Προεδρικό διάταγμα 134/17 - Άρθρο 21

Άρθρο 21: Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση δράσεων προαγωγής της υγείας και ασφάλειας στην εργασία στο πλαίσιο της εκάστοτε Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

 

2. Η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:

 

α) Τμήμα Συνθηκών Εργασίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού.

 

β) Τμήμα Κέντρου Έρευνας και Μετρήσεων Προσδιορισμού Βλαπτικών Παραγόντων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

 

γ) Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου και Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

 

δ) Τμήμα Εποπτείας Φορέων Παροχής Υπηρεσιών για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

 

ε) Τμήμα Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (SEVESO).

 

3. α. Αρμοδιότητες του Τμήματος Συνθηκών Εργασίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι:

 

α)α) Ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση δράσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

 

β)β) Η ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία σε συνεργασία με τα άλλα τμήματα της Διεύθυνσης, καθώς και η αξιολόγηση της Στρατηγικής αυτής.

 

γ)γ) Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και η εκπόνηση σχεδίων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για τη ρύθμιση θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

 

δ)δ) Ο καθορισμός μέτρων και προδιαγραφών για τη διαμόρφωση των χώρων και θέσεων εργασίας, τη χρήση εξοπλισμού εργασίας και μέσων ατομικής προστασίας, για την πρόληψη των κινδύνων σε χώρους εργασίας με αυξημένους δείκτες συχνότητας και βαρύτητας εργατικών ατυχημάτων, για την προστασία των εργαζομένων έναντι κινδύνων που προκύπτουν από την εισαγωγή της ρομποτικής ή νέων τεχνολογιών στις παραγωγικές διαδικασίες ή νέων μεθόδων εργασίας.

 

ε)ε) Ο καθορισμός μέτρων και προδιαγραφών για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας από χημικούς παράγοντες και ιδιαίτερα από καρκινογόνους χημικούς παράγοντες, από βιολογικούς παράγοντες και από την έκθεση των εργαζομένων σε φυσικούς παράγοντες.

 

στ)στ) Ο καθορισμός μέτρων και προδιαγραφών για την πρόληψη ψυχοκοινωνικών κινδύνων στους χώρους εργασίας.

 

ζ)ζ) Ο καθορισμός μέτρων για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο πλαίσιο του θεσμού του Τεχνικού Ασφάλειας και του Ιατρού Εργασίας.

 

η)η) Η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και η εκπόνηση μέτρων και προδιαγραφών για την πρόληψη των κινδύνων στους οποίους μπορεί να εκτίθενται κατά την εργασία τους νεαρά άτομα, άτομα μεγάλης ηλικίας και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας.

 

θ)θ) Η εισήγηση προς το Συμβούλιο Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΣΥΑΕ) για θέματα αρμοδιότητας του τμήματος.

 

ι)ι) Η παρακολούθηση των εργασιών των οργάνων και επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επιτροπή, Ομάδα Κοινωνικών Θεμάτων του Συμβουλίου, Συμβουλευτική Επιτροπή για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας) και η συμμετοχή σε αυτά κατά τη διαμόρφωση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ασφάλειας της εργασίας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και η παρακολούθηση των εργασιών και η συμμετοχή στις διαδικασίες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά τη διαμόρφωση των διεθνών συμβάσεων και συστάσεων εργασίας για θέματα ασφάλειας και υγείας της εργασίας.

 

ι)α)ι)α) Η σύνταξη απαντήσεων επί ερωτημάτων νομικού ή κανονιστικού περιεχομένου για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και σε κάθε άλλη ερώτηση ή καταγγελία που εμπίπτει στα θέματα αρμοδιότητας του τμήματος.

 

ι)β)ι)β) Η συμμετοχή σε όργανα, επιτροπές και ομάδες εργασίας άλλων Υπουργείων και φορέων για την προπαρασκευή κειμένων νομοθετικού περιεχομένου στα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας.

 

ι)γ)ι)γ) Η σύνταξη εγκυκλίων και τεχνικών οδηγιών όσον αφορά την ενημέρωση-πληροφόρηση για τις νέες θεσπιζόμενες διατάξεις, η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών και διευκρινίσεων εν γένει για τις σχετικές διατάξεις, τους κώδικες κ.λ.π.

 

ι)δ)ι)δ) Η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και η συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης, με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με τις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

 

ι)ε)ι)ε) Η σύνταξη σχεδίων κανονιστικών πράξεων που αφορούν στην καθ' ύλην αρμοδιότητα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

 

β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Κέντρου Έρευνας και Μετρήσεων Προσδιορισμού Βλαπτικών Παραγόντων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. είναι:

 

α)α) Η μελέτη των επαγγελματικών ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εργασία καθώς και των παραγόντων πρόκλησης τους, η εισήγηση μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση τους και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του έργου των Ιατρών Εργασίας και του συστήματος διάγνωσης, αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών.

 

β)β) Η διαχείριση της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Προαγωγής της Υγείας στους Χώρους Εργασίας και στο πλαίσιο αυτού, η προώθηση πρωτοβουλιών, η διάχυση καλών πρακτικών και η υλοποίηση δράσεων που προάγουν την υλοποίηση προγραμμάτων προαγωγής της υγείας στο εργασιακό περιβάλλον.

 

γ)γ) Ο προσδιορισμός χημικών/βιολογικών και φυσικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος με τη διενέργεια μετρήσεων, την εργαστηριακή επεξεργασία και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων για την εκτίμηση του επιπέδου έκθεσης των εργαζομένων και των συνθηκών εργασίας και την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών ως προς την εφαρμογή της υφισταμένης σχετικής νομοθεσίας και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης ή/και συμπλήρωσης αυτής, τη σύνταξη κωδίκων καλής πρακτικής και την εκπόνηση εγχειριδίων πρακτικών λύσεων και οδηγιών σχετικών με την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου.

 

δ)δ) Η μελέτη της ασφαλούς και εργονομικής κατασκευής, λειτουργίας και χρήσης από τους εργαζόμενους του εξοπλισμού εργασίας και των εξοπλισμών ατομικής προστασίας κατά την εργασία, με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα και η υποβολή προτάσεων για την προστασία των εργαζομένων από τους σχετικούς επαγγελματικούς κινδύνους με την εφαρμογή των κατάλληλων κατά περίπτωση μέτρων.

 

ε)ε) Η αποτύπωση, με τη διενέργεια ερευνών σε χώρους εργασίας και τη συλλογή στοιχείων, της υπάρχουσας κατάστασης, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους τομείς της Ιατρικής της Εργασίας, της Προαγωγής της Υγείας και της Προληπτικής Ιατρικής, την ασφάλεια της εργασίας και την εργονομία για την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών ως προς την εφαρμογή της υφισταμένης σχετικής Νομοθεσίας και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης ή/και συμπλήρωσης αυτής.

 

στ)στ) Η διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, εφαρμοσμένων μελετών και βιβλιογραφικών ερευνών κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ή είδος εργασιών για τον προσδιορισμό του επιπέδου έκθεσης των εργαζομένων σε διάφορους χημικούς/βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες και τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων για την εκτίμηση των βλαπτικών επιπτώσεων των παραγόντων αυτών στους εκτιθέμενους εργαζόμενους. Συνεργασία με φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού για την υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

 

ζ)ζ) Η εκτίμηση των εργασιακών συνθηκών και η αξιολόγηση της συνέργειας χημικών/βιολογικών και φυσικών παραγόντων, ασφάλειας και εργονομίας στη διαμόρφωση επαγγελματικού κινδύνου, κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ή είδος εργασίας, μέσω στοχευμένων μετρήσεων σε χώρους εργασίας.

 

η)η) Η εκπόνηση των τεχνικών προδιαγραφών για τον απαιτούμενο εξοπλισμό του εργαστηρίου του Τμήματος προς υλοποίηση των αναγκαίων, βάσει της ακολουθητέας για κάθε χημικό/βιολογικό και φυσικό παράγοντα μεθοδολογίας ελέγχου, μετρήσεων και εργαστηριακών αναλύσεων των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, καθώς και η παρακολούθηση των αναγκών του Τμήματος σε τεχνικά μέσα και η εισήγηση για την ανανέωση, συμπλήρωση και συντήρηση των μέσων αυτών.

 

θ)θ) Η εφαρμογή και η σε τακτά χρονικά διαστήματα αναθεώρηση και ο έλεγχος του αναπτυχθέντος Συστήματος Ποιότητας του Εργαστηρίου του Τμήματος στις μετρήσεις των διαφόρων χημικών/βιολογικών, φυσικών παραγόντων, μετά τη χορήγηση της Διαπίστευσης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

 

ι)ι) Η θεωρητική και πρακτική στήριξη του έργου των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με παροχή ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα χημικών/βιολογικών και φυσικών παραγόντων, οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης Ιατρών Εργασίας στο πλαίσιο απόκτησης της σχετικής ειδικότητας, καθώς και παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Τμήματος.

 

ι)α)ι)α) Η συνεργασία με φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού σε θέματα που αφορούν χημικούς / βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες, ασφάλεια και εργονομία στο εργασιακό περιβάλλον και ιδίως η συνεργασία με Ευρωπαϊκά δίκτυα ελέγχου ποιότητας για τον έλεγχο της ποιότητας (quality control) των αποτελεσμάτων των διενεργούμενων δειγματοληψιών, αναλύσεων και μετρήσεων.

 

ι)β)ι)β) Η παρακολούθηση της εξέλιξης του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου σε θέματα χημικών/ βιολογικών και φυσικών παραγόντων, ασφάλειας και εργονομίας στο εργασιακό περιβάλλον, Ιατρικής της Εργασίας και Προαγωγής της Υγείας και η συμμετοχή σε αρμόδια όργανα, επιτροπές και ομάδες εργασίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

ι)γ)ι)γ) Η εισήγηση προς το ΣΥΑΕ για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

γ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Εθνικού Εστιακού Πόλου και Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία είναι:

 

α)α) Ο συντονισμός και η διαχείριση εφαρμογής του έργου του Εθνικού Εστιακού Πόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) και η στήριξη του έργου του σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

 

β)β) Η ανάπτυξη, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών, πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, προβολής, επικοινωνίας, δικτύωσης, εκπαίδευσης, τεχνικής στήριξης και συμβουλευτικής για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

 

γ)γ) Η διαχείριση και διάχυση της διαθέσιμης επιστημονικής, τεχνικής και κοινωνικοοικονομικής πληροφορίας, εμπειρίας και γνώσης για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία., μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Πληροφόρησης για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία., την ανάπτυξη και λειτουργία ιστοθέσης για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, την αξιοποίηση του διαδικτύου και άλλων εφαρμογών των νέων τεχνολογιών, την επιμέλεια έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων, την ανάπτυξη οπτικοακουστικών προϊόντων προβολής και ενημέρωσης για επίκαιρα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, καθώς και την οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο.

 

δ)δ) Η σε περιοδική βάση συλλογή και τεκμηρίωση των αναγκαίων στοιχείων και δεδομένων για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, την εκάστοτε Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και τις επιμέρους δομές που συνιστούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, καθώς και η λειτουργία του Εθνικού Σημείου Επαφής για τη διάθεση της σχετικής πληροφορίας προς τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EU-OSHA, τα Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και άλλους αρμόδιους φορείς στο εσωτερικό και εξωτερικό, με σκοπό τη συν-διαμόρφωση και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την προαγωγή των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

 

ε)ε) Η εισήγηση, σύνταξη, παρακολούθηση της εφαρμογής και αξιολόγηση προγραμμάτων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, όπως είναι η ανάπτυξη των διαδραστικών εργαλείων OiRA για την εκπόνηση της μελέτης εκτίμησης κινδύνου μέσω Διαδικτύου από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των διαφόρων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή άλλες ψηφιακές εφαρμογές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους.

 

στ)στ) Η παρακολούθηση και συμμετοχή στις συσκέψεις και εργασίες του Δικτύου των Εθνικών Εστιακών Πόλων, στις επιμέρους ομάδες εργασίας και στα προγράμματα, μελέτες και έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EU-OSHA για την προαγωγή της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και την ανάπτυξη και καλλιέργεια νοοτροπίας πρόληψης σε εργοδότες, εργαζόμενους, όλους τους εμπλεκόμενους με την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία καθώς και το γενικό κοινό.

 

ζ)ζ) Η προαγωγή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την ενσωμάτωση των βασικών αρχών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα.

 

η)η) Η προαγωγή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στον Δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση, αλλά και άλλους τομείς πολιτικής όπως αυτοί της απασχόλησης, της υγείας, του επιχειρείν, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης κ.α., καθώς και η συνεργασία με τους ανά περίπτωση αρμόδιους φορείς.

 

θ)θ) Η παροχή τεχνικής στήριξης και συμβουλευτικής για την κάλυψη των αναγκών για ενημέρωση και εκπαίδευση των επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος.

 

ι)ι) Η εισήγηση προς το ΣΥΑΕ για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και επιτροπές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς και η συνεργασία με τα άλλα Τμήματα της Διεύθυνσης, με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και με τις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

 

δ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Εποπτείας Φορέων Παροχής Υπηρεσιών για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι:

 

α)α) Η εποπτεία της καλής λειτουργίας των φορέων παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

β)β) Ο έλεγχος συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την έγκριση λειτουργίας παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης από τις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και από τις Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ), καθώς και ο προσδιορισμός των προϋποθέσεων αυτών.

 

γ)γ) Ο έλεγχος συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την έγκριση λειτουργίας των Επιχειρήσεων Αφαίρεσης - Κατεδάφισης Αμιάντου καθώς και ο προσδιορισμός των προϋποθέσεων αυτών.

 

δ)δ) Η στήριξη της λειτουργίας Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και τις Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ), καθώς και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις Επιχειρήσεις Αφαίρεσης - Κατεδάφισης Αμιάντου

 

ε)ε) Η συγκέντρωση και αξιοποίηση των απολογιστικών στοιχείων που, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, υποβάλλουν οι πάροχοι υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης (Εξωτερικές και Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης, Τεχνικοί ασφάλειας, Ιατροί εργασίας), καθώς και οι Επιχειρήσεις Αφαίρεσης - Κατεδάφισης Αμιάντου.

 

στ)στ) Ο καθορισμός των προϋποθέσεων και του πλαισίου διενέργειας προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών-εργαζομένων, Τεχνικών Ασφαλείας, Ιατρών Εργασίας.

 

ζ)ζ) Η εποπτεία των προς έγκριση προγραμμάτων επιμόρφωσης τεχνικών ασφάλειας, ιατρών εργασίας, εργοδοτών και εργαζομένων που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους κ.α. και τα οποία υποβάλλονται από τους αρμόδιους πιστοποιημένους φορείς.

 

η)η) Η εισήγηση μέτρων για την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων επιμόρφωσης και την αξιολόγηση των γνώσεων των συμμετεχόντων εργοδοτών και εργαζομένων.

 

θ)θ) Η εισήγηση προς το ΣΥΑΕ για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και η συνεργασία με τα άλλα Τμήματα της Διεύθυνσης, με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και με τις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

 

ι)ι) Η σύνταξη απαντήσεων επί ερωτημάτων, αναφορών ή καταγγελιών που εμπίπτουν στα θέματα αρμοδιότητας του τμήματος.

 

ι)α)ι)α) Η συμμετοχή σε γνωμοδοτικές επιτροπές που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του τμήματος.

 

ε. Αρμοδιότητες του Τμήματος Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (SEVESO) είναι:

 

α)α) Ο έλεγχος και η γνωμοδότηση επί των φακέλων των μελετών ασφάλειας/κοινοποιήσεων στοιχείων, που υποβάλουν οι υπόχρεες επιχειρήσεις κατά την ισχύουσα νομοθεσία SEVESO. Συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες λοιπών υπουργείων καθώς και πανεπιστημιακούς/ επιστημονικούς φορείς της χώρας (επιτροπή SEVESO).

 

β)β) Ο έλεγχος και η γνωμοδότηση επί των φακέλων γνωστοποίησης που υποβάλουν οι επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την περιορισμένη χρήση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (ΓΤΜ). Η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, τις διευθύνσεις επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και πανεπιστημιακούς/επιστημονικούς φορείς της χώρας.

 

γ)γ) Οι επιθεωρήσεις/έλεγχοι (τακτικοί και έκτακτοι) βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος μεγάλης έκτασης, που διοργανώνονται από τις αδειοδοτούσες Αρχές της χώρας και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς άλλων υπουργείων, επιστημονικών φορέων κ.λ.π.

 

δ)δ) Η συμμετοχή σε συσκέψεις με συναρμόδιους φορείς υπουργείων και εκπροσώπους βιομηχανιών, εκτέλεση ελέγχων και ενδεχομένως επανέλεγχων συμμόρφωσης, στο πλαίσιο πρόληψης και περιορισμού των επιπτώσεων τέτοιων ατυχημάτων.

 

ε)ε) Η συμμετοχή σε επιτροπές ελέγχου με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση συμβάντος SEVESO, που διοργανώνονται από τις αδειοδοτούσες Αρχές της χώρας, στο πλαίσιο διερεύνησης των αιτίων πρόκλησης, καταστολής/μετριασμού των επιπτώσεων και αποφυγή επανάληψής του.

 

στ)στ) Η συνεργασία με τις καθ' ύλη αρμόδιες υπηρεσίες κατάρτισης και επικαιροποίησης εξωτερικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, καθώς και του Εθνικού Γενικού Σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, με την αρμόδια Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

ζ)ζ) Η συμμετοχή σε διυπουργική επιτροπή εξέτασης και λήψης αποφάσεων θεμάτων σχετικών με αξιολογήσεις φακέλων επιχειρήσεων, ελέγχων/επιθεωρήσεων, σχετικών επιστημονικών θεμάτων, εναρμόνισης Ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή (οδηγίες) και σχετικά κριτήρια εφαρμογής της.

 

η)η) Η σύνταξη απαντήσεων και διευκρινίσεων επί ερωτημάτων νομικού ή κανονιστικού περιεχομένου καθώς και σε κάθε άλλη ερώτηση ή καταγγελία που εμπίπτει στα θέματα αρμοδιοτήτων του Τμήματος.

 

θ)θ) Η εκπαίδευση νέου προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρητών ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στα θέματα αρμοδιοτήτων του Τμήματος, καθώς και η επανεκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού σε νέα προκύπτοντα θέματα και η συνεργασία για το σκοπό αυτό με επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα της ημεδαπής/ή και αλλοδαπής, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.

 

ι)ι) Η συμμετοχή στη γνωμοδοτική επιτροπή του συναρμόδιου υπουργείου για χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε έργα πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

 

ι)α)ι)α) Η εισήγηση προς το ΣΥΑΕ για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και η συνεργασία με τα άλλα Τμήματα της Διεύθυνσης, με άλλες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και με τις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

 

ι)β)ι)β) Η επιμόρφωση/ενημέρωση εργοδοτών, εργαζομένων, εκπροσώπων επιχειρήσεων και κοινού, σε θέματα βιομηχανικής ασφάλειας, με συμμετοχή σε ημερίδες και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.