Προεδρικό διάταγμα 71/88 - Άρθρο 19

Άρθρο 19: Αξιολόγηση πυρασφάλειας υφιστάμενων ξενοδοχείων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Συμπλήρωση των πινάκων κατά διαδοχικά βήματα.

 

Βήμα 1: Συμπληρώνεται ο Πίνακας 1 σύμφωνα με τις οδηγίες και επεξηγήσεις της παραγράφου 2.

 

Βήμα 2: Συμπληρώνεται ο Πίνακας 2 με τα αποτελέσματα του Πίνακα 1.

 

Έτσι προκύπτει ο συντελεστής ΣΔ που ισούται με το 0,5 του γινομένου των βαθμών των στοιχείων Π, Α, Δ, και Ε του Πίνακα 1.

 

Βήμα 3: Συμπληρώνεται ο Πίνακας 3 σύμφωνα με τις οδηγίες και επεξηγήσεις της παραγράφου Δ3.

 

Βήμα 4: Συμπληρώνεται ο Πίνακας 4 με τους βαθμούς των 16 στοιχείων του Πίνακα 3. Στις στήλες Σ1, Σ2 και Σ3 εισάγονται οι βαθμοί των στοιχείων μόνο στις θέσεις όπου στις στήλες αυτές δεν είναι διαγραμμένες.

 

Αντίθετα, στη στήλη ΣΟΛ εισάγονται οι βαθμοί όλων των στοιχείων. Ειδικά στη στήλη Σ3, στη θέση του υπ' αριθμού 16 στοιχείου εισάγεται το ένα δεύτερο του βαθμού του. Στο τέλος αθροίζονται χωριστά οι βαθμοί κάθε στήλης και προκύπτει το σύνολο των βαθμών κάθε στήλης.

 

Βήμα 5: Καθορίζονται οι βαθμοί των στοιχείων ΣΑ, ΣΒ και ΣΓ του Πίνακα 5, σύμφωνα με τον αριθμό των υπέργειων ορόφων του κτιρίου.

 

Βήμα 6: Ελέγχονται ο Περιορισμός Διάδοσης της Πυρκαγιάς, η Δυνατότητα Πυρόσβεσης, η Δυνατότητα Διαφυγής και η Γενική Πυρασφάλεια.

 

Βήμα 6.1: Ο βαθμός του Περιορισμού της Διάδοσης της Πυρκαγιάς ισούται με τη διαφορά Σ1 (αθροίσματος στήλης Σ1 του Πίνακα 4) μείον ΣΑ (του Πίνακα 5) και πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του μηδενός που ορίζεται σαν η βάση.

 

Βήμα 6.2: Ο βαθμός της Δυνατότητας Πυρόσβεσης ισούται με τη διαφορά Σ2 (αθροίσματος της στήλης Σ2 του Πίνακα 4) μείον ΣΒ (του Πίνακα 5) και πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του τέσσερα που ορίζεται σαν η βάση.

 

Βήμα 6.3: Ο βαθμός της Δυνατότητας Διαφυγής ισούται με τη διαφορά Σ3 (αθροίσματος της στήλης Σ3 του Πίνακα 4) μείον ΣΓ (του Πίνακα 5) και πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του μηδενός που ορίζεται σαν η βάση.

 

Βήμα 6.4: Ο βαθμός της γενικής Πυρασφάλειας ισούται με τη διαφορά Σολ (αθροίσματος της στήλης ΣΟΛ του Πίνακα 4) μείον ΣΔ (του Πίνακα 2) και πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του δέκα πέντε που ορίζεται σαν η βάση.

 

Αν επιτυγχάνονται βαθμοί μεγαλύτεροι ή ίσοι και των τεσσάρων βάσεων (είναι δηλαδή αποδεκτά και τα τέσσερα στοιχεία του Πίνακα 6) τότε η Πυρασφάλεια του κτιρίου κρίνεται αποδεκτή.

 

Αν σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία προκύψει βαθμός μικρότερος της βάσης, τότε η Πυρασφάλεια του κτιρίου κρίνεται όχι αποδεκτή. Στην περίπτωση αυτή ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιφέρει μεταβολές, κατά την κρίση του, σε στοιχεία που βαθμολογούνται στους Πίνακες 1 και 3, τέτοιες ώστε να προκύψουν αποδεκτά και τα τέσσερα στοιχεία του Πίνακα 6.

 

2. Συμπλήρωση του Πίνακα 1.

 

- Πληθυσμός: Υπολογίζεται για ολόκληρο το κτίριο ή πυροδιαμερίσματα, σύμφωνα με την παράγραφο 2.1.1 των Ειδικών Διατάξεων για τα ξενοδοχεία του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων.

 

- Αριθμός ορόφων: Υπολογίζεται ο αριθμός των υπέργειων ορόφων του κτιρίου, ανεξάρτητα από την διαίρεσή του σε πυροδιαμερίσματα.

 

- Διανυκτερεύον Εκπαιδευμένο Προσωπικό: Υπολογίζεται η σχέση του αριθμού εκπαιδευμένου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία διανυκτερεύοντος προσωπικού προς τον αριθμό των κλινών του κτιρίου ή πυροδιαμερίσματος.

 

Οι βαθμοί 1 και 1, 2 επιτυγχάνονται μόνο όταν υπάρχει τουλάχιστον ένα διανυκτερεύον μέλος εκπαιδευμένου προσωπικού σε κάθε όροφο κτιρίου.

 

- Εγκαταστάσεις: Υπολογίζονται οι εγκαταστάσεις ολόκληρου του κτιρίου ανεξάρτητα από τη διαίρεσή του σε πυροδιαμερίσματα.

 

3. Συμπλήρωση του Πίνακα 3.

 

3.1. Πυραντίσταση της φέρουσας κατασκευής.

 

Προσδιορίζεται ο δείκτης πυραντίστασης των φερόντων δομικών στοιχείων του κτιρίου με τη βοήθεια του Παραρτήματος Α.

 

Στη συνέχεια γίνεται η βαθμολογία ανάλογα με τον αριθμό των υπέργειων ορόφων του συνόλου του κτιρίου. Λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των υπέργειων ορόφων του συνόλου του κτιρίου ακόμα και όταν μόνο ένα τμήμα του κτιρίου έχει χρήση ξενοδοχείου.

 

Όπου σημειώνεται το στοιχείο α, ισχύει το υπόμνημα σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

3.2. Εσωτερικά τελειώματα κοινόχρηστων τμημάτων οδεύσεων διαφυγής.

 

Προσδιορίζεται η κατηγορία με βάση την ταχύτητα επιφανειακής εξάπλωσης της φλόγας, σύμφωνα με το Παράρτημα Β, χωριστά για τοίχους, για οροφές και για δάπεδα. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη ο χώρος από όπου διέρχεται κοινόχρηστο τμήμα οδεύσεως διαφυγής κάθε πυροδιαμερίσματος ή του συνόλου του κτιρίου, όταν δεν υπάρχουν πυροδιαμερίσματα, που τα εσωτερικά του τελειώματα με βάση την ταχύτητα επιφανειακής εξάπλωσης της φλόγας κατατάσσονται στη δυσμενέστερη κατηγορία. Έτσι προκύπτει ένας βαθμός για τοίχους, ένας βαθμός για οροφές και ένας βαθμός για δάπεδα και λαμβάνεται το άθροισμά τους.

 

Η ένταξη των οροφών στην κατηγορία 0 ή 1 ή 2 δεν αναιρείται όταν τμήματά τους είναι φωτιστικά σώματα ή έχουν τελειώματα οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας εκτός από την κατηγορία 4, εφόσον το εμβαδόν καθενός από αυτά τα τμήματα δεν υπερβαίνει τα 5 m2 και σε καμιά θέση δεν προκύπτει απόσταση μεταξύ τέτοιων τμημάτων μικρότερη από 3,5 m.

 

Στην περίπτωση των φωτιστικών σωμάτων, η απόσταση αυτή μπορεί να περιορίζεται σε 2,8 m, εφόσον τα φωτιστικά σώματα έχουν πλάγια περιβλήματα με εσωτερικό τελείωμα ίδιας κατηγορίας με αυτό της οροφής και συγχρόνως το γεωμετρικό ύψος αυτών των πλάγιων περιβλημάτων δεν είναι μικρότερο από το ένα τέταρτο της μεγαλύτερης από τις οριζόντιες διαστάσεις του φωτιστικού σώματος.

 

3.3. Εσωτερικά τελειώματα αιθουσών.

 

Προσδιορίζεται η κατηγορία με βάση την ταχύτητα επιφανειακής εξάπλωσης της φλόγας, σύμφωνα με το Παράρτημα Β, χωριστά για τοίχους αιθουσών εμβαδού δαπέδου μικρότερου ή ίσου των 4 m2, χωριστά για οροφές αιθουσών εμβαδού δαπέδου μικρότερου ή ίσου των 4 m2, χωριστά για τοίχους αιθουσών εμβαδού δαπέδου μεγαλύτερου των 4 m2 και χωριστά για οροφές αιθουσών εμβαδού δαπέδου μεγαλύτερου των 4 m2.

 

Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η αίθουσα κάθε πυροδιαμερίσματος ή του συνόλου του κτιρίου όταν δεν υπάρχουν πυροδιαμερίσματα, που τα εσωτερικά της τελειώματα με βάση την ταχύτητα επιφανειακής εξάπλωσης της φλόγας κατατάσσονται στη δυσμενέστερη κατηγορία. Έτσι προκύπτουν τέσσερις βαθμοί και λαμβάνεται το μισό του αθροίσματός του.

 

Ισχύουν όσα αναφέρονται περί οροφών στην προηγούμενη παράγραφο 3.2.

 

Όπου σημειώνεται το στοιχείο β, ισχύει το υπόμνημα β.

 

3.4. Επίπλωση - Διακόσμηση.

 

Τα κρεβάτια αφενός, και τα καθίσματα, πολυθρόνες και καναπέδες αφετέρου, κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες από άποψη κινδύνου ενάρξεως πυρκαγιάς, σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα Κατηγορίες επιπλώσεων από άποψη κινδύνου ενάρξεως πυρκαγιάς. Έτσι προκύπτουν δύο βαθμοί και λαμβάνεται το άθροισμά τους. Από το άθροισμα αυτό αφαιρούνται 4 μονάδες στην περίπτωση που στην κινητή διακόσμηση και λοιπή επίπλωση γίνεται χρήση στερεών αφρών από πολυμερή.

 

3.5. Τοίχοι διαδρόμων.

 

Προσδιορίζεται ο δείκτης πυραντίστασης των τοίχων που διαχωρίζουν τους διαδρόμους από το υπόλοιπο κτίριο σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Πυροπροστασία Κτιρίων και τα Παραρτήματα.

 

Έτσι προκύπτει ο βαθμός.

 

3.6. Πόρτες διαδρόμων.

 

Προσδιορίζεται, σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Πυροπροστασία Κτιρίων και τα Παραρτήματα, ο δείκτης πυραντίστασης των αυτοκλειόμενων θυρών που βρίσκονται στους τοίχους που διαχωρίζουν τους διαδρόμους από το υπόλοιπο κτίριο. Έτσι προκύπτει ο βαθμός.

 

Όπου σημειώνεται το στοιχείο γ, ισχύει το υπόμνημα γ.

 

Οι μη αυτοκλειόμενες πόρτες βαθμολογούνται με 0 ανεξάρτητα από το δείκτη πυραντίστασής τους.

 

3.7. Αριθμός εξόδων.

 

Όταν από κάθε σημείο του κτιρίου υπάρχει δυνατότητα διαφυγής προς δύο διαφορετικές εξόδους διανύοντας διαφορετικές οδεύσεις που είτε δεν συμπίπτουν καθόλου είτε συμπίπτουν μόνο κατά το πρώτο τμήμα τους που δεν υπερβαίνει τα 10 m, δίνεται ο βαθμός 6. Όταν δεν ισχύει το προηγούμενο, αλλά κάθε όροφος εξυπηρετείται από δύο τουλάχιστο εξόδους, δίνεται ο αριθμός 4.

 

Όταν υπάρχει μια μόνο έξοδος, σε ισόγειους χώρους με πληθυσμό μεγαλύτερο από 50 άτομα που ανοίγει κατ' ευθείαν σε κοινόχρηστη οδό και το μήκος της απροστάτευτης όδευσης διαφυγής δεν ξεπερνά τα 15 m, δίνεται ο βαθμός 3.

 

 

Όταν υπάρχει μία μόνο έξοδος για κάθε όροφο χωρίς να τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, δίνεται βαθμός που κυμαίνεται από 2 μέχρι -8, ανάλογα με τον αριθμό των ορόφων του κτιρίου και το εμβαδόν του μεγαλύτερου ορόφου ή πυροδιαμερίσματος που εξυπηρετείται από μια μόνο έξοδο.

 

3.8. Όταν στο κτίριο δεν υπάρχουν αδιέξοδα τμήματα οδεύσεων διαφυγής ή υπάρχουν, αλλά το μήκος τους δεν υπερβαίνει τα 10 m, δίνεται ο βαθμός 6.

 

Όταν τα μήκη είναι μεγαλύτερα, δίνεται μικρότερος βαθμός, που διαφοροποιείται ανάλογα και με τον αριθμό των υπέργειων ορόφων του κτιρίου.

 

3.9. Μήκος απροστάτευτης όδευσης διαφυγής.

 

Δίνεται βαθμός ανάλογα με το μεγαλύτερο μήκος απροστάτευτης διαφυγής που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο κτίριο ή στο τμήμα κτιρίου ξενοδοχείου. Η μέτρηση του μήκους αυτού γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2.2.1 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων.

 

Όπου σημειώνεται το στοιχείο δ, ισχύει το υπόμνημα δ, όπου προβλέπεται η προσθήκη 3 μονάδων όταν ισχύουν ορισμένες συνθήκες.

 

3.10. Παροχές οδεύσεων διαφυγής.

 

Υπολογίζεται η παροχή κάθε όδευσης διαφυγής του κτιρίου ή του τμήματος κτιρίου του ξενοδοχείου. Αυτό γίνεται κατανέμοντας τον πληθυσμό κάθε ορόφου στις οδεύσεις διαφυγής που εξυπηρετούν τον όροφο. Έτσι προκύπτει ένας αριθμός ατόμων, που διαφεύγει χρησιμοποιώντας κάθε όδευση διαφυγής.

 

Για τον υπολογισμό των παροχών ισχύει η παράγραφος 2.1 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων. Ο πληθυσμός υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 2.1.1 των ειδικών διατάξεων για τα ξενοδοχεία του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων.

 

Μετράται ο αριθμός των μονάδων πλάτους για κάθε υπάρχουσα όδευση διαφυγής σύμφωνα με την παράγραφο 2.1.2 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων.

 

Στη συνέχεια για κάθε όδευση διαφυγής διαιρείται ο αριθμός των ατόμων δια των μονάδων πλάτους και λαμβάνεται ο μεγαλύτερος από αυτούς τους λόγους.

 

Ο βαθμός προκύπτει στον πίνακα από το συνδυασμό αυτού του λόγου και του αριθμού των υπέργειων ορόφων του κτιρίου.

 

3.11. Προστασία ανοιγμάτων πατώματος.

 

Εξετάζονται τα περιβλήματα των ανοιγμάτων πατώματος, δηλαδή των κλιμακοστασίων, των ανοιγμάτων πατώματος που δημιουργούνται από το πέρασμα ράμπας, φρέατος ανελκυστήρα, φωταγωγού, αεραγωγού, καταπακτής και κάθε άλλου ανοίγματος σε πάτωμα μεταξύ οροφών.

 

Όταν δεν υπάρχει περίβλημα με αυτοκλειόμενα κουφώματα, δίνεται η μικρότερη βαθμολογία.

 

Προσδιορίζεται ο δείκτης πυραντίστασης των περιβλημάτων σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Πυροπροστασία Κτιρίων και τα Παραρτήματα για τους τοίχους και κουφώματα. Η βαθμολογία κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό αριθμό ορόφων του κτιρίου. Συνυπολογίζονται οι υπόγειοι και οι υπέργειοι όροφοι.

 

Όπου σημειώνονται τα στοιχεία ε και ζ, ισχύουν τα αντίστοιχα υπομνήματα.

 

3.12. Διαχωρισμός και προστασία επικίνδυνων χώρων.

 

Πέραν των λεβητοστασίων και των αποθηκών καυσίμων, για τα οποία ισχύει η υποχρεωτική διάταξη του άρθρου 18 παράγραφος 6 του παρόντος Κανονισμού, θεωρούνται επικίνδυνοι χώροι τα πλυντήρια, τα μαγειρεία, τα εργαστήρια συντηρητών και κάθε άλλος χώρος όπου γίνεται λειτουργία ή αποθήκευση που έχει βαθμό κινδύνου μεγαλύτερο από το βαθμό κινδύνου του υπόλοιπου κτιρίου.

 

Παρασκευαστήριο πρωινού εξαιρείται από τους επικίνδυνους χώρους, εφόσον ισχύουν συγχρόνως τα α και β:

 

α) Το εμβαδόν του δεν υπερβαίνει τα 20 m2.

 

β) Δεν χρησιμοποιείται αέριο καύσιμο ή εάν χρησιμοποιείται η φιάλη του αερίου βρίσκεται σε υπαίθριο χώρο και συνδέεται με τους καυστήρες με μόνιμους μεταλλικούς σωλήνες.

 

Στη συμπλήρωση του στοιχείου 12 του Πίνακα 3 δεν λαμβάνεται υπόψη ο διαχωρισμός και η προστασία των λεβητοστασίων και των αποθηκών καυσίμων. Όταν δεν υπάρχει άλλος επικίνδυνος χώρος εκτός από λεβητοστάσιο ή / και δεξαμενή καυσίμων, δίνεται η μεγαλύτερη βαθμολογία 5.

 

Όταν δεν υπάρχει περίβλημα με αυτοκλειόμενα κουφώματα ή οι τοίχοι του περιβλήματος έχουν δείκτη πυραντίστασης μικρότερο από μισή ώρα ή οι πόρτες έχουν δείκτη πυραντίστασης μικρότερο από δέκα πέντε λεπτά, δίνεται η μικρότερη βαθμολογία.

 

Προσδιορίζεται ο δείκτης πυραντίστασης των περιβλημάτων των επικίνδυνων χώρων σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Πυροπροστασία Κτιρίων και τα Παραρτήματα για τοίχους και κουφώματα.

 

Η Βαθμολογία κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό αριθμό ορόφων του κτιρίου. Συνυπολογίζονται οι υπόγειοι και οι υπέργειοι όροφοι.

 

Όπου σημειώνεται το στοιχείο η, ισχύει το αντίστοιχο υπόμνημα.

 

3.13. Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού.

 

Ελέγχεται αν υπάρχει χειροκίνητο σύστημα συναγερμού του κτιρίου, το οποίο να εκπληρώνει τις απαιτήσεις της παραγράφου 4.2.1 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων.

 

Στην περίπτωση που δεν τηρείται οποιαδήποτε από τις απαιτήσεις που περιγράφονται στην παραπάνω παράγραφο, δίνεται βαθμός, όπως αν δεν υπήρχε χειροκίνητο σύστημα συναγερμού.

 

Στην περίπτωση που υπάρχει τέτοιο σύστημα, γίνεται διάκριση αν αυτό το σύστημα μπορεί να δώσει σήμα συναγερμού που να διαβιβάζεται αυτόματα στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Όπου σημειώνεται το στοιχείο θ, ισχύει το υπόμνημα θ.

 

3.14. Σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς με αυτόματα μέσα.

 

Ελέγχεται αν υπάρχει αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς, το οποίο να εκπληρώνει τις απαιτήσεις της παραγράφου 4.1 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων. Στην περίπτωση που δεν τηρείται οποιαδήποτε από τις απαιτήσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 4.1, δίνεται βαθμός όπως αν δεν υπήρχε αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, γίνεται διάκριση αν αυτό το σύστημα:

 

α) υπάρχει μόνο στους διαδρόμους

β) υπάρχει μόνο στα δωμάτια

γ) υπάρχει μόνο στους διαδρόμους και στους χώρους κοινής χρήσεως των ενοίκων

δ) υπάρχει στο σύνολο του κτιρίου.

 

3.15. Υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο.

 

Ελέγχεται αν υπάρχει υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, το οποίο να εκπληρώνει τα εξής:

 

α) Να έχει σημεία λήψεως σε κάθε όροφο σε απόσταση τουλάχιστον 5 m από την πόρτα του ενός τουλάχιστον κλιμακοστασίου και ενός τουλάχιστον ανελκυστήρα.

 

β) Να είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με το παράρτημα Β της 3/1981 πυροσβεστικής διάταξης Βασικά στοιχεία υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου.

 

Στην περίπτωση που δεν τηρείται κάποια από αυτές τις απαιτήσεις, δίνεται βαθμός όπως αν δεν υπήρχε υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο.

 

Όταν το υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο τροφοδοτείται μόνο από το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού, αλλά κατά τα λοιπά είναι σύμφωνα προς τα α και β της παρούσης παραγράφου, με εξαίρεση τις προδιαγραφόμενες παροχές, που αντί αυτών γίνονται δεκτές οι υπάρχουσες του υδροδοτικού δικτύου του οικισμού, εφόσον η παροχή είναι όλο το εικοσιτετράωρο, δίνεται βαθμός μηδέν.

 

Όπου σημειώνεται το στοιχείο ι, ισχύει το υπόμνημα Ι.

 

3.16. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.

 

Ελέγχεται αν υπάρχει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο να εκπληρώνει τις απαιτήσεις της παραγράφου 4.3 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων.

 

Στην περίπτωση που δεν τηρείται οποιαδήποτε από τις απαιτήσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 4.3 δίνεται βαθμός όπως αν δεν υπήρχε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.

 

Στην περίπτωση που υπάρχει τέτοιο σύστημα, γίνεται διάκριση αν αυτό το σύστημα:

 

α) υπάρχει μόνο στους διαδρόμους

β) υπάρχει μόνο στα δωμάτια

γ) υπάρχει μόνο στους διαδρόμους και στους χώρους κοινής χρήσεως των ενοίκων

δ) υπάρχει στο σύνολο του κτιρίου

 

Πίνακας 1: Παράγοντες κινδύνου από πυρκαγιά

 

Π: Πληθυσμός

10 - 25

άτομα

26 - 50

άτομα

51 - 100

άτομα

101 - 150

άτομα

≥ 151

άτομα

1

1,1

1,4

1,7

2

 

Α: Αριθμός Ορόφων

1 όροφος

2 όροφοι

3 όροφοι

4 - 5 όροφοι

6 - 8 όροφοι

≥ όροφοι

1

1,1

1,2

1,3

1,4

1,6

 

 

Δ: Διανυκτερεύον εκπαιδευμένο προσωπικό

1 άτομο / όροφο και τουλάχιστον 1 άτομο / 25 κλίνες

1 άτομο / όροφο αλλά λιγότερο από 1 άτομο / 25 κλίνες

1 άτομο / 25 κλίνες

1 άτομο / περισσότερες από 25 κλίνες

10 - 25 κλίνες χωρίς διανυκτερεύον άτομο

περισσότερες από 25 κλίνες χωρίς διανυκτερεύον άτομο

1

1,2

1,3

1,4

2

3

 

 

Ε: Εγκαταστάσεις

Δεν υπάρχει

- αποθήκη καυσίμων

- λεβητοστάσιο

- παρασκευαστήριο πρωινού

- μαγειρείο

- πλυντήριο

- εργαστήριο συντήρησης

Υπάρχει μόνο παρασκευαστήριο πρωινού εμβαδού που δεν υπερβαίνει τα 100 m2

Δεν υπάρχει

- μαγειρείο ούτε

- πλυντήριο ούτε

- εργαστήριο συντήρησης

 

Δεν εντάσσεται στις τρεις πρώτες στήλες και το συνολικό εμβαδόν των χώρων εγκαταστάσεων δεν υπερβαίνει τα 100 m2

Το συνολικό εμβαδόν των χώρων οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων από αυτές που αναφέρονται στην πρώτη στήλη υπερβαίνει τα 100 m2

1

1,1

1,2

1,4

1,5

 

Πίνακας 2: Υπολογισμός συντελεστή ΣΔ

 

 

Π

 

Α

 

Δ

 

E

 

ΣΔ

0,5

x

 

x

 

x

 

x

 

=

 

 

Πίνακας 3: Παράμετροι Πυρασφάλειας

1. Πυραντίσταση φερόντων δομικών στοιχείων

δείκτης πυραντίστασης

 

Άθροισμα

< 0,5 h

0,5 h

1 h

1,5 h

2 h

1 όροφος

2

4

5

5

5

2 - 3 όροφοι

0α

4α

5

5

5

4 - 8 όροφοι

-6α

0α

4α

5

5

>8 όροφοι

-10α

-2α

3α

4α

5

 

 

2. Εσωτερικά τελειώματα κοινόχρηστων τμημάτων οδεύσεων διαφυγής

κατηγορία με βάση την ταχύτητα επιφανειακής εξάπλωσης φλόγας

 

 

Άθροισμα

4

3

2

1

0

τοίχοι

-1

0

1

2

3

οροφές

-1

0

1

2

3

δάπεδα

1

2

3

3

3


 

3. Εσωτερικά τελειώματα αιθουσών

κατηγορία με βάση την ταχύτητα επιφανειακής εξάπλωσης φλόγας

 

Ημιάθροισμα

4

3

2

1

0

τοίχοι αιθουσών εμβαδού ≤ 4 m2

2

3

3

3

3

οροφές αιθουσών εμβαδού ≤ 4 m2

2

3

3

3

3

τοίχοι αιθουσών εμβαδού > 4 m2

0

1

2β

3β

3β

οροφές αιθουσών εμβαδού > 4 m2

0

1

2

3

3

 

 

4. Επίπλωση - Διακόσμηση

κατηγορία από άποψη κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς

 

 

Άθροισμα

4

3

2

1

0

κρεβάτια

0

1

2

3

4

καθίσματα, καναπέδες, πολυθρόνες

0

1

2

3

4

κινητή διακόσμηση και λοιπή επίπλωση

χρήση στερεών αφρών από πολυμερή -4


 

5. Τοίχοι διαδρόμων

δείκτης πυραντίστασης

 

 

Άθροισμα

< 15 min

15 min

≥ 30 min

2

4γ

5γ


 

6. Πόρτες διαδρόμων

μη αυτοκλειόμενες

δείκτης πυραντίστασης σε αυτοκλειόμενες πόρτες

 

Άθροισμα

< 15 min

15 min

 

≥ 30 min

2

4γ

5γ

 

 

 

7. Αριθμός εξόδων

- από κάθε σημείο δυνατότητα διαφυγής προς δύο εξόδους με μέγιστο κοινό τμήμα 10 m

6

 

Άθροισμα

- κάθε όροφος εξυπηρετείται από δύο τουλάχιστον εξόδους

4

- μία μόνο έξοδος αλλά σύμφωνη με τους όρους της εξαίρεσης

3

- μία μόνο έξοδος χωρίς να καλύπτεται από τους όρους της εξαίρεσης

 

όπου 1 όροφος

2

2 - 3 όροφοι εμβαδόν ορόφου ≤ 500 m2

0

2 - 3 όροφοι εμβαδόν ορόφου > 500 m2

-1

4 - 8 όροφοι εμβαδόν ορόφου ≤ 500 m2

-2

4 - 8 όροφοι εμβαδόν ορόφου > 500 m2

-3

8 όροφοι εμβαδόν ορόφου ≤ 500 m2

-6

8 όροφοι εμβαδόν ορόφου. > 500 m2

-8


 

8. Αδιέξοδα

 

μήκος

 

 

Άθροισμα

 

≥ 35 m

> 10 m, < 35 m

≤ 10 m

1 - 2 όροφοι

1

2

6

2 όροφοι

-4

-1

6


 

9. Μήκη απροστάτευτων τμημάτων διαφυγής

> 65 m

> 50 m, ≤65 m

> 35 m, ≤ 50 m

≤ 35 m

 

Άθροισμα

-2δ

0δ

2δ

5


 

10. Παροχές οδεύσεων διαφυγής

άτομα ανά μονάδα πλάτους οδεύσεων διαφυγής

 

 

Άθροισμα

> 200

> 150, ≤ 200

> 100, ≤150

≤100

1 όροφος

1

3

5

5

2 - 3 όροφοι

0

2

4

5

4 - 8 όροφοι

-1

1

3

5

> 8 όροφοι

-2

0

2

5


 

11. Προστασία ανοιγμάτων πατώματος

δείκτης πυραντίστασης του περιβλήματος

 

 

 

Άθροισμα

<0,5 h ή απροστάτευτο

0,5 h

1 h

1,5 h

2 h

1 όροφος (ε)

 

 

 

 

 

2 όροφοι

3

4

5ζ

5ζ

5ζ

3 όροφοι

1

4

5ζ

5ζ

5ζ

4 - 8 όροφοι

-4

3

4ζ

5ζ

5ζ

> 8 όροφοι

-10

2

3ζ

4ζ

5ζ

 

 

12. Διαχωρισμός και προστασία επικίνδυνων χώρων

απροστάτευτο

δείκτης πυραντίστασης

 

 

 

 

Άθροισμα

τοίχοι 0,5 h

πόρτες 15 min

τοίχοι 0,5 h

πόρτες 0,5 h

τοίχοι ≥1 h

πόρτες 0,5 h

τοίχοι ≥1 h

πόρτες ≥1 h

1 - 2 όροφοι

0

1

2

4

5

3 - 8 όροφοι

-2η

-1

1

4

5

> 8 όροφοι

-6η

-4

0

4

5

 

 

13. Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού

 

δεν υπάρχει

υπάρχει χωρίς αυτόματη σύνδεση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία

υπάρχει με αυτόματη σύνδεση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Άθροισμα

-2θ

3

4


 

14. Σύστημα αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιάς

 

δεν υπάρχει

υπάρχει μόνο στους διαδρόμους

υπάρχει μόνο στα δωμάτια

υπάρχει μόνο στους διαδρόμους και τους χώρους κοινής χρήσεως των ενοίκων

υπάρχει στο σύνολο του κτιρίου

 

 

Άθροισμα

0

2

3

3

5


 

15. Υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο

δεν υπάρχει

υπάρχει

Άθροισμα

-3ι

3


 

16. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης

δεν υπάρχει

υπάρχει μόνο στους διαδρόμους

υπάρχει μόνο στα δωμάτια

υπάρχει μόνο στους διαδρόμους και τους χώρους κοινής χρήσεως των ενοίκων

υπάρχει στο σύνολο του κτιρίου

 

 

Άθροισμα

0

3

5

5

10


 

Υπόμνημα του Πίνακα 3.

 

α: Προστίθεται μια μονάδα όταν δεν υπάρχει υπόγειος όροφος ή όταν ο δείκτης πυραντίστασης της φέρουσας κατασκευής όλων των υπόγειων ορόφων είναι μεγαλύτερος κατά τουλάχιστο μισή ώρα από αυτόν της υπόλοιπης φέρουσας κατασκευής.

 

β: Στις αίθουσες αυτές δεν αλλάζει η βαθμολόγηση, όταν τμήμα ή τμήματα των επιφανειών των τοίχων τους έχουν τελειώματα οποιασδήποτε κατηγορίας εκτός από την κατηγορία 4, εφόσον το συνολικό εμβαδόν αυτού του τμήματος ή των τμημάτων δεν υπερβαίνει ούτε το μισό της επιφανείας του δαπέδου του χώρου ούτε τα 20 m2.

 

γ: Η βαθμολόγηση ισχύει υπό τον όρο ότι ο δείκτης πυραντίστασης του τοίχου δεν είναι μικρότερος. Όταν ο δείκτης πυραντίστασης του τοίχου είναι μικρότερος από αυτόν της πόρτας, τότε σαν δείκτης πυραντίστασης της πόρτας λαμβάνεται αυτός του τοίχου.

 

δ: Προστίθενται τρεις μονάδες όταν το τμήμα της απροστάτευτης όδευσης διαφυγής είναι υπαίθριο και εκπληρώνει τις απαιτήσεις της παραγράφου 2.2.2 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού για την Πυροπροστασία Κτιρίων.

 

ε: Στα μονώροφα κτίρια (όπου δεν υπάρχουν προφανώς ανοίγματα πατώματος) δίνονται πέντε μονάδες.

 

ζ: Δεν αλλάζει η βαθμολόγηση όταν τα κουφώματα στα περιβλήματα ανοιγμάτων πατώματος έχουν δείκτη πυραντίστασης που δεν υπολείπεται περισσότερο από μισή ώρα από αυτόν του περιβλήματος.

 

η: Αφαιρούνται τρεις μονάδες ακόμα όταν επικίνδυνοι χώροι βρίσκονται σε υπόγειο όροφο.

 

θ: Δεν αφαιρούνται αυτές οι δύο μονάδες αλλά τίθεται ο αριθμός 0, όταν οι κλίνες του κτιρίου δεν υπερβαίνουν τις 15.

 

ι: Δεν αφαιρούνται αυτές οι τρεις μονάδες αλλά τίθεται ο αριθμός 0 στις εξής περιπτώσεις:

 

Ι. Όταν το κτίριο έχει 75 ή λιγότερες κλίνες και συγχρόνως τρεις ή λιγότερους υπέργειους ορόφους.

 

ΙΙ. Όταν το κτίριο έχει δύο ή λιγότερους υπέργειους ορόφους και συγχρόνως όλες οι μονάδες διαμονής έχουν πόρτα που ανοίγει κατ' ευθείαν προς τελική έξοδο ή προς κοινόχρηστη οδό.

 

Πίνακας 4: Βαθμολόγηση γενικής πυρασφάλειας και υποσυστημάτων πυρασφάλειας



Σ1

Σ2

Σ3

ΣΟΛ

Α/Α

Παράμετροι πυρασφάλειας

Περιορισμός διάδοσης πυρκαγιάς

Δυνατότητα πυρόσβεσης

Δυνατότητα διαφυγής

Γενική πυρασφάλεια

1

Πυραντίσταση των φερόντων δομικών στοιχείων





2

Εσωτερικά τελειώματα κοινόχρηστων τμημάτων οδεύσεων διαφυγής





3

Εσωτερικά τελειώματα αιθουσών





4

Επίπλωση - διακόσμηση





5

Τοίχοι διαδρόμων





6

Πόρτες διαδρόμων





7

Αριθμός εξόδων





8

Αδιέξοδα





9

Μήκη απροστάτευτων οδεύσεων διαφυγής





10

Παροχές οδεύσεων διαφυγής





11

Προστασία ανοιγμάτων πατώματος





12

Διαχωρισμός και προστασία επικίνδυνων χώρων





13

Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού





14

Σύστημα αυτόματης πυρανίχνευσης





15

Υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο





16

Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης






Σύνολο





 

Πίνακας 5: Συντελεστής ΣΑ, ΣΒ, ΣΓ

Αριθμός υπέργειων ορόφων

Περιορισμός διάδοσης της πυρκαγιάς ΣΑ

Δυνατότητα πυρόσβεσης ΣΒ

Δυνατότητα διαφυγής ΣΓ

1

3

2

0

2 - 8

6

4

2

≥ 9

8

5

3

 

Πίνακας 6: Αξιολόγηση γενικής πυρασφάλειας και υποσυστημάτων πυρασφάλειας

Κατηγορία

Τύπος

Αποτέλεσμα

Βάση

Αποδεκτό

Όχι αποδεκτό

Περιορισμός διάδοσης της πυρκαγιάς

Σ1Α=


0



Δυνατότητα πυρόσβεσης

Σ2Β=


4



Δυνατότητα διαφυγής

Σ3Γ=


0



Γενική πυρασφάλεια

ΣΟΛΔ=


15



 

Πίνακας: Κατηγορίες επιπλώσεων από άποψη κινδύνου ενάρξεως πυρκαγιάς

Στρώμα και καλύμματα

Στρώμα με ελατήριο μεταλλικό

Στρώμα γεμισμένο με μαλλί

Στρώμα γεμισμένο με βαμβάκι ή τζίβα

Στρώμα από μαλακό στερεό αφρό από πολυμερή

Υλικό κατασκευής κρεβατιού

Κουβέρτες και καλύμματα μάλλινα

Κουβέρτες και καλύμματα βαμβακερά ή συνθετικά

Κουβέρτες και καλύμματα μάλλινα

Κουβέρτες και καλύμματα βαμβακερά ή συνθετικά

Κουβέρτες και καλύμματα μάλλινα

Κουβέρτες και καλύμματα βαμβακερά ή συνθετικά

Κουβέρτες και καλύμματα μάλλινα

Κουβέρτες και καλύμματα βαμβακερά ή συνθετικά

Μέταλλο ή φυσικό ή τεχνητό λίθινο υλικό

0

1

1

2

2

3

3

3

Μέταλλο ή συμπαγές πλαστικό

0

1

1

2

3

4

3

4

Σκληρός στερεός αφρός από πολυμερή

1

1

1

2

3

4

4

4

 

Καθίσματα - Πολυθρόνες - Καναπέδες

Υλικό ταπετσαρίας

Χωρίς ταπετσαρία

Με ταπετσαρία με υπόστρωμα από μεταλλικά ελατήρια

Με ταπετσαρία με υπόστρωμα από μαλακό στερεό αφρό από πολυμερή

Υλικό σκελετού

Μέταλλο ή φυσικό ή τεχνητό λίθινο υλικό

0

2

4

Μέταλλο ή συμπαγές πλαστικό

1

3

4

Σκληρός στερεός αφρός από πολυμερή

3

4

4

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.