Προεδρικό διάταγμα 9/9/03c - Άρθρο 4

Άρθρο 4


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφοι 8 και 9 του από 11-05-1989 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 345/Δ/1989). Ειδικότερα, πρέπει:

 

α) Να διατηρείται η συνέχεια της οικοδομικής γραμμής είτε με την τοποθέτηση του κτιρίου, είτε με την κατασκευή περίφραξης πάνω σε αυτή.

 

β) Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινόχρηστων χώρων (δρόμων, πλατειών).

 

γ) Να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων και ιδιαίτερα των όπισθεν ευρισκομένων.

 

δ) Να μη παρεμποδίζεται ο φυσικός φωτισμός - αερισμός των χώρων υφισταμένων κτιρίων στα όμορα οικόπεδα, από την ανέγερση της νέας οικοδομής ή προσθήκης. Προκειμένου τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Αιγαίου να εγκρίνουν τη θέση του κτιρίου στο οικόπεδο, πρέπει να υποβάλλεται πλήρης φωτογραφική αποτύπωση του άμεσου περιβάλλοντος του οικοπέδου (όμορα οικόπεδα, δρόμοι ή κοινόχρηστοι χώροι που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το οικόπεδο).

 

2. Τα νέα κτίρια επιβάλλεται να έχουν λιτή γεωμετρική μορφή και κάτοψη ορθογωνική ή σχήματος Γάμα κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Η αρχιτεκτονική σύνθεση πρέπει να συμβάλλει στην ένταξη του κτιρίου κατάλληλα στο τοπίο και στον οικισμό έτσι ώστε:

 

α) να εναρμονίζεται στη φυσική μορφολογία του εδάφους,

 

β) να διατηρεί και να εντάσσεται αρμονικά στα χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού (δέντρα, βράχια κ.λ.π.) και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος,

 

γ) η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξή του μέσα στο γήπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά πρέπει να προσαρμόζονται στα τοπικά παραδοσιακά πρότυπα, ως προς τη σύνθεση, την κλίμακα και τις αναλογίες των επιμέρους όγκων.

 

3. (α) Ο μέγιστος αριθμός ορόφων ορίζεται σε 2, με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 7 m για διώροφα και τα 4 m για μονώροφα κτίρια.

 

(β) Ειδικά για τον οικισμό Τρίστομο επιβάλλεται η κατασκευή μόνον ισογείων κτισμάτων μεγίστου ύψους 3,50 m.

 

4. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος καθορίζεται ως εξής:

 

α) το ύψος του κτιρίου ή κτίσματος μετράται σε κάθε σημείο του περιγράμματος της οικοδομής και μόνον από την στάθμη του φυσικού εδάφους. Σε περίπτωση που η γραμμή δόμησης συμπίπτει με το όριο του δρόμου, το ύψος της όψης επί του δρόμου αυτού μετράται από τη στάθμη της οδού

 

β) σε περίπτωση που η κλίση του εδάφους του γηπέδου επιβάλλει την κλιμακωτή διάταξη, οι επιμέρους όγκοι τοποθετούνται σε υποχώρηση, χωρίς υπέρβαση του επιτρεπομένου ύψους

 

γ) σε περίπτωση υποχώρησης του κτιρίου από το μέτωπο της οδού για τη δημιουργία αυλής ή βεράντας, η τυχόν υπερύψωση του δαπέδου δεν θα υπερβαίνει το 1 m από τη στάθμη του δρόμου. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία ανοιγμάτων στην επιφάνεια της υπερύψωσης. Στις υπερυψωμένες βεράντες επιτρέπεται η κατασκευή κτιστού συμπαγούς στηθαίου ύψους 0.80 m.

 

δ) ως μέγιστο ύψος κτιρίου ή κτίσματος νοείται το ύψος των τελικά διαμορφωμένων όψεων, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της στάθμης της απόληξης του δώματος, καθώς και της υπερύψωσης, έως 1 m, από το φυσικό έδαφος

 

ε) υπεράνω του μέγιστου ύψους της οικοδομής επιτρέπεται μόνον η κατασκευή καπνοδόχου μεγίστου ύψους 1 m. Οι καπνοδόχοι θα κατασκευάζονται κτιστές κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

στ) δεν επιτρέπονται πάνω από το δώμα ξύλινες ή μεταλλικές πέργκολες ή η κατασκευή απολήξεως κλιμακοστασίων ή βοηθητικών κτισμάτων κ.λ.π.

 

ζ) καμία όψη του κτιρίου δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται υψηλότερη, είτε λόγω τυχόν έντονης κλίσης του φυσικού εδάφους, είτε λόγω υποβάθμισής του

 

η) απαγορεύεται κάθε εκσκαφή ή επιχωμάτωση στο γήπεδο εκτός από τις απολύτως αναγκαίες για το περί-γραμμα της οικοδομής

 

θ) σε περίπτωση που το κτίριο διατάσσεται σε σχήμα Γάμα, η κάθε μια από τις δύο πτέρυγες διαμορφώνεται ως διακριτός όγκος με διαφορετικό ύψος. Χαμηλότερος θα είναι ο μικρότερος σε διαστάσεις όγκος.

 

5. α) Ο μέγιστος επιτρεπόμενος ενιαίος κτιριακός όγκος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 250 m3 για μονώροφα και τα 500 κ.μ. για διώροφα κτίρια. Ειδικά για τον οικισμό Τρίστομο, ο μέγιστος ενιαίος όγκος του κτιρίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 200 m3.

 

β) Σε κτίρια που λειτουργικά αναπτύσσονται σε όγκο μεγαλύτερο του επιτρεπομένου, επιβάλλεται η κλιμάκωση των όγκων και η διάταξή τους σε σχήμα Γάμα, σύμφωνα με τα πρότυπα των υπαρχόντων κτηρίων. Οι όγκοι που διαμορφώνονται μπορούν να ολοκληρώνονται με περίφραξη και τη δημιουργία αυλής, δημιουργώντας ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο με ενότητα και συνοχή, σύμφωνα με τη συγκρότηση και δομή των παραδοσιακών κτισμάτων του οικισμού. Σε περίπτωση πλήρους διαχωρισμού των επιμέρους όγκων, η μεταξύ τους απόσταση θα είναι τουλάχιστον 2.50 m.

 

γ) Σε κτίρια πολιτιστικών δραστηριοτήτων ή κτίρια κοινής ωφελείας δεν επιβάλλεται η διάσπαση των όγκων.

 

6. Το μέγιστο συνεχές ενιαίο τμήμα όψεως κτιρίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 8.00 m μήκους. Οι όψεις των κτιρίων διαμορφώνονται σε επιμέρους τμήματα που πλησιάζουν τον κάνναβο και τις διαστάσεις των παραδοσιακών τοπικών αρχιτεκτονικών προτύπων. Σε περίπτωση κατά την οποία, στον ευρύτερο χώρο του κτιρίου επικρατεί το συνεχές σύστημα δόμησης και η πρόσοψη του οικοπέδου είναι μεγαλύτερου μήκους, είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μεγαλύτερο μήκος όψεως, κατόπιν εγκρίσεως των αρμοδίων υπηρεσιών.

 

7. α) Οι όψεις των κτιρίων επιχρίονται με κοινό επίχρισμα σε όλο το ύψος του κτιρίου και χρωματίζονται, σύμφωνα με τα παραδοσιακά τοπικά χρώματα (λευκό, ώχρα, γκρι). Απαγορεύεται κάθε είδους επένδυση των όψεων.

 

β) Οι όψεις του κτιρίου μπορούν να διαμορφώνονται είτε με γείσο διαστάσεων 0,10 x 0,10 m, είτε με προεξέχουσα διακοσμητική ταινία (κορδόνι) σε όλο το μήκος των όψεων και πάνω από τα ανοίγματα με διαστάσεις 0,50 x 0,10 m, κατά τα επικρατούντα τοπικά αρχιτεκτονικά πρότυπα του οικισμού. Η κατασκευή των παραπάνω μπορεί να γίνει από σχιστόπλακες σφηνωμένες στην εξωτερική τοιχοποιία ή από μπετόν επεξεργασμένο κτυπητό, ώστε να δίνει την εντύπωση φυσικής πέτρας ή με κονίαμα με απλή νεοκλασική μορφολογία.

 

8. Για την κάλυψη των κτιρίων επιβάλλεται η κατασκευή επίπεδου δώματος με περιμετρικό χαμηλό στηθαίο, το οποίο μπορεί να προεξέχει έως 0,20 m από τη στάθμη του δώματος, συνυπολογιζομένης στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου. Το στηθαίο θα έχει πλάτος 0,40 m, και είτε θα διαμορφώνεται με κλίση, είτε θα γίνεται επίπεδο με γείσο από πλάκες, που θα εξέχουν έως 0.05 m.

 

9. α) Τα ανοίγματα ακολουθούν τα παραδοσιακά τοπικά πρότυπα ως προς τη θέση και ως προς τις διαστάσεις και τις αναλογίες τους. Διατάσσονται και διαμορφώνονται είτε συμμετρικά (συνήθως ως προς την είσοδο) είτε σε απλή γραμμική διάταξη. Έχουν αναλογίες πλάτους / ύψος 1/1-1,5 για τα παράθυρα και 1/2-2,5 για τις μονόφυλλες θύρες και 1/1,5 για τις δίφυλλες. Το μέγιστο επιτρεπόμενο πλάτος θυρών είναι 1.10 m. Περιμετρικά των ανοιγμάτων των όψεων (θύρες, παράθυρα) είναι δυνατόν να κατασκευασθούν διακοσμητικά κορνιζώματα από σοβά πλάτους 0.12 - 0.15 m και πάχους έως 0,03 m.

 

β) Τα ανοίγματα δεν θα υπερβαίνουν το 10% της επιφάνειας της όψης με εξαίρεση την κύρια όψη όπου μπορεί να φθάνουν το 30%. Τα πλήρη τμήματα μεταξύ των ανοιγμάτων δεν επιτρέπεται να έχουν πλάτος μικρότερο των 0.80 m και η απόστασή τους από τις ακμές κτιρίου δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από 1 m.

 

γ) Δεν επιτρέπονται τα ανακουφιστικά τόξα στα υπέρθυρα των ανοιγμάτων. Επιβάλλεται όμως η διατήρηση και προστασία όσων υπάρχουν σε παλαιά κτίσματα του οικισμού.

 

δ) Επιτρέπεται η κατασκευή φεγγιτών ορθογωνικών πάνω από τα ανοίγματα μικρότερου πλάτους από το υποκείμενο άνοιγμα σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα των κτιρίων του οικισμού, μόνο στην κύρια όψη των κτιρίων. Σε αυτή την περίπτωση, η επιφάνεια των ανοιγμάτων μπορεί να φτάνει το 40%.

 

10. α) Τα κουφώματα επιβάλλεται να είναι ξύλινα καρφωτά, ταμπλαδωτά ή περσιδωτά, ανοιγόμενα (όχι συρόμενα) συμμετρικά και τα υαλοστάσια να υποδιαιρούνται με οριζόντια καΐτια.

 

β) Το σύνολο των κουφωμάτων του κτιρίου επιβάλλεται να έχουν ενιαίο χρωματισμό, και να είναι μονόχρωμα, σε τόνους του καφέ, της ώχρας καθώς και σε ανοικτούς τόνους του μπλε, του γκρι και του πράσινου ελαιοχρώματος, όχι βερνίκι στο φυσικό χρώμα του ξύλου. Επιβάλλεται να βάφονται στο ίδιο χρώμα και τα μεταλλικά στοιχεία των κουφωμάτων (μεντεσέδες κ.λ.π.).

 

γ) Απαγορεύεται η τοποθέτηση κουφωμάτων σιδερέ-νιων ή αλουμινίου.

 

11. α) Οι εξώστες κατασκευάζονται πολύ περιορισμένα και μόνον εφόσον συναντώνται συνήθως και όχι κατ' εξαίρεση στον οικισμό. Είναι ξύλινοι ή μεταλλικοί ή από μπετόν (με πλάκα πάχους έως 0,12 m), διατάσσονται μόνο στις θέσεις των αντίστοιχων ανοιγμάτων του κτιρίου και δεν επιτρέπεται η στέγαση τους.

 

β) Το μήκος των εξωστών δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο του 1/2 του συνολικού μήκους της όψης, και σε καμία περίπτωση μεγαλύτερο του 1,50 m, ενώ το μέγιστο πλάτος τους ορίζεται σε 1 m.

 

γ) Στις πλάγιες και οπίσθιες όψεις οι εξώστες θα απέχουν από τα απέναντι όρια του οικοπέδου τουλάχιστον 2 m.

 

δ) Τα στηθαία των εξωστών κατασκευάζονται από ξύλινα ή σιδερένια κάγκελα απλής μορφής, σύμφωνα με τα επικρατούντα στον οικισμό αρχιτεκτονικά πρότυπα. Στο κάτω μέρος των εξωστών κατασκευάζονται υποστηρίγματα (φουρούσια) ξύλινα ή μεταλλικά ή από μπετόν σε παραδοσιακή μορφή. Κανένα τμήμα των όψεων και των εξωστών δεν θα έχει ως τελική επιφάνεια εμφανές σκυρόδεμα, αλλά οι όψεις θα είναι επιχρισμένες με κοινό ασβεστοκονίαμα.

 

12. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπογείου στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές με χρήση κατοικίας. Επιτρέπεται η κατασκευή μόνον υπόγειας δεξαμενής νερού. Για τα ξενοδοχεία και τα λοιπά ειδικά κτίρια η κατασκευή υπογείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ελάχιστα όρια προδιαγραφών που προβλέπονται από τις εν λόγω χρήσεις. Στην περίπτωση αυτή, η στάθμη της οροφής του υπογείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0.60 m από το φυσικό έδαφος.

 

13. α) Οι περιφράξεις των οικοπέδων θα κατασκευάζονται είτε με εμφανή λιθοδομή, είτε από άλλο υλικό σοβατισμένο, με ύψος έως 1 m. Υπεράνω αυτού δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ξύλινου ή μεταλλικού κιγκλιδώματος.

 

β) Οι αυλόπορτες κατασκευάζονται ξύλινες ή σιδερένιες κατά τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής, μη επιτρεπομένου κάθε άλλου υλικού, και βάφονται στους χρωματισμούς των κουφωμάτων.

 

14. Οι υδρορροές δεν θα είναι εμφανείς στις όψεις, εκτός και αν γίνεται ελεύθερη απορροή των υδάτων, οπότε διαμορφώνεται ανάλογο κανάλι απορροής στις όψεις από σοβά, σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρότυπα.

 

15. α) Επιτρέπεται να κατασκευασθούν οριζόντιες ξύλινες πέργκολες μόνον στην στάθμη της ισόγειας αυλής.

 

β) Προστεγάσματα - στέγαστρα επιτρέπονται από ξύλινο σκελετό ορθογωνικής διατομής, οριζόντια ή με μικρή κλίση έως 3% και σε απόσταση 0.50 m από τις κατακόρυφες ακμές των κτιρίων. Η καλυπτόμενη επιφάνεια θα είναι αποκλειστικά κατασκευασμένη από φυσικό υλικό, καλάμια ή ύφασμα λευκού χρώματος. Τα οριζόντια στοιχεία του σκελετού να μην προεξέχουν των καθέτων στοιχείων. Ο χρωματισμός του ξύλινου σκελετού των στεγάστρων θα είναι λευκός ή αυτός των κουφωμάτων. Το μέγιστο ύψος των στεγάστρων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.50 m.

 

γ) Απαγορεύεται η κατασκευή καμπύλων προστεγασμάτων, η χρήση πλαστικών, αλουμινίων, ετερνίτ και αμιαντοτσιμέντου (ελενίτ), καθώς και η τοποθέτηση κάθετων προς το έδαφος πετασμάτων.

 

16. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή τόξων, αψίδων, διακοσμητικών βόλτων, αρχιτεκτονικών προεξοχών, κογχών ή άλλων μορφολογικών στοιχείων, τα οποία δεν συναντώνται στα παραδοσιακά κτίσματα του οικισμού, στο σώμα ή στην περίφραξη των κτιρίων. Τυχόν υπάρχουσες ανάλογες κατασκευές διατηρούνται και επισκευάζονται βάσει σχεδίων αποτύπωσης.

 

17. Τα κλιματιστικά, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι κεραίες τηλεοράσεων και οι υδατοδεξαμενές τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου σε θέσεις μη ορατές από τους κοινόχρηστους χώρους. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κλιματιστικών επί των όψεων των κτιρίων.

 

18. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 

19. Απαγορεύεται η κατασκευή πισίνας σε οικόπεδα εντός των ορίων των οικισμών. Επιτρέπεται η κατασκευή πισίνας μόνο σε τουριστικά συγκροτήματα και μετά από βεβαίωση του Δήμου ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί η πλήρωση και λειτουργία τους από τα αποθέματα νερού του νησιού.

 

20. Οι μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και κάθε άλλο στοιχείο παροχής δεν πρέπει να προεξέχουν των όψεων, αλλά να τοποθετούνται σε εσοχή στο σώμα ή στην περίφραξη του κτιρίου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.