Προεδρικό διάταγμα 71/88 - Άρθρο 18

Άρθρο 18: Διατάξεις υποχρεωτικές για όλα τα υφιστάμενα ξενοδοχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο πλάτος κάθε κοινόχρηστου τμήματος όδευσης διαφυγής είναι 0,70 m.

 

Κοινόχρηστα θεωρούνται τα τμήματα των οδεύσεων διαφυγής, τα οποία βρίσκονται εκτός των μονάδων διαμονής και τα οποία εξυπηρετούν τη διαφυγή και άλλων ατόμων πέραν του προσωπικού.

 

Σαν πλάτος όδευσης διαφυγής λαμβάνεται το ελεύθερο πλάτος στο στενότερο σημείο αυτής και μέχρι ύψους 1,05 m.

 

Εξαιρούνται οι κουπαστές που δεν προεξέχουν περισσότερο από 0,09 m και οι προεξοχές δοκών σε τοίχους που δεν είναι μεγαλύτερες από 0.04 μέτρου. Κατά τον έλεγχο του πλάτους όδευσης διαφυγής, όταν αυτή περνά από μία πόρτα, μετριέται μόνο το ελεύθερο πλάτος του ανοίγματός της. Προεξοχές των σιδηρικών ανάρτησης ή χειρολαβών δεν θεωρείται ότι περιορίζουν το μετρούμενο πλάτος.

 

2. Κάθε πόρτα πρέπει να έχει κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να ανοίγει αμέσως από την πλευρά, από όπου πραγματοποιείται η διαφυγή. Αν υπάρχουν κλειδαριές, πρέπει να είναι τέτοιου τύπου, ώστε να μην απαιτείται η χρησιμοποίηση κλειδιού για να ανοίξουν από την πλευρά, από όπου πραγματοποιείται η διαφυγή.

 

3. Απαγορεύεται οι πόρτες, από τις οποίες διέρχονται οδεύσεις διαφυγής, να καλύπτονται με κουρτίνες ή άλλα καλύμματα που αποκρύπτουν ή εμποδίζουν τη διαφυγή. Απαγορεύεται η τοποθέτηση καθρέπτη πάνω στα θυρόφυλλα.

 

Απαγορεύεται η τοποθέτηση καθρεπτών μέσα ή κοντά στην όδευση διαφυγής, κατά τρόπο που να μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ως προς την κατεύθυνση διαφυγής.

 

4. Ο φωτισμός των οδεύσεων διαφυγής πρέπει να είναι συνεχής σε όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκονται άνθρωποι στο κτίριο, και οι πηγές φωτισμού σύμφωνες με την παράγραφο 2.6.2 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων.

 

Τεχνητός φωτισμός πρέπει να εφαρμόζεται σε εκείνα τα σημεία και για το χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητος, παρέχοντας την ελάχιστη ένταση φωτισμού και προδιαγράφεται στην παράγραφο 4.1.

 

4.1. Τα δάπεδα των οδεύσεων διαφυγής πρέπει να φωτίζονται σε όλα τα σημεία τους συμπεριλαμβανομένων των γωνιών και των διασταυρώσεων διαδρόμων, περασμάτων, κλιμακοστασίων και κάθε πόρτας εξόδου, ώστε να εξασφαλίζεται τουλάχιστο η τιμή των 10 lux μετρούμενη στη στάθμη του δαπέδου.

 

4.2. Εξοπλισμός που τοποθετείται για να καλύψει τις απαιτήσεις σήμανσης των οδεύσεων διαφυγής, όπως προσδιορίζονται στην παράγραφο 5, επιτρέπεται να θεωρείται ότι φωτίζει συγχρόνως την όδευση διαφυγής, εφόσον καλύπτει τις απαιτήσεις της παρούσης παραγράφου 4 για το φωτισμό των οδεύσεων διαφυγής.

 

Σε κάθε υφιστάμενο τουριστικό κτίριο με περισσότερους από δύο ορόφους ή με περισσότερες από είκοσι πέντε μονάδες διαμονής ή περισσότερες από εκατό κλίνες, πρέπει να υπάρχει σύστημα φωτισμού ασφάλειας κατά την παράγραφο 2.6.3 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων. Στον αριθμό των μονάδων διαμονής δεν προσμετρούνται γι' αυτήν την περίπτωση, όσες έχουν πόρτα που ανοίγει κατ' ευθείαν προς κοινόχρηστη οδό ή προς την τελική έξοδο στη στάθμη του ισογείου.

 

5. Πρέπει να γίνεται σήμανση των απροστάτευτων τμημάτων διαφυγής και των εξόδων που βρίσκονται εκτός των μονάδων διαμονής, με ευανάγνωστες επιγραφές και σήματα, η οποία να είναι σύμφωνη προς τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 422/1979 Περί συστήματος σηματοδοτήσεως ασφάλειας εις τους χώρους εργασίας, όπως συμπληρώνονται με τις ακόλουθες παραγράφους 5.1 μέχρι και 5.6.

 

5.1. Σε κάθε θέση, όπου η διεύθυνση της όδευσης προς την πλησιέστερη έξοδο δεν είναι άμεσα αντιληπτή, πρέπει να τοποθετείται το σήμα διάσωσης γ του άρθρου 4 του προεδρικού διατάγματος 422/1979.

 

Το μέγεθος του σήματος προσδιορίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφος 1)γ του προεδρικού διατάγματος 422/1979.

 

Το χρώμα των συμβόλων πρέπει να είναι λευκό και το χρώμα της πινακίδας πράσινο. Το σήμα αυτό πρέπει να προσδιορίζει την κατεύθυνση προς την πλησιέστερη έξοδο.

 

5.2. Πάνω από κάθε πόρτα που αποτελεί έξοδο πρέπει να τοποθετείται το σήμα διάσωσης 3 του άρθρου 4 του προεδρικού διατάγματος 422/1979, με ύψος προσαυξημένο κατά τα δύο έβδομα, ώστε να αναγράφεται η λέξη ΕΞΟΔΟΣ κάτω από το σύμβολο και η λέξη ΕΧΙΤ κάτω από τη λέξη ΕΞΟΔΟΣ.

 

Όσο αφορά το μέγεθος του σήματος και τα χρώματα, ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 5.1.

 

Καθορίζονται σαν ελάχιστο ύψος γραμμάτων 0,03 m και σαν ελάχιστο πάχος γραμμής γραμμάτων 0,004 m.

 

5.3. Κάθε πόρτα, πέρασμα ή κλιμακοστάσιο, που δεν είναι ούτε έξοδος ούτε τμήμα του πρώτου σταδίου διαφυγής και που έχει τέτοια θέση, ώστε να είναι δυνατό να θεωρηθεί εσφαλμένο σαν έξοδος, πρέπει να φέρει την επιγραφή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟΣ και σε δεύτερη σειρά NO EXIT, σε ορθογώνιο πινακίδα, κυανού χρώματος, με λευκά γράμματα.

 

5.4. Κάθε απαιτούμενη επιγραφή ή σήμα που δείχνει μία έξοδο ή το πρώτο στάδιο διαφυγής πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένη, ώστε να είναι άμεσα ορατή. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε διακοσμήσεως και εξοπλισμού που εμποδίζει την ορατότητα της επιγραφής ή του σήματος. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε έντονου φωτεινού σήματος, που δεν εξυπηρετεί σήμανση εξόδου μέσα ή κοντά σε γραμμή οράσεως απαιτούμενης επιγραφής ή σήματος εξόδου κατά τρόπο που είναι δυνατό να αποσπάσει την προσοχή από την επιγραφή ή το σήμα εξόδου.

 

5.5. Στο σημείο εισόδου σε κυλιόμενη σκάλα ή σε κυλιόμενο διάδρομο, τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε όδευση διαφυγής, και σε ανελκυστήρα, πρέπει να τοποθετείται σήμα διάσωσης κατά την παράγραφο 5.1, που να προσδιορίζει την κατεύθυνση προς την πλησιέστερη έξοδο.

 

5.6. Κάθε επιγραφή και κάθε σήμα πρέπει να φωτίζεται κατάλληλα και με ένταση 50 lux πάνω στην επιφάνεια της επιγραφής και του σήματος. Ο φωτισμός αυτός πρέπει να είναι, συνεχής σε όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκονται άνθρωποι στο κτίριο. Τεχνητός φωτισμός πρέπει να εφαρμόζεται όπου και όταν η ένταση των 50 lux δεν επιτυγχάνεται από το φυσικό φωτισμό.

 

6. Τα λεβητοστάσια και οι αποθήκες καυσίμων πρέπει να αποτελούν πυροδιαμέρισμα με δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστο μιας ώρας και πυράντοχες πόρτες τουλάχιστο μισής ώρας.

 

7. Σε όλα τα πυροπροστατευμένα κλιμακοστάσια πρέπει να υπάρχουν διατάξεις εξαερισμού στην οροφή ή στο ψηλότερο σημείο του τοίχου του χώρου.

 

Οι διατάξεις αυτές πρέπει να είναι είτε μόνιμα ανοιχτές είτε να κλείνουν με κουφώματα. Τα κουφώματα αυτά πρέπει να είναι υαλοστάσια με εύθραυστο υαλοπίνακα, ανοιγόμενο με χειρισμό προφανή και εύκολα προσιτό.

 

Οι διατάξεις αυτές πρέπει να είναι ικανές να προλαμβάνουν επικίνδυνη συσσώρευση καπνού και αερίων κατά τη διάρκεια του χρόνου που απαιτείται για την εκκένωση των χώρων, με περιθώριο ασφάλειας για απρόβλεπτη επιπλοκή.

 

8. Απαγορεύεται η τοποθέτηση επίπλων και οποιουδήποτε αντικειμένου γενικά, σε θέσεις όπου μπορεί να μειώσουν το ελεύθερο πλάτος των οδεύσεων διαφυγής και να δυσχεράνουν τη διαφυγή σε περίπτωση κινδύνου.

 

9. Απαγορεύεται σε χώρους που δε χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό, η ύπαρξη καυσίμων, αναφλέξιμων ή εκρηκτικών υλών ή προϊόντων τα οποία καίγονται με μεγάλη ταχύτητα ή τα οποία παράγουν δηλητηριώδη καυσαέρια, συμπεριλαμβανομένων και υλικών πολύ τοξικών ή βλαβερών, τα οποία παράγουν φλόγα, καπνό, αέρια εκρηκτικά, δηλητηριώδη ή ερεθιστικά.

 

10. Απαγορεύεται η θέρμανση των χώρων με θερμάστρες που λειτουργούν με οποιαδήποτε καύσιμη ύλη, καθώς και με ηλεκτρικές θερμάστρες που έχουν ορατές πυρακτωμένες επιφάνειες. Επιτρέπεται η χρήση τζακιών και θερμαστρών κατάλληλα συνδεδεμένων με καπναγωγούς και καπνοδόχους μόνο σε θέσεις που εποπτεύονται συνεχώς από το προσωπικό και εφόσον λειτουργούν με ασφάλεια και δε βρίσκονται εύφλεκτα υλικά κοντά τους.

 

11. Πρέπει να είναι αναρτημένα σε εμφανή θέση και παρουσιασμένα έτσι, ώστε να είναι ευανάγνωστα, τα ακόλουθα στοιχεία κατά χώρο:

 

11.1. Στο χωλλ εισόδου:

 

11.1.1. Ακριβείς οδηγίες των ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιήσει το προσωπικό και το κοινό σε περίπτωση πυρκαϊάς.

 

11.1.2. Κατόψεις του κτιρίου όπου να σημειώνονται:

 

οι οδεύσεις διαφυγής και τα κλιμακοστάσια
οι διαθέσιμοι πυροσβεστήρες
οι κύριοι διακόπτες ηλεκτρικού και αερίων καυσίμων
ο διακόπτης διακοπής του κλιματισμού
ο πίνακας ελέγχου της πυρανίχνευσης και του αυτόματου συναγερμού
οι επικίνδυνοι χώροι και οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις.

 

11.2. Στην είσοδο κάθε ορόφου:

 

η κάτοψη του ορόφου.

 

11.3. Σε κάθε υπνοδωμάτιο:

 

11.3.1. Ακριβείς οδηγίες των ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιήσει ο ένοικος. Πρέπει ιδιαίτερα να επισημαίνεται να μη χρησιμοποιηθούν οι ανελκυστήρες σε περίπτωση πυρκαϊάς. Οι οδηγίες αυτές πρέπει να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα και σε μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα, που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ξένους ενοίκους της συγκεκριμένης τουριστικής εγκατάστασης.

 

11.3.2. Σχηματοποιημένη κάτοψη στην οποία σημειώνεται η θέση του υπνοδωματίου σε σχέση προς τις εξόδους και τις οδεύσεις διαφυγής, καθώς και οι θέσεις των φορητών πυροσβεστήρων. Τα στοιχεία αυτά θα συμπληρώνουν τις πιο πάνω οδηγίες και θα επεξηγούνται από αυτές.

 

11.3.3. Γνωστοποίηση ότι απαγορεύεται μέσα στα δωμάτια η χρήση πηγών θερμότητας ανοιχτής φλόγας, όπως καμινέτα, γκαζιέρες.

 

12. Πυροσβεστήρες - Πυροσβεστικά ερμάρια:

 

12.1. Σε κάθε ξενοδοχείο τοποθετούνται υποχρεωτικά φορητοί πυροσβεστήρες με γόμωση κατάλληλη για το χώρο που πρόκειται να προστατεύσουν.

 

Οι πυροσβεστήρες πρέπει να έχουν καθαρό βάρος τουλάχιστον 6 kg και να είναι σύμφωνοι με τις ισχύουσες διατάξεις. Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων ανά όροφο προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού του ορόφου δια 115 m2 και το πηλίκο στρογγυλεύεται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. Ο ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων ανά όροφο είναι δύο. Κατ' εξαίρεση, ο ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων σε μονώροφα κτίρια με εμβαδόν που δεν υπερβαίνει τα 50 m2 είναι ένας.

 

12.2. Σε κάθε ξενοδοχείο τοποθετούνται υποχρεωτικά ειδικά ερμάρια ερυθρού χρώματος, που καλούνται πυροσβεστικά ερμάρια μέσα στα οποία βρίσκονται πυροσβεστικά εργαλεία. Τα παραπάνω πυροσβεστικά ερμάρια τοποθετούνται σε ασφαλή και προσιτή θέση μέσα στο ξενοδοχείο. Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστικών ερμαρίων σε όροφο εμβαδού μεγαλύτερου ή ίσου των 750 m2 προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού του ορόφου δια 750 m2 και το πηλίκο στρογγυλεύεται προς τον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. Εάν οι όροφοι του κτιρίου έχουν συνολικά εμβαδόν μικρότερο των 750 m2 τοποθετείται ένα πυροσβεστικό ερμάριο ανά δεύτερο όροφο. Σε κάθε κτίριο, όπου το άθροισμα των μικτών εμβαδών των ορόφων υπερβαίνει τα 300 m2 πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον πυροσβεστικό ερμάριο.

 

12.3. Κάθε πυροσβεστικό ερμάριο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής ειδικά εργαλεία:

 

α) Ένα λοστό διάρρηξης

β) Ένα μεγάλο τσεκούρι

γ) Μία δύσφλεκτη κουβέρτα διάσωσης

δ) Ένα προστατευτικό κράνος

ε) Μία ατομική προσωπίδα με φίλτρο

 

Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει μια αναπνευστική συσκευή ατμοσφαιρικού αέρα υπό πίεση, λειτουργίας τουλάχιστον μισής ώρας, για κάθε τρία πυροσβεστικά ερμάρια.

 

12.4. Όλα τα είδη του πυροσβεστικού εξοπλισμού πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μη μετακινούνται από τις μόνιμες θέσεις τους, παρά μόνο σε περιπτώσεις συντήρησης, αναγόμωσης ή χρησιμοποίησης για κατάσβεση πυρκαϊάς. Οι πυροσβεστήρες τοποθετούνται, ελέγχονται και συντηρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

13. Οργάνωση και εκπαίδευση προσωπικού:

 

13.1. Όσοι εκμεταλλεύονται υφιστάμενα ξενοδοχεία, είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για την εκπαίδευση και την οργάνωση του προσωπικού τους σε θέματα πυρασφάλειας, κατάσβεσης πυρκαγιών, εκκένωσης κτιρίων και στη χρήση των μόνιμων και φορητών μέσων πυρόσβεσης.

 

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να συγκροτούν ομάδες πυρασφάλειας, με επικεφαλής έναν αρχηγό πυρασφάλειας, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των οποίων καθορίζονται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

13.2. Η εκπαίδευση του προσωπικού γίνεται από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σαν περίοδοι εκπαίδευσης ορίζονται, για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος κάθε έτους. Ενώ για τις μονάδες εποχιακής λειτουργίας οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος κάθε έτους. Για το σκοπό αυτό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο γνωστοποιεί έγκαιρα στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ακριβείς για κάθε νομό ημερομηνίες που επιθυμεί να εκπαιδευτεί το προσωπικό, προκειμένου το Αρχηγείο να καταρτίσει και να κοινοποιήσει στις Υπηρεσίες του το σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.