Νόμος 2910/01 - Άρθρο 37

Άρθρο 37: Άλλες περιπτώσεις χορήγησης άδειας παραμονής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Επιτρέπεται να χορηγείται άδεια παραμονής για ένα έτος σε αλλοδαπό, που διαθέτει πόρους για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης, η οποία μπορεί να ανανεώνεται για ίσο χρόνο, εφόσον έχει λάβει ειδική θεώρηση εισόδου για το σκοπό αυτόν.

 

Για τη χορήγηση της ειδικής θεώρησης εισόδου πρέπει να προσκομίσει στο Ελληνικό Προξενείο του τόπου κατοικίας του τα ακόλουθα:

 

α. διαβατήριο ή άλλο ισχυρό ταξιδιωτικό έγγραφο, που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις,

β. αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτει πόρους για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσής του, χωρίς να παρέχει εξαρτημένη εργασία ή να ασκεί ανεξάρτητη δραστηριότητα και ότι η προέλευση των πόρων αυτών είναι νόμιμη,

γ. δήλωση από την οποία θα προκύπτει ότι έχει εξασφαλίσει κατάλυμα,

δ. πιστοποιητικό υγείας, από το οποίο προκύπτει ότι δεν πάσχει από μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα,

ε. βεβαίωση ασφάλισης για κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης,

στ. πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών.

 

Οι παραπάνω αλλοδαποί μπορούν να συνοδεύονται και από τα κατά το άρθρο 28 παράγραφος 2 μέλη της οικογένειάς τους, στα οποία χορηγείται ατομική άδεια παραμονής που λήγει με τη λήξη της άδειας παραμονής των αλλοδαπών, εφόσον προσκομίσουν πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του νόμου 3146/2003 (ΦΕΚ 125/Α/2003) και τροποποιήθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 15 του νόμου 3274/2004 (ΦΕΚ 195/Α/2004).

 

2. Η αίτηση του αλλοδαπού για τη χορήγηση άδειας παραμονής συνοδεύεται από:

 

α. αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για τη διαβίωσή του,

β. δήλωση, στην οποία αναφέρεται η διεύθυνση του καταλύματός του,

γ. αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι ασφαλισμένος για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης ή ότι έχει υποβληθεί σχετική αίτηση,

δ. πιστοποιητικό υγείας, που εκδίδεται από ημεδαπά κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή κέντρα υγείας ή θεραπευτήρια και ιατρεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι ο αλλοδαπός δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και την Παγκόσμια οργάνωση Υγείας μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τα έξοδα βαρύνουν τον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό.

 

3. Ύστερα από δεκαετή συνολική παραμονή στην Ελλάδα και υπό τις αυτές προϋποθέσεις μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, να χορηγείται άδεια παραμονής αόριστης διάρκειας. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 3 έως 6 του άρθρου 8 του νόμου αυτού.

 

4. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιτρέπεται να χορηγείται άδεια παραμονής μέχρις ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι ένα έτος:

 

α. Σε πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής και για λόγους ανθρωπιστικής ιδίως φύσεως καθίσταται αδύνατη η αναχώρηση ή η απομάκρυνσή τους από την ελληνική επικράτεια.

 

Για τα ανωτέρω πρόσωπα παρέχεται δυνατότητα εξέτασης της σχετικής αίτησης, εφόσον δεν έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα ή για τουρισμό. Αρμόδια Υπηρεσία για την υποβολή της ίδιας αίτησης είναι η Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Εκκρεμείς αιτήσεις εξετάζονται στο πλαίσιο της παρούσας ρύθμισης.

 

Οι άδειες διαμονής που χορηγούνται σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη δύνανται να ανανεωθούν για έναν από τους λόγους του νόμου 2910/2001, εφόσον εκλείψουν οι λόγοι ανθρωπιστικής φύσεως για τους οποίους εκδόθηκαν ή εφόσον τούτο έχει ορισθεί με την απόφαση χορήγησης της άδειας.

 

β. Σε αλλοδαπούς οι οποίοι εξαναγκάζονται για λόγους ανωτέρας βίας να μετακινηθούν από τη χώρα ιθαγένειάς τους. Η άδεια είναι προσωρινή και διαρκεί μέχρις ότου εξαλειφθούν οι λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκε.

 

γ. Σε αλλοδαπούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ιδιαιτέρως διακριθεί για την προσφορά τους στην έρευνα και την επιστήμη.

 

δ. Σε αλλοδαπούς επιστήμονες των νέων τεχνολογιών και ιδίως της πληροφορικής.

 

Οι άδειες παραμονής της παραγράφου αυτής, καθώς και όσες έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου [Ν] 2713/1999 και είναι σε ισχύ, επέχουν και θέση άδειας εργασίας. Ειδικά για τις άδειες παραμονής που χορηγούνται για ανθρωπιστικούς λόγους δεν απαιτείται η καταβολή των παραβόλων του άρθρου 71.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του νόμου 3146/2003 (ΦΕΚ 125/Α/2003), με την παράγραφο 7 του άρθρου 32 του νόμου 3202/2003 (ΦΕΚ 284/Α/2003) και με την παράγραφο 1 του άρθρου 20 του νόμου 3013/2002 (ΦΕΚ 102/Α/2002).

 

5. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας επιτρέπεται να χορηγείται άδεια παραμονής διάρκειας μέχρι πέντε (5) ετών σε αλλοδαπούς, γονείς ημεδαπών ή γονείς ημεδαπών που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με προϋπόθεση την ιδιότητά τους ως ομογενών. Η άδεια αυτή ανανεώνεται κάθε φορά με τη λήξη της για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (5) έτη και επέχει θέση άδειας εργασίας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 11 του νόμου 3074/2002 (ΦΕΚ 195/Α/2004).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5 προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του νόμου 3013/2002 (ΦΕΚ 102/Α/2002).

 

6. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας χορηγείται άδεια παραμονής:

 

α. σε αλλοδαπούς που προσλαμβάνονται για να εργαστούν, ως διοικητικό και υπηρετικό προσωπικό σε διπλωματικές αποστολές που είναι διαπιστευμένες στην Ελλάδα, καθώς και στους συζύγους και τα ανήλικα τέκνα τους,

 

β. στα ενήλικα τέκνα διπλωματικών υπαλλήλων που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα.

 

Η άδεια παραμονής χορηγείται για χρονικό διάστημα ίσο με το χρόνο που διαρκεί η σχέση του αλλοδαπού με τη διπλωματική αποστολή και επέχει και θέση άδειας εργασίας μόνο για το διοικητικό και υπηρετικό προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της περίπτωσης α. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας παραμονής της παραγράφου αυτής υποβάλλεται στην υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής και εξετάζεται κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 6 προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του νόμου 3013/2002 (ΦΕΚ 102/Α/2002).

 

7. α. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας χορηγείται άδεια παραμονής στους ανταποκριτές ξένου τύπου που έχουν διαπιστευτεί στο Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και στα κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 28 του νόμου 2910/2001 μέλη των οικογενειών τους. Η άδεια παραμονής χορηγείται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά για ισόχρονο διάστημα. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας παραμονής της παραγράφου αυτής υποβάλλεται στην υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης της Περιφέρειας όπου διαμένει ο αλλοδαπός και εξετάζεται κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του άρθρου 8 του νόμου 2910/2001. Η αίτηση συνοδεύεται από αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού με τη θεώρηση εισόδου και βεβαίωση του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την ιδιότητα του αλλοδαπού και το χρονικό διάστημα της διαπίστευσής του.

 

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης χορηγείται άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς, η οποία επέχει και θέση άδειας εργασίας, εφόσον αιτιολογημένα συντρέχει δημόσιο συμφέρον. Η άδεια παραμονής χορηγείται για χρονικό διάστημα ενός έτους και μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονο διάστημα. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας παραμονής της παραγράφου αυτής υποβάλλεται στην υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και εξετάζεται χωρίς να εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 7 προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του νόμου 3013/2002 (ΦΕΚ 102/Α/2002).

 

8. α. Η είσοδος ομόδοξου αλλοδαπού για αίτηση στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου Όρους επιτρέπεται, εφόσον προηγουμένως ο αλλοδαπός λάβει θεώρηση εισόδου για το λόγο αυτόν. Ο αλλοδαπός που επιθυμεί τη χορήγηση θεώρησης εισόδου θα πρέπει να προσκομίσει στο ελληνικό προξενείο του τόπου κατοικίας του:

 

α.α. διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο,

α.β. βεβαίωση της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας ότι τον αποδέχεται για φοίτηση σε αυτή και ότι θα του παρέχει τροφή και κατάλυμα στο οικοτροφείο της,

α.γ. βεβαίωση Ιεράς Μονής ή ιδρύματος ή ιδιώτη ότι αναλαμβάνει την κηδεμονία, τα έξοδα σπουδών και διαβίωσής του στο Άγιο Όρος,

α.δ. βεβαίωση της Ιεράς Επιστασίας ή της Ιεράς Μονής ή του ιδρύματος ή του ιδιώτη, που έχει αναλάβει την κηδεμονία του, ότι αναλαμβάνει την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των εξόδων νοσηλείας του και

α.ε. πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών.

 

β. Ο αλλοδαπός οφείλει δύο τουλάχιστον μήνες πριν τη λήξη της θεώρησης εισόδου να υποβάλει στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραμονής. Μαζί με την αίτηση πρέπει να καταθέσει:

 

β.α. αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου με τη θεώρηση εισόδου,

β.β. βεβαίωση εγγραφής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία,

β.γ. βεβαίωση Ιεράς Μονής ή ιδρύματος ή ιδιώτη ότι αναλαμβάνει την κηδεμονία, τα έξοδα σπουδών και διαβίωσής του στο Άγιο Όρος,

β.δ. βεβαίωση της Ιεράς Επιστασίας ή της Ιεράς Μονής ή του ιδρύματος ή του ιδιώτη, που έχει αναλάβει την κηδεμονία του, ότι αναλαμβάνει την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των εξόδων νοσηλείας του και

β.ε. πιστοποιητικό υγείας, που εκδίδεται από ημεδαπά κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή κέντρα υγείας ή θεραπευτήρια και ιατρεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ότι ο αλλοδαπός δεν πάσχει από νόσημα το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τα έξοδα βαρύνουν τον ενδιαφερόμενο.

 

γ. Η άδεια παραμονής του αλλοδαπού χορηγείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ύστερα από εισήγηση της Ιεράς Επιστασίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των παραγράφων 5 έως 8 του άρθρου 8 και των άρθρων 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 και 18 του νόμου 2910/2001.

 

δ. Η άδεια παραμονής χορηγείται για το χρονικό διάστημα των ετών φοίτησης και μπορεί να ανανεώνεται για ένα ακόμη έτος.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 8 προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του νόμου 3013/2002 (ΦΕΚ 102/Α/2002).

 

9. Στους αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που απασχολούνται στη διοργάνωση και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 χορηγείται άδεια παραμονής, η οποία επέχει και θέση άδειας εργασίας. Ο τρόπος απασχόλησης των παραπάνω αλλοδαπών και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας παραγράφου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Πολιτισμού.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 9 προστέθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 82 του νόμου 3057/2002 (ΦΕΚ 239/Α/2002).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 9 καταργήθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 1 του νόμου 3207/2003 (ΦΕΚ 302/Α/2003).

 

10. α. Επιτρέπεται η είσοδος στη Χώρα, για προετοιμασία εν όψει συμμετοχής σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, σε αλλοδαπούς αθλητές, τους προπονητές τους και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό που τους συνοδεύει, ύστερα από έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας του αντίστοιχου αθλήματος που είναι αναγνωρισμένο από τις ελληνικές αθλητικές αρχές. Η είσοδος επιτρέπεται ύστερα από εθνική θεώρηση εισόδου για το σκοπό αυτόν.

 

Για τη χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου, τα παραπάνω πρόσωπα, προσκομίζουν στο ελληνικό προξενείο του τόπου κατοικίας τους:

 

α) διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο,

β) έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας του αντίστοιχου αθλήματος,

γ) πιστοποιητικό υγείας των αλλοδαπών αρχών σύμφωνα με την περίπτωση γ)γ' της παραγράφου 2)α του άρθρου 1 του νόμου 3207/2003,

δ) πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών και

ε) αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους για τη διαβίωσή τους.

 

β. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, που εκδίδεται κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των παραγράφων 3 έως 8 του άρθρου 8 του νόμου 2910/2001, στους αλλοδαπούς, που λαμβάνουν εθνική θεώρηση εισόδου σύμφωνα με την παράγραφο 1, χορηγείται άδεια διαμονής. Η άδεια διαμονής χορηγείται για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας του οικείου αθλήματος και δεν υπερβαίνει το έτος. Σε περίπτωση παράτασης της έγκρισης από την ομοσπονδία του αντίστοιχου αθλήματος, η άδεια διαμονής χορηγείται για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας του οικείου αθλήματος και δεν μπορεί να υπερβεί το έτος. Αν παραταθεί η έγκριση από την ομοσπονδία του αντίστοιχου αθλήματος, η άδεια ανανεώνεται για ίσο χρόνο με την ίδια διαδικασία.

 

Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής υποβάλλεται στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύεται από:

 

α) διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο,

β) δύο φωτογραφίες,

γ) παράβολο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 71 του νόμου 2910/2001,

δ) βεβαίωση (εφόσον πρόκειται για ιδιωτικούς φορείς), ότι οι αλλοδαποί είναι ασφαλισμένοι σε κρατικό ασφαλιστικό φορέα της αλλοδαπής ή της ημεδαπής για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, για το διάστημα διαμονής στην Ελλάδα και

ε) δήλωση στην οποία αναφέρεται η διεύθυνση του καταλύματός του.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 10 προστέθηκε με το άρθρο 6 του νόμου 3254/2004 (ΦΕΚ 137/Α/2004).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.