Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Απόφαση 66102/970/1995: Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη δημιουργία χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής στα δάση και στις δασικές εκτάσεις της Χώρας, (ΦΕΚ 170/Β/1995), 14-03-1995.
Ο Υπουργός Γεωργίας
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του νόμου 998/1979 περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας.
2. Τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 437/1981 περί μελέτης και εκτελέσεως δασοτεχνικών έργων.
3. Τις διατάξεις του νόμου 1418/1984 Δημόσια έργα και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων.
4. Τις διατάξεις του νόμου 1734/1987 Βοσκότοποι και ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με κτηνοτροφική αποκατάσταση και με άλλες παραχωρήσεις καθώς και θεμάτων που αφορούν δασικές εκτάσεις.
5. Τις διατάξεις του άρθρου 31 παράγραφος 7 του νόμου 2040/1992 Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Γεωργίας και νομικών προσώπων εποπτείας του και άλλες διατάξεις.
6. Τις διατάξεις του νόμου 2218/1994 Ίδρυση νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τροποποίηση διατάξεων για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια και άλλες διατάξεις.
7. Τις διατάξεις του νόμου 2240/1994 Συμπλήρωση διατάξεων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις.
8. Το προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 183/1994 (ΦΕΚ 120/Α/1994) Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών.
9. Την υπ' αριθμόν 6033/1994 (ΦΕΚ 550/Β/1994) του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Γεωργίας Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Γεωργίας Βασίλειο Βασιλάκη.
10. Το άρθρο 27 του νόμου 2081/1992 (ΦΕΚ 154/Α/1992), με το οποίο προστέθηκε το άρθρο 29Α στο νόμο 1558/1985 Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα, αποφασίζουμε:
Καθορίζουμε τις πιο κάτω διαδικασίες για τη δημιουργία χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας καθώς και για την εκμίσθωση ή κατά χρήση παραχώρηση των εργασιών, ευκολιών αναψυχής σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις κατ' εφαρμογή του άρθρου 31 παράγραφος 7)δ του νόμου 2040/1992.
Α. Οργάνωση χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής σε δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις
1. Επιλογή του χώρου
Η επιλογή του χώρου, που θα οργανωθεί σαν χώρος υπαίθριας δασικής αναψυχής, γίνεται από την αρμόδια περιφερειακή δασική υπηρεσία με την πρωτοβουλία της ή σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς ή συλλόγους της περιοχής, με γνώμονα τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 48 του νόμου 998/1979.
Σε κάθε περίπτωση επιλογής του χώρου ζητείται και η γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής ή Τουριστικής Αρχής.
Τα κριτήρια επιλογής του στηρίζονται είτε στην ποιότητα του φυσικού του περιβάλλοντος, είτε στην απόστασή του από τα αστικά κέντρα, είτε κυρίως στην ήδη υφιστάμενη χρήση τους ως χώρων διημέρευσης εκδρομέων, είτε συχνότερα στο συνδυασμό των πιο πάνω στοιχείων.
2. Σύνταξη της μελέτης και εκτέλεση των προβλεπόμενων από αυτή έργων και εργασιών
Η διαδικασία σύνταξης, θεώρησης και έγκρισης της μελέτης, καθώς και η μετέπειτα εκτέλεση των προβλεπομένων από αυτήν δασοτεχνικών έργων και εργασιών, είναι αυτή που καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και του περί μελέτης και εκτέλεσης δασοτεχνικών έργων προεδρικού διατάγματος 437/1981.
Οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο της μελέτης ακολουθούν τις οδηγίες της 169694/6997/1983 εγκυκλίου μας και των σχετικών με το αντικείμενο διαταγών μας.
Για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και εργασιών οργάνωσης χώρων υπαίθριας αναψυχής σε δάση ή και δασικές εκτάσεις που ανήκουν κατά κυριότητα στο δημόσιο, το Υπουργείο Γεωργίας είναι δυνατό να συνάπτει προγραμματισμένες συμβάσεις κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 57 παράγραφος 13 του νόμου 2218/1994, όπως διορθώθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 6 του νόμου 2240/1994.
3. Έκδοση κανονισμού λειτουργίας του χώρου δασικής αναψυχής
Μετά την ολοκλήρωση και οριστική παραλαβή των έργων του χώρου δασικής αναψυχής και πριν την απόδοση του χώρου για χρήση στο κοινό, η αρμόδια περιφερειακή Δασική Υπηρεσία φροντίζει για την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθμόν 176958/5671/1985 εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος υποχρεωτικά αναγράφεται σε ξύλινες πινακίδες που τοποθετούνται στην είσοδο του χώρου δασικής αναψυχής.
4. Φορέας διαχείρισης του χώρου δασικής αναψυχής
Φορέας διαχείρισης του χώρου δασικής αναψυχής είναι η αρμόδια περιφερειακή δασική Υπηρεσία, η οποία φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του και την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του, καθώς επίσης και για την συντήρησή του βάσει περιοδικά συντασσομένων μελετών συντήρησής του.
5. Εκμίσθωση ή παραχώρηση της χρήσης των έργων, ευκολιών αναψυχής εντός των δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου
Για την εκμίσθωση ή την κατά χρήση παραχώρηση των έργων - ευκολιών αναψυχής, που κατασκευάζονται από τη δασική υπηρεσία μέσα σε οργανωμένους χώρους υπαίθριας αναψυχής εντός δημοσίων και δασικών εκτάσεων, καθορίζουμε την πιο κάτω διαδικασία:
α) Ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει σχετικό αίτημα στην αρμόδια τοπική Δασική Αρχή.
β) Η αρμόδια Δασική Αρχή θα διαβιβάσει το αίτημα του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενο από σχετική εισήγησή της, στην αρμόδια τοπική Διεύθυνση Δασών του Νομού.
γ) Η Διεύθυνση Δασών θα εξετάζει το φάκελλο και θα εισηγείται στον περιφερειακό Διευθυντή για την έκδοση της σχετικής απόφασης. Στην απόφαση αυτή θα καθορίζονται και όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις και λεπτομέρειες, καθώς και οι υποχρεώσεις τις οποίες θα αναλαμβάνουν εκείνοι στους οποίους, είτε εκμισθώνονται είτε παραχωρούνται κατά χρήση τα έργα - ευκολίες αναψυχής.
Β. Οργάνωση χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής σε δάση και δασικές εκτάσεις που ανήκουν στην κυριότητα ή διακατοχή οργανισμών τοπικής ανάπτυξης
1. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δύνανται να οργανώνουν χώρους υπαίθριας αναψυχής σε δάση ή δασικές εκτάσεις για τα οποία διαθέτουν νομικά αναγνωρισμένα δικαιώματα κυριότητας ή διακατοχής. Η οργάνωση αυτών των χώρων από τους οργανισμούς τοπικής ανάπτυξης γίνεται ύστερα από την έγκριση του περιφερειακού Διευθυντή επί σχετικής μελέτης οργάνωσης του χώρου για υπαίθρια αναψυχή την οποία υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος οργανισμός τοπικής ανάπτυξης στην αρμόδια περιφερειακή Δασική Αρχή. Στην έγκριση του Περιφερειακού Διευθυντή θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εκτέλεσης των έργων, καθώς και οι διαδικασίες επίβλεψης και παραλαβής τους.
2. Εφόσον ζητηθεί η συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας εκ μέρους του ενδιαφερομένου οργανισμού τοπικής ανάπτυξης, θα ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 16 του νόμου 998/1979.
3. Απαραίτητη προϋπόθεση της οποιασδήποτε συνεργασίας είναι η προηγούμενη έγγραφη διαβεβαίωση του ενδιαφερομένου οργανισμού τοπικής ανάπτυξης ότι θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την, μετά την παράδοση του χώρου για χρήση στο κοινό, συντήρηση και ομαλή του λειτουργία, καθώς και τη μέριμνα της εξασφάλισης των περιοδικώς απαιτουμένων σχετικών πιστώσεων για τη συντήρησή του. Οι σχετικοί όροι θα τίθενται στο πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής.
4. Μετά την ολοκλήρωση της οργάνωσης του χώρου υπαίθριας δασικής αναψυχής, θα καλείται εγγράφως ο ενδιαφερόμενος οργανισμός τοπικής ανάπτυξης να παραλάβει τα έργα - κατασκευές και να αναλάβει την ομαλή λειτουργία και συντήρησή τους. Ακολούθως θα συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής αντίγραφο του οποίου θα στέλνεται στο αρμόδιο τμήμα της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Η ευθύνη για την αποτελεσματική προστασία, λειτουργία και συντήρηση του χώρου, μετά την παράδοσή τους θα ανήκει αποκλειστικά στον οργανισμό τοπικής ανάπτυξης.
Γ. Οργάνωση χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής σε δάση και δασικές εκτάσεις που ανήκουν στην κυριότητα ή διακατοχή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή στην κυριότητα φυσικών προσώπων
1. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και τα Φυσικά Πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν νόμιμα αναγνωρισμένα δικαιώματα κυριότητας ή διακατοχής δασών ή δασικών εκτάσεων, δύνανται να οργανώνουν χώρους υπαίθριας αναψυχής εντός αυτών, με ιδία των δαπάνη. Η οργάνωση των χώρων αυτών από τα Νομικά ή Φυσικά πρόσωπα γίνεται επί τη βάσει μελέτης οργάνωσης του χώρου για υπαίθρια αναψυχή την οποία υποβάλλει το ενδιαφερόμενο Νομικό ή Φυσικό Πρόσωπο στην αρμόδια Δασική Αρχή προκειμένου να εγκριθεί από τον περιφερειακό Διευθυντή κατά τα καθορισμένα. Στην έγκριση του περιφερειακού Διευθυντή θα ορίζονται και οι όροι και οι προϋποθέσεις εκτέλεσης των έργων καθώς και οι διαδικασίες επίβλεψής τους.
2. Όταν το ενδιαφερόμενο Νομικό ή Φυσικό Πρόσωπο προτίθεται να αναθέσει τη χρήση, λειτουργία και συντήρηση του χώρου αναψυχής σε οργανισμό τοπικής ανάπτυξης, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται ο χώρος αναψυχής, είναι απαραίτητη πριν την έγκριση και η έγγραφη συγκατάθεση του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.
3. Στις άνω εκτάσεις είναι δυνατόν οι χώροι δασικής αναψυχής να οργανώνονται από οργανισμό τοπικής ανάπτυξης ή Δημόσιο εφόσον με συμβολαιογραφική συγκατάθεση των ιδιοκτητών δασοκτημόνων ορίζεται χρόνος χρήσης τουλάχιστον 15 ετών προς απόσβεση των δαπανών των έργων και εργασιών.
Δ. Επιτρεπόμενα έργα και κατασκευές για διευκόλυνση των επισκεπτών, χρηστών του χώρου υπαίθριας δασικής αναψυχής
Τα οποιαδήποτε έργα και κατασκευές θα γίνονται με βάση τις αρχές αρχιτεκτονικής του τοπίου, του βαθμού αντοχής του φυσικού περιβάλλοντος για τις διάφορες δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής και γενικότερα της προστασίας και βελτίωσης των συνθηκών διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος που πάντοτε θα τίθεται σαν πρωταρχική και ανυποχώρητη προϋπόθεση.
Τηρουμένων των πιο πάνω αρχών, στους υπό οργάνωση χώρους υπαίθριας δασικής αναψυχής είναι δυνατόν να επιτρέπεται η εκτέλεση έργων και εργασιών όπως:
1. Η αισθητική βελτίωση της βλάστησης και του συνόλου του φυσικού τοπίου. Θα γίνονται κατάλληλοι δασοκομικοί χειρισμοί (κλαδεύσεις, αραιώσεις, καθαρισμοί, φυτεύσεις, εισαγωγή δασοπονικών ειδών) για τη βελτίωση τόσο του μακροτοπίου όσο και του τοπίου στο εσωτερικό του δάσους.
2. Η δημιουργία δενδροκήπων (arboretum) για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
3. Η κατασκευή έργων υποδομής (υδροδότηση, διαμορφώσεις εδάφους, τοίχοι αντιστήριξης, αντιπυρική προστασία κ.λ.π.).
4. Η ανάπτυξη χώρων υπαίθριου γεύματος (τραπεζοπάγκοι, εστίες παρασκευής φαγητού, βρύσες, αφοδευτήρια, δοχεία απορριμμάτων).
5. Η ανάπτυξη χώρων παιδότοπων (κούνιες, τραμπάλες, μονόζυγα, σύνθετες ξυλοκατασκευές κ.λ.π.).
6. Η ανάπτυξη χώρων θέας (κιόσκια, παρατηρητήρια άγριας πτηνοπανίδας κ.λ.π.).
7. Η κατασκευή πεζοδρόμων και μονοπατιών περιήγησης και άθλησης.
8. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων, με βάσει το υγρό στοιχείο επί υφισταμένων φυσικών λιμνών, ρευμάτων, ποταμών κ.λ.π.
9. Η κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης επισκεπτών με στόχο τη συμβολή τους στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού, τόσο για τις ιδιαίτερες αξίες της συγκεκριμένης περιοχής όσο και για γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα.
10. Η ανάπτυξη χώρων αθλοπαιδιών, εντός διακένων με μέριμνα να μην εμποδίζεται τυχόν αναπτυσσόμενη αναγέννηση, με πρόχειρη εγκατάσταση κατασκευών όπως μπασκέτας για καλαθοσφαίριση, φιλέ για volley κ.λ.π., αποκλειόμενης της χρησιμοποίησης τσιμέντου - ασφάλτου κ.λ.π. παρεμφερών υλικών για τη δημιουργία τεχνητού τάπητα.
11. Η δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων με απλή διαμόρφωση του χώρου σε υφιστάμενα διάκενα ή υφιστάμενες διαπλατύνσεις οδών εφόσον δεν θίγεται τυχόν αναπτυσσόμενη αναγέννηση. Η χρησιμοποίηση τσιμέντου, ασφαλτικού υλικού ή υλικών περίφραξης πέραν του ξύλου ή και της πέτρας, που θίγουν το φυσικό περιβάλλον δεν επιτρέπεται.
12. Η σήμανση του χώρου (πινακίδες ενημέρωσης, πινακίδες κατευθύνσεων, πινακίδες πληροφόρησης κ.λ.π.)
13. Η κατασκευή ποδηλατοδρόμων με απλή διαμόρφωση χωματικών διαδρομών εύρους 1.5 m και σήμανσής τους με ξύλινες πινακίδες για την ανάπτυξη της κυκλοφοριακής αγωγής παιδιών της νηπιακής και σχολικής ηλικίας.
14. Η κατασκευή μικρών υπαίθριων θεάτρων. Εφόσον πρόκειται να εκτελεσθούν έργα από τα οριζόμενα στο άρθρο 60 παράγραφος 2 του νόμου 998/1979, θα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου αυτού.
15. Η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυομένων οικημάτων που θα χρησιμοποιούνται σαν αναψυκτήρια, μη επιτρεπομένης της λειτουργίας τους μετά τη δύση του ηλίου ή σε καθαρά επιχειρηματική βάση. (Απλή διάθεση αναψυκτικών, σάντουιτς κ.λ.π. για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου αναψυχής). Τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα θα κατατίθενται στο ΚΤΓΚ και Δασών.
16. Η δημιουργία, από τη δασική υπηρεσία, Δασικών Περιβαλλοντικών Οικισμών (Δασικών Χωριών) μέσα σε επιλεγμένες θέσεις των ελκυστικότερων δημοσίων δασικών συμπλεγμάτων της χώρας, δια της τοποθέτησης ξύλινων σπιτιών εφοδιασμένων με τα απαραίτητα μέσα προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με προορισμό τη διευκόλυνση της ολιγοήμερης διαμονής προς άσκηση παθητικής αναψυχής και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος Δ.16 προστέθηκε με την υπ' αριθμόν 99278/5712/1997 απόφαση (ΦΕΚ 1117/Β/1997).
|
Ε. Δημιουργία αθλητικών χώρων - Εγκατάσταση οικημάτων αναψυκτηρίων κ.λ.π.
1. Η εγκατάσταση οποιωνδήποτε γηπέδων άθλησης ή γενικά η δημιουργία αθλητικών χώρων με προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού δεν αποτελεί αντικείμενο μελέτης οργάνωσης χώρου δασικής αναψυχής. Για τέτοιας φύσης κατασκευές και εγκαταστάσεις θα τηρούνται υποχρεωτικά οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις περί παραχώρησης της έκτασης, αλλαγής της χρήσης της και άδεια επέμβασης της Δασικής Νομοθεσίας.
2. Για εγκατάσταση οικημάτων που θα λειτουργούν σαν περίπτερα, αναψυκτήρια σε επιχειρηματική βάση είναι απαραίτητο να κινείται η διαδικασία του άρθρου 51 του νόμου 998/1979. Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 23-02-1995
Ο Υφυπουργός