Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Το από 16-02-1990 προεδρικό διάταγμα Καθορισμός ζώνης, οικιστικού ελέγχου κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφιστάμενων του έτους 1923 περιοχή των κοινοτήτων Θήρας Οίας Βόθωνα, Βουρβούλου, Εμπορείου, Έξω Γωνιάς Επισκοπής Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Καρτεράδου, Μεγαλοχωρίου, Ακρωτηρίου, Μεσαριάς Πύργου και Θηρασιάς των νήσων Θήρας και Θηρασιάς (νομού Κυκλάδων) (ΦΕΚ 139/Δ/1990) τροποποιείται και συμπληρώνεται ως εξής:
1. α. Οι παράγραφοι 2 και 3 του κεφαλαίου Α του άρθρου 2 του ως άνω προεδρικού διατάγματος αντικαθίστανται ως εξής:
{2. Στην περιοχή αυτή απαγορεύεται η δόμηση ή αλλοίωση της μορφολογίας του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος. Επιτρέπονται κατ' εξαίρεση:
α. Τα απαραίτητα έργα αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας και μόνο όπου υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων, που περιλαμβάνονται σε σχέδιο οικισμών ή πλησίον αυτών και υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων.
β. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις στις θέσεις Αθηνιό, Γυαλός Φηρά, Αρμένι, Κόρφος, Ρίβα και Θηρασιά.
γ. Τα απολύτως αναγκαία έργα για βελτίωση των ήδη λειτουργουσών λιμενικών εγκαταστάσεων, που εξυπηρετούν τις δημόσιες θαλάσσιες συγκοινωνίες, την επαγγελματική αλιεία και τον τουρισμό.
δ. Οι επισκευές των υπαρχόντων λιθόστρωτων μονοπατιών και δρόμων που εξυπηρετούν το λιμάνι του Αθηνιού.
ε. Η ανακατασκευή / επισκευή και διατήρηση των νομίμων υφισταμένων κτισμάτων θόλων, χωρίς επέκταση.
στ. Οι εργασίες μικρής κλίμακας σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα για τις παρακάτω εργασίες:
i) Επισκευές και χρωματισμός όψεων
ii) Αλλαγή και συντήρηση κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα
iii) Επισκευή στέγης.
ζ. Η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος τελεφερίκ καθώς και η κατασκευή νέου, μετά από εκπόνηση ειδικών μελετών, για την εξυπηρέτηση των οικισμών της Καλντέρας.
η. Η βελτίωση του δρόμου από και προς το λιμάνι του Αθηνιού, μετά από μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων.
3. Κατώτατο όριο κατάτμησης των γηπέδων: 8 στρέμματα.}
β. Η παράγραφος 4 του κεφαλαίου Α του άρθρου 2 καταργείται.
2. Το κεφάλαιο Β του άρθρου 2 του ιδίου ως άνω προεδρικού διατάγματος αντικαθίσταται ως εξής:
{Β. Περιοχές με στοιχείο II
1. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει ζώνη πλάτους 200 m που περιβάλει τους οικισμούς Πύργο, Επισκοπή Γωνιά, Έξω Γωνιά, Μεσσαρία, Βόθωνα, Καρτεράδο, Φηρά, Ημεροβίγλι, Βουρβούλο, Οία, Φοινικιά, Θόλο, Κατοικίες και Εμπορείο.
2. Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται οι χρήσεις:
α. Κατοικία, καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, γεωργικές αποθήκες, δεξαμενές νερού, αντλητικές εγκαταστάσεις, φρέατα.
β. Τουριστικές εγκαταστάσεις και ειδικότερα ξενοδοχεία τύπου ξενώνα και ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων της τάξης ΑΑ ή Α δυναμικότητας μέχρι 50 κλινών.
3. α. Κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων: 8 στρέμματα.
β. Κατά παρέκκλιση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα, πλην των γηπέδων για τουριστικές εγκαταστάσεις, τα οποία κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4 στρέμματα.
4. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δομήσιμη επιφάνεια για γεωργικές αποθήκες είναι 20 m2.
5. Σε περίπτωση κατασκευής λιθόκτιστου κτίσματος, του οποίου το πάχος της εξωτερικής τοιχοποιίας είναι τουλάχιστον 0,50 m, το πάχος αυτής δεν προσμετράται στην δόμηση και κάλυψη.
6. Μέγιστος αριθμός ορόφων 1 και μέγιστο ύψος 4,50 m, μετρούμενο σε κάθε σημείο του κτιρίου από το φυσικό έδαφος, περιμετρικά της κατασκευής.
Σε περίπτωση κατασκευής θόλου, το παραπάνω επιτρεπόμενο ύψος προσαυξάνεται κατά 1,50 m.
7. Για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται κατά χρήση οι διατάξεις του από 06-10-1978 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 538/Δ/1978), όπως μεταγενέστερα τροποποιήθηκαν με τα από 12-05-1984 (ΦΕΚ 380/Δ/1984), 16-02-1985 (ΦΕΚ 58/Δ/1985), 24-05-1985 (ΦΕΚ 270/Δ/1985), 06-08-1986 (ΦΕΚ 660/Δ/1986) και από 20-01-1988 (ΦΕΚ 61/Δ/1988) προεδρικά διατάγματα, χωρίς τις αναφερόμενες σε αυτά παρεκκλίσεις.}
3. Το κεφάλαιο Γ του άρθρου 2 του ιδίου ως άνω προεδρικού διατάγματος αντικαθίσταται ως εξής:
{Γ. Για τις περιοχές με στοιχείο III:
1. Περιλαμβάνει όλη την εκτός ορίων των οικισμών και εκτός των ανωτέρω με στοιχεία Ι και II περιοχών, έκταση των νήσων Θήρας και Θηρασιάς και εκτός αρχαιολογικών χώρων.
2. Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται οι χρήσεις:
α. Κατοικία, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής.
β. Κύρια τουριστικά καταλύματα.
γ. Κτίρια κοινής ωφέλειας.
δ. Γεωργικές αποθήκες θερμοκήπια, αντλητικές εγκαταστάσεις, δεξαμενές.
ε. Βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις γεωργικών ή κτηνοτροφικών μονάδων, ή μονάδων μεταποίησης τοπικών προϊόντων, μετά από έγκριση από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες Γεωργίας, Κτηνοτροφίας Βιομηχανίας. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση των παραπάνω εγκαταστάσεων ορίζεται σε 300 m2. Δεν επιτρέπεται η μεταβολή της χρήσης των παραπάνω κτισμάτων, ενώ για τη σύνδεση αυτών με τα κοινωφελή δίκτυα απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας που να πιστοποιεί ότι το κτίριο έχει κατασκευασθεί και θα λειτουργήσει για την επιτραπείσα χρήση.
στ. Βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών.
3. Κτίρια και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας επεξεργασίας νερού, αφαλάτωσης (μετά από πλήρη διαχειριστική μελέτη στρατηγικού επιπέδου και ειδικότερα ολοκληρωμένο σύστημα αφαλάτωσης νερού και απαιτούμενης ενέργειας), βιολογικού καθαρισμού, επεξεργασίας και διαχείρισης αστικών λυμάτων οικισμών, καθώς και εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, ΣΜΑ, ΚΔΑΥ, εγκαταστάσεις ανάκτησης και προετοιμασίας για ανάκτηση κ.λ.π. (βάσει κριτηρίων όπως αποστάσεις από οικιστικές - ευαίσθητες οικολογικά - αρχαιολογικές περιοχές και τυχόν άλλες με ιδιαίτερο καθεστώς, υποβάθρου περάτων στρωμάτων, υδροφόρου ορίζοντα, υπογείων και επιφανειακών γειτνιαζόντων νερών κ.λ.π.), δύνανται να χωροθετούνται ύστερα από την διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία που διέπει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και σύμφωνα με τα ισχύοντα για την περιοχή Χωροταξικά Πλαίσια Αειφόρου Ανάπτυξης.
4. Τα κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων ορίζεται κατά χρήση ως εξής:
α. Για τα γήπεδα με χρήση κατοικίας εστιατορίων και κέντρων αναψυχής: 8 στρέμματα.
Κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα τα οποία κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4 στρέμματα.
β. Για τα γήπεδα με χρήση κύριων τουριστικών καταλυμάτων: 15 στρέμματα, χωρίς παρεκκλίσεις.
γ. Για τα γήπεδα για την ανέγερση οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (camping): 10 στρέμματα.
5. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης καθορίζονται ως εξής:
Η μέγιστη επιτρεπόμενη δομήσιμη επιφάνεια για γεωργικές αποθήκες είναι 20 m2.
α)α. Σε περίπτωση κατασκευής λιθόκτιστου κτίσματος, του οποίου το πάχος της εξωτερικής τοιχοποιίας είναι τουλάχιστον 0,50 m, το πάχος αυτής δεν προσμετράται στην δόμηση και κάλυψη.
α)β. Μέγιστος αριθμός ορόφων 1 και μέγιστο ύφος 4,50 m, μετρούμενο σε κάθε σημείο του κτιρίου από το φυσικό έδαφος περιμετρικά της κατασκευής.
Σε περίπτωση κατασκευής θόλου, το παραπάνω επιτρεπόμενο ύψος προσαυξάνεται κατά 1,50 m.
β. Για χρήση τουριστικών καταλυμάτων:
β)α. Μέγιστος αριθμός ορόφων 2 και μέγιστο ύψος 7,00 m.
β)β. Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στον όροφο: 40% της πραγματοποιούμενης δόμησης.
β)γ. Η στάθμη οροφής τυχόν υπογείου δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο να υπερβαίνει τη στάθμη του εδάφους περιμετρικά του κτιρίου.
β)δ. Πάνω από το μέγιστο ύψος των κτιρίων επιτρέπεται μόνο η κατασκευή καπνοδόχων, αεραγωγών και συμπαγούς στηθαίου με ύψος μέχρι 0,50 m.
Σε περίπτωση κατασκευής θόλου το ύψος προσαυξάνεται κατά 1,50 m.
γ. Για χρήση οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων - κάμπινγκ:
γ)α. Ποσοστό κάλυψης: 10% της επιφάνειας του γηπέδου.
γ)β. Συντελεστής δόμησης: 0,10.
γ)γ. Μέγιστο ύψος των κτιρίων: 4,50 m.
γ)δ. Μέγιστη συνολική επιφάνεια ορόφων: 2.000 m2.
γ)ε. Απαγορεύεται η κατασκευή υπογείων.
γ)στ. Οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης είναι οι αναφερόμενοι στο άρθρο 8 του από 06-10-1978 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 538/Δ/1978), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του από 20-01-1988 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 61/Δ/1988).
6. Οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των επιτρεπομένων χρήσεων (πλην των κτιρίων κοινής ωφέλειας) είναι οι αναφερόμενοι κατά χρήση στο από 24-05-1985 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 270/Δ/1985), όπως ισχύει, χωρίς τις αναφερόμενες σε αυτό παρεκκλίσεις.}
4. Μετά το κεφάλαιο Γ του άρθρου 2 του ιδίου ως άνω προεδρικού διατάγματος, προστίθεται νέο κεφάλαιο Γ1 ως εξής:
{Γ1. 1. Για τη διατήρηση και προστασία των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ή χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, των περιοχών που αφορούν στην καλλιέργεια αμπέλων και την παραγωγή οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) και είναι καταγεγραμμένες στο Μητρώο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων καθώς και των περιοχών όπου καλλιεργούνται τοπικά παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα, όπως φακές, φάβα, ντοματάκια κ.α., όπως είναι καταγεγραμμένες στο Μητρώο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων καθορίζονται οι ακόλουθοι όροι δόμησης:
α. Το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας ορίζεται σε 10 στρέμματα.
β. Η μέγιστη δομήσιμη επιφάνεια των μονάδων μεταποίησης των ανωτέρω τοπικών παραδοσιακών προϊόντων καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης τους μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε καλλιεργούμενης έκτασης, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα 300 m2, μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών. Οι μονάδες μεταποίησης των ανωτέρω τοπικών παραδοσιακών προϊόντων καθώς και οι τυχόν κτιριακές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης τους, ανεγείρονται εκτός καλλιεργούμενης έκτασης με σκοπό την προστασία και τη διασφάλιση της από την απομείωση που θα επέφερε η ανέγερση εντός αυτής όλων των απαιτούμενων κτιριακών ή άλλων εγκαταστάσεων. Δεν επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσεως των παραπάνω κτισμάτων.
2. Στα γήπεδα, που αφορά η παρούσα παράγραφος και έχουν ενιαία επιφάνεια από 10 μέχρι 50 στρέμματα, επιτρέπεται η ανέγερση ισογείου, πέτρινου κτίσματος μεγίστης επιφάνειας 30 m2 και μεγίστου ύψους 3,20 m για υποστηρικτικές ανάγκες της γεωργικής εκμετάλλευσης.
Στα ίδια ως άνω οικόπεδα που έχουν ενιαία επιφάνεια μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων επιτρέπεται, για τους ίδιους σκοπούς η ανέγερση κτίσματος με μέγιστη δομημένη επιφάνεια 60 m2.
Η στάθμη οροφής τυχόν υπογείου των ανωτέρω κτισμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει σε κανένα σημείο τη στάθμη του εδάφους περιμετρικά του κτιρίου.
3. Οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν και εφαρμόζονται και για τα γήπεδα που αποτελούν ή αποτέλεσαν αμπελώνα ή πεδίο καλλιέργειας των προαναφερθέντων αγροτικών τοπικών προϊόντων και που δεν είχαν εγκαταλειφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον δεκαετία) πριν της 30-12-2011, ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρότασης τροποποίησης της ζώνης οικιστικού ελέγχου.
Προς τούτο και για τη διατήρηση και προστασία των αμπελώνων και των περιοχών καλλιέργειας αγροτικών τοπικών προϊόντων προ της έκδοσης κάθε οικοδομικής άδειας, απαιτείται ρητή βεβαίωση από τα αρμόδια όργανα ότι το γήπεδο, στο οποίο αφορά η οικοδομική άδεια, δεν αποτελεί ή αποτέλεσε αμπελώνα ή πεδίο καλλιέργειας των προαναφερθέντων αγροτικών τοπικών προϊόντων. Για τον εντοπισμό των εκτάσεων αυτής της κατηγορίας λαμβάνονται υπόψη και τα αντίστοιχα δεδομένα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων προηγούμενων ετών.}
5. Στο τέλος του κεφαλαίου Δ του άρθρου 2 του ιδίου ως άνω προεδρικού διατάγματος προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
{6. Τυχόν αυστηρότερο καθεστώς προστασίας δυνάμει του παρόντος ή άλλων διατάξεων ή διοικητικών πράξεων για τους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους υπερισχύει.}
6. Το κεφάλαιο Ε του άρθρου 2 του ιδίου ως άνω προεδρικού διατάγματος αντικαθίσταται ως εξής:
{Ε. Γενικές Διατάξεις
1. Απαγορεύεται κάθε δόμηση ή αλλοίωση του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος:
α. Σε ζώνη πλάτους 150 m από τη γραμμή αιγιαλού στην περιοχή προστασίας των φυσικών σχηματισμών - διάβρωσης - κατά μήκος τμήματος της βορειοανατολικής ακτής του νησιού βόρεια του Μονόλιθου και μέχρι το ύψος του Βούρβουλου.
β. Σε ζώνη πλάτους 150 m από τη γραμμή αιγιαλού στην περιοχή προστασίας των φυσικών σχηματισμών - διάβρωσης - κατά μήκος τμήματος της ακτής δυτικά της Βλυχάδας και μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.
2. Απαγορεύεται η διάνοιξη οδών παράλληλων προς την ακτή ή την καθορισμένη γραμμή αιγιαλού σε απόσταση μικρότερη των 100 m από αυτή. Οι οδοί εξυπηρέτησης τροχοφόρων καθώς και οι χώροι στάθμευσης στις παράκτιες περιοχές πρέπει να απέχουν 100 m από την καθορισμένη γραμμή αιγιαλού. Επιτρέπεται η δημιουργία δημοτικών οδών προσπέλασης κάθετα προς την παραλία.
3. Η ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης των κτισμάτων από τη γραμμή του αιγιαλού ορίζεται σε 100 m, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
4. Κατ' εξαίρεση των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου:
α. Είναι δυνατή η βιομηχανική δραστηριότητα που έχει ανάγκη θαλάσσιου μετώπου και εξυπηρετεί άμεσες τοπικές ανάγκες ή είναι σημαντική για την εθνική οικονομία, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Βιομηχανία (ΦΕΚ 151/ΑΑΠ/2008), ύστερα από συνεκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται η εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας που διέπει την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Για τους λοιπούς όρους δόμησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων ισχύουν τα από 06-10-1978 (ΦΕΚ 538/Δ/1978) και 24-05-1985 (ΦΕΚ 270/Δ/1985) προεδρικά διατάγματα χωρίς τις αναφερόμενες σε αυτά παρεκκλίσεις.
β. Επιτρέπεται η ανέγερση κτισμάτων κοινωφελών εγκαταστάσεων όταν αφορούν βιολογικούς καθαρισμούς, αφαλατώσεις, δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και διασύνδεσης με άλλα νησιά ή δίκτυα τροφοδοσίας με καύσιμα εφόσον έχει δοθεί έγκριση για τη χρήση του αιγιαλού.
5. Απαγορεύεται η κατεδάφιση, η κάθε είδους καταστροφή ή αλλοίωση των παραδοσιακών κτισμάτων που απαντώνται στην ύπαιθρο υπό την μορφή συγκροτημάτων εξειδικευμένης αγροτικής ή βιομηχανικής / βιοτεχνικής χρήσης ή μεμονωμένων κτισμάτων.
6. Επιτρέπεται η επισκευή ή αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων και των κάθε είδους κτισμάτων και κατασκευών που είναι αντιπροσωπευτικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των νησιών ακόμα και κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε επέμβαση δεν αλλοιώνει τα μορφολογικά στοιχεία τους και οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης εκτελούνται σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνοτροπία και χρησιμοποιούνται ίδια ή παρεμφερή υλικά με τα αρχικά.
7. Εάν στα παραπάνω κτίρια υπάρχουν νεότερες προσθήκες ή επεμβάσεις πάσης φύσεως που αλλοιώνουν την αρχική τους μορφή, επιβάλλεται η απομάκρυνση των μη συμβατών με την παραδοσιακή τεχνοτροπία και το χαρακτήρα του κτιρίου υλικών και προκτισμάτων και η αποκατάσταση της αρχικής τους μορφής.
8. Κάθε εργασία στα παραπάνω κτίσματα γίνεται μετά από οικοδομική άδεια που χορηγείται ύστερα από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται η προσκόμιση επαρκών αποδεικτικών στοιχείων βάσει των οποίων τεκμηριώνεται η ακριβής αρχική μορφή του κτίσματος όπως φωτογραφίες με βεβαία χρονολογία, προσηκόντως θεωρημένες για την γνησιότητα τους σχεδιαστική αποτύπωση, βιβλιογραφικές μαρτυρίες ή άλλα επιστημονικά στοιχεία.
9. Δεν επιτρέπεται η εκσκαφή ή επιχωμάτωση των ακαλύπτων επιφανειών των γηπέδων προς ανύψωση ή υποβιβασμό της στάθμης τους. Επιτρέπονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες εκσκαφές για την κατασκευή υπόγειας δεξαμενής ή επιχωματώσεις στο περίγραμμα της οικοδομής.
10. Απαγορεύεται η εκτέλεση έργων για τη μετατροπή των παραδοσιακών οδών διασύνδεσης των οικισμών ή περιοχών εν γένει των νησιών (καλντερίμια) σε οδούς εξυπηρέτησης τροχοφόρων. Απαγορεύεται η καταστροφή, αλλοίωση ή η παρέμβαση στο πλάτος τους και στη μορφή των λιθόστρωτων καλντεριμιών του νησιού.
11. Επιβάλλεται η διατήρηση και αποκατάσταση των λιθόστρωτων δρόμων, σκαλοπατιών, επαναλαμβάνοντας τον τύπο της λιθόστρωσης και το μέγεθος των λίθων. Στις πλακοστρώσεις που γίνονται σε δημόσιους ή σε ιδιωτικούς χώρους επαναλαμβάνεται κατά το δυνατόν ο χαρακτήρας της πλακόστρωσης ως προς τα σχήματα (ορθογωνικά ή ακανόνιστα), τα μεγέθη των πλακών και τον τρόπο τοποθέτησης τους.
12. Απαγορεύεται η καθ' οιονδήποτε τρόπο αλλοίωση της φυσικής μορφής των ρεμάτων. Απαγορεύεται η εκτέλεση έργων μετατροπής ρεμάτων και της παραρρεμάτιας ζώνης σε οδούς κάθε κατηγορίας, εξυπηρέτησης τροχοφόρων ή πεζοδρόμους.
13. Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωμοδοτούν για τη μορφολογική και ογκοπλαστική ένταξη των νέων κτιρίων και ελέγχουν την τήρηση των όρων του παρόντος ως προς τις χρήσεις των εγκαταστάσεων και υποχρεούνται να ενημερώνουν κάθε αρμόδια αρχή για την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με σκοπό την άρση της διαπιστωμένης παράβασης.
14. Απαγορεύεται η εγκατάσταση υδατοκαλλιεργητικών μονάδων.
15. Τα κλιματιστικά, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και άλλες μηχανολογικές εγκαταστάσεις τοποθετούνται σε θέσεις που δεν είναι ορατές από τους κοινόχρηστους χώρους. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κλιματιστικών επί των όψεων των κτιρίων. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο του γηπέδου.
16. Δεν επιτρέπονται πρόβολοι, περιμετρικά μπαλκόνια και προστεγάσματα.
17. Η κατασκευή υπόγειας στεγανοποιημένης δεξαμενής - στέρνας για τη συλλογή των όμβριων υδάτων επιτρέπεται μόνο στον υπόγειο χώρο του κτιρίου ή εκτός του περιγράμματος αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξέχει από τη φυσική στάθμη του εδάφους. Η υπόγεια δεξαμενή - στέρνα δεν προσμετρείται στο συντελεστή και στην κάλυψη του γηπέδου. Απαγορεύεται η αλλαγής της χρήσης της.
18. Οι περιφράξεις των γηπέδων κατασκευάζονται από λιθοδομή, ανεπίχριστη ή αρμολογημένη. Σε περίπτωση χρήσης άλλου υλικού (τσιμεντόλιθου, μπετόν κ.λ.π.), οι ως άνω περιφράξεις και τοίχοι είτε επιχρίονται υποχρεωτικά με σοβά, χωρίς οδηγούς είτε χρωματίζονται σύμφωνα με τα τοπικά πρότυπα των κτισμάτων των οικισμών των νησιών, αποκλειομένου του αρτιφισιέλ, ρελιέφ, πεταχτού κ.λ.π. Η μορφή και το ύψος των περιφράξεων ακολουθεί τα τοπικά πρότυπα. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τους είναι 1,20 m, εκτός εάν στην περιοχή ακολουθούνται παραδοσιακά άλλα πρότυπα μετά από έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας. Στην περίπτωση μεγάλων κλίσεων το ύψος της περίφραξης μπορεί να είναι μέχρι μέγιστο ύψος το 1,50 m, μετά από έγκριση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η περίφραξη στην χαμηλότερη υψομετρικά πλευρά του γηπέδου δεν μπορεί να ξεπερνά το 1,20 m μαζί με τον τοίχο αντιστήριξης.
19. Απαγορεύεται γενικά η εγκατάσταση φωτεινών επιγραφών άμεσα ή έμμεσα φωτιζόμενων ανεξαρτήτως είδους ή σχήματος αυτών. Επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών η ανάρτηση επιγραφών κοινών (μη φωτεινών) επί των προσόψεων των οικοδομών. Οι παραπάνω επιγραφές τοποθετούνται αποκλειστικά παράλληλα προς τις όψεις των κτιρίων, πάνω από πόρτες ή παράθυρα και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες του ανοίγματος στο οποίο αντιστοιχούν. Οι επιγραφές πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα. Επιτρέπεται η μετάφραση του ελληνικού τίτλου μετά τα ελληνικά, υπό τον όρο ότι τα ξενόγλωσσα στοιχεία δεν υπερβαίνουν το ήμισυ των ελληνικών.
20. Απαγορεύεται η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών. Επιτρέπεται η κατασκευή τους μόνο σε τουριστικά συγκροτήματα μετά από έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και εφόσον δεν επιβαρύνεται το δημοτικό δίκτυο. Η εσωτερική επένδυση των κατασκευών θα είναι χρώματος γήινου.
21. Κάθε στοιχείο παροχής (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος) θα τοποθετείται σε εσοχή στο σώμα ή στην περίφραξη του κτιρίου και γενικά κάθε εργασία που αφορά στη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων προσαρμόζεται στα παραδοσιακά τοπικά πρότυπα και εκτελείται μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας αναλαμβάνουν με δαπάνες τους την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεων τους ώστε να μη βλάπτεται το περιβάλλον.
22. Δεν επιτρέπεται η δόμηση σε γήπεδα ή τμήματα αυτών με κλίση μεγαλύτερη του 40%. Στα παραπάνω γήπεδα η δόμηση επιτρέπεται:
α. στα τμήματα του γηπέδου με κλίση μικρότερη του 40%, εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις από τα πλάγια όρια,
β. εάν υπάρχουν προϋφιστάμενες διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου με αναβαθμούς, πλάτους τουλάχιστον 1,50 m. Για τον υπολογισμό της αρτιότητας λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του γηπέδου.
23. α. Στα κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, κατά τις διατάξεις του παρόντος γήπεδα με εμβαδόν 4.000 m2, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για τις χρήσεις κατοικίας, καταστημάτων, εστιατορίων, κέντρων αναψυχής ορίζεται στα 150 m2.
β. Στα κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, κατά τις διατάξεις του παρόντος γήπεδα με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 m2, και μικρότερο των 8.000 m2, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για τις παραπάνω αναφερόμενες χρήσεις καθορίζεται από τον τύπο: ΜΕΔ = 150 m2 + (ΕΓ - 4 στρέμματα) x 0,01, όπου ΜΕΔ είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση και ΕΓ το εμβαδόν του γηπέδου.
γ. Στα γήπεδα με εμβαδόν 8.000 m2, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για τις παραπάνω χρήσεις ορίζεται στα 200 m2.
24. Στα γήπεδα με εμβαδόν πολλαπλάσιο του αρτίου για τις παραπάνω χρήσεις ισχύει η παράγραφος 5 του άρθρου 10 του νόμου 3212/2003.
25. Στα κτίρια, με τις παραπάνω χρήσεις, με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4.50 m, επιτρέπεται η κατασκευή εσωτερικού εξώστη (πατάρι) από ξηρή δόμηση επιφανείας ίσης ή μικρότερης του 20% της επιτρεπόμενης δόμησης, η οποία δεν προσμετρείται στην επιτρεπόμενη δόμηση.
26. Στην περίπτωση κατά την οποία ο όγκος του κτιρίου υπερβαίνει τα 800 m3, επιβάλλεται η διάσπαση του όγκου αυτού. Οι όγκοι που διαμορφώνονται μπορούν να βρίσκονται είτε σε επαφή μεταξύ τους είτε να συνδέονται με ημιυπαίθριους χώρους και αυλές δημιουργώντας ενιαίο σύνολο με ενότητα και συνοχή.
27. Το ύψος μετρείται από τη στάθμη του περιβάλλοντος φυσικού εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου, έτσι ώστε η προβολή του ύψους του κτιρίου ή κτιριακού όγκου σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ακόμα και σε γήπεδα με κεκλιμένο έδαφος ή σε κτίρια με διασπαρμένους όγκους.
28. Η ελάχιστη απόσταση δόμησης κτιρίων από την οριογραμμή ρέματος ορίζεται σε 30 m από τα κύρια ρέματα και σε 20 m από τα δευτερεύοντα.
29. Επιτρέπεται η δημιουργία υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων ποδοσφαίρου, μετά από έγκριση των αρμοδίων οργάνων ελέγχου. Ο καθορισμός των χώρων ανέγερσης κτιρίων δημοσίων ή δημοτικών σκοπών καθώς και κτιρίων κοινής ωφέλειας γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου 1337/1983 (ΦΕΚ 33/Α/1983), όπως ισχύει.
30. Για την ανέγερση και λειτουργία των τουριστικών εγκαταστάσεων δυναμικότητας πλέον των 100 κλινών απαιτείται βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων.
31. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων.
32. Απαγορεύεται η εγκατάσταση λυομένων οικισμών και τροχοβιλών.
33. Δεν επιτρέπονται οι υπαίθριες εγκαταστάσεις αποθήκευσης οικοδομικών υλικών στους βασικούς οδικούς άξονες και σε ζώνη πλάτους 200 m από τη γραμμή αιγιαλού.
34. Επιτρέπεται η κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων ή τμημάτων τους όπως ορίζονται στην παράγραφο 88 του άρθρου 2 του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012).
Για υπόσκαφα κτίρια ή τμημάτων κτιρίων κατοικιών, το ελάχιστο εμβαδόν του υπόσκαφου τμήματος ορίζεται στα 40,00 m2, ενώ για υπόσκαφα κτίρια ή τμημάτων κτιρίων άλλων χρήσεων ορίζεται στα 150,00 m2.
35. Για την ανέγερση, επέκταση ή επισκευή κτιρίων, κατασκευή - διαμόρφωση και εξοπλισμό υπαίθριων χώρων, εγκατάσταση προσωρινών κινητών συνεργείων αναψυχής (Luna Park) καθώς και τοποθέτηση επιγραφών και διαφημίσεων απαιτείται σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων οργάνων.
36. Απαγορεύεται η πραγματοποίηση μεταφοράς συντελεστή δόμησης.
37. Ως προς τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται κατά χρήση οι διατάξεις του από 24-05-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 270/Δ/1985) όπως ισχύει, χωρίς τις αναφερόμενες σε αυτό παρεκκλίσεις.}