Νόμος 2240/94 - Άρθρο 1

Άρθρο 1: Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις - Νομαρχιακά Διαμερίσματα - Επαρχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Συνιστώνται Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με κατά τόπο (χωρική) αρμοδιότητα την περιφέρεια περισσότερων του ενός νομών ή της μιας νομαρχιών ως εξής:

 

α. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομαρχιών Αθηνών και Πειραιώς, προσωρινή έδρα την Αθήνα και ονομασία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς.

 

β. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομών Έβρου και Ροδόπης, προσωρινή έδρα την Κομοτηνή και ονομασία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης - Έβρου.

 

γ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, προσωρινή έδρα την Ξάνθη και ονομασία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης.

 

2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων μπορεί να συσταθεί Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα το Νομό Θεσσαλονίκης και τους γειτονικούς νομούς. Η ονομασία και η έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αυτής καθορίζεται με το ίδιο διάταγμα.

 

3. Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου και οι Κοινότητες Μικροκλεισούρα, Ποταμοί, Μικρομηλιά, Αχλαδιά, Παγονέρι, Λευκόγεια, Εξοχή, Χρυσοκέφαλος, Δασωτό, Περιθώριο, Κάτω Βροντού, Κατάφυτο, Βαθύτοπος, οχυρό, Γρανίτης και Βώλακας του Νομού Δράμας, καθώς και οι οικισμοί του Δήμου και των Κοινοτήτων αυτών, αποσπώνται από την επαρχία του νομού Δράμας και αποτελούν ξεχωριστή επαρχία με περιφέρεια την περιφέρεια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και των ανωτέρω κοινοτήτων, ονομασία επαρχία Κάτω Νευροκοπίου και πρωτεύουσα το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

 

Η συνιστώμενη επαρχία Κάτω Νευροκοπίου του Νομού Δράμας, οι επαρχίες Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης Ελασσόνας του Νομού Λάρισας, Κέας, Πάρου και Τήνου του Νομού Κυκλάδων αποτελούν Επαρχεία. Οι επαρχίες Διδυμότειχου και Ορεστιάδας του Νομού Έβρου αποτελούν Επαρχείο με ονομασία Επαρχείο Βορείου Έβρου. Στα Επαρχεία αυτά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τα Επαρχεία των άρθρων 7 παράγραφος 2)α, 9 παράγραφος 11, 15 παράγραφος 2 και 30 παράγραφος 3 εδάφιο τέταρτο του νόμου 2218/1994.

 

4. Μέχρι να εκδοθεί ο οριστικός Οργανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης Εσωτερικών και Οικονομικών, καταρτίζεται προσωρινός οργανισμός των Επαρχείων της προηγούμενης παραγράφου.

 

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του αρμόδιου υπουργού μεταφέρονται από το σύνολο των οργανικών θέσεων των αρμόδιων υπουργείων ο αριθμός των θέσεων που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων του προσωρινού οργανισμού.

 

5. Η χωρική αρμοδιότητα των νομαρχιών του Νομού Αττικής ανακαθορίζεται ως εξής:

 

α. Η Νομαρχία Αθηνών με έδρα την Αθήνα περιλαμβάνει τους Δήμους Αθηναίων, Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αγίων Ανάργυρων, Αιγάλεω, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αργυρούπολης, Βριλησσίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Δάφνης, Ελληνικού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Καματερού, Κηφισιάς, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νέου Ψυχικού, Νέων Λιοσίων, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Πεύκης, Ταύρου, Υμηττού, Φιλοθέης, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού και τις Κοινότητες Εκάλης, Λυκόβρυσης, Νέας Πεντέλης και Πεντέλης.

 

β. Η Νομαρχία Πειραιώς με έδρα τον Πειραιά περιλαμβάνει τους Δήμους Πειραιώς, Σπετσών, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Περάματος, τις επαρχίες Αίγινας, Κυθήρων, Τροιζηνίας και Ύδρας και την νήσο Σαλαμίνα.

 

γ. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με προσωρινή έδρα την Παλλήνη περιλαμβάνει τους Δήμους Αυλώνος, Αχαρνών, Βάρης Βούλας, Βουλιαγμένης, Γέρακα, Κερατέας, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογείων, Νέας Μάκρης, Παιανίας, Παλλήνης και Σπάτων και τις Κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Στεφάνου, Ανάβυσσου, Ανθούσας, Άνοιξης, Αρτέμιδος, Αφιδνών, Βαρνάβα, Γλυκών Νερών, Γραμματικού, Διονύσου, Δροσιάς, Θρακομακεδόνων, Καλάμου, Καλυβίων Θορικού, Καπανδριτίου, Κουβαρά, Κρυονερίου Μαλακάσας, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων Παλαιάς Φώκαιας, Πικερμίου, Πολυδενδρίου, Ραφήνας, Ροδόπολης, Σαρωνίδος, Σκάλας Ωρωπού, Σταμάτας Συκάμινου και Ωρωπού.

 

δ. Η Νομαρχία Δυτικής Αττικής με προσωρινή έδρα την Ελευσίνα περιλαμβάνει τους Δήμους Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής, Ασπροπύργου, Βιλλίων, Ελευσίνας, Ερυθρών, Μάνδρας, Μεγαρέων και τις κοινότητες Μαγούλας, Νέας Περάμου και Οινόης.

 

6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση υπουργού Εσωτερικών μέχρι 31-12-1994, ορίζεται η οριστική έδρα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και των Νομαρχιών Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής. Η προσωρινή έδρα που αναφέρεται στις περιπτώσεις α', β' και γ' της παραγράφου 1 και γ' και δ' της παραγράφου 5, καταργείται το αργότερο στις 31-12-1994.

 

7. Οι διατάξεις του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου 2218/1994 καταργούνται.

 Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.