Νόμος 1349/83 - Άρθρο 14

Άρθρο 14


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Για τη διάνοιξη ή διαπλάτυνση των βασικών αρτηριών του εθνικού δικτύου της χώρας, όπως αυτές προσδιορίζονται στις επόμενες παραγράφους, ή τμημάτων τους αυξάνεται σε 50 m το πλάτος της ζώνης των 30 m που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 1 και του άρθρου 2 παράγραφος 1 του νόμου 653/1977 περί υποχρεώσεως των παρόδιων ιδιοκτητών δια την διάνοιξη εθνικών οδών, αντικαταστάσεως της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του νόμου 5269/1931 και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων (ΦΕΚ 217/Α/1977), όπως οι διατάξεις αυτές ισχύουν μετά το άρθρο 62 παραγράφου 9 του νόμου 947/1979 περί οικιστικών περιοχών (ΦΕΚ 169/Α/1979). Όπου στις διατάξεις των πιο πάνω νόμων και των εκτελεστικών τους διαταγμάτων αναφέρεται το πλάτος των 30 m ή το μισό του πλάτος των 15 m για τις περιπτώσεις της παραγράφου αυτής νοούνται αντίστοιχα τα πλάτη 50 m και 25 m.

 

2. Βασικές αρτηρίες για την εφαρμογή του άρθρου αυτού ορίζονται οι ακόλουθες:

 

α) Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας - Λαρίσης - Κατερίνης - Θεσσαλονίκης και Κόμβου Χαλάστρας - Ευζώνων που καθορίζονται και ως εθνικοί οδοί.

β) Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Ξάνθης - Πόρτο Λάγο - Κομοτηνής - Αλεξανδρουπόλεως - Γέφυρας Έβρου.

γ) Εθνική Οδός Ελευσίνας - Θηβών - Λεβαδείας - Μπράλου - Λαμίας.

δ) Εθνική Οδός Κορίνθου - Άργους - Τριπόλεως - Μεγαλουπόλεως - Καλαμάτας.

ε) Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών.

στ) Οδός Σταυρού - Ελευσίνας, που καθορίζεται και ως εθνική οδός.

ζ) Λεωφόρος Ελευσίνας - Σταυρού - Λαυρίου (τμήμα Σταυρού - Λαυρίου).

η) Εθνική οδός Αθηνών (από εκβολές Κηφισού ποταμού) - Λαμίας.

θ) Οδός από Επιβατικό Λιμάνι Πειραιά (Ακτή Κονδύλη) - Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - Λεωφόρος Ποσειδώνος - Παραλιακή Λεωφόρος (μέχρι Βούλα) - Βάρη - Βάρκιζα - Σούνιο - Λαύριο.

ι) Λεωφόρος Αθηνών (από Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως) - Κορίνθου.

ι)α) Οδός από Επιβατικό Λιμάνι Πειραιά (Ακτή Κονδύλη) - Δραπετσώνα - Λιμάνι Κερατσινίου - Σχιστό - Σκαραμαγκά - Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω (από Λεωφόρο Αθηνών - Κορίνθου μέχρι συναντήσεως της Εθνικής Οδού Ελευσίνας - Σταυρού).

ι)β) Νέα Εθνική Οδός Ελευσίνας - Θηβών (μέχρι συναντήσεώς της με τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας).

ι)γ) Περιφερειακή Υμηττού (από Βάρη μέχρι Σταυρό) με τις επεκτάσεις:

α. Προς δυσμάς μέχρι συναντήσεως της Λ. Ελευσίνας - Σταυρού - Λαυρίου.

β. Προς ανατολάς μέχρι συναντήσεως της Λ. Ελευσίνας - Σταυρού - Λαυρίου και επέκταση μέχρι Ραφήνα (Νέα Οδός).

ι)δ) Οδός Μεγάρων - Σαλαμίνας - Γρηγορίου Λαμπράκη - Πέτρου Ράλλη - Χαμοστέρνας - Λαγουμιτζή - Επέκταση προς Λεωφόρο Βουλιαγμένης (με σύνδεση με Λ. Βουλιαγμένης) - Λεωφόρος Βουλιαγμένης (μέχρι Βουλιαγμένη).

ι)ε) Σύνδεση Αεροδρομίων Ελληνικού - Σπάτων μέσω σήραγγας Υμηττού

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 99 του νόμου 1892/1990 (ΦΕΚ 101/Α/1990).

 

3. Με Προεδρικά Διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Δημοσίων Έργων με βάση τις δημιουργούμενες συγκοινωνιακές και κυκλοφοριακές συνθήκες, μπορεί να χαρακτηρίζονται ως βασικές αρτηρίες του εθνικού δικτύου για την εφαρμογή του άρθρου αυτού και άλλες εθνικές οδοί ή τμήματά τους πέραν αυτών που ορίζει η προηγούμενη παράγραφος.

 

4. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού ισχύουν και για τα μέχρι 500 m τμήματα των άλλων οδών και των κλάδων που θα συνδεθούν μέσω κόμβων οποιασδήποτε μορφής με τις εθνικές οδούς. Η μέτρηση του μήκους των 500 m αρχίζει από τον άξονα της εθνικής οδού.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 14)β του άρθρου 6 του νόμου 2052/1992 (ΦΕΚ 94/Α/1992).

 Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.