Δ. Περιοχές που εξαιρούνται από το πρόγραμμα αγροτοτουρισμού - αγροτοβιοτεχνίας

 

Στο πρόγραμμα εντάσσονται μόνο οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές ορίζονται με το άρθρο 3 της Οδηγίας 1975/268/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

 

Από τις ανωτέρω περιοχές εξαιρούνται, ανάλογα με το είδος επένδυσης, οι παρακάτω περιοχές:

 

Δ.1. Όσον αφορά επενδύσεις για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων και ειδικότερα τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στις παραγράφους Ε.2.2.i, Ε.2.2.ii, Ε.2.3., Ε.2.4. και Ε.2.7. της παρούσας, εξαιρούνται οι περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατωτέρω πίνακα:

 

Γεωγραφικό Διαμέρισμα

Εξαιρούμενες περιοχές *

 

Σύνολο χώρας

* Εξαιρούνται όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 5000 κατοίκων

1

Χαλκιδικής

Εξαιρείται ολόκληρος ο νομός πλην των Κοινοτήτων Αγίου Προδρόμου, Γαλαρινού, Δουμπιών, Μαραθούσας, Παλαιοχώρας, Παλαιοχωρίου, Βάβδου, Γαλάτισας, Κρήμνης, Νεοχωρίου, Στανού, Παλαιοκάστρου, Βαρβάρας, Γεροπλατάνου, Μ. Παναγιάς, Ριζών, Σταγείρων, Ταξιάρχη, Βραστάμων, Γοματίου, Μεταγγιτσίου, Σανών, Στρατονίκης, Πετραλώνων, Κρήνη.

2

Θεσσαλονίκης

Εξαιρείται ολόκληρος ο νομός.

3

Ημαθίας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα.

4

Πιερίας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα.

5

Άρτας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα.

6

Πρέβεζας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km πλην των Κοινοτήτων: Νικόπολης, Μιχαλιτσίου, Φλαμπούρων, Ριζών, Βράχου, Χειμαδιού, Λούτσας, Ανδούσας και Αγιάς.

7

Λαρίσης

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km πλην των Κοινοτήτων: Καρδίτσας, Μελιβοίας, Σκλήθρου, Σκήτης (Αγιόκαμπου), Σωτηρίτσας.

8

Μαγνησίας

Εξαιρείται η νήσος Σκιάθος.

9

Φθιώτιδος

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα.

10

Βοιωτίας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα, καθώς και ο Δήμος Αράχωβας.

11

Φωκίδας

Εξαιρείται η περιοχή του Δήμου Δελφών.

12

Ευβοίας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km πλην της νήσου Σκύρου και των Κοινοτήτων: Βλαχιάς, Πηλίου, Μαντουδίου, Αγίας Άννας, Αχλαδίου, Κοτσικιάς, Παπάδων, Μαρμαρίου, Κηρίνθου, Μετοχίου, Διρφύων, Στροπώνων, Αγίας Σοφίας, Γλυφάδας, Αετού - Πλατανιστού, Γραμπιάς, Μύλων, Γιάλτρων, Λιχάδας, Ροβιών, Αργυρού, Βασιλικών, Ελληνικού, Αγριοβοτανίου, Νεροτριβιάς, Αχλαδερής, Αλμυροποτάμου, Μεσοχωρίου, Πετρινών, Ζάρακα, Οκτωνίας, Οξυλίδου, Καλυβίων, Κόσκινων, Βιτάλων και οι Κοινότητες Κάβο Ντόρο (Αγίου Δημητρίου, Ακταίου, Γιαννιτσίου, Καλιανού, Αμυγδαλιάς, Στουπαίων) και τέλος των οικισμών: Σουτσίνι του Δήμου Κύμης, Βιλισού, Κεφαλά, Νιμποριού, Κοινότητας Στύρων και του οικισμού Ιλίων.

13

Κερκύρας

Εξαιρείται ολόκληρος ο νομός.

14

Κεφαλληνίας

Εξαιρούνται οι Δήμοι και Κοινότητες: Αργοστολίου, Ληξουρίου πλην των οικισμών Αγίου Δημητρίου, Μιχαλιτσάτων, Λεπέδων και Λουκεράτων, Άσσου, Σάμης και Φισκάρδου, επίσης εξαιρούνται οι οικισμοί: της Αγίας Ευφημίας (Δήμου Πυλαρέων), Κάτω Κατελιού (Κοινότητας Μαρκοπούλου), Σκάλας (Κοινότητας Σκάλας) και ο οικισμός Πόρου (Κοινότητας Πόρου).

15

Ζακύνθου

Εξαιρούνται Δήμοι και οι Κοινότητες της νήσου πλην των κατωτέρω Κοινοτήτων και οικισμών: Αναφωνήτριας, Μαριών, Αγίου Λέοντα και Αγαλά καθώς και των κατωτέρω οικισμών:

 

Βολίμες, Κορίθι, Ασκός, Βαρβάρα και Ελιές της Κοινότητας Βολιμών,
Σκινάρια και Αγίας Θέκλας της Κοινότητας Α. Βολιμών
Έξω Χώρα και Καμπί της Κοινότητας Έξω Χώρας,
Κερί και Απελάτι της Κοινότητας Κερί,
Κορώνη Κοινότητας Ορθωνιών.

16

Αττικής

Εξαιρείται ολόκληρος ο νομός.

17

Πειραιώς

Εξαιρείται ολόκληρος ο νομός πλην των νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων καθώς και των Κοινοτήτων: Αγίου Φαναρίου, Γαλατά, Δρυόπης, Καρατζά, Κουνουπίτσας, Κυψέλης, Μεθάνων, Μεγαλοχωρίου, Τακτικούπολης, Τροιζήνας και των κατωτέρω οικισμών: Βριτσέικα και Βρωμολίμνη του Δήμου Λουτρών Μεθάνων και Βλαχέικα του Δήμου Πόρου.

18

Κορίνθου

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα πλην των οικισμών Περαχώρας, Ασπροκάμπου και Λίμνης Βουλιαγμένης της περιοχής Λουτρακίου.

19

Αργολίδος

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα.

20

Αχαΐας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα.

21

Αρκαδίας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα.

22

Μεσσηνίας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km πλην της κτηματικής περιοχής των Κοινοτήτων: Λαχανάδας, Ακριτοχωρίου, Βασιλιτσίου, Χρυσοκελλαριάς, Βέργας, Μ. Μαντίνειας, Αβίας, Δολών, Σταυροπηγίου, Κάμπου, Προσηλίου, Καρδαμύλης, Προαστίου, Νεοχωρίου, Λεύκτρων, Πύργου Λεύκτρων, Αγίου Νικολάου, Ρίγκλιας, Πλάτσας, Νομιτσής, Θαλαμών, Λαγκάδας, Τραχήλας, Αγίου Νίκωνα.

23

Τριφυλλίας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα.

24

Ηλείας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα, καθώς και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

25

Λακωνίας

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη 3 km από τη θάλασσα, πλην των Δήμων και Κοινοτήτων: Δουμού, Έξω Νυμφίου, Καλυβίων, Κοκκάλας, Καρυούπολης, Κότρωνα, Λαγίας, Νεοχωρίου, Σκουταρίου, Αλικών, Βάθειας, Γερολιμένα, Κοίτας, Κούνου, Ελίκας, Αγίου Νικολάου, Βοιών, Τσικαλίων, Ιέρακα, Κρεμαστής, Κυπαρισσίου, Λαχίου, Νομίων, Λαχίου, Παντανάσσης, Ρειχέας, Χάρακα και οι οικισμοί Αρεόπολης του ομώνυμου Δήμου, Αγίου Ιωάννη Μονεμβασίας, Αρχαγγέλου Δαιμονίας και τέλος Ταϋγέτης και Πικουλιανίκων Μυστρά.

Εντάσσονται επίσης οι Δήμοι και οι Κοινότητες: Πύργου Διρού (πλην των οικισμών Π. Διρού, Μίνας, Δρυάλλου), Οιτύλου (πλην του οικισμού Οιτύλου και Νέου Οιτύλου).

26

Κυκλάδων

Εξαιρούνται τα νησιά: Θήρα, Μύκονος και οι Δήμοι: Τήνου, Πάρου και Άνδρου και οι Κοινότητες: Μπατσίου και Γαυρίου νήσου Άνδρου, Νάουσας νήσου Πάρου, Αντιπάρου της ομώνυμης νήσου, Αδάμαντα νήσου Μήλου, Αρτεμώνα και Απολλωνίας νήσου Σίφνου.

27

Δωδεκανήσου

Εξαιρούνται τα νησιά: Ρόδος, Κως.

28

Χανιών

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα, πλην των Δήμων και Κοινοτήτων: Σκαλωτής, Πατσιανού, Ασφένδου, Αγίου Ιωάννη, Σπηλιάς, Ανώπολης (με εξαίρεση τον οικισμό Λουτρού), Πελεκάνου (με εξαίρεση τον οικισμό Κουντούρα, μέχρι το ακρωτήρι Κριός), Βάθης, Κεφαλαίου, Κάμπου Κισάμου, Βάμου, Κεφαλά, Αμυγδαλοκεφαλίου, Καλαμιτσίου, Αλεξάνδρου και Σελλίων Καλαμίτσι, Αμυγδαλής, Κόκκινου Χωριού, Γαβαλοχωρίου, Πλάκας Μ. Χωραφιών, Ραβδούχων, Ροδοπού, Αφράτων, Καλυδώνιας και ο οικισμός Σφηναρίου της Κοινότητας Πλατάνου μέχρι το ύψωμα Κοχλιδοκεφάλα.

29

Ηρακλείου

Εξαιρείται η ζώνη βάθους 5 km από τη θάλασσα των βορείων παραλίων του νομού. Από τα νότια παράλια εξαιρούνται οι οικισμοί: Άρβης και Ματάλων.

30

Ρεθύμνης

Εξαιρούνται οι Κοινότητες και οι οικισμοί: Αγίας Γαλήνης, Πανόρμου, Πλακιά, Δαμνόνι.

31

Λασιθίου

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 3 km από τη θάλασσα πλην των παρακάτω Δήμων και Κοινοτήτων: Γδόχια, Παχειάς Άμμου, Καβουτσίου, Λιθίνων, Περβολακίων, Αρμενίων, Απιδίων, Αγίας Τριάδας, Ζήρου, Ζάκρου, Σκοπής, Χαμεζίου, Έξω Μουλιανών, Μυρσίνης Σφάκας, Βρουχά, Λούμα, Σκινιά, Αγίου Αντωνίου και Νεάπολης.

Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη βάθους 1 km από τη θάλασσα των Δήμων και Κοινοτήτων: Παλαιοκάστρου, Σχινοκάψαλα, Πεύκων, Σταυροχωρίου, Αγίου Στεφάνου και Ορεινού.

 

*Δήμοι και Κοινότητες όπως αυτοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Οδηγίας 1995/148/ΕΟΚ και στα στοιχεία της απογραφής 1991.

 

Δ.2. Λοιπές επενδύσεις του προγράμματος, ήτοι τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στα Κεφάλαια Ε.3, Ε.4 και Ε.5 της παρούσας, εξαιρούνται οι Δήμοι και Κοινότητες, με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του έτους 1991 και περιλαμβάνονται στην υπ' αριθμόν 2647/ΥΠΕΘΟ/538866/ΕΙΔ135/ΕΟΤ/1986 (ΦΕΚ 797/Β/1986) απόφαση για τις τουριστικά κορεσμένες η ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης περιοχές της χώρας.

 

Δ.3. Επενδύσεις για την αποκατάσταση και μετατροπή παραδοσιακών κτισμάτων (παράγραφος Ε.2.1. της παρούσας) μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλες τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, ανεξάρτητα πληθυσμού των Δήμων και Κοινοτήτων των ανωτέρω περιοχών.

 

Ε. Επενδύσεις που ενισχύονται

 

1. Γεωργοκτηνοτροφικές

2. Τουριστικά καταλύματα

3. Κέντρα εστίασης και αναψυχής

4. Κέντρα παραδοσιακής βιοτεχνίας

5. Βιοτεχνικές δραστηριότητες

6. Λοιπές δραστηριότητες.

 

Ε.1. Γεωργοκτηνοτροφικές επενδύσεις.

 

Είναι υποχρεωτικές και η εκτέλεσή τους θα πρέπει να έχει άμεση σχέση και να προάγει την κύρια επένδυση, που δύναται να περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις που αναφέρονται κατωτέρω.

 

Το ύψος, οι όροι και οι περιορισμοί των εν λόγω επενδύσεων καθορίζονται με τις κατ' έτος εκδιδόμενες σχετικές διυπουργικές αποφάσεις και τις αντίστοιχες αποφάσεις μας για τον καθορισμό λεπτομερειών, για την εφαρμογή του προγράμματος. Για το 1995 το ύψος των ανωτέρω επενδύσεων θα είναι τουλάχιστον 1.000.000 δραχμές.

 

Ε.2. Τουριστικά καταλύματα

 

1. Επισκευή, αποκατάσταση και μετατροπή παραδοσιακών κτισμάτων.

2. Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων Γ' τάξης.

3. Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.

4. Τουριστικές οργανωμένες κατασκηνώσεις (camping).

5. Επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα που ήδη λειτουργούν.

 

Ε.2.1. Ενισχύεται κατά προτεραιότητα η επισκευή, αποκατάσταση παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων και η μετατροπή του εσωτερικού χώρου σε τουριστικά καταλύματα, σε εφαρμογή αρχιτεκτονικής μελέτης, που συντάσσεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προεδρικό διάταγμα 33/1979 (ΦΕΚ 10/Α/1979) και την υπ' αριθμόν 532249/1994 (ΦΕΚ 616/Β/1994) απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

Επενδύσεις για την αποκατάσταση κτισμάτων γίνονται σε κτίρια χαρακτηρισμένα σαν παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίσματα, από τις αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

Επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο ή σε όμορο Δήμο - Κοινότητα που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου.

 

Επενδύσεις που ενισχύονται:

 

Επισκευή και αποκατάσταση ιδιόκτητου κτιρίου, σύμφωνα με τους όρους ιδιοκτησίας που ορίζονται στο σημείο ΣΤ.2 της παρούσας (στο επιλέξιμο κόστος περιλαμβάνεται και το κόστος έκδοσης της πολεοδομικής άδειας).
Διαμόρφωση του εσωτερικού και περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, εγκεκριμένη από την αρμόδια Υπηρεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Διεύθυνση Β' - Τμήμα Πολιτιστικών Αξιών και Περιβάλλοντος - Αμερικής 2 - Αθήνα).
Αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και συντήρηση του υπάρχοντος που κρίνεται απαραίτητος για την λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

 

Ε.2.2.i. Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων Γ' Τάξης.

 

Μονόχωρα διαμερίσματα (studios)

Δίχωρα διαμερίσματα

 

α. Εγκρίνεται η κατασκευή διαμερισμάτων του ενός ή δύο κύριων χώρων, με λουτρό και μαγειρείο, κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους και πλήρη εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην υπ' αριθμόν 530992/1987 (ΦΕΚ 557/Β/1987) απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

β. Οι διαστάσεις των χώρων θα είναι οι οριζόμενες στην ανωτέρω απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ως ελάχιστες με αποδεκτή προσαύξηση μέχρι 10%.

 

γ. Στην περίπτωση που στο σχέδιο βελτίωσης προβλέπεται το σερβίρισμα πρωινού ή γεύματος στους κοινόχρηστους χώρους, θα πρέπει αυτοί να πληρούν και τις προδιαγραφές της υπ' αριθμόν Α1Β/8577/1983 απόφασης του Υπουργείου Υγείας, όπως ισχύει κάθε φορά.

 

Ε.2.2)ii. Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα (μονόχωρα ή δίχωρα) συνολικού εμβαδού κτίσματος μήκους μέχρι 200 m2.

 

(κτιριακές κατασκευές εκτός οικισμού, πόλεως.)

 

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

 

Το οικόπεδο που θα γίνει το κτίσμα να είναι εκτός οικισμού - Συνολικό εμβαδόν του κτίσματος μέχρι 200 m2.

 

Προδιαγραφές και διαστάσεις θα είναι οι προβλεπόμενες στην υπ' αριθμόν 530992/1987 (ΦΕΚ 557/Β/1987) απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τα ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων Γ' τάξης (studios και δίχωρα διαμερίσματα ως ανωτέρω).
Οικοδομική άδεια κατοικίας εγκεκριμένη από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο. Σημειώνεται ότι η έγκριση του Σχεδίου Βελτίωσης δίδεται μετά την προσκόμιση της εγκεκριμένης από το πολεοδομικό γραφείο αρχιτεκτονικής μελέτης.
Οι διαστάσεις των χώρων θα είναι οριζόμενες στην ανωτέρω απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ως ελάχιστες με αποδεκτή προσαύξηση μέχρι 10%.
Στην περίπτωση που στο σχέδιο βελτίωσης προβλέπεται το σερβίρισμα πρωινού ή γεύματος στους κοινόχρηστους χώρους, θα πρέπει αυτοί να πληρούν και τις προδιαγραφές της υπ' αριθμόν Α1Β/8577/1983 απόφασης του Υπουργείου Υγείας, όπως ισχύει κάθε φορά.
Χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας από τις υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, για ενοικιαζόμενα δωμάτια, μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, πριν την χορήγηση της τρίτης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης και σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 520901/1994 (ΦΕΚ 912/Β/1994) απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού.

 

Με την ανωτέρω απόφαση από την αναστολή χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, εξαιρούνται οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγροτοτουρισμού του Υπουργείου Γεωργίας.

 

Ε.2.3. Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (μονόχωρες ή δίχωρες).

 

α. Πρόκειται για μεμονωμένες ή σε σειρά ή σε συγκρότημα μονώροφες ή διώροφες μονοκατοικίες, που έχουν αυτοτέλεια λειτουργίας, ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και ιδιωτικότητα.

 

Η κατασκευή των κτισμάτων να γίνει σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές που προβλέπονται στην υπ' αριθμόν 530992/1987 (ΦΕΚ 557/Β/1987) απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, όπως ισχύει κάθε φορά.

 

β. Το συνολικό εμβαδόν της μονόχωρης κατοικίας θα είναι κατ' ελάχιστο και μέγιστο 40 m2, ενώ της δίχωρης θα είναι 60 m2. Στις ανωτέρω κατηγορίες επιπλωμένων κατοικιών είναι αποδεκτή προσαύξηση του συνολικού εμβαδού μέχρι 10%.

 

Ε.2.4. Τουριστικές οργανωμένες κατασκηνώσεις (camping)

 

Εγκρίνεται η δημιουργία τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων, όπου παρέχεται η δυνατότητα διαμονής, σίτισης και αναψυχής των τουριστών. Για την κατασκευή των εγκαταστάσεων τηρούνται οι προδιαγραφές που προβλέπονται στην υπ' αριθμόν 530992/1987 (ΦΕΚ 557/Β/1987) απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

Ε.2.5. Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες καταλυμάτων θεωρούνται επιλέξιμες οι κατωτέρω δαπάνες:

 

(Εφ' όσον ο δικαιούχος δεν είχε ενισχυθεί για την ίδια επένδυση από το ίδιο ή ανάλογο πρόγραμμα).

 

Η έκδοση της αρχιτεκτονικής μελέτης και η έγκριση καταλληλότητας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Η κτιριακή κατασκευή και η αγορά καινούργιου εξοπλισμού για τις ανάγκες της επένδυσης. Δεν επιδοτείται η αγορά εξοπλισμού αναψυχής (TV, video κ.λ.π.).

 

Οι τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού των τουριστικών καταλυμάτων, θα είναι σύμφωνες με τις αναφερόμενες στις προδιαγραφές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΦΕΚ 557/Β/1987).

 

Ειδικότερα για τον εξοπλισμό κουζίνας επισημαίνεται ότι απαραίτητα θα πρέπει να διαθέτει: πάγκο με δύο εστίες μαγειρέματος, διπλό ή μονό νεροχύτη, ψυγείο μέχρι πέντε ποδών, κάδο απορριμάτων, ντουλάπι, (τα ανωτέρω δυνατόν να περιλαμβάνονται ενσωματωμένα στο πολυκουζινάκι για τουριστική χρήση). Επίσης θα περιλαμβάνει τραπέζι φαγητού με τρεις καρέκλες.

 

Ολοκληρωμένη θεωρείται η επένδυση που έχει αποπερατώσει όλες τις κατηγορίες των τριών ανωτέρω ομάδων επενδύσεων.

 

Ε.2.6. Προϋποθέσεις ενίσχυσης των επενδύσεων σε τουριστικά καταλύματα:

 

α. Οι επενδύσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στον ίδιο ή όμορο Δήμο ή Κοινότητα, που κατοικεί μόνιμα ο ενδιαφερόμενος, εφ' όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου Α.4 της παρούσας.

 

β. Η οικογένεια θα πρέπει να διαθέτει κύρια κατοικία, που αποδεδειγμένα καλύπτει τις στεγαστικές της ανάγκες.

 

Η κατοικία θα βρίσκεται στην Κοινότητα, στην οποία δηλώνει μόνιμη διαμονή και θα ανήκει κατά κυριότητα, νομή και κατοχή, στον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης, είτε στην σύζυγό του, είτε σε ανήλικο παιδί του, που κατοικούν μαζί του. (Η προϋπόθεση της ιδιοκτησίας δεν ισχύει στην περίπτωση δικαιούχου που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σαν Νέος Γεωργός και συγκατοικεί με την πατρική οικογένεια).

 

γ. Το οικόπεδο και το κτίσμα, στο οποίο θα γίνει επένδυση θα ανήκει κατά κυριότητα, νομή και κατοχή, στον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης, είτε στη σύζυγό του, είτε σε κάποιο ανήλικο μέλος της οικογένειάς του, με την προϋπόθεση ότι έχουν κοινή οικονομία και συγκατοικούν με τον αιτούντα.

 

Ε.2.7. Επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα που ήδη λειτουργούν.

 

Ενισχύονται οι επενδύσεις που σκοπεύουν στην αναβάθμιση της λειτουργίας και των παρεχομένων υπηρεσιών των τουριστικών καταλυμάτων που ήδη λειτουργούν νόμιμα (έχουν εφοδιαστεί το σήμα λειτουργίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού).

 

Ενισχυόμενες επενδύσεις εφ' όσον ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ενισχυθεί για τις ίδιες επενδύσεις από το παρόν ή άλλο ανάλογο πρόγραμμα κατά το παρελθόν:

 

Εγκατάσταση συστήματος διατήρησης κατάλληλης θερμοκρασίας για τους χώρους διαβίωσης των τουριστών.
Εγκατάσταση συστήματος παροχής θερμού νερού (ηλιακός ή ηλεκτρικός θερμοσίφωνας κ.λ.π.).
Εξωραϊσμός της αυλής και γενικά του χώρου που υπάρχουν τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια.
Κατασκευές ανάλογες με τις κλιματολογικές, αρχιτεκτονικές και λοιπές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή διαβίωση των επισκεπτών και η διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης.
Κατασκευές για την αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής, με την κατασκευή λουτρών σε κάθε δωμάτιο, κοινόχρηστων χώρων, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

 

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις επιδοτείται η αγορά καινούργιων υλικών και εξοπλισμού.

 

Ε.3. Κέντρα εστίασης και αναψυχής

 

Ε.3.1. Εγκρίνεται η δημιουργία κέντρων εστίασης και αναψυχής, ήτοι εστιατορίου, ψησταριάς, ταβέρνας, κατά προτεραιότητα στις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος δύναται να αξιοποιεί τα προϊόντα της γεωργικής του εκμετάλλευσης κυρίως κρέας και τυροκομικά προϊόντα.

 

Ο εξοπλισμός, η διακόσμηση θα πρέπει να είναι ανάλογος με την παράδοση κάθε τόπου, όπως επίσης και η επιλογή των προσφερομένων εδεσμάτων.

 

Επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο ή όμορο Δήμο - Κοινότητα που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου.

 

Ε.3.2. Επιλέξιμες επενδύσεις εφ' όσον ο δικαιούχος δεν έχει ενισχυθεί για τις ίδιες επενδύσεις, από το παρόν ή ανάλογο πρόγραμμα κατά το παρελθόν:

 

Κατασκευή εξ υπαρχής και εξοπλισμός του χώρου, σε ιδιόκτητο επίπεδο είτε επισκευή, αποκατάσταση και εξοπλισμός υπάρχοντος ιδιόκτητου ή ενοικιασμένου κτίσματος, που τηρεί τις προδιαγραφές.

 

Εφ' όσον το κτίσμα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις για τη δημιουργία εστιατορίου, είναι ενοικιασμένο, το κόστος των επισκευών δεν θα ξεπερνά το 10% του συνολικού κόστους που προβλέπεται στο σχέδιο βελτίωσης για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

 

Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

 

Επιδοτείται η αγορά καινούργιου εξοπλισμού, χωρίς να περιλαμβάνονται δαπάνες εξοπλισμού αναψυχής (TV, video κ.λ.π.).

 

Ε.3.3. Προϋποθέσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων:

 

Το οικόπεδο και το κτίσμα ανήκουν κατά κυριότητα νομή και κατοχή στο αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης, είτε στη σύζυγό του, είτε σε κάποιο από τα ανήλικα παιδιά του (εφ' όσον αυτοί ζουν με τον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης και έχουν κοινή οικονομία).
Στις περιπτώσεις μισθωμένου κτίσματος η μίσθωση θα είναι τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας (συμβολαιογραφικό έγγραφο θεωρημένο από την Εφορία) και θα προσκομίζεται επίσης έγγραφη δήλωση του ιδιοκτήτη με την οποία θα συναινεί για την τυχόν αλλαγή χρήσης.
Η άδεια λειτουργίας θα είναι στο όνομα του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης.

 

Ε.3.4. Για την έγκριση σχεδίου βελτίωσης που προβλέπει την δημιουργία των ανωτέρω χώρων θα εξετάζεται από την Διεύθυνση Γεωργίας.

 

Η έγκριση καταλληλότητας της μελέτης από τις Υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, εφ' όσον προβλέπεται η κατασκευή Α' Κατηγορίας χώρων εστίασης και αναψυχής (τήρηση των προδιαγραφών της υπ' αριθμόν 530992/1987 (ΦΕΚ 557/Β/1987) απόφασης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού).

 

Για τα εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές λοιπών κατηγοριών θα πρέπει να τηρούνται οι όροι κατασκευής που υπαγορεύονται στην υπ' αριθμόν Α1Β/8577/1983 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

 

Επίσης θα εξετάζεται ο αριθμός των ήδη λειτουργούντων εστιατορίων κ.λ.π. σε σχέση με την υπάρχουσα τουριστική κίνηση της περιοχής (διερχόμενοι τουρίστες, ξενοδοχεία κ.λ.π.).

 

Ε.3.5. Για την παραλαβή ανάλογων επενδύσεων θα πρέπει να προσκομίζεται η άδεια λειτουργίας εφ' όσον τηρούνται οι όροι της υπ' αριθμόν Α1Β/8577/1983 απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας Κεφάλαιο IV άρθρο 38 (ΦΕΚ 526/Β/1983), όπως αυτή ισχύει κάθε φορά (πληροφορίες τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας και το τοπικό αστυνομικό τμήμα).

 

Ε.4. Αγροτοβιοτεχνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες παραδοσιακής βιοτεχνίας:

 

Ε.4.1. Στο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν:

 

α. Επενδύσεις για την δημιουργία νέων ή τον εκσυγχρονισμό παλαιών (όχι επέκταση) μικρών μονάδων παρασκευής, επεξεργασίας, συντήρησης και συσκευασίας σκευασμάτων των ειδών διατροφής από πρώτες ύλες που παράγονται κυρίως από την γεωργική εκμετάλλευση, καθώς και ο ανάλογος χώρος εντός της μονάδας, για την έκθεση και πώληση των ανωτέρω προϊόντων.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις ενισχύονται μονάδες, με την προϋπόθεση ότι η λειτουργία τους αφ' ενός δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και αφ' ετέρου δεν θα δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των αναλόγων επιχειρήσεων που ήδη προϋπάρχουν στην περιοχή.

 

Επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο ή όμορο Δήμο - Κοινότητα που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του ενδιαφερόμενου.

 

Επενδύσεις που δύνανται να ενισχυθούν είναι:

 

i. Μονάδες για την επεξεργασία γάλακτος για την παραγωγή τυποποίηση τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

ii. Μονάδες παραγωγής και τυποποίησης οίνου από προϊόντα βιολογικής αμπελουργίας - κανονισμός (ΕΚ) 2092/1991.

 

Δύναται επίσης να ενισχυθεί και η αντικατάσταση παλαιών οινοποιείων χωρικής επεξεργασίας, εφ' όσον δεν προβλέπεται αύξηση της παραγωγής της υπάρχουσας γαλακτοκομικής εκμετάλλευσης.

 

iii. Μονάδες αποξήρανσης, συντήρησης, συσκευασίας οσπρίων, αρωματικών φυτών, αποξηραμένων οπώρων κ.λ.π.

 

iv. Μονάδες παραγωγής, τυποποίησης προϊόντων διατροφής που έχουν σαν βάση λαχανικά ή φρούτα πχ. μαρμελάδες, γλυκά, τουρσιά, σάλτσες κ.λ.π.

 

v. Μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης βρώσιμων ελαίων.

 

vi. Μονάδες παραγωγής τυποποίησης παραδοσιακών σκευασμάτων δημητριακών π.χ. χυλοπίτες κ.λ.π.

 

β. Δημιουργία μονάδων παραγωγής μη αναλωσίμων προϊόντων (μη βρωσίμων από ανθρώπους και ζώα), για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται γεωργικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της γ. εκμετάλλευσης, (βιοαποικοδομήσιμων υλικών συσκευασίας από σιτηρά, λιπαντικά μηχανήματα κ.λ.π.)

 

γ. Μικρά εργαστήρια ξυλογλυπτικής, υφαντικής, κεραμικής κ.λ.π., για την κατασκευή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και ο ανάλογος χώρος εντός του εργαστηρίου για την έκθεση και πώληση των προϊόντων.

 

δ. Μικρές επιχειρήσεις που ικανοποιούν τις τοπικές ανάγκες, (πχ. συνεργείο επισκευής γεωργικών μηχανημάτων κ.λ.π.).

 

ε. Αξιοποίηση και λειτουργία παραδοσιακών ελαιοτριβείων, νερόμυλων κ.λ.π., καθώς και τυποποίηση και πώληση των παραγομένων προϊόντων.

 

στ. Δημιουργία Κέντρων Παραδοσιακών Τεχνών και Βιοτεχνίας για την ανάπτυξη, διδασκαλία, επίδειξη για τη διάδοση της λαϊκής μας παράδοσης, καθώς και ανάλογος χώρος εντός του κέντρου για την πώληση των προϊόντων. (Δημιουργία των ανωτέρω εργαστηρίων υφαντικής, βαφικής, μεταλλουργίας, αργυροχοΐας, κεραμικής, κατασκευής παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής, παρασκευής παραδοσιακών σκευασμάτων διατροφής, κατασκευής πλοιαρίων με ανάλογη διαμόρφωση των παλαιών ταρσανάδων, παραδοσιακών γενικά τεχνών που τείνουν να εκλείψουν).

 

Για τη δημιουργία των ανωτέρω κέντρων θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΦΕΚ 557/Β/1987) και η έγκριση του Σχεδίου Βελτίωσης προϋποθέτει την έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου και αρχιτεκτονικής μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

Ε.4.2. Επιλέξιμες επενδύσεις εφ' όσον ο δικαιούχος δεν έχει ενισχυθεί για τις ίδιες επενδύσεις από το παρόν ή ανάλογο πρόγραμμα κατά το παρελθόν:

 

Η εξ υπαρχής δημιουργία των κτιριακών κατασκευών σε ιδιόκτητο χώρο και η αγορά του απαραίτητου για κάθε δραστηριότητα εξοπλισμού (δεν ενισχύεται η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού).
Η επαναλειτουργία και αξιοποίηση υπάρχοντος παραδοσιακού ιδιόκτητου εργαστηρίου, που λειτουργεί είτε όχι (επισκευή, αποκατάσταση παραδοσιακού του ιδιόκτητου κτίσματος, επισκευή του υπάρχοντος εξοπλισμού).
Η δημιουργία της μονάδας σε μισθωμένο κτίσμα (αγορά κατάλληλου για τις ανάγκες της επένδυσης καινούργιου εξοπλισμού).
Ο εκσυγχρονισμός λειτουργούντων μονάδων που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο παρόν κεφάλαιο.

 

Ε.4.3. Προϋποθέσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων:

 

Οι επενδύσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στον ίδιο ή όμορο Δήμο ή Κοινότητα, που κατοικεί μόνιμα ο ενδιαφερόμενος, εφ' όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της Α.4 της παρούσας.

 

Το οικόπεδο και το κτίσμα ανήκουν κατά κυριότητα νομή και κατοχή στον αρχηγό της γ. εκμετάλλευσης, είτε στην σύζυγό του, είτε σε ανήλικο παιδί, του (εφ' όσον αυτοί ζουν με τον αρχηγό της γ. εκμετάλλευσης και έχουν κοινή οικονομία).
Στις περιπτώσεις μισθωμένου κτίσματος η μίσθωση θα είναι τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας (συμβολαιογραφικό έγγραφο θεωρημένο από την οικεία δημόσια οικονομική υπηρεσία) και θα προσκομίζεται επίσης έγγραφη δήλωση του ιδιοκτήτη με την οποία θα συναινεί για την τυχόν αλλαγή χρήσης.
Οι κτιριακές κατασκευές και η αποκατάσταση του ιδιόκτητου κτίσματος θα γίνουν με βάση εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη από την Πολεοδομία, το κόστος της οποίας είναι επιλέξιμη δαπάνη.
Η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, θα είναι στο όνομα του αρχηγού της γ. εκμετάλλευσης.
Την επαρκή επαγγελματική ικανότητα δυνατόν να έχει ο ίδιος, είτε μέλος της οικογένειας του αρχηγού της γ. εκμετάλλευσης, που θα εργάζεται στην επιχείρηση, σύμφωνα με το σχέδιο βελτίωσης.

 

Ε.4.4. Ο έλεγχος του Σχεδίου Βελτίωσης που περιλαμβάνει αγροτοβιοτεχνικές δραστηριότητες, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας και της επαγγελματικής ικανότητος, η παρακολούθηση και η παραλαβή των επενδύσεων, θα γίνεται εφ' όσον κρίνεται σκόπιμο με τη συνεργασία αρμοδίων με την κάθε δραστηριότητα Υπηρεσιών (Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας, κ.λ.π.).

 

Ε.5. Επενδύσεις για την αξιολόγηση του ελεύθερου χρόνου των επισκεπτών

 

Ε.5.1. Επιδιωκόμενος στόχος:

 

Η γνωριμία με τα αξιοθέατα της περιοχής (ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, το φυσικό περιβάλλον του τόπου κ.λ.π.).
Η συμμετοχή και ενσωμάτωση των επισκεπτών στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.

 

Ε.5.2. Δραστηριότητες που εντάσσονται στο πρόγραμμα:

 

α. Η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για την άσκηση των επισκεπτών και την εκμάθηση διαφόρων σπορ χειμερινών και θερινών (μπάσκετ, volley, τένις, σκι θαλάσσιο και χειμερινό, κ.λ.π.) καθώς και δημιουργία κέντρου διημέρευσης και αξιοποίησης του ελευθέρου χρόνου των επισκεπτών.

 

(Οργάνωση - επισκέψεις και ξεναγήσεις στα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, περιπάτους, ορειβασία, ποδηλατοδρομίες, αλπινισμό, canoe - kayak, ιππασία, κ.λ.π.)

 

β. Η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός εκτροφείου θηραμάτων.

 

(Επιλέξιμες δαπάνες είναι η κτιριακή εγκατάσταση και ο χώρος αποθήκης, η κατασκευή ή αγορά των κλουβιών κ.λ.π., η γεώτρηση, το κόστος για την εξασφάλιση της απαραίτητης παροχής νερού στο χώρο των εγκαταστάσεων, η αγορά καινούργιου μηχανικού εξοπλισμού και τέλος η αγορά των γεννητόρων).

 

γ. Η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής. (Επιλέξιμες είναι όλες οι επενδύσεις που προβλέπονται ανωτέρω).

 

Ε.5.3. Επιλέξιμες επενδύσεις εφ' όσον ο δικαιούχος δεν έχει ενισχυθεί για τις ίδιες επενδύσεις, από το παρόν ή ανάλογο πρόγραμμα κατά το παρελθόν:

 

Η εξ υπαρχής δημιουργία των κτιριακών και λοιπών κατασκευών και αγορά του απαραίτητου για κάθε δραστηριότητα καινούργιου εξοπλισμού. Δεν επιδοτείται η αγορά αυτοκινήτων γενικά καθώς και θαλασσίων σκαφών (πλην σκαφών κωπηλασίας, ιστιοσανίδων, και μικρών σκαφών ψαρέματος μέχρι 4 μέτρων).

 

Η επισκευή και αποκατάσταση παραδοσιακού ιδιόκτητου κτίσματος, η αποπεράτωση ημιτελούς ιδιόκτητου κτίσματος, ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος εξοπλισμού.

 

Η δημιουργία του κέντρου με μισθωμένο κτίσμα (αγορά κατάλληλου καινούργιου εξοπλισμού).

 

Ε.5.4. Προϋποθέσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων:

 

Οι επενδύσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στον ίδιο ή όμορο Δήμο ή Κοινότητα, που κατοικεί μόνιμα ο ενδιαφερόμενος εφ' όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου Α.4 της παρούσας.

 

Το οικόπεδο και το κτίσμα ανήκουν κατά κυριότητα νομή και κατοχή στον αρχηγό της γ. εκμετάλλευσης, είτε στην σύζυγό του, είτε σε κάποιο από τα ανήλικα παιδιά, του (εφ' όσον αυτοί ζουν με τον αρχηγό της γ. εκμετάλλευσης και έχουν κοινή οικονομία).
Στις περιπτώσεις μισθωμένου κτίσματος η μίσθωση θα είναι τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας (συμβολαιογραφικό έγγραφο θεωρημένο από την Εφορία) και θα προσκομίζεται επίσης έγγραφη δήλωση του ιδιοκτήτη με την οποία θα συναινεί για τυχόν αλλαγή χρήσης.
Η άδεια λειτουργίας θα είναι στο όνομα του αρχηγού της γ. εκμετάλλευσης.
Την επαρκή επαγγελματική ικανότητα δυνατόν να έχει μέλος της οικογένειας του αρχηγού της γ. εκμετάλλευσης, που θα εργάζεται στην επιχείρηση, σύμφωνα με το σχέδιο βελτίωσης.

 

Ειδικότερα για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων οδηγίες παρέχονται από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Νομαρχίας και σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 144/1976 (ΦΕΚ 55/Α/76) και προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 48/1984 (ΦΕΚ 15/Α/1984), όπως αυτά τροποποιούμενα ισχύουν κάθε φορά.

 

Ε.5.5. Για την έγκριση σχεδίου βελτίωσης που περιλαμβάνουν τις ανωτέρω δραστηριότητες, οι Διευθύνσεις Γεωργίας θα απευθύνονται εγγράφως στην Διεύθυνση Προγραμματισμού και ΓΔ, για την παροχή των κατά περίπτωση απαραιτήτων διευκρινίσεων.

 

ΣΤ. Διαδικασία υποβολής του σχεδίου βελτίωσης

 

ΣΤ.1. Οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αφού ενημερωθούν από τους γεωπόνους των ΓΓΑ των γραφείων ΟΔΓΕ και τις υπαλλήλους ΑΟΟ, υποβάλλουν σχέδιο βελτίωσης. στο οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριλαμβάνεται ένθετο για τον αγροτοτουρισμό - αγροτοβιοτεχνία.

 

ΣΤ.2. Το σχέδιο βελτίωσης, που θα περιλαμβάνει όλες τις επενδύσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει ο ενδιαφερόμενος και το αντίστοιχο προβλεπόμενο κόστος, θα υποβάλλεται στα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης ή την Διεύθυνση Γεωργίας - Γραφείο ΟΔΓΕ.

 

ΣΤ.2)i. Απαραίτητα δικαιολογητικά που ανάλογα με τις προβλεπόμενες επενδύσεις, υποβάλλονται κατ' αρχήν μαζί με τα σχέδια βελτίωσης.

 

είναι τα ακόλουθα:

 

α. Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986.

 

β. Βεβαίωση της Κοινότητας στην οποία διαμένει μόνιμα ο ενδιαφερόμενος. Σημειώνεται ότι η Κοινότητα θα πληρεί τους όρους της παραγράφου Α.4 της παρούσας.

 

γ. Τίτλοι κυριότητας, νομίμως μεταγεγραμμένους της κατοικίας, στην οποία δηλώνει μόνιμη διαμονή ο αρχηγός της γ. εκμετάλλευσης και τα μέλη της οικογένειάς του και εφ' όσον αποδεδειγμένα καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογενείας.

 

δ. Τίτλοι κυριότητας νομίμως μεταγεγραμμένους του οικοπέδου που πρόκειται να γίνει η κτιριακή κατασκευή της επένδυσης ή του κτίσματος που θα επισκευασθεί ή αποπερατωθεί, κ.λ.π.

 

Ειδικότερα για την κατασκευή χώρων ελεγχόμενου κυνηγιού και εκτροφείου θηραμάτων, απαιτείται χαρακτηρισμός της έκτασης, από την τοπική δασική αρχή, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 8030/4928/1991 εγκύκλιο διαταγή του Υπουργού Γεωργίας - Γενικής Διεύθυνσης Δασών.

 

Υπογραμμίζεται ότι ένορκες βεβαιώσεις στη θέση των τίτλων κυριότητας, δεν γίνονται δεκτές.

 

ε. Συμφωνητικό μίσθωσης, θεωρημένο από την οικεία δημόσια οικονομική υπηρεσία, δεκαετούς τουλάχιστον διάρκειας από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των επενδύσεων, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι αποδέχεται τις προβλεπόμενες τυχόν μετατροπές του κτίσματος και την χρήση για την οποία προορίζεται.

 

Στις περιπτώσεις επενδύσεων για την κατασκευή χώρων ελεγχόμενου κυνηγιού και εκτροφείου θηραμάτων, σύμφωνα με την ισχύουσα δασική νομοθεσία, δεν γίνονται δεκτά μισθωτήρια δημόσιων εκτάσεων.

 

Στην περίπτωση που το μισθωτήριο αφορά μίσθωση αγροτεμαχίου για μικρότερη χρονική διάρκεια, (για γεωργοκτηνοτροφικές επενδύσεις), η μίσθωση ή η αγροληψία θα συναφθεί με έγγραφο, θεωρημένο από την οικεία δημόσια οικονομική υπηρεσία και εφ' όσον δεν θεωρείται από την δημόσια οικονομική υπηρεσία (λόγω χαμηλού μισθώματος) απαιτείται η θεώρηση βεβαίας χρονολογίας.

 

στ. Αποδεικτικό επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας.

 

ζ. Αντίγραφο της αρχιτεκτονικής μελέτης της κτιριακής μελέτης (τοπογραφικό, κάτοψη κ.λ.π.) και αναλυτικός προϋπολογισμός, που συντάσσει ιδιώτης μηχανικός και περιλαμβάνει αναλυτική κατάσταση του κόστους των οικοδομικών υλικών, εργασιών και του εξοπλισμού.

 

η. Βεβαίωση του οικείου πολεοδομικού γραφείου ότι το οικόπεδο στο οποίο προβλέπεται να γίνουν κτιριακές κατασκευές βρίσκεται εκτός οικισμού, εφ' όσον προβλέπεται η κατασκευή καταλυμάτων της κατηγορίας Ε.2.2)ii της παρούσας.

 

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται, ανάλογα με το είδος των επενδύσεων, να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που θα τους υποδείξουν οι αρμόδιοι για τον έλεγχο του Σχεδίου Βελτίωσης. για την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών όπως:

 

θ. Έγκριση καταλληλότητας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (εφ' όσον αυτό προβλέπεται στην παρούσα).

 

ι. Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας οικοδόμησης από την Πολεοδομία, για το σύνολο των κτιριακών κατασκευών που προβλέπονται στο σχέδιο βελτίωσης

 

κ. Έγκριση της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας για τις επενδύσεις εκτροφείου θηραμάτων ή ελεγχόμενου κυνηγητικού χώρου.

 

λ. Πέραν των ανωτέρω απαραιτήτων δικαιολογητικών η Διεύθυνση Γεωργίας κατά την κρίση της είναι δυνατόν να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά που κατά περίπτωση θεωρεί απαραίτητα, για την διεξαγωγή του αρχικού ελέγχου του Σχεδίου Βελτίωσης.

 

ΣΤ.2)ii Για την προώθηση των στόχων του προγράμματος αγροτοτουρισμού - αγροτοβιοτεχνίας, σε όλα τα κτίσματα, εστιατόρια κ.λ.π. τον εξοπλισμό, την διακόσμηση εσωτερικών χώρων, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, θα πρέπει να τηρούνται στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής και λαϊκής παράδοσης. Επίσης θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχονται καθημερινά στους επισκέπτες να είναι σύμφωνες με τις τοπικές συνήθειες και παραδόσεις.

 

Ζ. Παραλαβή - έλεγχος του σχεδίου βελτίωσης

 

Ζ.1. Την ευθύνη για τον συντονισμό των αρμοδίων υπαλλήλων και Υπηρεσιών για τον έλεγχο, την έγκριση ή απόρριψη του Σχεδίου Βελτίωσης. έχει το γραφείο του ΟΔΓΕ της Διεύθυνσης Γεωργίας.

 

Ο έλεγχος του συμπληρώματος κάθε σχεδίου βελτίωσης που περιλαμβάνει αγροτοτουριστικές - αγροτοβιοτεχνικές δραστηριότητες ανατίθεται, με έγγραφο του Διευθυντού Γεωργίας, του Διευθυντού Δασών και του Διευθυντού ΥΕΒ (ανάλογα με τις επενδύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο βελτίωσης - επενδύσεις εκτροφείου θηραμάτων κ.λ.π., κτιριακές κατασκευές), στους υπάλληλους με αντικείμενο ανάλογο με τη φύση των δραστηριοτήτων (υπάλληλος ΑΟΟ, ο μηχανικός της ΥΕΒ κ.λ.π.) Οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο δύνανται κατά την κρίση τους, ν' απευθύνονται σ' άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες για ανάλογη βοήθεια στο έργο τους.

 

Στην περίπτωση έλλειψης μηχανικού της ΥΕΒ, ορίζεται μηχανικός άλλης Δημόσιας Υπηρεσίας.

 

Ζ.2. Για τον έλεγχο σχεδίου βελτίωσης που περιλαμβάνει αγροτοτουριστικές επενδύσεις, ο αρμόδιος ελέγχει κατ' αρχήν εάν ο ενδιαφερόμενος πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα (δικαιούχους, μόνιμη κατοικία, τίτλοι ιδιοκτησίας, κ.λ.π.).

 

α. Εφ' όσον διαπιστώνεται ότι είναι δυνατόν να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει την αρχιτεκτονική μελέτη στην αρμόδια Υπηρεσία ελέγχου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

Παράλληλα ο Διευθυντής Γεωργίας, ύστερα από σχετική εισήγηση του προϊσταμένου του Γραφείου ΟΔΓΕ, αποστέλλει στην ανωτέρω υπηρεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, βεβαίωση ότι ο ενδιαφερόμενος έχει καταθέσει σχέδιο βελτίωσης στην Διεύθυνση Γεωργίας και κρίνεται δικαιούχος του προγράμματος αγροτοτουρισμού κανονισμός (ΕΚ) 2328/1991 (σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα). Η ανωτέρω βεβαίωση κοινοποιείται και στον ενδιαφερόμενο.

 

Σημειώνεται ότι η έγκριση του Σχεδίου Βελτίωσης θα γίνεται μετά τις σχετικές εγκρίσεις του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, και της Πολεοδομίας.

 

Η έγκριση καταλληλότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού θα είναι υποχρεωτική για τις κατωτέρω περιπτώσεις:

 

για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων που περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο Ε.2. πλην της παραγράφου Ε.2.2)ii της παρούσας.
για την κατασκευή εστιατορίων Α' τάξης - Κεφάλαιο Ε.3.4.
για την κατασκευή κέντρων παραδοσιακών τεχνών - Κεφάλαιο Ε.4.1)στ.

 

β. Από την ανωτέρω διαδικασία εξαιρείται η κατηγορία ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, κατασκευές εκτός σχεδίου οικισμού, με συνολική κάλυψη μέχρι 200 m2 (παράγραφος Ε.2.2)ii).

 

Στην εν λόγω περίπτωση η κατασκευή θα γίνεται ύστερα από την έγκριση πολεοδομικής άδειας που εκδίδεται με τίτλο κατοικία.

 

Στην περίπτωση αυτή η αρχιτεκτονική μελέτη που θα υποβληθεί στην Διεύθυνση Γεωργίας μαζί με το σχέδιο βελτίωσης, θα ελέγχεται για την εφαρμογή των προδιαγραφών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΦΕΚ 557/Β/1987), όσον αφορά την κτιριακή κατασκευή, από τον μηχανικό Δημόσιας Υπηρεσίας που έχει ειδικά ορισθεί και συμμετέχει στην επιτροπή ελέγχου του Σχεδίου Βελτίωσης, ο οποίος θα υποδεικνύει εγγράφως τις τυχόν απαραίτητες διορθώσεις της μελέτης που έχει υποβληθεί.

 

Στην συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει την διορθωμένη αρχιτεκτονική μελέτη στο οικείο πολεοδομικό γραφείο, για την τελική έγκριση.

 

Μετά την έγκριση της πολεοδομικής άδειας ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει ένα επικυρωμένο αντίγραφο στον αρμόδιο για τον έλεγχο μηχανικό, που είχε κάνει τον αρχικό έλεγχο της μελέτης, ο οποίος βεβαιώνει εγγράφως και διαβιβάζει στην Διεύθυνση Γεωργίας, ότι η εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη πληρεί ή όχι τις προβλεπόμενες προδιαγραφές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την κατασκευή του κτίσματος.

 

Κατόπιν αυτού και εφ' όσον έχει ολοκληρωθεί ο πλήρης έλεγχος του Σχεδίου Βελτίωσης εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχέδιο βελτίωσης με απόφαση του Διευθυντή Γεωργίας.

 

Σημειώνεται ότι η έγκριση του Σχεδίου Βελτίωσης θα δίδεται μετά την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το πολεοδομικό γραφείο.

 

Ζ.3. Εκτός της ανωτέρω ειδικής διαδικασίας, σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις αγροτοτουριστικών - αγροτοβιοτεχνικών επενδύσεων οι υπάλληλοι στους οποίους έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα, ελέγχουν τα ακόλουθα:

 

α. Συντάσσουν, εκτός των άλλων ελέγχων, το υπόδειγμα Παρατηρήσεις των ελεγκτών του Σχεδίου Βελτίωσης - Προϋπολογισμός των επενδύσεων - Υπόδειγμα 2, στο συνημμένο Παράρτημα 1 της παρούσας.

 

Στο ανωτέρω υπόδειγμα αναγράφονται όλες οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο βελτίωσης

 

Συντάσσεται λεπτομερειακή κατάσταση προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει όλες τις επενδύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο βελτίωσης, κατανεμημένες κατά κατηγορία, με πλήρη ανάλυση κόστους κατά στάδιο κατασκευής μέχρι και το κόστος για τον εξοπλισμό σε έπιπλα, λινοθήκη, εγκαταστάσεις, κ.λ.π.

 

β. Στο Υπόδειγμα 2 το κόστος των γεωργοκτηνοτροφικών επενδύσεων υπολογίζεται εξ ολοκλήρου σαν επιλέξιμη δαπάνη.

 

Το κόστος των τουριστικών και βιοτεχνικών επενδύσεων, εφ' όσον υπερβαίνει την ανώτατη καθορισμένη επιλέξιμη δαπάνη θα υπολογίζεται σε ποσοστό με αναγωγή στο συνολικό κόστος των επενδύσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο Υπόδειγμα 1.

 

γ. Οι επιλέξιμες τιμές θα υπολογίζονται με βάση τις ισχύουσες στην περιοχή (θα χρησιμοποιείται κατάλογος δεικτών των τιμών από ανάλογη Δημόσια Υπηρεσία εφ' όσον υπάρχει, είτε θα συντάσσεται κατάλογος δεικτών από τους αρμόδιους για τον έλεγχο υπαλλήλους). Λεπτομερείς οδηγίες για την σύνταξη του υποδείγματος δίνονται στο συνημμένο Παράρτημα.

 

Ζ.4. Η έγκριση ή η απόρριψη του Σχεδίου Βελτίωσης. γίνεται με απόφαση του Διευθυντή Γεωργίας, η οποία κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο.

 

α. Η απόφαση του Διευθυντή Γεωργίας για την έγκριση ή την απόρριψη του Σχεδίου Βελτίωσης, εκδίδεται με βάση το έντυπο Παρατηρήσεις των ελεγκτών του Σχεδίου Βελτίωσης - Προϋπολογισμός των επενδύσεων, το οποίο υπογράφεται από τους υπεύθυνους ελεγκτές - Παράρτημα 1, Υπόδειγμα 2.

 

Μετά την έγκριση του Σχεδίου Βελτίωσης, δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση του, παρά μόνο αν συμβεί απρόβλεπτη μετατροπή των συνθηκών και κατά την κρίση της Διεύθυνσης Γεωργίας.

 

Η τροποποίηση δεν θα αναιρεί τους γενικούς και ειδικούς όρους έγκρισης του αρχικού σχεδίου βελτίωσης (εισόδημα ανά ΜΑΕ, οικονομικότητα σχεδίου βελτίωσης).

 

β. Στην περίπτωση της απόρριψης, ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλλει, μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση του απορριπτικού εγγράφου, προσφυγή στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης.

 

Η προσφυγή υποβάλλεται μέσω της οικείας Διεύθυνσης Γεωργίας προκειμένου να συμπεριληφθεί στον ατομικό φάκελλο του παραγωγού, που διαβιβάζεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση της Γεωργικής Ανάπτυξης (ΠΔΓΑ) για έλεγχο και έκδοση απόφασης, με την οποία θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται το σχέδιο. Η απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Γεωργικής Ανάπτυξης είναι υποχρεωτική για την Διεύθυνση Γεωργίας.

 

Μετά την έκδοση της απόφασης του προϊσταμένου της Περιφερειακή Διεύθυνση της Γεωργικής Ανάπτυξης, ο πλήρης φάκελλος του παραγωγού επιστρέφει στην Διεύθυνση Γεωργίας.

 

Η. Παρακολούθηση - παραλαβή - χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης

 

Η.1. Οι υπάλληλοι που έχουν ορισθεί για τον αρχικό έλεγχο του Σχεδίου Βελτίωσης. παρακολουθούν την υλοποίηση των επενδύσεων.

 

Η.2. Για την παραλαβή των επενδύσεων συγκροτείται με απόφαση του οικείου Νομάρχη τριμελής επιτροπή, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντού Γεωργίας, στην οποία συμμετέχουν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Γεωργίας και της Νομαρχίας, είτε άλλης Δημόσιας Υπηρεσίας, με αρμοδιότητα ανάλογη των προτεινομένων στο κάθε σχέδιο βελτίωσης επενδύσεων.

 

Τα μέλη της επιτροπής παραλαβής των επενδύσεων θα πρέπει να διαφέρουν από αυτά της επιτροπής έγκρισης και παρακολούθησης του Σχεδίου Βελτίωσης. Στην περίπτωση έλλειψης του εξειδικευμένου κατά περίπτωση προσωπικού δυνατόν να ορίζονται και στις δύο επιτροπές οι ίδιοι υπάλληλοι.

 

Η επιτροπή θα έχει την αρμοδιότητα παραλαβής των επενδύσεων, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο και ενημέρωσής της από τους αρμόδιους για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του Σχεδίου Βελτίωσης.

 

Συντάσσει το Πρωτόκολλο παραλαβής (Υποδείγματα 3 και 4 στο Παράρτημα 1 της παρούσας), με το οποίο πιστοποιείται η ολοκλήρωση των προβλεπομένων επενδύσεων, κατά στάδιο εργασιών.

 

Η παραλαβή των επενδύσεων για την πληρωμή της τελευταίας δόσης, θα περιλαμβάνει και τον εξοπλισμό, ώστε να είναι δυνατή η άμεση λειτουργία του έργου.

 

Η.3. Για τη χορήγηση της επιδότησης θα γίνεται έλεγχος, εάν πραγματοποιήθηκαν οι αντίστοιχες με κάθε δόση επενδύσεις:

 

από το Πρωτόκολλο παραλαβής που συντάσσει η αρμόδια επιτροπή σε συσχέτιση με το πίνακα Παρατηρήσεις των ελεγκτών του Σχεδίου Βελτίωσης - Προϋπολογισμός των επενδύσεων.
από το σύνολο των δικαιολογητικών που έχει καταθέσει ο ενδιαφερόμενος.

 

Σε περίπτωση που τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά:

 

α. Υπερβαίνουν το ποσό ενίσχυσης, που είναι αποτέλεσμα υπολογισμού, σχετικές οδηγίες δίδονται στον πίνακα - Παρατηρήσεις των ελεγκτών του Σχεδίου Βελτίωσης - η οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται με βάση το επιλέξιμο κόστος που ορίζει ο πίνακας - Προϋπολογισμός των επενδύσεων - Υπόδειγμα 2.

 

β. Εάν υπολείπεται του ανωτέρω ποσού, η οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται με βάση τα υποβληθέντα δικαιολογητικά.

 

Για τη χορήγηση της τελευταίας δόσης, πλην των ανωτέρω δικαιολογητικών (παραστατικά στοιχεία δαπανών) θα προσκομίζεται θεωρημένο αντίγραφο της άδειας ή σήματος λειτουργίας της αγροτοτουριστικής επένδυσης, είτε βεβαίωση από τον αρμόδιο κατά περίπτωση φορέα (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Διεύθυνση Υγιεινής κ.λ.π.) με την οποία θα βεβαιώνεται η τήρηση των απαραιτήτων προδιαγραφών και η δυνατότητα νόμιμης λειτουργίας της επιχείρησης.

 

Επισημαίνεται ότι όλα τα δικαιολογητικά δαπανών και η άδεια λειτουργίας, θα εκδίδονται στο όνομα του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης. Εξαίρεση δυνατόν να υπάρξει στην άδεια οικοδομής, η οποία μπορεί να εκδοθεί στο όνομα του / της συζύγου του αρχηγού.

 

Η.4. Ο φάκελλος για κάθε σχέδιο βελτίωσης με όλα τα σχετικά έγγραφα, αλληλογραφία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά πληρωμών, φυλάσσεται στο αρχείο του γραφείου ΟΔΓΕ. και τίθεται στην διάθεση των αρμοδίων υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας και των Υπηρεσιών των ΕΚ για έλεγχο των πραγματοποιηθεισών επενδύσεων και της νομιμότητας χορήγησης των οικονομικών ενισχύσεων.

 

Η.5. Κάθε χρόνο μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βελτίωσης, και κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής παραμονής του δικαιούχου στο πρόγραμμα, η υπάλληλος ΑΟΟ ο μηχανικός της ΥΕΒ, είτε ο υπάλληλος που έχει ορισθεί λόγω αρμοδιότητος στο είδος της επένδυσης, επισκέπτεται τις αγροτοτουριστικές - αγροτοβιοτεχνικές επενδύσεις, για την πιστοποίηση της τήρησης των υποχρεώσεων του δικαιούχου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο βελτίωσης, τον έλεγχο της πραγματικής κτιριακής κατάστασης με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια, καθώς και την παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων με σκοπό τη λειτουργία και αξιοποίηση της αγροτοτουριστικής - αγροτοβιοτεχνικής επένδυσης, σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος.

 

Για την πιστοποίηση των δηλουμένων στοιχείων ο ελεγκτής δύναται να ζητήσει επιπρόσθετα δικαιολογητικά (φορολογική δήλωση, βεβαίωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ.λ.π.) Συντάσσει επίσης σχετική έκθεση, που επισυνάπτει στον ατομικό φάκελλο του δικαιούχου.

 

Η.6. Περιορισμοί και οδηγίες για την υποβολή και τον έλεγχο των σχεδίων βελτίωσης που δεν περιλαμβάνονται τα ανωτέρω, ισχύουν οι οριζόμενοι στις εγκυκλίους μας για τα σχέδια βελτίωσης.

 

Οδηγίες για τον συσχετισμό του προγράμματος με άλλα προγράμματα Κοινοτικά ή Εθνικά, δίδονται στις αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας που εκδίδονται κατ' έτος, για την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Θ. Υποχρεώσεις του δικαιούχου

 

Θ.1. Ο δικαιούχος υποχρεούται να ολοκληρώσει τις επενδύσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο βελτίωσης και μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζεται σ' αυτό. Παράταση μέχρι ένα έτος, χορηγείται από την Διεύθυνση Γεωργίας, για την ολοκλήρωση των επενδύσεων, με αίτηση του ενδιαφερομένου, εφ' όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

 

Θ.2. Να συμπληρώσει την επαγγελματική του εμπειρία σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Γεωργίας.

 

Θ.3. Να παραμείνει στην Γεωργία σαν κάτοχος, αρχηγός της γ. εκμετάλλευσης και γεωργός, σύμφωνα με τις παραγράφους Α3, 4 και 6 της παρούσας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών από την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βελτίωσης.

 

Θ.4. Ο δικαιούχος υποχρεούται να διατηρήσει και αξιοποιήσει τις επενδύσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο βελτίωσης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών.

 

Η υποχρεωτική διατήρηση και αξιοποίηση της επένδυσης, αρχίζει να προσμετράται από την ολοκλήρωση του Σχεδίου βελτίωσης.

 

Θ.5. Στην περίπτωση των τουριστικών καταλυμάτων, ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει στην Διεύθυνση Γεωργίας, αντίγραφο της άδειας λειτουργίας - ειδικό σήμα από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, όταν υποχρεούται σε ανανέωσή της, σύμφωνα με ισχύουσες αποφάσεις του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

Υποχρεούται επίσης να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986, στην οποία θα δηλώνει τον αριθμό διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους. Η υπεύθυνη Δήλωση θα υποβάλλεται το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

 

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα φυλάσσονται στον ατομικό φάκελλο του δικαιούχου που τηρείται στο αρχείο της Διεύθυνσης Γεωργίας.

 

Θ.6. Τα ετήσια λογιστικά βιβλία που υποβάλλουν για την γεωργική τους εκμετάλλευση, συμπληρωμένα με την λογιστική παρακολούθηση των τουριστικών - βιοτεχνικών δραστηριοτήτων.

 

Θ.7. Ο δικαιούχος υποχρεούται να δέχεται στην γεωργική του εκμετάλλευση επισκέψεις από αρμοδίους για έλεγχο υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

 

Θ.8. Επιπτώσεις από την αθέτηση των όρων του προγράμματος:

 

α. Δικαιούχοι που δηλώνουν ψευδή στοιχεία κατά το στάδιο της ένταξης, αποβάλλονται από το πρόγραμμα και από κάθε μορφής ενίσχυσης που τυχόν έπαιρνε από άλλο πρόγραμμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας.

 

β. Δικαιούχοι που αθετούν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα, υποχρεούνται να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που τυχόν έλαβαν για τις επενδύσεις που ήδη πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα εισπράξεως δημοσίων εσόδων (νομοθετικό διάταγμα [Ν] 356/1974).

 

Ι. Μεταβατικές διατάξεις

 

Ι.1. Στις περιπτώσεις που έχουν εγκριθεί σχέδια βελτίωσης, για κατασκευή ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της υπ' αριθμόν 4081136/3873/1993 η Διεύθυνση Γεωργίας αποδέχεται την άδεια λειτουργίας που χορηγεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 

Κ. Γενικά

 

Κ.1. Σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 577/1992 απόφαση του ΤΕΒΕ, οι αγρότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, για την δημιουργία μικρών τουριστικών μονάδων (καταλύματα με συνολικό αριθμό δωματίων μέχρι πέντε) καθώς και μικρών εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, απαλλάσσονται της υποχρέωσής τους να ασφαλιστούν στο ΤΕΒΕ.

 

Κ.2. Με την παρούσα παύει να ισχύει η όμοια 427124/6989/1994 απόφασή μας.

 

Κ.3. Η παρούσα, ισχύει για σχέδια βελτίωσης που υποβάλλονται από την ημερομηνία υπογραφής της.

 

Κ.4. Από τις διατάξεις της απόφασης προκύπτει δαπάνη που περιλαμβάνεται στις πιστώσεις των 14.000 εκατομμυρίων δραχμών που έχουν εγκριθεί με τις υπ' αριθμούς 148/1995 και 179/1995 αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.

 

Παράρτημα

 

Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 07-11-1995

 

Ο Υπουργός

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.