Προεδρικό διάταγμα 13/18 - Άρθρο 63

Άρθρο 63: Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών είναι αρμόδια για την ανάπτυξη και βελτίωση των λιμενικών υποδομών των λιμένων της χώρας. Μεριμνά επίσης για την εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων που συστήθηκε με το άρθρο δέκατο ένατο του νόμου 2932/2001, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 44 του νόμου 4150/2013. Παράλληλα, η Διεύθυνση είναι αρμόδια για την εκπόνηση ή ανάθεση μελετών και την κατασκευή των κτιριακών έργων πού αφορούν στην ανέγερση, επέκταση, συντήρηση, βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο δημόσιο και στεγάζουν υπηρεσίες του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού σε όλη την Επικράτεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3263/2004 (ΦΕΚ 179/Α/2004), του νόμου 1418/1984 (ΦΕΚ 23/Α/1984), του νόμου 3316/2005 (ΦΕΚ 42/Α/2005), του νόμου 3669/2008 (ΦΕΚ 116/Α/2008), όπως ισχύουν σήμερα και τα προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται σε εκτέλεσή τους. Συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Ανάπτυξης και Βελτίωσης Λιμενικών Υποδομών.

 

β) Τμήμα Μελετών / Έργων και Εφαρμογών Λιμενικού Τομέα.

 

γ) Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών Κτιριακών Έργων.

 

δ) Τμήμα Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων.

 

2. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ανάπτυξης και Βελτίωσης Λιμενικών Υποδομών είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η μέριμνα για την επιθεώρηση των λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων και την εκτέλεση από τους αρμοδίους φορείς έργων βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων.

 

β) Η διατύπωση αιτήματος προς την αρμόδια Υπηρεσία για την εξασφάλιση χρηματικών πόρων βελτίωσης, αναβάθμισης και ανάθεσης εκτέλεσης έκτακτων επισκευαστικών εργασιών ή παρεμβάσεων στους λιμένες της χώρας καθώς και για την εκτέλεση τους από τους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με τις καθοριζόμενες προτεραιότητες, σε συνεργασία με την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του Υπουργείου.

 

γ) Η μέριμνα για την ανάθεση έργου παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την εκπόνηση μελετών λιμενικού τομέα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε μελέτες και έργα που αφορούν στο δημόσιο λιμενικό τομέα.

 

δ) Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η αναζήτηση τρόπων και μεθόδων αξιοποίησης των χώρων της Ζώνης Λιμένα.

 

ε) Η παρακολούθηση των διεθνών τεχνολογικών εξελίξεων στα πλοία, στα μέσα φορτοεκφόρτωσης και στα λιμάνια και η μέριμνα για την προσαρμογή των ελληνικών λιμενικών εγκαταστάσεων στις εξελίξεις αυτές.

 

στ) Η υποστήριξη και η συνδρομή στο Έργο της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του άρθρου δέκατου ένατου του νόμου 2932/2001, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 44 του νόμου 4150/2013.

 

ζ) Η έγκριση, αναθεώρηση/επικαιροποίηση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και των Μελετών Διαχείρισης (Master Plan) των λιμένων, με τα οποία θα καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της Ζώνης Λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του λιμένα.

 

η) Η διατύπωση γνώμης για θέματα που αφορούν τουριστικούς λιμένες για την υποβοήθηση του έργου των εκπροσώπων ΓΓΛΛΠΝΕ στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού.

 

θ) Η συνυπογραφή κοινών υπουργικών αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και παραχωρήσεων αιγιαλού - παραλίας και θαλασσίου χώρου που αφορούν στην κατασκευή λιμενικών έργων και τη λειτουργία βιομηχανιών με λιμενικές εγκαταστάσεις διαφόρων κατηγοριών.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Μελετών, Έργων και Εφαρμογών Λιμενικού Τομέα είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο έλεγχος της επάρκειας των μελετών και έργων του λιμενικού τομέα και της συμβατότητας αυτών με την εθνική λιμενική πολιτική, τους τύπους των πλοίων και τις ανάγκες της περιοχής ή της χώρας.

 

β) Η διατύπωση απόψεων επί μελετών που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς όρους, την εκτέλεση λιμενικών έργων, την τοποθέτηση πλωτών κατασκευών και τα συναφή θέματα εντός και εκτός Ζώνης Λιμένα.

 

γ) Η διατύπωση απόψεων και η εισήγηση μέτρων και όρων επί μελετών και σχεδίων που σχετίζονται με λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής και διακίνησης αποβλήτων πλοίων και καταλοίπων φορτίου, καθώς και ο καθορισμός των τελών παραλαβής και διαχείρισής τους.

 

δ) Η εποπτεία και ο έλεγχος της εφαρμογής των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και των Μελετών Διαχείρισης (Master Plan) των λιμένων που ενέκρινε η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.

 

ε) 0 καθορισμός των ενδεικνυόμενων μέτρων για την εκτός και εντός ζώνης λιμένων εξασφάλιση της προστασίας του αιγιαλού, παραλίας και θάλασσας από κάθε είδους εκτέλεση έργων ή επεμβάσεων που αλλοιώνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τις λιμενικές αρχές, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας.

 

στ) Η συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν τα λιμάνια της χώρας, η μέριμνα για την ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση της γενικότερης λιμενικής υποδομής της χώρας (έργα, μελέτες, προβλήματα, λειτουργικές παρεμβάσεις, απαιτήσεις των φορέων για την αναβάθμιση των λιμένων της χώρας, απαιτήσεις των πλοίων ακτοπλοΐας και των χαρακτηριστικών τους) καθώς και των λιμενικών τελών και επιβαρύνσεων που ισχύουν σε κάθε λιμένα, των μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, των έργων στον αιγιαλό και παραλία, των παρεμβάσεων, των στοιχείων λιμένων εκτός της χώρας, των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τα λιμάνια, η καταγραφή όλων των θεμάτων που αποστέλλονται σε όλους τους συναρμόδιους φορείς για θέματα κατασκευής, λειτουργίας και εκμετάλλευσης των λιμένων της χώρας, και η τήρηση των πάσης φύσεως σχετικών αρχείων σε ηλεκτρονική μορφή.

 

ζ) Η μέριμνα για την ηλεκτρονική αποτύπωση των λιμένων της χώρας.

 

η) Η μέριμνα για τη δημιουργία Τράπεζας δεδομένων για το λιμενικό δυναμικό της χώρας στο πλαίσιο των σύγχρονων γεωγραφικών συστημάτων πληροφόρησης καθώς και για την προβολή των λιμένων (διαφήμιση, δημιουργία ιστοσελίδας, συμμετοχή σε διεθνείς Οργανισμούς, εκθέσεις κ.λ.π.).

 

θ) Η τήρηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν σε θέματα λιμενικών υποδομών καθώς και η συγκέντρωση πληροφοριακών στοιχείων για την τεχνική συγκρότηση του χερσαίου και πλωτού εξοπλισμού και των παρεχόμενων ευκολιών των λιμένων.

 

ι) Η τήρηση για κάθε λιμένα στοιχείων και σχεδιαγραμμάτων και ο προσδιορισμός των θέσεων που είναι δυνατή η εγκατάσταση ναυπηγοεπισκευαστικών και συναφών βιομηχανιών μέσα στη χερσαία ζώνη, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ή αρχές.

 

ι)α) Η έκδοση γνωμοδοτήσεων για την εκτέλεση έργων, εντός και εκτός χερσαίας ζώνης λιμένα, με γνώμονα την υλοποίηση την Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής και κριτήριο την ισόρροπη ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας.

 

ι)β) Ο έλεγχος επάρκειας μελετών με βάση τα γενικά προγραμματικά σχέδια λιμένων.

 

ι)γ) Ο ορισμός αποφαινομένων οργάνων για την εκτέλεση έργων και την εκπόνηση μελετών λιμενικών υποδομών της χώρας, κατά προτεραιότητα σε κύριους λιμένες.

 

ι)δ) Η έκδοση εγκρίσεων για την προώθηση έκδοση οικοδομικών αδειών από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες για την ανέγερση κτιρίων εντός χερσαίας ζώνης λιμένα.

 

ι)ε) Η έκδοση γνωμοδοτήσεων για περιβαλλοντικές μελέτες για (ΠΠΕ, ΜΠΕ) και οριστικές μελέτες διαφόρων λιμενικών έργων της χώρας.

 

ι)στ) Η έκδοση γνωμοδοτήσεων για μίσθωση και περιβαλλοντικές μελέτες (ΠΠΕ και ΜΠΕ) υδατοκαλλιεργειών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

ι)ζ) Η προώθηση υπηρεσιακών απόψεων για παραχωρήσεις χώρων εντός αιγιαλού, παραλίας, θάλασσας και χερσαίας ζώνης λιμένων προς εκτέλεση έργων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

ι)η) Η προώθηση υπηρεσιακών απόψεων επί αιτημάτων νομιμοποιήσεων υφιστάμενων έργων στον αιγιαλό, παραλία και θάλασσα, με αυστηρά κριτήρια αποδοχής υπαρχόντων λιμενικών έργων και καθορισμό αυστηρών προϋποθέσεων και περιορισμών για ιδιωτικά έργα.

 

ι)θ) Η παροχή γραμματειακής υποστήριξης προς τη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών και τα Τμήματα της που αφορούν ιδίως στην τήρηση διαδικασιών παρακολούθησης εγγράφων, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας και θέματα προσωπικού.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Προγραμματισμού και Μελετών Κτιριακών Έργων είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η μέριμνα για τον προσδιορισμό των στεγαστικών αναγκών του Υπουργείου, περιλαμβανομένων των εκπαιδευτικών συγκροτημάτων του Υπουργείου, των Λιμενικών Αρχών και των Πλοηγικών Σταθμών, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

β) Η μέριμνα για την εξασφάλιση οικοπέδων για την ανέγερση κτιρίων στέγασης των υπηρεσιών του Υπουργείου, η τήρηση του Μητρώου των παραχωρηθέντων οικοπέδων και η μέριμνα για την εξασφάλιση τους.

 

γ) Η τήρηση του Μητρώου και αρχείων των κτιρίων στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

δ) Η σύνταξη κτιριολογικών προγραμμάτων και η υποβολή προτάσεων για την έγκρισή τους.

 

ε) Η διενέργεια τεχνικών επιθεωρήσεων και η εισήγηση για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των υπηρεσιών του Υπουργείου.

 

στ) Η διενέργεια τεχνικού ελέγχου της καταλληλότητας των κτιρίων που μισθώνονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Υπουργείου.

 

ζ) Η εκπόνηση τεχνικών μελετών και η σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης.

 

η) Η μέριμνα για την ανάθεση τεχνικών μελετών κτιριακών έργων σε τρίτους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την υπογραφή συμβάσεων εκπόνησης των μελετών και τον έλεγχο για την έγκαιρη και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και τις προδιαγραφές σύνταξη τους.

 

θ) Ο έλεγχος, η έγκριση και η παραλαβή των μελετών.

 

ι) Η μέριμνα για την ανάθεση των επιβλέψεων νέων κτιριακών έργων σε τεχνικά γραφεία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

ι)α) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που προκύπτει κατά την εφαρμογή των περί ανάθεσης μελετών ισχυουσών διατάξεων.

 

ι)β) Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειών για την ανάθεση μελετών και την υλοποίηση έργων αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)γ) Η αξιοποίηση της μεθόδου των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε θέματα ανέγερσης, συντήρησης και τεχνικής διαχείρισης κτιριακών έργων.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η διενέργεια της δημοπράτησης των κτιριακών έργων και η μέριμνα για την κατακύρωση των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών και την υπογραφή των συμβάσεων εκτέλεσης των έργων.

 

β) Η μέριμνα για την επίβλεψη της κατασκευής των κτιριακών έργων, τη σύνταξη ανακεφαλαιωτικών πινάκων έργων και Πρωτοκόλλων Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών.

 

γ) Η διατύπωση εισηγήσεων προς το Τεχνικό Συμβούλιο.

 

δ) Η μέριμνα για την παραλαβή των κτιριακών έργων.

 

ε) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που προκύπτει κατά την εφαρμογή των περί εκτέλεσης δημοσίων έργων ισχυουσών διατάξεων.

 

στ) Η μέριμνα για τη σύνταξη συμβάσεων με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την επισκευή με ίδιες αυτών δαπάνες και μέσα των κτιρίων των ΔΣΕΝ, καθώς επίσης και η εκπόνηση-έγκριση των απαιτούμενων τεχνικών μελετών και η επίβλεψη των εργασιών (νόμος 4081/2012 άρθρο 5, παράγραφος 4 και νόμος 4150/2013, άρθρο 27, παράγραφος 5).

 

6. Για την ανάθεση μελετών και την εκτέλεση κτιριακών έργων, ως Προϊσταμένη Αρχή ή Εποπτεύουσα Αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών. Ως Διευθύνουσα Υπηρεσία ή Επιβλέπουσα Υπηρεσία για την εκτέλεση των έργων αυτών ορίζεται το Τμήμα Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων, για δε την εκπόνηση των σχετικών μελετών το Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών Κτιριακών Έργων. Για τα έργα που εκτελούνται με το σύστημα μελέτη - κατασκευή Διευθύνουσα Υπηρεσία είναι το Τμήμα Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων.

 

Ως επιβλέποντες ορίζονται υπάλληλοι από το τεχνικό προσωπικό της Διεύθυνσης ή ιδιώτες μηχανικοί στους οποίους ανατίθεται το σχετικό έργο από το Υπουργείο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

7. Για τα θέματα της μελέτης και εκτέλεσης κτιριακών έργων του Υπουργείου συνιστάται Τεχνικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε μέλη, ως εξής:

 

α) Το Νομικό Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου ως Πρόεδρο με αναπληρωτή του τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείου.

 

β) Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, αναπληρούμενο από τον νόμιμο αναπληρωτή του.

 

γ) Τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών με αναπληρωτή του τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προγραμματισμού Έργων.

 

δ) Ένα υπάλληλο κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Μηχανικών με βαθμό Α' της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον αναπληρωτή του.

 

ε) Έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τον αναπληρωτή του.

 

στ) Έναν εκπρόσωπο των πανελλήνιων εργοληπτικών οργανώσεων με τον αναπληρωτή του

 

8. Το Τεχνικό Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τα υπό στοιχεία δ) και ε) μέλη ορίζονται κατόπιν υπόδειξης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αντίστοιχα. Με την ίδια απόφαση ορίζονται και τα αναπληρωματικά μέλη. Η θητεία των μελών του Τεχνικού Συμβουλίου είναι διετής. Με απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, ορίζεται ο εισηγητής του θέματος που εισάγεται στο Τεχνικό Συμβούλιο. Το Τεχνικό Συμβούλιο παρέχει την γνώμη του για τα θέματα που ορίζουν οι περί δημοσίων έργων ισχύουσες διατάξεις, καθώς και για κάθε θέμα πού παραπέμπει σε αυτό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ή το όργανο που είναι αρμόδιο να αποφασίζει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

 

9. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου, εγκρίνονται οι διακηρύξεις με τις οποίες διεξάγονται οι δημοπρασίες για έργα υποδομών και εγκρίνονται τα αποτελέσματα αυτών.

 

10. Όπου επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τις κείμενες διατάξεις για την εκτέλεση έργων, αυτές εγκρίνονται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο, μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου. Συμβατικά τεύχη που δεν καλύπτονται από τα αντίστοιχα πρότυπα εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από εισήγηση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου.

 

11. Οι αιτήσεις θεραπείας απευθύνονται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς να απαιτείται η κοινοποίηση τους στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Επί των αιτήσεων θεραπείας, που ασκούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες περί δημοσίων έργων διατάξεις, αποφαίνεται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.