Προεδρικό διάταγμα 18/3/98 - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Στην παρακάτω περιοχή, επιτρέπονται οι χρήσεις του άρθρου 3 (Γενική κατοικία) του άρθρου 4 (Πολεοδομικό Κέντρο) και του άρθρου 9 (Ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο) του από 23-02-1987 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 166/Δ/1987), όπως ειδικότερα καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους.

 

Ι. α) Γενική Κατοικία.

 

Κατοικία

Ξενοδοχεία μέχρι 100 κλινών και ξενώνες

Εμπορικά καταστήματα (με εξαίρεση τις υπεραγορές και τα πολυκαταστήματα).

Γραφεία, τράπεζες ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί.

Κτίρια εκπαίδευσης

Εστιατόρια

Αναψυκτήρια

Θρησκευτικοί χώροι

Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας

Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης

Πρατήρια βενζίνης (με την επιφύλαξη παραγράφου ΙΙ)9 του παρόντος άρθρου).

Αθλητικές εγκαταστάσεις.

Κτίρια Στάθμευσης.

Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις

 

στις περιοχές που φαίνονται με κίτρινο χρώμα στο σχετικό πρωτότυπο διάγραμμα σε κλίμακα 1/2000,που θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών με την 22491/1997 πράξη του και που αντίτυπό του σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με το παρόν διάταγμα.

 

β) Κατ' εξαίρεση των παραπάνω χρήσεων επιτρέπεται:

 

H συνέχιση της χρήσης χώρος συνάθροισης κοινού (σημερινό θέατρο ΕΜΠΡΟΣ) στο οικοδομικό τετράγωνο 31, περιοχής 65, του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών, επί της οδού Ρήγα Παλαμίδου.

 

Η συνέχιση της χρήσης χώρος συνάθροισης κοινού (σημερινός κινηματογράφος ΗΒΗ) στο οικοδομικό τετράγωνο 87, επί της οδού Λουκά Νίκα.

 

Η συνέχιση της χρήσης χώρος συνάθροισης κοινού (σημερινό θέατρο ΕΡΜΟΥ) στο οικοδομικό τετράγωνο 72, επί της οδού Ερμού.

 

Η συνέχιση της χρήσης χώρος συνάθροισης κοινού (σημερινό θέατρο ΑΠΟΘΗΚΗ) καθώς και νέων εγκαταστάσεων αυτής της χρήσης στο οικοδομικό τετράγωνο 96.

 

Η συνέχιση της χρήσης διοίκηση (σημερινό ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΟΠΕΔΙΟ) στο οικοδομικό τετράγωνο 31, επί της οδού Σαρρή.

 

Η συνέχιση της χρήσης διοίκηση (σημερινή Πολεοδομία Αθηνών) στο οικοδομικό τετράγωνο 18, επί της οδού Μενάνδρου 6 και Πλατείας Θεάτρου.

 

Η συνέχιση της χρήσης χώρος συνάθροισης κοινού (σημερινός θεατρικός Οργανισμός ΠΟΛΙΤΕΙΑ) στο οικοδομικό τετράγωνο 96, επί του αδιεξόδου της οδού Σαρρή.

 

Η συνέχιση της χρήσης διοίκηση (σημερινό Μέγαρο Εμπορίου - Αγορανομία) στο οικοδομικό τετράγωνο 17, επί των οδών Σοφοκλέους και Πλατείας Θεάτρου.

 

Η εγκατάσταση νέας χρήσης χώρος συνάθροισης κοινού (θέατρο) στο οικοδομικό τετράγωνο 93, επί των οδών Λεωκορίου και Τουρναβίτου.

 

Η εγκατάσταση νέας χρήσης χώρος συνάθροισης κοινού (θέατρο) στο οικοδομικό τετράγωνο 20, επί της οδού Σαπφούς.

 

Η εγκατάσταση νέας χρήσης χώρος συνάθροισης κοινού στο κτίριο του Κακουργιοδικείου στο οικοδομικό τετράγωνο 46 επί των οδών Κακουργιοδικείου και Αγίας Ελεούσης.

 

ΙΙ. Πολεοδομικό Κέντρο.

 

Κατοικία

Ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Εμπορικά καταστήματα

Γραφεία, τράπεζες ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί

Διοίκηση

Εστιατόρια

Αναψυκτήρια

Κέντρα διασκέδασης αναψυχής

Χώροι συνάθροισης κοινού

Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις

Κτίρια Εκπαίδευσης

Θρησκευτικοί χώροι

Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας

Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης

Κτίρια στάθμευσης

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Εγκαταστάσεις Εμπορικών εκθέσεων

Εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών, στις περιοχές που φαίνονται με κεραμιδί χρώμα στο διάγραμμα της παραγράφου 1)Ι)α.

 

ΙΙΙ. Ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο

 

Είναι οι χώροι παραμονής, αναψυχής και διακίνησης πεζών και τροχοφόρων, ήτοι πεζόδρομοι και πεζοδρόμια, οδοί, πλατείες κοινόχρηστοι κήποι, άλση, παιδικές χαρές και λοιποί παρεμφερείς χώροι.

 

2. Ειδικότερα επιβάλλονται οι εξής όροι και περιορισμοί για τις παρακάτω χρήσεις:

 

Ι. Κατοικία:

 

α. Σε υφιστάμενα κτίρια (όταν ζητείται αλλαγή χρήσης), σε νέα κτίρια και σε προσθήκες σε υφιστάμενα διατηρητέα ή μη κτίρια, επιβάλλεται η χρήση κατοικίας σε όλους τους ορόφους πάνω από τον τρίτο όροφο (τέταρτο και επόμενους).

 

β. Κατ' εξαίρεση στα υφιστάμενα κτίρια είναι δυνατόν, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας για τον έλεγχο της περιοχής Υπηρεσίας να επιτρέπεται, σε χώρο, που επιβάλλεται με το παρόν η χρήση της κατοικίας η συνέχιση χρησιμοποίησης χώρου ως επαγγελματική στέγη εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 

Έχει επιφάνεια μικρότερη των 50 m2.

 

Είναι μοναδική ιδιοκτησία του ενδιαφερομένου (στον ίδιο όροφο του κτιρίου).

 

Δεν οχλεί την κατοικία.

 

γ. Δεν είναι επιβεβλημένη η χρήση κατοικίας σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 21)α:

 

Σε υφιστάμενα κτίρια που η οικοδομική άδεια προβλέπει άλλες χρήσεις, πλην κατοικίας και σε διατηρητέα κτίρια.

 

Στα κτίρια που έχουν πρόσωπο επί της Πλατείας Ομονοίας, και των οδών Αθηνάς, Ερμού και σ' εκείνα τα κτίρια που βρίσκονται στα οικοδομικά τετράγωνα 1, 4, 5, 6, 7, 20, 22, 23, 24, 99, 100, 102 (περιοχής 65).

 

Στα κτίρια με χρήσεις πολιτιστικές, κοινωνικής πρόνοιας, ξενώνων και ξενοδοχείων, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, διοίκησης, κοινωφελών οργανισμών, εκπαίδευσης, στάθμευσης, με την προϋπόθεση ότι κάθε μία από τις παραπάνω χρήσεις καταλαμβάνει ολόκληρο το κτίριο, με δυνατότητα εξαίρεσης του ισογείου υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται ανεξάρτητη είσοδος στους ορόφους.

 

Στην περίπτωση που εγκαθίστανται έδρες πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, σε μεμονωμένα όροφο κτιρίου ή τμήμα του.

 

Στην περίπτωση που στο σύνολο του κτιρίου στεγάζεται μία επιχείρηση, ένας φορέας ή ένας οργανισμός.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2.Ι τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 99 του νόμου 4685/2020 (ΦΕΚ 92/Α/2020).

 

ΙΙ. Ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις.

 

Στη χρήση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι διανυκτέρευσης, που επιχορηγούνται από δημόσιους ή κοινωφελείς φορείς, όπως οίκοι φοιτητών, οικοτροφεία, ξενώνες νεότητος, αστέγων κ.α.

 

ΙΙΙ. Εμπορικά καταστήματα.

 

α) Απαγορεύεται η εγκατάσταση, στην περιοχή, νέων μονάδων χονδρεμπορίου. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μετά από έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας για τον έλεγχο της περιοχής, η εγκατάσταση μιας μορφής καταστημάτων παραδοσιακού για την περιοχή χονδρικού εμπορίου υλικών, (όπως ειδών από κατεργασμένο δέρμα, ένδυσης, υπόδησης, κιγκαλερίας, ραπτικής, εργαλείων μικροϋλικών οικιακού εξοπλισμού, τροφίμων, ξηρών καρπών) που δεν απαιτούν εκτεταμένους αποθηκευτικούς χώρους και δεν δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα.

 

β) Απαγορεύονται οι μάντρες πώλησης ή ενοικίασης αυτοκινήτων, η εμπορία και αποθήκευση εξαρτημάτων οχημάτων και ανταλλακτικών αυτών, ελαστικών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών και οι μάντρες οικοδομικών υλικών και άλλων (όπως πλακιδίων, μαρμάρων, ξυλείας κ.λ.π.

 

γ) Απαγορεύεται η εμπορία και αποθήκευση καυσίμων (υγρών, στερεών και αερίων),ορυκτών και χημικών προϊόντων για τη βιομηχανία, λιπαντικών, γεωργικών φαρμάκων, γεωργικών και δασικών πρώτων υλών, ορυκτών, μετάλλων, εγκαταστάσεις εκκενώσεως βόθρων και απολυμάνσεων.

 

Υφιστάμενες χρήσεις που απαγορεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραπάνω περιπτώσεων απομακρύνονται εντός 36 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος.

 

ΙV. Εστιατόρια

 

Στη χρήση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι παρακάτω χρήσεις όπως ορίζονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 38 της ΑΙΒ/8577/1983 απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, (ΦΕΚ 526/Β/1983) και είναι: Εστιατόρια, οινομαγειρεία, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, snack bar, ζυθοπωλεία, μπυραρίες ουζοπωλεία και ουζερί.

 

Δεν επιτρέπεται στην περιοχή η εγκατάσταση fast - food (γρήγορου φαγητού).

 

V. Αναψυκτήρια

 

Στη χρήση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι παρακάτω χρήσεις όπως ορίζονται από την ΑΙΒ/8577/1983 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 526/Β/1983) και είναι αναψυκτήρια, καφενεία (παραδοσιακά), καφετέριες (εκσυγχρονισμένα καφενεία), bar (οινοπωλεία, χωρίς καλλιτεχνικό και μουσικό πρόγραμμα), κυλικεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, μπουγατσάδικα, λουκουματζίδικα (αμιγή).

 

VΙ. Κέντρα διασκέδασης και αναψυχής

 

Θεωρούνται όλες οι παραπάνω χρήσεις των παραγράφων 4 και 5 που παρουσιάζουν καλλιτεχνικό ή μουσικό πρόγραμμα, καθώς και οι χρήσεις: μπουάτ, δισκοθήκες, καμπαρέ, bar, κοσμικές ταβέρνες.

 

VΙΙ. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης

 

Επιτρέπεται η εγκατάστασή τους, μόνον εφόσον είναι καλυμμένες όλες οι εγκαταστάσεις τους και δεν δημιουργούν οποιαδήποτε όχληση στο περιβάλλον.

 

Ειδικότερα:

 

α) Επιτρέπονται οι χρήσεις, που προβλέπονται για την περιοχή από το προεδρικό διάταγμα 84/1984 (ΦΕΚ 33/Α/1984) για δραστηριότητες μέχρι 15 ΗΡ και 50 KW, εξαιρουμένων των:

 

Βιομηχανιών ειδών διατροφής

Βαφής επιγραφών

Φανοποιείων και βαφής αυτοκινήτων

Σφαγής ζώων κ.λ.π.

Επεξεργασίας και διατήρησης κρέατος εκτός πουλερικών

Διατήρηση πουλερικών

 

Επίσης απαγορεύονται τα μηχανουργεία (πλην εκείνων που οι εργασίες τους σχετίζονται με είδη λαϊκής τέχνης και πληρούν τους παραπάνω όρους ισχύος μηχανολογικού εξοπλισμού), καθώς και τα εργαστήρια ή βιοτεχνίες επεξεργασίας εύφλεκτων υλικών. Υφιστάμενες χρήσεις ή δραστηριότητες που απαγορεύονται σύμφωνα με τα ανωτέρω, απομακρύνονται σε χρονικό διάστημα 36 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.

 

β) Απαγορεύονται επίσης τα εργαστήρια επισκευής επισώτρων (βουλκανιζατέρ), επισκευής αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

 

Οι παραπάνω μη επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες απομακρύνονται σε χρονικό διάστημα 36 μηνών, από τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος.

 

γ. Υφιστάμενες χρήσεις ή δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται από το προεδρικό διάταγμα 84/1984, απομακρύνονται άμεσα με τη δημοσίευση του παρόντος.

 

VΙΙΙ. Κτίρια στάθμευσης

 

α. Απαγορεύεται η δημιουργία νέων υπαίθριων (ανοικτών) χώρων στάθμευσης.

 

β. Η ανέγερση υπόγειων ή υπέργειων σταθμών αυτοκινήτων (δημόσιας χρήσης) επιτρέπεται:

 

Σε περίπτωση ανάπλασης ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου ή τμήματος του με δυνατότητα κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης για ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα (ΙΧ) δίκυκλα και οχήματα τροφοδοσίας, μετά από σχετική έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

Σε περίπτωση που δεν θίγεται το άμεσο ή ευρύτερο ιστορικό περιβάλλον κηρυγμένων μνημείων και δεν παρακωλύεται η κυκλοφοριακή ρύθμιση της περιοχής, ανεξαρτήτως μεγέθους, μετά από σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, του Οργανισμού Αθήνας και της αρμόδιας για τον έλεγχο της περιοχής Υπηρεσίας.

 

Σε χώρους που έχουν καθορισθεί με υπουργική απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφοι 7 και 8 του νόμου 960/1979 (ΦΕΚ 194/Α/1979) όπως ισχύει.

 

γ. Επιβάλλεται η εξασφάλιση των χώρων στάθμευσης που απαιτούνται για κάθε χρήση σε υφιστάμενα κτίρια που μετασκευάζονται για να στεγάσουν ενιαία επιχείρηση, φορέα ή οργανισμό, εξαιρουμένων των διατηρητέων κτιρίων.

 

ΙΧ. Πρατήρια βενζίνης

 

Απαγορεύεται η εγκατάστασή τους επί της οδού Πειραιώς και ειδικότερα στα οικοδομικά τετράγωνα 1, 4, 5, 6, 7, 20, 22, 23, 24, 99, 100, 102 (περιοχής 65) και στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε πεζόδρομους.

 

Χ. Εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών

 

Επιτρέπονται μόνο οι εγκαταστάσεις των προβλεπομένων σταθμών του ΜΕΤΡΟ, ελαφρές κατασκευές εκδοτηρίων εισιτηρίων και στάσεων για την εξυπηρέτηση του κοινού.

 

ΧΙ. Ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο.

 

Στους παραπάνω χώρους επιτρέπονται οι ακόλουθες χρήσεις:

 

Περίπτερα, κινητά ανθοπωλεία, σκιάδες (στέγαστρα) παγκάκια, θάλαμοι τηλεφωνικοί, γραμματοκιβώτια ΕΛΤΑ, ενημερωτικές πινακίδες, έργα τέχνης και σιντριβάνια. Υπόγειοι χώροι στάθμευσης κατασκευάζονται με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων της ανωτέρω παραγράφου 8)β. Η κατασκευή και η εγκατάσταση οποιουδήποτε επιτρεπόμενου σε κοινόχρηστο χώρο έργο επιτρέπεται μόνο ύστερα από έγκριση της ολοκληρωμένης τεχνικής μελέτης του από την αρμόδια για τον έλεγχο της περιοχής Υπηρεσία.

pd.18.3.98

 Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.