Υγειονομική διάταξη 8577/83 - Άρθρο 42

Άρθρο 42: Καταστήματα, τα οποία διαθέτουν σε περαστικούς πελάτες τρόφιμα και ποτά για άμεση κατανάλωση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Στα καταστήματα του παρόντος άρθρου περιλαμβάνονται τα καταστήματα, τα οποία προσφέρουν τρόφιμα ή / και ποτά σε περαστικούς πελάτες. Τέτοια καταστήματα είναι αναψυκτήρια περίπτερα, τα καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα, τα παγωτοπωλεία, τα οβελιστήρια για περαστικούς πελάτες, οι κινητές καντίνες και άλλα παρόμοια καταστήματα.

 

2. Επίσης στα καταστήματα του παρόντος άρθρου περιλαμβάνεται και τα κυλικεία, που λειτουργούν σε χώρους εργασίας ή συγκεντρώσεως πολλών ατόμων, εφόσον δεν αναπτύσσονται σ' αυτά τραπέζια και καθίσματα (κυλικεία εργοστασίων, δημοσίων θεαμάτων, σχολείων ιδρυμάτων, μεγάρων, στα οποία στεγάζονται γραφεία ή καταστήματα, δημοτικών αγορών κ.λ.π.).

 

3. Ορισμοί:

 

α. Αναψυκτήρια περίπτερα είναι μικρά καταστήματα, τα οποία ιδρύονται και λειτουργούν σε κεντρικές πλατείες, οδικές αρτηρίες σταθμούς αυτοκινήτων ή σιδηροδρόμων, λιμένες και αερολιμένες, ακτές ομαδικής κολυμβήσεως (πλαζ), τουριστικούς ή αρχαιολογικούς χώρους και γενικά σε χώρους, στους οποίους παρατηρείται συνήθως συγκέντρωση αναψυκτικά ποτά και μπύρα, καφέ γενικά και άλλα ροφήματα, παγωτά τυποποιημένα ή χύμα σε χωνάκι, και ορισμένα γλυκίσματα από αυτά που μπορούν να προσφέρονται στο χέρι τοποθετημένα σε χαρτί (κωκ, εκλαίρ, αμυγδαλωτά, κέικ, τουλούμπες, και τα όμοια), τοστ ή άλλα σάντουιτς και πίτες (τυρόπιτες και τα όμοια).

 

β. Καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς πελάτες καθίσματα είναι μικρά καταστήματα, τα οποία προσφέρουν σε όρθιους πελάτες ορισμένα γλυκίσματα από αυτά, που μπορούν να προσφέρονται στο χέρι τοποθετημένα σε χαρτί (κωκ, εκλαίρ, αμυγδαλωτά, κέικ, παντεσπάνι, τουλούμπες και τα όμοια), παγωτά τυποποιημένα ή χύμα σε χωνάκι, τοστ ή άλλα σάντουιτς, πίτες (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτσες, μπουγάτσες και τα όμοια), καφές αναψυκτικά ποτά και μπύρα.

 

Τα καταστήματα αυτά διαφέρουν από τα αναψυκτήρια περίπτερα κυρίως ως προς την κατασκευή και τον απαιτούμενο χώρο (παράγραφος 5 περίπτωση α' και παράγραφος 6 του παρόντος άρθρου).

 

γ. Παγωτοπωλεία είναι τα καταστήματα, στα οποία προσφέρονται μόνον κάθε είδους παγωτά, τυποποιημένα ή χύμα, που παρασκευάζονται σε νομίμως λειτουργούντα εργοστάσια ή εργαστήρια ή με εγκαταστημένα στο ίδιο το κατάστημα μηχανήματα στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού, σύμφωνα με την παράγραφο 4 άρθρου 39 της παρούσας.

 

δ. Οβελιστήρια για περαστικούς πελάτες είναι μικρά καταστήματα, στα οποία παρασκευάζονται, ψήνονται και προσφέρονται μόνον σε περαστικούς πελάτες σουβλάκια ή και άλλα παρασκευάσματα κρέατος ή και κοτόπουλα. Τα ίδια καταστήματα μπορούν να προσφέρουν ακόμη και αναψυκτικά ποτά και μπύρα.

 

ε. Κυλικεία μεγάρων, σχολείων, δημοσίων θεαμάτων, ιδρυμάτων, κλινικών, κ.λ.π. είναι μικρά καταστήματα, τα οποία λειτουργούν, εντός μεγάρων (σε ισόγεια, ορόφους και στοές), στα οποία στεγάζονται γραφεία ή καταστήματα, σε δημοτικές ή κοινοτικές αγορές, σχολεία ιδρύματα, νοσηλευτήρια, κρατικά ή ιδιωτικά, δημόσια θεάματα και γενικά σε χώρους εργασίας ή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων και προορίζονται να εξυπηρετήσουν το Προσωπικό και τους επισκέπτες των ανωτέρω γραφείων ή καταστημάτων, το Προσωπικό και τους μαθητές των σχολείων, τους θεατές των δημοσίων θεαμάτων, τους ασθενείς των νοσηλευτηρίων κ.λ.π.

 

Τα ανωτέρω καταστήματα επιτρέπεται να προσφέρουν καφέ γενικά και άλλα ροφήματα, ορισμένα γλυκίσματα (γλυκά ταψιού, πάστες, κωκ, αμυγδαλωτά, κέικ, και άλλα παρόμοια), παγωτά τυποποιημένα ή σε χύμα, τοστ, ή άλλα εφόσον η χρήση αυτών δε απαγορεύεται από τον Κανονισμό του Φορέα που εξυπηρετούν οινοπνευματώδη.

 

Ειδικότερα, προκειμένου για τα κυλικεία των σχολείων, σ' αυτά μπορεί να προφέρονται τα είδη, που επιτρέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες Αγορανομικές Διατάξεις, καθώς και χυμοί φρούτων, ξηροί καρποί, γάλα εμφιαλωμένο σε μικρές φιάλες μιας μερίδας, φρούτα πλυμένα καλά και κατά προτίμηση τοποθετημένα κατά τεμάχιο ή μερίδα σε αδιάβροχες σακούλες, κουλούρια και ψωμί με τυρί.

 

Στα κυλικεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου επιτρέπεται η πώληση και άλλων χρήσιμων στους ασθενείς ειδών, όπως κολόνιες, χαρτομάντιλα, χαρτί Καθαριότητας, σαπούνια χεριών και τα όμοια, καθώς και πυτζάμες, παντόφλες, κ.λ.π. εφόσον θα καταλαμβάνουν ιδιαίτερο νοητά χώρο στο κυλικείο και εφόσον δεν λειτουργεί εντός του νοσοκομείου άλλο κατάστημα που να πωλεί τα εν λόγω είδη. Η άδεια λειτουργίας των κυλικείων τούτων χορηγείται μετά την απόκτηση της άδειας σκοπιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 3 εδάφιο δεύτερο της παρούσας.

 

Επίσης επιτρέπεται το ψήσιμο προϊόντων ζύμης στα κυλικεία(μεγάρων, σχολείων κ.λ.π.) όταν υπάρχει ο ανάλογος εξοπλισμός αποθήκευσης, ψησίματος αυτών και ανάλογη επάρκεια χώρου (τουλάχιστον 6 m2 επιπλέον) που θα επιτρέπει ορθούς χειρισμούς σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας και με την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα ζύμης θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια.

 

στ. Κινητά καταστήματα (κινητές καντίνες) είναι οχήματα, αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα, κατάλληλα σε μικρά καταστήματα, τα οποία σταθμεύουν σε χώρους επιτρεπόμενους από τις σχετικές Αστυνομικές και Τουριστικές ή άλλες Διατάξεις και προορίζονται να εξυπηρετούν τα επισκεπτόμενα τους χώρους τούτους άτομα.

 

Τα κινητά καταστήματα επιτρέπεται να προσφέρουν καφέ και άλλα ροφήματα, ορισμένα γλυκίσματα, που μπορούν να προσφέρονται στο χέρι τοποθετημένα σε χαρτί (κωκ, αμυγδαλωτά, τοστ, πίτες, αναψυκτικά ποτά και μπύρες.

 

Στα κινητά καταστήματα μπορεί να προσφέρονται ακόμη και είδη άσχετα με τα τρόφιμα, χαρακτηριζόμενα ως είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα είδη καπνιστή και τα τσιγάρα, αν τούτο δεν απαγορεύεται από τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και card-postal, και τα όμοια

 

Αν οι κινητές καντίνες είναι εγκαταστημένες σε ακατοίκητες περιοχές, επιτρέπεται να προσφέρουν και σουβλάκια, με την προϋπόθεση ότι τούτο απαγορεύεται από τις ισχύουσες Αστυνομικές, Τουριστικές κ.α. διατάξεις. Σε τέτοιες όμως περιπτώσεις δεν θα προσφέρονται γλυκίσματα και παγωτά, εκτός αν είναι τυποποιημένα.

 

Για τη λειτουργία κινητού καταστήματος απαιτείται άδεια της οικείας Αστυνομικής Αρχής του τόπου κατοικίας του κατόχου του, εκδιδόμενη σύμφωνα με τις σχετικές Αστυνομικές Διατάξεις περί υπαιθρίων επαγγελμάτων και κατόπιν βεβαιώσεως της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας ότι πληρούνται οι περιγραφόμενοι στο παρόν άρθρο σχετικοί όροι.

 

Στην άδεια λειτουργίας του κινητού καταστήματος θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση κατοικίας του ιδιοκτήτη του, τα επιτρεπόμενα να προσφέρονται είδη και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος. Αν το όχημα είναι ρυμουλκούμενο, στην ανωτέρω άδεια θα αναφέρεται ο αριθμός εγκρίσεως του τύπου του από την αρμόδια Υπηρεσία Συγκοινωνιών και ο αριθμός, που έχει χαραχθεί σ' αυτό από τον κατασκευαστή του.

 

Στο εξωτερικό του κινητού καταστήματος θα αναγράφονται ο αριθμός της άδειας λειτουργίας τούτου και το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση της κατοικίας του κατόχου του.

 

Επιτρέπεται στα καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα και στα αναψυκτήρια περίπτερα του παρόντος άρθρου η πώληση παστεριωμένου γάλακτος καθώς και προϊόντων γαλακτοβιομηχανίας κάθε μορφής πλην των τυροκομικών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο μόνο της υπ' αριθμόν Υ1Γ/538/2008 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 62/Β/2008), με τις παραγράφους 19 και 20 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν Υ1Γ/ΓΠ/94643/2007 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 1384/Β/2007).

 

4. Η Υγειονομική υπηρεσία μπορεί κατά περίπτωση να εξαιρέσει ορισμένα είδη, από τα αναφερόμενα ανωτέρω ως επιτρεπόμενα να προσφέρονται σε κάθε κατάστημα του παρόντος άρθρου, αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν στο κατάστημα τα απαραίτητα μέσα και προϋποθέσεις για τη διάθεση των ειδών τούτων. Πάντως τα είδη, που τελικά θα επιτραπεί να προσφέρονται σε ένα τέτοιο κατάστημα, θα αναγράφονται στην άδεια λειτουργίας του.

 

Προκειμένου για τα είδη προσφερόμενα από τα κυλικεία σχολείων, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί, σε περιπτώσεις εμφανίσεως κρούσματος εντερολοιμώξεως σε σχολείο, να απαγορεύσει προσωρινά την προσφορά από το κυλικείο του σχολείου τούτου των ειδών, που δεν είναι συσκευασμένα από την επιχείρηση παρασκευής τους ή παρασκευάζονται (π.χ. σάντουιτς) ή συσκευάζονται (π.χ. φρούτα) από τον πωλητή τους. Η χρονική διάρκεια της ανωτέρω απαγορεύσεως θα ορίζεται από τον ιατρό Προϊστάμενο της Υγειονομικής υπηρεσίας ή, αν δεν υπάρχει, από άλλο αρμόδιο ιατρό της Υπηρεσίας αυτής, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

 

Στα καταστήματα των περιπτώσεων α, β, γ και ε της προηγούμενης παραγράφου επιτρέπεται η εγκατάσταση μηχανημάτων στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτών από τους περιγραφόμενους στην παράγραφο 14 άρθρου 39 της παρούσας όρους και προϋποθέσεις.

 

5. Γενικά τα καταστήματα του παρόντος άρθρου θα πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, που περιγράφονται στα άρθρα 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 και 24 της παρούσας, με την επιφύλαξη των κατωτέρω περιπτώσεων.

 

Ειδικότερα:

 

α. Τα αναψυκτικά περίπτερα μπορεί να λειτουργούν σε λυόμενες κατασκευές από κατάλληλα υλικά, εφόσον θα στηρίζονται σε μόνιμη βάση από μπετόν και θα είναι σύμφωνες με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και τους τυχόν υπάρχοντες Κανονισμούς των ειδικών Φορέων, που ελέγχουν την περιοχή (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως κ.α.), και κυρίως παρέχουν τα εχέγγυα προστασίας της δημοσίας υγείας.

 

Ο απαιτούμενος για τη λειτουργία των καταστημάτων τούτων χώρος θα είναι τουλάχιστον 8 m2 με ελάχιστο ύψος 2,20 m. Οι επιφάνειες των τοίχων θα είναι σε όλη την έκτασή τους, αδιαπότιστες και λείες (επικαλυμμένες με πλακίδια εφυαλωμένης πορσελάνης ή με άλλο κατάλληλο και στέρεο, αδιαπότιστο και λείο υλικό ή ελαιοχρωματισμένες).

 

Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση, ο απαιτούμενος χώρος των Αναψυκτηρίων περιπτέρων των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, που λειτουργούν ως Αναψυκτήρια περίπτερα, μέσα σε κήπους ή άλση του Δημοσίου ή δημοτικά ή σε χώρους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και εφόσον λειτουργούν με άδεια Αναψυκτηρίου περίπτερου, να είναι τουλάχιστον 6,50 m2, με ελάχιστο ύψος 2,20 m.

 

β. Τα κινητά καταστήματα (κινητές καντίνες) λειτουργούν σε κατάλληλα διασκευασμένα οχήματα, αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα με αμάξωμα εμβαδού 5 m2 τουλάχιστον και ύψους το συνήθως απαντάται σε παρεμφερή οχήματα. Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοιχωμάτων του αμαξώματος θα είναι αδιαπότιστες και λείες (ελαιοχρωματισμένες ή επενδυμένες με κατάλληλο και στέρεο, λείο και αδιαπότιστο υλικό).

 

Στα κινητά καταστήματα, αν η σύνδεσή τους με το δημοτικό ή κοινοτικό δίκτυο υδρεύσεως δεν είναι δυνατή, για την κάλυψη των αναγκών τους σε νερό, θα χρησιμοποιείται υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 1/2 m3 τουλάχιστον, σύμφωνα με το άρθρο 23 της παρούσας.

 

Μετά το τέλος της εργασίας το νερό, που ενδεχομένως απέμεινε στην δεξαμενή, θα απορρίπτεται.

 

Τα ακάθαρτα νερά θα συγκεντρώνονται σε κλειστά δοχεία, τα οποία όταν γεμίζουν θα αδειάζουν στο πλησιέστερο φρεάτιο υπονόμων ή σε βόθρο ή, στην ανάγκη, θα σκορπίζονται με ραντισμό στην επιφάνεια του εδάφους μακρυά από το άμεσο περιβάλλον της καντίνας και κατά τρόπο που να μη λιμνάζουν.

 

γ. Τα άλλα καταστήματα του παρόντος άρθρου (καταστήματα αναψυκτήρια, παγωτοπωλεία, οβελιστήρια, κυλικεία) ιδρύονται και λειτουργούν σε κτίρια μόνιμης κατασκευής, με την έννοια του άρθρου 15 της παρούσας, εμβαδού τουλάχιστον 15 m2, προκειμένου για αναψυκτήρια καταστήματα και οβελιστήρια, ή 8 m2 προκειμένου για παγωτοπωλεία και κυλικεία. Το ύψος των καταστημάτων τούτων θα είναι σύμφωνα με το άρθρο 17 της παρούσας, πλην των κυλικείων, το ύψος των οποίων μπορεί να είναι μικρότερο, κατά την κρίση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας.

 

Στα αναψυκτήρια καταστήματα, αν τα προσφερόμενα γλυκίσματα και είδη πιτών παρασκευάζονται στο ίδιο κατάστημα, θα υπάρχει για τον σκοπό αυτόν, πέρα από τον χώρο πωλήσεως (12 m2), και ιδιαίτερος, σαφώς χωρισμένος, κατάλληλος χώρος παρασκευαστήριου 20 m2 τουλάχιστον, ο οποίος θα πληρεί τους περιγραφόμενους στο άρθρο 39 παράγραφος 4)α (2) της παρούσας όρους. Αν τα προσφερόμενα σε αναψυκτήριο κατάστημα είδη προέρχονται από αναγνωρισμένα εργαστήρια ή εργοστάσια, οι πίτες όμως μεταφέρονται ημιτελείς στο κατάστημα, όπου τελικά θα ψηθούν, ο χώρος πωλήσεως του αναψυκτηρίου τούτου, στο οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και κλίβανος, θα είναι τουλάχιστον 15 m2 τουλάχιστον.

 

Στα παγωτοπωλεία, αν εκτός από τη χρήση μηχανημάτων στιγμιαίας παρασκευής και προσφοράς παγωτού, παρασκευάζονται και άλλα είδη παγωτών, θα υπάρχει για τον σκοπό αυτόν, πέρα από τον ανωτέρω χώρο πωλήσεως (8 m2) και ιδιαίτερος, σαφώς χωρισμένος, κατάλληλος χώρος παρασκευαστήριου 15 m2 τουλάχιστον, ο οποίος θα πληρεί τους περιγραφόμενους στο άρθρο 39 παράγραφος 4)α (2) της παρούσας όρους, για δε την παρασκευή του παγωτού θα εφαρμόζεται η παράγραφος 13 του ίδιου άρθρου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμόν 4603/1989 υγειονομική διάταξη (ΦΕΚ 479/Β/1989)

 

6. Επιτρέπεται η λειτουργία ως μικτού καταστήματος αναψυκτηρίου και οβελιστήριου, εφόσον διατίθεται για τον σκοπόν αυτόν χώρος τουλάχιστον 25 m2 ή, προκειμένου για μικτό κατάστημα οβελιστήριο και αναψυκτήριο με παρασκευαστήριο, 45 m2, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ιδιαίτερο για κάθε τμήμα Προσωπικό και, αν το αναψυκτήριο διαθέτει παρασκευαστήριο, 45 m2 με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ιδιαίτερο για κάθε τμήμα Προσωπικό και, αν το αναψυκτήριο διαθέτει παρασκευαστήριο, δεν θα παρασκευάζονται σ' αυτό σουβλάκια.

 

7. Σε κατάστημα αναψυκτήριο ή οβελιστήριο ή παγωτοπωλείο ή μικτό κατάστημα αναψυκτήριο - οβελιστήριο του παρόντος άρθρου, εφόσον υπάρχει περίσσιος χώρος, πέραν από εκείνον που ορίζεται ανωτέρω για κάθε περίπτωση, επιτρέπεται να τοποθετηθεί κατά μήκος του τοίχου πάγκος με ανάλογο αριθμό (το πολύ μέχρι 10) μικρών καθισμάτων (σκαμπό) για την εξυπηρέτηση των πελατών. Για κάθε τέτοιο κάθισμα θα υπολογίζεται χώρος 0,65 m2. Στα καταστήματα αυτά η προσφορά των επιτρεπόμενων ειδών θα γίνεται με σκεύη, κατά προτίμηση, μιας χρήσεως.

 

8. Σύστημα πλύσεως σκευών. Όλα τα καταστήματα του παρόντος άρθρου θα έχουν σύστημα πλύσεως των σκευών, που χρησιμοποιούνται κατά τους οποιουσδήποτε χειρισμούς των προσφερομένων ειδών (επεξεργασία, παρασκευή, τοποθέτηση, έκθεση, λήψη, προσφορά κ.λπ). Ο αριθμός των λεκανών του συστήματος τούτου θα καθορίζεται από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ως ακολούθως:

 

α) Νεροχύτης με μια λεκάνη, για την προσφορά των τροφίμων ή ποτών χρησιμοποιούνται σκεύη μιας χρήσεως. Στον νεροχύτη αυτόν θα πλύνονται τα χρησιμοποιούμενα κατά τους διάφορους χειρισμούς των τροφίμων σκεύη (σπάτουλες, λαβίδες, δίσκοι, πιατέλες, ταψιά κ.λ.π.). Τα σκεύη αυτά, αφού απομακρυνθούν τα τυχόν υπάρχοντα υπολείμματα γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων, θα σαπουνίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο κατάλληλο και αποδεκτό από υγιεινής απόψεως απορρυπαντικό και ακολούθως θα ξεπλένονται με άφθονο τρεχούμενο νερό.

 

β) Νεροχύτης με δύο λεκάνες, αν για την προσφορά των τροφίμων χρησιμοποιούνται σκεύη πολλαπλής χρήσεως. Τα σκεύη, που φέρουν υπολείμματα λίπους, αυγού κ.λ.π., αφού προπλυθούν στην πρώτη λεκάνη με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο κατάλληλο και αποδεκτό από υγιεινής απόψεως απορρυπαντικό, θα σαπουνίζονται στην ίδια λεκάνη και ακολούθως θα ξεπλένονται με άφθονο τρεχούμενο νερό στη δεύτερη λεκάνη.

 

Για τη εξασφάλιση τρεχούμενου ζεστού νερού θα υπάρχει θερμοσίφωνας επαρκούς χωρητικότητας, ανάλογης με την κίνηση του καταστήματος.

 

Ο χώρος, στον οποίο τοποθετείται το ανωτέρω σύστημα πλύσεως σκευών, θα αποτελεί συνήθως μέρος του κυρίως καταστήματος, εκτός αν υπάρχει παρασκευαστήριο, οπότε μπορεί να βρίσκεται σ' αυτό. Ο διαχωρισμός του χώρου τούτου από τον χώρο του καταστήματος ή του παρασκευαστήριου δεν είναι απαραίτητος. Κατά τα άλλα, οι διατάξεις του άρθρου 26 της παρούσας εφαρμόζονται και στα καταστήματα του παρόντος άρθρου.

 

8. Τα Αποχωρητήρια δεν είναι απαραίτητα στα καταστήματα του παρόντος άρθρου, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 3 με στοιχεία β και δ, τα οποία εφόσον απασχολούνται σ' αυτά περισσότερα από δύο άτομα και δεν υπάρχουν δυνατότητες εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε άλλο αποχωρητήριο, σύμφωνα με την παράγραφο 3 περίπτωση ε' άρθρου 25 της παρούσας, πρέπει να διαθέτουν αποχωρητήριο για την εξυπηρέτηση του προσωπικού τους. Ο χώρος του αποχωρητηρίου τούτου, ο οποίος μπορεί να είναι μικρότερος από τον καθοριζόμενο με την παράγραφο 5 του άρθρου 25 της παρούσας, θα είναι επί πλέον του απαιτουμένου, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του παρόντος, για το κυρίως κατάστημα. Κατά τα άλλα το αποχωρητήριο θα πληρεί τους όρους του άρθρου 25 της παρούσας.

 

9. Σύστημα απαγωγής αερίων, οσμών και καπνών. Στα οβελιστήρια θα υπάρχει απαραίτητα σύστημα απαγωγής των παραγομένων κατά το ψήσιμο του κρέατος αερίων και οσμών (κνίσα) και , αν καύσιμη ύλη χρησιμοποιούνται ξυλάνθρακες, πετρέλαιο και τα όμοια, του καπνού και της αιθάλης. Η εγκατάσταση του ανωτέρω συστήματος απαγωγής των αερίων κ.λ.π. θα γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 27 της παρούσας.

 

Σε ορισμένα καταστήματα του παρόντος άρθρου η Υγειονομική υπηρεσία μπορεί, αν το κρίνει σκόπιμο, να επιβάλει την τοποθέτηση ειδικού συστήματος φίλτρων κατάλληλου να εξουδετερώνει πλήρως τα αέρια, τις οσμές κ.λ.π., το οποίο θα συντηρείται ανελλιπώς για να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία και απόδοσή του.

 

10. Ψυγεία - θερμοθάλαμοι. Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα θα διατηρούνται σε ηλεκτρικά ή άλλα ψυγεία επαρκούς χωρητικότητας, υπό σταθερή ψύξη, τουλάχιστον +7 °C, ανάλογα με το είδος των τροφίμων και τον επιθυμητό χρόνο συντηρήσεώς τους (σάντουιτς και πίτες +1 °C μέχρι +5 °C). Αν ο καταστηματάρχης επιθυμεί την έκθεση των ανωτέρων τροφίμων, θα χρησιμοποιεί ψυγεία προθήκες.

 

Τα παγωτά θα συντηρούνται σε κατάψυξη -10 °C τουλάχιστον.

 

Τα τρόφιμα, που διαθέτονται ζεστά (τυρόπιτες, μπουγάτσες, και τα όμοια), θα διατηρούνται σε θερμοθαλάμους υπό θερμοκρασία ανωτέρα των +60 °C. Μετά το τέλος της εργασίας, τα τυχόν αδιάθετα τρόφιμα, αφού αποκτήσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, θα τοποθετούνται στα ψυγεία για συντήρηση.

 

Στα κινητά καταστήματα, αν δεν είναι δυνατή η ηλεκτροδότησή τους από το δίκτυο της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, για τη λειτουργία των ψυγείων θερμοθάλαμων, εστιών κ.λ.π., θα υπάρχει ηλεκτρογεννήτρια, εκτός αν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτόν αλλά μέσα ενέργειας (υγραέριο, και τα όμοια). Ανεξάρτητα από το μέσο που χρησιμοποιείται για την λειτουργία των ψυγείων των κινητών καταστημάτων, ο καταστηματάρχης οφείλει να φροντίζει για τη συνέχιση της συντηρήσεως των ευαλλοίωτων τροφίμων και μετά το τέλος της εργασίας.

 

Για τα ψυγεία και τους θερμοθαλάμους των καταστημάτων του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται, πλην των ανωτέρω, και οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 38 της παρούσας.

 

11. Έπιπλα και σκεύη. Τα χρησιμοποιούμενα στα κατασκευάσματα του παρόντος άρθρου έπιπλα θα είναι καλής κατασκευής με λείες στιλβωμένες ή ελαιοχρωματισμένες, επιφάνειες και θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και απόλυτα καθαρά.

 

Για τη φύλαξη ή την έκθεση των κάθε είδους σκευών και των μη ευαλλοίωτων τροφίμων θα υπάρχουν απαραίτητα ερμάρια και προθήκες, που θα κλείνουν ερμητικά.

 

Οι επιφάνειες των πάγκων ή τραπεζιών, πάνω στις οποίες γίνονται διάφοροι χειρισμοί τροφίμων (παρασκευή, επεξεργασία κ.λ.π.), θα είναι καλυμμένες με μάρμαρο ή ανοξείδωτο χάλυβα ή όπου επιβάλλεται τούτο λόγω της φύσεως της εκτελούμενης εργασίας, με σκληρό ξύλο, και δεν θα έχουν ρωγμές ή άλλες φθορές.

 

Τα κάθε είδους χρησιμοποιούμενα σκεύη θα είναι κατασκευασμένα από κατάλληλο και επιτρεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία υλικό και δεν θα παρουσιάζουν οξειδώσεις ή παραμορφώσεις ή άλλες φθορές απομακρύνονται με τη φροντίδα του καταστηματάρχη.

 

Μετά τη χρησιμοποίησή τους τα σκεύη θα πλύνονται επιμελώς και, αφού σφουγγιστούν, θα τοποθετούνται σε κατάλληλα ερμάρια ή προθήκες για να προστατεύονται από τις ρυπάνσεις και μολύνσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο θα φυλάσσονται και τα τυχόν χρησιμοποιούμενα σκεύη μιας χρήσεως.

 

Αν χρησιμοποιούνται σκεύη μιας χρήσεως θα υπάρχει αναρτημένη σε εμφανές σημείο του καταστήματος επιγραφή, με την οποία θα υποδεικνύεται στους πελάτες να καταστρέφουν μόνοι τους τα ανωτέρω σκεύη.

 

Οι σωληνίσκοι αναρροφήσεως των ποτών και τα κουταλάκια μιας χρήσεως, που ενδεχομένως συνοδεύουν τα αναψυκτικά ποτά και παγωτά ή άλλα παρασκευάσματα, θα έχουν αποστειρωθεί στο εργοστάσιο παραγωγής τους και τοποθετηθεί κατά τεμάχιο σε κλειστή θήκη από αδιάβροχο χαρτί ή πλαστική.

 

12. Τα γλυκίσματα, οι πίτες κ.λ.π. παρασκευάσματα, που προσφέρονται στα καταστήματα του παρόντος άρθρου, θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια η εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με τα τιμολόγια πωλήσεως η τα δελτία αποστολής, η θα παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις θα διαθέτει τον απαραίτητο για τον σκοπό αυτόν κατάλληλο χώρο παρασκευαστήριου με την επιβαλλόμενη συγκρότηση και εξοπλισμό, σύμφωνα με το άρθρο 39 της παρούσας.

 

Η μεταφορά των γλυκισμάτων, πιτών και άλλων παρασκευασμάτων, που προέρχονται από εργοστάσια η εργαστήρια, θα γίνεται μέσα σε κλειστά κατάλληλα δοχεία η κιβώτια από ανοξείδωτο μέταλλο η ξύλινα η πλαστικά, ανάλογα με το είδος του προϊόντος. Τα οχήματα μεταφοράς των ανωτέρω προϊόντων θα πληρούν τους όρους της παραγράφου 9 άρθρου 39 της παρούσας.

 

13. Τα πωλούμενα στα καταστήματα του παρόντος άρθρου τρόφιμα και ποτά, καθώς και οι χρησιμοποιούμενες για την παρασκευή τους πρώτες ύλες θα έχουν τους συνήθεις οργανοληπτικούς χαρακτήρες (όψη, γεύση, οσμή) και θα πληρούν, ως προς την επίδραση τους στην υγεία του ανθρώπου, τους υγειονομικούς όρους, που ορίζουν ο Κώδικας Τροφίμων και οι διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για τα τρόφιμα.

 

Σε περιπτώσεις που η παρασκευή των γλυκισμάτων, πιτών και άλλων παρασκευασμάτων γίνεται σε κατάστημα του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση για την παρασκευή των προϊόντων τούτων υπερώριμων η άγουρων καρπών, σιροπιών που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλοιωμένων πρώτων υλών, επιβλαβών ουσιών γενικά και μη εγκεκριμένων χρωστικών η άλλων πρόσθετων ουσιών, καθώς και η μεταποίηση παλαιών γλυκισμάτων η παρασκευασμάτων γενικά και η επανακατάψυξη λιωμένων παγωτών.

 

Η περισυλλογή ειδών ζαχαροπλαστικής κ.λ.π., που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη, όπως υπολειμμάτων κέικ, παντεσπανιού κ.λ.π., είναι αδικαιολόγητη και απαγορεύεται.

 

14. Τα γλυκίσματα και άλλα παρασκευάσματα, καθώς και όλα τα είδη, που τρώγονται όπως έχουν, θα διατηρούνται σε προθήκες που κλείνουν ερμητικά ή ερμάρια για να προστατεύονται από τις μύγες, τις κατσαρίδες, τους ποντικούς, τον κονιορτό και κάθε είδους άλλες ρυπάνσεις. Αν πρόκειται για είδη ευαλλοίωτα η προσφερόμενα ζεστά θα διατηρούνται σε ψυγεία η θερμοθαλάμους, αντίστοιχα, σύμφωνα με την παράγραφο 10 του παρόντος άρθρου. Η κατά αντίθετο προς τα ανωτέρω τρόπο έκθεση και διατήρηση των προαναφερόμενων ειδών, καθώς και η ψηλάφηση τούτων από το Προσωπικό και τους πελάτες του καταστήματος απαγορεύεται.

 

Η λήψη των κάθε είδους παρασκευασμάτων και άλλων τροφίμων, που τρώγονται όπως έχουν, για την προσφορά τους στους πελάτες θα γίνεται με ειδικά για τον σκοπό τυχόν προοριζόμενα όργανα (κουτάλια, πιρούνια, λαβίδες και τα όμοια) και όχι με τα χέρια.

 

Τα γλυκίσματα, οι πίτες, τα σάντουιτς, τα ποτά κ.λ.π. θα προσφέρονται με καθαρά σκευή πολλαπλής η μιας χρήσεως η με καθαρό αδιάβροχο χαρτί. Τα αναψυκτικά ποτά, οι μπύρες και ο έτοιμος τυποποιημένος καφές, αν δεν προσφέρονται με ποτήρια, μιας η πολλαπλής χρήσεως, αλλά με τη συσκευασία τους, θα συνοδεύονται απαραίτητα με σωληνίσκους αναρροφήσεως μια χρήσεως (καλαμάκια) αποστειρωμένους και τοποθετημένους κατά τεμάχιο σε κλειστή θήκη από αδιάβροχο χαρτί η πλαστική. Επίσης, τα συσκευασμένα σε κύπελλα παγωτά θα προσφέρονται με κουταλάκια μιας χρήσεως, ξύλινα η πλαστικά, αποστειρωμένα και τοποθετημένα κατά τεμάχιο σε κλειστή θήκη από αδιάβροχο χαρτί η πλαστική.

 

15. Οι διατάξεις των παραγράφων 13 και 14 του άρθρου 39 της παρούσας, οι αναφερόμενες στην παρασκευή, στη συντήρηση και στη διάθεση παγωτών, εφαρμόζονται ανάλογα και στα καταστήματα του παρόντος άρθρου.

 

16. Όλοι οι χώροι των καταστημάτων του παρόντος άρθρου, καθώς και τα χρησιμοποιούμενα σ' αυτά σκευή, συσκευές, εργαλεία, έπιπλα κ.λ.π. θα διατηρούνται απόλυτα καθαρά με τη φροντίδα του καταστηματάρχη.

 

Η παρούσα περιττών αντικειμένων και ειδών συσκευασίας (κιβώτια, καφάσια κ.λ.π.) στους χώρους πωλήσεως και στα τυχόν υπάρχοντα παρασκευαστήρια των ανωτέρω καταστημάτων απαγορεύεται.

 

Για την απόρριψη των μεταχειρισμένων σκευών μιας χρήσεως, χαρτιών, σωληνίσκων αναρροφήσεως και τα όμοια θα υπάρχει κατάλληλο μεταλλικό δοχείο επαρκούς χωρητικότητας με κάλυμμα, το οποίο θα ανοίγει με ειδικό μηχανισμό (πεντάλ) και θα κλείνει καλά.

 

17. Οι διατάξεις των άρθρων 32, 33, 34, 35 και 36 της παρούσας εφαρμόζονται και στα καταστήματα του παρόντος άρθρου. Πέρα από τις επιβαλλόμενες με το άρθρο 36 υποχρεώσεις, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί να επιβάλει σε καταστήματα του παρόντος άρθρου την πρόσληψη υπαλλήλου ταμία, αν κρίνει ότι η πελατειακή κίνηση τους παρέχει τέτοια δυνατότητα.

 

Ιδιαίτερα, προκειμένου για κυλικεία σχολείων, δεν επιτρέπεται η απασχόληση σ' αυτά προσώπων, τα οποία ασχολούνται με τον καθαρισμό των χώρων του σχολείου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να επιτραπεί στα ανωτέρω πρόσωπα να πωλούν, σαν στάσιμοι μικροπωλητές, μόνον τυποποιημένα σε ατομική συσκευασία προϊόντα εργαστηρίων η εργοστασίων τροφίμων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η συσκευασία των προϊόντων τούτων και θα εξασφαλίζεται η καταλληλότητα τους και ότι τα πρόσωπα αυτά θα φροντίζουν με σχολαστικότητα για την ατομική τους Καθαριότητα (τακτικό πλύσιμο χεριών, ιδιαίτερη καθαρή μπλούζα).

 

18. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, οι αναφερόμενες στην υγιεινή και στην Καθαριότητα των χώρων, (όχι όμως και στο μέγεθος τούτων), του εξοπλισμού και του προσωπικού των κυλικείων και αναψυκτηρίων, καθώς και στην καταλληλότητα των προσφερομένων στα καταστήματα αυτά τροφίμων και ποτών, εφαρμόζονται ανάλογα και στα λειτουργούντα σε συγκοινωνιακά μέσα παρόμοια καταστήματα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 της Υ1Γ/ΓΠ/96967/2012 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 2718/Β/2012).

 Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.