Προεδρικό διάταγμα 26/8/96 - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Γενικές διατάξεις:

 

1. Το κατώτατο όριο αρτιότητας των γηπέδων για όλες τις περιοχές ορίζεται σε 20.000 m2.

 

2. Κατά παρέκκλιση της προηγούμενης παραγράφου, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, τα γήπεδα τα οποία:

 

α) Βρίσκονται εντός των ορίων των ζωνών Α και Β που καθορίστηκαν με το από 05-12-1979 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 707/Δ/1979) και είχαν στις 13-12-1979 ημερομηνία δημοσίευσης του ως άνω διατάγματος ελάχιστο εμβαδόν 4.000 m2.

 

β) Βρίσκονται στην υπόλοιπη περιοχή και είχαν στις 07-07-1983 ημερομηνία δημοσίευσης του από 22-06-1983 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 284/Δ/1983) ελάχιστο εμβαδόν 4.000 m2.

 

γ) Προορίζονται για την ανέγερση:

 

i) κτηνοτροφικών και σταυλικών εγκαταστάσεων,

ii) οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (camping) και

iii) θερμοκηπίων και είχαν κατά τις αντίστοιχες ημερομηνίες των προηγουμένων περιπτώσεων α και β, ελάχιστο 10.000 m2, 8.000 m2 και 2.000 m2 αντίστοιχα.

 

3. Οι παρεκκλίσεις της προηγούμενης παραγράφου 2 δεν εφαρμόζονται στις περιοχές με στοιχεία Β, Π1, Π2 και για τη χρήση πρακτορείων διακίνησης και χώρου στάθμευσης βαρέων οχημάτων - φορτηγών της περιοχής με στοιχείο Γ.

 

4. Τα γήπεδα που περιλαμβάνονται στις περιοχές του προηγούμενου άρθρου 1 και έχουν πρόσωπο επί διεθνών εθνικών και επαρχιακών οδών απαιτείται για να είναι οικοδομήσιμα να έχουν ελάχιστο πρόσωπο 45 m και ελάχιστο βάθος 50 m.

 

5. Σε όλες τις παραπάνω περιοχές πλην των περιοχών με στοιχεία Π1, Π2 και Π3 επιτρέπεται η κατασκευή πρατηρίων βενζίνης σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο στο βασικό και στο δευτερεύον εθνικό οδικό δίκτυο με τους εξής όρους δόμησης:

 

Συντελεστής δόμησης: 0,05.
Μέγιστη συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια των κτιρίων: 200 m2.
Μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων: 1 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών 5 m.
Επιτρέπεται η ανέγερση περισσοτέρων του ενός κτιρίου εντός του γηπέδου.

 

6. Επίσης σε όλες τις παραπάνω περιοχές επιτρέπονται οι απαραίτητες εγκαταστάσεις του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 6 παράγραφος 3 του νόμου 2052/1992 (ΦΕΚ 94/Α/1992).

 

7. Όπου στις παραπάνω περιοχές διέρχεται γραμμή μεταφοράς 150 KV και 400 KV της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού σε ζώνη 25 m εκατέρωθεν του άξονα κάθε γραμμής και των πυλώνων απαγορεύεται κάθε δόμηση.

 

8. Στις περιοχές με στοιχεία ΕΜ, ΕΟ, Β, Γ, και Π4 επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού.

 

9. Στις περιοχές των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που φαίνονται με στοιχεία 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7 στο διάγραμμα του άρθρου 1 για την έκδοση της οικοδομικής άδειας απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων η οποία ελέγχει και τις κατασκευαστικές εργασίες που εκτελούνται σε ζώνη πλάτους 50 m εκατέρωθεν του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου σε όλο το μήκος που αυτό σώζεται (στοιχείο 1) και σε ζώνη ακτίνας 100 m γύρω από τις εξής εκκλησίες:

 

Άγιος Ιωάννη Νηστευτή (στοιχείο 2)
Αγία Παρασκευή (στοιχείο 3)
Αγία Μαρίνα (στοιχείο 4)
Άγιος Γεώργιος (στοιχείο 5)
Άγιος Ιωάννης (στοιχείο 6)
Άγιος Λουκάς (στοιχείο 7)

 

10. Δεν επιτρέπεται στο ίδιο γήπεδο η ανέγερση κτιρίων διαφορετικών χρήσεων εκτός αν άλλως ορίζεται κατά περίπτωση.

 

11. Δεν επιτρέπεται να μεταβάλλεται η σύμφωνα με την οικοδομική άδεια χρήση του κτιρίου ή μέρους αυτού, χωρίς προηγούμενη σχετική άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας και πάντως η μεταβολή αυτή δεν είναι δυνατή στην περίπτωση που οι όροι δόμησης με τους οποίους έχει εκδοθεί η άδεια για την αρχική χρήση είναι ευμενέστεροι από τους προβλεπόμενους για τη νέα χρήση.

 

12. Οι ιδιοκτησίες που εμπίπτουν σε περισσότερες της μιας ζώνες δομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις μιας εκ των ζωνών αυτών και το κτίσμα κατασκευάζεται στο τμήμα του γηπέδου που εμπίπτει στη ζώνη αυτή. Στην περίπτωση που το τμήμα αυτό δεν έχει την προβλεπόμενη από τη ζώνη και για την αιτούμενη χρήση αρτιότητα, θεωρείται ότι εντός της ζώνης αυτής περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί:

 

α. Στην κατά κανόνα αρτιότητα, στην περίπτωση που η ιδιοκτησία στο σύνολό της είναι κατά κανόνα άρτια.

 

β. Στην κατά παρέκκλιση αρτιότητα κατά χρήση και περιοχή στην περίπτωση που το γήπεδο στο σύνολό του έχει την αντίστοιχη κατά παρέκκλιση αρτιότητα.

 

13. Άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα που απομειώνονται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεως διεθνών εθνικών ή επαρχιακών οδών, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον μετά την απομείωση αυτή έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4.000 m2 ελάχιστο πρόσωπο 45 m και ελάχιστο βάθος 50 m.

 

14. Για την ανέγερση περισσοτέρων του ενός κτιρίου εντός του γηπέδου, όπου επιτρέπεται, απαιτείται γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

15. α. Τα ανεγερθησόμενα κτίρια πρέπει να απέχουν από τα όρια του γηπέδου 15 m τουλάχιστον, εκτός αν άλλως ορίζεται κατά περίπτωση.

 

Κατά παρέκκλιση της προηγούμενης παραγράφου προκειμένου για ανέγερση κτιρίου κατοικίας σε κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα, οι πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε 7,5 m εφόσον, τηρουμένης της αποστάσεως των 15 m, δεν είναι δυνατή η οικοδομήσιμη. Το μέγιστο πλάτος του κτιρίου στην περίπτωση αυτή πρέπει να μην υπερβαίνει τα 10 m.

 

β. Στα γήπεδα που βρίσκονται επί βασικού εθνικού οδικού δικτύου, τα ανεγερθησόμενα κτίρια πρέπει να απέχουν 60 m από τον άξονα της οδού και όχι λιγότερο των 40 m από το όριο αυτής.

 

γ. Στα γήπεδα που βρίσκονται επί δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου τα ανεγερθησόμενα κτίρια πρέπει να απέχουν 45 m από τον άξονα της οδού και όχι λιγότερο των 30 m από το όριο αυτής.

 

δ. Στα γήπεδα που βρίσκονται επί τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν σαν αυτοκινητόδρομοι ή οδοί ταχείας κυκλοφορίας με κατασκευασμένους παράπλευρους δρόμους (service road) σε επαφή με την κύρια οδό ή σε απόσταση από αυτή τα κτίρια τοποθετούνται στην οριζόμενη απόσταση από τον άξονα της κύριας οδού και 20 m από τον άξονα του παράπλευρου δρόμου (service road).

 

ε. Στα γήπεδα που βρίσκονται επί του επαρχιακού οδικού δικτύου και παράπλευρους δρόμους (service roads) του εθνικού δικτύου τα κτίρια τοποθετούνται τουλάχιστον 20 m από τον άξονα της οδού.

 

Για την εφαρμογή των παραπάνω περιπτώσεων β, γ, δ και ε το όριο της οδού εφ' όσον τούτο δεν είναι καθορισμένο με απαλλοτρίωση, λαμβάνεται σε απόσταση 5 m και 3 m αντίστοιχα για το εθνικό και λοιπό οδικό δίκτυο, από το σημείο συνάντησης του εξωτερικού άκρου της τάφρου, ή του πρανούς του εκχώματος ή επιχώματος με το φυσικό έδαφος.

 

στ. Επίσης τα ανεγερθησόμενα κτίρια πρέπει να απέχουν:

 

Από το όριο της ζώνης απαλλοτρίωσης για την σιδηροδρομική γραμμή 15 m τουλάχιστον.
Από την όχθη ρέματος 10 m τουλάχιστον εκτός αν έχει οριστεί ευρύτερη ζώνη προστασίας.

 

16. Το ύψος του κτιρίου μετράται από το γύρω φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος.

 

17. Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους κανένα σημείο του κτιρίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

 

18. Στην περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του γηπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους 1,5 m και επίπεδα ελαχίστου πλάτους 5 m.

 

Σε περίπτωση που οι κλίσεις του εδάφους απαιτούν την κατασκευή τοίχων υψηλότερων του 1,5 m ή επιπέδων πλάτους μικρότερου των 5 m απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

19. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου επιτρέπεται μόνον η κατασκευή στέγης μεγίστου ύψους 2,00 m στηθαίου και τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 m και καπνοδόχων, εκτός αν άλλως ορίζεται κατά περίπτωση.

 

20. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 

21. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών μέσα σε υψηλές αίθουσες συγκεντρώσεως κοινού για αναψυχή ή εργασία. Οι εξώστες αυτοί προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης και την συνολική επιφάνεια των ορόφων.

 

22. Ο χώρος του υπογείου δεν επιτρέπεται να εξέχει από το περίγραμμα του ισογείου του κτιρίου.

 

23. Για την περίφραξη των αρτίων γηπέδων με μόνιμη κατασκευή, επιβάλλεται η έκδοση άδειας.

 

24. Επιτρέπεται η περίφραξη μη αρτίων γηπέδων με πρόχειρη κατασκευή (συρματόπλεγμα κ.λ.π.) χωρίς οικοδομική άδεια.

 

25. Σε ζώνη πλάτους m μέτρων από το όριο εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δεν επιτρέπεται τα κτίρια να τοποθετούνται εντός του πλάτους των ιδεατών επεκτάσεων των εγκεκριμένων οδών του οικισμού.

 

26. Για όλες τις εγκαταστάσεις που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των επί των οδών κινουμένων ή λόγω της λειτουργίας τους προκαλούν αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου κατά την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ή της οικείας Νομαρχίας, απαιτείται εξασφάλιση της κυκλοφοριακής σύνδεσης με την οδό σύμφωνα με τις διατάξεις του βασιλικού διατάγματος 465/1970 (ΦΕΚ 150/Α/1970) όπως αυτό τροποποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 143/1989 (ΦΕΚ 69/Α/1989).

 

27. Στις περιπτώσεις που, σύμφωνα με τα προηγούμενα απαιτείται έκδοση απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αυτή εκδίδεται μετά από γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας.

 

28. Ειδικές διατάξεις προστασίας, όπως αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους δυσμενέστερες των προβλεπομένων από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος εξακολουθούν να ισχύουν.

 

29. Επιβάλλεται στις βιομηχανίες των οποίων οι εγκαταστάσεις ευρίσκονται επί των ακτών της παραλίας Ασπροπύργου να υποβάλλουν προς έγκριση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με το νόμο 1650/1986 και την κοινή υπουργική απόφαση 69269/5387/1990 (ΦΕΚ 678/Β/1990) εντός έξι μηνών από της ισχύος του παρόντος διατάγματος.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.