Εγκύκλιος 25/05 - Άρθρο 15

Άρθρο 15: Έλεγχος της καταλληλότητας των υποψηφίων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Στο άρθρο 15 ρυθμίζεται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες του ελέγχου καταλληλότητας και της διενέργειας ποιοτικής επιλογής των υποψηφίων.

 

Στους διαγωνισμούς του νόμου αυτού δεν υποβάλλονται με το φάκελο προσφοράς τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο άρθρο 16 του Νόμου και αφορούν στην προσωπική κατάσταση των υποψηφίων (ποινικό μητρώο, εκπλήρωση ασφαλιστικών ή φορολογικών υποχρεώσεων κ.λ.π.), αλλά υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κανένας από τους λόγους αποκλεισμού που αναφέρονται στο νόμο. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών προσωπικής κατάστασης του άρθρου 16 περιορίζεται μόνο στον ανάδοχο της σύμβασης.

 

Τα ελάχιστα επίπεδα της απαιτούμενης για την εκτέλεση της σύμβασης τεχνικής καταλληλότητας (γενική εμπειρία) τίθενται στην προκήρυξη και για την απόδειξή τους τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 17. Για τους Μελετητές και τις Εταιρείες Μελετών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και διαθέτουν πτυχίο του Μητρώου Μελετητών και του Μητρώου Εταιρειών μελετών αντίστοιχα, αρκεί η εγγραφή στα Μητρώα αυτά, για την απόδειξη της γενικής τους εμπειρίας, που αντιστοιχεί στην τάξη και στην κατηγορία εγγραφής (παράγραφος 2).

 

Εφόσον η Αναθέτουσα Αρχή δεν αρκείται στην γενική εμπειρία που καλύπτεται από την εγγραφή των υποψηφίων στα αντίστοιχα Μητρώα του άρθρου 39, μπορεί να ζητά με την προκήρυξη του διαγωνισμού όσα από τα δικαιολογητικά του άρθρου 17 θεωρεί απαραίτητα, για τη διαπίστωση ειδικής επαγγελματικής και τεχνικής ικανότητας των υποψηφίων. Μπορεί λ.χ. να ζητά εμπειρία σε παρεμφερείς μελέτες και υπηρεσίες, που αποκτήθηκε το τελευταίο πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 ετών και μεγαλύτερο των 15 ετών, ανάλογα με την πολυπλοκότητα και το εξειδικευμένο αντικείμενο τη σύμβασης. Όταν η διαθέσιμη εμπειρία περιορίζεται σε λίγα πρόσωπα, το χρονικό διάστημα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, ώστε να υπηρετείται αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός. Τα δικαιολογητικά αυτά προσκομίζονται μαζί με το φάκελο των τυπικών δικαιολογητικών και ελέγχονται στην α' φάση των διαγωνισμών, δηλαδή τη φάση διαπίστωσης της καταλληλότητας.

 

Οι απαιτήσεις τόσο της γενικής, όσο και της ειδικής εμπειρίας και εν γένει της καταλληλότητας πρέπει να τηρούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των ημεδαπών και των αλλοδαπών υποψηφίων. Αν οι αλλοδαποί επικαλούνται την εγγραφή τους σε επίσημο κατάλογο αναγνωρισμένων παρεχόντων υπηρεσίες, η Αναθέτουσα Αρχή υποχρεούται να θεωρήσει ως αποδεδειγμένες τις πληροφορίες αυτές.

 

Οι Αναθέτουσες Αρχές υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση να τηρούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης και να μην θέτουν τους υποψήφιους από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου σε δυσμενέστερη θέση από τους ημεδαπούς. Έτσι δεν μπορούν να τους υποχρεώνουν να αποδείξουν την εγγραφή σε κατάλογο, εάν τα κράτη καταγωγής τους δεν τηρούν τέτοιους καταλόγους, ούτε επιτρέπεται να ζητούν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που ζητούν από τους ημεδαπούς υποψηφίους (παράγραφος 6).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.