Νόμος 1473/84 - Άρθρο 35

Άρθρο 35: Παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ακίνητα του Δημοσίου που παραχωρήθηκαν στους κατοίκους του χωριού Χάβαρι - Ηλείας με προσωρινά παραχωρητήρια που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του νόμου [Ν] 149/1866 (ΦΕΚ 8/Α/1866) και του από [ΒΔ] 15-12-1914 βασιλικού διατάγματος (ΦΕΚ 378/Α/1914) και επανήλθαν αυτοδικαίως, επειδή δεν εκπληρώθηκαν οι όροι της παραχώρησης, στην κυριότητα του Δημοσίου, μπορεί να παραχωρηθούν δωρεάν κατά πλήρη κυριότητα στους προσωρινούς παραχωρησιούχους ή τους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους τους. Η παραχώρηση γίνεται με απόφαση του νομάρχη μετά από εισήγηση του οικονομικού εφόρου μετά από αίτηση του δικαιούχου στον αρμόδιο οικονομικό έφορο, που υποβάλλεται μέσα σε έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η δωρεάν παραχώρηση αφορά μόνο την έκταση που αναγράφεται στο προσωρινό παραχωρητήριο. Τα ακίνητα που είναι οικόπεδα παραχωρούνται με την αίρεση, ότι οι δικαιούχοι τους θα ανεγείρουν πλήρη οικοδομή για κατοικία, μέσα σε πέντε χρόνια από την παραχώρηση. Αν δεν πληρωθεί η αίρεση αυτή, η κυριότητα των ακινήτων θα επανέρχεται αυτοδικαίως στο Δημόσιο. Η απόφαση του Νομάρχη αποτελεί τίτλο που μεταγράφεται. Για την εξαγορά της επιπλέον κατεχόμενης έκτασης έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου 719/1977.

 

Για την έκδοση της απόφασης του νομάρχη απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του σημερινού νομέως ή κατόχου καθώς και ένορκη κατάθεση δύο μαρτύρων ενώπιον του ειρηνοδίκη, δια των οποίων να βεβαιώνεται απλώς ότι ο διεκδικών το δικαίωμα του τίτλου είναι καθολικός ή ειδικός διάδοχος του αρχικού παραχωρησιούχου ή των ειδικών ή καθολικών διαδόχων τούτου.

 

Η έκδοση των πράξεων παραχωρήσεως μπορεί να γίνει μέχρι 31-12-1991, η δε οικοδόμηση εντός πενταετίας από της κτήσεως του τίτλου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 30 του νόμου [Ν] 1941/1991 (ΦΕΚ 41/Α/1991).

 

2. Αστικά ακίνητα του Δημοσίου ή του Παλαιού Εκκλησιαστικού Ταμείου που βρίσκονται στον Άγιο Νείλο της Νέας Καλλίπολης Πειραιά και κατέχονται πριν από το έτος 1940, με τίτλους που δεν αναγνωρίζει το Δημόσιο, επιτρέπεται να εκποιηθούν στους κατόχους τους ή τους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 719/1977 και με τίμημα ίσο με το 1/10 της αγοραίας αξίας τους.

 

3. Ακίνητα που παραχώρησε η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων ή η Επιτροπή Οικοπέδων σε δικαιούχους του νομού Κιλκίς, τα οποία είναι καταγραμμένα ως Δημόσια κτήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, διαγράφονται από τα βιβλία καταγραφής με απόφαση του Νομάρχη.

 

Σε περίπτωση αμφισβήτησης της νομιμότητας της παραχώρησης των ακινήτων αυτών, αρμόδιο να κρίνει είναι το Υπουργείο Γεωργίας.

 

4. Στους αυθαίρετους κατόχους οικοπεδικών τεμαχίων του τμήματος του ΒΚ 1026 δημόσιου κτήματος Οικονομικής Εφορίας δημόσιων κτημάτων Ρόδου της περιοχής Τζένιο (μερίδα γαιών Ρόδου 607), που προορίζεται για σχολείο ή για διάνοιξη δρόμου, οι οποίοι έχουν τις άλλες προϋποθέσεις του νόμου 719/1977, επιτρέπεται να παραχωρούνται με αποφάσεις του Νομάρχη Δωδεκανήσου, άλλα οικοπεδικά τεμάχια στο ίδιο δημόσιο κτήμα με την ίδια διαδικασία και τους ιδίους όρους που ορίζει ο νόμος 719/1977. Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζει και την ακριβή θέση και την επιφάνεια του παραχωρούμενου οικοπεδικού τεμαχίου.

 

5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του νόμου 719/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{3. Σε κάθε νέα οικογένεια που στερείται στέγη και ο ένας τουλάχιστον από τους συζύγους έχει την ελληνική ιθαγένεια, παραχωρείται έκταση του Δημοσίου, με την προϋπόθεση ότι έχει εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθεί μόνιμα στις νησίδες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και στην νησίδα Καστελόριζο. Η παραχώρηση γίνεται δωρεάν κατά κυριότητα, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και γνώμη του αρμόδιου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, με απόφαση του Νομάρχη Δωδεκανήσου. Η απόφαση αυτή αποτελεί τίτλο κυριότητας που μεταγράφεται. Αν εκείνος στον οποίο έγινε η παραχώρηση δεν χτίσει σπίτι μέσα σε πέντε (5) έτη, από τότε που θα εκδοθεί η απόφαση του Νομάρχη, η παραχώρηση ανακαλείται αυτοδικαίως.}

 

6. Αστικά ακίνητα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται στην περιοχή του δήμου Καβάλας παραχωρούνται στους αυθαίρετους κατόχους τους δωρεάν, εφόσον οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους την 01-01-1940 κατείχαν αυτά τα ακίνητα και η κατοχή συνεχίζεται μέχρι τη δημοσίευση αυτού του νόμου. Κάθε παραχώρηση αφορά έκταση μέχρι 350 m2. Για έκταση μεγαλύτερα από τα 350 m2 και συνολικά μέχρι 700 m2 καταβάλλεται τίμημα σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 5 του άρθρου 4 του αναγκαστικού νόμου 263/1968, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 719/1977.

 

Οι παραχωρήσεις γίνονται με απόφαση του Νομάρχη μετά από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων και εισήγηση του οικονομικού εφόρου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα σε 6 μήνες από τη δημοσίευση αυτού του νόμου. Η απόφαση του Νομάρχη αποτελεί τίτλο κυριότητας που μεταγράφεται. Σε περίπτωση που η αίτηση απορρίπτεται, διότι δεν διαπιστώνεται κατοχή κατά τον κρίσιμο χρόνο, η διαφορά παραπέμπεται στο Μονομελές πρωτοδικείο, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 7 του αναγκαστικού νόμου 263/1968, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 719/1977.

 

7. Αστικά ακίνητα του δημοσίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και στα οποία ανεγέρθηκαν κτίσματα, μπορούν να εκποιηθούν απ ευθείας στους κατόχους τους ή στους νόμιμους διαδόχους τους, εφ' όσον κατέχονται αυθαίρετα πριν από την 31-12-1980 και δεν υπάγονται στη ρύθμιση των διατάξεων του άρθρου 4 του αναγκαστικού νόμου 263/1968, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 1 του νόμου 719/1977. Το τίμημα που καταβάλλεται είναι ίσο με την τρέχουσα αξία. Η έκταση που εκποιείται είναι ίση με άρτιο οικόπεδο. Κατ' εξαίρεση μπορεί να εκποιείται μεγαλύτερη έκταση εφόσον αυτή καλύπτεται από μόνιμα κτίσματα. Εάν μετά την εκποίηση απομένει έκταση που δεν αποτελεί άρτιο οικόπεδο ή δεν μπορεί να αποτελέσει άρτιο οικόπεδο σε συνένωση με άλλη συνεχόμενη έκταση του δημοσίου, εκποιείται και το τμήμα αυτό. Το τίμημα καθορίζεται από τον αρμόδιο οικονομικό έφορο και καταβάλλεται το πολύ σε έξι (6) εξαμηνιαίες δόσεις έντοκα προς 12% ετησίως. Στην αξία του ακινήτου δεν υπολογίζονται οι δαπάνες αξιοποίησης που έγιναν από τον κάτοχο.

 

Η εκποίηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, πρόταση του νομάρχη και εισήγηση του οικονομικού εφόρου έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε 6 μήνες από τη δημοσίευση αυτού του νόμου. Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αποτελεί τίτλο κυριότητας που μεταγράφεται. Βεβαιωθέντα ποσά αυθαίρετης χρήσης που δεν καταβλήθηκαν διαγράφονται μετά την εκποίηση και τα καταβληθέντα δεν επιστρέφονται.

 

8. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού δύναται να παραχωρηθούν σε συνεταιρισμούς, εκτός των οικοδομικών, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, δωρεάν ή με τίμημα ακίνητα του δημοσίου αρμοδιότητας του Υπουργείου οικονομικών, προς εκπλήρωση του σκοπού τους. Οι παραχωρήσεις αυτές αποτελούν αποκλειστικά περιουσία του συνεταιρισμού, ανακαλούνται αυτοδίκαια σε περίπτωση διάλυσής του και το τίμημα που καταβλήθηκε επιστρέφεται. Για το γεγονός αυτό εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τον αρμόδιο οικονομικό έφορο η οποία και μεταγράφεται.

 

Η παραχώρηση γίνεται έπειτα από πρόταση του αρμόδιου νομάρχη μετά από εισήγηση του οικονομικού έφορου και γνώμη του νομαρχιακού συμβουλίου. Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι όροι της παραχώρησης και οι συνέπειες που συνεπάγεται η μη τήρησή τους. Συντελεί η απόφαση παραχώρησης κατά κυριότητα από τον τίτλο κυριότητας που μεταγράφεται. Αν η παραχώρηση γίνει με τίμημα, αυτό μπορεί να καταβάλλεται σε έξι (6) εξαμηνιαίες δόσεις έντοκες προς 12% ετησίως.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.